Πράσο: Καλλιέργεια σε κήπο και σε γλάστρα

πρασο καλλιεργεια

Πράσο, ένα τόσο νόστιμο λαχανικό που συνοδεύει πολλές συνταγές της ελληνικής κουζίνας! Ξεχωριζει από τον μακρύ λεπτό λαιμό, τα στενόμακρα πράσινα φύλλα που ξεκινούν από ένα λευκό βολβό που σχηματίζεται μέσα στο έδαφος.

To πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Συνήθως φυτεύεται φθινόπωρο και δίνει παραγωγή μες στο χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης.

1. Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του πράσου;

Το πράσο είναι πολύ ανθεκτική καλλιέργεια και ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδαφών αρκεί να είναι καλά στραγγιζόμενα. Η υπερβολική υγρασία σε διάφορα στάδια της καλλιέργειας μπορεί να καταστρέψει την παραγωγή.

Το πράσο αγαπά το δροσερό καιρό και είναι σχετικά πιο ανθεκτικό στο κρύο από το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προτιμά ηλιόλουστες ή ημισκιέρες θέσεις για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και παραγωγή.

Διαφήμιση

2. Πώς φυτεύονται τα πράσα και τι προετοιμασία χρειάζεται το έδαφος;

Μπορούμε να φυτέψουμε τα πράσα απευθείας με σπορά στο χωράφι, ρίχνοντας το σπόρο κατά γραμμες που απέχουν 30-40 εκατοστά. Οταν τα πράσα μεγαλώσουν τα αραιώνουμε σε αποστάσεις 15-20 εκατοστών ανά φυτό.

Μία άλλη επιλογή είναι να φυτέψουμε το πράσο σε σπορείο και να μεταφυτέψουμε τα φυτά όταν έχουν φτάσει περίπου το 1 εκατοστό σε πλάτος και τα 15 εκατοστά σε ύψος.

Αν δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε σπορείο, προμηθευόμαστε έτοιμα φυτά από φυτώριο της περιοχής μας και τα φυτεύουμε σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης 15-20 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστών μεταξύ των γραμμών.

3. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε πράσα σε γλάστρα;

Στην περίπτωση που έχουμε περιορισμένο χώρο στον κήπo ή μένουμε σε διαμέρισμα, μπορούμε να καλλιέργήσουμε τα πράσα σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας με σχετική ευκολία.

Επιλέγουμε σχετικά μεγάλη γλάστρα μεγέθους τουλάχιστον 30 εκατοστών, για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλά το ριζικό σύστημα του πράσου.

Συμληρώνουμε τη γλάστρα με φυτόχωμα γενικής χρήσης ή φυτόχωμα για λαχανικά και εμπλουτίζουμε με κοπριά ή κομπόστ για να έχουμε περισσότερη οργανική ουσία.

Το πράσο, βέβαια, χρειάζεται αρκετό χρόνο μέχρι τη συγκομιδή και γι’ αυτό δεν είναι τόσο δημοφιλής η καλλιέργειά του σε γλάστρα.

4. Τι πότισμα, λίπανση ή άλλη φροντίδα χρειάζονται τα πράσα;

Επειδή το πράσο έχει σχετικά επιφανειακό ριζικό σύστημα, χρειάζεται σχετικά τακτικό πότισμα. Ειδικά σε περιόδους που δεν έχουμε πολλές βροχοπτώσεις, θα πρέπει να κάνουμε πλούσια ποτίσματα και να μην αφήνουμε το χώμα να ξεραίνεται.

Τα πράσα είναι αρκετά απαιτητικά στη λίπανση τους. Κατά την προετοιμασία του εδάφους πριν τη φύτευση είναι σημαντικό να ενσωματώνουμε κοπριά και πλήρες βιολογικό λίπασμα. Επίσης, απαραίτητο είναι να προσθέτουμε δύο φορές βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας.

Θα πρέπει να πούμε ότι είναι σημαντικό να φροντίζουμε να απομακρύνουμε επιμελώς τα ανεπιθύμητα χόρτα γύρω από τα πράσα, ειδικά κατά τα πρώτα στάδια ανάπτυξης, γιατί δεν θα τα αφήσουν να μεγαλώσουν.

5. Πότε είναι έτοιμο για συγκομιδή το πράσο;

Κατάλληλη εποχή για να συγκομίσουμε το πράσο, είναι όταν ο βλαστός του έχει πάχος γύρω στα 4 εκατοστά. Αυτό συμβαίνει περίπου 6 μήνες μετά τη σπορά του πράσου ή 4 μήνες μετά τη μεταφύτευση του στο χωράφι. Κατά τη συγκομιδή κόβουμε τα φύλλα του πράσου 7-8 εκατοστά πάνω από το έδαφος.

Πάντως, αν θέλουμε να φάμε το φύλλωμα των πράσων ωμό σε σαλάτες, συγκομίζουμε αρκετά νωρίτερα, όταν το φύλλωμα είναι πιο τρυφερό. Σε κάθε περίπτωση συγκομίζουμε τα πράσα πριν ζεστάνει πολύ ο καιρός την άνοιξη, γιατί αλλιώς οι βλαστοί σκληραίνουν.

6. Ποιές είναι οι κύριες ασθένειες και έντομα που να προσβάλλουν το πράσο;

Μια από τις κύριες μυκητολογικές ασθένειες του πράσου είναι ο βοτρύτης που προκαλεί σάπισμα στο βλαστό λίγο πιο πάνω από το έδαφος και ο περονόσπορος που προκαλεί λευκές κηλίδες στο φύλλωμα του πράσου.

Για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού. Επίσης, για την αντιμετώπιση του εντόμου του θρίπα, που προσβάλει το φύλλωμα του πράσου, ψεκάζουμε με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης.

7. Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του πράσου

Κι αν τα πράσα μας νιώθουν μοναξιά, μπορούμε να τα καλλιεργήσουμε με παρέα! Το πράσο μπορεί να συγκαλλιεργηθεί με καρότα, παντζάρια, κρεμμύδι, σκόρδο και σέλινο για να εξοικονομήσουμε χώρο, νερό και θρεπτικά συστατικά.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

 1. Nikolaos
  14/04/2020

  Πότε φυτευεται το πράσο?

  • Καλησπέρα Νικόλαε. Φυτεύεται το φθινόπωρο το πράσο.

  • Παναγιωτης Γ. Ρουσοπουλος
   18/12/2020

   Καλησπέρα! Θα ηθελα να ρωτήσω μπορει να γινει συνδυαστική/ταυτοχρονη εφαρμογή φυσικής πυρεθρίνης και διαλύματος χαλκού?
   Και πάλι ευχαριστω!
   ΥΓ. Θα ηταν εξαιρετικά χρηστικό ενα αρθρο με αυτό το θέμα.

   • Καλησπέρα Παναγιώτη.
    Ναι, μπορεί να γίνει συνδυασμός των δύο σκευασμάτων της φυσικής πυρεθρίνης και του διαλύματος χαλκού.
    Πράγματι, ενδιαφέρον το θέμα που μας προτείνεις για άρθρο σχετικά με την συνδυαστικότητα των σκευασμάτων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ