εικόνα

6 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια σπανακιού

6 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια σπανακιού

6 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια σπανακιού

Το σπανάκι είναι αγαπημένο πράσινο φυλλώδες λαχανικό, ψυχρής εποχής που καλλιεργείται κυρίως την περίοδο του φθινοπώρου και το χειμώνα αν και υπάρχουν και ποικιλίες που ευδοκιμούν την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας, το σπανάκι το συγκομίζουμε φρέσκο για σαλάτες ή το μαγειρεύουμε σε διάφορες συνταγές και το χρησιμοποιούμε σε σπιτικές πίτες. Το σπανάκι, μαζί με το μαρούλι, θεωρούνται από τις πιο εύκολες καλλιέργειες για τους πρωτάρηδες κηπουρούς.

 

Τι συνθήκες απαιτεί η φύτευση και καλλιέργεια σπανακιού;

 

Το σπανάκι θέλει δροσερό καιρό και ηλιοφανείς θέσεις για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει την περίοδο του φθινοπώρου. Ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες, προτιμάμε να το φυτεύουμε σε ημισκιερές θέσεις την περίοδο της άνοιξης για να μην αναπτυχθεί ο ανθοφόρος βλαστός και σταματήσει η βλάστηση και παραγωγή τρυφερών φύλλων. Κατά τη φύτευση του, το σπανάκι απαιτεί γόνιμο, αφράτο έδαφος, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά για να έχει καλή ανάπτυξη. Γι’ αυτό οργώνουμε καλά το χώμα πριν τη φύτευση και ενσωματώνουμε κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και πλήρες βιολογικό λίπασμα.

 

Πώς φυτεύεται το σπανάκι και ποιες είναι οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης;

 

Το σπανάκι φυτεύεται με σπόρο σε βάθος 2-3 εκατοστά απευθείας στο χωράφι και μετά από λίγες μέρες, σε κατάλληλες δροσερές συνθήκες θερμοκρασιών και υγρασίας, ο σπόρος του σπανακιού φυτρώνει. Μετά το φύτρωμα, καθώς το σπανάκι αναπτύσσεται στα 2-3 φύλλα, αραιώνεται για να αναπτυχθεί καλύτερα και να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών όπως ο περονόσπορος. Αν φυτέψουμε έτοιμα φυτά σπανακιού που θα προμηθευτούμε από φυτώρια, διατηρούμε αποστάσεις φύτευσης 15-20 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστών μεταξύ των γραμμών.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το σπανάκι;

 

Το σπανάκι θέλει τακτικό πότισμα σε μικρές δόσεις, καθώς διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα που δεν απλώνει ιδιαίτερα. Η καλλιέργεια του σπανακιού χρειάζεται αυξημένα ποτίσματα μόλις ανεβεί η θερμοκρασία την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Σχετικά με τη λίπανση του σπανακιού, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας βιολογικό λίπασμα, πλούσιο σε άζωτο και μαγνήσιο για την καλή ανάπτυξη του φυλλώματος του, κάθε 20 μέρες.

 

Τι άλλη φροντίδα χρειάζεται η το σπανάκι;

 

Η καλλιέργεια του σπανακιού χρειάζεται προσεκτικό και συχνό ξεβοτάνισμα, δηλαδή απομάκρυνση των ανεπιθύμητων χόρτων που εμποδίζει την ανάπτυξη των νεαρών φυτών του σπανακιού. Χρησιμοποιούμε για αυτή την εργασία, ή τα χέρια μας ή μικρό σκαλιστήρι, προσέχοντας να μην τραυματίσουμε τους βλαστούς του σπανακιού. Σχετικά με την οικολογική αντιμετώπιση των ασθενειών και των εντόμων που προσβάλλουν την καλλιέργεια του σπανακιού, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού και αλάτων λιπαρών οξέων ή ψεκάζουμε με συνταγές προστασίας φυτών με φυσικά υλικά που προτείνουμε στο σχετικό μας άρθρο.

 

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή συγκομιδής για το σπανάκι;

 

Συγκομίζουμε το σπανάκι 2 μήνες μετά τη μεταφύτευση κόβοντας σταδιακά τα περιφερειακά φύλλα ή ξεριζώνοντας μονομιάς όλο το φυτό. Προτιμούμε να συλλέγουμε τα φύλλα του σπανακιού όταν είναι πιο μικρά για να τα τρώμε τρυφερά στη σαλάτα, ενώ τα μεγαλύτερα φύλλα αξιοποιούνται στις συνταγές μαγειρικής.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του σπανακιού

 

Σχετικά με τις δυνατότητες συγκαλλιέργειας στο χωράφι, το σπανάκι μπορεί να φυτευτεί και να καλλιεργηθεί μαζί με σέλινο, κρεμμύδι και σκόρδο και να δώσει εξαιρετική παραγωγή.

 

Δες πληροφορίες για το πώς μπορείς να καλλιεργήσεις σπανάκι σε γλάστρα, καθώς και περισσότερα λαχανικά στον κήπο όπως λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, μαρούλι, καρότο, παντζάρι, σταμναγκάθι και πατάτα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.