εικόνα

Η λίπανση της ελιάς

mistikakipou-lipansielias

Η λίπανση της ελιάς

H λίπανση της ελιάς αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ελαιοκαλλιέργειας για να μπορέσει να είναι αποδοτική. Για το λόγο αυτό, καταρτίζουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θρέψης σε πολυετή βάση που λαμβάνει υπόψη τις πολλές παραμέτρους της καλλιέργειας, ενώ η συνεργασία μας με γεωπόνο είναι απαραίτητη. Είναι εφικτό και προτείνουμε η εφαρμογή της λίπανσης της ελιάς να γίνεται σε ένα πλαίσιο που θα διέπεται από τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

 

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι της λίπανσης της ελιάς;
 
Βασικός στόχος της λίπανσης της ελιάς αποτελεί κατ’ αρχήν η αύξηση της γονιμότητας του εδάφους με τον εμπλουτισμό του σε θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία. Επίσης, είναι αναγκαίο κατά τη λίπανση της ελιάς να διατηρήσουμε την καλή κατάσταση των ελαιόδεντρων με ισορροπία της βλαστικής ανάπτυξης και της καρποφορίας. Τέλος, σημαντικό στόχο της λίπανσης αποτελεί η αυξημένη παραγωγή των ελαιόδεντρων κάθε χρόνο και η μείωση της παρενιαυτοφορίας, του φαινομένου εκείνου που μια χρονιά υψηλής παραγωγής τη διαδέχεται μια χρονιά χαμηλής απόδοσης.

 

Χρειαζόμαστε εδαφική ανάλυση για να επιλέξουμε λίπασμα για τις ελιές;
 
Πριν προχωρήσουμε στην προσθήκη λιπάσματος στις ελιές μας, πρέπει να κάνουμε εργαστηριακές αναλύσεις για να προσδιορίσουμε αντικειμενικά την ανάγκη των ελαιόδεντρων σε θρεπτικά στοιχεία. Αρχικά, απαιτείται ανάλυση εδάφους για να γνωρίζουμε τις υπάρχουσες ποσότητες των θρεπτικών στοιχείων στο έδαφος. Συμπληρωματικά, απαιτείται φυλλοδιαγνωστική ανάλυση για τον προσδιορισμό των διάφορων θρεπτικών στοιχείων των φύλλων της ελιάς σε συγκεκριμένη φάση του βλαστικού κύκλου. Η καλύτερη περίοδος για τη λήψη δείγματος από το έδαφος είναι αρχές φθινόπωρου, ενώ για τη φυλλοδιαγνωστική είναι το τέλος χειμώνα, όπου σταθεροποιούνται οι τιμές των στοιχείων στα φύλλα. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλύσεις ολοκληρώνονται πριν την εποχή λίπανσης της ελιάς.

 

Ποιος είναι ο ρόλος της οργανικής ουσίας στη λίπανση της ελιάς;
 
Κατά τη λίπανση της ελιάς, σε πρώτη φάση, ο παραγωγός πρέπει να εξασφαλίσει επάρκεια οργανικής ουσίας, ιδιαίτερα σε ξηρικά και άγονα εδάφη. Η οργανική ουσία βελτιώνει τη γονιμότητα, τη βιολογική δραστηριότητα του εδάφους και την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τα ελαιόδεντρα. Η αύξηση της οργανικής ουσίας, κατά τη λίπανση της ελιάς, επιτυγχάνεται με τη χλωρά λίπανση, δηλαδή την καλλιέργεια ψυχανθών και σιτηρών και την ενσωμάτωσή τους στο έδαφος, καθώς με την ενσωμάτωση καλοχωνεμένης κοπριάς, κομπόστ, στεμφύλων από το πάτημα των σταφυλιών, ακόμα και φύκια της θάλασσας.

 

Ποιους παράγοντες λαμβάνουμε υπόψη για τη λίπανση της ελιάς;
 
Σχεδιάζοντας το πρόγραμμα λίπανσης της ελιάς και για να επιλέξουμε το κατάλληλο λίπασμα, σε επόμενο στάδιο θα πρέπει να συνυπολογίσουμε παραμέτρους που σχετίζονται με την καλλιέργεια της ελιάς. Συγκεκριμένα, βασικοί παράγοντες είναι η ηλικία και η ανάπτυξη των ελαιόδεντρων, η καλλιεργούμενη ποικιλία της ελιάς, η κλίση του εδάφους, το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς που θα ακολουθηθεί, καθώς και αν ποτίζεται ο ελαιώνας. Για παράδειγμα, οι αρδευόμενοι ελαιώνες χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα λίπανσης, ενώ επικλινείς ελαιώνες θέλουν μικρές ποσότητες λίπανσης σε περισσότερες δόσεις λόγω υψηλού ποσοστού έκπλυσης θρεπτικών στοιχείων.

 

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία θρέψης που απαιτούνται για την λίπανση της ελιάς;
 
Η λίπανση της ελιάς απαιτεί σε ετήσια βάση σημαντικά θρεπτικά στοιχεία αζώτου για βλαστική ανάπτυξη των ελαόδεντρων και καλίου για καρποφορία και επίτευξη σημαντικής παραγωγής. Συμμπληρωματικά, απαιτεί μικρότερες ποσότητες σε μαγνήσιο, ασβέστιο και φώσφορο. Όμως η λίπανση της ελιάς με βόριο είναι αναγκαία, καθώς το βόριο αποτελεί κρίσιμο ιχνοστοιχείο για την ανθοφορία και την καρπόδεση της ελιάς που σχετίζεται με τη μείωση της παρενιαυτοφορίας. H λίπανση της ελιάς γίνεται κυρίως με προσθήκη του κατάλληλου λιπάσματος στο έδαφος και συμπληρωματικά με διαφυλλικό ψεκασμό στο φύλλωμα των ελαιοδέντρων.

 

Πώς θα επιλέξουμε το κατάλληλο λίπασμα για τις ελιές μας;
 
Eπιλέγουμε λίπασμα για την ελιά, ελέγχοντας προσεκτικά την περιεκτικότητα επί τοις εκατό (%) από το κάθε θρεπτικό στοιχείο των λιπασμάτων και έχοντας υπόψη και την τιμή της συσκευασίας του λιπάσματος ώστε να αξιολογούμε τη σχέση τιμής και ποιότητας. Οι τρεις αριθμοί που αναγράφονται στη συσκευασία του λιπάσματος, αναφέρονται στην περιεκτικότητα επί τοις εκατό (%) στα τρία βασικά στοιχεία θρέψης, κατά σειρά: άζωτο, φώσφορος και κάλιο. Για παράδειγμα, το λίπασμα 7-4-10 περιέχει 7% άζωτο, 4% φώσφορο, και 10% κάλιο. Συμπληρωματικά, αναφέρονται στο λίπασμα οι ποσότητες σε μαγνήσιο (Μg), βόριο (B) και ασβέστιο (Ca).

 

Κι ένα μυστικό για την λίπανση της ελιάς
 
Κατά τη λίπανση της ελιάς, καλό είναι να γίνεται ενσωμάτωση του λιπάσματος (ειδικά των αμμωνιακών) στο έδαφος, για μην έχουμε απώλειες θρεπτικών στοιχείων κυρίως λόγω εξάτμισης.

 
Μπορείς να μάθεις περισσότερα για την ελιά στην σχετική κατηγορία της ιστοσελίδας με πληροφορίες και συμβουλές για πότισμα ελιάς, κλάδεμα ελιάς και πολλά περισσότερα.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (3)

σχολιαστής
Στελιος Ιανουάριος 31, 2018

Θελω να μαθω για την καλιεργεια της ελιας .Εχω φυτεψει 700 ελαιδεντρα το ΜΑρτιο και το Σεπτεμβριο αρχισαν να μου ξεραινονται τα εστειλα τα δειγματα στο αριστοτελειο μου ειπαν βερτιτσιλιο τα ξεριζωσα τα ξεριζωσα
τοΔεκεμβριο τις τυπες τις εριξα χαλκο διτανθρακικη αμωνια . Τωρα θα φυτεψω καινουργια δεντρα και θα βαλω και τριχοδερμα. Θα ηθελα λιγο την γνωμη σας

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Φεβρουάριος 3, 2018

    H βερτισιλλίωση της ελιάς είναι αδρομύκωση, μια μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τα αγγεία του ξύλου της ελιάς, αρκετά διαδεδομένη στις ελαιοπαραγωγικές χώρες. Η ασθένεια εκδηλώνεται από το Μάρτιο έως και το Νοέμβριο με τη μορφή του απότομου μαρασμού και χαρακτηρίζεται από γρήγορη ξήρανση κλάδων και οφθαλμών από Φεβρουάριο ως Απρίλιο. Τα συμπτώματα γίνονται ορατά σε χρονιές καρποφορίας κατά την άνθηση και εντείνονται, καθώς αναπτύσσονται τα δέντρα. Η χρήση υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού είναι η βάση για να φυτεύσεις μια νέα καλλιέργεια. Η εφαρμογή τριχοδέρματος, ενός ανταγωνιστικού μύκητα στις ρίζες της ελιάς συντελεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Επίσης, η χρήση χαλκού και διττανθρακικής αμμωνίας έχει αντίστοιχα θετικές επιπτώσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Απάντηση
σχολιαστής
Scienceshop Απρίλιος 27, 2018

Καταπληκτικό άρθρο, μπράβο! Επιπλέον για σωστή λίπανση χρειάζεται και ανάλυση φύλλων για να γνωρίζουμε όλα τα μικροθρεπτικά στοιχεία της ελιάς.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.