10 μυστικά για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς

Φροντίδα τριανταφυλλιάς

Η τριανταφυλλιά είναι ίσως το πιο διαδεδομένο και αναγνωρίσιμο καλλωπιστικό φυτό με φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο. Οι περισσότεροι θυμόμαστε την αρωματική εκατοντάφυλλη τριανταφυλλιά από τις αυλές των γιαγιάδων μας και υπάρχουν εκατοντάδες ακόμα διαφορετικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς, με λουλούδια σε υπέροχα χρώματα, εντυπωσιακά σχέδια και πολλά μεγέθη. Τριανταφυλλιές για να διακοσμήσουμε με πανέμορφα λουλούδια σε βάζο, καθώς επίσης για να φτιάξουμε μοναδικές ανθοδέσμες.

Και σίγουρα έχουμε φανταστεί να φυτέψουμε τις δικές μας αρωματικές και ολάνθιστες τριανταφυλλιές στον κήπο μας και σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να δώσουμε χρώμα και ζωντανιά στο σπίτι μας. Ας δούμε, λοιπόν, τα σημαντικότερα μυστικά για την φροντίδα της τριανταφυλλιάς για να απολαμβάνουμε υπέροχα και αρωματικά τριαντάφυλλα για πολλά χρόνια.

1. Ποιες ποικιλίες και είδη τριανταφυλλιάς επιλέγουμε για να φυτέψουμε;

Yπάρχουν πολλές ποικιλίες και είδη τριανταφυλλιάς για να φυτέψουμε στον κήπο μας και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Μια βασική ταξινόμηση των διαφορετικών ποικιλιών τριανταφυλλιάς είναι σε νάνες, εδαφοκάλυψης, θαμνώδεις, αναρριχώμενες και δενδρώδεις. Όταν επιλέγουμε ποικιλία τριανταφυλλιάς για τον κήπο ή το μπαλκόνι μας, καλό είναι να γνωρίζουμε τι ακριβώς ψάχνουμε.

Μπορούμε να επιλέξουμε τριανταφυλλιά ανάλογα με το χρώμα και το άρωμα του άνθους, συνυπολογίζοντας τον διαθέσιμο χώρο. Για παράδειγμα αν φυτεύουμε σε γλάστρα, καλύτερα να επιλέξουμε τριανταφυλλιές μινιατούρες ή τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης που έχουν πιο χαμηλή και πλευρική ανάπτυξη.

Υπάρχουν, επίσης, τριανταφυλλιές με λιγότερα αγκάθια ιδανικές για το σπίτι. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα φράχτη ή μια εντυπωσιακή είσοδο προτιμάμε να φυτεύουμε αναρριχώμενες ή δενδρώδεις ποικιλίες τριανταφυλλιάς. Αν θελουμε τριανταφυλλιές για να κόβουμε λουλούδια για το βάζο, επιλέγουμε ειδικές θαμνώδεις ποικιλίες, με μεγάλο βλαστό λουλουδιού, κατάλληλες για κομμένο άνθος.

Διαφήμιση

2. Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για τη φύτευση της τριανταφυλλιάς;

Είναι σημαντικό να γίνεται κατάλληλη προετοιμασία του εδάφους για τη φύτευση της τριανταφυλλιάς, καθώς με αυτόν τον τρόπο το φυτό έχει καλύτερη ανάπτυξη και μας δίνει πλουσιότερη ανθοφορία.

Πριν τη φύτευση της τριανταφυλλιάς, σκάβουμε καλά και ψιλοχωματίζουμε το έδαφος σε βάθος 30–40 εκατοστών, ανοίγοντας λάκκο φύτευσης αρκετά μεγαλύτερο από την μπάλα χώματος του φυτού μας. Ενσωματώνουμε καλά χωνεμένη κοπριά και κομπόστ για να εμπλουτίσουμε τη θέση φύτευσης της τριανταφυλλιάς με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά.

Για να φυτέψουμε τριανταφυλλιά σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε υψηλής ποιότητας φυτόχωμα και εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση τοποθετώντας λεπτή στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας.

Φύτευση τριανταφυλλιάς
Φύτευση τριανταφυλλιάς

3. Σε ποια θέση και σε τι αποστάσεις φυτεύουμε τις τριανταφυλλιές;

Η τριανταφυλλιά αγαπάει τον ήλιο, γι’ αυτό επιλέγουμε ηλιόλουστες θέσεις για τη φύτευση, προκειμένου να έχει πλούσια ανάπτυξη με περισσότερα λουλούδια. Ακόμα και σε ημισκιερή θέση, η τριανταφυλλιά μπορεί να επιβιώσει χαριζοντάς μας αρκετά λουλούδια.

Όταν φυτεύουμε τριανταφυλλιά σε γλάστρα, φροντίζουμε να την τοποθετούμε σε θέση προφυλαγμένη από τους έντονους βοριάδες και την παγωνιά. Για τις τριανταφυλλιές που τοποθετούμε σε μπαλκόνι, επιλέγουμε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό για να αναπτυχθούν καλύτερα τα φυτά μας.

Σχετικά με τις αποστάσεις φύτευσης της τριανταφυλλιάς, φυτεύουμε ανά 50 εκατοστά αν θέλουμε να δημιουργήσουμε πυκνές συστάδες μέσα στον κήπο μας και αφήνουμε απόσταση ενός μέτρου μεταξύ των συστάδων. Για να φτιάξουμε χαμηλό φράκτη, φυτεύουμε τις θαμνώδεις τριανταφυλλιές περίπου ανά ένα μέτρο απόσταση μεταξύ των φυτών.

4. Κάθε πότε χρειάζονται πότισμα οι τριανταφυλλιές;

Η τριανταφυλλιά θέλει συχνό και πλούσιο πότισμα για να διατηρείται υγιής με πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ποτίζουμε οπωσδήποτε κάθε 3-4 μέρες ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, ενώ αν οι τριανταφυλλιές μας είναι σε γλάστρα ποτίζουμε πιο συχνά.

Φροντίζουμε να μην αφήνουμε το χώμα γύρω από τη ρίζα της τριανταφυλλιάς να στεγνώσει εντελώς και προσέχουμε κατά το πότισμα να μη βρέχεται το φύλλωμα της, για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών.

Ιδανικός τρόπος ποτίσματος είναι το σύστημα άρδευσης με σταγόνες που μας εξασφαλίζει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και εξοικονόμηση σημαντικής ποσότητας νερού.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

5. Τι λίπασμα χρειάζονται οι τριανταφυλλιές;

Η καλλιέργεια της τριανταφυλλιάς είναι απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται να βάζουμε κατάλληλο λίπασμα για τριανταφυλλιές σε διάφορες εποχές του χρόνου. Η λίπανση της τριανταφυλλιάς για καλή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία ξεκινά στο τέλος του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, μετά το κλάδεμα.

Οι δενδρώδεις και οι αναρριχώμενες τριανταφυλλιές χρειάζονται λίπανση δυο φορές το χρόνο, στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές του καλοκαιριού. Οι νάνες και θαμνώδεις τριανταφυλλιές, ειδικά αν έχουν φυτευτεί σε γλάστρα, απαιτούν τακτική λίπανση κάθε μήνα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.

Η λίπανση της τριανταφυλλιάς εφαρμόζεται με ένα πλήρες κοκκώδες λίπασμα ή με υδατοδιαλυτό λίπασμα πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία αζώτου, φωσφόρου, καλίου, μαγνησίου και σιδήρου.

Πότε και τι λίπασμα χρειάζονται οι τριανταφυλλιές
Πότε και τι λίπασμα χρειάζονται οι τριανταφυλλιές

6. Πότε και πώς κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές μας;

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του φυλλώματος και την εξασφάλιση πλούσιας ανθοφορίας και πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται κάθε χρόνο. Αν δεν κλαδέψουμε τις τριανταφυλλιές μας, γεμίζουν με αδύναμους βλαστούς και μειώνεται ο αριθμός και το μέγεθος των λουλουδιών τους.

Κλαδεύουμε λοιπόν τις τριανταφυλλιές μας, από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ανάλογα την περιοχή, το υψόμετρο και την ποικιλία της τριανταφυλλιάς που έχουμε.

Κατά το ετήσιο κλάδεμα της τριανταφυλλιάς, αφαιρούμε ξεραμένα, άρρωστα και εξασθενημένα κλαδιά και κλαδεύουμε τους υγιείς βλαστούς της τριανταφυλλιάς με τον κατάλληλο τρόπο. Περισσότερες λεπτομέρειες για το πως κλαδεύουμε τις τριανταφυλλιές, ανάλογα την ποικιλία, περιγράφουμε αναλυτικά στο σχετικό άρθρο και στο βίντεο που έχουμε φτιάξει για το κλάδεμα τριανταφυλλιάς.

Κλάδεμα Τριανταφυλλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς

7. Πώς αντιμετωπίζουμε τα έντομα που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά;

Τα κυριότερα έντομα που προσβάλλουν το φύλλωμα, τους βλαστούς και τά άνθη της τριανταφυλλιάς, είναι η μελίγκρα, οι βρωμούσες καθώς και διάφορές κάμπιες που δημιουργουν τρύπες στα φύλλα της τριανταφυλλιάς. Επίσης, η τριανταφυλλιά προσβάλλεται και από τον τετράνυχο που ευνοείται στις ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού όταν ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες.

Αρχικά, το σκόνισμα με θειάφι στο φύλλωμα και γύρω από τη ρίζα της τριανταφυλλιάς λειτουργεί προληπτικά για την αντιμετώπιση των εντόμων και του τετράνυχου, καθώς και διάφορα αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα που φτιάχνουμε με πράσινο σαπούνι και άλλα σπιτικά υλικά, όπως περιγράφουμε αναλυτικά στο άρθρο με οικολογικούς τρόπους για προστασία των φυτών.

Για να αντιμετωπίσουμε πιο σοβαρές προσβολές εντόμων, ψεκάζουμε με φυσική πυρεθρίνη και θερινό πολτό που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, ενώ παράλληλα η εφαρμογή με σκόνισμα ή ψεκασμό με βάκιλο Θουριγγίας λειτουργεί αποτελεσματικά, ιδιαίτερα για τις κάμπιες.

8. Πώς αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες της τριανταφυλλιάς;

Η τριανταφυλλιά προσβάλλεται από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο της τριανταφυλλιάς, η σκωρίαση τριανταφυλλιάς και η μελανή κηλίδωση που ευνοούνται και εμφανίζονται σε συνθήκες υψηλής υγρασίες και κακού αερισμού. Αυτό συμβαίνει σε διάφορες περιπτώσεις όταν οι τριανταφυλλιές μας βρίσκονται πυκνοφυτεμένες σε φράχτη ή φυτεύτηκαν σε θέσεις σκιερές ή μέσα σε γκαζόν και διαβρέχεται το φύλλωμα τους κατά το πότισμα.

Για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά τις μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά σκονίζουμε με θειάφι και θειοχαλκίνη ή ψεκάζουμε με υδατοδιαλυτό σκεύασμα χαλκού και θειαφιού. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε τις τριανταφυλλιές με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και 1 κουταλιά του γλυκού παραφινέλαιο σε 2 λίτρα νερό.

Αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς
Αντιμετώπιση του ωιδίου της τριανταφυλλιάς

9. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά τριανταφυλλιάς εύκολα και αποτελεσματικά από τις πιο αγαπημένες ποικιλίες του κήπου μας, κόβοντας στις αρχές της άνοιξης, μοσχεύματα (τμήματα βλαστών) μήκους 20-25 εκατοστών από καλοσχηματισμένους βλαστούς που μόλις έχουν αρχίσει να ξυλοποιούνται. Η χρήση ορμόνης ριζοβολίας στην τομή της βάσης του μοσχεύματος αυξάνει τον αριθμό ριζιδίων του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς και συντελεί στην αύξηση του ποσοστού επιτυχίας του πολλαπλασιασμού.

Στη συνέχεια, φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα το μόσχευμα της τριανταφυλλιάς σε βάθος 10-15 εκατοστών, ώστε το μισό μόσχευμα με τα φύλλα να είναι πάνω από το χώμα και το τοποθετούμε σε φωτεινό και δροσερό περιβάλλον μέχρι να ριζώσει. Αναλυτικές οδηγίες για τον πολλαπλασιασμό της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα, υπάρχουν στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα

10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη φροντίδα της τριανταφυλλιάς

Γύρω από την ρίζα της τριανταφυλλιάς, λόγω των τακτικών ποτισμάτων και των λιπάνσεων αναπτύσσονται πολλά ανεπιθύμητα χόρτα, τα γνωστά ζιζάνια. Για την αντιμετώπιση διάφορων ζιζανίων, όπως η οξαλίδα, πραγματοποιούμε τακτικά σκαλίσματα, κάθε μήνα, που παράλληλα βοηθούν και στον καλό αερισμό το εδάφους. Κατά το σκάλισμα, μπορεί να γίνεται συνδυαστικά και ο εμπλουτισμός του χώματος με κοπριά, κομπόστ ή λίπασμα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (78)