εικόνα

Αντιμετωπίστε την καρκίνωση της ελιάς

mistikakipou-michaliskoulieris-karkinosielias

Αντιμετωπίστε την καρκίνωση της ελιάς

Η καρκίνωση, γνωστή και ως φυματίωση ή καρκίνος της ελιάς είναι μια σοβαρή ασθένεια που προσβάλλει την ελιά και που οφείλεται σε ένα βακτήριο. Η καρκίνωση είναι διαδεδομένη σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, προκαλεί μειωμένη ζωτικότητα και παραγωγή των ελαιόδεντρων και πρέπει να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας με οικολογικά μέσα.
 
Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της καρκίνωσης της ελιάς;
 
Το κύριο σύμπτωμα της ασθένειας της καρκίνωσης στα ελαιόδεντρα αυτής είναι η εμφάνιση μικρών σφαιρικών όγκων, των φυμάτιων, καρκινώματα κυρίως κατά μήκος των νεαρών κλάδων αλλά και των πιο ηλικιωμένων, ακόμη και στον κορμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ξήρανση μικρών και μεγάλων κλαδιών και σπανιότερα την ξήρανση ολόκληρου δένδρου. Σε μεγαλόκαρπες βρώσιμες ποικιλίες ελιάς μπορεί να προκληθούν χαρακτηριστικές κηλίδες πάνω στους πράσινους καρπούς της ελιάς.
 
Ποιες είναι οι συνθήκες που ευνοούν της καρκίνωσης της ελιάς;
 
Η μόλυνση με το παθογόνο της καρκίνωσης της ελιάς γίνεται από πρόσφατες πληγές του ελαιόδεντρου μετά από χαλάζι, παγετό, καθώς και το ράβδισμα της ελιάς κατά τη συγκομιδή. Η εξάπλωση του παθογόνου γίνεται σε μικρές αποστάσεις με τη βροχή και τον άνεμο, ενώ σε μακριές περιοχές που δεν έχουν μολυνθεί γίνεται με το πολλαπλασιαστικό υλικό. Οι μολύνσεις συμπίπτουν με τη βροχερή περίοδο κάθε περιοχής που είναι συνήθως φθινόπωρο, χειμώνας και άνοιξη. Επίσης, η ασθένεια της καρκίνωσης της ελιάς μπορεί να μεταδοθεί και με το κλάδεμα από το ένα δέντρο στο άλλο.
 
Πώς αντιμετωπίζουμε οικολογικά της καρκίνωση της ελιάς;
 
– Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε και να συλλέγουμε ελιές με ράβδισμα με βροχερό καιρό
– Απολυμαίνουμε τα εργαλεία κλαδέματος με διάλυμα χλωρίνης 2% όταν κλαδεύουμε από το ένα δέντρο στο άλλο.
– Ψεκάζουμε προληπτικά με χαλκούχα σκευάσματα για απολύμανση από το παθογόνο μετά από παγετό και χαλάζι, ή μετά το ράβδισμα ή το κλάδεμα της ελιάς.
– Αφαιρούμε και καίμε τα άρρωστα κλαδιά σε περίπτωση προσβολής των ελαιοδέντρων, ενώ απομακρύνουμε με κοφτερό μαχαίρι τα καρκινώματα πάνω στον κορμό και στους βραχίονες.
– Επιλέγουμε υγιή δενδρύλλια ελιάς από την ασθένεια κατά τη φύτευση νέου ελαιώνα
 
Και ένα μυστικό για την καρκίνωση της ελιάς
 
Ορισμένες ποικιλίες ελιάς όπως η Κορωνέικη και η Αμφίσσης είναι πολύ πιο ευαίσθητες στην καρκίνωση της ελιάς από κάποιες άλλες, όπως η Καλαμών και η Θάσου και απαιτούν επιμελή εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης.

 
Δες περισσότερα άρθρα σχετικά με την ελιά, όπως αντιμετώπιση του δάκου και της βαμβακάδας στην ελιά, καθώς επίσης κλάδεμα ελιάς, λίπανση ελιάς και πότισμα ελιάς.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Γιώτα Κούτσικα Ιανουάριος 30, 2017

Θα ήθελα να ρωτήσω ποιές ενέργειες πρέπει να γίνουν προκειμένου να επανέλθουν τα φυτά μετά το χιόνι και την παγωνιά. Συγκεκριμένα θέλω να ρωτήσω πως ακριβώς μπορώ να επαναφέρω τα με ξερά ένα φύλα φυτά μου όπως η βουκαμβίλια,διπλαδένια , ιβύσκο και μπενζαμιν. Σας ευχαριστώ προκαταβολικά και συγχαρητήρια για τον ιστότοπό σας. Γιώτα από Βριλήσσια

Απάντηση
σχολιαστής
Τα Μυστικά του Κήπου Φεβρουάριος 1, 2017

Ευχαριστούμε για την επικοινωνία, η απάντηση στην ερώτηση σας θα δημοσιευθεί την Κυριακή 5/2 μέσα από τη στήλη «Τα Μυστικά του Κήπου, σας απαντούν».

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.