εικόνα

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς

Ένα από τα μυστικά για επιτυχία στην καλλιέργεια της αχλαδιάς βρίσκεται στο κλάδεμα. Για να απολαμβάνουμε ζουμερά αχλάδια με υπέροχη γεύση πρέπει να κλαδεύουμε τις αχλαδιές κάθε χρόνο. Το κλάδεμα της αχλαδιάς αποτελεί ένα σημαντικό καλλιεργητικό παράγοντα για την επίτευξη καλής βλαστικής ανάπτυξης του δέντρου σε συνδυασμό με πλούσια καρποφορία και πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση. Η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα είναι από τα μέσα μέχρι τα τέλη του χειμώνα, όταν οι αχλαδιές βρίσκονται σε λήθαργο, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο, και οπωσδήποτε πριν αρχίσει η διόγκωση των οφθαλμών και η έναρξη της νέας βλάστησης. Όπως σε όλα τα καρποφόρα δένδρα, το κλάδεμα της αχλαδιάς διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης, που αφορά το σχήμα που θα δώσουμε στα νεαρά δέντρα της αχλαδιάς, και στο κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται κάθε χρόνο στα ενήλικα δένδρα.

 

Πώς γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δέντρα της αχλαδιάς;

 

Σε ερασιτεχνικούς κήπους, η αχλαδιά κλαδεύεται και διαμορφώνεται συνήθως σε κυπελλοειδές σχήμα. Σε επαγγελματικές καλλιέργειες αχλαδιάς, τα επικρατέστερα σχήματα κατά το κλάδεμα διαμόρφωσης είναι η παλμέτα, ο χαμηλός οπωροφόρος φράχτης και η ελεύθερη άτρακτος. Κατά τη διαμόρφωση του κυπελλοειδούς σχήματος στην αχλαδιά, αφήνουμε τρεις κύριους βραχίονες που σχηματίζουν γωνία 50-60° με τον κορμό. Κάθε βραχίονας, φέρει δύο καλά σχηματισμένους κλάδους, ο πρώτος σε απόσταση 40-50 εκατοστών από τη βάση και ο δεύτερος 60-80 εκατοστών, σε αντίθετη κατεύθυνση από τον πρώτο. Η διαμόρφωση της αχλαδιάς, κατά το κλάδεμα, θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, τα πρώτα χρόνια, με ελαφρές επεμβάσεις, καθώς αυτό συντελεί στην ταχύτερη είσοδο της αχλαδιάς σε καρποφορία.

 


Τι κλάδεμα κάνουμε σε μεγάλα δέντρα αχλαδιάς;

 

Τα ενήλικα παραγωγικά δέντρα αχλαδιάς χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο την περίοδο του χειμώνα. Το κλάδεμα καρποφορίας στις αχλαδιές έχει σαν σκοπό τη διατήρηση της λογχοειδούς βλάστησης της αχλαδιάς (τριετές καρποφόρο ξύλο), την ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Αυτό γίνεται με αποκοπή των παλαιότερων και των ξερών ή ασθενικών κλάδων, καθώς και με την σύντμηση κλάδων για να διατηρηθεί σε χαμηλό ύψος το δέντρο και να διευκολύνεται η συγκομιδή. Οι βλαστοί του παρελθόντος έτους της αχλαδιάς δεν κλαδεύονται, αλλά πρέπει να αφαιρούνται. Παράλληλα, για την εξασφάλιση καλής παραγωγής σε αχλάδια, καθοριστικός παράγοντας είναι η ύπαρξη ικανοποιητικού φωτισμού και αερισμού στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ανάλογα την ποικιλία της αχλαδιάς και την τάση να σχηματίζει λογχοειδή, διαφοροποιείται και το κλάδεμα καρποφορίας. Μετά το κλάδεμα της αχλαδιάς, ο ψεκασμός των δέντρων με χαλκούχο διάλυμα και η επάλειψη των μεγάλων τομών με αλοιφή κλαδέματος βοηθά στην προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

 


5 μυστικά για καλλιέργεια αχλαδιάς
5 μυστικά για την καλλιέργεια της αχλαδιάς


 

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα στις αχλαδιές

 

Αν το κλάδεμα της αχλαδιάς είναι υπερβολικά ελαφρύ, τότε δεν εξασφαλίζεται ικανοποιητικό μέγεθος καρπών και απαιτείται εκτεταμένο αραίωμα καρπών. Αντίθετα, αν το κλάδεμα είναι υπερβολικά αυστηρό, μειώνεται η φυλλική αλλά και η καρποφόρα επιφάνεια της αχλαδιάς σε τέτοιο βαθμό που μειώνεται η παραγωγή.

 

Περισσότερες συμβουλές για κλάδεμα δέντρων

 
5 μυστικά για την καλλιέργεια της αχλαδιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ροδιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της βερικοκιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ροδακινιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της λεμονιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αμυγδαλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της δαμασκηνιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της συκιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της πορτοκαλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της μανταρινιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της μουσμουλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (3)

σχολιαστής
Π Χρήστος Λ 8 Φεβρουαρίου 2019

Αγαπητοί διαχειριστές, χαιρετε.
Σας ευχαριστούμε για την πολυ καλή προσπάθεια που κάνετε, ειναι απο τις πιο ωραίες σε γραφικά αλλά κυρίως σε παροχή πληροφορίας τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο.

Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με μια αχλαδιά που έχω, 3-4 χρόνων στο έδαφος, και δεν καρποφορεί ενώ ανθίζει και εχει καλό φύλωμα.

Τι μπορει να φταίει;

Σας ευχαριστω.

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 8 Φεβρουαρίου 2019

    Καλησπέρα Χρήστο κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
    Η αχλαδιά όταν είναι πολύ μικρή 2-3 χρονών, λόγω νεότητας, συνήθως δεν δένει τους καρπούς. Πάντως, η πτώση των ανθέων, μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε υπερβολική αζωτούχα λιπνση (αμμωνίες). Σε κάθε περίπτωση, ο ψεκασμός της αχλαδιάς όταν είναι στις αρχές της άνθισης, αλλά και μετά την καρπόδεση με εκχύλισμα φυκιών, θα συντελέσει θετικά σε μία καλή καρποφορία.

    Απάντηση
σχολιαστής
Μυλωνάς νικος 14 Φεβρουαρίου 2018

Να είστε καλά συνεχίστε τη προσπαθεια

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.