εικόνα

Ιανουάριος, εργασίες στον κήπο

Ιανουάριος, εργασίες στον κήπο

Ιανουάριος, εργασίες στον κήπο

Ιανουάριος, ο πρώτος μήνας του χρόνου, στην καρδιά του χειμώνα, χαρακτηρίζεται από έντονη παγωνιά και αρκετές βροχοπτώσεις. Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, έχουμε αρκετές καλλιεργητικές εργασίες να εκτελέσουμε για να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τα φυτά και τα δέντρα του κήπου μας.
 
Ετοιμάζουμε σπορείο για ανοιξιάτικα κηπευτικά
 
Προετοιμάζουμε μέσα στον Ιανουάριο, το σπορείο των ανοιξιάτικων κηπευτικών σε ένα μικρό θερμοκήπιο και φυτεύουμε τους σπόρους των κηπευτικών, όπως τομάτα, πιπεριά και μελιτζάνα. Χρησιμοποιούμε ειδικούς δίσκους σποράς ή κυπελλάκια και πλαστικά ποτήρια που έχουμε ανακυκλώσει. Τα φυτά μας θα είναι έτοιμα για να τα μεταφυτέψουμε στο λαχανόκηπο περίπου σε 2 -2,5 μήνες ανάλογα το είδος του κηπευτικού.

 

Φύτευση γυμνόριζων τριανταφυλλιών

 

Φυτεύουμε τριανταφυλλιές γυμνόριζες, χωρίς μπάλα χώματος, από όλα τα είδη: νάνες, χαμηλής ανάπτυξης, θαμνώδεις, αναρριχώμενες και εδαφοκάλυψης. Επιλέγουμε φυτά τριανταφυλλιάς με παχείς καλοσχηματισμένους βραχίονες και τα φυτεύουμε σε ηλιοφανείς θέσεις για να ευδοκιμήσουν καλύτερα και να μας χαρίσουν πλόυσια ανθοφορία. Ενσωματώνουμε κοπριά και κομπόστ στι θέσεις φύτευσης για καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.

 

Bάζουμε βιολογικό λίπασμα στα ελαιόδεντρα
 
Πραγματοποιούμε τη λίπανση της ελιάς τον Ιανουάριο, με κατάλληλα βιολογικά λιπάσματα για αύξηση γονιμότητας εδάφους, εξασφάλιση καλής βλαστικής ανάπτυξης και ικανοποιητικής παραγωγής. Σημαντικός παράγοντας για την καλή ανθοφορία και την καρπόδεση της ελιάς είναι η συμπληρωματική λίπανση με βόριο.

 

Συλλέγουμε φύλλα για κομποστοποίηση
 
Συλλέγουμε τα φύλλα που έπεσαν τη διάρκεια του χειμώνα από τα φυλλοβόλα δέντρα και τους θάμνους καθώς και φύλλα από ελαιόδεντρα που μαζέψαμε κατά τη συγκομιδή και τα τοποθετούμε στον κομποστοποιητή για να δημιουργήσουμε κομπόστ. Συμπληρώνουμε και με αρκετά φυτικά υπολείμματα της κουζίνας λόγω των πλούσιων γευμάτων που είχαμε κατά την εορταστική περίοδο.
 
Προστατεύουμε τα φυτά μας από τον παγετό
 
Συνεχίζουμε και τον Ιανουάριο να προστατεύουμε τα φυτά μας από τον παγετό, το χιόνι και το χαλάζι. Μεταφέρουμε τα ευαίσθητα φυτά μας σε προστατευμένες θέσεις στο μπαλκόνι και χρησιμοποιούμε ειδικά αντιανεμικά δίχτυα και αντιπαγετικές σακούλες. Ενσωματώνουμε κοπριά γύρω από τις ρίζες των φυτών στο λαχανόκηπο και ψεκάζουμε τα καλλωπιστικά και τα κηπευτικά μας με εκχύλισμα φυκιών για τόνωση και αντιπαγετική προστασία.
 
Κλαδεύουμε φυλλοβόλα δέντρα, ελιές και αμπέλια
 
Πραγματοποιούμε κλαδέματα σε διάφορα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα όπως κλάδεμα βερικοκιάς, κλάδεμα ροδιάς, κλάδεμα αμυγδαλιάς, κλάδεμα αχλαδιάς και κλάδεμα μηλιάς. Ακόμα, κλάδεμα ελιάς για τα ελαιόδεντρα που έχει ήδη συγκομιστεί ο καρπός τους, ενώ τέλη Ιανουαρίου μπορεί να ξεκινήσει και το κλάδεμα του αμπελιού. Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα για απολύμανση από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες όπως η καρκίνωση της ελιάς.

 

Θέλεις να λαμβάνεις όλες τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα σε ενημερωτικό e-mail;
Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο των Μυστικών του Κήπου κι εμείς θα στέλνουμε στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ Ιανουάριος 3, 2018

Μου αρεσει πολυ το site σας

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιανουάριος 3, 2018

  Σε ευχαριστούμε Βασιλεία! Χαιρόμαστε να μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας!

  Απάντηση
σχολιαστής
Litsa Ιανουάριος 4, 2018

Σας ευχαριστούμε πολύ, παρακαλώ μία ερώτηση,αληθεύει πως τα σκευάσματα, μυκητοκτονα κ.λ.π θα απαγορεύεται η πώληση στους ιδιώτες, γνωρίζετε κάτι τέτοιο?? Αν μπορέσετε, και βρητε χρόνο θα μου ήταν χρήσιμη η απάντηση σας. Σας ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιανουάριος 6, 2018

  Η ερώτηση που κάνεις Λίτσα είναι πολύ χρήσιμη και επίκαιρη. Καταρχήν, υπάρχει διαχωρισμός των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα) σε αυτά που προορίζονται και πωλούνται για ερασιτεχνική χρήση και σε αυτά που προορίζονται και πωλούνται για επαγγελματική χρήση. Τα σκευάσματα που είναι για ερασιτεχνική χρήση, δηλαδή μικρές συσκευασίες για μικρό όγκο ψεκαστικού υγρού (10-20 λίτρα), πωλούνται στους ιδιώτες χωρίς κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, για τις επαγγελματικές συσκευασίες, συνήθως χημικών δραστικών ουσιών υψηλής πυκνότητας, για μεγάλους όγκους ψεκαστικού υγρού, ο αγοραστής απαιτείται να διαθέτει πιστοποιητικό γνώσης και χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων ενώ παράλληλα απαιτείται ηλεκτρονική καταγραφή και συνταγογράφηση από το γεωπονικό κατάστημα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.