εικόνα

Το κλάδεμα της αχλαδιάς

mistikakipou-michaliskoulieris-klademaaxladias

Το κλάδεμα της αχλαδιάς

Για να απολαμβάνουμε ζουμερά λαχταριστά αχλάδια, είναι απαραίτητο να κλαδεύουμε τις αχλαδιές μας κάθε χρόνο. Το κλάδεμα της αχλαδιάς αποτελεί ένα σημαντικό καλλιεργητικό παράγοντα για την επίτευξη καλής βλαστικής ανάπτυξης του δέντρου και ικανοποιητικής καρποφορίας και πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα είναι κατά την διάρκεια της χειμερινής περίοδου, στον λήθαργο των φυτών, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο, και οπωσδήποτε πριν αρχίσει η διόγκωση των οφθαλμών και η έναρξη της νέας βλάστησης της αχλαδιάς. Όπως σε όλα τα καρποφόρα δένδρα, το κλάδεμα διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης, που αφορά το σχήμα που θα δώσουμε στα νεαρά δέντρα της αχλαδιάς, και στο κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται κάθε χρόνο στα ενήλικα δένδρα.

 

Πώς γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δέντρα της αχλαδιάς;

 

Σε ερασιτεχνικούς κήπους, η αχλαδιά κλαδεύεται και διαμορφώνεται συνήθως σε κυπελλοειδές σχήμα. Σε επαγγελματικές καλλιέργειες αχλαδιάς, τα επικρατέστερα σχήματα κατά το κλάδεμα διαμόρφωσης ίναι η παλμέττα, ο χαμηλός οπωροφόρος φράχτης και η ελεύθερη άτρακτος. Κατά τη διαμόρφωση του κυπελλοειδούς σχήματος στην αχλαδιά, αφήνουμε τρεις κύριους βραχίονες που σχηματίζουν γωνία 50-60° με τον κορμό. Κάθε βραχίονας, φέρει δυο καλά σχηματισμένους κλάδους, ο πρώτος σε απόσταση 40-50 εκατοστών από τη βάση και ο δεύτερος 60-80 εκατοστών, σε αντίθετη κατεύθυνση από τον πρώτο. Η διαμόρφωση της αχλαδιάς, κατά το κλάδεμα, θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, τα πρώτα χρόνια, με ελαφρές επεμβάσεις, καθώς αυτό συντελεί στην ταχύτερη είσοδο της αχλαδιάς σε καρποφορία.

 

Τι κλάδεμα κάνουμε στα μεγάλα δέντρα αχλαδιάς;

 

Τα ενήλικα παραγωγικά δέντρα αχλαδιάς χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο την περίοδο του χειμώνα. Το κλάδεμα καρποφορίας στις αχλαδιές έχει σαν σκοπό τη διατήρηση της λογχοειδούς βλάστησης της αχλαδιάς (τριετές καρποφόρο ξύλο), την ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Αυτό γίνεται με αποκοπή των παλαιότερων και των ξερών ή ασθενικών κλάδων, καθώς και με την σύντμηση κλάδων για να διατηρηθεί σε χαμηλό ύψος το δένδρο και να διευκολύνεται η συγκομιδή. Οι βλαστοί του παρελθόντος έτους της αχλαδιάς δεν κλαδεύονται, αλλά πρέπει να αφαιρούνται. Παράλληλα, για την εξασφάλιση καλής παραγωγής καρπών, καθοριστικός παράγοντας είναι η ύπαρξη ικανοποιητικού φωτισμού και αερισμού στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων της αχλαδιάς. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ανάλογα την ποικιλία της αχλαδιάς και την τάση να σχηματίζει λογχοειδή, διαφοροποιείται και το κλάδεμα καρποφορίας. Μετά το κλάδεμα της αχλαδιάς, ο ψεκασμός των δέντρων με χαλκούχο διάλυμα και η επάλειψη των μεγάλων τομών με αλοιφή κλαδέματος βοηθά στην προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

 

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της αχλαδιάς

 

Αν το κλάδεμα της αχλαδιάς είναι υπερβολικά ελαφρύ, τότε δεν εξασφαλίζεται ικανοποιητικό μέγεθος καρπών και απαιτείται εκτεταμένο αραίωμα καρπών. Αντίθετα, αν το κλάδεμα είναι υπερβολικά αυστηρό, μειώνεται η φυλλική αλλά και η καρποφόρα επιφάνεια της αχλαδιάς σε τέτοιο βαθμό που επηρεάζει την παραγωγή αρνητικά.

 

Περισσότερα κλαδέματα

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες για την καλλιέργεια της αχλαδιάς, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για το κλάδεμα περισσότερων καρποφόρων δέντρων στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει για:
 
Το κλάδεμα της δαμασκηνιάς
Το κλάδεμα της ροδακινιάς
Το κλάδεμα της ροδιάς
Το κλάδεμα της αμυγδαλιάς
Το κλάδεμα της συκιάς
Το κλάδεμα της βερικοκιάς
Το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς
Το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς
Το κλάδεμα της λεμονιάς
Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς
Το κλάδεμα της μανταρινιάς
Το κλάδεμα της μουσμουλιάς

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (3)

σχολιαστής
Π Χρήστος Λ 8 Φεβρουαρίου 2019

Αγαπητοί διαχειριστές, χαιρετε.
Σας ευχαριστούμε για την πολυ καλή προσπάθεια που κάνετε, ειναι απο τις πιο ωραίες σε γραφικά αλλά κυρίως σε παροχή πληροφορίας τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με μια αχλαδιά που έχω, 3-4 χρόνων στο έδαφος, και δεν καρποφορεί ενώ ανθίζει και εχει καλό φύλωμα.

Τι μπορει να φταίει;

Σας ευχαριστω.

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 8 Φεβρουαρίου 2019

    Καλησπέρα Χρήστο κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
    Η αχλαδιά όταν είναι πολύ μικρή 2-3 χρονών, λόγω νεότητας, συνήθως δεν δένει τους καρπούς. Πάντως, η πτώση των ανθέων, μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε υπερβολική αζωτούχα λιπνση (αμμωνίες). Σε κάθε περίπτωση, ο ψεκασμός της αχλαδιάς όταν είναι στις αρχές της άνθισης, αλλά και μετά την καρπόδεση με εκχύλισμα φυκιών, θα συντελέσει θετικά σε μία καλή καρποφορία.

    Απάντηση
σχολιαστής
Μυλωνάς νικος 14 Φεβρουαρίου 2018

Να είστε καλά συνεχίστε τη προσπαθεια

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.