Ιανουάριος, εργασίες στον κήπο

Ιανουάριος, εργασίες στον κήπο

Καλή χρονιά, με υγεία και χαρά σε όλους τους φίλους της κηπουρικής!

Ιανουάριος, o πρώτος μήνας του χρόνου, με χαμηλές θερμοκρασίες και παγωνιά. Παρά το κρύο και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, έχουμε αποφασίσει πως η νέα χρονιά θα μας φέρει όλα τα καλά στον κήπο!

Φοράμε, λοιπόν, τα κατάλληλα ρούχα για τον χειμώνα, παίρνουμε τα εργαλεία μας και ετοιμαζόμαστε να βγούμε στον κήπο για να κάνουμε τις απαιτούμενες καλλιεργητικές εργασίες.

Πρώτα πρώτα, μαζεύουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής και παράλληλα ετοιμάζουμε σπορείο για τα ανοιξιάτικα κηπευτικά.

Ο Ιανουάριος είναι η κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε αρκετά τα καρποφόρα δέντρα, όπως τις ελιές και το αμπέλι μας. 

Επιπλέον, αυτή την εποχή βάζουμε λίπασμα στις ελιές και παράλληλα μαζεύουμε φύλλα και φυτικά υλικά για να φτιάξουμε φυσικό κομπόστ.

Κι όσο για τα λουλούδια του κήπου, ο Ιανουάριος είναι ο κατάλληλος μήνας για να φυτέψουμε γυμνόριζες τριανταφυλλιές, καρποφόρα δέντρα και θάμνους.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο μας τον Ιανουάριο και να θέσουμε τις βάσεις για ένα όμορφο κήπο.

Διαφήμιση

1. Απολαμβάνουμε φρέσκα λαχανικά και φρούτα εποχής

Αυτή την εποχή, συγκομίζουμε φρέσκα χειμερινά λαχανικά όπως μπρόκολα, λάχανα, κουνουπίδια και λαχανάκια Βρυξελλών, καθώς επίσης μαρούλια, λόλες, σπανάκι, σέσκουλα, παντζάρι, καρότα και ραδίκια

Συλλέγουμε μυρωδικά για τις σαλάτες μας όπως ρόκα, μαϊντανό, άνηθο, πράσο, φρέσκο κρεμμύδι, φρέσκο σκόρδο και σέλινο.

Απολαμβάνουμε υπέροχα φρούτα εποχής όπως λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ καθώς και αβοκάντο.

αβοκαντο καλλιεργεια
11 μυστικά για την καλλιέργεια του αβοκάντο (+video)

2. Φροντίζουμε τον χειμωνιάτικο λαχανόκηπο

Αυτή την εποχή, είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε στον χειμερινό μας λαχανόκηπο προστασία των φυτών από το χιόνι, το κρύο και την παγωνιά.

Ποτίζουμε και ψεκάζουμε τα λαχανικά μας με εκχύλισμα φυκιών, καθώς τα φύκια στον κήπο ενισχύουν την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των φυτών και παράλληλα  παρέχουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία.

φυκια λιπασμα για φυτα
Φύκια, ένα φυσικό λίπασμα για τα φυτά

Για να αντιμετωπίσουμε τις κάμπιες στα λάχανα, τα μπρόκολα και τα κουνουπίδια σκονίζουμε ή ψεκάζουμε τα φύλλα με βάκιλο Θουριγγίας.

Επίσης, για την καταπολέμηση των σαλιγκαριών στα μαρούλια και τα σπανάκια σκορπίζουμε στάχτη γύρω από τα φυτά.

Τέλος, φροντίζουμε να απομακρύνουμε τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα ανάμεσα από τα λαχανικά και τα μυρωδικά για να τους εξασφαλίσουμε καλύτερη ανάπτυξη.

3. Ετοιμάζουμε σπορείο για ανοιξιάτικα κηπευτικά

Ήρθε η ώρα για να ξεκινησουμε μέσα στον Ιανουάριο, το σπορείο των ανοιξιάτικων κηπευτικών.

Φτιάχνουμε  ένα μικρό θερμοκήπιο στον κήπο, στην αυλή του σπιτιού μας ή ακόμα και στο  μπαλκόνι του για να φυτέψουμε τους σπόρους των κηπευτικών που θα καλλιεργήσουμε το καλοκαίριμας, όπως ντομάτα, πιπεριά και μελιτζάνα.

σπορείο λαχανικών
Πώς φτιάχνουμε ένα σπορείο λαχανικών

Επιλέγουμε τις πιο νόστιμες και αποδοτικές ποικιλίες λαχανικών που ταιριάζουν στις συνθήκες της περιοχής μας για να φυτέψουμε.

Σε κάποιες περιπτώσεις διατηρούμε σπόρους από παλιές παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες ή που μας δίνουν φίλοι ή δοκιμάζουμε καινούριες ποικιλίες από τα γεωπονικά καταστήματα της περιοχής μας.

Χρησιμοποιούμε ειδικούς δίσκους σποράς ή κυπελλάκια και πλαστικά ποτήρια που έχουμε ανακυκλώσει για να φυτέψουμε τους σπόρους.

Επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για σπορείο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε υψηλό ποσοστό φυτρωτικότητας των σπόρων.

Τα φυτά μας θα είναι έτοιμα για να μεταφύτευση στον λαχανόκηπο περίπου σε 2-2,5 μήνες ανάλογα το είδος του κηπευτικού.

Διαφήμιση

4. Φυτεύουμε στον κήπο γυμνόριζα φυτά τριανταφυλλιάς

Ο Ιανουάριος είναι ο κατάλληλος μήνας για να φυτέψουμε τριανταφυλλιές γυμνόριζες, δηλαδή φυτά τριανταφυλλιάς που στο ριζικό σύστημα δεν έχουν χώμα. Μπορούμε να τις φυτέψουμε στον κήπο μας αλλά και σε γλάστρες του μπαλκονιού μας.

Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς για να επιλέξουμε: νάνες, χαμηλής ανάπτυξης, θαμνώδεις, αναρριχώμενες και εδαφοκάλυψης.

Φροντίζουμε να προμηθευτούμε φυτά τριανταφυλλιάς με παχείς καλοσχηματισμένους βραχίονες, τα οποία φυτεύουμε σε ηλιοφανείς θέσεις για να έχουν καλή ανάπτυξη και να πλούσια ανθοφορία.

Συμπληρωματικά, ενσωματώνουμε κοπριά και κομπόστ στις θέσεις φύτευσης για καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. 

Κατά τη φύτευση της τριανταφυλλιάς, προσέχουμε όταν τοποθετήσουμε το φυτό, ώστε οι ρίζες να είναι απλωμένες και να βρίσκονται σε καλή επαφή με έδαφος.

Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε με χώμα τον λάκκο φύτευσης μέχρι πάνω για να σταθεροποιήσουμε τα νέα φυτά τριανταφυλλιάς.

Φροντιδα τριανταφυλλιας
12 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς

5. Βάζουμε το κατάλληλο λίπασμα στις ελιές

Μέσα στον Ιανουάριο, θα πρέπει να ασχοληθούμε και με τη λίπανση της ελιάς επιλέγοντας κατάλληλα λιπάσματα για αύξηση γονιμότητας εδάφους, εξασφάλιση καλής βλαστικής ανάπτυξης και ικανοποιητικής παραγωγής.

Η λίπανση της ελιάς απαιτεί σε ετήσια βάση συγκεκριμένες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων με άζωτο για βλαστική ανάπτυξη των ελαιόδεντρων και κάλιο για καρποφορία και επίτευξη πλούσιας παραγωγής.

Λιπανση ελιας
Συμβουλές για τη σωστή λίπανση της ελιάς

Σημαντικός παράγοντας για την καλή ανθοφορία και την καρπόδεση της ελιάς είναι η συμπληρωματική λίπανση με βόριο που γίνεται μέσα στον μήνα Ιανουάριο.

Αξιολογούμε κάθε λίπασμα που επιλέγουμε για να χρησιμοποιήσουμε ελέγχοντας την περιεκτικότητα επί τοις εκατό (%) από το κάθε θρεπτικό στοιχείο που περιέχουν. Συνυπολογίζοντας την τιμή του λιπάσματος, μπορούμε να προσδιορίσουμε τη σχέση τιμής και ποιότητας.

6. Συλλέγουμε φυτικά υλικά για δημιουργία κομπόστ

Αυτή την εποχή μπορούμε να συλλέξουμε τα φύλλα που έπεσαν τη διάρκεια του χειμώνα από τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα και τους θάμνους.

Μέσα στον Ιανουάριο, μπορούμε να συγκεντρώσουμε, επίσης, φύλλα από τα ελαιόδεντρα που μαζέψαμε κατά τη συγκομιδή καθώς και τα υπολείμματα του φθινοπωρινού λαχανόκηπου και φυσικά συμπληρώνουμε με αρκετά φυτικά υπολείμματα της κουζίνας.

Υλικά για κομπόστ
10 κατάλληλα υλικά για να φτιάξουμε κομπόστ

Όλα τα κατάλληλα υλικά για κομπόστ που έχουμε μαζέψει, τα τοποθετούμε μέσα στον κομποστοποιητή. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσουμε ένα κομπόστ εξαιρετικής ποιότητας, που αποτελεί ένα φυσικό λίπασμα για τα φυτά μας.

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κομπόστ την περίοδο της άνοιξης για τον εμπλουτισμό του λαχανόκηπου μας ή για τις γλάστρες στο μπαλκόνι μας. 

Διαφήμιση

7. Κλαδεύουμε καρποφόρα δέντρα και αμπέλι

Ο Ιανουάριος είναι ένας σημαντικός μήνας για το κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων και του αμπελιού.

Συγκεκριμένα, αυτή η εποχή είναι κατάλληλη τα ετήσια κλαδέματα στα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα και γι αυτό θα ασχοληθούμε με το κλάδεμα της βερικοκιάς, το κλάδεμα της ροδιάς, το κλάδεμα της αμυγδαλιάς, το κλάδεμα της αχλαδιάς, το κλάδεμα της συκιάς και το κλάδεμα της μηλιάς.

κλαδεμα βερικοκιας
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της βερικοκιάς

Αυτή την περίοδο, γίνεται και με το ετήσιο κλάδεμα της ελιάς, τουλάχιστον για τα ελαιόδεντρα που έχει ήδη συγκομιστεί ο καρπός τους.

Επίσης, στα τέλη Ιανουαρίου μπορεί να ξεκινήσει και το κλάδεμα του αμπελιού για τις πιο νότιες περιοχές της χώρας. 

Μετά το κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων αλλά και του αμπελιού, είναι σημαντικό να ψεκάζουμε με βιολογικό σκεύασμα χαλκού για απολύμανση από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες φυτών όπως η καρκίνωση της ελιάς.

ποια δεντρα κλαδευουμε τον χειμωνα
Ποια δέντρα κλαδεύουμε τον χειμώνα;

8. Φυτεύουμε γυμνόριζα καρποφόρα δέντρα και θάμνους

Αυτή την εποχή, προμηθευόμαστε και γυμνόριζα καρποφόρα δέντρα, δηλαδή χωρίς μπάλα χώματος για να τα φυτέψουμε στον κήπο μας και να απολαμβάνουμε υπέροχα φρούτα.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να φυτέψουμε αρκετά φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα όπως την καλλιέργεια της βερικοκιάς, την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς, την καλλιέργεια της ροδακινιάς, την καλλιέργεια της μηλιάς, την καλλιέργεια της αχλαδιάς, την καλλιέργεια της συκιάς, την καλλιέργεια της κυδωνιάς, την καλλιέργεια της δαμασκηνιάς και την καλλιέργεια της κερασιάς.

Επίσης, μέσα στον Ιανουάριο, μπορούμε να φυτέψουμε και διάφορους καρποφόρους θάμνους τόσο στον κήπο μας όσο και στο μπαλκόνι μας για να απολαύσουμε τους θρεπτικούς καρπούς τους, τις περίφημες υπερτροφές (superfoods). Τι θα λέγατε να φυτέψουμε λοιπόν βατόμουρο, φραγκοστάφυλο, αρώνια, λαγοκέρασο, σμέουρο και μύρτιλο και να εμπουτίσουμε την καθημερινή διατροφή μας;

τι φυτευουμε τον ιανουαριο
Τι φυτεύουμε τον Ιανουάριο;

Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο τον Δεκέμβριο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (11)

 1. μαρια
  09/01/2022

  εχω κηπο 10 μετρα σε βορεινη προσοψη σπιτιου. ηλιο εχει μονο το μισο μερος απο ιουνιο μεχρι σεπτεμβρη. τι μου προτεινεται απο δενδρα κ λουλουδια να φυτεψω. ευχαριστω.

 2. ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
  08/02/2021

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΓΕΜΙΣΕΙ Ο ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ ΜΟΥ ΜΕ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΑΓΡΙΟΧΟΡΤΟ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ
  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

 3. Μαρία
  01/02/2019

  Καλημέρα, καλό μήνα να έχουμε όλοι και καλές ανθοφορίες ή καρπίσματα. Η μουσμουλιά κλαδεύεται; Έχω μια που είναι πάνω από 20 ετών και έχει γίνει πολύ μεγάλη σε έκταση που είναι μια χαρά αλλά και σε ύψος με αποτέλεσμα οι καρποί της να γίνονται τροφή για ποντίκια του αγρού. Επίσης έχω μια που φύτρωσε από κουκούτσι, είναι 5 ετών με καλή ανάπτυξη, δεν έχει ανθίσει ακόμη. Αυτή την μικρή πως πρέπει να την φροντίσω; Παίρνει ύψος και αυτή, κοντεύει τα 2 μέτρα χωρίς να έχει φουντώσει περιμετρικά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Καλησπέρα Μαρία.
   Ασφαλώς και η μουσμουλία κλαδέυεται. Στα νεαρά δενδρύλλια μουσμουλιάς, γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης της μουσμουλιάς την περιοδο της άνοιξης όπου τα διαμορφώνουμε σε κυπελλοειδές σχήμα, δηλαδή τα κλαδεύουμε ώστε να σχηματίσουμε 4-5 βασικά κεντρικά κλαδιά (βραχίονες), πάνω στον κεντρικό κορμό. Επίσης, το κλάδεμα καρποφορίας στα μεγάλα δέντρα μουσμουλιάς γίνεται στις αρχές του καλοκαιριού μετά το τέλος της συγκομιδής των καρπών της και έχει ως στόχο την διατήρηση του κυπελοειδούς σχήματος, την αφαίρεση ξερών και ασθενών βλαστών καθώς και την αραίωση εσωτερικών κλαδιών της μουσμουλιάς για καλύτερο αερισμό και ηλιοφάνεια. Περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα της μουσμουλιάς, δες στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
   Καλή συγκομιδή!

 4. Litsa
  04/01/2018

  Σας ευχαριστούμε πολύ, παρακαλώ μία ερώτηση,αληθεύει πως τα σκευάσματα, μυκητοκτονα κ.λ.π θα απαγορεύεται η πώληση στους ιδιώτες, γνωρίζετε κάτι τέτοιο?? Αν μπορέσετε, και βρητε χρόνο θα μου ήταν χρήσιμη η απάντηση σας. Σας ευχαριστώ πολύ.

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   06/01/2018

   Η ερώτηση που κάνεις Λίτσα είναι πολύ χρήσιμη και επίκαιρη. Καταρχήν, υπάρχει διαχωρισμός των φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα) σε αυτά που προορίζονται και πωλούνται για ερασιτεχνική χρήση και σε αυτά που προορίζονται και πωλούνται για επαγγελματική χρήση. Τα σκευάσματα που είναι για ερασιτεχνική χρήση, δηλαδή μικρές συσκευασίες για μικρό όγκο ψεκαστικού υγρού (10-20 λίτρα), πωλούνται στους ιδιώτες χωρίς κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, για τις επαγγελματικές συσκευασίες, συνήθως χημικών δραστικών ουσιών υψηλής πυκνότητας, για μεγάλους όγκους ψεκαστικού υγρού, ο αγοραστής απαιτείται να διαθέτει πιστοποιητικό γνώσης και χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων ενώ παράλληλα απαιτείται ηλεκτρονική καταγραφή και συνταγογράφηση από το γεωπονικό κατάστημα.

   • Μαρία
    01/02/2019

    Κύριε Λιονουδάκη σας ευχαριστώ πολύ!

 5. ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ
  03/01/2018

  Μου αρεσει πολυ το site σας

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   03/01/2018

   Σε ευχαριστούμε Βασιλεία! Χαιρόμαστε να μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *