εικόνα

Στάχτη, χρήσεις στον κήπο

Στάχτη, χρήσεις στον κήπο

Στάχτη, χρήσεις στον κήπο

H στάχτη από την καύση των ξύλων μπορεί να βρει εκτεταμένη εφαρμογή στον κήπο μας για τα φυτά και τις καλλιέργειες μας. Η στάχτη πρέπει να προέρχεται από ξύλα που δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία με ουσίες, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την οικολογική λίπανση των φυτών, για την βελτίωση του εδάφους καθώς για την οικολογική προστασία των φυτών. Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν τη στάχτη από το τζάκι και την ξυλόσομπα για τα φυτά και τα δέντρα του κήπου μας.

 

Τι συστατικά περιέχει η στάχτη;

 

Η σύνθεση της στάχτης εξαρτάται από το είδος το φυτού από το οποίο προέρχεται, το έδαφος του, τη θερμοκρασία καύσης καθώς και την περίοδο συλλογής του ξύλου. Για παράδειγμα, το ξύλο που έχει κοπεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρέχει στάχτη πλουσιότερη σε κάλιο και φώσφορο. Επίσης, η καύση φυτικών υλικών σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, προσφέρει στάχτη πλουσιότερη σε θρεπτικά συστατικά. Γενικότερα η στάχτη περιέχει αρκετά θρεπτικά στοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, θείο, νάτριο και πυρίτιο καθώς και ιχνοστοιχεία χαλκού, βόριου, κοβάλτιου, μολυβδαίνιου και μαγγάνιου.

 

Πώς χρησιμοποιείται η στάχτη στον κήπο μας;

 

Η στάχτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο με τους ακόλουθους τρόπους:
 

• Φυσικό οικολογικό λίπασμα

 

Η στάχτη εμπλουτίζει με θρεπτικά συστατικά τις καλλιέργειες που θέλουν ασβέστιο, κάλιο και φώσφορο όπως η ντομάτα, τα φασόλια, το σπανάκι, ο αρακάς, τα σκόρδα, τα τεύτλα, η πατάτα, τα σιτηρά και το αβοκάντο. Η στάχτη περιέχει ελάχιστη ποσότητα αζώτου, γι’ αυτό στην οικολογική γεωργία η προσθήκη στάχτης συνδυάζεται με τη χλωρή λίπανση ψυχανθών ή με την ενσωμάτωση κοπριάς και κομπόστ. Η κατάλληλη εποχή για την ενσωμάτωση της στάχτης στον λαχανόκηπο μας είναι η περίοδος του χειμώνα όπου διασκορπίζεται και παραχώνεται επιφανειακά σε βάθος 10-20 εκατοστών.

• Εδαφοβελτιωτικό προϊόν

 

Η στάχτη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση της οξύτητας του εδάφους, όταν βρίσκεται σε χαμηλό pH έτσι ώστε τα φυτά να έχουν καλύτερη ανάπτυξη και να απορροφούν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους. Καθώς λοιπόν η στάχτη ανεβάζει το pH του εδάφους, δεν συνιστάται η προσθήκη της σε οξύφιλα φυτά και δέντρα όπως η γαρδένια, η καμέλια, η ορτανσία, η φτέρη, η αζαλέα, το ρείκι, η καστανιά και η βελανιδιά.

• Φυτοπροστατευτικό προϊόν

 

Η στάχτη έχει ευρεία εφαρμογή και στην οικολογική φυτοπροστασία καθώς είναι πολύ καλό απωθητικό για τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες. Ρίχνουμε την στάχτη σε απόσταση 10 εκατοστά γύρω από το φυτό ή παράλληλα με τη γραμμή φύτευσης. Επίσης, μπορούμε να σκονίσουμε με στάχτη βρεγμένα φυτά για απώθηση εντόμων, όπως η μελίγκρα καθώς και τα μυρμήγκια. Η επάλειψη των κορμών των δέντρων με πολτό στάχτης προσφέρει προστασία από έντομα και ασθένειες. Παραδοσιακά, φύλασσαν σπόρους σε πήλινα δοχεία και τα κάλυπταν με στρώμα από στάχτη για να τα προστατεύσουν από έντομα καθώς και για διατήρηση της φυτρωτικής ικανότητας τους.

 

Κι ένα μυστικό για τη στάχτη

 

Η τοποθέτηση στάχτης, κατά στρώσεις στο κομπόστ, συντελεί στη βελτίωση της κομποστοποίησης καθώς βοηθά στην διατήρηση ενός ισορροπημένου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των μικροοργανισμών και την αποδόμηση των οργανικών υλικών.

 

Μάθε για περισσότερα φυσικά υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στον κήπο, όπως φύκια, κοπριά και κομπόστ, στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Rita Barzouka Μάρτιος 28, 2018

Το μεγάλο μου πρόβλημα είναι η καταπολέμισης των ζιζανίων

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.