Κολοκύθι, ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο νόστιμα λαχανικά που φυτεύουμε την ανοιξιάτικη περίοδο και συγκομίζουμε μέσα στο καλοκαίρι. Τα κολοκύθια τρώγονται βραστά, ψητά και τηγανητά και αποτελούν πρώτη ύλη για αρκετά καλοκαιρινά φαγητά όπως […]
Κηπευτικά
Κηπευτικά ή λαχανοκομικά φυτά χαρακτηρίζονται τα φυτά που το νωπό εδώδιμο τμήμα τους προορίζεται για κατανάλωση. Κατ’ επέκταση, ο όρος μπορεί να αναφέρεται και σε ολόκληρο το φυτό από το οποίο προέρχεται το εδώδιμο τμήμα. Μια βασική διάκριση των κηπευτικών φυτών, ανάλογα με την εποχή καλλιέργειας, είναι τα φυτά φθινοπωρινής καλλιέργειας (λάχανα, κουνουπίδια) και τα φυτά ανοιξιάτικης καλλιέργειας (τομάτες, πιπεριές). Τα κηπευτικά φυτά καλλιεργούνται είτε σε υπαίθριο χώρο, είτε σε υπο κάλυψη χώρους (θερμοκήπια).


Αγγουρι, το πιο δροσιστικό καλοκαιρινό λαχανικό! Η καλλιέργεια του αγγουριού ξεκινάει με φύτευση την περίοδο της άνοιξης για να συγκομίσουμε τους καρπούς μέσα στο καλοκαίρι. Ετήσιο, ποώδες φυτό, η αγγουριά, ανήκει στην ίδια οικογένεια με […]
Κρεμμύδι, ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε σαλάτες και στο φαγητό. Η καλλιέργεια του κρεμμυδιού μας δίνει τον διάσημο υπόγειο βολβό, γνωστό ως “ξερό κρεμμύδι”, ενώ το πράσινο φύλλωμα του χρησιμοποιείται […]
Γιατί μοιάζουν τόσο πολύ το σέλινο, το σέλερι και η σελινόριζα; Είναι όλα ποικιλίες σέλινου με χαρακτηριστικό άρωμα που δίνει μοναδική γεύση στο φαγητό. To σέλινο φυτεύεται το φθινόπωρο και καλλιεργείται την περίοδο του χειμώνα. […]
Ραπάνι, το πικάντικο λαχανικό με τη χαρακτηριστική έντονη γεύση και τα πολλά διαφορετικά χρώματα! Το ραπάνι, γνωστό και ως ραπανάκι ή ρεπάνι, ανήκει στα κηπευτικά που καλλιεργούνται για το υπόγειο τμήμα τους, τη χαρακτηριστική ρίζα […]
Γογγύλι, ένα από τα λιγότερο γνωστά χειμερινά λαχανικά με πικάντικη γεύση και πλούσια διατροφική αξία. Υπάρχουν πολλές ονομασίες για το γογγύλι, όπως γουλί, γογγυλοκράμβη και γογγυλόριζα. Στην Κύπρο, τo γογγύλι είναι πολύ δημοφιλές παραδοσιακό λαχανικό […]