5 μυστικά για δημιουργία σπορείου

Ετοιμαζόμαστε να φτιάξουμε το δικό μας σπορείο, να δημιουργήσουμε δηλαδή φυτά από σπόρο που στη συνέχεια θα μεταφυτέψουμε στον κήπο. Η δημιουργία σπορείου μας επιτρέπει να καλλιεργήσουμε τις ποικιλίες που θέλουμε, ενδεχομένως κάποιες ντόπιες και παραδοσιακές ποικιλίες που δεν βρίσκουμε σε φυτώρια, καθώς επίσης μειώνει σημαντικά το κόστος δημιουργίας ενός κήπου. Επιπλέον, μας δίνει τη χαρά να παρακολουθήσουμε όλα τα στάδια της ζωής ενός φυτού από τον σπόρο μέχρι την συγκομιδή.
Προμηθευόμαστε λοιπόν σπόρους ή χρησιμοποιούμε σπόρους που έχουμε κρατήσει και φυτεύουμε τα δικά μας κηπευτικά, όπως ντομάτες, πιπεριές, κολοκύθια, μελιτζάνες, μαρούλια, λόλες, αγγούρια, μαϊντανό, άνηθο, καθώς επίσης διάφορα καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια.
1. Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για τη φύτευση σπορείου;
Για να ξεκινήσουμε τις καλλιέργειες μας μέσα στην άνοιξη, θα πρέπει εγκαίρως να έχουμε φτιάξει το σπορείο μας για να φυτέψουμε τους σπόρους. Ανάλογα με το είδος των φυτών που επιλέγουμε, ετοιμάζουμε 1-2 μήνες πριν το σπορείο.
Αν θέλουμε για παράδειγμα να φυτέψουμε τα σπορόφυτά μας μέσα στον Απρίλιο, πρέπει τον Φεβρουάριο να φτιάξουμε το σπορείο. Η πρώιμη φύτευση βοηθά στο να έχουμε πρώιμη παραγωγή, λιγότερα ποτίσματα, και μικρότερη έκθεση στους πολύ ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.
Αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε λαχανικά το φθινόπωρο, θα πρέπει να μεταφυτέψουμε τα σπορόφυτα Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, όποτε θα πρέπει να ετοιμάσουμε το σπορείο μας, Ιούλιο-Άυγουστο.
2. Τι υλικά θα χρειαστούμε για τη φύτευση σπορείου;
Για τη δημιουργία του σπορείου φροντίζουμε να έχουμε:
- Έτοιμες βάσεις φυτωρίων με κυπελλάκια από πλαστικό, ή ειδικούς δίσκους από φελιζόλ ή ακόμα και μικρά γλαστράκια απο οικολογικό κοκοφοίνικα. Εναλλακτικά, ανακυκλώνουμε πλαστικά κύπελλα του νερού ή ρηχά καφάσια μαναβικής.
- Ειδικό φυτόχωμα για σπορεία που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα για να εξασφαλίσουμε υψηλό ποσοστό φυτρώματος των σπόρων μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας μίγμα με τις εξής αναλογίες: 70% μίγμα ξανθιάς και μαύρης τύρφης, 20% κομπόστ ή κοπριά και 10% περλίτη.
- Και φυσικά… τους καλύτερους σπόρους φυτών! Επιλέγουμε κατάλληλες ποικιλίες με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε, ώστε στη συνέχεια να τους διατηρούμε κάθε χρονιά. Προτιμούμε σπόρους από καλές και αποδοτικές ποικιλίες που να έχουν καλή προσαρμογή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής μας.
3. Ποια είναι τα βήματα για την δημιουργία του σπορείου;
- Eξασφαλίζουμε αρχικά ότι τα κυπελλάκια φυτωρίου ή τα ποτηράκια που θα χρησιμοποιήσουμε έχουν τρύπα αποστράγγισης στη βάση τους για να φεύγει το νερό.
- Γεμίζουμε προσεκτικά τα κυπελλάκια φυτωρίου με φυτόχωμα, ελαφρώς πατημένο και σε ύψος 3-4 εκατοστών.
- Ποτίζουμε το χώμα ώστε να μουσκέψει ελαφρά χωρίς να πλημμυρίσει από νερό, τοποθετούμε 1-2 σπόρους σε κάθε θέση, και τους σκεπάζουμε με νέα στρώση φυτοχώματος, πάχους περίπου 0,5-1 εκατοστό. Ξαναποτίζουμε ελαφρά με ένα ποτιστήρι που εξασφαλίζει ψιλή διασπορά του νερού και δεν παρασύρει το χώμα που καλύπτει το σπόρο.
4. Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για το σπορείο μας;
Το σπορείο χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 20°C και υψηλή σχετική υγρασία για να φυτρώσουν πιο γρήγορα οι σπόροι. Αφού φυτρώσουν οι σπόροι, φροντίζουμε τα νεαρά σπορόφυτα να έχουν έκθεση στον ήλιο, αποφεύγοντας τον δυνατό ήλιο του μεσημεριού.
Μπορούμε επίσης να τα προστατέψουμε χρησιμοποιώντας πράσινο δίχτυ που βοηθά τόσο στην αντιπαγετική προστασία των φυτών για τις κρύες νύχτες, καθώς στην ηλιοπροστασία τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.
Ποτίζουμε σταθερά κάθε 1-2 μέρες ώστε το χώμα πρέπει να είναι πάντα ελαφρά βρεγμένο χωρίς να παραποτίζουμε τα φυτά.
Kι ένα τελευταίο μυστικό για την φύτευση σπορείου
Κατά τη φύτευση του σπορείου, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι κάποιοι σπόροι κηπευτικών φυτρώνουν πιο γρήγορα από κάποιους άλλους. Για παράδειγμα, στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες κηπευτικών, ο σπόρος της ντομάτας ή της πιπεριάς φυτρώνει αργότερα από τον σπόρο του κολοκυθιού και του αγγουριού. Αντίστοιχα, στα λαχανικά φθινοπωρινής φύτευσης, ο σπόρος της ρόκας φυτρώνει πολύ πιο γρήγορα από το σπόρο του λάχανου και του κουνουπιδιού.

Καλησπέρα και σας ευχαριστώ πολυ για όλες τις ενδιαφέρουσες αναρτήσεις που έχετε κάνει.
Ενδιαφέρομαι να φτιάξω σπορείο και έχω πάρει 2 μικρά θερμοκήπεια. Οσο αναφορά την σπορά κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο που επικρατούν σχετικά χαμηλές θερμοκρασιές θα πρέπει να τοποθετήσω λαμπτήρες ανάπτυξης μέσα στα θερμοκήπεια και αν ναι πόσες ώρες θα πρέπει να λειτουργούν για να μπορέσουν να φυτρώσουν οι σπόροι; Και κατά τις νυχτερινές ώρες θα πρέπει να καλύπτω τα θερμοκήπια με κάποιο αντιπαγετικό πανί για προστασία;
Καλησπέρα Ζώη. Δεν χρειάζεται να πάρεις λαμπτήρες ανάπτυξης απαραίτητα για τα μικρά θερμοκήπια. Η κάλυψη με αντιπαγετικό πανί θα βοηθήσει να καλύψεις τα θερμοκήπια τις νυχτερινές ώρες
Εξαιρετικη Δουλειά! Μπραβο σας!
Θα ηθελα να ρωτήσω τα σποροφυτα μια-δυο βδομάδες πριν τη μεταφυτευση, μηπως πρεπει να ψεκάζονται προληπτικά με καποιο βιολκογικό προστατευτικό ή αμέσως κατα τη φυτευση σε εξωτερικά παρτέρια?
Ευχαριστω!
Καλησπέρα Παναγιώτη και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Θα μπορούσες να ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού τα σπορόφυτα για την προστασία από μυκητολογικές ασθένειες αν και είναι καθηλωτικά στα φυτά ή διαφορετικά 10 μέρες μετά την μεταφύτευση. Κατά την μεταφύτευση μπορείς να κάνεις πότισμα με υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθά στην ανάπτυξη της ρίζας.
Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για τα άρθρα σας!
Στα σπορεία που σημιουργώ έχω το εξής πρόβλημα: Ο κορμός των φυτών που δημιουργούνται είναι πολύ μαλακός, με αποτέλεσμα όταν πάρουν λίγο ύψος να λυγίσουν και να πέσουν κάτω. Συμβαίνει πολύ συχνά. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ πολύ!
Καλημέρα Χαράλαμπε. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω υπερβολικού ποτίσματος και ελλιπή φωτισμού. Επίσης, φρόντισε το φυτόχωμα που χρησιμοποιείς για σπορείο να είναι εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά.
Γεια σας! Έχω ένα παρτέρι στο σπιτι μου το οποίο είναι χτισμένο σε βράχο, σε νησί με αέρα. Επειδή δεν μπορώ να φυτέψω φυτά λόγω του οτι δεν υπάρχει προσβασιμότητα, τι σπόρο μπορώ να ρίξω να φυτρώσει φυσικά κάποιο φυτό; Ευχαριστώ πολυ!
Καλησπέρα Γιάννα. Μπορείς να ρίξεις σπόρο από κάποιο φυτό εδαφοκάλυψης όπως βερβένα, οινοθήρα και θουνμπέργκια.
Με την ευκαιρία της ερώτησης, ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις πληροφορίες που παρέχετε με απλό και συνεκτικό τρόπο, στις οποίες ανατρέχω και συνήθως βρίσκω τη λύση στις κατά καιρούς απορίες μου.
Κάποιες ερωτήσεις :,
– Έχω κρατήσει από πέρσι σπόρους από ντοματάκι βελανίδι για να φυτέψω φέτος, αλλά δεν ξέρω αν το φυτό ήταν υβρίδιο ή όχι. Αν είναι σπόρια από υβρίδιο, θα δώσουν κανονικό φυτό; Αν ναι, τότε θα καρπίσει φυσιολογικά;
– Υπάρχει κάποια ποικιλία ντομάτας που να είναι πραγματικά ανθεκτική και παραγωγική;
Καλησπέρα κώστα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Πιθανότατα, το βελανίδι σου ακόμη και υβρίδιο να είναι ίσως κάνει καρπούς απλά δεν θα έιναι ίδιο με τον καρπό που πήρες την πρώτη χρονιά. Υπάρχουν αρκετές ανθεκτικές ποικιλίες και παραγωγικές ανάλογα την περιοχή και τον τρόπο καλλιέργειας. Δες το αναλυτικό μας άρθρο για την καλλιέργεια της ντομάτας.
Γεια σας κύριε Λιονουδακη.Ποσες μέρες χρειάζονται να φυτρώσουν οι σπόροι ντομάτας και αγγουριού;Σας ευχαριστώ!
Καλησπέρα. Ο σπόρος της ντομάτας, φυτρώνει συνήθως σε 2 εβδομάδες ενώ ο σπόρος του αγγουριού σε 1 εβδομάδα.
Καλημέρα.Πόσες περίπου εβδομάδες πρέπει να περιμένουμε μέχρι να βγουν τα σπορόφυτα ?
Καλησπέρα Ορέστη. Εξαρτάται από την ποικιλία του λαχανικο΄που θα φυτέψεις. Είναι διαφορετικό για την ντομάτα και την πιπεριά και διαφορετικά για το μαρούλι.
Καλημέρα Κώστα, για να πετύχουμε τη σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 20°C, χρειάζεται να έχουμε το σπορείο μας σε εσωτερικό χώρο απαραίτητα, ή μπορεί να βρίσκεται σε ένα ηλιόλουστο σημείο του μπαλκονιού, όπου το βράδυ φυσικά η θερμοκρασία πέφτει αρκετά;
Συγχαρητήρια για την ποιοτική σου δουλειά!
Καλημέρα Γιώργο κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Το σπορείο χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία και καλύτερα να το έχεις σε εσωτερικό χώρο τουλάχιστον μέχρι να φυτρώσουν οι σπόροι γιατί οι διαφορές θερμοκρασίας μέρας νύχτας ειδικά την περίοδο Φεβρουαρίου και Μαρτίου που κάνουμε τις πρώτες σπορές είναι πολύ μεγάλες.
Γειά σας! Θα ήθελα να ρωτήσω εάν το φυτοχωμα που προτείνετε κάνει για όλα τα είδη φυτών. Γιατί γνωρίζω ότι το κάθε φυτό μεγαλώνει σε συγκεκριμένο ph χώματος. Και από ότι είδα δεν κάνατε καμία αναφορά στο ph… Είναι ημιτελές το άρθρο; ή θεωρείται περιττό το ph σε αυτό το αρχικό στάδιο των φυτών; ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για την θεματολογία σας!
Καλησπέρα Γιάννη.
Πολύ χρήσιμη η παρατήρηση σου για το pH του φυτοχώματος. Καταρχήν, όπως αναφέρουμε στο αναλυτικό μας άρθρο “Πως επιλέγουμε φυτόχωμα“, το φυτόχωμα που χρησιμοποιείται για σπορείο κηπευτικών θα πρέπει να έχει σχετικά χαμηλό pH (5-5,5), ώστε να μην αναπτύσσονται ασθένειες στα σπορόφυτα. Σε αυτό το εύρος pH βρίσκεται το μίγμα φυτοχώματος που προτείνουμε στο παρόν άρθρο. Συμπληρωματικά να αναφέρουμε ότι το φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά, όπως η γαρδένια, η ορτανσία, η καμέλια, η αζαλέα και τα ροδόδενδρα έχει χαμηλότερο pH (4,5-5) ενώ τα φυτόχώματα γενικής χρήσης που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν συνήθως υψηλότερο pH (6-6,5).