εικόνα

5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια ρόκας

5 μυστικά για καλλιέργεια ρόκας

5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια ρόκας

Ρόκα, η αρωματική και πικάντικη του κήπου! Και τόσο γευστική σε πράσινες σαλάτες μαζί με μαρούλι, σπανάκι και ιταλική παρμεζάνα! Η ρόκα είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές λαχανικό, που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα. Κι αν δεν έχουμε κήπο δεν πειράζει! Η καλλιέργεια της ρόκας σε γλάστρα είναι τόσο εύκολη που αποτελεί ιδανικό ξεκίνημα για πρωτάρηδες κηπουρούς. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ρόκας για να επιλέξουμε, άλλες με πιο αρωματική και άλλες με πιο πικάντικη γεύση. Θα συναντήσουμε ακόμη πλατύφυλλες ποικιλίες ρόκας με πλούσια βλάστηση, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες με ένα ιδιαίτερο κοκκινο-πράσινο φύλλωμα.

 

Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της ρόκας για να ευδοκιμήσει;

 

Η ρόκα προτιμά σχετικά ψυχρές και ηλιοφανείς θέσεις για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα. Αν φυτέψουμε ρόκα στις αρχές της άνοιξης επιλέγουμε ημισκιερές θέσεις, καθώς ο έντονος ήλιος συντέλει στην πρόωρη ανάπτυξη του ανθοφόρου βλαστού που σημαίνει πως σταματάει η βλάστηση και η παραγωγή τρυφερών φύλλων. Η ρόκα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις κατά τη φύτευσή της ρόκας όσον αφορά το έδαφος για να έχουμε. Πάντως, το όργωμα του κήπου και η ενσωμάτωση κομπόστ και καλοχωνεμένης κοπριάς πριν τη φύτευση βοηθάει στο να έχουμε πλουσιότερη παραγωγή. Η ρόκα φυτεύεται αραιά με σπόρο που τοποθετούμε σε βάθος 1-2 εκατοστών. Περίπου 2 βδομάδες μετά το φύτρωμα, αραιώνουμε τα νεαρά φυτά σε αποστάσεις 10-15 εκατοστών για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη. Αν επιλέξουμε να μεταφυτέψουμε έτοιμα φυτά ρόκας από φυτώριο, επιλέγουμε αποστάσεις φύτευσης 15-20 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η ρόκα;

 

Η ρόκα χρειάζεται συχνό πότισμα σε μικρές δόσεις, ειδικά την πρώτη περίοδο ανάπτυξης το φυτού. Θα χρειαστεί καλό πότισμα στις αρχές της άνοιξης που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες για να αποφύγουμε την πρόωρη άνθιση του φυτού. Η ρόκα δεν έχει ιδαίτερες απαιτήσεις σε λίπανση αν και όπως είπαμε και παραπάνω η προσθήκη καλοχωνεμένης κοπριάς και κομπόστ πριν τη φύτευση είναι σημαντική για να έχουμε μια πλούσια συγκομιδή. Συμπληρωματικά, προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα μία φορά, μετά τη πρώτη συγκομιδή.

 

Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η ρόκα;

 

Η καλλιέργεια της ρόκας απαιτεί την απομάκρυνση των ανεπιθύμητων χόρτων που βρίσκονται στο έδαφος, όσο ακόμα βρίσκεται στο στάδιο ανάπτυξης των νεαρών φυτών. Το ξεβοτάνισμα της ρόκας είναι απαραίτητο για να έχουμε καλή παραγωγή και μπορεί να γίνει με το χέρι ή με ένα μικρό σκαλιστήρι. Όσον αφορά την προσβολή από έντομα και μυκητολογικές ασθένειες, η ρόκα δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται προστασία από από τα σαλιγκάρια του κήπου που τρώνε τα τρυφερά της φύλλα. Η προσθήκη στάχτης γύρω από τα φυτά της ρόκας είναι μια καλή οικολογική λύση για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών.

 

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή συγκομιδής για τη ρόκα;

 

Η ρόκα συγκομίζεται περίπου 2 μήνες μετά τη σπορά ή 1-1,5 μήνα μετά την μεταφύτευση έτοιμων φυτών ρόκας. Κόβουμε τα τρυφερά φύλλα της ρόκας κάθε λίγες μέρες, καθώς το φυτό έχει την τάση να δίνει συνεχώς νεό φύλλωμα. Αν καθυστερήσουμε να κάνουμε τη συγκομιδή της ρόκας, το φυτό θα ανθίσει νωρίτερα και η παραγωγή νέων φύλλων θα σταματήσει. Σε αυτή την περίπτωση, αφαιρούμε το λουλούδι της ρόκας μόλις εμφανιστεί για να μπορέσουμε να παρατείνουμε τη διάρκεια συγκομιδής.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της ρόκας

 

Ο πολλαπλασιασμός της ρόκας γίνεται πολύ εύκολα με σπόρο. Ο σπόρος της ρόκας θεωρείται από τους σπόρους με τη μεγαλύτερη φυτρωτικότητα ανάμεσα στους σπόρους των κηπευτικών, καθών βλαστάνει πολύ γρήγορα, μέσα σε 4-5 μέρες, ακόμη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω των 10°C. Αν αφήσουμε τα φυτά της ρόκας να ανθίσουν στον κήπο μας και να κάνουν σπόρο, ο σπόρος θα πέσει στο χώμα και την επόμενη χρονιά θα μας δώσει πολλά νέα φυτά ρόκας χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

 

Δες πληροφορίες για το πώς μπορείς να φυτέψεις ρόκα σε γλάστρα, καθώς επίσης συμβουλές για την καλλιέργεια περισσότερων λαχανικών όπως λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, μαρούλι, καρότο, παντζάρι, σταμναγκάθι και πατάτα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.