5 μυστικά για δημιουργία σπορείου

5 μυστικά για δημιουργία σπορείου

Ετοιμαζόμαστε να φτιάξουμε το δικό μας σπορείο, να δημιουργήσουμε δηλαδή φυτά από σπόρο που στη συνέχεια θα μεταφυτέψουμε στον κήπο. Η δημιουργία σπορείου μας επιτρέπει να καλλιεργήσουμε τις ποικιλίες που θέλουμε, ενδεχομένως κάποιες ντόπιες και παραδοσιακές ποικιλίες που δεν βρίσκουμε σε φυτώρια, καθώς επίσης μειώνει σημαντικά το κόστος δημιουργίας ενός κήπου. Επιπλέον, μας δίνει τη χαρά να παρακολουθήσουμε όλα τα στάδια της ζωής ενός φυτού από τον σπόρο μέχρι την συγκομιδή.

Προμηθευόμαστε λοιπόν σπόρους ή χρησιμοποιούμε σπόρους που έχουμε κρατήσει και φυτεύουμε τα δικά μας κηπευτικά, όπως ντομάτες, πιπεριές, κολοκύθια, μελιτζάνες, μαρούλια, λόλες, αγγούρια, μαϊντανό, άνηθο, καθώς επίσης διάφορα καλλωπιστικά φυτά και λουλούδια.

1. Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για τη φύτευση σπορείου;

Για να ξεκινήσουμε τις καλλιέργειες μας μέσα στην άνοιξη, θα πρέπει εγκαίρως να έχουμε φτιάξει το σπορείο μας για να φυτέψουμε τους σπόρους. Ανάλογα με το είδος των φυτών που επιλέγουμε, ετοιμάζουμε 1-2 μήνες πριν το σπορείο.

Αν θέλουμε για παράδειγμα να φυτέψουμε τα σπορόφυτά μας μέσα στον Απρίλιο, πρέπει τον Φεβρουάριο να φτιάξουμε το σπορείο. Η πρώιμη φύτευση βοηθά στο να έχουμε πρώιμη παραγωγή, λιγότερα ποτίσματα, και μικρότερη έκθεση στους πολύ ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε λαχανικά το φθινόπωρο, θα πρέπει να μεταφυτέψουμε τα σπορόφυτα Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, όποτε θα πρέπει να ετοιμάσουμε το σπορείο μας, Ιούλιο-Άυγουστο.

2. Τι υλικά θα χρειαστούμε για τη φύτευση σπορείου;

Για τη δημιουργία του σπορείου φροντίζουμε να έχουμε:

  • Έτοιμες βάσεις φυτωρίων με κυπελλάκια από πλαστικό, ή ειδικούς δίσκους από φελιζόλ ή ακόμα και μικρά γλαστράκια απο οικολογικό κοκοφοίνικα. Εναλλακτικά, ανακυκλώνουμε πλαστικά κύπελλα του νερού ή ρηχά καφάσια μαναβικής.
  • Ειδικό φυτόχωμα για σπορεία που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα για να εξασφαλίσουμε υψηλό ποσοστό φυτρώματος των σπόρων μας. Εναλλακτικά, μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας μίγμα με τις εξής αναλογίες: 70% μίγμα ξανθιάς και μαύρης τύρφης, 20% κομπόστ ή κοπριά και 10% περλίτη.
  • Και φυσικά… τους καλύτερους σπόρους φυτών! Επιλέγουμε κατάλληλες ποικιλίες με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέλουμε, ώστε στη συνέχεια να τους διατηρούμε κάθε χρονιά. Προτιμούμε σπόρους από καλές και αποδοτικές ποικιλίες που να έχουν καλή προσαρμογή στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής μας.

3. Ποια είναι τα βήματα για την δημιουργία του σπορείου;

  • Eξασφαλίζουμε αρχικά ότι τα κυπελλάκια φυτωρίου ή τα ποτηράκια που θα χρησιμοποιήσουμε έχουν τρύπα αποστράγγισης στη βάση τους για να φεύγει το νερό.
  • Γεμίζουμε προσεκτικά τα κυπελλάκια φυτωρίου με φυτόχωμα, ελαφρώς πατημένο και σε ύψος 3-4 εκατοστών.
  • Ποτίζουμε το χώμα ώστε να μουσκέψει ελαφρά χωρίς να πλημμυρίσει από νερό, τοποθετούμε 1-2 σπόρους σε κάθε θέση, και τους σκεπάζουμε με νέα στρώση φυτοχώματος, πάχους περίπου 0,5-1 εκατοστό. Ξαναποτίζουμε ελαφρά με ένα ποτιστήρι που εξασφαλίζει ψιλή διασπορά του νερού και δεν παρασύρει το χώμα που καλύπτει το σπόρο.

4. Ποιες είναι οι κατάλληλες συνθήκες για το σπορείο μας;

Το σπορείο χρειάζεται σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 20°C και υψηλή σχετική υγρασία για να φυτρώσουν πιο γρήγορα οι σπόροι. Αφού φυτρώσουν οι σπόροι, φροντίζουμε τα νεαρά σπορόφυτα να έχουν έκθεση στον ήλιο, αποφεύγοντας τον δυνατό ήλιο του μεσημεριού.

Μπορούμε επίσης να τα προστατέψουμε χρησιμοποιώντας πράσινο δίχτυ που βοηθά τόσο στην αντιπαγετική προστασία των φυτών για τις κρύες νύχτες, καθώς στην ηλιοπροστασία τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Ποτίζουμε σταθερά κάθε 1-2 μέρες ώστε το χώμα πρέπει να είναι πάντα ελαφρά βρεγμένο χωρίς να παραποτίζουμε τα φυτά.

Kι ένα τελευταίο μυστικό για την φύτευση σπορείου

Κατά τη φύτευση του σπορείου, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι κάποιοι σπόροι κηπευτικών φυτρώνουν πιο γρήγορα από κάποιους άλλους. Για παράδειγμα, στις ανοιξιάτικες καλλιέργειες κηπευτικών, ο σπόρος της ντομάτας ή της πιπεριάς φυτρώνει αργότερα από τον σπόρο του κολοκυθιού και του αγγουριού. Αντίστοιχα, στα λαχανικά φθινοπωρινής φύτευσης, ο σπόρος της ρόκας φυτρώνει πολύ πιο γρήγορα από το σπόρο του λάχανου και του κουνουπιδιού.

Προτιμάμε φυτά από σπόρο ή έτοιμα φυτά από φυτώριο;
Προτιμάμε φυτά από σπόρο ή έτοιμα φυτά από φυτώριο;
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Δείτε ακόμα:
Διαφήμιση

Σχόλια (20)