Στάχτη, χρήσεις στον κήπο (+video)

Στάχτη: Χρήσεις στον κήπο

Τι θα λέγατε να μην πετάξουμε τη στάχτη από την καύση των ξύλων στο τζάκι και τον ξυλόφουρνο και να την αξιοποιήσουμε για τη φροντίδα των φυτών μας;

H στάχτη είναι πολύ χρήσιμη για τον κήπο, όπως συμβαίνει και με άλλα σπιτικά υλικά που χρησιμοποιούμε στην κηπουρική. Αναφερόμαστε στα υπολείμματα καφέ, το πράσινο σαπούνι, το γάλα, τη μαγειρική σόδα, το ξύδι, το πιπέρι καγιέν και την κανέλα.

Ανάλογα τις ανάγκες των φυτών μας και τη διαθέσιμη ποσότητα, η στάχτη μπορεί να εφαρμοστεί για την οικολογική λίπανση σε δέντρα, λουλούδια και λαχανικά, για την βελτίωση του εδάφους, καθώς και για την οικολογική προστασία των φυτών.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η στάχτη που χρησιμοποιούμε στον κήπο μας είναι καθαρή από προσμείξεις με άλλα υλικά όπως μέταλλο, γυαλί και πλαστικό. Και φυσικά δεν προέρχεται από ξύλα που είναι βαμμένα ή έχουν υποστεί άλλη επεξεργασία με χημικές ουσίες.

Στο σημερινό άρθρο θα δούμε αναλυτικά τι προσφέρει η στάχτη στα φυτά και με ποιους τρόπους μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας για τη φροντίδα των φυτών και για τη βελτίωση του εδάφους.

1. Στάχτη ως φυσικό λίπασμα στον κήπο

Η ακριβής σύνθεση της στάχτης εξαρτάται από το είδος του φυτού από το οποίο προέρχεται, το έδαφος, τη θερμοκρασία καύσης, καθώς και την περίοδο συλλογής του ξύλου. Για παράδειγμα, το ξύλο που έχει κοπεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δημιουργεί στάχτη πλουσιότερη σε κάλιο και φώσφορο.

Η καύση φυτικών υλικών σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, μας δίνει στάχτη πλουσιότερη σε θρεπτικά συστατικά. Γενικότερα η στάχτη είναι πλούσια θρεπτικά στοιχεία όπως το ασβέστιο, το κάλιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, το θείο, το νάτριο και το πυρίτιο. Επίσης, περιέχει και ιχνοστοιχεία χαλκού, βορίου, κοβαλτίου, μολυβδαινίου και μαγγανίου.

Διαφήμιση

Η στάχτη είναι πολύ χρήσιμη σε καλλιέργειες που θέλουν ασβέστιο, κάλιο και φώσφορο όπως η καλλιέργεια της ντομάτας, η καλλιέργεια του φασολιού, η καλλιέργεια του σπανακιού, η καλλιέργεια του αρακά, η καλλιέργεια του σκόρδου, η καλλιέργεια της πατάτας, η καλλιέργεια του αβοκάντο, η καλλιέργεια του τεύτλου και οι καλλιέργειες των σιτηρών.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι η στάχτη περιέχει ελάχιστη ποσότητα αζώτου, γι’ αυτό στην οικολογική γεωργία η προσθήκη στάχτης συνδυάζεται με τη χλωρή λίπανση ψυχανθών ή με την ενσωμάτωση κοπριάς και κομπόστ.

Η κατάλληλη εποχή για την ενσωμάτωση της στάχτης στον λαχανόκηπο είναι η περίοδος του χειμώνα, όπου διασκορπίζεται και παραχώνεται επιφανειακά σε βάθος 10-20 εκατοστών.

2. Στάχτη ως φυσικό εδαφοβελτιωτικό

Η προσθήκη στάχτης στο έδαφος, κάνει το χώμα πιο αφράτο και βελτιώνει τον αερισμό του με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται καλύτερα το ριζικό σύστημα των φυτών. Η χρήση της στάχτης μπορεί να γίνει σε συνδυσμό με άλλα εδαφοβελτιωτικά υλικά όπως κομπόστ, κοπριά, περλίτη, ζεόλιθο και ατταπουλγίτη.

Η στάχτη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση όξινων προβληματικών εδαφών. Τα όξινα εδάφη διαθέτουν χαμηλό pH που περιορίζει την ανάπτυξη των φυτών, καθώς δυσκολεύονται στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από το χώμα.

Εδαφοβελτιωτικά υλικά στον κήπο
Εδαφοβελτιωτικά υλικά για βελτίωση φυσικών ιδιοτήτων του εδάφους

Παράλληλα, η στάχτη έχει την ιδιότητα να ανεβάζει το pH του εδάφους και αυτό βοηθά πολύ τα φυτά να απορροφούν καλύτερα διάφορα ιχνοστοιχεία, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το βόριο και το μαγνήσιο.

Για τον παραπάνω λόγο, αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε στάχτη σε οξύφιλα φυτά και δέντρα που αγαπούν τα όξινα εδάφη όπως η γαρδένια, η καμέλια, η ορτανσία, η φτέρη, η αζαλέα, το ρείκι, η καστανιά και η βελανιδιά.

Επίσης, η στάχτη δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τοποθετείται σε εδάφη που είναι ήδη αλκαλικά γιατί μειώνεται ακόμα περισσότερο η διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων του εδάφους.

σταχτη σε μαρουλια
Απλώνουμε τη στάχτη στον λαχανόκηπο για προστασία από τα σαλιγκάρια

3. Στάχτη για την προστασία των φυτών

Η στάχτη έχει ευρεία εφαρμογή στην οικολογική προστασία των φυτών με διάφορους τρόπους που θα αναλύσουμε παρακάτω και γιαυτό μπορεί να αξιοποιηθεί από ερασιτέχνες και επαγγελματίες βιοκαλλιεργητές.

 • Στάχτη για απώθηση των σαλιγκαριών

Ως ένα πολύ καλό απωθητικό για τα σαλιγκάρια και τους γυμνοσάλιαγκες λειτουργεί η στάχτη. Συγκεκριμένα, για να τα προστατεύσουμε τα φυτά μας από τα σαλιγκάρια, ρίχνουμε την στάχτη σε απόσταση 10 εκατοστά γύρω από το φυτό ή παράλληλα με τη γραμμή φύτευσης.

4 φυσικοί τρόποι για να διώξουμε τα σαλιγκάρια από τον κήπο
4 φυσικοί τρόποι για να διώξουμε τα σαλιγκάρια από τον κήπο
 • Στάχτη για απώθηση εντόμων

Μπορούμε να σκονίσουμε με στάχτη βρεγμένα φυτά για απώθηση εντόμων, όπως η μελίγκρα, καθώς και για να διώξουμε τα μυρμήγκια. Η επάλειψη των κορμών των καρποφόρων δέντρων όπως η λεμονιά, η πορτοκαλιά, η ελιά και η μανταρινιά με πολτό στάχτης, προσφέρει προστασία από έντομα και ασθένειες, καθώς και από τις δυνατές ακτίνες του ήλιου κατά την περίοδο του καλοκαιριού.

 • Στάχτη για προστασία στην αποθήκευση σπόρων

Άλλη μία ενδιαφέρουσα παραδοσιακή χρήση της στάχτης στον κήπο, είναι για την φύλαξη των σπόρων από τις αγαπημένες μας ποικιλίες. Τοποθετούμε τους σπόρους σε κάποιο βαζάκι και στη συνέχεια τους καλύπτουμε με στρώμα από στάχτη για να τους προστατεύσουμς από έντομα, καθώς και για να διατηρήσουν τη φυτρωτική τους ικανότητα.

Επίσης, στην καλλιέργεια της πατάτας, ο τεμαχισμένος πατατόσπορος προφυλάσσεται από το σάπισμα, αν τον σκονίσουμε με στάχτη πάνω στην κομμένη του πλευρά, πριν τον φυτέψουμε στο χώμα.

Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι
Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι
 • Στάχτη για αντιμετώπιση των ζιζανίων

Μία ακόμα παραδοσιακή χρήση της στάχτης είναι στην καλλιέργεια του κρεμμυδιού και στην καλλιέργεια του σκόρδου. Συγκεκριμένα, μετά την φύτευση στο χώμα, προσθέτουμε επιφανειακά στάχτη η οποία εκτός των άλλων βοηθά ώστε να μη φυτρώσουν ανεπιθύμητα αγριόχορτα (ζιζάνια).

4. Κι ένα μυστικό για τη χρήση της στάχτης

Η στάχτη μπορεί να αξιοποιηθεί και ως υλικό στο κομπόστ, καθώς βελτιώνει και επιταχύνει τη διαδικασία της κομποστοποίησης. Ρίχνοντας στάχτη κατά στρώσεις στο κομπόστ, επιτυγχάνουμε αύξηση του pH και διατηρούμε ένα ισορροπημένο περιβάλλον για την ταχύτερη ανάπτυξη των μικροοργανισμών που συμβάλλουν στην αποδόμηση των οργανικών υλικών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (48)

 1. Ηλίας
  06/07/2023

  Γεια σας έχω ένα χωράφι που ειανι αρκετά οξινο εάν ρίξω την στάχτη από τα κλαδιά των ελιών αυτο σημαίνει ότι θα διορθωθεί?

 2. Ειρηνη Μπεν
  02/05/2023

  Η σταχτη απο τον ξυλο λεβητα κανει για τα φυτα;

 3. Παναγιώτης
  07/03/2022

  Στις ελιές μπορώ να βάλω στάχτη π.χ από τα κλαδιά του κλαδέματος?

  • Καλησπέρα Παναγιώτη. Βεβαίως και μπορείς να ρίξεις στάχτη στις ελιές από τα κλαδιά του κλαδέματος, αν και η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι ο θρυμματισμός των κλαδιών με θρυμματιστή.

 4. Θεοδωρος Κηπουρος Κασσανδρα Χαλκιδικης.
  19/12/2021

  Θελω να μου λυσετε μια απορια.Η σταχτη απο πυρηνοξυλο ελιας – του οποιου εχει αφερεθει το πυρηνελαιο και πωλειται σαν καυσιμο πλεον- γιατι οπου την ριξω ξερενονται ολα τα ζιζανια και επι σειρα ετων δεν φυτρονει τιποτα.Καποιος φιλος εριξε σε λεμονια η οποια ξεραθηκε.

  • Καλησπέρα Θεόδωρε. Η στάχτη από το πυρηνόξυλο περιέχει διάφορα οξέα και γιαυτό καλό είναι να αποφεύγεται να προστίθεται σε μεγαλύτερη ποσότητα.

 5. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  03/10/2021

  Το αναεβασβενο ph δυσκολευει την αποροφυση σιδηρου και ψευαργηρου. Αναποδα τα γραφεται

 6. Μπάμπης
  25/06/2021

  Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε πολύ για όλες τις πολύτιμες συμβουλές σας. Σχετικά με το πολτό στάχτης για κορμούς υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αναλογία; Και αν γίνει πιο πηχτός ή πιο νερουλό μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στο φυτό. Και τέλος υπάρχει κάποιος περιορισμός στην εφαρμογή του ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν όπως τα άλλα φυτοπροστατευτικά που μας παρουσιάζετε; σας ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Μπάμπη. Φτιάξε τον πολτό στάχτης σχετικά πηκτό για να έχει καλή επάλειψη πάνω στον κορμό. Δεν υπάρχει πρόβλημα λόγω θερμοκρασιών, αρκεί να έχουμε μεγάλο δέντρο.

 7. ΚΩΣΤΑΣ
  15/03/2021

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΕΧΩ ΛΕΒΗΤΑ ΜΕ ΠΥΡΙΝΑ Η ΣΤΑΧΤΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΙΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ Η ΟΧΙ?

  • Καλησπέρα Κώστα. Μπορείς να την χρησιμοποιήσεις αλλά σε μικρές ποσότητες καθώς λόγω οξέων που περιέχει μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητα σε νεαρά φυτά.

 8. Νίκος
  04/01/2021

  Καλημέρα και καλή χρονιά. Τα ανωτέρω ισχύουν και για την στάχτη από καύση πέλετ; Ευχαριστώ.

  • Καλημέρα Νίκο και καλή χρονιά. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις στάχτη στον κήπο για τα φυτά σου από καύση πέλετ μόνο στην περίπτωση που δεν περιέχουν χημικές ουσίες.

 9. ΣΑΒΒΑΣ
  19/12/2020

  Ευγε !!! σας για τα αρθρα τα τοσο κατατοπιστικα ,τις συμβουλες και απαντησεις Και την υψηλη καταρτηση της επιστημης και τεχνης προσφορας και παιδιας που σας διακρινει ……Ευγε…

  • Καλησπέρα Σάββα. Σε ευχαριστούμε πολύ για τα όμορφα λόγια! Χαιρόμαστε που μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας για τα φυτά με όλους εσάς που αγαπάτε την κηπουρική και τις καλλιέργειες και βρίσκετε τις συμβουλές μας χρήσιμες και κατατοπιστικές.

 10. Μιχαήλ
  17/10/2020

  Ἀναφέρετε στὸ ἄρθρο σας ὅτι καλὸ εἶναι νὰ ἀποφεύγεται ἡ στάχτη σὲ φυτὰ ποὺ ἀγαποῦν τὸ ὄξινο περιβάλλον ὅπως “η γαρδένια, η καμέλια, η ορτανσία, η φτέρη, η αζαλέα, το ρείκι, η καστανιά και η βελανιδιά”

  Συγκαταλέγονται στὰ φυτὰ αὐτὰ καὶ οἱ καρυδιὲς καὶ τὰ ἔλατα, ἢ ὄχι;

  • Καλημέρα Μιχαήλ. Καλύτερα να αποφύγεις την προσθήκη στάχτης τόσο στις καρυδιές όσο και στα έλατα καθώς ευδοκιμούν σε σχετικά όξινο έδαφος.

   • Μιχαήλ
    18/10/2020

    Σᾶς εὐχαριστῶ πολύ!

 11. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
  22/06/2020

  Καλησπέρα Κώστα,
  Εχω φυτέψει εσπερειδοειδή ύψους 2 μέτρων και μετά από ένα μήνα παρατήρησα ότι ενώ βγαίνουν καινούργια φύλλα, τα παλιά φύλλα των μαραίνονται κ.ο.κ
  Χρειάζεται κάποιος ψεκασμός ή είναι από το συχνό πότισμα?

  • Καλησπέρα Νίκο. Πιθανότατα, η μάρανση των φύλλων των εσπεριδοειδών (λεμονιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά) οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα. Πότιζε 2 φορές την εβδομάδα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθά στην μεταφύτευση.

 12. Δημήτρης
  06/06/2020

  Έχω μια κερασια περίπου οχτώ ετών σε παραθαλάσσια περιοχή και κάνει μόνο πέντε με δέκα κερασάκια κάθε χρονο
  Μου είπαν πως επειδή δεν υπάρχει άλλη κεράσια εκεί κοντά πρέπει να φυτέψω άλλη μια
  Εσείς τι συστήνεται ?
  Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Δημήτρη. Πραγματικά, στις περισσότερες ποικιλίες κερασιάς χρειάζεται να φυτέψουμε άλλη μία ποικιλία κερασιάς για να έχουμε μεγαλύτερη καρπόδεση και παραγωγή.

 13. ΜΑΝΩΛΗΣ Α.
  23/05/2020

  Καλησπέρα Κώστα.
  Η στάχτη που προέρχεται από καύση μόνο ξερών χόρτων έχει παρόμοιες ιδιότητες και συστατικά με τη στάχτη από ξύλα; (Όταν βραχεί είναι πιο μαύρη). Κάνει να την χρησιμοποιήσω στα λαχανικά μου;

  • Καλησπέρα Μανώλη. Βεβαίως και μπορείς να την χρησιμοποιήσεις χωρίς κανένα πρόβλημα, αρκεί να είναι σε σχετικά μικρές ποσότητες.

 14. Αντωνία Ρο
  12/04/2020

  Γεια σας!! Θα ήθελα να μου συστήσετε κάποια λουλούδια που μπορώ να φυτέψω τώρα στο χώμα της αυλής μου. Να διευκρινίσω πως στην δύο πλευρές(Αριστερά + δεξιά) είναι το χώμα ενώ στη μέση είναι ένας “διάδρομος” με πέτρα. Σας έκανα αυτή τη περιγραφή για μια καλύτερη εικόνα και ιδέες για τι λουλούδια πρεπει να φυτέψω. Ευχαριστώ!

  • Καλησπέρα Αντωνία. Μπορείς να φυτέψεις διάφορα φυτά για χαμηλό φράκτη όπως πυξάρι, λιγούστρο, αγγελική, φωτίνια.

 15. Γιαννης
  21/03/2020

  Καλησπερα, χρησιμοποιω ξυλοσομπα και ηθελα να μαθω αν μπορω να χρησιμοποιησω τη σταχτη που απομενει απο τη καυση. Εχω αυλη και τα φυτα μου ειναι σε γλαστρες. Ενδυκνειται για ολα τα φυτα ή εχει να κανει μονο με το χωμα. Ευχαριστω.

  • Καλημέρα Γιάννη. Μικρή ποσότητα στάχτης σε κάθε γλάστρα (2-3 κουταλιες της σούπας) και μεγαλύτερη ποσότητα στο χώμα

 16. Γιαννης
  14/03/2020

  Γεια σας..θα ηθελα να κανω μια ερωτηση και θα ηθελα να μου απαντησει μονο οποιος γνωριζει..Αγορασα και φυτεψα 2 λεμονοκυπαρισσα τον φλεβαρη.εχουν γινει κατακιτρινα αλλα δεν ειναι ξερα,απλα το χρωμα τους εγινε καφε και κιτρινο..τι να κανω,να τα πεταξω η υπαρχει πιθανοτητα βελτιωσης αργοτερα;

  • Καλημέρα Γιάννη. Μπορείς να βάλεις γαλαζόπετρα στις ρίζες τους και εκχύλισμα φυκιών για προστασία και τόνωση και περιμένουμε να δούμε αν επανέλθουν.

 17. ΜΑΡΙΑ
  12/03/2020

  Καλημέρα σας, είμαι άπειρη στο χώρο της καλλιέργειας. Λατρεύω τους λωτούς. Πως και πότε φυτεύω; Τι πρέπει να ξέρω; Υπάρχει συγκεκριμένη ποικιλία; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 18. Μαρία
  03/03/2020

  Γεια σας! Πολύτιμες οι συμβουλές σας!
  Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας….
  Έριξα στάχτη σε μια ζαρντινιερα, πάνω από το χώμα και παρατήρησα πως μετά από ένα περίπου μήνα, τα φυτά άρχισαν να κιτρινιζουν και να ρίχνουν τα φύλλα τους.
  Σημειωτέον πως είναι φυτά που έχουν φύλλωμα όλο το χρόνο και είναι πολύ ανθεκτικά σε όλες τις καιρικές συνθήκες.
  Να το θεωρήσω τυχαίο γεγονός ή τους έκανα κακό;;
  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

  • Καλησπέρα Μαρία. Αν έχεις ρίξει πολύ μεγάλη ποσότητα στάχτης στη ζαρντινιέρα σου, μπορεί να υπάρξει κάποια τοξικότητα και να κιτρινίσει το φύλλωμα. Αν έχεις ρίξει μικρή ποσότητα στάχτης, το κιτρίνισμα πιθανότατα οφείλεται σε κακή αποστράγγιση ή υπερβολικο΄πότισμα.

   • Μαρία
    05/03/2020

    Καταρχήν, θέλω να σας ευχαριστήσω για την απάντησή σας!
    Δεν υπάρχει θέμα κακής αποστράγγισης. Μάλλον έβαλα αρκετή ποσότητα (δε νομίζω πως μπορώ να σας το διευκρινησω, πόσο ακριβώς).
    Έχω μια ακόμα απορία… και τελευταία…
    Μπορώ να κάνω κάτι να το διορθώσω ή θεωρείτε πως σταδιακά θα επανέλθουν;
    Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

 19. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ
  30/04/2019

  Φυσικός τρόπος λίπανσης με άζωτο

 20. Κιτσακης Λάμπρος
  25/02/2019

  Σε ευχαριστώ πολύ για την συμβουλές σου είναι πολύ καλές

 21. Βαγγέλης
  26/07/2018

  Μπορώ καλοκαίρι να βάλω στάχτη στην λεμόνια?

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   27/07/2018

   Καλημέρα Βαγγέλη. Είναι καλύτερα η στάχτη να τοποθετηθεί στις αρχές του φθινοπώρου αφού περάσουν οι καλοκαιρινοί μήνες με τις υψηλές θερμοκρασίες.

 22. Rita Barzouka
  28/03/2018

  Το μεγάλο μου πρόβλημα είναι η καταπολέμισης των ζιζανίων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *