εικόνα

6 μυστικά για καλλιέργεια αμυγδαλιάς

6 μυστικά για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς

6 μυστικά για καλλιέργεια αμυγδαλιάς

Η αμυγδαλιά είναι φυλλοβόλο δέντρο που συναντάμε παντού στην ελληνική ύπαιθρο και μας προσφέρει απλόχερα τους υπέροχους καρπούς της που απολαμβάνουμε φρέσκους αλλά και αποξηραμένους. Σαν να μην φτάνει αυτό, οι αμυγδαλιές με την χειμωνιάτικη ανθοφορία τους στέλνουν ένα μήνυμα απέραντης αισιοδοξίας και ομορφιάς. Κάθε χρόνο, μέσα Γενάρη, ξεπροβάλουν λευκο-ροζέ λουλούδια πάνω στα γυμνά κλαδιά της αμυγδαλιάς, πριν ακόμη ξεπροβάλλουν τα φύλλα της. Επιπλέον, τα κομμένα ανθισμένα κλαδιά της, μπορούν να στολίσουν για αρκετές μέρες τα βάζα στο σαλόνι μας.

 

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια της αμυγδαλιάς;

 
Η αμυγδαλιά ταιριάζει απόλυτα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας μας. Αναζητά ξηροθερμικό κλίμα, χωρίς πολλές βροχές, είναι ανθεκτική στον παγετό, αλλά ευαίσθητη σε υγρό περιβάλλον που ευνοεί προσβολές από μύκητες και βακτήρια. Η αμυγδαλιά προτιμά μέσης σύστασης εδάφη, γόνιμα, με καλή αποστράγγιση αν και μπορεί να αναπτυχθεί επίσης σε ξηρά και άγονα ασβεστούχα εδάφη, ακόμη και πετρώδη. Διαθέτοντας ένα πολύ δυνατό και διεισδυτικό ριζικό σύστημα, η αμυγδαλιά απλώνεται σε βάθος, απορροφώντας τις διαθέσιμες ποσότητες νερού και θρεπτικών στοιχείων.

 

Τι ποικιλίες αμυγδαλιάς επιλέγουμε για να καλλιεργήσουμε;

 

Προτιμούμε παραγωγικές ποικιλίες αμυγδαλιάς, με υψηλό ποσοστό ψίχας και οψιμανθείς, ειδικά στις βόρειες περιοχές, ώστε μην καταστρέφονται τα άνθη τους. Αναζητούμε σκληροκέλυφες ή ημίσκληρες ποικιλίες αμυγδαλιάς, καθώς οι αφράτες προσβάλλονται πιο εύκολα μετασυλλεκτικά και μονοπύρηνες που εμφανίζουν μικρό ποσοστό διπλοσπερμίας. Γνωστές ξενες ποικιλίες αμυγδαλιάς είναι η Τexas, η Truoito και η Ferragnes, ενώ απο τις ελληνικές πιο γνωστή είναι η ποικιλία Ρέτσου. Οι ποικιλίες αυτές εκτός από την Truoito χρειάζονται σταυρεπικονίαση σε συνδυασμό με άλλες ποικιλίες αμυγδαλιάς. Η μεταφορά της γύρης στα άνθη της αμυγδαλιάς γίνεται φυσικά με τις μέλισσες.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια αμυγδαλιάς;

 

Η αμυγδαλιά απαιτεί λίπανση κάθε χρόνο και γι’ αυτό στα μέσα Γενάρη προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, ενισχυμένο σε κάλιο και εμπλουτισμένο με ιχνοστοιχεία ψευδαργύρου και βορίου. Συνήθως μια χρονιά υψηλής παραγωγής, τη διαδέχεται μια χρονιά με πολύ μικρή παραγωγή. Όσον αφορά το πότισμα, τα πρώτα 2-3 χρόνια ανάπτυξης, ποτίζουμε συχνά σε μικρές ποσότητες, πάντα με το σύστημα της σταγόνας. Για τα μεγάλα δένδρα αμυγδαλιάς, που έχουν εισέλθει σε παραγωγική φάση, απαιτείται μερικό πότισμα σε ετήσια βάση, από τέλη Μάη μέχρι τις αρχές του Σεπτέμβρη, το οποίο είναι αρκετό για να έχει ικανοποιητική βλάστηση και καρποφορία.

 

Πότε και πώς κλαδεύεται η αμυγδαλιά;

 

Καταρχήν, τα νεαρά δένδρα αμυγδαλιάς στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης τους δέχονται κλάδεμα διαμόρφωσης, προκειμένου να κατευθύνουμε την βλάστηση και τον καλό σχηματισμό του δέντρου, προκειμένου να εισέλθει σύντομα σε καρποφορία. Στη συνέχεια, το κλάδεμα καρποφορίας της αμυγδαλιάς αποσκοπεί στην διατήρηση του σχήματος, στην είσοδο του φωτός και του αέρα στο εσωτερικό του δέντρου καθώς και στην επίτευξη ισσοροπημένης νέας βλάστησης και πλούσιας παραγωγής. Το κλάδεμα καρποφορίας της αμυγδαλιάς γίνεται στα μέσα του χειμώνα, κατά τον Ιανουάριο, πριν ξεκινήσει η νέα βλάστηση της αμυγδαλιάς. Αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για το κλάδεμα της αμυγδαλιάς υπάρχουν στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
 

Πώς πολλαπλασιάζεται η αμυγδαλιά;

 

Ο πολλαπλασιασμός της αμυγδαλιάς γίνεται αρχικά με σπόρο και στη συνέχεια τα νεαρά δενδρύλλια που προκύπτουν εμβολιάζονται με την επιθυμητή ποικιλία με ενοφθαλμισμό με όρθιου Τ. Σε ενήλικα δέντρα αμυγδαλιάς επιλέγεται ο σχιστός εμβολιασμός ή ο υπόφλοιος στεφανίτης. Τα κύρια υποκείμενα αμυγδαλίας που χρησιμοποιούνται είναι δύο, το σπορόφυτο αμυγδαλιάς και το αμυγδαλοροδάκινο GF677.
 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την αμυγδαλιά

 

Η μονίλια είναι η πιο σοβαρή μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τα άνθη και τους βλαστούς της αμυγδαλιάς και τα κάνει να μοιάζουν σα ζεματισμένοι από ζεστό νερό ή σαν καμένα από την παγωνιά. Για την αντιμετώπιση της μονίλιας της αμυγδαλιάς, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα. Επιπλέον, για την αντιμετώπιση του εντόμου του ευρύτομου της αμυγδαλιάς, που προσβάλλει τους νεαρούς καρπούς, θα πρέπει να γίνεται ψεκασμός με οικολογικό σκεύασμα φυσικής πυρεθρίνης.

 

Δες πληροφορίες για την καλλιέργεια περισσότερων καρποφόρων δέντρων όπως η μηλιά, η αχλαδιά, η ροδιά, η μουσμουλιά, η βερικοκιά, η συκιά, η φραγκοσυκιά, η λεμονιά, η μανταρινιά, και η πορτοκαλιά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (13)

σχολιαστής
Telios athanasios 15 Ιανουαρίου 2020

Γεισας και απο εμενα ενδιαφερομαι να καλιεργησω αμυγδαλιες.παρακαλω πολυ εαν μπορειτε να μου πρωτεινετε το καλύτερο δυνατό οργανικο λυπασμα για την φύτευση των δεντριλιων κατα την φυτευση τους.οτι καλύτερο υπάρχει για αμυγδαλιές…

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Ιανουαρίου 2020

  Καλησπέρα Αθανάσιε. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πλήρες βιολογικό λιπασμα με αρκετή περιεκτικότητα σε φώσφορο κατά την φύτευση των δενρδυλλίων ώστε να αποκτήσουν αρχικά ένα ικανοποιητικό ριζικό σύστημα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Πηνελόπη 12 Ιανουαρίου 2020

Καλησπερα σας
Σκεφτομαι να ξεκινησω την καλλιεργεια αμυγδαλιας, ως ενα συμπληρωματικο εισοδημα.
Ωστοσο, δεν εχω τις αναλογες γνωσεις.Πως θα πρεπει να ενεργησω, ωστε να αποφυγω τα λαθη?
Επισης θα ηθελα να ρωτησω αν η φροντιδα των δεντρων απαιτει πολυ χρονο καθημερινα…απουσιαζω αρκετα λογω δουλειας..

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Ιανουαρίου 2020

  Καλησπέρα Πηνελόπη. Η καλλιέργεια της αμυγδαλιας δεν είναι αρκετά απαιτητική αλλά σίγουρα χρειάζεται χρόνος. Βασικό για να ξεκινήσεις, πήγαινε σε ένα γεωπόνο της περιοχής σου για να σε συμμβουλεύσει αν το χωράφι σου είναι κατάλληλο για καλλιέργεια αμυγδαλιάς και να κάνετε και μία ανάλυση εδάφους.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιαννης 19 Οκτωβρίου 2019

Καλημέρα σας! Θέλω να δοκιμάσω την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς στην ενδοχώρα του Ηρακλείου Κρήτης(Μονοφάτσι-250 μέτρα υψόμετρο). Έχω δυο χωράφια διαθέσιμα δίπλα σε ποταμό.Είναι πολύ καλά χωράφια . Τι πρέπει να προσέξω ώστε να γνωρίζω αν είναι κατάλληλα για αυτή την καλλιέργεια????Σας ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 20 Οκτωβρίου 2019

  Καλησπέρα Γιάννη. Γενικά, μέρη με πολλή υγρασία δεν είναι τόρο κατάλληλα για καλλιέργεια αμυγδαλιας αν έχεις τέτοιες συθήκες στα χωράφια σου δίπλα στον ποταμό. Είναι σημαντικό να στραγγίζει καλά το χωράφι σου. Θα ήταν καλό να άνεις μία ανάλυση εδάφους πριν ξεκινήσεις την καλλλιέργεια της αμυγδαλιάς.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρια 6 Απριλίου 2019

Πότε είναι η περίοδος κεντρώματος της αμυγδαλιάς?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 6 Απριλίου 2019

  Καλησπέρα Μαρία. Μάρτιος-Απρίλιος είναι κατάλληλη εποχή για τον εμβολιασμό της αμυγδαλίας είτε με υπόφλοιο εγκεντρισμό (μόσχευμα) σε μεγάλα παλαιά δέντρα αμυγδαλιάς είτε με ενοφθαλμισμό Τ (μάτι) με εμβόλια που έχουμε διατηρήσει σε ψυγείο.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Μαρια 8 Απριλίου 2019

   Σας ευχαριστώ.

   Απάντηση
σχολιαστής
SOPHIA 20 Μαρτίου 2019

Οι δύο αμυγδαλιές που έχω στον κήπο μου εδώ και δεκα- πέντε χρόνια(δεν θυμάμαι αν τις φύτεψε ο πατέρας μου ή αν φύτρωσαν μόνες τους) ενώ ανθοφορούν κάνουν ελάχιστα αμύγδαλα.Γιατί συμβαίνει αυτό?Μήπως είναι άγριες και θέλουν μπόλιασμα?

Απάντηση
σχολιαστής
Stavros Koulas 26 Σεπτεμβρίου 2018

παρακαλω θα ηθελα την συμβουλη σας για ενα προβλημα που εχω με τις αμυγδαλιες αλλα και που εμφανιζεται και στις ροδακινιες . β γαζουν στο κορμο ενα ειδος κολλωδους σαν πηχτο μελι. και συνηθως γινεται πολυ σκληρο. τι να κανω. εμεις το λεμε μελος δεν ξερω την επιστημονικη ονομασια του. ευχαριστω πολύ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 26 Σεπτεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Σταύρο.
  Θά θέλαμε κάποιες διευκρινίσεις για τα συμπτώματα που εμφανίζονται στα δέντρα σου για να απαντήσουμε στο ερώτημα σου. Οι ροδακινιές και οι αμυγδαλιές, τι ηλικία έχουν; Επίσης, αν η έκκριση κόμμεος (κολλώδης ουσία) βγαίνει μόνο στον κόρμό ή και σε κλαδιά και σε ποιο ύψος; Υπάρχουν άλλα συμπτώματα; Ξεφλούδισμα του φλοιού στον κορμό ή ξηράνσεις κλαδιών;

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.