εικόνα

Στάχτη, χρήσεις στον κήπο (+video)

Στάχτη: Χρήσεις στον κήπο

Στάχτη, χρήσεις στον κήπο (+video)

Η καλύτερη αξιοποίηση της στάχτης από το τζάκι και τον ξυλόφουρνο είναι η χρήση της στον κήπο! H στάχτη από την καύση των ξύλων έχει ευεργετικές ιδιότητες, με πολλαπλά οφέλη για τα φυτά και τις καλλιέργειες μας. Η στάχτη έχει εκτεταμένη εφαρμογή στον κήπο και μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους για την οικολογική λίπανση σε δέντρα, λουλούδια και λαχανικά, για την βελτίωση του εδάφους καθώς και για την οικολογική προστασία των φυτών. Σε κάθε περίπτωση, η στάχτη που χρησιμοποιούμε στον κήπο μας, πρέπει να είναι καθαρή από προσμείξεις από ξένα υλικά όπως μέταλλο, γυαλί και πλαστικό και φυσικά δεν πρέπει να προέρχεται από ξύλα που είναι βαμμένα ή έχουν υποστεί άλλη επεξεργασία με χημικές ουσίες.

 


 

Πώς χρησιμοποιείται η στάχτη στον κήπο ως λίπασμα;

 

Η ακριβής σύνθεση της στάχτης εξαρτάται από το είδος του φυτού από το οποίο προέρχεται, το έδαφος του, τη θερμοκρασία καύσης, καθώς και την περίοδο συλλογής του ξύλου. Για παράδειγμα, το ξύλο που έχει κοπεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παρέχει στάχτη πλουσιότερη σε κάλιο και φώσφορο. Η καύση φυτικών υλικών σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, μας δίνει στάχτη πλουσιότερη σε θρεπτικά συστατικά. Γενικότερα η στάχτη είναι πλούσια θρεπτικά στοιχεία όπως το ασβέστιο, το κάλιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το θείο, το νάτριο, το πυρίτιο, καθώς και ιχνοστοιχεία χαλκού, βόριου, κοβάλτιου, μολυβδαίνιου και μαγγάνιου. Η στάχτη είναι πολύ χρήσιμη σε καλλιέργειες που θέλουν ασβέστιο, κάλιο και φώσφορο όπως οι ντομάτες, τα φασόλια, το σπανάκι, ο αρακάς, τα σκόρδα, τα τεύτλα, οι πατάτες, τα σιτηρά και το αβοκάντο. Η στάχτη περιέχει ελάχιστη ποσότητα αζώτου, γι’ αυτό στην οικολογική γεωργία η προσθήκη στάχτης συνδυάζεται με τη χλωρή λίπανση ψυχανθών ή με την ενσωμάτωση κοπριάς και κομπόστ. Η κατάλληλη εποχή για την ενσωμάτωση της στάχτης στον λαχανόκηπο είναι η περίοδος του χειμώνα, όπου διασκορπίζεται και παραχώνεται επιφανειακά σε βάθος 10-20 εκατοστών.

 

Ποιες χρήσιμες ιδιότητες έχει η στάχτη για την βελτίωση του εδάφους;

 

Η προσθήκη στάχτης στο έδαφος, κάνει το χώμα πιο αφράτο και βελτιώνει τον αερισμό του με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται καλύτερα το ριζικό σύστημα των φυτών. Η στάχτη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση όξινων προβληματικών εδαφών. Τα όξινα εδάφη διαθέτουν χαμηλό pH που περιορίζει την ανάπτυξη των φυτών, καθώς δυσκολεύονται στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το χώμα. Η στάχτη έχει την ιδιότητα να ανεβάζει το pH του εδάφους και αυτό βοηθά πολύ τα φυτά να απορροφούν καλύτερα διάφορα ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το βόριο και το μαγνήσιο. Να σημειωθεί πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε στάχτη σε οξύφιλα φυτά και δέντρα που αγαπούν τα όξινα εδάφη όπως η γαρδένια, η καμέλια, η ορτανσία, η φτέρη, η αζαλέα, το ρείκι, η καστανιά και η βελανιδιά. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως η στάχτη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τοποθετείται σε εδάφη που είναι ήδη αλκαλικά γιατί μειώνεται ακόμα περισσότερο η διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους.

 

Πώς χρησιμοποιείται η στάχτη για την προστασία των φυτών;

 

Η στάχτη έχει ευρεία εφαρμογή και στην οικολογική προστασία των φυτών, καθώς είναι πολύ καλό απωθητικό για τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες. Για να τα προστατεύσουμε τα φυτά μας από τα σαλιγκάρια, ρίχνουμε την στάχτη σε απόσταση 10 εκατοστά γύρω από το φυτό ή παράλληλα με τη γραμμή φύτευσης. Επίσης, μπορούμε να σκονίσουμε με στάχτη βρεγμένα φυτά για απώθηση εντόμων, όπως η μελίγκρα, καθώς και για να διώξουμε τα μυρμήγκια. Η επάλειψη των κορμών των καρποφόρων δέντρων όπως η λεμονιά, η πορτοκαλιά, η ελιά και η μανταρινιά με πολτό στάχτης, προσφέρει προστασία από έντομα και ασθένειες, καθώς και από τις δυνατές ακτίνες του ήλιου κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Άλλη μία ενδιαφέρουσα παραδοσιακή χρήση της στάχτης στον κήπο, είναι για την φύλαξη των σπόρων από τις αγαπημένες μας ποικιλίες. Τοποθετούμε τους σπόρους σε κάποιο βαζάκι και στη συνέχεια τους καλύπτουμε με στρώμα από στάχτη για να τους προστατεύσουμς από έντομα, καθώς και για να διατηρήσουν τη φυτρωτική τους ικανότητα. Επίσης, ο τεμαχισμένος πατατόσπορος προφυλάσσεται από το σάπισμα, αν σκονίσουμε με στάχτη πάνω στην κομμένη του πλευρά, πριν τον φυτέψουμε στο χώμα. Μία ακόμα παραδοσιακή χρήση είναι η επιφανειακή προσθήκη στάχτης στο χώμα μετά τη φύτευση του κρεμμυδιού και του σκόρδου, η οποία εκτός των άλλων βοηθά ώστε να μη φυτρώσουν ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια).

 

Κι ένα μυστικό για τις χρήσεις της στάχτης στον κήπο

 

Η στάχτη μπορεί να αξιποιηθεί και ως χρήσιμο υλικό στο κομπόστ καθώς βελτιώνει και επιταχύνει τη διαδικασία της κομποστοποίησης. Συγκεκριμένα, ρίχνοντας στάχτη κατά στρώσεις στο κομπόστ, επιτυγχάνουμε αύξηση του pH και διατήρηση ενός ισορροπημένου περιβάλλοντος για την ταχύτερη ανάπτυξη των μικροοργανισμών και αποδόμηση των οργανικών υλικών στο κομπόστ.

 

Περισσότερα φυσικά υλικά για τον κήπο

 

Μάθε για περισσότερα φυσικά υλικά που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στον κήπο μας για λίπανση και για προστασία των φυτών από έντομα και ασθένειες

 
Πως φτιάχνουμε κομπόστ
Κατάλληλα υλικά για κομπόστ
Φύκια, φυσικό λιπασμα για φυτά
Προστασία φυτών με φυσικά υλικά
Κοπριά, ένα φυσικό λίπασμα
Τσουκνίδα, λίπανση και προστασία στον κήπο
Περλίτης, χρήσεις στην κηπουρική
Ζεόλιθος, χρήσεις στη γεωργία
Πέντε μυστικά για το Θειάφι
Θειάφι και θειοχαλκίνη στα κηπευτικά
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες όλα τα βίντεο των Μυστικών του Κήπου.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΠρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ 30 Απριλίου 2019

Φυσικός τρόπος λίπανσης με άζωτο

Απάντηση
σχολιαστής
Κιτσακης Λάμπρος 25 Φεβρουαρίου 2019

Σε ευχαριστώ πολύ για την συμβουλές σου είναι πολύ καλές

Απάντηση
σχολιαστής
Βαγγέλης 26 Ιουλίου 2018

Μπορώ καλοκαίρι να βάλω στάχτη στην λεμόνια?

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 27 Ιουλίου 2018

    Καλημέρα Βαγγέλη. Είναι καλύτερα η στάχτη να τοποθετηθεί στις αρχές του φθινοπώρου αφού περάσουν οι καλοκαιρινοί μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες.

    Απάντηση
σχολιαστής
Rita Barzouka 28 Μαρτίου 2018

Το μεγάλο μου πρόβλημα είναι η καταπολέμισης των ζιζανίων

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.