5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια ρόκας

6 μυστικά για καλλιέργεια ρόκας

Η ρόκα, ένα από πιο αρωματικό και πικάντικα μυρωδικά του κήπου, με τη μοναδική γεύση που απολαμβάνουμε σε πράσινες σαλάτες αλλά και σε κρύα σάντουιτς μαζί με μαρούλι, σπανάκι και ιταλική παρμεζάνα! Τα τελευταία χρόνια η ρόκα είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλής και φυτεύεται σε πολλούς κήπους την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα, καθώς η καλλιέργεια της δεν παρουσιάζει δυσκολίες. Κι αν δεν έχουμε κήπο δεν πειράζει! Η καλλιέργεια της ρόκας σε γλάστρα είναι τόσο εύκολη που αποτελεί ιδανικό ξεκίνημα για πρωτάρηδες κηπουρούς, καθώς και για μικρά παιδιά που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην κηπουρική.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ρόκας για να επιλέξουμε, με περισσότερο αρωματική ή πιο πικάντικη γεύση. Θα συναντήσουμε ακόμη πλατύφυλλες ποικιλίες ρόκας με πλούσια βλάστηση, καθώς και ποικιλίες με ένα ιδιαίτερο κοκκινο-πράσινο φύλλωμα.

1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η καλλιέργεια της ρόκας;

Η ρόκα προτιμά σχετικά ψυχρές και ηλιοφανείς θέσεις για να ευδοκιμήσει την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα. Για να φυτέψουμε ρόκα στις αρχές της άνοιξης επιλέγουμε ημισκιερές θέσεις, καθώς ο έντονος ήλιος συντέλει στην πρόωρη ανάπτυξη του ανθοφόρου βλαστού που σταματάει τη βλάστηση και την παραγωγή τρυφερών φύλλων.

Η ρόκα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το χώμα που καλλιεργείται και προσαρμόζεται εύκολα στα περισσότερα είδη εδαφών. Το όργωμα του κήπου και η ενσωμάτωση κομπόστ και καλοχωνεμένης κοπριάς πριν τη φύτευση βοηθάει στο να έχουμε πλουσιότερη παραγωγή.

Η ρόκα φυτεύεται αραιά με σπόρο που τοποθετούμε σε βάθος 1-2 εκατοστών. Περίπου 2 βδομάδες μετά το φύτρωμα, αραιώνουμε τα νεαρά φυτά σε αποστάσεις 10-15 εκατοστών για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη.

Αν επιλέξουμε να μεταφυτέψουμε έτοιμα φυτά ρόκας από φυτώριο, τα τοποθετούμε σε αποστάσεις φύτευσης 15-20 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Διαφήμιση

2. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπανση η ρόκα;

Η ρόκα θέλει συχνό πότισμα σε μικρές δόσεις, ειδικά κατά την αρχική περίοδο ανάπτυξης το φυτού. Χρειάζεται καλό πότισμα στις αρχές της άνοιξης που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες για να αποφύγουμε την πρόωρη άνθιση της.

Η ρόκα δεν έχει ιδαίτερες απαιτήσεις σε λίπανση, αν και όπως έχουμε αναφέρει η προσθήκη χωνεμένης κοπριάς και κομπόστ πριν τη φύτευση είναι σημαντική για να έχουμε μια πλούσια συγκομιδή. Συμπληρωματικά, προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα μία φορά, μετά τη πρώτη συγκομιδή για να ενισχύσουμε τη βλάστηση και το καταπράσινο δροσερό φύλλωμα της.

3. Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η ρόκα;

Η καλλιέργεια της ρόκας απαιτεί την απομάκρυνση των ανεπιθύμητων αγριόχορτων (ζιζανίων) που βρίσκονται στο έδαφος (ξεβοτάνισμα), όσο ακόμα βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης των νεαρών φυτών. Το ξεβοτάνισμα της ρόκας είναι απαραίτητο για να έχουμε καλή παραγωγή και μπορεί να γίνει με το χέρι ή με ένα μικρό σκαλιστήρι.

Η ρόκα είναι ένα αρκετά ανθεκτικό φυτό και δεν παρουσιάζει προβλήματα. Ωστόσο, σε συνθήκες πυκνής φύτευσης και κακού αερισμού μπορούν να αναπτυχθούν μυκητολογικές ασθένειες και γι’ αυτό είναι καλό να αραιώνουμε τα φυτά για να μην έχουμε πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται προστασία από τα σαλιγκάρια του κήπου που τρώνε τα τρυφερά της φύλλα. Η προσθήκη στάχτης γύρω από τα φυτά της ρόκας είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική οικολογική λύση για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών.

4. Ποια είναι η κατάλληλη εποχή συγκομιδής για τη ρόκα;

Μπορούμε να κόψουμε τα πρώτα φρέσκα φύλλα ρόκας περίπου 2 μήνες μετά τη σπορά ή 1-1,5 μήνα μετά την μεταφύτευση έτοιμων φυτών. Κόβουμε τα τρυφερά φύλλα της ρόκας κάθε λίγες μέρες για να τα απολαύσουμε ολόφρεσκα και μυρωδάτα στην κουζίνα μας.

Κατά τη συγκομιδή δεν ξεριζώνουμε τα φυτά ρόκας, καθώς το φυτό έχει την τάση να δίνει συνεχώς νεό φύλλωμα και έτσι έχουμε νέα παραγωγή χωρίς να χρειάζεται να φυτέψουμε ξανά.

Αν καθυστερήσουμε να κάνουμε τη συγκομιδή της ρόκας, το φυτό ανθίσει νωρίτερα και η παραγωγή νέων φύλλων σταματάει. Σε αυτή την περίπτωση, αφαιρούμε το λουλούδι της ρόκας μόλις εμφανιστεί για να μπορέσουμε να παρατείνουμε τη διάρκεια συγκομιδής.

5. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της ρόκας

Ο πολλαπλασιασμός της ρόκας γίνεται πολύ εύκολα με σπόρο. Ο σπόρος της ρόκας θεωρείται από τους σπόρους με τη μεγαλύτερη φυτρωτικότητα ανάμεσα στους σπόρους των κηπευτικών, καθών βλαστάνει πολύ γρήγορα, μέσα σε 4-5 μέρες, ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω των 10°C. Αν αφήσουμε τα φυτά της ρόκας να ανθίσουν στον κήπο μας και να κάνουν σπόρο, ο σπόρος θα πέσει στο χώμα και την επόμενη χρονιά θα μας δώσει πολλά νέα φυτά ρόκας χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)