Φύκια, φυσικό λίπασμα για φυτά

Φύκια, φυσικό λίπασμα για φυτά

Πως σας φαίνεται η ιδέα να μαζέψουμε τα φύκια που έχει ξεβράσει η θάλασσα; Όχι μόνο για να καθαρίσουμε την παραλία, αλλά για να τα χρησιμοποιήσουμε στον κήπο μας και στο μποστάνι μας. Τι να τα κάνουμε στον κήπο μας;

Τα φύκια της θάλασσας αποτελούν ένα εξαιρετικό φυσικό λίπασμα για κάθε κηπουρό, καθώς είναι κατάλληλα για να βελτιώσουμε τις καλλιέργειες μας και να ενισχύσουμε τα φυτά μας.

Τα φύκια περιέχουν μία σειρά από θρεπτικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες και φυσικά διεγερτικά ανάπτυξης όπως οι κυττοκινίνες, οι αυξίνες και τα αμινοξέα.

1. Πώς βοηθούν τα φύκια την ανάπτυξη και την καρποφορία των φυτών;

Τα φύκια βοηθούν τα φυτά μας με αρκετούς τρόπους. Καταρχήν, προστατεύουν τα φυτά όταν ταλαιπωρούνται από παγετό, καύσωνα, άνεμο ενώ συντελούν στην βελτίωση της αντοχής των φυτών απέναντι στις προσβολές από έντομα και παράσιτα. Παράλληλα, ενισχύουν την ανάπτυξη και τη διακλάδωση του ριζικού συστήματος και προσφέρουν πλήθος θρεπτικών στοιχείων στα φυτά.

Tο εκχύλισμα φυκιών βοηθά στη διέγερση και προώθηση του φυτρώματος των σπόρων. Επίσης βοηθούν στην αύξηση της καρπόδεσης των κηπευτικών αλλά και των καρποφόρων δέντρων καθώς και στην βελτίωση της ποιότητας και της γεύσης των καρπών.

Διαφήμιση

2. Με ποια διαδικασία χρησιμοποιούμε τα φύκια στον κήπο;

Τα φύκια αποτελούν ένα πρώτης τάξης υλικό, σαν υπόστρωμα, μαζί με άλλα ζωικά υπολείμματα, για τη λίπανση των καλλιεργειών. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύκια είτε ως βασικό συστατικό στo κομπόστ, αναδεικνύοντας και εμπλουτίζοντας αυτό το πολύτιμο φυσικό υλικό θρέψης.

Αφού μαζέψουμε τα φύκια από την παραλία, τα ξεπλύνουμε μερικές φορές για να φύγουν τα άλατα ή τα αφήνουμε τις βροχερές μέρες σε έναν σωρό για να τα ξεπλύνει η βροχή. Στη συνέχεια, τεμαχίζουμε τα φύκια και τα ανακατεύουμε με υπολείμματα κομπόστ ή με κοπριές που έχουμε στον κήπο. Αφήνουμε να ζυμωθούν μαζί για 2-3 μήνες και έχουμε δημιουργήσει το καλύτερο υπόστρωμα φύτευσης για τα κηπευτικά και τα δέντρα.

3. Κι ένα μυστικό για τα φύκια στην κηπουρική

Τα φύκια κυκλοφορούν σε γεωπονικά καταστήματα με τη μορφή εκχυλίσματος. Το εκχύλισμα φυκιών είναι σε στερεά ή υγρή μορφή και διαλύεται σε νερό για να ψεκαστούν τα φυτά. Το εκχύλισμα φυκιών έχει όλες τις θετικές συνέπειες για τα φυτά που αναφέραμε και παραπάνω για τα κανονικά φύκια.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (34)