εικόνα

5 μυστικά για φύτευση τριανταφυλλιάς

Φύτευση τριανταφυλλιάς

5 μυστικά για φύτευση τριανταφυλλιάς

Η τριανταφυλλιά είναι, ίσως, το πιο δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό που φυτεύουμε στον κήπο ή στη βεράντα μας. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τριανταφυλλιάς: νάνες, χαμηλής ανάπτυξης τριανταφυλλιές, θαμνώδεις, αναρριχώμενες και εδαφοκάλυψης, διαθέσιμες σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων για να επιλέξουμε. Ας δούμε τα πέντε πιο βασικά μυστικά, απαραίτητα για την φύτευση της τριανταφυλλιάς.

 

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε τριανταφυλλιές;

 

Οι τριανταφυλλιές που βρίσκονται σε γλάστρα μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο στον κήπο ή τη βεράντα. Οι γυμνόριζες τριανταφυλλιές, δηλαδή φυτά τα οποία δεν έχουν μπάλα χώματος να καλύπτει τις ρίζες τους, φυτεύονται αργά το φθινόπωρο ως τις αρχές της άνοιξης, την περίοδο που δεν έχουν φύλλα. Η πρώιμη φύτευση αν και προκαλεί πρώιμη και παρατεταμένη ανθοφορία τον πρώτο χρόνο, στη συνέχεια δημιουργεί εξάντληση στο φυτό.

 


Πώς επιλέγουμε υγιή και δυνατά φυτά τριανταφυλλιάς;

 

Για να φυτευτεί μια τριανταφυλλιά θα πρέπει να είναι υγιής, εύρωστη και απαλλαγμένη από ασθένειες. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από το βαθύ πράσινο και την ομοιομορφία του χρωματισμού των φύλλων της, καθώς επίσης από την απουσία στιγμάτων και προσβολών από ασθένειες και έντομα. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όσον αφορά τις γυμνόριζες και τις φυλλοβόλες τριανταφυλλιές, αυτό είναι πολύ δύσκολο να το διακρίνουμε και περιοριζόμαστε στο να επιλέξουμε φυτά με παχείς καλοσχηματισμένους βραχίονες.

 

Τι θέσεις επιλέγουμε για τη φύτευση της τριανταφυλλιάς;

 

Για τη φύτευση της τριανταφυλλιάς επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις, καθώς η τριανταφυλλιά αναπτύσσεται καλύτερα όταν φυτεύεται σε μέρη που τα βλέπει όλη τη μέρα ο ήλιος, αν και μπορεί να ευδοκιμήσει και να ανθοφορήσει επαρκώς και σε ημισκιερές. Είναι ανθεκτικό φυτό τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα όσο και στις υψηλές του καλοκαιριού.

 

Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για την φύτευση της τριανταφυλλιάς;

 

Δύο-τρεις εβδομάδες πριν από τη φύτευση καλό είναι το έδαφος να σκαφτεί σε βάθος 30 – 40 εκατοστών και να εμπλουτιστεί ενσωματώνοντας καλά χωνεμένη κοπριά, κομπόστ ή υψηλής ποιότητας φυτόχωμα. Αν στο συγκεκριμένο σημείο προϋπήρχε τριανταφυλλιά, το χώμα θα πρέπει να αντικατασταθεί. Να σημειώσουμε ότι ο λάκκος φύτευσης που θα ανοίξουμε θα πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερος από την μπάλα χώματος της τριανταφυλλιάς.

 


10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς
10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την φύτευση της τριανταφυλλιάς

 

Κατά την φύτευση της τριανταφυλλιάς, διαμορφώστε το χώμα έτσι ώστε όταν τοποθετήσετε το φυτό, οι ρίζες του να είναι καλά απλωμένες και να βρίσκονται σε καλή επαφή με αυτό. Στη συνέχεια, συμπληρώστε με χώμα το λάκκο φύτευσης μέχρι να κλείσει. Ποτίστε καλά και διαμορφώστε λεκάνη γύρω από το λάκκο, ώστε να συγκρατούνται τα νερά και παράλληλα να εξασφαλίζεται καλή αποστράγγιση του εδάφους. Η τριανταφυλλιά απαιτεί τακτικές αρδεύσεις από τα μέσα της άνοιξης και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και εφαρμογή οργανικών λιπασμάτων για καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

 

Διάβασε περισσότερες πληροφορίες για την τριανταφυλλιά, στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει για κλάδεμα τριανταφυλλιάς, λίπανση τριανταφυλλιάς και πολλαπλασιασμό τριανταφυλλιάς.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (14)

σχολιαστής
Φίλιππος 19 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα σας! Έχω αρχίσει και ανησυχώ καθώς πριν δύο εβδομάδες φύτεψα δύο ακόμη τριανταφυλλιές. Οι δύο πρώτες αν και είχαν το ίδιο πρόβλημα που θα αναφέρω, τελικά το ξεπέρασαν και τώρα είναι υγιέστατες. Τώρα οι νέες μου τριανταφυλλιές έχουν πολλά πολλά κίτρινα φύλλα με καφέ στίγματα, και πολλά ξεραμένα φύλλα σα να κάηκαν. Τις ποτίζω μέρα παρά μέρα καθώς το χώμα στεγνώνει. Τους έβαλα χηλικο σίδηρο την προηγούμενη εβδομάδα και ελάχιστο, γιατί το φοβηθηκα,εκχύλισμα φυκιών προχθες. Δε δείχνουν να τονωνονται… Όλα τα μπουμπούκια ξεράθηκαν και μαύρισαν και τελικά τα εκοψα… Τι να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση
σχολιαστής
Σωτήρης 19 Μαΐου 2020

Καλησπέρα
Πώς θα μπορέσω να φυτέψω τριαντάφυλλιά από βλαστό (Χωρίς ρίζα) που έκοψα από μια τριαντάφυλλια? Ειναι κατάλληλη εποχή για να το πετύχω? Επίσης ισχύει αυτό που λένε ότι να βάλω για ένα διάστημα του βλαστούς στο ψυγείο ότι θα ριζωσουν?? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Απάντηση
σχολιαστής
ΑΘΑΝΑΣΙΑ 18 Μαΐου 2020

Θα ήθελα να φυτέψω μια αναρριχώμενη τριανταφυλλιά δίπλα σε ένα τοιχίο όμως από ένα σημείο περνάνε κάτω από το χώμα τα καλώδια του τηλεφώνου τι ρίζες κάνει το φυτό?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Αθανασία. Η αναρριχώμενη τριανταφυλλιά έχει αρκετά ανεπτυγμένο και δυνατό ριζικό σύστημα. Καλύτερα να αποφύγεις να τη φυτέψεις κοντά στα καλώδια του τηλεφώνου για να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο μέλλον.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κιαμου Χριστίνα 13 Μαΐου 2020

Γεια σας. Εχθές μεταφυτεψα μια τριανταφυλλια κοκτέιλ απο μια μικρή γλάστρα σε μεγαλύτερη. Σήμερα τΑ λουλούδια της μοιάζουν σαν να έχουν καεί στις άκρες τους. Έκανα κάποιο λάθος;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 14 Μαΐου 2020

  Καλημέρα Χριστίνα. Πιθανότατα, ταλαιπωρήθηκε λόγω μεταφύτευσης η τριανταφυλλιά σου. Μετά την μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, θέλει καλύτερα για λίγες μέρες σε σκιερό μέρος, ειδικά αν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιαννης 11 Μαΐου 2020

Καλημέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτή η χρονική περίοδος είναι κατάλληλη για φύτευση τριανταφυλλιάς σε γλάστρα. Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
olga 17 Μαρτίου 2020

Θα ηθελα να μαθω τη ειναι τα καφετι-μοβ »λεκεδες»διαφορων μεγεθων στον κορμο-κλαδια(οχι φυλλα) της τριανταφυλλιας απο περσι και η αλλη μου τριανταφυλλια εχει ζαρωμενα φυλλα? Σας ευχαριστω !

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Μαρτίου 2020

  Καλημέρα Όλγα. Πιθανότατα οι τριανταφυλλιές σου έχουν προσβληθεί στον κορμό από ψώρα και από κάποια μυκητολογικά ασθένεια στα φύλλα. Θα σου πρότεινα να τα ψεκάσεις προληπτικά με διάλυμα χαλκού και θερινού πολτού.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σοφία 26 Φεβρουαρίου 2019

Διάβασα κάπου στο ίντερνετ ότι σε γλάστες με τριανταφυλλιές μπορούν να φυτευτούν και μικρά λουλούδια χωρίς βαθιές ρίζες αν υπάρχει χώρος. Ισχύει αυτο; Σκέφτομαι να φυτέψω βιολέτες

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.