εικόνα

Φύκια, φυσικό λίπασμα για φυτά

Φύκια, φυσικό λίπασμα για φυτά

Φύκια, φυσικό λίπασμα για φυτά

Αναζητήστε φύκια που έχει ξεβράσει η θάλασσα για να τα χρησιμοποιήσετε στον κήπο σας και στο μποστάνι σας. Τα φύκια της θάλασσας αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για κάθε κηπουρό, καθώς είναι κατάλληλα για να βελτιώσουμε τις καλλιέργειες μας και να ενισχύσουμε τα φυτά μας. Τα φύκια περιέχουν μία σειρά από θρεπτικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες και φυσικά διεγερτικά ανάπτυξης όπως οι κυττοκινίνες, οι αυξίνες και τα αμινοξέα.

 

Πώς βοηθούν τα φύκια τα φυτά μας;

 

Τα φύκια βοηθούν τα φυτά μας με όλους τους παρακάτω τρόπους:
 
– Προστατεύουν τα φυτά όταν ταλαιπωρούνται από παγετό, καύσωνα, άνεμο.
– Ενισχύουν την ανάπτυξη και τη διακλάδωση του ριζικού συστήματος.
– Συντελούν στην βελτίωση της αντοχής των φυτών απέναντι στις προσβολές από έντομα και παράσιτα.
– Προσφέρουν πλήθος θρεπτικών στοιχείων στα φυτά.
– Διεγείρουν και προωθούν το φύτρωμα των σπόρων.
– Βοηθούν στην αύξηση της καρπόδεσης και βελτίωση της ποιότητας και της γεύσης των καρπών.

 

Τι πρέπει να κάνω για να βάλω τα φύκια στον κήπο μου;
 
Τα φύκια θα αποτελέσουν ένα πρώτης τάξης υλικό, σαν υπόστρωμα, μαζί με άλλα ζωικά υπολείμματα, για τη λίπανση των καλλιεργειών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φύκια είτε ως βασικό συστατικό στo κομπόστ, αναδεικνύοντας και εμπλουτίζοντας αυτό το πολύτιμο φυσικό υλικό θρέψης. Μαζέψετε λοιπόν τα φύκια, ξεπλύνετε μερικές φορές για να φύγουν τα άλατα ή αφήστε τα τις βροχερές μέρες σε έναν σωρό να τα ξεπλύνει η βροχή. Στη συνέχεια, τεμαχίσετε τα φύκια και ανακατέψτε τα με υπολείμματα κομπόστ ή με κοπριές που έχετε στον κήπο σας. Αφήνετε να ζυμωθούν μαζί για 2-3 μήνες και έχετε δημιουργήσει το καλύτερο υπόστρωμα φύτευσης για τα κηπευτικά σας.

 

Κι ένα μυστικό για τα φύκια

 

Μπορείτε να προμηθευτείτε φύκια με τη μορφή εκχυλίσματος που κυκλοφορούν σε γεωπονικά καταστήματα. Το εκχύλισμα φυκιών είναι σε στερεά ή υγρή μορφή και διαλύεται σε νερό για να ψεκαστούν τα φυτά. Το εκχύλισμα φυκιών έχει όλες τις θετικές συνέπειες για τα φυτά που αναφέραμε και παραπάνω για τα κανονικά φύκια.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Kουτσογιάννης Θανάσης Οκτώβριος 10, 2017

Θέλω να φτιάξω λίπασμα από φύκια.Το ερώτημα είναι να είναι φρέσκα η ξερά?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Οκτώβριος 15, 2017

  Aφού μαζέψετε τα φύκια που έχει ξεβράσει η θάλασσα, ξεπλύνετε για να φύγουν τα άλατα ή αφήστε τα έναν σωρό να τα ξεπλύνει η βροχή. Στη συνέχεια, και αφού τα τεμαχίσετε, έχετε δυο επιλογές. Η πρώτη να τα χρησιμοποιήσετε σχετικά φρέσκα ενσωματωνοντας τα απευθείας στο χώμα και η δεύτερη να τα ανακατέψετε με υπολείμματα κομπόστ ή με κοπριές που έχετε στον κήπο σας, να ζυμωθούν και να αποξηρανθούν.

  Απάντηση
σχολιαστής
Χαρα Λαν Μάιος 15, 2018

Καλησπέρα. Θα ήθελα μια διευκρινηση σχετικά με τη χρήση εκχύλισμα τους φυκιων. Ποσο συχνά μπορούμε να κάνουμε χρήση του σε εσπεριδοειδη; Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε συνδιαστικα; Μπορούμε να το ρίξουμε την ίδια μέρα που θα λιπαινόμενα με σίδηρο η βιολογικό λίπασμα η μυκητοκτονο; Η αλληλεπιδρούν το ενα με το αλλο; Αν ναι, τη χρονικό διάστημα πρεπει να παρέλθει πριν κάνουμε χρήση και με ποια σειρα (αν αυτό παίζει κάποιο ρόλο); Αν υπερβούμε την αναλογία που πρεπει, υπαρχει περιπτωση να επιδράσει αρνητικό σε καρποφορία η ανθοφορία η με οποιονδήποτε αλλο τροπο; Ευχαριστω εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 19, 2018

  Γεια σου Χαρά! Το εκχύλισμα φυκιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσο συχνά θέλουμε και συνδυάζεται με λιπάσματα και μυκητοκτόνα. Αν υπερβούμε την αναλογία, δεν δημιουργείται ιδιαίτερο πρόβλημα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.