εικόνα

5 μυστικά για δημιουργία σπορείου

5 μυστικά για δημιουργία σπορείου

5 μυστικά για δημιουργία σπορείου

Ετοιμαζόμαστε να φτιάξουμε το δικό μας σπορείο, να δημιουργήσουμε δηλαδή φυτά από σπόρο που στη συνέχεια θα μεταφυτέψουμε στον κήπο. Η δημιουργία σπορείου μας επιτρέπει να καλλιεργήσουμε τις ποικιλίες που θέλουμε, ενδεχομένως κάποιες ντόπιες και παραδοσιακές ποικιλίες που δεν βρίσκουμε σε φυτώρια, καθώς επίσης μειώνει σημαντικά το κόστος δημιουργίας ενός κήπου. Επιπλέον, μας δίνει τη χαρά να παρακολουθήσουμε όλα τα στάδια της ζωής ενός φυτού από τον σπόρο μέχρι την συγκομιδή. Προμηθευόμαστε λοιπόν σπόρους ή χρησιμοποιούμε σπόρους που έχουμε κρατήσει και φυτεύουμε τα δικά μας κηπευτικά, όπως ντομάτες, πιπεριές, κολοκύθια, μελιτζάνες, μαρούλια, λόλες, αγγούρια, μαϊντανό, άνηθο, καθώς επίσης διάφορα καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια.

 

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για τη φύτευση σπορείου;

 

Για να ξεκινήσουμε τις καλλιέργειες μας μέσα στην άνοιξη, θα πρέπει εγκαίρως να έχουμε φτιάξει το σπορείο μας για να φυτέψουμε τους σπόρους. Ανάλογα με το είδος των φυτών που επιλέγουμε, ετοιμάζουμε 1-2 μήνες πριν το σπορείο. Αν θέλουμε για παράδειγμα να φυτέψουμε τα σπορόφυτά μας μέσα στον Απρίλιο, πρέπει τον Φεβρουάριο να φτιάξουμε το σπορείο. Η πρώιμη φύτευση βοηθά στο να έχουμε πρώιμη παραγωγή, λιγότερα ποτίσματα, και μικρότερη έκθεση στους πολύ ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε λαχανικά το φθινόπωρο, θα πρέπει να μεταφυτέψουμε τα σπορόφυτα Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, όποτε θα πρέπει να ετοιμάσουμε το σπορείο μας, Ιούλιο-Άυγουστο.

 


Τι υλικά θα χρειαστούμε για τη φύτευση σπορείου;

 

Για τη δημιουργία του σπορείου φροντίζουμε να έχουμε:
 
– Έτοιμες βάσεις φυτωρίων με κυπελλάκια από πλαστικό, ή ειδικούς δίσκους από φελιζόλ ή ακόμα και μικρά γλαστράκια απο οικολογικό κοκοφοίνικα. Εναλλακτικά, ανακυκλώνουμε πλαστικά κύπελλα του νερού ή ρηχά καφάσια μαναβικής.
 
– Ειδικό φυτόχωμα για σπορεία που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα για να εξασφαλίσουμε υψηλό ποσοστό φυτρώματος των σπόρων μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας μίγμα με τις εξής αναλογίες: 70% μίγμα ξανθιάς και μαύρης τύρφης, 20% κομπόστ ή σβησμένη κοπριά και 10% περλίτη.
 
– Και φυσικά… τους καλύτερους σπόρους φυτών! Επιλέγουμε κατάλληλες ποικιλίες με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε, ώστε στη συνέχεια να τους διατηρούμε κάθε χρονιά. Προτιμούμε σπόρους από καλές και αποδοτικές ποικιλίες που να έχουν καλή προσαρμογή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής μας.

 

Ποια είναι τα βήματα για την δημιουργία του σπορείου;

 

– Eξασφαλίζουμε αρχικά ότι τα κυπελλάκια φυτωρίου ή τα ποτηράκια που θα χρησιμοποιήσουμε έχουν τρύπα αποστράγγισης στη βάση τους για να φεύγει το νερό.
 
– Γεμίζουμε προσεκτικά τα κυπελλάκια φυτωρίου με φυτόχωμα, ελαφρώς πατημένο και σε ύψος 3-4 εκατοστών.
 
– Ποτίζουμε το χώμα ώστε να μουσκέψει ελαφρά χωρίς να πλημμυρίσει από νερό, τοποθετούμε 1-2 σπόρους σε κάθε θέση, και τους σκεπάζουμε με νέα στρώση φυτοχώματος, πάχους περίπου 0,5-1 εκατοστό. Ξαναποτίζουμε ελαφρά με ένα ποτιστήρι που εξασφαλίζει ψιλή διασπορά του νερού και δεν παρασύρει το χώμα που καλύπτει το σπόρο.

 

Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για το σπορείο μας;

 

Το σπορείο χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 20°C και υψηλή σχετική υγρασία για να φυτρώσουν πιο γρήγορα οι σπόροι. Αφού φυτρώσουν οι σπόροι, φροντίζουμε τα νεαρά σπορόφυτα να έχουν έκθεση στον ήλιο, αποφεύγοντας τον δυνατό ήλιο του μεσημεριού. Μπορούμε επίσης να τα προστατέψουμε χρησιμοποιώντας πράσινο δίχτυ που βοηθά τόσο στην αντιπαγετική προστασία των φυτών για τις κρύες νύχτες, καθώς στην ηλιοπροστασία τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Ποτίζουμε σταθερά κάθε 1-2 μέρες ώστε το χώμα πρέπει να είναι πάντα ελαφρά βρεγμένο χωρίς να παραποτίζουμε τα φυτά.

 


Προτιμάμε φυτά από σπόρο ή έτοιμα φυτά από φυτώριο;
Προτιμάμε φυτά από σπόρο ή έτοιμα φυτά από φυτώριο;


 

Kι ένα τελευταίο μυστικό για την φύτευση σπορείου

 

Κατά τη φύτευση του σπορείου, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι κάποιοι σπόροι κηπευτικών φυτρώνουν πιο γρήγορα από κάποιους άλλους. Για παράδειγμα, στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες κηπευτικών, ο σπόρος της ντομάτας ή της πιπεριάς φυτρώνει αργότερα από τον σπόρο του κολοκυθιού και του αγγουριού. Αντίστοιχα, στα λαχανικά φθινοπωρινής φύτευσης, ο σπόρος της ρόκας φυτρώνει πολύ πιο γρήγορα από το σπόρο του λάχανου και του κουνουπιδιού.

 

Συμβουλές για την καλλιέργεια λαχανικών

 

Δες αναλυτικές συμβουλές για την φύτευση και την καλλιέργεια διάφορων λαχανικών στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει:
 
Πώς κρατάμε σπόρους ντομάτας
Φυτεύουμε λαχανικά από σπόρο ή επιλέγουμε έτοιμα φυτά;
Ντομάτα, 9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Πιπεριά, συμβουλές καλλιέργειας
Κολοκύθι, 8 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Μελιτζάνα, συμβουλές φύτευσης και καλλιέργειας
Μαρούλια, φύτευση και καλλιέργεια
Λόλες, φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρες
Αγγούρι, 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Πεπόνι, 9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Καρπούζι, 8 μυστικά καλλιέργειας
Μαϊντανός, αυμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Σέλινο, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Άνηθος, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Ρόκα, 5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Εστραγκόν, καλλιέργεια σε γλάστρα
Μάραθο, καλλιέργεια σε γλάστρα
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (14)

σχολιαστής
Χαράλαμπος 24 Αυγούστου 2020

Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για τα άρθρα σας!
Στα σπορεία που σημιουργώ έχω το εξής πρόβλημα: Ο κορμός των φυτών που δημιουργούνται είναι πολύ μαλακός, με αποτέλεσμα όταν πάρουν λίγο ύψος να λυγίσουν και να πέσουν κάτω. Συμβαίνει πολύ συχνά. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και τι πρέπει να κάνω; Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 24 Αυγούστου 2020

  Καλημέρα Χαράλαμπε. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω υπερβολικού ποτίσματος και ελλιπή φωτισμού. Επίσης, φρόντισε το φυτόχωμα που χρησιμοποιείς για σπορείο να είναι εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννα 3 Ιουνίου 2020

Γεια σας! Έχω ένα παρτέρι στο σπιτι μου το οποίο είναι χτισμένο σε βράχο, σε νησί με αέρα. Επειδή δεν μπορώ να φυτέψω φυτά λόγω του οτι δεν υπάρχει προσβασιμότητα, τι σπόρο μπορώ να ρίξω να φυτρώσει φυσικά κάποιο φυτό; Ευχαριστώ πολυ!

Απάντηση
σχολιαστής
Κώστας 2 Μαΐου 2020

Με την ευκαιρία της ερώτησης, ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις πληροφορίες που παρέχετε με απλό και συνεκτικό τρόπο, στις οποίες ανατρέχω και συνήθως βρίσκω τη λύση στις κατά καιρούς απορίες μου.

Κάποιες ερωτήσεις :,

– Έχω κρατήσει από πέρσι σπόρους από ντοματάκι βελανίδι για να φυτέψω φέτος, αλλά δεν ξέρω αν το φυτό ήταν υβρίδιο ή όχι. Αν είναι σπόρια από υβρίδιο, θα δώσουν κανονικό φυτό; Αν ναι, τότε θα καρπίσει φυσιολογικά;

– Υπάρχει κάποια ποικιλία ντομάτας που να είναι πραγματικά ανθεκτική και παραγωγική;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα κώστα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Πιθανότατα, το βελανίδι σου ακόμη και υβρίδιο να είναι ίσως κάνει καρπούς απλά δεν θα έιναι ίδιο με τον καρπό που πήρες την πρώτη χρονιά. Υπάρχουν αρκετές ανθεκτικές ποικιλίες και παραγωγικές ανάλογα την περιοχή και τον τρόπο καλλιέργειας. Δες το αναλυτικό μας άρθρο για την καλλιέργεια της ντομάτας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σποστολης 19 Απριλίου 2020

Γεια σας κύριε Λιονουδακη.Ποσες μέρες χρειάζονται να φυτρώσουν οι σπόροι ντομάτας και αγγουριού;Σας ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Orestis 20 Οκτωβρίου 2019

Καλημέρα.Πόσες περίπου εβδομάδες πρέπει να περιμένουμε μέχρι να βγουν τα σπορόφυτα ?

Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος 20 Μαρτίου 2019

Καλημέρα Κώστα, για να πετύχουμε τη σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 20°C, χρειάζεται να έχουμε το σπορείο μας σε εσωτερικό χώρο απαραίτητα, ή μπορεί να βρίσκεται σε ένα ηλιόλουστο σημείο του μπαλκονιού, όπου το βράδυ φυσικά η θερμοκρασία πέφτει αρκετά;

Συγχαρητήρια για την ποιοτική σου δουλειά!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 21 Μαρτίου 2019

  Καλημέρα Γιώργο κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Το σπορείο χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία και καλύτερα να το έχεις σε εσωτερικό χώρο τουλάχιστον μέχρι να φυτρώσουν οι σπόροι γιατί οι διαφορές θερμοκρασίας μέρας νύχτας ειδικά την περίοδο Φεβρουαρίου και Μαρτίου που κάνουμε τις πρώτες σπορές είναι πολύ μεγάλες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννης 1 Μαρτίου 2019

Γειά σας! Θα ήθελα να ρωτήσω εάν το φυτοχωμα που προτείνετε κάνει για όλα τα είδη φυτών. Γιατί γνωρίζω ότι το κάθε φυτό μεγαλώνει σε συγκεκριμένο ph χώματος. Και από ότι είδα δεν κάνατε καμία αναφορά στο ph… Είναι ημιτελές το άρθρο; ή θεωρείται περιττό το ph σε αυτό το αρχικό στάδιο των φυτών; ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για την θεματολογία σας!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Μαρτίου 2019

  Καλησπέρα Γιάννη.
  Πολύ χρήσιμη η παρατήρηση σου για το pH του φυτοχώματος. Καταρχήν, όπως αναφέρουμε στο αναλυτικό μας άρθρο «Πως επιλέγουμε φυτόχωμα«, το φυτόχωμα που χρησιμοποιείται για σπορείο κηπευτικών θα πρέπει να έχει σχετικά χαμηλό pH (5-5,5), ώστε να μην αναπτύσσονται ασθένειες στα σπορόφυτα. Σε αυτό το εύρος pH βρίσκεται το μίγμα φυτοχώματος που προτείνουμε στο παρόν άρθρο. Συμπληρωματικά να αναφέρουμε ότι το φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά, όπως η γαρδένια, η ορτανσία, η καμέλια, η αζαλέα και τα ροδόδενδρα έχει χαμηλότερο pH (4,5-5) ενώ τα φυτόχώματα γενικής χρήσης που κυκλοφορούν στο εμπόριο έχουν συνήθως υψηλότερο pH (6-6,5).

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.