εικόνα

Το κλάδεμα της αχλαδιάς

mistikakipou-michaliskoulieris-klademaaxladias

Το κλάδεμα της αχλαδιάς

Το κλάδεμα της αχλαδιάς αποτελεί ένα σημαντικό καλλιεργητικό παράγοντα για την επίτευξη καλής βλαστικής ανάπτυξης του δέντρου και ικανοποιητικής παραγωγής κάθε χρόνο. Το κλάδεμα της αχλαδιάς, όπως και στα υπόλοιπα καρποφόρα δένδρα, διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης που αφορά το σχήμα που θα δώσουμε στα νεαρά δέντρα της αχλαδιάς και στο κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται κάθε χρόνο στα ενήλικα δένδρα.
 
Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της αχλαδιάς;
 
Η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της αχλαδιάς είναι κατά την χειμερινή περίοδο, στον λήθαργο των φυτών, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο και οπωσδήποτε πριν αρχίσει η διόγκωση των οφθαλμών και η έναρξη της νέας βλάστησης της αχλαδιάς. Μετά το κλάδεμα της αχλαδιάς, ο ψεκασμός των δένδρων με χαλκούχο διάλυμα και η επάλειψη των μεγάλων τομών με αλοιφή κλαδέματος βοηθά στην προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.
 
Πώς γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δέντρα της αχλαδιάς;
 
Τα επικρατέστερα σχήματα κατά το κλάδεμα διαμόρφωσης σε επαγγελματικές καλλιέργειες αχλαδιάς είναι η παλμέττα, ο χαμηλός οπωροφόρος φράχτης και η ελεύθερη άτρακτος, ενώ στους ερασιτεχνικούς κήπους, η αχλαδιά διαμορφώνεται κατά το κλάδεμα κυρίως σε κυπελλοειδές σχήμα. Κατά τη διαμόρφωση του κυπελλοειδούς σχήματος στην αχλαδιά, αφήνουμε τρεις κύριους βραχίονες που σχηματίζουν γωνία 50-60° με τον κορμό. Κάθε βραχίονας, φέρει δυο καλά σχηματισμένους κλάδους, ο πρώτος σε απόσταση 40-50 εκατοστά από τη βάση και ο δεύτερος 60-80 εκατοστά, σε αντίθετη κατεύθυνση από τον πρώτο. Η διαμόρφωση της αχλαδιάς, κατά το κλάδεμα, θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, τα πρώτα χρόνια, με ελαφρές επεμβάσεις, γιατί έτσι οι αχλαδιές μπαίνουν νωρίτερα σε καρποφορία.
 
Τι κλάδεμα καρποφορίας κάνουμε στις αχλαδιές;
 
Το κλάδεμα καρποφορίας στις αχλαδιές έχει σαν σκοπό τη διατήρηση της λογχοειδούς βλάστησης της αχλαδιάς (τριετές καρποφόρο ξύλο), την ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Αυτό γίνεται με αποκοπή των παλαιότερων κλάδων και των ξερών ή ασθενικών κλάδων, καθώς και με την σύντμηση κλάδων για να διατηρηθεί σε χαμηλό ύψος το δένδρο και να διευκολύνεται η συγκομιδή. Οι βλαστοί του παρελθόντος έτους της αχλαδιάς δεν κλαδεύονται, αλλά πρέπει να αφαιρούνται. Παράλληλα, για την εξασφάλιση καλής παραγωγής καρπών, καθοριστικός παράγοντας είναι η εξασφάλιση ικανοποιητικού φωτισμού και αερισμού στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων της αχλαδιάς. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ανάλογα την ποικιλία της αχλαδιάς και την τάση να σχηματίζει λογχοειδή, διαφοροποιείται ανάλογα και το κλάδεμα καρποφορίας.
 
Και ένα μυστικό για το κλάδεμα της αχλαδιάς
 
Αν το κλάδεμα της αχλαδιάς είναι υπερβολικά ελαφρύ, τότε δεν εξασφαλίζεται ικανοποιητικό μέγεθος καρπών και απαιτείται εκτεταμένο αραίωμα καρπών. Αντίθετα, αν το κλάδεμα είναι υπερβολικά αυστηρό, μειώνεται η φυλλική αλλά και η καρποφόρα επιφάνεια της αχλαδιάς σε τέτοιο βαθμό που επηρεάζει την παραγωγή αρνητικά.
 
Δες πληροφορίες για το κλάδεμα και άλλων καρποφόρων δέντρων όπως κλάδεμα ελιάς, κλάδεμα αμυγδαλιάς, κλάδεμα βερυκοκιάς, κλάδεμα ροδιάς και πολλά περισσότερα.


 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (1)

σχολιαστής
Μυλωνάς νικος Φεβρουάριος 14, 2018

Να είστε καλά συνεχίστε τη προσπαθεια

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.