εικόνα

Συμβουλές καλλιέργειας για το κουνουπίδι

5 μυστικά για καλλιέργεια κουνουπιδιού

Συμβουλές καλλιέργειας για το κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα χειμερινά λαχανικά, υψηλής διατροφικής αξίας, το οποίο ουσιαστικά καλλιεργούμε για την ανθοφοκεφαλή του που περιλαμβάνει ένα σύνολο υπερτροφικών ανθέων. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα λουλούδι που τρώγεται! Ποώδες φυτό, με φύλλα επιμήκη, πλατιά και σαρκώδη, το κουνουπίδι θεωρείται διετής καλλιέργεια, αλλά φυτεύεται σαν ετήσιο. Το κουνουπίδι ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών στην οποία κατατάσσονται πολλά γνωστά λαχανικά όπως το μαρούλι, το μπρόκολο και το λάχανο.

 

Τι συνθήκες θέλει το κουνουπίδι για να ευδοκιμήσει στον κήπο και σε γλάστρα;

 

Δροσιά και πάλι δροσιά! Το κουνουπίδι είναι λαχανικό ψυχρής εποχής. Κατάλληλες θερμοκρασίες για την καλλιέργειά του είναι από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Η ανθοκεφαλή του κουνουπιδιού όταν σχηματισθεί είναι ευπαθής στους παγετούς, όσο και στις υψηλές θερμοκρασίες. Χρειάζεται ηλιοφανείς θέσεις για να ευδοκιμήσει, ενώ σε ημισκιερές θέσεις καθυστερεί να ωριμάσει. Το κουνουπίδι μπορεί να αναπτυχθεί σε όλους τους τύπους εδαφών, εκτός από τα πολύ αλκαλικά, και χρειάζεται αρκετή εδαφική υγρασία για να πετύχουμε ποιοτική παραγωγή. Το κουνουπίδι φυτεύεται και σε γλάστρα, σχετικά μεγάλη και πλατιά, χρησιμοποιώντας ειδικό φυτόχωμα για κηπευτικά που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

 

Πότε και πώς φυτεύουμε το κουνουπίδι στον κήπο μας;

 

H φύτευση του κουνουπιδιού στον λαχανόκηπο ξεκινά τον Αύγουστο και φτάνει συνήθως μέχρι τα μέσα φθινοπώρου. Υπάρχουν, επίσης, πρώιμες ποικιλίες που φυτεύονται την άνοιξη. Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με σπόρο. Μπορούμε, βέβαια, να προμηθευτούμε έτοιμα σπορόφυτα κουνουπιδιού από φυτώρια ή να το φυτέψουμε σε σπορείο 1,5 μήνα πριν τη μεταφύτευση στο χωράφι. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια του κουνουπιδιύ είναι περίπου 40-50 εκατοστά επί της γραμμής και 60-80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

 

Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση ή άλλη φροντίδα έχει το κουνουπίδι;

 

Το κουνουπίδι θέλει συχνό πότισμα, καθώς απαιτείται σταθερή εδαφική υγρασία στο χώμα για να αναπτυχθεί ομαλά η ανθοκεφαλή. Κατά την φύτευση του κουνουπιδιού, συνιστούμε την ανάμιξη σβησμένης κοπριάς και μικτού βιολογικού λιπάσματος σε αναλογία 1:1. Το κουνουπίδι δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό σε θρεπτικά στοιχεία και πρέπει να γνωρίζουμε ότι η υπερβολική ποσότητα αζωτούχου λίπανσης και κοπριάς υποβαθμίζει την ποιότητα της ανθοκεφαλής, κάνοντας την λιγότερο συνεκτική. Η έλλειψη βορίου είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να επιφέρει κούφιες ανθοκεφαλές και γι’ αυτό καλό είναι να γίνεται διαφυλλικός ψεκασμός με βόριο. Το σκόνισμα ή ο ψεκασμός με βάκιλο Θουριγγίας είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση της κάμπιας που προσβάλλει τα κουνουπίδια, όπως επίσης τα λάχανα και τα μπρόκολα.

 

Πότε συγκομίζουμε το κουνουπίδι;

 

Η συγκομιδή για το κουνουπίδι γίνεται περίπου τρεις μήνες μετά τη μεταφύτευση, όταν η ανθοκεφαλή είναι σφικτή και συνεκτική και διατηρεί λευκό χρώμα. Το μέγεθος της ανθοκεφαλής έχει διάμετρο γύρω στα 10 εκατοστά και βάρος περίπου 1 κιλό. Αν καθυστερήσουμε τη συγκομιδή, το κουνουπίδι μας υποβαθμίζεται, καθώς σκληραίνει στο εσωτερικό του και χάνεται η τρυφεράδα του.

 

Κι ένα μυστικό για το κουνουπίδι

 

Πιο γνωστές ποικιλίες κουνουπιδιού είναι οι λευκές, όμως για τους πιο «ψαγμένους» καλλιεργητές του κήπου υπάρχουν και ποικιλίες με μωβ ανθοκεφαλή οι οποίες παρουσιάζουν και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

 

Δες αναλυτικές συμβουλές για καλλιέργεια περισσότερων φθινοπωρινών κηπευτικών όπως σπανάκι, πατάτα, ραπανάκι, παντζάρι, κουκιά και άνηθο στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.