εικόνα

10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς

10 μυστικά για φροντίδα τριανταφυλλιάς

10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς

Η τριανταφυλλιά είναι ίσως το πιο διαδεδομένο και αναγνωρίσιμο καλλωπιστικό φυτό με φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι θυμόμαστε την αρωματική εκατοντάφυλλη τριανταφυλλιά από τις αυλές των γιαγιάδων μας και υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα διαφορετικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς, με λουλούδια σε υπέροχα χρώματα, εντυπωσιακά σχέδια και πολλά μεγέθη. Τριανταφυλλιές για να διακοσμήσουμε με πανέμορφα λουλούδια σε βάζο, καθώς επίσης για να φτιάξουμε μοναδικές ανθοδέσμες. Και σίγουρα έχουμε φανταστεί να φυτέψουμε τις δικές μας αρωματικές και ολάνθιστες τριανταφυλλιές στον κήπο μας και σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να δώσουμε χρώμα και ζωντανιά στο σπίτι μας. Ας δούμε, λοιπόν, τα σημαντικότερα μυστικά για την φροντίδα της τριανταφυλλιάς για να απολαμβάνουμε υπέροχα και αρωματικά τριαντάφυλλα για πολλά χρόνια.

 

Ποιες ποικιλίες και είδη τριανταφυλλιάς επιλέγουμε για να φυτέψουμε;

 

Yπάρχουν πολλές ποικιλίες και είδη τριανταφυλλιάς για να φυτέψουμε στον κήπο μας και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Μια βασική ταξινόμηση των διαφορετικών ποικιλιών τριανταφυλλιάς είναι σε νάνες, εδαφοκάλυψης, θαμνώδεις, αναρριχώμενες και δενδρώδεις. Όταν επιλέγουμε ποικιλία τριανταφυλλιάς για τον κήπο ή το μπαλκόνι μας, πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουμε. Μπορούμε να επιλέξουμε τριανταφυλλιά ανάλογα με το χρώμα και το άρωμα του άνθους, συνυπολογίζοντας τον διαθέσιμο χώρο. Για παράδειγμα αν φυτεύουμε σε γλάστρα, καλύτερα να επιλέξουμε τριανταφυλλιές μινιατούρες ή τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης που έχουν πιο χαμηλή και πλευρική ανάπτυξη. Υπάρχουν, επίσης, τριανταφυλλιές με λιγότερα αγκάθια ιδανικές για το σπίτι. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα φράχτη ή μια εντυπωσιακή είσοδο προτιμάμε να φυτεύουμε αναρριχώμενες ή δενδρώδεις ποικιλίες τριανταφυλλιάς. Αν θελουμε τριανταφυλλιές για να κόβουμε λουλούδια για το βάζο, επιλέγουμε ειδικές θαμνώδεις ποικιλίες, με μεγάλο βλαστό λουλουδιού, κατάλληλες για κομμένο άνθος.

 


Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για τη φύτευση της τριανταφυλλιάς;

 

Είναι σημαντικό να γίνεται κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους για τη φύτευση της τριανταφυλλιάς, καθώς με αυτόν τον τρόπο το φυτό έχει καλύτερη ανάπτυξη και μας δίνει πλουσιότερη ανθοφορία. Πριν τη φύτευση της τριανταφυλλιάς, σκάβουμε καλά και ψιλοχωματίζουμε το έδαφος σε βάθος 30–40 εκατοστών, ανοίγοντας λάκκο φύτευσης αρκετά μεγαλύτερο από την μπάλα χώματος του φυτού μας. Ενσωματώνουμε καλά χωνεμένη κοπριά και κομπόστ για να εμπλουτίσουμε τη θέση φύτευσης της τριανταφυλλιάς με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Για να φυτέψουμε τριανταφυλλιά σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας φυτόχωμα και εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση τοποθετώντας λεπτή στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας.

 


Φύτευση τριανταφυλλιάς
Φύτευση τριανταφυλλιάς


 

Σε ποια θέση και σε τι αποστάσεις φυτεύουμε τις τριανταφυλλιές;

 

Η τριανταφυλλιά αγαπάει τον ήλιο, γι’ αυτό επιλέγουμε ηλιόλουστες θέσεις για τη φύτευση, προκειμένου να έχει πλούσια ανάπτυξη με περισσότερα λουλούδια. Ακόμα και σε ημισκιερή θέση, η τριανταφυλλιά μπορεί να επιβιώσει χαριζοντάς μας αρκετά λουλούδια. Όταν φυτεύουμε τριανταφυλλιά σε γλάστρα, φροντίζουμε να την τοποθετούμε σε θέση προφυλαγμένη από τους έντονους βοριάδες και την παγωνιά. Για τις τριανταφυλλιές που τοποθετούμε σε μπαλκόνι, επιλέγουμε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό για να αναπτυχθούν καλύτερα τα φυτά μας. Σχετικά με τις αποστάσεις φύτευσης της τριανταφυλλιάς, φυτεύουμε ανά 50 εκατοστά αν θέλουμε να δημιουργήσουμε πυκνές συστάδες μέσα στον κήπο μας και αφήνουμε απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των συστάδων. Για να φτιάξουμε χαμηλό φράκτη, φυτεύουμε τις θαμνώδεις τριανταφυλλιές περίπου ανά ένα μέτρο απόσταση μεταξύ των φυτών.

 

Κάθε πότε χρειάζονται πότισμα οι τριανταφυλλιές;

 

Η τριανταφυλλιά θέλει συχνό και πλούσιο πότισμα για να διατηρείται υγιής με πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ποτίζουμε οπωσδήποτε κάθε 3-4 μέρες ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, ενώ αν οι τριανταφυλλιές μας είναι σε γλάστρα ποτίζουμε πιο συχνά. Φροντίζουμε να μην αφήνουμε το χώμα γύρω από τη ρίζα της τριανταφυλλιάς να στεγνώσει εντελώς και προσέχουμε κατά το πότισμα να μη βρέχεται το φύλλωμα της, για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών. Ιδανικός τρόπος ποτίσματος είναι το σύστημα άρδευσης με σταγόνες που μας εξασφαλίζει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και εξοικονόμηση σημαντικής ποσότητας νερού.

  

Τι λίπασμα χρειάζονται οι τριανταφυλλιές;

 

Η καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς είναι απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται να βάζουμε κατάλληλο λίπασμα για τριανταφυλλιές σε διάφορες εποχές του χρόνου. Η λίπανση της τριανταφυλλιάς για καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία ξεκινά στο τέλος του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, μετά το κλάδεμα. Οι δενδρώδεις και οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές χρειάζονται λίπανση δυο φορές το χρόνο, στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές του καλοκαιριού. Οι νάνες και θαμνώδεις τριανταφυλλιές, ειδικά σν έχουν φυτευτεί σε γλάστρα, απαιτούν τακτική λίπανση κάθε μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Η λίπανση της τριανταφυλλιάς εφαρμόζεται με ένα πλήρες κοκκώδες λίπασμα ή με υδατοδιαλυτό λίπασμα πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία αζώτου, φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου και σιδήρου.

 


Πότε και τι λίπασμα χρειάζονται οι τριανταφυλλιές
Πότε και τι λίπασμα χρειάζονται οι τριανταφυλλιές


 

Πότε και πώς κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές μας;

 

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του φυλλώματος και την εξασφάλιση πλούσιας ανθοφορίας και πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται κάθε χρόνο. Αν δεν κλαδέψουμε τις τριανταφυλλιές μας, γεμίζουν με αδύναμους βλαστούς και μειώνεται ο αριθμός και το μέγεθος των λουλουδιών τους. Κλαδεύουμε λοιπόν τις τριανταφυλλιές μας, από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ανάλογα την περιοχή, το υψόμετρο και την ποικιλία της τριανταφυλλιάς που έχουμε. Κατά το ετήσιο κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, αφαιρούμε ξεραμένα, άρρωστα και εξασθενημένα κλαδιά και κλαδεύουμε τους υγιείς βλαστούς της τριανταφυλλιάς με τον κατάλληλο τρόπο. Περισσότερες λεπτομέρειες για το πως κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές, ανάλογα την ποικιλία, περιγράφουμε αναλυτικά στο σχετικό άρθρο και στο βίντεο που έχουμε φτιάξει για το κλάδεμα τριανταφυλλιάς.

 


Κλάδεμα Τριανταφυλλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς


 

Πώς αντιμετωπίζουμε τα έντομα που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά;

 

Τα κυριότερα έντομα που προσβάλλουν το φύλλωμα, τους βλαστούς και τά άνθη της τριανταφυλλιάς, είναι η μελίγκρα, οι βρωμούσες καθώς και διάφορές κάμπιες που δημιουργουν τρύπες στα φύλλα της τριανταφυλλιάς. Επίσης, η τριανταφυλλιά προσβάλλεται και από τον τετράνυχο που ευνοείται στις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Αρχικά, το σκόνισμα με θειάφι στο φύλλωμα και γύρω από τη ρίζα της τριανταφυλλιάς λειτουργεί προληπτικά για την αντιμετώπιση των εντόμων και του τετράνυχου, καθώς και διάφορα αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα που φτιάχνουμε με πράσινο σαπούνι και άλλα σπιτικά υλικά, όπως περιγράφουμε αναλυτικά στο άρθρο με οικολογικούς τρόπους για προστασία των φυτών. Για να αντιμετωπίσουμε πιο σοβαρές προσβολές εντόμων, ψεκάζουμε με φυσική πυρεθρίνη και θερινό πολτό που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, ενώ παράλληλα η εφαρμογή με σκόνισμα ή ψεκασμό με βάκιλο Θουριγγίας λειτουργεί αποτελεσματικά, ιδιαίτερα για τις κάμπιες.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες της τριανταφυλλιάς;

 

Η τριανταφυλλιά προσβάλλεται από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο της τριανταφυλλιάς, η σκωρίαση τριανταφυλλιάς και η μελανή κηλίδωση που ευνοούνται και εμφανίζονται σε συνθήκες υψηλής υγρασίες και κακού αερισμού. Αυτό συμβαίνει σε διάφορες περιπτώσεις όταν οι τριανταφυλλιές μας βρίσκονται πυκνοφυτεμένες σε φράχτη ή φυτεύτηκαν σε θέσεις σκιερές ή μέσα σε γκαζόν και διαβρέχεται το φύλλωμα τους κατά το πότισμα. Για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τις μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά σκονίζουμε με θειάφι και θειοχαλκίνη ή ψεκάζουμε με υδατοδιαλυτό σκεύασμα χαλκού και θειαφιού. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε τις τριανταφυλλιές με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και 1 κουταλιά του γλυκού παραφινέλαιο σε 2 λίτρα νερό.

 


Αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς
Αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς


 

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς;

 

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά τριανταφυλλιάς εύκολα και αποτελεσματικά από τις πιο αγαπημένες ποικιλίες του κήπου μας, κόβοντας στις αρχές της άνοιξης, μοσχεύματα (τμήματα βλαστών) μήκους 20-25 εκατοστών από καλοσχηματισμένους βλαστούς που μόλις έχουν αρχίσει να ξυλοποιούνται. Η χρήση ορμόνη ριζοβολίας στην τομή της βάσης του μοσχεύματος αυξάνει τον αριθμό ριζιδίων του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς και συντελεί στην αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Στη συνέχεια, φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς σε βάθος 10-15 εκατοστών, ώστε το μισό μόσχευμα με τα φύλλα να είναι πάνω από το χώμα και το τοποθετούμε σε φωτεινό και δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσει. Αναλυτικές οδηγίες για τον πολλαπλασιασμό της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα, υπάρχουν στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 


Ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς

 

Γύρω από την ρίζα της τριανταφυλλιάς, λόγω των τακτικών ποτισμάτων και των λιπάνσεων αναπτύσσονται πολλά ανεπιθύμητα χόρτα, τα γνωστά ζιζάνια. Για την αντιμετώπιση διάφορων ζιζανίων, όπως η οξαλίδα, πραγματοποιούμε τακτικά σκαλίσματα, κάθε μήνα, που παράλληλα βοηθούν και στον καλό αερισμό το εδάφους. Κατά το σκάλισμα, μπορεί να γίνεται συνδυαστικά και ο εμπλουτισμός του χώματος με κοπριά, κομπόστ ή λίπασμα.

 

Περισσότερα άρθρα για τις τριανταφυλλιές

 
Κλάδεμα τριανταφυλλιάς, πότε και πώς γίνεται
Φύτευση τριανταφυλλιάς, συμβουλές για να φυτέψουμε τριανταφυλλιές
Ποια είναι τα γνωστότερα είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς
Λίπανση τριανταφυλλιάς, πότε και τι λίπασμα χρειάζεται
Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς
Ασθένειες και έντομα της τριανταφυλλιάς
Κάμπιες στις τριανταφυλλιές, 3 φυσικοί τρόποι για να τις αντιμετωπίσουμε
Ωιδίο στις τριανταφυλλιές, συμβουλές για την αντιμετώπισή του
Σκωρίαση τριανταφυλλιάς, συμβουλές για την αντιμετώπισή της
Μαύρη κηλίδωση της τριανταφυλλιάς, συμβουλές για την αντιμετώπισή της
Φυτά εξωτερικού χώρου που ομορφαίνουν τον κήπο μας
Αγαπημένα λουλούδια από τις αυλές των γιαγιάδων μας
Λουλούδια με έντονο άρωμα που μυρίζουν υπέροχα
Πώς φτιάχνουμε έναν κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (70)

σχολιαστής
ΒΑΛΕΝΤΙΑ 3 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα σας! Τέλη Απριλίου φυτεψα στον κήπο αρκετές τριανταφυλλιές ( φυτό με μπάλα χώματος από φυτώριο). Προετοιμασα το έδαφός, πρόσθεσα κ λίγο εμπλουτισμένο χώμα.
Αφού τις φυτεψα, πρόσθεσα κ ελάχιστο λίπασμα ( μπλε κόκκοι διαλυμένοι σε νερο). Άνθισαν όλες! Καλά μεχρι εδω!

Στην συνέχεια παρατήρησα πως μαραίνονται τα φύλλα τους οπότε αφαίρεσα καποια απο τα ξερά φυλλα (λάθος μαλλον;) Στην συνέχεια καποιες άνθισαν ξανά, όχι βέβαια Όπως την πρώτη φορά, κάποιες άλλες παρέμειναν χωρίς ούτε καν να έχουν φύλλα, ενώ σε λίγες βλεπω πως άλλαξε κ το χρώμα του κλαδιου κ εγινε πιο καφε… Τις ποτίζω κάθε δεύτερη μέρα.. Έχετε κάποια λύση να μου προτείνετε;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 4 Αυγούστου 2020

  Καλημέρα Βαλέντια. Πρόσεχε να μην ποτίζεις υπερβολικά τις τριαβταφυλλιές. Φρόντιζε να στεγνώνει το χώμα και μετά να ποτίζεις ξανά. Αφαίρεσε τα καφετιασμένα κλαδιά και ψέκασε το φύλλωμα και τα κλαδιά με διάλυμα χαλκού για απολύμανση.

  Απάντηση
σχολιαστής
Βικυ 25 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα, μικρές λευκές ολοστρόγγυλες μπαλίτσες κάτω από τα φύλλα της τριανταφυλλιάς μήπως είναι τετρανυχος; Που θα μπορούσα να στείλω μια φωτογραφία. Κάποια φύλλα άρχισαν να ξερενονται! Ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
ΕΥΗ 20 Ιουλίου 2020

Όμως επειδή δεν έχω τέτοιο μπορώ να βάλω 20-20-20;

Απάντηση
σχολιαστής
ΕΥΗ 20 Ιουλίου 2020

ΟΚ, ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
ΕΥΗ 19 Ιουλίου 2020

Γεια σας, εγώ έχω μια μικρή τριανταφυλλιά ύψος 15 εκατοστά περίπου και έχει αρχίσει να πετάει βλαστάρια από ‘δω και από ‘κει. Εγώ τα κλαδεύω αλλά τώρα την βλέπω και είναι μικρότερη από όταν την πήρα. Πρέπει να τα κλαδεύω αυτά ή να την αφήσω να μεγαλώσει μόνη της; Και έχω και μια άλλη που είναι περίπου μισώ μέτρο ύψος δε πήλινη γλάστρα και ανθίζει ΤΟ ΠΟΛΥ δυο μπουπούκια το τρίμηνο. Τι πρέπει να κάνω;

Απάντηση
σχολιαστής
Αννετα 11 Ιουλίου 2020

Γειά σας! Έχω φυτεμενη σε γλάστρα μια κόκκινη τριανταφυλλια με μικρό και πυκνό φύλλωμα. Το πρώτο διάστημα ήταν μια χαρά, άνθισε κιόλας. Από τα μέσα Ιουνίου κάθε μέρα παρατηρώ πως τα φύλλα της κιτρινιζουν και ξεραινονται. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση
σχολιαστής
μανος 8 Ιουλίου 2020

Καλημέρα εδώ και λίγες μέρες βλέπω τα φύλλα από την τριανταφυλλια να είναι φάγωμενα (κάποια κλαδάκια δεν έχουν καθόλου φύλλο είναι μόνο το κοτσανι)και ανακάλυψα πως έχει σκουληκάκια μικρά πράσινα. .Τι μπορώ να κάνω για να απαλάχτω από αυτά? ?

Απάντηση
σχολιαστής
Βικυ 22 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα, θα ήθελα τη συμβουλή σας για το εξής: εξαιτίας αναγκαστικών εργασιών που θα διαρκέσουν 2 μέρες θα πρέπει να βγάλω 8 φυτά από τον κήπο μου. 6 τριανταφυλλιές και 2 ρυγχοσπερμα. Φυτεύτηκαν όλα μέσα στην άνοιξη Και έχουν εγκατασταθεί καλά. Οι τριανταφυλλιές άνθισαν κιόλας. Τι με συμβουλεύετε; Να τα βάλω όλα σε γλάστρες και μόλις τελειώσουν οι εργασίες να τα ξανά φττευσω στις θέσεις τους; Μήπως να τα βάλω σε γλάστρες και να τα αφήσω εκει να περάσει και το καλοκαίρι και να τα ξαναφυτευσω του χρόνου στον κήπο; Η’ να τα βάλω κατευθείαν στον κήπο σε καινούργιες θέσεις; Η Τρίτη λύση λογικά είναι και η πιο ασφαλής απλά δεν είναι και η πιο βολική λόγω προσανατολισμού του κήπου. Δε θα ήθελα να τα χάσω. Θα τα καταφέρουν δεδομένου ότι είναι νεοφυτευμενα; Ευχαριστω εκ των προτέρων!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 22 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Βίκυ. Σχετικά με το πρόβλημα που αναφέρεις, θα σου προτείναμε να βγάλεις τα φυτά μαζί με χώμα από το έδαφος ώστε να μην σπάσουν πολύ οι ρίζες τους, και να τα φυτεύσεις σε γλάστρες που θα διατηρήσεις σε σχετικά δροσερό περιβάλλον που δεν το χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Πριν την μεταφύτευση, καλό είναι να αφαιρέσεις τα λουλούδια των τριανταφυλλιών. Μπορείς να επαναφέρεις τα φυτά στην παλιά θέση τους στον κήπο από τις γλάστρες, στις αρχές του φθινοπώρου, όταν έχουν περάσει οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στα φυτά.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Βικυ 22 Ιουνίου 2020

   Ευχαριστω για τη βοήθεια!!

   Απάντηση
σχολιαστής
Γεώργιος 9 Ιουνίου 2020

Καλησπερα σας. Τα πεταλα της τριανταφυλλιας που εχω σε πλαστικη γλαστρα στο μπαλκονι, μαυριζουν και μαραινεται ολο το ανθος. Δεν συμβαινει σε ολα τα ανθη. Εχω βαλει φυτοχωμα γενικης χρησης, προσθεσα και υγρο λιπασμα ανοθοφοριας, εχω ψεκασει το φυλλωμα με πρασινο σαπουνι + λιγη αμμωνια. Τι φταιει? Ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρκέλλα 5 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα σας.
Έχω μια τριανταφυλλιά σε γλάστρα. Βγάζει μπουμπούκια και το φύλλωμα είναι μια χαρά μονο που όταν ανοίγει το τριαντάφυλλο απο την 2η μέρα οι άκρες των πετάλων αφυδατώνονται και ειναι σαν καμμένα ενω ποτιζω όπως προτείνετε. Αυτό συνέβαινε απο την αρχη που την πήρα και πριν τη μεταφύτευση.

Απάντηση
σχολιαστής
Μάνος 3 Ιουνίου 2020

Έχω τριανταφυλλιές σε γλάστρα και τα φύλλα τους έχουν αρχίσει και εμφανίζουν τριπες και το ίδιο διαπίστωσα και στις πιπεριές σε γλάστρα .μπωρειτε να με βοηθήσετε.
Ευχαριστώ.

Απάντηση
σχολιαστής
Βικυ 1 Ιουνίου 2020

Πριν ένα μήνα αγόρασα και φύτευσα στο έδαφος μια αναρριχώμενη τριανταφυλλιά αρκετά ανεπτυγμένη με ύψος περίπου ενάμισι μέτρο. Στο λάκκο ανακάτεψα το χώμα του κήπου με φυτό χώμα και λίγη κοπριά. Ποτίζω κάθε τρεις μέρες ενώ δυο εβδομάδες μετά τη φύτευση έβαλα μπλε Κοκκώδες λίπασμα. Δεν έχει κάποιο ορατό πρόβλημα πέρα από το ότι δεν εμφανίζει νέους βλαστούς εκτός από δυο σημεία χωρίς όμως ζωηρή βλάστηση. Γενικά μοιάζει να μην αναπτύσσεται. Επίσης δεν έβγαλε νέα άνθη. Πρέπει να την βοηθήσω με κάποιο τρόπο; Να βάλω λίγη κοπριά η κομπόστ; Γενικά και η εικόνα του φυλλώματος της δεν είναι υγιής χωρίς όπως είπα κάποιο ορατό πρόβλημα. Υπάρχει περίπτωση απλά να προσαρμόζεται ακόμα; Ευχαριστω και καλο μήνα!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Βίκυ. Πραγματικά η τριανταφυλλιά σου είναι σε φάση προσαρμογής λόγω της μεταφύτευσης και για αυτό δεν αναπτύσσεται. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθά την ανάπτυξη της ρίζας και του φυλλώματος μετά την μεταφύτευση.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Βικυ 1 Ιουνίου 2020

   Ευχαριστω πολύ για την αμεσότατη απάντηση! Καλή συνέχεια!

   Απάντηση
σχολιαστής
Φίλιππος 28 Μαΐου 2020

Καλημέρα σας! Φύτεψα πριν ένα μηνα δύο τριανταφυλλιές, μια ροζ και μια κίτρινη. Ενώ η ροζ έχει πάρα πολλά άνθη, η κίτρινη τιποτα. Μάλιστα τα άνθη της μόλις ανοίξουν «καίγονται» και δύο κλειστά μπουμπούκια σήμερα κόπηκαν και έπεσαν. Τι μπορεί να της συμβαίνει; Μου είχαν πει ότι μπορεί να την επηρεασε αρνητικά η έντονη ζέστη των προηγούμενων ημερων…
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
Ανδρέας Κρίτσας 8 Μαΐου 2020

Έχω μια τριανταφυλλιά και τα άνθη της μαραίνονται γρήγορα. Ακόμα και μπουμπούκια. Το φύλλωμα είναι σε άριστη κατάσταση χωρίς ασθένειες και είναι σε γλάστρα. Συνεχώς στον ήλιο τουλάχιστον μέχρι τις 3 το μεσημέρι.
Τι μπορεί να συμβαίνει;

Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος 8 Μαΐου 2020

Γεια σου φιλε θα ηθελα να μαθω αν θα μπορουσε να ριζοση ενα κομενο κλαδι απο τριανταφυλλιας και αν ναι πως θα μπορουσα να το κανω!

Απάντηση
σχολιαστής
mariamarinou1996@gmail.com 5 Μαΐου 2020

Συγχαρητήρια για την βοήθεια σας και από μένα. Μόλις πριν τρεις ώρε πήρα μια τριανταφυλλιά, αλλά παρατήρησα έχει πρόβλημα. Μεγάλες κηλίδες, πράσινο στο χώμα σαν μούχλα και μυρμηγκια. Φοβάμαι πως σύντομα θα χαλάσουν. Σκέφτομαι να το αναφέρω κ στο φυτώριο. Τι να κάνω για να μην χαλάσουν;

Απάντηση
σχολιαστής
alpap3 2 Μαΐου 2020

Καλό μήνα! Μπορείτε να με βοηθήσετε; Εδώ και περίπου μία εβδομάδα αγόρασα και μεταφύτευσα αυτή την τριανταφυλλιά. Από χθες παρατήρησα κάποια φύλλα κοντά στα μπουμπούκια με ένα αδικαιολόγητο μαρασμό. Τι θα μπορούσε να είναι;
Ευχαριστώ για την απάντηση σας

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα. Ο μαρασμός στα φύλλα κοντά στα μπουμπούκια της τριανταφυλλιάς μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη νερού ή σε υπερβολικό πότισμα. Ακολούθησε τις συμβουλές μας για το πότισμα που προτείνουμε στο άρθρο μας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Didi 20 Απριλίου 2020

Καλησπέρα!
Είχαμε πάρει κάποιους σπόρους Τριανταφυλλιάς από εξωτερικο. Όταν ήρθαν τα σακουλάκια βάλαμε κάποιους αλλά δεν έπιασαν καν.
Διάβασα σε κάποιες σελίδες πως ίσως είναι σε λήθαργο. Τι μπορώ να κάνω για να φυτρώσουν η για να δούμε αν είναι καλοί κ αν πιάνουν?
Ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 20 Απριλίου 2020

  Καλημέρα. Πραγματικά οι σπόροι τριανταφυλλιάς βρίσκονται σε λήθαργο και χρειάζονται να περάσουν μία διαδικασία ξυπνήματος του ληθάργου πριν φυτευτούν. Βάζουμε τους σπόρους σε ένα δίσκο βάθους 2-3 εκατοστών που το έχουμε γεμίσει με φυτόχωμα βρεγμένο και το τοποθετούμε το δίσκο σε ψυγείο για 2,5-3 μήνες περίπου. Στη συνέχεια, βγάζουμε το δίσκο σε εξωτερικό περιβάλλον για να φυτρώσουν οι σπόροι. Αφού σταδιακά φυτρώσουν, μετά από 2 εβδομάδες, μεταφυτεύυμε τα μικρά φυτώρια, προσέχοντας μαζί με τη ρίζα να μεταφερθεί και χώμα, σε μεγαλύτερες γλάστρες για να αναπτυχθούν τα φυτά τριανταφυλλιάς μας.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΜΑΡΙΑ - ΣΟΦΙΑ 1 Απριλίου 2020

Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας (περιεχόμενο και εμφάνιση), Ευχαριστώ για τις ακριβείς συμβουλές !
Έχετε on line γεωπονικό κατάστημα ;; Θα με ενδιέφερε προκειμένου να μην ψάχνω αναποτελεσματικά -λόγω μη ειδικών γνώσεων- για λίπασμα ή φάρμακα – πάντα για ερασιτέχνες – οικιακή κατανάλωση.
Εάν ναι ποιά είναι η διεύθυνση σας ;;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Μαρία-Σοφία και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
  Στα Μυστικά του Κήπου δίνουμε συμβουλές και μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας με όλους εσάς που αγαπάτε τα φυτά και την κηπουρική και δεν διαθέτουμε on line κατάστημα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Φαίη 29 Νοεμβρίου 2019

Τα φύλλα της τριανταφυλλιας μου αρχίζουν να κιτρινιζουν έντονα.

Την έχω στο μπαλκόνι, προς τα έξω, για να την βλέπει λίγο ο ήλιος.
Πως μπορώ να την βοηθήσω?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Δεκεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Φαίη. Προσπάθησε να αποφύγεις το υπερβολικό πότισμα και ψέκασε με διάλυμα χαλκού και θερινού πολτού το φύλλωμα της. Η προσθήκη σιδήρου αλλά και υγρού λιπάσματος θα βοηθήσει την τόνωση της τριανταφυλλιάς.

  Απάντηση
σχολιαστής
georgiana 17 Αυγούστου 2019

καλή μέρα έχω 3 τριαντάφυλλα στο κήπου αλλά θα ήθελα να τα μεταφέρω σε γλάστρες … όταν είναι σκόπιμο να γίνει αυτή η κίνηση για να μην τα καταστρέψεις και το έδαφος που πρέπει να τοποθετήσεις ή λίπασμα; ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Αυγούστου 2019

  Καλησπέρα Γεωργιάννα. Μπορείς να κάνεις την μεταφύτευση στα τέλη του χειμώνα όταν είναι σε λήθαργο το φυτό. Σε κάε περίπτωση, όταν κάνεις την μεταφύτευση, φρόντισε να παρεις μαζί με τη ρίζα του φυτού και μπάλα χώματος. Για τις γλάστρες, ζρησιμοποιήσε φυτόχωμα γενικής χρήσης που θα προμηθευτείς από φυτώρια, garden center ή γεωπονικά καταστήματα. Κατά την φύτευση, μπορείς να ενσωματώσεις 1 κουταλιά της σούπας πλήρους κοκκώδους λιπάσματος.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρσα 11 Μαΐου 2019

καλημέρα σας και από μενα!
θα ήθελα και εγώ πληροφορίες για την τριανταφυλλιά μου!
την αγόρασα πριν ενα μηνά και ήταν καταπράσινη κ γεμάτη λουλούδια!!!
άλλα αφού την πήρα, μετά από δέκα μέρες την βλέπω και ταλαιπωρειται πολυ!!1
ρωτάω …προσπαθώ…αλλά κάπου μάλλον το χάνω !
Κάποια φύλλα της ξεραίνονται άλλα κιτρινίζουν …δεν έχει κανει καθόλου νέα μπουμπούκια.
θα προσθέσω μια φωτογραφία …σε περίπτωση που μπορέσετε να με βοηθήσετε μπας κ προλάβω να την αναστήσω!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Μαΐου 2019

  Καλησπέρα Μάρσα. Την τριανταφυλλία σου την φύτεψες στο χώμα ή την έβαλες σε γλάστρα; Πρόσεχε μην την ποτίζεις υπερβολικά. Καθαρισε τα ξερά και κιτρινισμένα φύλλα.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Μαρσα 13 Μαΐου 2019

  καλημέρα!
  Την έχω φυτέψει σε γλάστρα στο μπαλκόνι μου!
  Από εκεί που την πήρα μου είπαν να βάζω λίπασμα κάθε 2 βδομάδες….άλλα εδώ διαβάζοντας είδα οτι θέλει λιγότερη λίπανση!
  (φωτογραφία σας έστειλα στο messenger γιατί δεν μπόρεσα να την συμπληρώσω εδώ)
  Σας ευχαριστώ πολύ ,κ συγχαρητήρια έχετε κάνει πολυ ωραία δουλειά…οργανωμένη!

  Απάντηση
σχολιαστής
Λίνα 10 Μαΐου 2019

καλησπερα σας, θα ηθελα να μου προτεινετε ενα υγρο λιπασμα που να κανει σε ολα τα ανθοφόρα, εχω εναν ηλίανθο, μια τριανταφυλλια, ενα σκυλάκι κ μια μινι γαρυφαλλια τα εχω σε γλάστρα στο μπαλκονι κ ποσο συχνα πρεπει!!

Απάντηση
σχολιαστής
BeeBee 5 Μαΐου 2019

Σήμερα μεταφύτευσα τρεις καινούριες θαμνωδεις τριανταφυλλιές, είναι μικρές ακόμα. Οι μέρες είναι βροχερες και υγρές και προβλέπεται να πάει έτσι όλη η εβδομάδα. 1. Να ρίξω τώρα θειάφι και χαλκό ή θα στρεσαριστουν λόγω μεταφυτευσης; Μετά αν ανέβει η θερμοκρασία δεν θα μπορώ να ραντισω φαντάζομαι. 2. Ποιος χαλκός είναι καλύτερος; 3. Μπορώ να τον ανακάτεψω με το θειάφι σε νερό ή ραντιζω με χαλκό και μετά ριχνω το θειάφι; 4. Τα φυτά γενικά (και οι τριανταφυλλιά) χρειάζονται ενδιάμεσα χηλικο σίδηρο ακόμα και αν έχει μέσα σίδηρο το λίπασμα; Χίλια συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις. Σας ευχαριστώ θερμά εκ των προτέρων για την πολύτιμη συμβολή σας.

Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργακοπουλου Ελενη 30 Απριλίου 2019

Χριστός Ανεστη Παρακαλώ μπορειται να μου πείτε με τι θα αντιμετωπίσω την μελιγρα στις τριανταφυλλιες μου όχι με χημικά ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος χριστοφη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Οι τριανταφυλιες μου δεν κάνουν πλέον αρκετά λουλούδια λίγα στην αρχή και μετά τίποτα. Τις έχω εδώ και 23 χρόνια μήπως φταιει η ηλικία τους?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 6 Σεπτεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Γιώργο.
  Όπως αναφέραμε και πριν στην ίδια ερώτηση που έκανε η Άννα, οι τριανταφυλλιές ειδικά οι θαμνώδεις εξασθενούν κάπως μετά από πολλά χρόνια. Προτείνουμε καλό κλάδεμα ανανέωσης στο τέλος του χειμώνα, ψέκασμα με βρέξιμο χαλκό και βρέξιμο θειάφι μαζί, υδατοδιαλυτό λίπασμα ανά 2 βδομάδες την άνοιξη καθώς και ενσωμάτωση κομπόστ και κοπριά στις αρχές του χειμώνα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Άννα Χριστοφη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Οι τριανταφυλιες μου δεν κάνουν πλέον αρκετά λουλούδια λίγα στην αρχή και μετά τίποτα. Τις έχω εδώ και 23 χρόνια μήπως φταιει η ηλικία τους?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 6 Σεπτεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Άννα.
  Πραγματικά, οι τριανταφυλλιές ειδικά οι θαμνώδεις εξασθενούν κάπως μετά από πολλά χρόνια. Βέβαια θα σου πρότεινα να κάνεις ένα καλό κλάδεμα ανανέωσης στο τέλος του χειμώνα, να τις ψεκάσεις με βρέξιμο χαλκό και βρέξιμο θειάφι μαζί, και να προσθέτεις πλύρες υδατοδιαλυτό λίπασμα ανά 2 βδομάδες την άνοιξη για να βλαστήσουν πιο δυνατά και να σου χαρίσουν ανθοφορία. Επίσης, η ενσωμάτωση κομπόστ και κοπριά στις αρχές του χειμώνα θα βοηθήσει στην αύξηση της οργανικής ουσίας και στον εμπλουτισμό τους με θρεπτικά συστατικά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Εφη 17 Ιουλίου 2018

Μου φέρανε ένα γλαστρακι στο νοσοκομείο με ροζ τριανταφυλακια μου μαραθηκε το ένα. .. Και δεν ξέρω αν είναι εξωτερικού χώρου και τίσως διάσταση γλάστρα πρέπει να πάρω για να την μεγαλώσω και αν χρειάζομαι ιδικό χώμα και κάτι άλλο λόγο καλοκαιριού κιόλας. ..

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 20 Ιουλίου 2018

  Καλημέρα Έφη. Η γλάστρα που σου φέρανε είναι πιθανότατα μίνι τριανταφυλλιά, είναι εξωτερικού χώρου και καλό είναι να της μεταφυτεύσεις σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα, μόλις περάσουν οι ζέστες του καλοκαιριού, στις αρχές Σεπτέμβρη. Δες περισσότερες πληροφορίες για την μεταφύτευση στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αργυρώ 14 Ιουνίου 2018

Έχω τριανταφυλλιά μικρή σε γλάστρα σε εσωτερικό χώρο. Οι κανόνες για λίπανση είναι οι ίδιοι όπως αναφέρετε στο άρθρο; Ένας ανθοπώλης μου είπε ότι ίσως το λίπασμα δεν της κάνει καλό επειδή δεν είναι φυτεμένη έξω με πολύ χώρο. Εσείς τί λέτε;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 15 Ιουνίου 2018

  Πολύ καλή παρατήρηση Αργυρώ. Γενικότερα, σε φυτά σε γλάστρες. Όπως στις τριανταφυλλιές προτιμούμε υδατοδιαλυτά ή υγρά λιπάσματα που διαλύονται καλύτερα και διαμοιράζονται πιο ομοιόμορφα γύρω από το ριζικό σύστημα των φυτών στη γλάστρα.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Αργυρώ 15 Ιουνίου 2018

   Ευχαριστώ!!

   Απάντηση
   σχολιαστής
   Αργυρώ 8 Αυγούστου 2018

   Μία ακόμα ερώτηση…το χηλικό σίδηρο πόσο συχνά και πότε το προσθέτω;

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) 8 Αυγούστου 2018

    Γεια σου και πάλι Αργυρώ.
    Σου προτείνω να προσθέτεις το χηλικό σίδηρο, αφού το διαλύσεις πρώτα στο νερό, στα φυτά μία φορά το μήνα από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο και από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβρη όπως αναφέραμε. Επίσης, είναι σημαντικό να προσθέτεις το σίδηρο στα φυτά κατά το σούρουπο, καθώς διασπάται μερικώς από τις φωτεινές ακτίνες του ήλιου.

    Απάντηση
     σχολιαστής
     Αργυρώ 8 Αυγούστου 2018

     Κατάλαβα, ισχύει το ίδιο με τη γαρδένια. Να ‘στε καλά!

     Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννης 13 Ιουνίου 2018

Καλησπερα,
Καταρχην ηθελα να ευχαριστησω για την βοηθεια και τις πολυτιμες συμβουλες,ειδικα για ανθρωπους οπως εγω που δνε γνωριζω τιποτε σχετικα με τα φυτα.
Προσφατα (10 ημερες) πηρα μια θαμνωδη τριανταφυλλια η οποια παρατηρω πως δεν ειναι καλα.
Δεν εχει ορατη αναπτυξη καθως επισης μερικα φυλλα εχουν καποια ασημενια στρογυυλα σημαδακια, και μερικα αλλα επανω σε συγκεκριμενο μισχο, οπως και ο μισχος εχουν μαυρα σημαδακια.Ο μισχος εχει μπουμπουκακι αλλα εδω και 10 ημερες δεν δινει σημαδια ζωης. (εχω και φωτο αλλα δεν ξερω πως να την προωθησω).

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 14 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Γιάννη κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Τα φύλλα και οι βλαστοί της τριανταφυλλιάς σου έχουν προσβληθεί από τον μύκητα του περονόσπορου. Ψέκασε με χαλκούχο διάλυμα ή ρίξε λίγη θειοχαλκίνη πάνω στα φύλλα. Περισσότερες πληροφορίες για τη θειοχαλκίνη μπορείς να διαβάσεις στο σχετικό μας άρθρο.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.