εικόνα

8 μυστικά για την καλλιέργεια της κερασιάς

8 μυστικά για την καλλιέργεια της κερασιάς

8 μυστικά για την καλλιέργεια της κερασιάς

Η κερασιά είναι ένα από τα ομορφότερα καρποφόρα δέντρα που το καλοκαίρι μας δίνει πεντανόστιμους καρπούς, τα λαχταριστά κεράσια με το κόκκινο χρώμα και τη μοναδική γεύση. Διάσημη για την υπέροχη ανθοφορία της με πανέμορφα λουλούδια χρώματος απαλού ροζ εως λευκού, η άνθιση της κερασιάς αποτελεί σύμβολο ερχομού της άνοιξης και σε χώρες της Ανατολής γιορτάζεται με πλήθος εκδηλώσεων. Στη χώρα μας, η κερασιά καλλιεργείται περισσότερο σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και ειδικά στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας. Το κεράσι είναι ένας καρπός με φανατικούς θαυμαστές και πλούσια διατροφική αξία, καθώς περιέχει υψηλή περιέκτικότητα σε βιταμίνες, ανιοξειδωτικά, σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για την καλλιέργεια της κερασιάς, προκειμένου να απολαμβάνουμε πεντανόστιμα κεράσια και τη μοναδική ομορφιά των λουλουδιών της μέσα στην άνοιξη.

 


Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες κερασιάς;

 

Στον ελληνικό χώρο καλλιεργούνται αρκετές εξαιρετικές ποικιλίες κερασιού, πρώιμες και όψιμες, μικρόκαρπες και μεγαλόκαρπες, κάποιες με πιο τραγανή σάρκα και άλλες με πιο μαλακή υφή. Πιο γνωστές ποικιλίες κερασιάς είναι τα Τραγανά Έδεσσας, τα Τραγανά Κομοτηνής, τα Μπακιρτζέικα, το Πετροκέρασο, η μεγαλόκαρπη ποικιλία των Βοδενών, η τραγανή Βόλου και η Φράουλα Βόλου που έχει μεγάλη παραγωγή κερασιών. Άλλες ποικιλίες που ανήκουν στον κατάλογο με τις προωθούμενες ποικιλίες για τον ελληνικό χώρο είναι οι ποικιλές κερασιού Larian, Bigarreau Stark Hardy Giant, Bigarreau Van, Vogue, Lapin, Ferovia και Germersdorfer.

 


Η άνθιση της κερασιάς αποτελεί ένα υπέροχο θέαμα
Η άνθιση της κερασιάς αποτελεί ένα υπέροχο θέαμα


 

Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της κερασιάς και σε ποιες αποστάσεις φυτεύεται;

 

Η κερασιά καλλιεργείται σε βαθιά γόνιμα εδάφη που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Αποφεύγουμε να φυτέψουμε κερασιές σε ξηρά ασβεστούχα εδάφη, γιατί δεν παρουσιάζουν ικανοποιητική ανάπτυξη. Η κερασιά καλλιεργείται σε περιοχές που έχουν αρκετό ψύχος την περίοδο του χειμώνα, στοιχείο απαραίτητο για να σχηματιστούν τα λουλούδια της την περίοδο της άνοιξης. Επιλέγουμε μέρη που έχουν αρκετη ηλιοφάνεια και καλό αερισμό για την καλλιέργεια της κερασιάς και αποφεύγουμε περιοχές με αρκετή υγρασία, βροχοπτώσεις ή όψιμους παγετούς κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης. Κατά τη φύτευση της κερασιάς, επιλέγουμε να έχουμε δύο ποικιλίες που να ανθίζουν ταυτόχρονα για να επιτύχουμε καλύτερη επικονίαση μεταξύ τους να εξασφαλίσουμε πλούσια καρποφορία. Η ύπαρξη μελισσιού σε μια καλλιέργεια κερασιού βοηθάει σημαντικά στην επικονίαση των δέντρων. Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε κερασιές είναι στα τέλη του φθινοπόρου ενώ για πιο ψυχρές περιοχές στα τέλη του χειμώνα – αρχές της άνοιξης. Οι αποστάσεις φύτευσης της κερασιάς ποικίλουν ανάλογα το υποκείμενο της κερασιάς και το σύστημα διαμόρφωσης, και είναι συνήθως στα 5-6 μέτρα ενώ υπάρχουν και πιο πυκνά συστήματα φύτευσης.

 

Τι πότισμα χρειάζονται η καλλιέργεια της κερασιάς;

 

Η κερασιά έχει αρκετές ανάγκες σε νερό και είναι απαραίτητη η εγκατάσταση συστήματος άρδευσης για την καλλιέργεια. Ξεκινάμε το πότισμα της κερασιάς στις αρχές της άνοιξης, καθώς οι κερασιές χρειάζονται μεγάλες ποσότητες νερού κατά την περίοδο της ανάπτυξης του καρπού. Πολλές φορές η κερασιά χρειάζεται να έχει επάρκεια νερού και κατά την περίοδο της ανθοφορίας, καθώς σε συνθήκες ξηρασίας η ανθοφορία της δεν είναι ικανοποιητική. Συνεχίζουμε το πότισμα της κερασιάς και κατά την περίοδο του καλοκαιριού και διακόπτουμε μέσα στο φθινόπωρο που ξεκινούν οι πρωτες βροχοπτώσεις.

 

Τι λίπασμα χρειάζονται οι κερασιές;

 

Η κερασιά είναι σχετικά απαιτητική σε θρεπτικά στοιχεία για να έχουμε καλή ανάπτυξη, πλούσια καρποφορία και ποιοτική παραγωγή. Προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενισχυμένο σε κάλιο, για να βοηθήσουμε στον σχηματισμό και την ωρίμανση των καρπών της κερασιάς. Επίσης, σημαντική είναι η προσθήκη ψευδαργύρου και βορίου με διαφυλλικά λιπάσματα και ψεκασμό των φύλλων για την ικανοποιητική καρπόδεση των δέντρων. Η υπερβολική προσθήκη αζώτου μπορεί να δημιουργήσει ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής με μαλάκωμα των καρπών, καθώς και μείωση στη διάρκεια συντήρησης τους μετά τη συγκομιδή.

 


Τι είναι τα διαφυλλικά λιπάσματα και πώς τα χρησιμοποιούμε
Τι είναι τα διαφυλλικά λιπάσματα και πώς τα χρησιμοποιούμε


 

Ποια εποχή και πώς κλαδεύουμε τις κερασιές;

 

Σε νεαρά δένδρα κερασιάς γίνεται κλάδεμα διαμόρφωσης που αφορά το σχήμα που δίνουμε στις κερασιές με δημοφιλέστερα το κυπελλοειδές σχήμα που περιλαμβάνει 4-5 βραχίονες πάνω σε ένα κεντρικό κορμό, το γραμμικό σύστημα και το σύστημα παλμέττα. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα καρποφορίας της κερασιάς είναι στα τέλη του χειμώνα, την περίοδο Ιανουάριου και Φεβρουαρίου. Κατά το κλάδεμα στοχεύουμε στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, την εξασφάλιση ζωηρής βλάστησης και παράλληλα διατήρηση της καρποφορίας της κερασιάς. Με το κλάδεμα επιτυγχάνουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό των δέντρων για να παράγουμε ποιοτικά και νόστιμα κεράσια. Για το επιτύχουμε, αφαιρούμε ετήσιους ή παλιούς κλάδους που δεν μας εξυπηρετούν στο σχήμα, κλαδιά που αλληλοκαλύπτονται, ξερά και άρρωστα κλαδιά, καθώς επίσης χοντρά κλαδιά (λαίμαργα) που πηγαίνουν προς την κορυφή.

 

Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά κερασιάς;

 

Ο πολλαπλασιασμός της κερασιάς γίνεται με σπόρο και με μοσχεύματα. Αν φυτέψουμε σπόρο κερασιού, το δενδρύλλιο που θα φυτρώσει θα έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από την ποικιλία κερασιού που φυτέψαμε και θα πρέπει να γίνει εμβολιασμός του δέντρου (μπόλιασμα) με την επιθυμητή ποικιλία κερασιάς. Κατάλληλος τρόπος εμβολιασμού της κερασιάς είναι με ενοφθαλμισμό με όρθιο Τ και μπορεί να γίνει κατά την περίοδο της άνοιξης, στα μέσα του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά κερασιάς χρησιμοποιώντας ξυλώδη μοσχεύματα την περίοδο του χειμώνα και φυλλώδη μοσχεύματα μέσα στην άνοιξη, τα οποία φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου και διατηρούμε σε φωτεινό δροσερό περιβάλλον, που δε χτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου, μέχρι να ριζώσουν και να αναπτυχθούν.

 


Τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων
Τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων


 

Ποια έντομα και ασθένειες προσβάλλουν την κερασιά;

 

Η κερασιά είναι ευαίσθητη σε αρκετές προσβολές από έντομα και ασθένειες. Για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών που προσβάλλουν κερασιά όπως η μονίλια, η ανθράκωση, το κορύνιο και το βακτηριακό έλκος ψεκάζουμε με οικολογικό διάλυμα χαλκού και θειαφιού, μετά το κλάδεμα, στο φούσκωμα των ματιών πριν την άνθιση και μετά την καρπόδεση. Για την αντιμετώπιση των διάφόρων εντόμων που προσβάλλουν την κερασιά, όπως η μελίγκρα, τα κοκκοειδή, ο σκολύτης, η μύγα των κερασιών, καθώς και ο τετράνυχος, ψεκάζουμε με διάλυμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης που είναι εγκεκριμένα σκευάσματα για τη βιολογική γεωργία.

 

Πώς αντιμετωπίζεται το φαινόμενο του σχισίματος των κερασιών;

 

Το σχίσιμο των καρπών της κερασιάς είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που μπορεί να εμφανιστεί από διάφορους παράγοντες. Αρχικά, η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες στα τέλη της άνοιξης μπορούν να προκαλέσουν σχίσιμο των καρπών. Επίσης, οι έντονες βροχοπτώσεις πριν τη συγκομιδή μπορούν να προκαλέσουν σχίσιμο των καρπών, καθώς απορροφούν απότομα νερό. Η έλλειψη φωσφορου είναι άλλος ένας λόγος που συντελεί στην αύξηση του ποσοστού του σχισίματος των καρπών. Για την αντιμετώπιση του σχισίματος των καρπών, είναι σημαντικό να επιλέγουμε ποικιλίες κερασιού ανθεκτικές στο σχίσιμο και να κάνουμε διαφυλλικούς ψεκασμούς με φώσφορο και ασβέστιο για να μειώσουμε την εμφάνιση του σχισίματος των καρπών της κερασιάς.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της κερασιάς

 

Όταν επικρατούν ξηροθερμικές συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του καλοκαιριού μπορεί να εμφανιστεί το φαινόμετο των διπλών καρπών σε ένα σημαντικό πόσοστο της παραγωγής. Το φαινόμενο των διπλών καρπών προκαλεί υποβάθμιση της παραγωγής καθώς οι διπλοί ή δίδυμοι καρποί δεν είναι εμπορεύσιμοι.

 

Περισσότερα καρποφόρα δέντρα

 
Ποια εποχή και πώς γίνεται η καλλιέργεια καρποφόρων δέντρων
Ροδιά, 8 μυστικά για την καλλιέργειά της
Μηλιά, 5 μυστικά για την καλλιέργειά της
Αχλαδιά, 5 μυστικά για την καλλιέργειά της
Εξωτικά δέντρα που μεταμορφώνουν τον κήπο μας
Λεμονιά, 8 μυστικά για την καλλιέργειά της
Βερικοκιά, 6 μυστικά για την καλλιέργειά της
Βατόμουρο, 6 μυστικά για την καλλιέργειά του
Συκιά, 7 μυστικά για την καλλιέργειά της
Ροδακινιά, 7 μυστικά για την καλλιέργειά της
Αβοκάντο, 6 μυστικά για την καλλιέργειά του
Μουσμουλιά, 7 μυστικά καλλιέργειας
Καρυδιά, 10 μυστικά για την καλλιέργειά της
Παπάγια, εξωτικό και νόστιμο φρούτο
Λωτός, 8 μυστικά για την καλλιέργειά του
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (22)

σχολιαστής
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΡΙΒΑΣ 30 Αυγούστου 2020

Η ΚΕΡΑΣΙΑ ΜΟΥ ΕINAI 15 ETΩΝ . ΕΧΕΙ ΚΑΛΗ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑ ,ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ.ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ΄΄ ΕΠΙΣΗΣ ΣΚΙΖΕΤΑΙ Ο ΦΛΙΟΣ ΤΗΣ

Απάντηση
σχολιαστής
Κουρουτα Αμαλιάδας 16 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα, έχω μια κεράσια μεγάλη και μία μικρή που τις είχε φυτέψει ο πατέρας μου στο κτήμα. Τώρα βλέπω ότι σε περίμετρο 4 μέτρων το πολύ έχουν φυτρώσει πολλά φυντάνια κερασιας, πάνω από 10 φυτά,.μπορώ να τα κάνω μεταφύτευση σε άλλα μέρη του κτήματος; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για το site σας πραγματικά πολύ χρήσιμο για θέματα του κήπου!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 16 Αυγούστου 2020

  Καλησπέρα. Αν τα φυντάνια κερασιάς έχουν προκύψει από παραφυάδες εμβολιασμένης κερασιάς, τότε δεν θα δώσουν καρπούς ίδιους με την ποικιλία καθώς θα είναι άγρια φυντάνια. Αν τώρα έχουν φυτρώσει από πεσμένος καρπούς κερασιού, πάλι δεν είναι σίγουρο ότι θα δώσουν κερασιές που θα κάνουν κεράσια με τα ίδια χαρακτηριστικά. Θα μπορούσες να τα μεταφυτεύσεις σε άλλα μέρη του κτήματος και κάποια στιγμή να τα εμβολιάσεις με την κατάλληλη ποικιλία κερασιού.

  Απάντηση
σχολιαστής
steleiosss77@gmail.com 30 Μαΐου 2020

Μένω στο Ρέθυμνο στην Κρήτη και θέλω να φυτέψω περίπου 30 δέντρα κερασιάς ποιες ποικιλίες ευδοκιμούν στην περιοχή μου;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 30 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Στέλιο. Θα πρέπει να φυτέψεις τις κερασιές σε περιοχή με αρκετό υψόμετρο για να έχει χειμωνιάτικο ψύχος.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Ιωάννης 9 Ιουνίου 2020

  Καλημέρα.Θέλω να ρωτήσω για την ποικιλία τραγανά βοδενων αν έχει κάποιο όνομα,και σε τι υψόμετρο θέλει να φυτευτεί;

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαιρη 27 Μαΐου 2020

Γεια σας!Καταρχην να σας συγχαρω για τη σελιδα σας που με εχει βοηθησει πολλες φορες καθως κ για την γρηγορη απαντηση στις ερωτησεις μας!
Μενω σε χωριο κ τα τελευταια χρονια φυτευω στο κτημα που περιβαλλει το σπιτι διαφορα δεντρα (λεμονιες, πορτοκαλιες κ μανταρινιες). Χθες αγορασα κ μια κερασια (σαμπρινα) κ θελω να τη φυτεψω στον κηπο αλλα με προβληματιζει οτι το σημειο που θελω να την φυτεψω ειναι σχετικα κοντα (περιπου 10μετρα) σε βοθρο απο το γειτονικο κτημα. Θα επηρεαστει η υγεια του φυτου κ μεταγενεστερα η ποιοτητα των καρπων?

Απάντηση
σχολιαστής
Μιράντα 8 Μαΐου 2020

Καλησπέρα,
πρόσφατα φύτεψα μια κερασιά νάνα σε γλάστρα στο μπαλκόνι και ενώ φαινόταν να αναπτύσσεται πολύ καλά, σήμερα πρόσεξα πως όλοι οι μίσχοι έχουν γεμίσει με κόκκινα εξογκώματα .
Τι θα μπορούσα να κάνω;
Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Ελισάβετ 4 Μαΐου 2020

Καλησπέρα, πήρα κ φυτεψα στο κτήμα μου μια μικρή κερασιά, αλλά από την αρχή δυστυχώς τα φύλλα που έβγαλε φαίνονταν άρρωστα…τα έκοψα όλα τον χειμώνα περίμενα την φετινή άνοιξη τα καινούργια της φύλλα, αλλά κ αυτά δυστυχώς πάλι το ίδιο, ξεραίνονται , ενώ έβγαλε κ λουλουδάκια…. μπορώ να κάνω κάτι να την σώσω η να την αντικαταστήσω;;; Βέβαια καλό θα ήταν να σας έστελνα φωτογραφία των φύλλων, ώστε να έχετε ιδία γνώμη…Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση
σχολιαστής
Ιωάννης 21 Απριλίου 2020

Καλησπέρα! Δεκα χρονια εχω και μια κερασια αυτη την στιγμη που μιλαμε οπως καθε χρονο ειναι γεματη ανθους υπεροχους αλλα δεν εχει καρπισει ουτε ενα κερασι το δεντρο υγειεστατο. την ειχα παρει για αυτογονημη. Θα ηθελα σας παρακαλω την γνωμη σας.

Απάντηση
σχολιαστής
olga 17 Μαρτίου 2020

Στον μικρο μου κηπο,θελω να φυτεψω μια κερασια αυτογονιμη,μεγαλοκαρπη,μετριων διαστασεων και κυριως ανθεκτικη στισ ασθενιες(πολλα θελω!) Ποια ποικιλια να παρω? Και τι διαστασεων πρεπι να ανοιξω λακο? Ευχαριστω πολυ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Μαρτίου 2020

  Καλημέρα Όλγα. Μπορείς να φυτέψεις την ποικιλία Lapin, που είναι αυτογόνιμη ποικιλία κερασιάς, δεν χρειάζεται δηλαδή άλλη ποικιλία για επικονίαση. Σχετικά με το λάκο φύτευσης, μπορείς να κάνεις διαστάσεων 30Χ30 εκατοστά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ιωάννης 25 Φεβρουαρίου 2020

Είχα δύο κερασιές, η μία ωρίμαζε τα κεράσια απο αρχές Μαίου και απ’ ότι μου είπαν ήταν ποικιλία Γοργοποτάμου.Η άλλη ωριμάζει κεράσια απο αρχές Ιουνίου μάλλον ποικιλία Ηardy.Και οιδύο εξαιρετικά κεράσια.Τις είχα κοντά και τις πότιζα το ίδιο, αλλά το καλοκαίρι η πρώτη ξεράθηκε.Διερωτώμε γιατί και αν θα επηρεαστεί η καρποφορία της δεύτερης.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.