Φύκια, ένα φυσικό λίπασμα για τα φυτά

φυκια λιπασμα για φυτα

Όταν η θάλασσα ξεβράζει φύκια, αρκετοί κηπουροί και καλλιεργητές τα μαζεύουν για να φτιάξουν φυσικό λίπασμα που χρησιμοποιείται από τα κηπευτικά και τα λουλούδια, μέχρι τα αρωματικά φυτά και τα καρποφόρα δέντρα.

Τα φύκια της θάλασσας περιέχουν μία σειρά από θρεπτικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες και φυσικά διεγερτικά ανάπτυξης όπως οι κυτοκινίνες, οι αυξίνες και τα αμινοξέα, τα οποία ενισχύουν και δυναμώνουν τα φυτά.

Τα πολύτιμα συστατικά που περιέχουν τα φύκια χρησιμοποιούνται στην κηπουρική για να βελτιώσουμε το έδαφος, να τονώσουμε τα φυτά μας και να τα βοηθήσουμε να ανταπεξέλθουν σε αντίξοες συνθήκες.

Εκτός από τα φύκια που μαζεύουμε από τη θάλασσα, σε γεωπονικά καταστήματα βρίσκουμε βιολογικά σκευάσματα με βασική πρώτη ύλη τα φύκια.

Υπάρχουν λιπάσματα φυκιών σε στερεά μορφή που εφαρμόζουμε στο έδαφος, καθώς επίσης υγρά λιπάσματα φυκιών για πότισμα της ρίζας και διαφυλλικά λιπάσματα από φύκια για ψεκασμό των φύλλων.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες χρήσεις έχουν τα φύκια της θάλασσας για τη φροντίδα των φυτών και πώς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας λίπασμα και εκχύλισμα φυκιών για να χρησιμοποιήσουμε στον κήπο.

Διαφήμιση

Ποιες χρήσεις έχουν τα φύκια της θάλασσας στη φροντίδα των φυτών;

Τα φύκια αποτελούν ένα εξαιρετικό φυσικό οικολογικό υλικό, κατάλληλο για βιολογική καλλιέργεια που βοηθά τα φυτά και τις καλλιέργειες με τους εξής τρόπους:

1. Τα φύκια αποτελούν ένα φυσικό τονωτικό και βιολογικό λίπασμα για τα φυτά

Χρησιμοποιούμε τα φύκια στα φυτά ως αποτελεσματικό βιολογικό λίπασμα, καθώς ενισχύουν την ανάπτυξη και τη διακλάδωση του ριζικού συστήματος στα αρχικά στάδια καλλιέργειας. Επιπλέον, προσφέρουν πλήθος χρήσιμων θρεπτικών στοιχείων στα φυτά.

λιπασματα κατηγοριες ειδη και πως επιλεγουμε
Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε

2. Τα φύκια βελτιώνουν το έδαφος πριν την φύτευση

Εφαρμόζουμε τα φύκια ως οικολογικό υλικό εδαφοβελτίωσης μαζί με άλλα φυσικά υλικά όπως κοπριά, κομπόστ, τύρφη για τον εμπλουτισμό του εδάφους με θρεπτικά στοιχεία, καθώς επίσης για την βελτίωση του αερισμού και της αποστράγγισης.

Προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια
Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια

3. Τα φύκια δυναμώνουν τα φυτά και τα προστατεύουν σε δύσκολες συνθήκες

Τα φύκια χρησιμοποιούνται για την προστασία των φυτών όταν ταλαιπωρούνται από παγετό, καύσωνα, άνεμο ενώ συντελούν στη βελτίωση της αντοχής των φυτών απέναντι στις προσβολές από έντομα και ασθένειες.

4. Τα φύκια αποτελούν εξαιρετικό βιοδιεγέρτη καρπόδεσης

Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, ψεκάζουμε το φύλλωμα και τα άνθη των φυτών για να βελτιώσουμε την καρπόδεση των κηπευτικών αλλά και των καρποφόρων δέντρων καθώς και στην βελτίωση της ποιότητας και της γεύσης των καρπών.

5. Τα φύκια επιταχύνουν το φύτρωμα των σπόρων

Πριν την φύτευση σε σπορείο των σπόρων των λαχανικών αλλά και των καλλωπιστικών φυτών, μπορούμε να τους διατηρήσουμε για 24 ώρες σε ένα βρεγμένο πανάκι που έχουμε εμποτίσει σε διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών για την βελτίωση και την επιτάχυνση του φυτρώματος των σπόρων.

Πολλαπλασιασμός με σπόρο
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με σπόρους

Πώς φτιάχνουμε λίπασμα από φύκια και υγρό εκχύλισμα φυκιών;

Για να αξιοποιήσουμε τα φύκια που έχει ξεβράσει η θάλασσα κατά τη διάρκεια του χειμώνα και να τα χρησιμοποιήσουμε για τα φυτά του κήπου μας ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:

 • Μαζεύουμε τα φύκια από την παραλία που έχει βγάλει η θάλασσα στις αρχές της άνοιξης.
 • Ξεπλένουμε αρκετές φορές τα φύκια για να φύγουν τα άλατα. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα αφήσουμε τις βροχερές μέρες σε έναν σωρό για να τα ξεπλύνει η βροχή.
 • Τεμαχίζουμε τα φύκια και τα διατηρούμε για 2-3 μήνες σε έναν κάδο κομποστοποίησης ανακατεύοντας κάθε εβδομάδα και τα αφήνουμε να ζυμωθούν.

Αφού ολοκληρωθεί η ζύμωση, έχουμε φτιάξει το δικό μας κομπόστ από φύκια και μπορούμε να το ενσωματώσουμε στο χώμα για βελτίωση του εδάφους ή να το χρησιμοποιήσουμε ως βιολογικό λίπασμα. Επιπλέον, μπορούμε να φτιάξουμε εκχύλισμα φυκιών για να τονώσουμε τα φυτά μας με πότισμα ή ψεκασμό.

α) Φύκια ως φυσικό λίπασμα και εδαφοβελτιωτικό: Πριν φυτέψουμε, ενσωματώνουμε το προϊόν της ζύμωσης των φυκιών στον κήπο ως εδαφοβελτιωτικό μαζί με υπολείμματα από κομπόστ ή κοπριά που έχουμε. Κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας, προσθέτουμε το προϊόν της ζύμωσης των φυκιών ως βιολογικό λίπασμα σε κηπευτικά, αρωματικά φυτά, καλλωπιστικά φυτά και καρποφόρα δέντρα.

β) Υγρό λίπασμα από εκχύλισμα φυκιών: Μπορούμε να φτιάξουμε υγρό λίπασμα από φύκια για να ποτίσουμε ή να ψεκάσουμε τα φυτά μας διαλύοντας 1 κιλό προϊόντος ζύμωσης φυκιών σε 20 λίτρα νερό. Αφήνουμε το διάλυμα για 48 ώρες και στη συνέχεια είναι έτοιμο για να το χρησιμοποιήσουμε με ψεκασμό ή πότισμα στα φυτά του κήπου μας.

εκχυλιασμα φυκιων ψεκασμα
Ψεκάζουμε τα φυτά με εκχύλισμα φυκιών για τόνωση

Κι ένα μυστικό για τα φύκια στην κηπουρική

Σε καλλιέργειες πατάτας, αν βυθίσουμε τους κονδύλους της πατάτας, δηλαδή τον πατατάσπορο, πριν τον φυτέψουμε σε διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών, επιτυγχάνουμε διέγερση, βελτίωση και επιτάχυνση του φυτρώματος των οφθαλμών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση
Compo

Σχόλια (50)

 1. Ντίνα
  07/06/2024

  Επίσης πρέπει να εχουμε ποτίσει πριν χρησιμοποιήσουμε το εκχυλισμα φυκιων;

 2. Νίκος
  19/07/2023

  Καλησπερα, τέτοιες μερες με καυσωνα δεν κανει να ριχνουμε λιπασματα στις γλαστρες αλλα να φανταστω δεν ισχυει αυτο για τα φυκια ετσι;

 3. ΣΠΥΡΟΣ
  28/06/2023

  Καλησπέρα σας. Έχω ακούσει ότι εκτός του εκχυλίσματος των φυκιών, τα οποία δεν είναι πάντοτε εύκολο να συλλεχθούν από όσους δεν μένουν κοντά σε θάλασσα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εκχύλισμα ή το περίσσευμα αφεψήματος φύλλων τσαγιού ή και άλλων φυτών όπως για παράδειγμα ο ευκάλυπτος.
  Ισχύει αυτό ή υπάρχει ο κίνδυνος να μαραθούν τα φυτά εφόσον τα ποτίσουμε με ένα τέτοιο εκχύλισμα. Επίσης, εφόσον συνιστάται να ποτίζουμε τα φυτά μας με τέτοια εκχυλίσματα, ποια είναι η ιδανική συχνότητα?
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για τα κατατοπιστικά σας άρθρα.

 4. Γιαννης
  03/05/2023

  Κωνσταντίνε γειά! Στη βεράντα (μεγάλος χώρος) βάζω ντομάτες σε γλάστρες και δεν είμαι ευχαριστημένος από την απόδοσή των φυτών. Τι θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω σε βιολογικό λίπασμα προκειμένου να να έχω δυνατά φυτά και καλό καρπό. Σ’ευχαριστω!

 5. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΚΙΝΗΣ
  07/12/2022

  Μάζεψα τα φύκια σήμερα 05/12/2022 .θέλω να τα χρησημοποιήσω την Ανοιξη του επομένου έτους .Τι πρέπει να κάνω?

  • Καλησπέρα Δημήτρη. Φρόντισε να τα έχεις σε χώρο να ξεπλυθούν από τη βροχή και στη συνέχεια μπορείς να τα τεμαχίσεις όπως αναφέρουμε και στο άρθρο μας.

 6. Πάνος
  18/11/2022

  Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για τη σελιδα σας! Τα φυκια πρέπει να τα μαζέψουμε αποκλειστικά την ανοιξη; Υπάρχει διαφορά αν τα μαζέψουμε φθινόπωρο ή χειμώνα;

 7. Νικολιτσα Αντωνοπούλου
  08/07/2022

  Γειά σας! Πριν από ενα μήνα περίπου , μεταφύτευσα μιά μεγάλη ελιά 40 ετών , ισως και μεγαλύτερη! Την εβγαλε τσαπάκι με όσες περισσότερες ρίζες μπορούσε,Τώρα έχει πετάξει βλαστούς . Εχουν φτάσει περίπου 15 πόντους περίπου. Μπορώ να τις ρίξω λίπασμα και τι. Μεταφύτευσα και μιά πορτοκαλιά με τον ίδιο τρόπο. Οι βλαστοί της όμως ειναι 2, 3 εκατοστά! Σε αυτή τι μπορώ να κάνω?Και τις δυό τις ποτίζω κάθε μέρα!Καλό απόγευμα!

  • Πολύ καλά ποτίζεις Νικολίτσα. Μπορείς να προσθέσεις λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο για να ενισχύσεις την ριζοβολία.

 8. Μιχάλης
  25/09/2021

  Τα εκχυλίσματα φυκιών μπορεί να χρησιμοποιηθούν για ριζοπότισματα παράλληλα με τα κλασσικά κοκκώδη/κρυσταλλικά ,πλήρη, λιπάσματα που έχω για ανθοφόρα αναρριχώμενα (γιασεμιά, βουκαμβίλιες, αγιοκλήματα) ή θα ”καούνε” ; Ή να τα χρησιμοποιώ με μια εβδομάδα π.χ. απόσταση;

  • Καλησπέρα Μιχάλη. Μπορείς πρώτα να βάζεις λίπασμα φυκιών για τόνωση και στη συνέχεια μετά από 1 εβδομάδα να βάζεις κάποιο κλασικό λίπασμα.

   • ΜΑΡΙΟΣ ΠΟΥΛΙΜΑΣ
    20/02/2024

    Εάν βάλω να φτιάξω μποκασι η με em μικροοργανισμους εκχύλισμα τα φύκια θα πρέπει να τα ξέπλυνουμε απαραίτητα? Γιατί με μέτρησης που έκανα είδα ότι μετά φεύγουν πολλά ενεργά τους συστατικά σε σχέση χωρίς ξέπλυμα κατά πόσο θα επηρεάσει αρνητικά ξέρουμε με την αλατοτητα τους

    • Καλό είναι τα άλατα να φεύγουν με το ξέπλυμα. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος λόγω αλατότητας αν προστεθούν ειδικά σε νεαρά φυτά.

 9. Αλέκα
  29/07/2021

  Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια, και από εμένα, για την ιστοσελίδα σας. Έχω μάθει τόσα πράγματα!
  Αυτές τις μέρες, με τις ακραίες θερμοκρασίες είναι καλό να ψεκάζω κάθε βράδυ τα λουλούδια, πρασινάδες, παχύφυτα και κάκτους που έχω στο μπαλκόνι μου? Ευτυχώς ο ήλιος τα βλέπει μόνο μέχρι τις 10:30 με 11:00 το πρωί.

  • Καλησπέρα Αλέκα. Μπορείς να τα ψεκάζεις κάθε 3-4 μέρες με εκχύλισμα φυκιών κατά το σούρουπο και πάντα αφού τα έχεις ποτίσει πρώτα.

 10. Έφη
  24/04/2021

  Καλησπέρα σας! Μάλλον έριξα πολύ λίπασμα στο ριγχοσπερμα και έχει αρχίσει να ρίχνει τα φύλλα του και να γίνονται καφέ! Εάν βάλω λίπασμα από φύκια υπάρχει περίπτωση να ανακάμψει;

  • Καλησπέρα Έφη. Μπορείς να κλαδέψεις ελαφρά το ρυγχόσπερμο και στη συνέχεια να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών για να ανακάμψει το φυτό σου.

 11. ΙΩΑΝΝΗΣ
  14/03/2021

  Κώστα καλησπέρα,έχω υγρο διάλυμα Φωκίων και θέλω να σε ρωτήσω είναι προτιμότερο να ποτίσω το χώμα του φυτού η να κάνω ψεκασμό στα φύλλα?Ευχαριστώ

 12. KAΛΑΚΩΝΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
  12/03/2021

  Καλημέρα Κώστα. Έχω φτιάξει εκχύλισμα από φύκια που μάζεψα το Νοέμβριο. Αυτό μπορώ να το χρησιμοποιήσω για προστατευτικο από αρρώστιες ψέκασμα στα δέντρα (και ποια είναι αυτά), ή να το ρίξω σαν λίπασμα;

  • Καλημέρα Σπύρο. Μπορείς να το ρίξεις το εκχύλισμα φυκιών με το πότισμα για μεγαλύτερη ασφάλεια, σε αναλογία 2ml/1 λίτρο νερό.

 13. KAΛΑΚΩΝΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
  10/03/2021

  Kαλησπέρα Κώστα! Μια συμβουλή σε σχέση με το εκχύλισμα φυκιών που άνοιξα σήμερα μετά από ζύμωση 5 περίπου μηνών: μπορώ να το χρησιμοποιήσω και σαν φυτοπροστατευτικό για δέντρα και ποια είναι αυτά και με ποιο τρόπο; Για το έδαφος έχω ήδη λιπάνει με ξεπλυμένα φύκια από τον Νοέμβριο ανάμικτα με κοπριά και σχινόχωμα.
  Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Σπύρο. Το εκχύλισμα φυκιών το χρησιμοποιείς για την τόνωση των φυτών και την προστασία από δυσμενείς συνθήκες. Γενικά, χρησιμοποιούμε μία δοσολογία 2ml εκχυλίσματος σε 1 λίτρο νερό αλλά αυτό εξαρτάται από τον τύπο και την συγκέντρωση του κάθε εκχυλίσματος.

 14. ΓΙΩΡΓΟΣ Κ
  05/12/2020

  Καλημέρα! Η λεμονιές (2) και οι πορτοκαλιές (άλλες 2) κιτρινίζουν τα φρούτα όταν είναι ακόμα πολύ μικρά σε μέγεθος και δεν μεγαλώνουν. (Το πορτοκάλι ναβαλίνα γίνεται περίπου ένα μεγάλο καρύδι). Επίσης παρατήρησα ότι τα φύλλα στις λεμονιές είναι λίγο κιτρινισμένα… Τι προτείνετε;
  Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και για τη διάθεση σας.
  Γιώργος Κ.

 15. Καρδαράς Δημήτρης
  10/10/2020

  Καλησπέρα φίλε μού μπορούμε να ρίξουμε λίπασμα από φυκια και στην γαρδένια η την καμελια;

 16. Γιάννης Γ.
  21/05/2020

  Κατ’ αρχή συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας.
  Στο άρθρο σας γράφετε ότι τα φύκια πρέπει να ξεπλένονται από το αλάτι της θάλασσας. Το ίδιο έχω διαβάσει και σε άλλα σχετικά άρθρα. Πρόσφατα όμως διάβασα το αντίθετο. Ότι δηλαδή δεν πρέπει να πλένονται γιατί χάνουν πολύτιμα συστατικά ότι περιέχουν ελάχιστη ποσότητα αλατιού. Σας γράφω το σύνδεσμο για να το διαβάσετε: https://chrisdeper.com/2017/11/06/
  Θα ήθελα το σχόλιο σας.

  • Καλησπέρα Γιάννη. Καλύτερα να ξεπλένουμε τα φύκια γιατί η αλατότητα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα φυτά μας.

 17. Θεόδωρος
  25/04/2020

  Με τι δοσολογία χρησιμοποιούμε το εκχύλισμα φυκιών στις γλάστρες;

  • Καλησπέρα Θεόδωρε. Εξαρτάται από το σκεύασμα εκχυλίσματος φυκιών που χρησιμοποιούμε. Ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες του σκευάσματος.

 18. KΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ
  30/01/2020

  ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΜΠΟΡΟ ΝΑ ΤΕΜΑΧΙΣΩ ΤΑ ΦΥΚΙΑ ;

  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  ΠΟΛΥ ΟΡΑΙΑ ΙΣΟΣΕΛΙΔΑ ΕΧΕΤΕ.

  • Καλημέρα Σταμάτη και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Δεν έχουμε υπόψη μας κάποιο ειδικό εργαλείο για τον τεμαχισμό των φυκιών ή την άλεση τους.

  • Κωνσταντίνος
   02/03/2020

   Καλησπέρα σας και καλή σαρακοστή. Τα φύκια αφού ξεραθούν στον ήλιο τεμαχίζονται πολύ εύκολα μέσα σε ένα βαρέλι με το χορτοκοπτικό..

   • Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Πολύ χρήσιμη η πληροφορία που μας δίνεις από την εμπειρία σου για τον τεμαχισμό των φυκιών.

 19. Αμβρόσιος
  26/01/2020

  Καλησπέρα σας! Συγχαρητήρια για την άρτια, ενημερωμένη και κατατοπιστική ιστοσελίδα σας! Με έχει βοηθήσει στα μέγιστα!

  Ήθελα να σας ρωτήσω! Ανά ποτέ επιτρέπεται να ποτίζω με εκχύλισμα φυκιών τα φυτά μου το χειμώνα;

  • Καλημέρα Αμβρόσιε και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μπορείς να ποτίζεις με εκχύλισμα φυκιών κατά την διάρκεια του χειμώνα, κάθε 2 εβδομάδες για να δώσεις αρκετή τόνωση στα φυτά σου και για να τα βοηθησεις να αντιμετωπισόυν την παγωνιά και το κρύο.

 20. Αθηνά Παυλάτου-Βε
  06/09/2019

  Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λες. Διευκρίνισε μόνο ότι για να κάνει κάνεις εκχύλισμα από φύκη έχει μια διαδικασία. Σπουδαία για λίπανση είναι και τα φύκη των λιμνών ή από ορυζώνες η γνωστή λερά. αρκεί τα νερά των λιμνών να μην είναι επιβαρυμένα με ρύπους

  • Καλησπέρα Αθηνά. Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις σου. Χρειάζεται μια διαδικασία για να κάνουμε εκχύλισμα φυκιών που σύνμα θα αναφρθούμε αναλυτικά σε αυτήν.

 21. Χρήστος
  08/08/2018

  Γεια σας να ρωτήσω κάτι θέλω..εγώ κυρίως για λαχανικά ενδιαφέρομαι τύπου (λάχανα μαρούλι κτλπ) με υγρή μορφή θα το ψεκασουμε στα φυτά; Και αν ναι πότε; Ενώ με στερεά μορφή πως το χρησιμοποιουμε;

 22. Χαρα Λαν
  15/05/2018

  Καλησπέρα. Θα ήθελα μια διευκρινηση σχετικά με τη χρήση εκχύλισμα τους φυκιων. Ποσο συχνά μπορούμε να κάνουμε χρήση του σε εσπεριδοειδη; Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε συνδιαστικα; Μπορούμε να το ρίξουμε την ίδια μέρα που θα λιπαινόμενα με σίδηρο η βιολογικό λίπασμα η μυκητοκτονο; Η αλληλεπιδρούν το ενα με το αλλο; Αν ναι, τη χρονικό διάστημα πρεπει να παρέλθει πριν κάνουμε χρήση και με ποια σειρα (αν αυτό παίζει κάποιο ρόλο); Αν υπερβούμε την αναλογία που πρεπει, υπαρχει περιπτωση να επιδράσει αρνητικό σε καρποφορία η ανθοφορία η με οποιονδήποτε αλλο τροπο; Ευχαριστω εκ των προτέρων.

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   19/05/2018

   Γεια σου Χαρά! Το εκχύλισμα φυκιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσο συχνά θέλουμε και συνδυάζεται με λιπάσματα και μυκητοκτόνα. Αν υπερβούμε την αναλογία, δεν δημιουργείται ιδιαίτερο πρόβλημα.

 23. Kουτσογιάννης Θανάσης
  10/10/2017

  Θέλω να φτιάξω λίπασμα από φύκια.Το ερώτημα είναι να είναι φρέσκα η ξερά?

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   15/10/2017

   Aφού μαζέψετε τα φύκια που έχει ξεβράσει η θάλασσα, ξεπλύνετε για να φύγουν τα άλατα ή αφήστε τα έναν σωρό να τα ξεπλύνει η βροχή. Στη συνέχεια, και αφού τα τεμαχίσετε, έχετε δυο επιλογές. Η πρώτη να τα χρησιμοποιήσετε σχετικά φρέσκα ενσωματωνοντας τα απευθείας στο χώμα και η δεύτερη να τα ανακατέψετε με υπολείμματα κομπόστ ή με κοπριές που έχετε στον κήπο σας, να ζυμωθούν και να αποξηρανθούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *