εικόνα

10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς

10 μυστικά για φροντίδα τριανταφυλλιάς

10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς

Τι φροντίδα χρειάζονται οι τριανταφυλλιές μας για να μας δώσουν πολλά και εντυπωσιακά τριαντάφυλλα; Όλοι έχουμε θαυμάσει δεκάδες ποικιλίες τριανταφυλλιάς, με λουλούδια σε διάφορα χρώματα, μικρά και μεγάλα, αρωματικά και μη, σε κήπους και σε γλάστρες σε μπαλκόνια. Και σίγουρα έχουμε φανταστεί να έχουμε τις δικές μας πανέμορφες και ολάνθιστες τριανταφυλλιές στο σπίτι. Ας δούμε, λοιπόν, τα σημαντικότερα μυστικά για την περιποίηση της τριανταφυλλιάς για να μας χαρίσει πολλά όμορφα αρωματικά τριαντάφυλλα.

 

Πώς επιλέγουμε τις κατάλληλες ποικιλίες τριανταφυλλιάς

 

Yπάρχουν πολλές ποικιλίες τριανταφυλλιάς νάνες, εδαφοκάλυψης, θαμνώδεις, αναρροχόμενες, δενδρώδεις και τόσες άλλες. Όταν επιλέγουμε ποικιλία τριανταφυλλιάς για τον κήπο ή το μπαλκόνι μας, πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουμε. Μπορούμε να επιλέξουμε τριανταφυλλιά ανάλογα με το χρώμα και το άρωμα του άνθους, συνυπολογίζοντας τον διαθέσιμο χώρο. Για παράδειγμα αν φυτεύουμε σε γλάστρα, καλύτερα να επιλέξουμε τριανταφυλλιές μινιατούρες ή τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης, ενώ κοντά σε ένα φράχτη προτιμάμε να φυτεύουμε αναρριχώμενες ή δενδρώδεις ποικιλίες τριανταφυλλιάς. Αν θελουμε τριανταφυλλιές για να κόβουμε λουλούδια για το βάζο, επιλέγουμε θαμνώδεις ποικιλίες, με μεγάλο βλαστό λουλουδιού, κατάλληλες για κομμένο άνθος.

 


Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για την φύτευση της τριανταφυλλιάς;

 

Πριν από τη φύτευση της τριανταφυλλιάς, σκάβουμε καλά και ψιλοχωματίζουμε το έδαφος σε βάθος 30–40 εκατοστά ανοίγοντας λάκκο φύτευσης αρκετά μεγαλύτερο από την μπάλα χώματος του φυτού μας. Ενσωματώνουμε καλά χωνεμένη κοπριά και κομπόστ για να εμπλουτίσουμε τη θέση φύτευσης της τριανταφυλλιάς με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Aν φυτεύουμε τριανταφυλλιά σε γλάστρα, προμηθευόμαστε φυτόχωμα υψηλής ποιότητας και εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση τοποθετώντας λεπτή στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας.

 


Φύτευση τριανταφυλλιάς
Φύτευση τριανταφυλλιάς


 

Σε τι θέση και αποστάσεις φυτεύουμε τις τριανταφυλλιές;

 

Η τριανταφυλλιά αγαπάει τον ήλιο, γι’ αυτό επιλέγουμε ηλιόλουστες θέσεις για τη φύτευση για να μας δώσει καλύτερη ανάπτυξη και πλουσιότερη ανθοφορία. Ακόμα και σε ημισκιερή θέση, η τριανταφυλλιά μπορεί να επιβιώσει και θα μας χαρίσει αρκετά λουλούδια. Όταν φυτεύουμε τριανταφυλλιά σε γλάστρα, την τοποθετούμε σε θέση προφυλαγμένη από τους έντονους βοριάδες και την παγωνιά. Σχετικά με τις αποστάσεις φύτευσης της τριανταφυλλιάς, φυτεύουμε ανά 50 εκατοστά αν θέλουμε να δημιουργήσουμε πυκνές συστάδες και αφήνουμε απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των συστάδων. Αν θέλουμε να φτιάξουμε χαμηλό φράκτη, φυτεύουμε τις θαμνώδεις τριανταφυλλιές περίπου ανά ένα μέτρο.

 

Πόσο συχνά ποτίζουμε τις τριανταφυλλιές;

 

Η τριανταφυλλιά θέλει συχνό και πλούσιο πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη με πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ποτίζουμε οπωσδήποτε κάθε 3-4 μέρες ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, ενώ αν οι τριανταφυλλιές μας είναι σε γλάστρα ακόμη πιο συχνά. Δεν αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει εντελώς γύρω από τη ρίζα της τριανταφυλλιάς και προσέχουμε κατά το πότισμα να μην βρέχεται το φύλλωμα της, γιατί αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες. Επιλέγουμε σύστημα άρευσης με σταγόνες για το πότισμα της τριανταφυλλιάς που μας εξασφαλίζει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και εξοικονόμηση σημαντικής ποσότητας νερού.

 

Τι λίπασμα χρειάζονται οι τριανταφυλλιές;

 

Η καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς είναι απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία. Η λίπανση της τριανταφυλλιάς για καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία ξεκινά στο τέλος του χειμώνα, μετά το κλάδεμα. Οι δενδρώδεις και οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές χρειάζονται λίπανση δυο φορές το χρόνο, ενώ οι νάνες και θαμνώδεις τριανταφυλλιές, ειδικά σν έχουν φυτευτεί σε γλάστρα, απαιτούν τακτική λίπανση κάθε μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Η λίπανση της τριανταφυλλιάς εφαρμόζεται με ένα πλήρες κοκκώδες λίπασμα ή με υδατοδιαλυτό λίπασμα πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία αζώτου, φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου και σιδήρου.

 

Πότε και πώς κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές μας;

 

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του φυλλώματος και την εξασφάλιση πλούσιας ανθοφορίας και πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται κάθε χρόνο. Κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές μας, από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ανάλογα την περιοχή, το υψόμετρο και την ποικιλία της τριανταφυλλιάς. Αφαιρούμε ξεραμένα, άρρωστα και εξασθενημένα κλαδιά και κλαδεύουμε τους υγιείς βλαστούς της τριανταφυλλιάς με τον κατάλληλο τρόπο, όπως περιγράφουμε αναλυτικά στο σχετικό άρθρο και στο βίντεο που έχουμε φτιάξει για το κλάδεμα τριανταφυλλιάς.

 


Κλάδεμα Τριανταφυλλιάς
Κλάδεμα Τριανταφυλλιάς


 

Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες της τριανταφυλλιάς;

 

Aρκετές μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο τριανταφυλλιάς, η σκωρίαση τριανταφυλλιάς και η μελανή κηλίδωση ευνοούνται σε συνθήκες υψηλής υγρασίες και κακού αερισμού. Αυτό συμβαίνει όταν οι τριανταφυλλιές μας βρίσκονται πυκνοφυτεμένες, σε θέσεις σκιερές, κοντά σε γκαζόν και διαβρέχεται το φύλλωμα της κατά το πότισμα. Για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τις μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά σκονίζουμε με θειάφι και θειοχαλκίνη ή ψεκάζουμε με υδατοδιαλυτό σκεύασμα χαλκού και θειαφιού.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε τα έντομα που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά;

 

Οι βασικότερα εχθροί που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά είναι η μελίγκρα, οι βρωμούσες, διάφορές κάμπιες καθώς και ο τετράνυχος που ευνοείται στις ξηροθερμικές συνθήκες. Το σκόνισμα με θειάφι στο φύλλωμα και γύρω από τη ρίζα της τριανταφυλλιάς λειτουργεί προληπτικά για την αντιμετώπιση των εντόμων και του τετράνυχου, καθώς και διάφορα αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα. Επίσης, ο ψεκασμός με φυσική πυρεθρίνη και θερινό πολτό, καθώς και ο βάκιλος Θουριγγίας λειτουργεί αποτελεσματικά, ιδιαίτερα για τις κάμπιες.

 

Πώς φτιάχνουμε καινούργια φυτά τριανταφυλλιάς;

 

Αν θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε τις αγαπημένες τριανταφυλλιές του κήπου μας, κόβουμε στις αρχές της άνοιξης, μοσχεύματα (τμήματα βλαστών) μήκους 20-25 εκατοστών από καλοσχηματισμένους βλαστούς τριανταφυλλιάς που μόλις έχουν αρχίσει να ξυλοποιούνται. Η χρήση ορμόνη ριζοβολίας στην τομή της βάσης του μοσχεύματος αυξάνει τον αριθμό ριζιδίων του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς και συντελεί στην αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Στη συνέχεια, φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς σε βάθος 10-15 εκατοστών, ώστε το μισό μόσχευμα με τα φύλλα να είναι πάνω από το χώμα. Αναλυτικές οδηγίες για τον πολλαπλασιασμό της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα, υπάρχουν στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 


Ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς
Ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τις τριανταφυλλιές

 

Γύρω από την ρίζα της τριανταφυλλιάς, λόγω των τακτικών ποτισμάτων και των λιπάνσεων αναπτύσσονται πολλά ανεπιθύμητα χόρτα, τα γνωστά ζιζάνια. Για την αντιμετώπιση διάφορων ζιζανίων, όπως η οξαλίδα, πραγματοποιούμε τακτικά σκαλίσματα, κάθε μήνα, που παράλληλα βοηθούν και στον καλό αερισμό το εδάφους. Κατά το σκάλισμα, μπορεί να γίνεται συνδυαστικά και ο εμπλουτισμός του χώματος με κοπριά, κομπόστ ή λίπασμα.

 

Περισσότερα άρθρα για τις τριανταφυλλιές

 

Διάβασε αναλυτικές πληροφορίες για την τριανταφυλλιά και την περιποίηση που χρειάζεται στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει

 
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς
Πώς γίνεται η φύτευση της τριανταφυλλιάς
Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς
Λίπανση τριανταφυλλιάς
Αντιμετώπιση του ωιδίου στις τριανταφυλλιές
Σκωρίαση τριανταφυλλιάς
Είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς
Φυτά ανθεκτικά στο κρύο
Λουλούδια με έντονο άρωμα
Πώς φτιάχνουμε έναν κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (31)

σχολιαστής
ΜΑΡΙΑ - ΣΟΦΙΑ 1 Απριλίου 2020

Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας (περιεχόμενο και εμφάνιση), Ευχαριστώ για τις ακριβείς συμβουλές !
Έχετε on line γεωπονικό κατάστημα ;; Θα με ενδιέφερε προκειμένου να μην ψάχνω αναποτελεσματικά -λόγω μη ειδικών γνώσεων- για λίπασμα ή φάρμακα – πάντα για ερασιτέχνες – οικιακή κατανάλωση.
Εάν ναι ποιά είναι η διεύθυνση σας ;;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Μαρία-Σοφία και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
  Στα Μυστικά του Κήπου δίνουμε συμβουλές και μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας με όλους εσάς που αγαπάτε τα φυτά και την κηπουρική και δεν διαθέτουμε on line κατάστημα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Φαίη 29 Νοεμβρίου 2019

Τα φύλλα της τριανταφυλλιας μου αρχίζουν να κιτρινιζουν έντονα.

Την έχω στο μπαλκόνι, προς τα έξω, για να την βλέπει λίγο ο ήλιος.
Πως μπορώ να την βοηθήσω?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Δεκεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Φαίη. Προσπάθησε να αποφύγεις το υπερβολικό πότισμα και ψέκασε με διάλυμα χαλκού και θερινού πολτού το φύλλωμα της. Η προσθήκη σιδήρου αλλά και υγρού λιπάσματος θα βοηθήσει την τόνωση της τριανταφυλλιάς.

  Απάντηση
σχολιαστής
georgiana 17 Αυγούστου 2019

καλή μέρα έχω 3 τριαντάφυλλα στο κήπου αλλά θα ήθελα να τα μεταφέρω σε γλάστρες … όταν είναι σκόπιμο να γίνει αυτή η κίνηση για να μην τα καταστρέψεις και το έδαφος που πρέπει να τοποθετήσεις ή λίπασμα; ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Αυγούστου 2019

  Καλησπέρα Γεωργιάννα. Μπορείς να κάνεις την μεταφύτευση στα τέλη του χειμώνα όταν είναι σε λήθαργο το φυτό. Σε κάε περίπτωση, όταν κάνεις την μεταφύτευση, φρόντισε να παρεις μαζί με τη ρίζα του φυτού και μπάλα χώματος. Για τις γλάστρες, ζρησιμοποιήσε φυτόχωμα γενικής χρήσης που θα προμηθευτείς από φυτώρια, garden center ή γεωπονικά καταστήματα. Κατά την φύτευση, μπορείς να ενσωματώσεις 1 κουταλιά της σούπας πλήρους κοκκώδους λιπάσματος.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρσα 11 Μαΐου 2019

καλημέρα σας και από μενα!
θα ήθελα και εγώ πληροφορίες για την τριανταφυλλιά μου!
την αγόρασα πριν ενα μηνά και ήταν καταπράσινη κ γεμάτη λουλούδια!!!
άλλα αφού την πήρα, μετά από δέκα μέρες την βλέπω και ταλαιπωρειται πολυ!!1
ρωτάω …προσπαθώ…αλλά κάπου μάλλον το χάνω !
Κάποια φύλλα της ξεραίνονται άλλα κιτρινίζουν …δεν έχει κανει καθόλου νέα μπουμπούκια.
θα προσθέσω μια φωτογραφία …σε περίπτωση που μπορέσετε να με βοηθήσετε μπας κ προλάβω να την αναστήσω!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Μαΐου 2019

  Καλησπέρα Μάρσα. Την τριανταφυλλία σου την φύτεψες στο χώμα ή την έβαλες σε γλάστρα; Πρόσεχε μην την ποτίζεις υπερβολικά. Καθαρισε τα ξερά και κιτρινισμένα φύλλα.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Μαρσα 13 Μαΐου 2019

  καλημέρα!
  Την έχω φυτέψει σε γλάστρα στο μπαλκόνι μου!
  Από εκεί που την πήρα μου είπαν να βάζω λίπασμα κάθε 2 βδομάδες….άλλα εδώ διαβάζοντας είδα οτι θέλει λιγότερη λίπανση!
  (φωτογραφία σας έστειλα στο messenger γιατί δεν μπόρεσα να την συμπληρώσω εδώ)
  Σας ευχαριστώ πολύ ,κ συγχαρητήρια έχετε κάνει πολυ ωραία δουλειά…οργανωμένη!

  Απάντηση
σχολιαστής
Λίνα 10 Μαΐου 2019

καλησπερα σας, θα ηθελα να μου προτεινετε ενα υγρο λιπασμα που να κανει σε ολα τα ανθοφόρα, εχω εναν ηλίανθο, μια τριανταφυλλια, ενα σκυλάκι κ μια μινι γαρυφαλλια τα εχω σε γλάστρα στο μπαλκονι κ ποσο συχνα πρεπει!!

Απάντηση
σχολιαστής
BeeBee 5 Μαΐου 2019

Σήμερα μεταφύτευσα τρεις καινούριες θαμνωδεις τριανταφυλλιές, είναι μικρές ακόμα. Οι μέρες είναι βροχερες και υγρές και προβλέπεται να πάει έτσι όλη η εβδομάδα. 1. Να ρίξω τώρα θειάφι και χαλκό ή θα στρεσαριστουν λόγω μεταφυτευσης; Μετά αν ανέβει η θερμοκρασία δεν θα μπορώ να ραντισω φαντάζομαι. 2. Ποιος χαλκός είναι καλύτερος; 3. Μπορώ να τον ανακάτεψω με το θειάφι σε νερό ή ραντιζω με χαλκό και μετά ριχνω το θειάφι; 4. Τα φυτά γενικά (και οι τριανταφυλλιά) χρειάζονται ενδιάμεσα χηλικο σίδηρο ακόμα και αν έχει μέσα σίδηρο το λίπασμα; Χίλια συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις. Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων για την πολύτιμη συμβολή σας.

Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργακοπουλου Ελενη 30 Απριλίου 2019

Χριστός Ανεστη Παρακαλώ μπορειται να μου πείτε με τι θα αντιμετωπίσω την μελιγρα στις τριανταφυλλιες μου όχι με χημικά ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος χριστοφη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Οι τριανταφυλιες μου δεν κάνουν πλέον αρκετά λουλούδια λίγα στην αρχή και μετά τίποτα. Τις έχω εδώ και 23 χρόνια μήπως φταιει η ηλικία τους?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 6 Σεπτεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Γιώργο.
  Όπως αναφέραμε και πριν στην ίδια ερώτηση που έκανε η Άννα, οι τριανταφυλλιές ειδικά οι θαμνώδεις εξασθενούν κάπως μετά από πολλά χρόνια. Προτείνουμε καλό κλάδεμα ανανέωσης στο τέλος του χειμώνα, ψέκασμα με βρέξιμο χαλκό και βρέξιμο θειάφι μαζί, υδατοδιαλυτό λίπασμα ανά 2 βδομάδες την άνοιξη καθώς και ενσωμάτωση κομπόστ και κοπριά στις αρχές του χειμώνα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Άννα Χριστοφη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Οι τριανταφυλιες μου δεν κάνουν πλέον αρκετά λουλούδια λίγα στην αρχή και μετά τίποτα. Τις έχω εδώ και 23 χρόνια μήπως φταιει η ηλικία τους?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 6 Σεπτεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Άννα.
  Πραγματικά, οι τριανταφυλλιές ειδικά οι θαμνώδεις εξασθενούν κάπως μετά από πολλά χρόνια. Βέβαια θα σου πρότεινα να κάνεις ένα καλό κλάδεμα ανανέωσης στο τέλος του χειμώνα, να τις ψεκάσεις με βρέξιμο χαλκό και βρέξιμο θειάφι μαζί, και να προσθέτεις πλύρες υδατοδιαλυτό λίπασμα ανά 2 βδομάδες την άνοιξη για να βλαστήσουν πιο δυνατά και να σου χαρίσουν ανθοφορία. Επίσης, η ενσωμάτωση κομπόστ και κοπριά στις αρχές του χειμώνα θα βοηθήσει στην αύξηση της οργανικής ουσίας και στον εμπλουτισμό τους με θρεπτικά συστατικά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Εφη 17 Ιουλίου 2018

Μου φέρανε ένα γλαστρακι στο νοσοκομείο με ροζ τριανταφυλακια μου μαραθηκε το ένα. .. Και δεν ξέρω αν είναι εξωτερικού χώρου και τίσως διάσταση γλάστρα πρέπει να πάρω για να την μεγαλώσω και αν χρειάζομαι ιδικό χώμα και κάτι άλλο λόγο καλοκαιριού κιόλας. ..

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 20 Ιουλίου 2018

  Καλημέρα Έφη. Η γλάστρα που σου φέρανε είναι πιθανότατα μίνι τριανταφυλλιά, είναι εξωτερικού χώρου και καλό είναι να της μεταφυτεύσεις σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα, μόλις περάσουν οι ζέστες του καλοκαιριού, στις αρχές Σεπτέμβρη. Δες περισσότερες πληροφορίες για την μεταφύτευση στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αργυρώ 14 Ιουνίου 2018

Έχω τριανταφυλλιά μικρή σε γλάστρα σε εσωτερικό χώρο. Οι κανόνες για λίπανση είναι οι ίδιοι όπως αναφέρετε στο άρθρο; Ένας ανθοπώλης μου είπε ότι ίσως το λίπασμα δεν της κάνει καλό επειδή δεν είναι φυτεμένη έξω με πολύ χώρο. Εσείς τί λέτε;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 15 Ιουνίου 2018

  Πολύ καλή παρατήρηση Αργυρώ. Γενικότερα, σε φυτά σε γλάστρες. Όπως στις τριανταφυλλιές προτιμούμε υδατοδιαλυτά ή υγρά λιπάσματα που διαλύονται καλύτερα και διαμοιράζονται πιο ομοιόμορφα γύρω από το ριζικό σύστημα των φυτών στη γλάστρα.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Αργυρώ 15 Ιουνίου 2018

   Ευχαριστώ!!

   Απάντηση
   σχολιαστής
   Αργυρώ 8 Αυγούστου 2018

   Μία ακόμα ερώτηση…το χηλικό σίδηρο πόσο συχνά και πότε το προσθέτω;

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) 8 Αυγούστου 2018

    Γεια σου και πάλι Αργυρώ.
    Σου προτείνω να προσθέτεις το χηλικό σίδηρο, αφού το διαλύσεις πρώτα στο νερό, στα φυτά μία φορά το μήνα από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο και από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβρη όπως αναφέραμε. Επίσης, είναι σημαντικό να προσθέτεις το σίδηρο στα φυτά κατά το σούρουπο, καθώς διασπάται μερικώς από τις φωτεινές ακτίνες του ήλιου.

    Απάντηση
     σχολιαστής
     Αργυρώ 8 Αυγούστου 2018

     Κατάλαβα, ισχύει το ίδιο με τη γαρδένια. Να ‘στε καλά!

     Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννης 13 Ιουνίου 2018

Καλησπερα,
Καταρχην ηθελα να ευχαριστησω για την βοηθεια και τις πολυτιμες συμβουλες,ειδικα για ανθρωπους οπως εγω που δνε γνωριζω τιποτε σχετικα με τα φυτα.
Προσφατα (10 ημερες) πηρα μια θαμνωδη τριανταφυλλια η οποια παρατηρω πως δεν ειναι καλα.
Δεν εχει ορατη αναπτυξη καθως επισης μερικα φυλλα εχουν καποια ασημενια στρογυυλα σημαδακια, και μερικα αλλα επανω σε συγκεκριμενο μισχο, οπως και ο μισχος εχουν μαυρα σημαδακια.Ο μισχος εχει μπουμπουκακι αλλα εδω και 10 ημερες δεν δινει σημαδια ζωης. (εχω και φωτο αλλα δεν ξερω πως να την προωθησω).

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 14 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Γιάννη κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Τα φύλλα και οι βλαστοί της τριανταφυλλιάς σου έχουν προσβληθεί από τον μύκητα του περονόσπορου. Ψέκασε με χαλκούχο διάλυμα ή ρίξε λίγη θειοχαλκίνη πάνω στα φύλλα. Περισσότερες πληροφορίες για τη θειοχαλκίνη μπορείς να διαβάσεις στο σχετικό μας άρθρο.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.