εικόνα

5 μυστικά για καλλιέργεια λεμονιάς

Καλλιέργεια και φροντίδα λεμονιάς

5 μυστικά για καλλιέργεια λεμονιάς

Η λεμονιά είναι το πιο αγαπημένο καρποφόρο δέντρο που συναντάμε σχεδόν σε κάθε κήπο και αυλή. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες που καλλιεργούνται στην χώρα μας όπως οι Lisbon, Eureka, και Interdonato, μαζί με ενδιαφέρουσες ελληνικές ποικιλίες όπως η Μαγληνή, η Καρυστινή, καθώς και οι πολύφορες άσπερμες ή ολιγόσπερμες ποικιλίες Αδαμοπούλου και Ζαμπετάκη. Ας δούμε λοιπόν τις κυριότερες συμβουλές για την φροντίδα και καλλιέργεια της λεμονιάς.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες απαιτεί η λεμονιά;
 
Η λεμονιά χρειάζεται δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες, για να ευδοκιμήσει. Δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός εμφανίζει μειωμένη παραγωγή και καχεκτικότητα. Οι ψυχροί άνεμοι κατά το χειμώνα προκαλούν σημαντική ζημιά στις λεμονιές, και περισσότερο στα νεαρά δενδρύλλια. Επίσης, οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, που συνοδεύονται από χαμηλά ποσοστά υγρασίας, προκαλούν ζημιές στα φύλλα και τους καρπούς. Σχετικά με το έδαφος, η λεμονιά ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης εδάφη, με καλή αποστράγγιση, με χαμηλή αλατότητα και χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η λεμονιά;

 

H λεμονιά θέλει τακτικά ποτίσματα για να διατηρεί εδαφική υγρασία. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου απαιτείται πότισμα τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα, ενώ κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, 2-3 ποτίσματα τη βδομάδα. Η συχνότητα και η ποσότητα του ποτίσματος εξαρτάται από την ηλικία των δένδρων, τις θερμοκρασίες που επικρατούν καθώς και τον τύπο του εδάφους. Για παράδειγμα, σε αμμώδη εδάφη που στραγγίζουν γρήγορα, η λεμονιά χρειάζεται τακτικότερα ποτίσματα σε μικρότερη ποσότητα. Επίσης, τα νεόφυτα δενδρύλλια λεμονιάς θέλουν τακτικό πότισμα μέχρι να αναπτυχθεί καλά το ριζικό τους σύστημα. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας, αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα καθώς προκαλείται πτώση των ανθέων της λεμονιάς και κατά συνέπεια μειωμένη παραγωγή.

 

Τι απαιτήσεις σε λίπανση έχει η λεμονιά;
 
H λεμονιά για να δώσει καλή και ποιοτική παραγωγή χρειάζεται τακτικές λιπάνσεις με πλήρη βιολογικά λιπάσματα, πλούσια σε ιχνοστοιχεία. Εφαρμόζουμε τρεις λιπάνσεις, ανά δύο μήνες, από Φεβρουάριο ως Ιούνιο και δύο λιπάνσεις το φθινόπωρο, το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο. Ενσωματώνουμε στο χώμα την κατάλληλη ποσότητα λίπανσης ανάλογα την ηλικία της λεμονιάς. Ενδεικτικά για λεμονιές, δέκα ετών, προσθέτουμε περίπου ένα κιλό βιολογικό λίπασμα σε κάθε λίπανση. Επειδή οι λεμονιές είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε σίδηρο, θα χρειαστεί συμπληρωματική λίπανση προσθέτοντας χηλικό σίδηρο, την άνοιξη και το φθινόπωρο.

 

Πότε και πώς κλαδεύουμε τη λεμονιά;
 
Οι λεμονιές κλαδεύονται μέσα στην άνοιξη μέχρι τα μέσα καλοκαιριού, σε περίοδο μειωμένης καρποφορίας. Πραγματοποιούμε ελαφρύ κλάδεμα στη λεμονιά διατηρώντας 3-4 καντρικούς βραχίονες και διαμορφώνοντας την σε κυπελλοειδές σχήμα. Στο ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας, αφαιρούμε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς για καλύτερο αερισμό και φωτισμό του δέντρου, συντέμνουμε τους υπόλοιπους για να διατηρούμε σταθερό το ύψος της λεμονιάς και αφαιρούμε τις ποδιές που έχουν εξασθενήσει και παρουσιάζουν μειωμένη παραγωγικότητα. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες για κλάδεμα λεμονιάς στο σχετικό μας άρθρο.

 

Ποιες είναι οι κυριότερες ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν τη λεμονιά;
 
Η πιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια της λεμονιάς είναι η κορυφοξήρα, κατά την οποία παρατηρείται ξήρανση των ακραίων βλαστών. Επίσης, σημαντικές εντομολογικές ασθένειες της λεμονιάς είναι ο ψευδόκοκκος ή βαμβακάδα, η κόκκινη ψώρα, ο αλευρώδης, ο θρίπας και ο φυλλοκνίστης στις νεαρές λεμονιές. Για την βιολογική αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασυενειών της λεμονιας, χρησιμοποιούμε χαλκούχα σκευάσματα, ενώ για τις εντομολογικές προσβολές, χρησιμοποιείται θερινός πολτός και σάπωνες αλάτων λιπαρών οξέων καλίου.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (43)

σχολιαστής
nikolaos Απρίλιος 21, 2018

εχουμε λεμονιεσ που εχουνε κιτρινα φυλλα τι προβλημα εχει ??? τι ληπασμα θελει ???? αμα θελετε σασ στελνω και φωτο

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 22, 2018

  Καλημέρα Νικόλαε. Το κιτρίνισμα των φύλλων της λεμονιάς μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου καθώς και στο υπερβολικό πότισμα. Αναλυτικότερα, η λεμονιά για να δώσει καλή και ποιοτική παραγωγή χρειάζεται τακτικές λιπάνσεις με πλήρη βιολογικά λιπάσματα, πλούσια σε ιχνοστοιχεία. Επειδή οι λεμονιές είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε σίδηρο, θα χρειαστεί συμπληρωματική λίπανση προσθέτοντας χηλικό σίδηρο, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Σχετικά με το πότισμα της λεμονιάς, θέλει τακτικά ποτίσματα για να διατηρεί εδαφική υγρασία. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου απαιτείται πότισμα τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα, ενώ κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, 2-3 ποτίσματα τη βδομάδα. Βέβαια, η συχνότητα και η ποσότητα του ποτίσματος εξαρτάται από την ηλικία των δένδρων, τις θερμοκρασίες που επικρατούν καθώς και τον τύπο του εδάφους.

  Απάντηση
σχολιαστής
Maria Angelica Melgarejo Μάιος 2, 2018

Είναι μια λεμόνια 50 χρονον !!και εδώ και λίγο καιρό ξερενετε !! Δεν ξέρω το λόγο !! Θα ήθελα την βοήθεια σας !! Ευχαριστώ !!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 6, 2018

  Γεια σου Μαρία. Θα σου πρότεινα να κλαδέψεις και να ψεκάσεις με χαλκούχο διάλυμα την λεμονιά για απολύμανση από ασθένειες. Πιθανότατα, υποφέρει από κορυφοξήρα, μια μυκητολογική ασθένεια της λεμονιάς. Πρόσεξε λίγο και τη λίπανση της. H λεμονιά για να δώσει καλή και ποιοτική παραγωγή χρειάζεται τακτικές λιπάνσεις με πλήρη βιολογικά λιπάσματα, πλούσια σε ιχνοστοιχεία. Εφαρμόζουμε τρεις λιπάνσεις, ανά δύο μήνες, από Φεβρουάριο ως Ιούνιο και δύο λιπάνσεις το φθινόπωρο, το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο. Επειδή οι λεμονιές είναι ιδιαίτερα απαιτητικές σε σίδηρο, θα χρειαστεί συμπληρωματική λίπανση προσθέτοντας χηλικό σίδηρο, την άνοιξη και το φθινόπωρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Elena Μάιος 25, 2018

Τι διάμετρο πρέπει να έχει η λεκάνη της λεμονιάς;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 26, 2018

  Γεια σου Έλενα! Αν εννοείς τη λεκάνη ποτίσματος γύρω από τον κορμό της λεμονιάς, η διάμετρος πρέπει να είναι 2-3 μέτρα ανάλογα την ηλικία και την κόμη της λεμονιάς.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΑΜΑ ΠΕΙΡΑΙΑ Μάιος 27, 2018

Η λεμονιά που έχει αγκαθια είναι πιό καλή ή η λεμονιά χωρίς αγκάθια.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 29, 2018

  Γιώργο, οι ποικιλίες της λεμονιάς έχουν αγκάθια μικρότερα ή μεγαλύτερα. Ενδιαφέρουσες ποικιλίες λεμονιάς, πολύφορες, είναι η ποικιλία Αδαμοπούλου και Ζαμπετάκη.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κώστας Σαρης Μάιος 28, 2018

Έχω μία λεμονια που κάνει καρπό στο μέγεθος φακής και στην συνέχεια το στεγνώνει, η ανάπτυξη της είναι πολύ καλή

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 29, 2018

  Γεια σου Κώστα! Θα σου πρότεινα να ψεκάσεις τη λεμονιά σου με χαλκούχο διάλυμα για την προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένεις και πρόσθεσε πλήρες λίπασμα, εμπλουτισμένο σε κάλιο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μάρθα Μάιος 30, 2018

Πέρσι φύτεψα μια λεμονια έκανε λουλούδια και κράτησε μόνο 1λεμονι .φέτος δεν έβγαλε καθόλου λουλούδια. Στην αυλή δεν έχει πολύ ήλιο μόνο λίγες ώρες το μεσημέρι. Τι μπορεί να φταίει και δεν έκανε φέτος καρπό. Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 3, 2018

  Καλησπέρα Μάρθα! Είναι μικρή η λεμονιά και δεν μπορεί να κρατήσει άμεσα καρπούς. Πρέπει να περάσουν 2-3 χρόνια.

  Απάντηση
σχολιαστής
DIMITRIOS Ιούνιος 8, 2018

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΕ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΝΟΙΚΙΑΖΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΠΟΡΟΦΟΡΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΕΚ ΤΟΝ ΟΠΙΟ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΑΝΤΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΟΨΕΙ ΕΝΑ ΛΕΜΟΝΙ ΧΑΧΑ! ΚΑΙ ΔΙΠΛΑ ΤΙΣ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΥΧΗ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ 2 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ????

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 8, 2018

  Καλό θα ήταν να προσθέσεις πλήρες βιολογικό λίπασμα για τα καρποφόρα δέντρα. Πότισμα δύο φορές τη βδομάδα αυτή την εποχή.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σταματης Ιούνιος 10, 2018

καλημέρα. κάτω από τα φύλλα της λεμονιάς έχει δημιουργηθεί ένα λευκό στρώμα σαν χιόνι που κολλάει. τι να κάνω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 11, 2018

  Καλημέρα Σταμάτη. Πιθανότατα, υπάρχει προσβολή από το έντομο του αλευρώδη. Θα σου πρότεινα να ψεκάσεις με οικολογικό σκεύασμα αλάτων λιπαρών οξέων.

  Απάντηση
σχολιαστής
Λίτσα Σερέτη Ιούνιος 14, 2018

Καλημέρα σας!! Έχουμε μια λεμονιά, που πολύ την αγαπάμε, είναι πολύ προκομένη, 2 φορές το χρόνο έχει καρπους, αλλά δυστυχώς φέτος, πολλά μυρμήγκια επισκέπτονται τον κορμό κ τα μεγάλα κλαδιά της. Φοβάμαι ότι κινδυνευει. Σας στέλνω μερικές φωτογρα φίες κ σας παρακαλώ να με βοηθήσετε κ να με συμβουλέψετε.
Σας ευχαριστώ πολύ!! πείτε μου σας παρακαλώ σε ποια διεύθυνση να στείλω τις φωτογραφιες. Ευχαριστώ!
Λίτσα Σερέτη

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 15, 2018

  Καλησπέρα Λίτσα. Η λεμονιά σου έχει προσβληθεί από το έντομο της βαμβακάδας που δημιουργεί κολλώδεις ουσίες που επισκέπτονται τα μυρμήγκια γιατί αποτελούν πολύτιμη τροφή για αυτά. Ψέκασε με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αποστόλης Ιούνιος 16, 2018

Καλησπέρα! Η λεμονιά μου είναι 40 ετών και είναι πολύφορη, τα τελευταία δύο χρόνια όμως πέρα από σίδηρο δεν έχω ρίξει κάτι άλλο και φαίνεται ότι έχει έλλειψη ιχνοστοιχείων. Τι λίπανση πρέπει να κάνω καθώς και τι χώμα πρέπει να συμπληρώσω διότι βρίσκεται μέσα σε αλτάνα και έχει κατέβει αρκετά; Ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 17, 2018

  Καλησπέρα Αποστόλη, Πρόσθεσε πλήρες βιολογικό λίπασμα στη λεμονιά σου και ψέκασε με διάλυμα ιχνοστοιχείων το φύλλωμα της για τόνωση και αντιμετώπιση της έλλειψης θρεπτικών στοιχείων. Συμπλήρωσε στο παρτέρι σου φυτόχωμα γενικής χρήσης με ισορροπημένο pH.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης Ιούνιος 17, 2018

Καλημέρα, αγόρασα μια λεμονια από Φυτωριο πριν δύο βδομάδες και δυστυχώς δε μου έδωσαν αρκετές πληροφορίες για το δέντρο, όπως και η κ. Λιτσα πιο πάνω έχω πρόβλημα με τα μυρμήγκια εκτός αυτού θα ήθελα να ρωτήσω κάθε πότε κ πόσο να ποτιζω το δέντρο (ύψος περίπου 70-80 εκατοστά) με 4 μικρά λεμονακια στο μέγεθος μπιζελιου… Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 17, 2018

  Για τα μυρμήγκια, ρίξε τριμμένο σιναπόσπορο, πιπέρι καγιές ή σκόνη μουστάρδας για να τα αντιμετωπίσεις με φυσικό τρόπο. Σχετικά με το πότισμα της λεμονιάς, πότιζε τη λεμονιά σου 3 φορές τη βδομάδα την καλοκαιρινή περίοδο.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΓΙΑΝΝΗΣ Ιούνιος 28, 2018

Αγόρασα μια μικρή λεμονιά.Πότε μπορώ να την μεταφυτέψω σε μεγαλήτερη γλάστρα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 29, 2018

  Καλησπέρα Γιάννη. Καλύτερη εποχή για μεταφύτευση της λεμονιάς, στη γλάστρα, είναι είτε την άνοιξη ή στις αρχές του φθινοπώρου. Αν μεταφυτευτεί η λεμονιά σε μεγαλύτερη γλάστρα μέσα στο καλοκαίρι, θα πρέπει μετά να τοποθετηθεί σε δροσερό μέρος για τουλάχιστον 2 βδομάδες. Δες περισσότερες πληροφορίες στο σχετικό μας άρθρο για τη μεταφύτευση φυτών.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία Ιούνιος 30, 2018

Σας παρακαλώ μπορείτε να με βοηθήσετε. Έχω σοβαρό πρόβλημα με τις λεμονιές μου . Είναι πολλών ετών λεμονιές, δυφορες αλλά δυστυχώς τα τελευταία δύο χρόνια κιτρινίζουν τα φύλλα και η καρποφορία έχει ελαττωθεί κατά πολύ.Τους βάζω λιπάσματα που μου συστήνουν γεωπόνοι αλλά δυστυχώς δεν έχω δει κάποιο αποτέλεσμα. Περσι μέσα στην απόγνωση μου τις πότισα με τον χυμό από τα λεμόνια τους και δεν ξέρω αν ήταν ιδέα μου αλλά είδα καλυτέρευση. Σας στέλνω και σχετικές φωτογραφίες με την κατάσταση που είναι τώρα μήπως μπορέσετε να με βοηθήσετε. σας ευχαριστώ θερμά

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 9, 2018

  Καλησπέρα Μαρία. Από τις φωτογραφίες που μας έστειλες θα σου πρότεινα καταρχήν να κάνεις ένα ελαφρύ κλάδεμα στις λεμονιές σου για να αραιώσεις την πυκνή βλάστηση και τους λαίμαργους. Επίσης, ένας ψεκασμός με χαλκούχο διάλυμα και θερινό πολτό θα βοηθούσε για προστασία από μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές. Σχετικά με τη λίπανση, η προσθήκη σιδήρου θα συντελέσει στο πρασίνισμα των φύλλων.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ναπολεων Ιούνιος 30, 2018

Αγορασα μια λεμονια 3 ετων.Την ξαναφητεψα σε γλαστρα πολυ μεγαλητερη Το κενο το γεμισα μονο με κοπρια πολυ καλης πηοτητας.Καλο η κακο αυτο? Τη λιπανση θα χριαστει?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 2, 2018

  Η κοπριά, ακόμη κι αν είναι καλοχωνεμένη, αν χρησιμοποιηθεί σκέτη για φύτευση σε γλάστρα για στρεσάρει τα φυτά, ειδικά για τις λεμονιές και τα εσπεριδοειδή που είναι ευαίσθητα στα αμμωνιακά άλατα που περιέχει. Καλύτερα να γεμίσεις την γλάστρα με φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, για να αναπτυχθεί καλύτερα η λεμονιά σου. Σχετικά με την λίπασνη, πρόσθεσε πλήρες βιολογικό λίπασμα, μια φορά για να ενισχύσεις την ανάπτυξη και την καρποφορία της λεμονιάς σου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ναπολεων Ιούλιος 1, 2018

Εχω φυτεψει 2 ριζες πιπεριες στη γλαστρα.Γεμεισα τη γλαστρα μονο με κοπρια,καθολου χομα.Η πιπεριες δεν μεγαλονου καθολου. Τα κορφηνα φυλα εχουν μικρηνει και εχουν σουβροσει.Τι φτεη?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 2, 2018

  Καλημέρα Ναπολέων. Η κοπριά, ακόμη κι αν είναι καλοχωνεμένη, αν χρησιμοποιηθεί σκέτη για φύτευση σε γλάστρα για λαχανικά ή καλλωπιστικά φυτά, στρεσάρει τα φυτά καθώς περιέχει αρκετό άζωτο και καίει τα φύλλα της κορυφής τα οποία παραμορφώνονται και στρίβουν. Ιδανικό μείγμα υποστρώματος για να χρησιμοποιείς είναι κοπριά και φυτόχωμα σε αναλογία 1:3. Πάντως καλό είναι να ελέγξεις και κάτω από τα φύλλα της πιπεριάς μήπως υπάρχει το έντομο της μελίγκρας που και αυτό είναι υπεύθυνο για καρούλιασμα και παραμόρφωση των φύλλων της πιπεριάς.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Ναπολεων Ιούλιος 3, 2018

   σας ευχαριστω για της πληροφοριες…θα με βοειθισουν πολθ!

   Απάντηση
σχολιαστής
Βαγγέλης Ιούλιος 17, 2018

καλησπερα,ξερουμε αν η ποικιλια Ζαμπετακη ευδοκιμει στον καμπο της Αρτας,η καποια αλλη καλοκαιρινη ποικιλια?ζεστο καλοκαιρι,αυξημενη υγρασια κ βροχη κ παγετοι.στο σπιτι εχω 5 λεμονιες 30χρονων,προστατευμενες απο το σπιτι μαλλον ως προς τον παγετο,δεν εχω ριξει ποτε λιπασμα η ραντισμα,κλαδεμα κ ποτισμα μονο κ καθε χρονο εχει 40-60 κιλα η καθε μια κ ετσι σκεφτομαι αν θα μπορουσα να φτιαξω κ κτημα.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 22, 2018

  Η ποικιλία λεμονιάς Ζαμπετάκη είναι πολύ ενδιαφέρουσα καλοκαιρινή ποικιλία αν και ίσως αντιμετωπίσει πρόβλημα στην έντονη παγωνιά της περιοχής σου. Αξιόλογη καλοκαιρινή ποικιλία λεμονιάς είναι και η ποικιλία Αδαμοπούλου που ίσως εμφανίσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην παγωνιά.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Βαγγελης Ιούλιος 22, 2018

   η Nouvel Athos ? διαβαζω καλα σχολια

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 24, 2018

    Βαγγέλη, δεν έχουμε υπόψη μας στοιχεία για τη συγκεκριμένη ποικιλία λεμονιάς.

    Απάντηση
σχολιαστής
Αλεξάνδρα Ιούλιος 27, 2018

Καλημέρα θα ήθελα να μου πείτε αν μπορώ αυτή τη περίοδο να φυτέψω λεμονιές ή άλλα δέντρα που μου αρέσουν . Το νερό όμως λόγω τοποθεσίας του σπιτιού(ψάθα) είναι υφάλμυρο κ επειδή είναι κοντά στη θάλασσα κ οι ρίζες θα το βρουν. Εχω φίλη που εχει οπορωφόρα στην αιγινα κ τα ποτιζει με τον ιδιο τρόπο Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 29, 2018

  Καλημέρα Αλεξάνδρα. Κατάλληλη εποχή για την μεταφύτευση καρποφόρων δέντρων στον κήπο, είναι στις αρχές του φθινοπώρου αφού περάσουν οι ζέστες του καλοκαιριού. Σχετικά με την ανθεκτικότητα τους στην αλατότητα του εδάφους και στο πότισμα με υφάλμυρο νερό, τα εσπεριδοειδή δέντρα ( λεμονιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά) καθώς και αρκετά καρποφόρα δέντρα όπως η αμυγδαλιά, η ροδακινιά και η βερυκοκιά είναι αρκετά ευαίσθητα και καλύτερα να αποφύγεις την φύτευση τους. Αντίθετα, η ελιά, η συκιά και η ροδιά είναι ανθεκτικά δέντρα στην αλατότητα και θα μπορούσες να τα φυτέψεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
Διονύσης Μπουρλακος Ιούλιος 28, 2018

Γειά σου Κώστα, Μπόλιασα δύο νερατζιες στην αυλή μου. Έπιασαν τα περισσότερα μπόλια, έβγαλαν ωραίους κλώνους, αλλά τώρα τα φύλλα έχουν κατσαρωσει κα έχουν κατά τόπους στίγματα σκουριάς. Μου συνέστησαν confide ή sharimida. Μπορεί αυτά τα σκευάσματα να βλάψουν τα μικρά γατάκια μας. Υπάρχει κάτι ήπιο. Ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 29, 2018

  Καλημέρα Διονύση. Χαίρομαι πολύ που ο εμβολιασμός των νερατζιών σου ήταν επιτυχημένος, αλλά πιθανότατα έχουν προσβληθεί από φυλλοκνίστη, το έντομο που προσβάλλει την τρυφερή βλάστηση και προκαλεί καρούλιασμα στα φύλλα. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι χημικά της κατηγορίας των νεονικοτινοειδών και θεωρούνται επιβλαβή στις μέλισσες ενώ κατά την ώρα του ψεκασμού δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με τα γατάκια σου. Για την οικολογική αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη, δες αναλυτικές συμβουλές στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Dimitris Tsoukalas Αύγουστος 4, 2018

Zito signomi Gia ta greeklish. Exo Mia lemonia 21 Xronia eftase ypsos ta 5 Metra gyro sta 40 Kila ton xrono I opoia kaike fetos logo pagou. Olo to dentro einai kammeno me exairesi xamila ston kormo ena klonari gyro Sto 1 metro Pou einai kataprasino alla poly lepto. Na ypotheso an kopso ta kammena Kai ton kormo mporei na xanapetaxei APo to klonari?

Efxaristo poly
Dimitris

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) Αύγουστος 7, 2018

  Καλησπέρα Δημήτρη.
  Κλάδεψε τη λεμονιά για να αναβλαστήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση αν κάνεις κορμοτομή θα πρέπει να την κλαδέψεις πάνω από το σημείο εμβολιασμού (το σημείο εμβολιασμού φαίνεται σαν υπερπλασία στον κορμό) διαφορετικά θα πρέπει να εμβολιαστεί ξανά με την επιθυμητή ποικιλία λεμονιάς. Επίσης, φρόντισε στις τομές της λεμονιάς να τις αλείψεις με πάστα κλαδέματος.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σοφοκλης Σοφοκλεους Αύγουστος 5, 2018

Γεια σας. Εχω μια λεμονια περιπου 20 ετων και καρποφορει 4 φορες το χρονο. Τα τελευταια χρονια δεν την ψεκασα καθολου επειδη εχει συνεχως πανω λεμονια και επειδη δεν φαινοταν καποιο προβλημα. Τον τελευταιο μηνα παρατηρησα οτι οι μικροι καρποι που ειναι σε μεγεθος μπιζελιου εχουν γινει μαυροι σαν καρβουνο και πεφτουν. Την ποτιζω μια φορα τη βδομαδα τωρα το καλοκαιρι. Ποσα λιτρα νερο πρεπει να της βαζω? Ευχαριστω.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) Αύγουστος 7, 2018

  Καλησπέρα Σοφοκλή.
  Καλό είναι να ψεκάσεις τη λεμονιά σου με χαλκούχο σκεύασμα για να αντιμετωπίσεις το μαύρισμα των καρπών που οφείλεται σε μυκητολογική ασθένεια. Για την περσίοδο του καλοκαιριού, η λεμονιά θέλει πότισμα 2-3 φορές τη βδομάδα, με ποσότητα νερού 50 λίτρα κάθε φορά. Γαι το πότισμα της λεμονιάς καλό είναι να χρησιμοποιείς σύστημα ποτίσματος με σταγόνες.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.