εικόνα

Φύκια, φυσικό λίπασμα για φυτά

Φύκια, φυσικό λίπασμα για φυτά

Φύκια, φυσικό λίπασμα για φυτά

Πως σας φαίνεται η ιδέα να μαζέψουμε τα φύκια που έχει ξεβράσει η θάλασσα; Όχι μόνο για να καθαρίσουμε την παραλία, αλλά για να τα χρησιμοποιήσουμε στον κήπο μας και στο μποστάνι μας. Τι να τα κάνουμε στον κήπο μας; Τα φύκια της θάλασσας αποτελούν ένα εξαιρετικό φυσικό λίπασμα για κάθε κηπουρό, καθώς είναι κατάλληλα για να βελτιώσουμε τις καλλιέργειες μας και να ενισχύσουμε τα φυτά μας. Τα φύκια περιέχουν μία σειρά από θρεπτικά στοιχεία, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες και φυσικά διεγερτικά ανάπτυξης όπως οι κυττοκινίνες, οι αυξίνες και τα αμινοξέα.

 

Πώς βοηθούν τα φύκια την ανάπτυξη και την καρποφορία των φυτών;

 

Τα φύκια βοηθούν τα φυτά μας με αρκετούς τρόπους. Καταρχήν, προστατεύουν τα φυτά όταν ταλαιπωρούνται από παγετό, καύσωνα, άνεμο ενώ συντελούν στην βελτίωση της αντοχής των φυτών απέναντι στις προσβολές από έντομα και παράσιτα. Παράλληλα, ενισχύουν την ανάπτυξη και τη διακλάδωση του ριζικού συστήματος και προσφέρουν πλήθος θρεπτικών στοιχείων στα φυτά. Επίσης, το εκχύλισμα φυκιών βοηθά στη διέγερση και προώθηση του φυτρώματος των σπόρων. Επίσης βοηθούν στην αύξηση της καρπόδεσης των κηπευτικών αλλά και των καρποφόρων δέντρων καθώς και στην βελτίωση της ποιότητας και της γεύσης των καρπών.

 


Με ποια διαδικασία χρησιμοποιούμε τα φύκια στον κήπο;

 

Τα φύκια αποτελούν ένα πρώτης τάξης υλικό, σαν υπόστρωμα, μαζί με άλλα ζωικά υπολείμματα, για τη λίπανση των καλλιεργειών. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύκια είτε ως βασικό συστατικό στo κομπόστ, αναδεικνύοντας και εμπλουτίζοντας αυτό το πολύτιμο φυσικό υλικό θρέψης. Αφού μαζέψουμε τα φύκια από την παραλία, τα ξεπλύνουμε μερικές φορές για να φύγουν τα άλατα ή τα αφήνουμε τις βροχερές μέρες σε έναν σωρό για να τα ξεπλύνει η βροχή. Στη συνέχεια, τεμαχίζουμε τα φύκια και τα ανακατεύουμε με υπολείμματα κομπόστ ή με κοπριές που έχουμε στον κήπο. Αφήνουμε να ζυμωθούν μαζί για 2-3 μήνες και έχουμε δημιουργήσει το καλύτερο υπόστρωμα φύτευσης για τα κηπευτικά και τα δέντρα.

 

Κι ένα μυστικό για τα φύκια

 

Τα φύκια κυκλοφορούν σε γεωπονικά καταστήματα με τη μορφή εκχυλίσματος. Το εκχύλισμα φυκιών είναι σε στερεά ή υγρή μορφή και διαλύεται σε νερό για να ψεκαστούν τα φυτά. Το εκχύλισμα φυκιών έχει όλες τις θετικές συνέπειες για τα φυτά που αναφέραμε και παραπάνω για τα κανονικά φύκια.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Πώς χρησιμοποιούμε τη στάχτη στον κήπο
Κοπριά, ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα
Κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα
Πώς χρησιμοποιείται ο ατταπουλγίτης σε φυτά και καλλιέργειες
Ζεόλιθος, χρήσεις στη γεωργία
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Τι είναι ο βάκιλλος Θουριγγίας και πώς χρησιμοποιείται
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι στα φυτά
Ποια είναι τα κατάλληλα υλικά για να φτιάξουμε κομπόστ
Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά
Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες
Λίπασμα, κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε
Προστασία φυτών από κρύο, χιόνι και παγετό
Πώς χρησιμοποιούμε τον καολίνη στα φυτά
Οικολογικοί τρόποι προστασίας φυτών με φυσικά υλικά
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (20)

σχολιαστής
Καρδαράς Δημήτρης 10 Οκτωβρίου 2020

Καλησπέρα φίλε μού μπορούμε να ρίξουμε λίπασμα από φυκια και στην γαρδένια η την καμελια;

Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννης Γ. 21 Μαΐου 2020

Κατ’ αρχή συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας.
Στο άρθρο σας γράφετε ότι τα φύκια πρέπει να ξεπλένονται από το αλάτι της θάλασσας. Το ίδιο έχω διαβάσει και σε άλλα σχετικά άρθρα. Πρόσφατα όμως διάβασα το αντίθετο. Ότι δηλαδή δεν πρέπει να πλένονται γιατί χάνουν πολύτιμα συστατικά ότι περιέχουν ελάχιστη ποσότητα αλατιού. Σας γράφω το σύνδεσμο για να το διαβάσετε: https://chrisdeper.com/2017/11/06/
Θα ήθελα το σχόλιο σας.

Απάντηση
σχολιαστής
Θεόδωρος 25 Απριλίου 2020

Με τι δοσολογία χρησιμοποιούμε το εκχύλισμα φυκιών στις γλάστρες;

Απάντηση
σχολιαστής
KΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ 30 Ιανουαρίου 2020

ΜΗΠΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΜΠΟΡΟ ΝΑ ΤΕΜΑΧΙΣΩ ΤΑ ΦΥΚΙΑ ;

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΠΟΛΥ ΟΡΑΙΑ ΙΣΟΣΕΛΙΔΑ ΕΧΕΤΕ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 30 Ιανουαρίου 2020

  Καλημέρα Σταμάτη και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Δεν έχουμε υπόψη μας κάποιο ειδικό εργαλείο για τον τεμαχισμό των φυκιών ή την άλεση τους.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Κωνσταντίνος 2 Μαρτίου 2020

  Καλησπέρα σας και καλή σαρακοστή. Τα φύκια αφού ξεραθούν στον ήλιο τεμαχίζονται πολύ εύκολα μέσα σε ένα βαρέλι με το χορτοκοπτικό..

  Απάντηση
σχολιαστής
Αμβρόσιος 26 Ιανουαρίου 2020

Καλησπέρα σας! Συγχαρητήρια για την άρτια, ενημερωμένη και κατατοπιστική ιστοσελίδα σας! Με έχει βοηθήσει στα μέγιστα!

Ήθελα να σας ρωτήσω! Ανά ποτέ επιτρέπεται να ποτίζω με εκχύλισμα φυκιών τα φυτά μου το χειμώνα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 27 Ιανουαρίου 2020

  Καλημέρα Αμβρόσιε και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μπορείς να ποτίζεις με εκχύλισμα φυκιών κατά την διάρκεια του χειμώνα, κάθε 2 εβδομάδες για να δώσεις αρκετή τόνωση στα φυτά σου και για να τα βοηθησεις να αντιμετωπισόυν την παγωνιά και το κρύο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αθηνά Παυλάτου-Βε 6 Σεπτεμβρίου 2019

Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λες. Διευκρίνισε μόνο ότι για να κάνει κάνεις εκχύλισμα από φύκη έχει μια διαδικασία. Σπουδαία για λίπανση είναι και τα φύκη των λιμνών ή από ορυζώνες η γνωστή λερά. αρκεί τα νερά των λιμνών να μην είναι επιβαρυμένα με ρύπους

Απάντηση
σχολιαστής
Χρήστος 8 Αυγούστου 2018

Γεια σας να ρωτήσω κάτι θέλω..εγώ κυρίως για λαχανικά ενδιαφέρομαι τύπου (λάχανα μαρούλι κτλπ) με υγρή μορφή θα το ψεκασουμε στα φυτά; Και αν ναι πότε; Ενώ με στερεά μορφή πως το χρησιμοποιουμε;

Απάντηση
σχολιαστής
Χαρα Λαν 15 Μαΐου 2018

Καλησπέρα. Θα ήθελα μια διευκρινηση σχετικά με τη χρήση εκχύλισμα τους φυκιων. Ποσο συχνά μπορούμε να κάνουμε χρήση του σε εσπεριδοειδη; Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε συνδιαστικα; Μπορούμε να το ρίξουμε την ίδια μέρα που θα λιπαινόμενα με σίδηρο η βιολογικό λίπασμα η μυκητοκτονο; Η αλληλεπιδρούν το ενα με το αλλο; Αν ναι, τη χρονικό διάστημα πρεπει να παρέλθει πριν κάνουμε χρήση και με ποια σειρα (αν αυτό παίζει κάποιο ρόλο); Αν υπερβούμε την αναλογία που πρεπει, υπαρχει περιπτωση να επιδράσει αρνητικό σε καρποφορία η ανθοφορία η με οποιονδήποτε αλλο τροπο; Ευχαριστω εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Μαΐου 2018

  Γεια σου Χαρά! Το εκχύλισμα φυκιών μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσο συχνά θέλουμε και συνδυάζεται με λιπάσματα και μυκητοκτόνα. Αν υπερβούμε την αναλογία, δεν δημιουργείται ιδιαίτερο πρόβλημα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Kουτσογιάννης Θανάσης 10 Οκτωβρίου 2017

Θέλω να φτιάξω λίπασμα από φύκια.Το ερώτημα είναι να είναι φρέσκα η ξερά?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 15 Οκτωβρίου 2017

  Aφού μαζέψετε τα φύκια που έχει ξεβράσει η θάλασσα, ξεπλύνετε για να φύγουν τα άλατα ή αφήστε τα έναν σωρό να τα ξεπλύνει η βροχή. Στη συνέχεια, και αφού τα τεμαχίσετε, έχετε δυο επιλογές. Η πρώτη να τα χρησιμοποιήσετε σχετικά φρέσκα ενσωματωνοντας τα απευθείας στο χώμα και η δεύτερη να τα ανακατέψετε με υπολείμματα κομπόστ ή με κοπριές που έχετε στον κήπο σας, να ζυμωθούν και να αποξηρανθούν.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.