εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για την αμυγδαλιά

mistikakipou-amigdalia

Συμβουλές φροντίδας για την αμυγδαλιά

“Λίγο ακόμη θα δούμε, τις αμυγδαλιές να ανθίζουν” έγραψε ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης. Κι έτσι είναι. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μέσα στον παγωμένο χειμώνα, κάτω από δυσμενείς συνθήκες, οι αμυγδαλιές με την ανθοφορία τους στέλνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ομορφιάς. Κάθε χρόνο, μέσα Γενάρη, ξεπροβάλουν λευκο-ροζέ λουλούδια πάνω στα γυμνά κλαδιά των πρώιμων αμυγδαλιών, πριν ακόμη καν ξεμυτίσουν τα φύλλα τους.

 

Καρποφόρο φυλλοβόλο δέντρο η αμυγδαλιά, συνυφασμένο με το ελληνικό τοπίο καθώς ταιριάζει απόλυτα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες μας. Αναζητά ξηροθερμικό κλίμα, χωρίς πολλές βροχές καθώς είναι ευαίσθητη σε υγρό περιβάλλον που ευνοεί προσβολές από μύκητες και βακτήρια. Προτιμά μέσης σύστασης εδάφη, γόνιμα, με καλή αποστράγγιση αν και μπορεί να αξιοποιήσει ξηρά και άγονα ασβεστούχα εδάφη, ακόμη και πετρώδη. Διαθέτοντας ένα πολύ δυνατό και διεισδυτικό ριζικό σύστημα, απλώνεται σε βάθος, απορροφώντας τις διαθέσιμες ποσότητες νερού και θρεπτικών στοιχείων.

 

Προτιμάμε ποικιλίες αμυγδαλιάς παραγωγικές, με υψηλό ποσοστό ψίχας και οψιμανθείς για μην καταστρέφονται τα άνθη τους, ειδικά στις βόρειες περιοχές. Αναζητούμε σκληροκέλυφες ή ημίσκληρες ποικιλίες καθώς οι αφράτες προσβάλλονται πιο εύκολα μετασυλλεκτικά και μονοπύρηνες που εμφανίζουν μικρό ποσοστό διπλοσπερμίας. Γνωστές ξενες ποικιλίες είναι η Τexas, Truoito, Ferragnes ενώ απο τις ελληνικές πιο γνωστή είναι η ποικιλία Ρέτσου. Οι ποικιλίες αυτές εκτός από την Truoito χρειάζονται σταυρεπικονίαση σε συνδυασμό με άλλες ποικιλές. Η μεταφορά της γύρης γίνεται με τη μέλισσα.

 

Η αμυγδαλιά απαιτεί λίπανση κάθε χρόνο και γι’ αυτό προσθέτουμε μέσα Γενάρη, πλήρες βιολογικό λίπασμα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, ενισχυμένο σε κάλιο και εμπλουτισμένο με ιχνοστοιχεία ψευδαργύρου και βορίου. Συνήθως μια χρονιά υψηλής παραγωγής, τη διαδέχεται μια χρονιά με πολύ μικρή παραγωγή. Αναφορικά με το πότισμα, τα πρώτα 2-3 χρόνια ανάπτυξης, ποτίζουμε συχνά σε μικρές ποσότητες, πάντα με το σύστημα της σταγόνας. Για τα μεγάλα δένδρα, που έχουν εισέλθει σε παραγωγική φάση απαιτούνται μερικά ποτίσματα σε ετήσια βάση, από τέλη Μάη μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη.

 

Πέραν της αξίας της ως καρποφόρο δέντρο, η αμυγδαλιά στον κήπο μας προσφέρει μεγάλη καλλωπιστική αξία προσφέροντας απλόχερα ένα ανθισμένο χειμωνιάτικο τοπίο. Τα κομμένα ανθισμένα κλαδιά της, μπορούν να στολίσουν για αρκετες μέρες, τα βάζα στο σαλόνι μας. Αυτό άλλωστε ενέπνευσε και τον διάσημο ζωγράφο Βανγκόγκ να ζωγραφίσει το περίφημο “Κλαδιά από ανθισμένες αμυγδαλιές”στα τέλη του 19ου αιώνα. Ακόμη κι ο δικός μας Νίκος Καζάντζάκης, γοητευμένος έγραψε: “Αδελφή αμυγδαλιά, μίλησέ μου για το Θεό. Και η αμυγδαλιά άνθισε”

 

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.