εικόνα

Δεκέμβριος, εργασίες στον κήπο

Δεκέμβριος, εργασίες στον κήπο

Δεκέμβριος, εργασίες στον κήπο

Δεκέμβριος, ο πρώτος μήνας του χειμώνα, και παρά τις βροχές και την παγωνιά πρέπει να κάνουμε αρκετές εργασίες στον κήπο. Ας δούμε αναλυτικά τις εργασίες του μήνα, για να τις εκτελέσουμε μέσα στο εορταστικό κλίμα των ημερών και να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τα φυτά και τα δέντρα του κήπου μας.

• Συγκομίζουμε ελαιόδεντρα και καρποφόρα δέντρα

 

Συνεχίζουμε να συγκομίζουμε τα ελαιόδεντρα για να συλλέξουμε το πολύτιμο ελαιόλαδο. Επίσης, μαζεύουμε φρούτα εποχής από τα καρποφόρα δέντρα όπως τα αβοκάντο με την υπέροχη λιπαρή γεύση, τα ζουμερά μανταρίνια ποικιλίας Κλημεντίνη, λεμόνια, πρώιμα πορτοκάλια καθώς και αρωματικά γκρέιπφρουτ.

• Φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα και θάμνους

 

Ξεκινάμε μέσα στο Δεκέμβριο και φυτεύουμε γυμνόρριζα δενδρύλλια φυλλοβόλων καρποφόρων δέντρων όπως βερυκοκιές, αχλαδιές, μηλιές, ροδακινιές. Επίσης μπορούμε να φυτέψουμε σε δροσερά μέρη και θάμνους που παράγουν καρπούς με υψηλή θρεπτική αξία όπως βατόμουρα, μύρτιλλα, φραγκοστάφυλα και λαγοκέρασα.

• Συγκομίζουμε φθινοπωρινά λαχανικά

 

Ο φθινοπωρινός μας λαχανόκηπος δίνει αρκετή παραγωγή μέσα στο Δεκέμβριο. Συγκομίζουμε τα πρώτα λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια καθώς και μαρούλια, λόλες, σπανάκι, ρόκα, ραπανάκια, ενώ στις νότιες περιοχές, βγάζουμε και αποθηκεύουμε τις πατάτες που φυτέψαμε πριν τρεις μήνες. Να μην ξεχάσουμε να βγάζουμε τα ζιζάνια, τα αγριόχορτα που φυτρώνουν και εμποδίζουν την ανάπτυξη των κηπευτικών φυτών μας.

• Προστατεύουμε τα φυτά μας από τον παγετό

 

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των πρώτων παγετών του χειμώνα και μεταφέρουμε τα ευαίσθητα φυτά μας σε προστατευμένες θέσεις στο μπαλκόνι και στην αυλή μας. Επίσης χρησιμοποιούμε ειδικά αντιανεμικά ή αντιπαγετικά δίχτυα ή σακούλες για να τα καλύψουμε και να μην παγώσουν. Επίσης, ο ψεκασμός των κηπευτικών μας αλλά και των καλλωπιστικών φυτών με εκχύλισμα φυκιών βοηθά για την αντοχή στον παγετό.

• Αραιώνουμε τη συχνότητα του ποτίσματος

 

Σταματάμε το αυτόματο πότισμα στον κήπο και στις γλάστρες μας, μέσα στο Δεκέμβριο, για να μην σαπίσουν τα φυτά από το υπερβολικό πότισμα, ειδικά αυτά που δέχονται βροχή. Γενικότερα, ποτίζουμε πολύ αραιότερα, σε σχέση με τους φθινοπωρινούς μήνες, και μόνο αν χρειάζεται, ανάλογα βέβαια και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

• Κλαδεύουμε φυλλοβόλα δέντρα και ελιές

 

Μπορούμε να ξεκινήσουμε το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας των φυλλοβόλων καρποφόρων δέντρων όπως βερικοκιά, αμυγδαλιά, αχλαδιά, και μηλιά. Επίσης, μπορούμε να κλαδέψουμε και τα ελαιόδεντρα που έχει ήδη συγκομιστεί ο καρπός τους. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ψεκάσουμε μετά το κλάδεμα, με χαλκούχο διάλυμα για απολύμανση από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

 

Θέλεις να λαμβάνεις όλες τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα σε ενημερωτικό e-mail;
Κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο των Μυστικών του Κήπου κι εμείς θα στέλνουμε στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (1)

σχολιαστής
Παναγιωτης Πετροπουλος Δεκέμβριος 1, 2017

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΣΟ ΕΥΧΡΗΣΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΠΟ

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.