εικόνα

Φύτευση και καλλιέργεια ραδικιού

Συμβουλές για καλλιέργεια ραδικιού

Φύτευση και καλλιέργεια ραδικιού

Όταν μιλάμε για χόρτα το χειμώνα, αναφερόμαστε κυρίως στα ραδίκια! Τόσο νόστιμα όταν τα συνοδεύει βραστά το λεμόνι και πολύ υγιεινά στη διατροφή μας! Τα ραδίκια τα βρίσκουμε να φυτρώνουν άγρια στα χωράφια, μπορούμε όμως να τα καλλιεργήσουμε στον κήπο ακόμα μας, ακόμα και σε γλάστρα! Κι από ποικιλίες ραδικιού, μπόλικες για να απολαύσουμε ανάλογα τα γούστα μας!

 

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες ραδικιού;

 

Καταρχήν, ο βασιλιάς του ραδικιού, το άγριο ραδίκι με την πικρή γεύση και τα χαρακτηριστικά πράσινα οδοντωτα φύλλα που κοκκινίζουν στην βάση τους. Άλλωστε και το ξεχωριστό σταμναγκάθι μια ποικιλία άγριου ραδικιού είναι. Κι ύστερα είναι το ήμερο ραδίκι με τα ορθωτά, πιο πλατιά φύλλα, πιο ανοιχτόχρωμα στη βάση και με λίγότερη πικρή γεύση. Επίσης, το ιταλικό ραδίκι με τα όρθια οδοντωτά φύλλα, την πικάντικη πικρή γεύση και τις πολλές συγκομιδές. Και να μην ξεχάσουμε το ραντίτσιο, την ποικιλιά ραδικιού με τα βυσσινί φύλλα και τα λευκά νεύρα που κλείνουν όπως τα φύλλα του μαρουλιού. Το ραντίτσιο έχει έντονη πικάντικη γεύση όταν τρώγεται ωμό αλλά εξασθενεί με το ψήσιμο.

 

Τι συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια του ραδικιού;

 

Το ραδίκι είναι κηπευτικό που αγαπά το ψυχρό περιβάλλον και γι’ αυτό φυτεύεται την εποχή του φθινοπώρου που έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες, υγρασία και λίγες ώρες ημερήσιας ηλιοφάνειας. Άλλωστε σε υψηλές θερμοκρασίες, το ραδίκι ανθίζει πρόωρα και είναι ακατάλληλο για κατανάλωση. Φυτεύουμε τα ραδίκια σε ηλιόλουστα ή ημισκιερά μέρη και προτιμούμε εδάφη πλούσια, γόνιμα και δροσερά που να εξασφαλίζουν καλή αποστράγγιση. Αν φυτεύουμε στο έδαφος, ενσωματώνουμε οργανική ουσία με τη μορφή κομπόστ και καλοχωνεμένης κοπριάς για καλύτερη ανάπτυξη του ραδικιόύ. Αν το φυτέψουμε σε γλάστρα, θα χρειαστούμε φυτόχωμα ειδικό για κηπευτικά πλούσιο σε οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά.

 

Πώς φυτεύονται τα ραδίκια και σε τι αποστάσεις;

 

Αρχικά, το ραδίκι πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Όταν σπέρνουμε το σπόρο στον κήπο μας ή και σε γλάστρα, τον σκεπάζουμε σε βάθος περίπου ένα εκατοστό, ενώ οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης είναι περίπου 40-50 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης και 20-30 εκατοστά μεταξύ των φυτών ραδικιού, ανάλογα με την ποικιλία. Μετά τη σπορά και όταν φυτρώσουν τα φυτά του ραδικιού, θα πρέπει να γίνει αραίωση των φυτών ώστε να έρθουν στις κατάλληλες αποστάσεις για να αναπτυχθούν καλύτερα.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το ραδίκι;

 

Το ραδίκι δεν έχει υπερβολικές απαιτήσεις σε νερό, πάντως πρέπει να διατηρούμε το χώμα του σχετικά υγρό. Άλλωστε, αυτή την εποχή θα βοηθήσουν στο πότισμα και οι φθινοπωρινές βροχές. Θα χρειαστεί όμως συχνό και σταθερό πότισμα στις αρχές της άνοιξης που ανεβαίνει σημαντικά η θερμοκρασία. Για τη λίπανση του ραδικιού, εκτός από την ενσωμάτωση οργανικής ουσίας κατά τη φύτευση, καλό είναι να προσθέσουμε βιολογικό λίπασμα αζώτου 20-30 μέρες μετά τo φύτρωμα με επανάληψη μια φορά το μήνα, ειδικά αν πραγματοποιούμε πολλές συγκομιδές.

 

Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται το ραδίκι;

 

Σίγουρα, η πιο σημαντική καλλιεργητική εργασία για το ραδίκι είναι η απομάκρυνση των ζιζανίων, τα ανεπιθύμητα χόρτα που πρέπει να αντιμετωπίζονται συνεχώς με σκαλίσματα και ξεβοτανίσματα. Όσον αφορά την αντιμετώπιση ασθενειών και εχθρών, το ραδίκι δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα. Θα χρειαστεί μόνο να φροντίσουμε για κατάλληλη προστασία από τα σαλιγκάρια. Η αντιμετώπιση των σαλιγκαριών με στάχτη είναι μία εύκολη, οικονομική και αποτελεσματική λύση για τους ερασιτέχνες καλλιεργητές.

 

Πότε και πώς γίνεται η συγκομιδή του ραδικιού;

 

Η συγκομιδή του ραδικιού γίνεται με μαχαίρι περίπου 2,5-3,5 μήνες μετά τη σπορά, στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, ανάλογα την ποικιλία ραδικιού. Για το άγριο ραδίκι, γίνεται μία κοπή με την εκρίζωση του φυτού μαζί με τμήμα της ρίζας ενώ στο ιταλικό και στο ήμερο ραδίκι μπορούν να κόβονται τα φύλλα και να έχουμε αρκετές κοπές μέσα στην καλλιεργητική περίοδο. Καλό είναι να μην ξεριζώνουμε τα ραδίκια και να τους επιτρέπουμε να βγάλουν λουλούδι για να αφήσουν και σπόρο στον κήπο για την επόμενη χρονιά.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του ραδικιού

 

Το ραδίκι μπορεί να γίνει συγκαλλιέργεια στο χωράφι μαζί με λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, κρεμμύδι, σκόρδο και πράσσο.

 

Δες πληροφορίες για την καλλιέργεια περισσότερων λαχανικών στον κήπο όπως σταμναγκάθι, μαρούλι, καρότο, παντζάρι και πατάτα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.