5 μυστικά για φύτευση τριανταφυλλιάς

Φύτευση τριανταφυλλιάς

Η τριανταφυλλιά είναι, ίσως, το πιο δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό που φυτεύουμε στον κήπο ή στη βεράντα μας.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες τριανταφυλλιάς: νάνες, χαμηλής ανάπτυξης τριανταφυλλιές, θαμνώδεις, αναρριχώμενες και εδαφοκάλυψης, διαθέσιμες σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχημάτων για να επιλέξουμε.

Ας δούμε τα πέντε πιο βασικά μυστικά, απαραίτητα για την φύτευση της τριανταφυλλιάς.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε τριανταφυλλιές;

Οι τριανταφυλλιές που βρίσκονται σε γλάστρα μπορούν να φυτευτούν όλο το χρόνο στον κήπο ή τη βεράντα. Οι γυμνόριζες τριανταφυλλιές, δηλαδή φυτά τα οποία δεν έχουν μπάλα χώματος να καλύπτει τις ρίζες τους, φυτεύονται αργά το φθινόπωρο ως τις αρχές της άνοιξης, την περίοδο που δεν έχουν φύλλα. Η πρώιμη φύτευση αν και προκαλεί πρώιμη και παρατεταμένη ανθοφορία τον πρώτο χρόνο, στη συνέχεια δημιουργεί εξάντληση στο φυτό.

ποτε φυτευουμε τριανταφυλλιες
Πότε φυτεύουμε τριανταφυλλιές;

2. Πώς επιλέγουμε υγιή και δυνατά φυτά τριανταφυλλιάς;

Για να φυτευτεί μια τριανταφυλλιά θα πρέπει να είναι υγιής, εύρωστη και απαλλαγμένη από ασθένειες. Αυτό μπορεί να διαπιστωθεί από το βαθύ πράσινο και την ομοιομορφία του χρωματισμού των φύλλων της, καθώς επίσης από την απουσία στιγμάτων και προσβολών από ασθένειες και έντομα.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όσον αφορά τις γυμνόριζες και τις φυλλοβόλες τριανταφυλλιές, αυτό είναι πολύ δύσκολο να το διακρίνουμε και περιοριζόμαστε στο να επιλέξουμε φυτά με παχείς καλοσχηματισμένους βραχίονες.

3. Τι θέσεις επιλέγουμε για τη φύτευση της τριανταφυλλιάς;

Για τη φύτευση της τριανταφυλλιάς επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις, καθώς η τριανταφυλλιά αναπτύσσεται καλύτερα όταν φυτεύεται σε μέρη που τα βλέπει όλη τη μέρα ο ήλιος, αν και μπορεί να ευδοκιμήσει και να ανθοφορήσει επαρκώς και σε ημισκιερές. Είναι ανθεκτικό φυτό τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα όσο και στις υψηλές του καλοκαιριού.

4. Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για την φύτευση της τριανταφυλλιάς;

Δύο-τρεις εβδομάδες πριν από τη φύτευση καλό είναι το έδαφος να σκαφτεί σε βάθος 30 – 40 εκατοστών και να εμπλουτιστεί ενσωματώνοντας κοπριά, κομπόστ ή εμπλουτισμένο φυτόχωμα.

Αν στο συγκεκριμένο σημείο προϋπήρχε τριανταφυλλιά, το χώμα θα πρέπει να αντικατασταθεί. Να σημειώσουμε ότι ο λάκκος φύτευσης που θα ανοίξουμε θα πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερος από την μπάλα χώματος της τριανταφυλλιάς.

5. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την φύτευση της τριανταφυλλιάς

Κατά την φύτευση της τριανταφυλλιάς, διαμορφώνουμε το χώμα έτσι ώστε όταν τοποθετήσετε το φυτό, οι ρίζες του να είναι καλά απλωμένες και να βρίσκονται σε καλή επαφή με αυτό. Στη συνέχεια, συμπληρώνουμε με χώμα το λάκκο φύτευσης μέχρι να κλείσει. Ποτίζουμε καλά και διαμορφώνουμε λεκάνη γύρω από το λάκκο, ώστε να συγκρατούνται τα νερά και παράλληλα να εξασφαλίζεται καλή αποστράγγιση του εδάφους. Η τριανταφυλλιά απαιτεί τακτικές αρδεύσεις από τα μέσα της άνοιξης και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς και εφαρμογή οργανικών λιπασμάτων για καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

Φροντιδα τριανταφυλλιας
12 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (16)

 1. Κλέιντι
  24/01/2021

  Καλησπέρα ποίο μήνα είναι κατάλληλη η φύτευση μιας γυμνοριζας τριανταφύλλιας.

  • Καλησπέρα Κλέιντι. Μπορείς να φυτεύσεις γυμνόρριζη τριανταφυλλιά Ιανουάριο – Φεβρουάριο στον κήπο ή σε γλάστρα.

 2. Φίλιππος
  19/06/2020

  Καλησπέρα σας! Έχω αρχίσει και ανησυχώ καθώς πριν δύο εβδομάδες φύτεψα δύο ακόμη τριανταφυλλιές. Οι δύο πρώτες αν και είχαν το ίδιο πρόβλημα που θα αναφέρω, τελικά το ξεπέρασαν και τώρα είναι υγιέστατες. Τώρα οι νέες μου τριανταφυλλιές έχουν πολλά πολλά κίτρινα φύλλα με καφέ στίγματα, και πολλά ξεραμένα φύλλα σα να κάηκαν. Τις ποτίζω μέρα παρά μέρα καθώς το χώμα στεγνώνει. Τους έβαλα χηλικο σίδηρο την προηγούμενη εβδομάδα και ελάχιστο, γιατί το φοβηθηκα,εκχύλισμα φυκιών προχθες. Δε δείχνουν να τονωνονται… Όλα τα μπουμπούκια ξεράθηκαν και μαύρισαν και τελικά τα εκοψα… Τι να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 3. Σωτήρης
  19/05/2020

  Καλησπέρα
  Πώς θα μπορέσω να φυτέψω τριαντάφυλλιά από βλαστό (Χωρίς ρίζα) που έκοψα από μια τριαντάφυλλια? Ειναι κατάλληλη εποχή για να το πετύχω? Επίσης ισχύει αυτό που λένε ότι να βάλω για ένα διάστημα του βλαστούς στο ψυγείο ότι θα ριζωσουν?? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

 4. ΑΘΑΝΑΣΙΑ
  18/05/2020

  Θα ήθελα να φυτέψω μια αναρριχώμενη τριανταφυλλιά δίπλα σε ένα τοιχίο όμως από ένα σημείο περνάνε κάτω από το χώμα τα καλώδια του τηλεφώνου τι ρίζες κάνει το φυτό?

  • Καλησπέρα Αθανασία. Η αναρριχώμενη τριανταφυλλιά έχει αρκετά ανεπτυγμένο και δυνατό ριζικό σύστημα. Καλύτερα να αποφύγεις να τη φυτέψεις κοντά στα καλώδια του τηλεφώνου για να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στο μέλλον.

 5. Κιαμου Χριστίνα
  13/05/2020

  Γεια σας. Εχθές μεταφυτεψα μια τριανταφυλλια κοκτέιλ απο μια μικρή γλάστρα σε μεγαλύτερη. Σήμερα τΑ λουλούδια της μοιάζουν σαν να έχουν καεί στις άκρες τους. Έκανα κάποιο λάθος;

  • Καλημέρα Χριστίνα. Πιθανότατα, ταλαιπωρήθηκε λόγω μεταφύτευσης η τριανταφυλλιά σου. Μετά την μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, θέλει καλύτερα για λίγες μέρες σε σκιερό μέρος, ειδικά αν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.

 6. Γιαννης
  11/05/2020

  Καλημέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτή η χρονική περίοδος είναι κατάλληλη για φύτευση τριανταφυλλιάς σε γλάστρα. Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Γιάννη. Η τριανταφυλλιά μπορεί να φυτευτεί αυτή την εποχή σε γλάστρα και να αναπτυχθεί και να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία.

 7. olga
  17/03/2020

  Θα ηθελα να μαθω τη ειναι τα καφετι-μοβ ”λεκεδες”διαφορων μεγεθων στον κορμο-κλαδια(οχι φυλλα) της τριανταφυλλιας απο περσι και η αλλη μου τριανταφυλλια εχει ζαρωμενα φυλλα? Σας ευχαριστω !

  • Καλημέρα Όλγα. Πιθανότατα οι τριανταφυλλιές σου έχουν προσβληθεί στον κορμό από ψώρα και από κάποια μυκητολογικά ασθένεια στα φύλλα. Θα σου πρότεινα να τα ψεκάσεις προληπτικά με διάλυμα χαλκού και θερινού πολτού.

 8. Σοφία
  26/02/2019

  Διάβασα κάπου στο ίντερνετ ότι σε γλάστες με τριανταφυλλιές μπορούν να φυτευτούν και μικρά λουλούδια χωρίς βαθιές ρίζες αν υπάρχει χώρος. Ισχύει αυτο; Σκέφτομαι να φυτέψω βιολέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *