Ψευδόκοκκος, αντιμετώπιση της βαμβακάδας των φυτών

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά

Αν τα φυτά μας εμφανίζουν λευκές ίνες που μοιάζουν με βαμβάκι, τότε πιθανότατα έχουν προσβληθεί από ένα είδος κοκκοειδούς εντόμου (ψώρας) που είναι γνωστή με διάφορες ονομασίες όπως βαμβακάδα, βαμβακίαση και ψευδόκοκκος. Το έντομο της βαμβακάδας περιβάλλεται από ένα χαρακτηριστικό άσπρο νηματώδες περίβλημα σαν βαμβάκι απ’ όπου κι έχει πάρει την ονομασία του.

Η εμφάνιση της βαμβακάδας στα φυτά είναι αρκετά συχνή από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές φθινοπώρου και είναι απαραίτητο να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για να την αντιμετωπίσουμε με οικολογικό τρόπο.

1. Σε ποια φυτά εμφανίζεται η βαμβακάδα;

Η βαμβακάδα προσβάλλει πολλά καλλωπιστικά φυτά όπως για παράδειγμα την γαρδένια, την καμέλια, την ορτανσία, καθώς και την βουκαμβίλια. Επίσης, η βαμβακάδα εμφανίζεται στην αγγελική, τη φωτίνια, το βιβούρνο, τη διπλαδένια και τον τσίκα.

Θα τη συναντήσουμε ακόμα σε αμπέλια και σε εσπεριδοειδή δέντρα όπως η λεμονιά, η πορτοκαλιά, η μανταρινιά καθώς και σε υποτροπικά φυτά όπως η μπανανιά και το μάνγκο.

Διαφήμιση

2. Τι ζημιά κάνει το έντομο της βαμβακάδας στα φυτά;

Η βαμβακάδα προκαλεί σημαντικές ζημιές στα φυτά καθώς απομυζεί τους φυτικούς ιστούς από όλα τα μέρη του φυτού, αν και συνήθως τη συναντάμε στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και στα σημεία ένωσης των φύλλων με τους μίσχους. Συγχρόνως παράγει πλούσια μελιτώδη εκκρίματα που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς με αποτέλεσμα να μειώνεται η φωτοσυνθετική ικανότητα του φυτού. Σε περιπτώσεις σημαντικής προσβολής από βαμβακάδα, το φυτό φαίνεται αρκετά καχεκτικό και εμφανίζει σημάδια ξήρανσης.

Η βαμβακάδα ευνοείται από συνθήκες υψηλής υγρασίας, σχετικά υψηλών θερμοκρασιών και κακού αερισμού των φυτών. Γι’ αυτό άλλωστε, τη συναντάμε συχνότερα σε θάμνους και δέντρα με πυκνό φύλλωμα και ιδιαίτερα στα πιο σκιερά μέρη. Το έντομο της βαμβακάδας, συνήθως, πραγματοποιοεί 3-4 γενιές σε ένα χρόνο ανάλογα την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

3. Πώς γίνεται η βιολογική αντιμετώπιση του έντομου της βαμβακάδας;

Για την προληπτική αντιμετώπιση του εντόμου της βαμβακάδας, ψεκάζουμε τα φυτά μας στις αρχές του καλοκαιριού με διάλυμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, ψεκάζουμε προληπτικά τα φυτά μας κάθε 2 βδομάδες με αυτοσχέδια συνταγή που φτιάχνουμε διαλύοντας 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό και προσθέτοντας 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα.

Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής, αφαιρούμε με κλάδεμα τα προσβεβλημένα μέρη του φυτού και τα απομακρύνουμε από τον κήπο. Στη συνέχεια, ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με διάλυμα θερινού πολτού σε συνδυασμό με φυσικό πύρεθρο και επαναλαμβάνουμε μετά από 10 ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται κατά το σούρουπο, σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 30°C και αφού πρώτα έχουμε ποτίσει τα φυτά μας.

10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες
10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες

Κι ένα μυστικό για τη βαμβακάδα στα φυτά

Τα λευκό κηρώδες κέλυφος του εντόμου της βαμβακάδας, το προστατεύει αρκετά από την δράση των οικολογικών εντομοκτόνων. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων, λίγες ώρες πριν τον ψεκασμό, καλό είναι να βρέχουμε με πιέση το φύλλωμα του φυτού και στη συνέχεια αφού στεγνώσει να εφαρμόζουμε τον ψεκασμό.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (27)

 1. Θοδωρής
  02/04/2024

  Κ. Λιονουδάκη έχω δει βαμβακάδα στα κλειστά μπουμπούκια της γαρδένιας μου. Φέτος έχει τόσα πολλά που θα ήθελα να την προστατέψω για να ανθίσουν. Τι μπορώ να χρησιμοποιήσω; Ευχαριστώ.

 2. Νεκτάριος Κυπραίος
  23/07/2023

  Έχω μερικά δέντρα γκουάβας στα Δωδεκάνησα και εδώ και τέσσερα χρόνια ταλαιπωρούνται με βαμβακάδα την οποία δεν μπορώ να καταπολεμήσω ακόμα και με χημικά σκευάσματα που μου έδωσαν. Θερινό πολτό και φυσικό πύρεθρο δεν έχω δοκιμάσει ακόμα γιατί τώρα το έμαθα δυστυχώς. Επειδή αποφεύγω γενικά τους ψεκασμούς με χημικά σκευάσματα,για ευνόητους λόγους, αφού τα δέντρα είναι δίπλα στο σπίτι μας, θα ήθελα να ρωτήσω πόσο ασφαλή και ακίνδυνα για την υγεία μας είναι αυτά τα δύο σκευάσματα (θερινός πολτός και φυσικός πύρεθρος) και πια μέτρα προστασίας πρέπει να λάβουμε για την προστασία της οικίας και της οικογένειας αφού ο ψεκασμός-ψεκασμοί πρόκειται να γίνουν με επαγγελματικό ψεκαστικό για να διαβρέξει όλα τα δέντρα ολόκληρα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι όλος ο περιβάλλων χώρος για κάποια ώρα θα είναι γεμάτος αιωρούμενα σταγονίδια. Θα έχουμε θέμα στις μετακινήσεις και για πόση ώρα; Ευχαριστώ πολύ.

  • Μπορείς να ψεκάσεις χωρίς πρόβλημα, μετά από 2-3 ώρες. Καλό είναι να φοράς μάσκα, γυαλιά και γάντια κατά την εφαρμογή.

 3. Ελένη Τσαφαρά
  20/07/2023

  Καλημέρα σας! Έχω μία τεράστια αμπέλοψη σε πέργκολα . Έχει γεμίσει μάλλον κοκοειδή όπως μου είπε γεωπόνος μου του έδειξα ένα κλαδάκι και μου υπέδειξε ψεκασμούς με χημικό σκεύασμα. Και ενώ νόμισα πως γλύτωσα έχουν εγκατασταθεί στα φυλλώματα μικρές άσπρες πεταλούδες που γεμίζουν τα πάντα με μια κολλώδη ουσία. Τι μπορώ να κάνω; ευχαριστώ πολύ!

  • Πράγματι, τα κοκκοειδή δημιουργούν έντονο πρόβλημα. Για βιολογική αντιμετώπιση, όπως αναφέρουμε στο άρθρο, προτείνουμε σκεύασμα θερινού πολτού και φυσικού πύρεθρου.

 4. Ιωάννα
  16/07/2023

  Καλησπέρα σας, έχω έναν αγειορίτικο βασιλικό σε γλάστρα 2 χρόνια τώρα και παρατήρησα ότι έχει εμφανίσει στον κορμό και τα κλαδιά του εξογκώματα μικρά , σε 2 σημεία είχε βαμβακώδη , ένα μεγάλο έντομο σαν λευκή ακρίδα . Γενικά δείχνει φοβερά ταλαιπωρημένος ενώ τα άλλα φυτά του μπαλκονιού είναι εντάξει. Η κατάσταση του δε βελτιώνεται, τι με προτείνετε να κάνω;

 5. ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΠΙΝΗΣ
  29/06/2023

  Από Από άσχετος Έχω γίνει σχεδόν γεωπόνος. Με τη Δική σας βοήθεια φυσικά. Σας ευχαριστώ από καρδιάς. μέχρι και κερασιά Έχω βγάλει από κουκούτσι τώρα στα γεράματα θα γίνω και γεωπόνος Ευχαριστώ και πάλι

 6. Αθανασία
  27/06/2023

  Καλημέρα σας,

  Πήρα θερινό πολτό και ψέκασα κάτι τριανταφυλλιές που έχουν μελιγκρα και μια βουκαμβίλια που έχει βαμβακάδα. Φαίνεται να βοηθάει ήδη από το πρώτο ψέκασμα και χαίρομαι γι αυτό. Διάβασα στην ετικέτα του θερινού πολτού ότι χρειάζεται γάντια, μάσκα, γυαλιά και γενικά προστασία για το ψέκασμα. Γιατί χρειάζεται τόση προστασία αν και οικολογικό εντομοκτόνο?

  • Ακόμα και φυσικά υλικά που είναι κατάλληλα για βιολογική χρήση καθώς μπορούμε να καταναλώσουμε με ασφάλεια τους καρπούς των λαχανικών και των δέντρων, όπως ο θερινός πολτός, ο χαλκός και το θειάφι, μπορεί να προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα ή τα μάτια κατά τη χρήση ή να έχουν κάποια άλλη επιβλαβή συνέπεια κατά την εφαρμογή τους οπότε χρειάζεται χρήση προστατευτικών μέτρων.

   • Αθανασία
    29/06/2023

    Α κατάλαβα, μάλιστα. Σας ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση! Πολύ ωραίες και κατατοπιστικές οι πληροφορίες σας εδώ στο site, ευχαριστώ! 🙂

 7. Νάντια
  08/06/2023

  Τον θερινό πολτό με την πυρεθρινη σε ένα διάλυμα; Και με τι αναλογίες; Σας ευχαριστώ.

  • Συνήθως, η αναλογία είναι 5cc θερινού πολτού σε ένα λίτρο νερού και 1cc πυρεθρίνη. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθούμε τις οδηγίες του σκευάσματος που δίνει η εταιρεία.

 8. Κοσμας Μουτεβελης
  04/06/2023

  Τα παντα θελουν προσοχη οχι βιασυνη και προχειροτητα για το καλο το δικο μας και των φυτων μας γενικα……Ευχες για καλα αποτελεσματα…….

 9. Μπεφάνης Χαράλ.
  01/07/2022

  Καλησπέρα. Μπορώ να ψεκάσω μανταρινιά , λεμονιά , πορτοκαλιά , έχοντας πάνω στα δέντρα καρπό ?
  ΄΄” Ψεκασμός με πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα. ”

  ” Μήνας Ιούλιος και οι καρποί πράσινοι και μικροί. ”
  Ευχαριστώ.

 10. Ελένη Λαλούντα
  14/04/2021

  Γεια σας,
  Μια γαρδένια και ένα Μπέντζαμιν που έχω παρουσίασαν το βαμβακάδα. Είμαι λίγο μπερδεμένη γιατί και τα 2 ξεκίνησαν να έχουν αυτά τα λευκά μαμουνάκια που ίσα που τα άγγιζα με μπατονέτα και έλιωναν. Σημάδια από χνούδι δεν είχα δει! Εφάρμοσα χημικό εντομοκτόνο και θερινό πολτό 2 φορές (και μάλιστα κοντινές -με 5 μέρες διαφορά γιατί έβρεξε μετά την 1η- ευτυχώς δεν είχε επίπτωση). Η γαρδένια δεν φαίνεται να έχει κάτι πια ευτυχώς! Το Μπέντζαμιν μου όμως 20 μέρες μετά και παρατηρώ ότι έχει στην κάτω πλευρά από μερικά φύλλα, εκεί που αρχίζει το φυλλαράκι, κάτι σαν λέπι ή πεταλίδα λευκού χρώματος… Να ξανά ψεκάσω; Ποια είναι η γνώμη σας; Είναι νέα προσβολή; Είμαι πολύ στεναχωρημένη γιατί μου είπαν ότι το χημικό εντομοκτόνο είναι ό,τι καλύτερο και δεν περίμενα να έχω πάλι πρόβλημα…
  Σας ευχαριστώ πολύ

  • Καλησπέρα Ελένη. Μπορείς να επαναλάβεις τον ψεκασμό για την βαμβακάδα χρησιμοποιώντας μόνο θερινό πολτό.

 11. Ελενα
  22/01/2021

  Καλησπέρα σας!
  Έχω μερικά παχυφυτα στην αυλή στα οποία έχει εμφανιστεί βαμβακαδα. Μπορώ να την αντιμετωπισω με τα εντομοκτόνα που γράφετε παραπάνω η θα κάνω ζημιά στα παχυφυτα; Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Έλενα. Τα παχύφυτα έχουν μία σχετική ευαισθησία στο θερινό πολτό ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες για αυτό καλύτερα είναι να το χρησιμοποιήσεις στην μισή συνιστώμενη δόση που αναγράφει η ετικέτα του.

 12. ΜΑΡΙΑ
  07/07/2020

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ!
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΟΚΙΣΣΟ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΤΟΝ ΕΧΩ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΜΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ. ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΩΣ ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΞΕΡΕΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ. ΕΧΩ ΡΙΞΕΙ ΛΙΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΑΙΝΟΜΑΙΝΟ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

  • Καλησπέρα Μαρία. Το κιτρίνισμα και η ξήρανση στα φύλλα του παρθενόκισσου πιθανότατα οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή αν χρειάζεται να μεταφυτευθεί σε μεγαλύτερη γλάστρα.

   • Δημήτρης Τρ.
    07/05/2021

    Για άλλη μια φορά οι γνώσεις σας μας σώζουν!!!!
    Βαθιά ευχαριστώ!

    • Σε ευχαριστούμε πολύ Δημήτρη. Χαιρόμαστε πολύ που βοηθάμε με τα άρθρα μας τους φίλους των φυτών και των καλλιεργειών.

   • Θοδωρής
    21/06/2023

    Καλημέρα κ. Λιονουδάκη. Τα πελαργόνια μου ταλαιπωρούνται αρκετά από τη βαμβακάδα φέτος και δημιουργεί ξήρανση (καφέ) στα φύλλα τους. Επίσης, στα φρέσκα νέα φύλλα της (κορυφές) βλέπω μελίγκρα σε πολύ αρχικό στάδιο. Έχω θερινό πολτό, άλατα σαπώνων καλίου και ένα χημικό διασυστηματικό εντόμων επαφής και στομάχου. τι θα προτείνατε να χρησιμοποιήσω. Δυστυχώς το πράσο σαπούνι με το οινόπνευμα δεν έχει αποφέρει αποτέλεσμα.

    • Μπορείς να ψεκάσεις με σκεύασμα θερινού πολτού και φυσικού πύρεθρου για την βιολογική καταπολέμηση της μελίγκρας και της βαμβακάδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *