Ψευδόκοκκος, αντιμετώπιση της βαμβακάδας των φυτών

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά

Αν τα φυτά μας εμφανίζουν λευκές ίνες που μοιάζουν με βαμβάκι, τότε πιθανότατα έχουν προσβληθεί από ένα είδος κοκκοειδούς εντόμου (ψώρας) που είναι γνωστή με διάφορες ονομασίες όπως βαμβακάδα, βαμβακίαση και ψευδόκοκκος. Το έντομο της βαμβακάδας περιβάλλεται από ένα χαρακτηριστικό άσπρο νηματώδες περίβλημα σαν βαμβάκι απ’ όπου κι έχει πάρει την ονομασία του.

Η εμφάνιση της βαμβακάδας στα φυτά είναι αρκετά συχνή από τα μέσα του καλοκαιριού μέχρι τις αρχές φθινοπώρου και είναι απαραίτητο να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για να την αντιμετωπίσουμε με οικολογικό τρόπο.

1. Σε ποια φυτά εμφανίζεται η βαμβακάδα;

Η βαμβακάδα προσβάλλει πολλά καλλωπιστικά φυτά όπως για παράδειγμα την γαρδένια, την καμέλια, την ορτανσία, καθώς και την βουκαμβίλια. Επίσης, η βαμβακάδα εμφανίζεται στην αγγελική, τη φωτίνια, το βιβούρνο, τη διπλαδένια και τον τσίκα.

Θα τη συναντήσουμε ακόμα σε αμπέλια και σε εσπεριδοειδή δέντρα όπως η λεμονιά, η πορτοκαλιά, η μανταρινιά καθώς και σε υποτροπικά φυτά όπως η μπανανιά και το μάνγκο.

Διαφήμιση

2. Τι ζημιά κάνει το έντομο της βαμβακάδας στα φυτά;

Η βαμβακάδα προκαλεί σημαντικές ζημιές στα φυτά καθώς απομυζεί τους φυτικούς ιστούς από όλα τα μέρη του φυτού, αν και συνήθως τη συναντάμε στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και στα σημεία ένωσης των φύλλων με τους μίσχους. Συγχρόνως παράγει πλούσια μελιτώδη εκκρίματα που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα της καπνιάς με αποτέλεσμα να μειώνεται η φωτοσυνθετική ικανότητα του φυτού. Σε περιπτώσεις σημαντικής προσβολής από βαμβακάδα, το φυτό φαίνεται αρκετά καχεκτικό και εμφανίζει σημάδια ξήρανσης.

Η βαμβακάδα ευνοείται από συνθήκες υψηλής υγρασίας, σχετικά υψηλών θερμοκρασιών και κακού αερισμού των φυτών. Γι’ αυτό άλλωστε, τη συναντάμε συχνότερα σε θάμνους και δέντρα με πυκνό φύλλωμα και ιδιαίτερα στα πιο σκιερά μέρη. Το έντομο της βαμβακάδας, συνήθως, πραγματοποιοεί 3-4 γενιές σε ένα χρόνο ανάλογα την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

3. Πώς γίνεται η βιολογική αντιμετώπιση του έντομου της βαμβακάδας;

Για την προληπτική αντιμετώπιση του εντόμου της βαμβακάδας, ψεκάζουμε τα φυτά μας στις αρχές του καλοκαιριού με διάλυμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, ψεκάζουμε προληπτικά τα φυτά μας κάθε 2 βδομάδες με αυτοσχέδια συνταγή που φτιάχνουμε διαλύοντας 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό και προσθέτοντας 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα.

Σε περιπτώσεις έντονης προσβολής, αφαιρούμε με κλάδεμα τα προσβεβλημένα μέρη του φυτού και τα απομακρύνουμε από τον κήπο. Στη συνέχεια, ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών με διάλυμα θερινού πολτού σε συνδυασμό με φυσικό πύρεθρο και επαναλαμβάνουμε μετά από 10 ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, οι ψεκασμοί πρέπει να γίνονται κατά το σούρουπο, σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 30°C και αφού πρώτα έχουμε ποτίσει τα φυτά μας.

10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες
10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες

Κι ένα μυστικό για τη βαμβακάδα στα φυτά

Τα λευκό κηρώδες κέλυφος του εντόμου της βαμβακάδας, το προστατεύει αρκετά από την δράση των οικολογικών εντομοκτόνων. Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των σκευασμάτων, λίγες ώρες πριν τον ψεκασμό, καλό είναι να βρέχουμε με πιέση το φύλλωμα του φυτού και στη συνέχεια αφού στεγνώσει να εφαρμόζουμε τον ψεκασμό.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (10)

 1. Μπεφάνης Χαράλ.
  01/07/2022

  Καλησπέρα. Μπορώ να ψεκάσω μανταρινιά , λεμονιά , πορτοκαλιά , έχοντας πάνω στα δέντρα καρπό ?
  ΄΄” Ψεκασμός με πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα. ”

  ” Μήνας Ιούλιος και οι καρποί πράσινοι και μικροί. ”
  Ευχαριστώ.

 2. Ελένη Λαλούντα
  14/04/2021

  Γεια σας,
  Μια γαρδένια και ένα Μπέντζαμιν που έχω παρουσίασαν το βαμβακάδα. Είμαι λίγο μπερδεμένη γιατί και τα 2 ξεκίνησαν να έχουν αυτά τα λευκά μαμουνάκια που ίσα που τα άγγιζα με μπατονέτα και έλιωναν. Σημάδια από χνούδι δεν είχα δει! Εφάρμοσα χημικό εντομοκτόνο και θερινό πολτό 2 φορές (και μάλιστα κοντινές -με 5 μέρες διαφορά γιατί έβρεξε μετά την 1η- ευτυχώς δεν είχε επίπτωση). Η γαρδένια δεν φαίνεται να έχει κάτι πια ευτυχώς! Το Μπέντζαμιν μου όμως 20 μέρες μετά και παρατηρώ ότι έχει στην κάτω πλευρά από μερικά φύλλα, εκεί που αρχίζει το φυλλαράκι, κάτι σαν λέπι ή πεταλίδα λευκού χρώματος… Να ξανά ψεκάσω; Ποια είναι η γνώμη σας; Είναι νέα προσβολή; Είμαι πολύ στεναχωρημένη γιατί μου είπαν ότι το χημικό εντομοκτόνο είναι ό,τι καλύτερο και δεν περίμενα να έχω πάλι πρόβλημα…
  Σας ευχαριστώ πολύ

  • Καλησπέρα Ελένη. Μπορείς να επαναλάβεις τον ψεκασμό για την βαμβακάδα χρησιμοποιώντας μόνο θερινό πολτό.

 3. Ελενα
  22/01/2021

  Καλησπέρα σας!
  Έχω μερικά παχυφυτα στην αυλή στα οποία έχει εμφανιστεί βαμβακαδα. Μπορώ να την αντιμετωπισω με τα εντομοκτόνα που γράφετε παραπάνω η θα κάνω ζημιά στα παχυφυτα; Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλησπέρα Έλενα. Τα παχύφυτα έχουν μία σχετική ευαισθησία στο θερινό πολτό ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες για αυτό καλύτερα είναι να το χρησιμοποιήσεις στην μισή συνιστώμενη δόση που αναγράφει η ετικέτα του.

 4. ΜΑΡΙΑ
  07/07/2020

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ!
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΡΘΕΝΟΚΙΣΣΟ. ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΤΟΝ ΕΧΩ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΜΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ. ΤΑ ΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΦΡΩΣ ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΚΡΕΣ ΞΕΡΕΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ. ΕΧΩ ΡΙΞΕΙ ΛΙΠΑΣΜΑ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΦΥΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΑΙΝΟΜΑΙΝΟ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!

  • Καλησπέρα Μαρία. Το κιτρίνισμα και η ξήρανση στα φύλλα του παρθενόκισσου πιθανότατα οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή αν χρειάζεται να μεταφυτευθεί σε μεγαλύτερη γλάστρα.

   • Δημήτρης Τρ.
    07/05/2021

    Για άλλη μια φορά οι γνώσεις σας μας σώζουν!!!!
    Βαθιά ευχαριστώ!

    • Σε ευχαριστούμε πολύ Δημήτρη. Χαιρόμαστε πολύ που βοηθάμε με τα άρθρα μας τους φίλους των φυτών και των καλλιεργειών.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ