εικόνα

10 μυστικά για φροντίδα τριανταφυλλιάς

Φροντίδα Τριανταφυλλιάς

10 μυστικά για φροντίδα τριανταφυλλιάς

Η τριανταφυλλιά, το πιο διαδεδομένο καλλωπιστικό φυτό, χρειάζεται ξεχωριστή φροντίδα για να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία και πολλά υπέροχα τριαντάφυλλα. Ανάλογα με την ποικιλία, η τριανταφυλλία μας χαρίζει άνθη σε διάφορα χρώματα και σχήματα, μικρά και μεγάλα, αρωματικά και μη. Τα λουλούδια της μπορούμε να τα θαυμάσουμε στον κήπο, σε γλάστρες στο μπαλκόνι ή να τα κόψουμε και να τα τοποθετήσουμε σε βάζο. Παρακάτω σας παραθέτουμε τον δεκάλογο με τα σημαντικότερα μυστικά για την περιποίηση της τριανταφυλλιάς.
 
Επιλέγουμε τις κατάλληλες ποικιλίες τριανταφυλλιάς
 
Yπάρχουν πολλές ποικιλίες τριανταφυλλιάς, η σωστή φροντίδα για την τριανταφυλλιά μας ξεκινάει από την επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας. Επιλέγουμε τριανταφυλλιά ανάλογα με το χρώμα και το άρωμα του άνθους, αλλά υπολογίζουμε και το διαθέσιμο χώρο. Για παράδειγμα αν φυτεύουμε σε γλάστρες, καλύτερα να επιλέξουμε τριανταφυλλιές μινιατούρες ή τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης, ενώ κοντά σε ένα φράχτη θα φυτεύουμε αναρριχώμενες ή δενδρώδεις τριανταφυλλιές.
 
Προετοιμάζουμε το έδαφος για την φύτευση της τριανταφυλλιάς
 
Πριν από τη φύτευση της τριανταφυλλιάς, σκάβουμε καλά και ψιλοχωματίζουμε το έδαφος σε βάθος 30–40 εκατοστά ανοίγοντας λάκκο φύτευσης αρκετά μεγαλύτερο από την μπάλα χώματος της τριανταφυλλιάς. Ενσωματώνουμε καλά χωνεμένη κοπριά και κομπόστ για να εμπλουτίσουμε τη θέση φύτευσης της τριανταφυλλιάς με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Aν φυτεύουμε σε γλάστρα την τριανταφυλλιά, προμηθευόμαστε φυτόχωμα υψηλής ποιότητας και εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση.
 
Φυτεύουμε τις τριανταφυλλιές σε κατάλληλη θέση και αποστάσεις
 
Επιλέγουμε ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης της τριανταφυλλιάς, καθώς παρουσιάζει καλύτερη ανάπτυξη και πλουσιότερη ανθοφορία. Αν φυτεύουμε τριανταφυλλιές σε γλάστρα, καλό είναι να είναι σε θέση προφυλαγμένη από τους έντονους βοριάδες και την παγωνιά. Σχετικά με τις αποστάσεις φύτευσης της τριανταφυλλιάς, φυτεύουμε ανά 50 εκατοστά αν θέλουμε να δημιουργήσουμε πυκνές συστάδες και αφήνουμε απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των συστάδων. Δείτε αναλυτικά τα μυστικά για φύτευση τριανταφυλλιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
 
Πραγματοποιούμε τακτικά ποτίσματα για τις τριανταφυλλιές
 
Η τριανταφυλλιά θέλει συχνό και πλούσιο πότισμα για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ποτίζουμε οπωσδήποτε κάθε 3-4 μέρες ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, ενώ αν οι τριανταφυλλιές μας είναι σε γλάστρα ακόμη πιο συχνά. Δεν αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει εντελώς γύρω από τη ρίζα της τριανταφυλλιάς και προσέχουμε κατά το πότισμα να μην βρέχεται το φύλλωμα της, γιατί αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες.
 
Εφαρμόζουμε τακτικές λιπάνσεις για την τριανταφυλλιά
 
Η λίπανση της τριανταφυλλιάς για καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία ξεκινά στο τέλος του χειμώνα, μετά το κλάδεμα. Οι δενδρώδεις και οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές χρειάζονται λίπανση δυο φορές το χρόνο, ενώ οι νάνες και θαμνώδεις τριανταφυλλιές απαιτούν τακτική λίπανση κάθε μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Η λίπανση της τριανταφυλλιάς εφαρμόζεται με ένα πλήρες κοκκώδες λίπασμα ή με υδατοδιαλυτό λίπασμα πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία αζώτου, φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου και σιδήρου.
 
Πραγματοποιούμε κλάδεμα της τριανταφυλλιάς την κατάλληλη εποχή
 
Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του φυλλώματος και την εξασφάλιση πλούσιας ανθοφορίας και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές μας, από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ανάλογα την περιοχή, το υψόμετρο και την ποικιλία της τριανταφυλλιάς. Αφαιρούμε ξεραμένα, άρρωστα και εξασθενημένα κλαδιά και κλαδεύουμε τους υγιείς βλαστούς της τριανταφυλλιάς με τον κατάλληλο τρόπο που περιγράφουμε αναλυτικά στο αναλυτικό άρθρο για κλάδεμα τριανταφυλλιάς.
 
Αντιμετωπίζουμε προληπτικά τις μυκητολογικές ασθένειες της τριανταφυλλιάς
 
Aρκετές μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο τριανταφυλλιάς, η σκωρίαση τριανταφυλλιάς και η μελανή κηλίδωση ευνοούνται σε συνθήκες υψηλής υγρασίες και κακού αερισμού. Αυτό συμβαίνει όταν οι τριανταφυλλιές μας βρίσκονται πυκνοφυτεμένες, σε θέσεις σκιερές, κοντά σε γκαζόν και διαβρέχεται το φύλλωμα της κατά το πότισμα. Για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τις μυκητολογικές σκονίζουμε με θειάφι και θειοχαλκίνη ή ψεκάζουμε με υδατοδιαλυτό σκεύασμα χαλκού και θειαφιού.
 
Καταπολεμούμε τα έντομα και τον τετράνυχο που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά
 
Οι βασικότερα εχθροί που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά είναι η μελίγκρα, οι βρωμούσες, διάφορές κάμπιες καθώς και ο τετράνυχος που ευνοείται στις ξηροθερμικές συνθήκες. Το σκόνισμα με θειάφι στο φύλλωμα και γύρω από τη ρίζα της τριανταφυλλιάς λειτουργεί προληπτικά για την αντιμετώπιση των εντόμων και του τετράνυχου, καθώς και διάφορα αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα. Επίσης, ο ψεκασμός με φυσική πυρεθρίνη και θερινό πολτό, καθώς και ο βάκιλος Θουριγγίας λειτουργεί αποτελεσματικά, ιδιάιτερα για τις κάμπιες.
 
Κάνουμε τακτικά σκαλίσματα για τα ανεπιθύμητα χόρτα
 
Γύρω από την ρίζα της τριανταφυλλιάς, λόγω των τακτικών ποτισμάτων και των λιπάνσεων αναπτύσσονται πολλά ανεπιθύμητα χόρτα, τα γνωστά ζιζάνια. Για την αντιμετώπιση διάφορων ζιζανίων, όπως η οξαλίδα, πραγματοποιούμε τακτικά σκαλίσματα, κάθε μήνα, που παράλληλα βοηθούν και στον καλό αερισμό το εδάφους. Κατά το σκάλισμα, μπορεί να γίνεται συνδυαστικά και ο εμπλουτισμός του χώματος με κοπριά, κομπόστ ή λίπασμα.
 
Κι ένα τελευταίο μυστικό για τις τριανταφυλλιές
 
Αν θέλουμε να πολλαπλασιάσουμε τις αγαπημένες τριανταφυλλιές του κήπου μας, κόβουμε στις αρχές της άνοιξης, μοσχεύματα 25 εκατοστών από καλοσχηματισμένους βλαστούς τριανταφυλλιάς που μόλις έχουν αρχίσει να ξυλοποιούνται και τα φυτεύουμε σε γλάστρες σε δροσερό περιβάλλον.
 
Διάβασε αναλυτικά για τον πολλαπλασιασμό τριανταφυλλιάς και δες περισσότερα άρθρα με πληροφορίες για την τριανταφυλλιά στην σχετική κατηγορία των Μυστικών του Κήπου.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (14)

σχολιαστής
Γιάννης Ιούνιος 13, 2018

Καλησπερα,
Καταρχην ηθελα να ευχαριστησω για την βοηθεια και τις πολυτιμες συμβουλες,ειδικα για ανθρωπους οπως εγω που δνε γνωριζω τιποτε σχετικα με τα φυτα.
Προσφατα (10 ημερες) πηρα μια θαμνωδη τριανταφυλλια η οποια παρατηρω πως δεν ειναι καλα.
Δεν εχει ορατη αναπτυξη καθως επισης μερικα φυλλα εχουν καποια ασημενια στρογυυλα σημαδακια, και μερικα αλλα επανω σε συγκεκριμενο μισχο, οπως και ο μισχος εχουν μαυρα σημαδακια.Ο μισχος εχει μπουμπουκακι αλλα εδω και 10 ημερες δεν δινει σημαδια ζωης. (εχω και φωτο αλλα δεν ξερω πως να την προωθησω).

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 14, 2018

  Καλημέρα Γιάννη κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Τα φύλλα και οι βλαστοί της τριανταφυλλιάς σου έχουν προσβληθεί από τον μύκητα του περονόσπορου. Ψέκασε με χαλκούχο διάλυμα ή ρίξε λίγη θειοχαλκίνη πάνω στα φύλλα. Περισσότερες πληροφορίες για τη θειοχαλκίνη μπορείς να διαβάσεις στο σχετικό μας άρθρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αργυρώ Ιούνιος 14, 2018

Έχω τριανταφυλλιά μικρή σε γλάστρα σε εσωτερικό χώρο. Οι κανόνες για λίπανση είναι οι ίδιοι όπως αναφέρετε στο άρθρο; Ένας ανθοπώλης μου είπε ότι ίσως το λίπασμα δεν της κάνει καλό επειδή δεν είναι φυτεμένη έξω με πολύ χώρο. Εσείς τί λέτε;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 15, 2018

  Πολύ καλή παρατήρηση Αργυρώ. Γενικότερα, σε φυτά σε γλάστρες. Όπως στις τριανταφυλλιές προτιμούμε υδατοδιαλυτά ή υγρά λιπάσματα που διαλύονται καλύτερα και διαμοιράζονται πιο ομοιόμορφα γύρω από το ριζικό σύστημα των φυτών στη γλάστρα.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Αργυρώ Ιούνιος 15, 2018

   Ευχαριστώ!!

   Απάντηση
   σχολιαστής
   Αργυρώ Αύγουστος 8, 2018

   Μία ακόμα ερώτηση…το χηλικό σίδηρο πόσο συχνά και πότε το προσθέτω;

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου (Κώστας Λιονουδάκης) Αύγουστος 8, 2018

    Γεια σου και πάλι Αργυρώ.
    Σου προτείνω να προσθέτεις το χηλικό σίδηρο, αφού το διαλύσεις πρώτα στο νερό, στα φυτά μία φορά το μήνα από Μάρτιο μέχρι Ιούνιο και από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβρη όπως αναφέραμε. Επίσης, είναι σημαντικό να προσθέτεις το σίδηρο στα φυτά κατά το σούρουπο, καθώς διασπάται μερικώς από τις φωτεινές ακτίνες του ήλιου.

    Απάντηση
     σχολιαστής
     Αργυρώ Αύγουστος 8, 2018

     Κατάλαβα, ισχύει το ίδιο με τη γαρδένια. Να ‘στε καλά!

     Απάντηση
σχολιαστής
Εφη Ιούλιος 17, 2018

Μου φέρανε ένα γλαστρακι στο νοσοκομείο με ροζ τριανταφυλακια μου μαραθηκε το ένα. .. Και δεν ξέρω αν είναι εξωτερικού χώρου και τίσως διάσταση γλάστρα πρέπει να πάρω για να την μεγαλώσω και αν χρειάζομαι ιδικό χώμα και κάτι άλλο λόγο καλοκαιριού κιόλας. ..

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 20, 2018

  Καλημέρα Έφη. Η γλάστρα που σου φέρανε είναι πιθανότατα μίνι τριανταφυλλιά, είναι εξωτερικού χώρου και καλό είναι να της μεταφυτεύσεις σε λίγο μεγαλύτερη γλάστρα, μόλις περάσουν οι ζέστες του καλοκαιριού, στις αρχές Σεπτέμβρη. Δες περισσότερες πληροφορίες για την μεταφύτευση στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Άννα Χριστοφη Σεπτέμβριος 6, 2018

Οι τριανταφυλιες μου δεν κάνουν πλέον αρκετά λουλούδια λίγα στην αρχή και μετά τίποτα. Τις έχω εδώ και 23 χρόνια μήπως φταιει η ηλικία τους?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Σεπτέμβριος 6, 2018

  Καλησπέρα Άννα.
  Πραγματικά, οι τριανταφυλλιές ειδικά οι θαμνώδεις εξασθενούν κάπως μετά από πολλά χρόνια. Βέβαια θα σου πρότεινα να κάνεις ένα καλό κλάδεμα ανανέωσης στο τέλος του χειμώνα, να τις ψεκάσεις με βρέξιμο χαλκό και βρέξιμο θειάφι μαζί, και να προσθέτεις πλύρες υδατοδιαλυτό λίπασμα ανά 2 βδομάδες την άνοιξη για να βλαστήσουν πιο δυνατά και να σου χαρίσουν ανθοφορία. Επίσης, η ενσωμάτωση κομπόστ και κοπριά στις αρχές του χειμώνα θα βοηθήσει στην αύξηση της οργανικής ουσίας και στον εμπλουτισμό τους με θρεπτικά συστατικά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος χριστοφη Σεπτέμβριος 6, 2018

Οι τριανταφυλιες μου δεν κάνουν πλέον αρκετά λουλούδια λίγα στην αρχή και μετά τίποτα. Τις έχω εδώ και 23 χρόνια μήπως φταιει η ηλικία τους?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) Σεπτέμβριος 6, 2018

  Καλησπέρα Γιώργο.
  Όπως αναφέραμε και πριν στην ίδια ερώτηση που έκανε η Άννα, οι τριανταφυλλιές ειδικά οι θαμνώδεις εξασθενούν κάπως μετά από πολλά χρόνια. Προτείνουμε καλό κλάδεμα ανανέωσης στο τέλος του χειμώνα, ψέκασμα με βρέξιμο χαλκό και βρέξιμο θειάφι μαζί, υδατοδιαλυτό λίπασμα ανά 2 βδομάδες την άνοιξη καθώς και ενσωμάτωση κομπόστ και κοπριά στις αρχές του χειμώνα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.