εικόνα

Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια μαϊντανού

7 μυστικά για καλλιέργεια και φύτευση μαϊντανού

Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια μαϊντανού

Ο μαϊντανός είναι φυλλώδες διετές λαχανικό που καλλιεργείται συνήθως σαν ετήσιο και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αρωματικά φυτά. Ο μαϊντανός ξεχωρίζει για τα υπέροχα μυρωδικά του φύλλα που τα κόβουμε φρέσκα για να τα χρησιμοποιήσουμε σε συνταγές μαγειρικής. Διαθέτει υψηλή διατροφική αξία, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες. Εκτός από την φύτευση στο χωράφι, ο μαϊντανός μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

 

Τι συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια του μαϊντανού;

 

Ο μαϊντανός θέλει γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό εμπλουτίζουμε το χώμα που έχουμε με κομπόστ, κοπριά και βιολογικό λίπασμα για να βελτιώσουμε τη γονιμότητά του. Ο μαϊντανός προτιμά δροσερό καιρό, σε ηλιόλουστες θέσεις με θερμοκρασίες 10-20°C. Kατά την περίοδο του καλοκαιριού θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ημισκιερές θέσεις για τον μαϊντανό, προκειμένου να έχει καλύτερη ανάπτυξη και να μην εκπτύξει προώρα ανθοφόρους βλαστούς.

 

Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση του μαϊντανού;

 

Ο μαϊντανός μπορεί να φυτευτεί κατευθείαν στο χωράφι με σπόρο που φυτεύουμε σε βάθος περίπου 0,5 – 1 εκατοστό, αρκετά αραιά, για να αποφύγουμε την πυκνή ανάπτυξη, και τον κακό αερισμό που επιφέρει μυκητολογικές ασθένειες. Μπορούμε επίσης να προμηθευτούμε έτοιμα γλαστράκια μαϊντανού από φυτώρια και να τα μεταφυτεύσουμε σε κατάλληλες απόστάσεις φύτευσης 15-20 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

 

Εποχή σποράς, φύτευσης και συγκομιδής του μαϊντανού

 

Σχετικά με την εποχή σποράς, φύτευσης και συγκομιδής, ο μαϊντανός μπορεί να φυτευτεί σε σπορείο από Φεβρουάριο μέχρι Ιούνιο. Τον σπέρνουμε στο χωράφι ή τον μεταφυτεύουμε από Μάρτιο μέχρι Ιούλιο. Ανάλογα με την περίοδο που θα τον φυτέψουμε η περίοδος συγκομιδής του διαρκεί από τον Μάιο μέχρι τον Νοέμβριο.

 

Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση απαιτεί η καλλιέργεια του μαϊντανού;

 

Ο μαϊντανός χρειάζεται τακτικό πότισμα σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία. Στις αρχές του καλοκαιριού, φροντίζουμε να ποτίζουμε τακτικότερα τα φυτά μαϊντανού για να αντιμετωπίσουν την έντονη ζέστη, καθώς συνδυασμός ζέστης και ξηρασίας επιφέρει κιτρίνισμα και ξήρανση στα φύλλα. Για την λίπανση του μαϊντανού, ενσωματώνουμε μια κουταλιά της σούπας καλοχωνεμένης κοπριάς ή βιολογικού λιπάσματος κάθε 30 μέρες.

 

Πότε και πώς συγκομίζουμε τον μαϊντανό;

 

Ο μαϊντανος κατά την διάρκεια της καλλιέργειας του μας δίνει πολλές συγκομιδές που ξεκινούν 2 μήνες μετά τη μεταφύτευση. Συγκομίζουμε τα τρυφερά φύλλα του, όταν οι βλαστοί έχουν φτάσει σε ικανοποιητικό μέγεθος 15-20 εκατοστά. Κόβουμε από χαμηλά το μαϊντανό για να δώσουμε την ευκαιρία στο φυτό να αναπτυχθεί ξανά και να πραγματοποιήσουμε νέες κοπές μέχρι έρθει η εποχή για να αναπτύξει το ανθοφόρο στέλεχος. Σε αυτή την περίοδο, οι βλαστοί γίνονται πικροί και σκληροί, ενώ το φυτό του μαϊντανού δεν βγάζει νεά φύλλα.

 

Με ποια φυτά μπορεί να συγκαλλιεργηθεί ο μαιντανός;

 

Η καλλιέργεια του μαιντανού μπορεί να συνδυαστεί άψογα με την καλλιέργεια ντομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας, καθώς ο μαιντανός αναπτύσσεται καλύτερα σε ημισκιερά μέρη την περίοδο του καλοκαιριού. Επίσης, ο μαιντανός έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα και δεν παρουσιάζει ανταγωνισμό με τα συγκεκριμένα κηπευτικά. Η συγκαλλιέργεια του μαϊντανού στο λαχανόκηπο είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επιτυγχάνουμε αύξηση της παραγωγικότητας και καλύτερη αξιοποίηση νερού και θρεπτικών στοιχείων.

 

Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του μαϊντανού

 

Οι ποικιλίες του μαϊντανού διαχωρίζονται κύρια σε πλατύφυλλες και σγουρόφυλλες. Οι πλατύφυλλες ποικιλίες μαϊντανού είναι πιο ανθεκτικές στο κρύο, έχουν καλύτερη γεύση και άρωμα, αλλά συντηρούνται μόνο με αποξήρανση. Αντίθετα, οι σγουρόφυλλες ποικιλίες του μαϊντανού, που χρησιμοποιούνται εκτεταμένα και ως γαρνιτούρα σε διάφορα πιάτα, μπορούν να συντηρηθούν στην κατάψυξη.

 

Δες πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε μαϊντανό σε γλάστρα, καθώς και συμβουλές για καλλιέργεια περισσότερων μυρωδικών και αρωματικών φυτών όπως άνηθο, βασιλικό, ρόκα, δύοσμο, ρίγανη και δεντρολίβανο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.