εικόνα

5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια λάχανου

5 μυστικά για καλλιέργεια λάχανου

5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια λάχανου

«Σιγά τα λάχανα»… δεν θα πούμε ποτέ! Το λάχανο είναι από τα αγαπημένα χειμερινά λαχανικά που καλλιεργούμε για να το τρώμε ωμό σε σαλάτες ή μαγειρευτό σε διάφορες συνταγές. Ας μη μιλήσω και για τους αγαπημένους μου λαχανοντολμάδες! Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι το λάχανο είναι διετές φυτό που καλλιεργείται ως ετήσιο για την κεφαλή του, ένα κοντό βλαστό από τον οποίο εκπτύσσονται πολλά φύλλα που δημιουργούν τη γνωστή στρογγυλή του μορφή.

 

Τι ποικιλία λάχανου επιλέγουμε για φύτευση στον κήπο;

 

Αν θέλουμε λάχανο για σαλάτα, επιλέγουμε τις ημιαφράτες ποικιλίες με κεφαλή μεγέθους 1,5 εως 3 κιλά που είναι πιο ανθεκτικές στις ασθένειες, καθώς επίσης στη διατηρούνται περισσότερο καιρό στο ψυγείο μετά τη συγκομιδή. Υπάρχουν πρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες που απαιτούν συνήθως 2-4 μήνες για συγκομιδή μετά την μεταφύτευση. Αν θέλουμε λάχανο για ντολμάδες, επιλέγουμε αφράτες ποικιλίες με κεφάλι που μπορεί να φτάσει ως και 4-5 κιλά. Επίσης, υπάρχει το κόκκινο-μωβ λάχανο με μικρότερη κεφαλή (1-2 κιλά), πιο συμπαγή και σκληρότερη από το άσπρο, με πολύ περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες.

 

Tι πρέπει να γνωρίζουμε για την φύτευση του λάχανου;

 

Για να δημιουργήσoυμε φυτά λάχανου από σπόρο, θα χρειαστoύμε 4-6 βδομάδες μέχρι να τα μεταφυτέψουμε. Ιδανικές θερμοκρασίες για το φύτρωμα του σπόρου και την ανάπτυξη των φυτών είναι οι 15-20 βαθμοί Κελσίου. Διαφορετικά, προμηθευόμαστε ετοιμα φυτά λάχανου από γεωπονικά καταστήματα ή φυτώρια. Κατά τη μεταφύτευση, τα λάχανα φυτεύονται σε σειρές που απέχουν μεταξύ τους 80-100 εκατοστά, ενώ η απόσταση μεταξύ των φυτών στην ίδια σειρά είναι 50-60 εκατοστά. Η μεταφύτευση του λάχανου γίνεται από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής.

 

Τι συνθήκες εδάφους και θερμοκρασίας χρειάζεται το λάχανο;

 

Το λάχανο είναι φυτό ψυχρής εποχής και η ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξή του είναι 15-18 βαθμοί Κελσίου. Χρειάζεται ηλιοφανείς θέσεις για να ευδοκιμήσει, αν και οι ημισκιερές θέσεις είναι χρήσιμες στις πρώιμες καλοκαιρινές φυτεύσεις που έχει πολύ ζέστη. Μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους των εδαφών εκτός από τα πολύ όξινα, αλλά χρειάζεται και καλή στράγγιση του εδάφους, ώστε να εξασφαλίζεται καλός αερισμός των ριζών. Για τα πρώιμα λάχανα προτιμώνται αμμουδερά, ζεστά εδάφη ενώ για τα όψιμα προτιμώνται βαρύτερα εδάφη που είναι στραγγερά και πλούσια σε οργανική ουσία.

 

Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχει το λάχανo;

 

Το λάχανο έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα και θέλει πολύ και συχνό πότισμα, καθώς έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Ειδικά κατά την ανάπτυξη της κεφαλής, απαιτείται σταθερή εδαφική υγρασία στο χώμα για να μην παρατηρηθούν σκισίματα της κεφαλής. Το λάχανο είναι επίσης απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία, ιδιαίτερα σε άζωτο και κάλιο, καθώς και σε ιχνοστοιχεία βορίου και μαγνησίου. Συνιστούμε κατά την φύτευση του λάχανου, την ανάμιξη σβησμένης κοπριάς και μικτού βιολογικού λιπάσματος και επαναλαμβάνουμε προσθήκη μόνο με βιολογικό λίπασμα κάθε μήνα. Πρέπει να σημειώσουμε ότι υπερβολικές ποσότητες αζωτούχου λίπανσης, συντελεί στην κακή ποιότητα, τη μικρή διατηρησιμότητα και το σκάσιμο του κεφαλιού του λάχανου.

 

Κι ένα μυστικό για το λάχανο

 

Το λάχανο μπορεί να συγκαλλιεργηθεί επιτυχώς με μαρούλια, πατάτες, σπανάκι, αγγουράκια και φασολιές και να μας δώσει υψηλές αποδόσεις τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.

 

Δες περισσότερες πληροφορίες για την συγκαλλιέργεια φυτών στον λαχανόκηπο, καθώς και συμβουλές για την καλλιέργεια περισσότερων φθινοπωρινών λαχανικών όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, μαρούλι και σπανάκι.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
filippos 18 Σεπτεμβρίου 2017

παραδοσιακες ποικλιες και φυτα ?

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 23 Σεπτεμβρίου 2017

    Παραδοσιακές ποικιλίες λάχανου μπορείτε να αναζητήσετε από ντόπιους παραγωγούς σε κάθε περιοχή που κρατάνε σπόρους ώστε να έχουν χαρακτηριστικά που είναι προσαρμοσμένα στις κλιματικές συνθήκες του τόπου σας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως μπορείτε να προμηθευτείτε διάφορες ποικιλίες λάχανου από διάφορες ομάδες διατήρησης παραδοσιακών ποικιλιών όπως την ομάδα του Πελίτι.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.