εικόνα

6 μυστικά για καλλιέργεια πορτοκαλιάς

6 μυστικά για καλλιέργεια πορτοκαλιάς

6 μυστικά για καλλιέργεια πορτοκαλιάς

Η πορτοκαλιά είναι αγαπημένο εσπεριδοειδές δέντρο που το λαχταράμε για τους νόστιμους ζουμερούς καρπούς του, για τους δροσερούς χυμούς που στίβουμε και για το γλυκό του κουταλιού που φτιάχνουμε με την φλούδα του. Πηγή βιταμίνης C το πορτοκάλι, αξίζει να το καλλιεργήσουμε σε κάθε κήπο και αυλή. Ας δούμε λοιπόν τις κυριότερες συμβουλές για την φροντίδα και καλλιέργεια της πορτοκαλιάς.

 

Ποιες είναι οι κυριότερες ποικιλίες πορτοκαλιάς;

 

Στη χώρα μας υπάρχουν οι παραδοσιακές μεσοπρώιμες κοινές ποικιλίες, Άρτας και Χανίων, με σφαιρικό μεσαίου μεγέθους καρπό, με λείο φλοιό και μέτριο πάχος που ωριμάζουν Ιανουάριο, ενώ στις κοινές ποικιλίες ανήκει και η ποικιλία Βαλέντσια που ωριμάζει τέλη άνοιξης και καλοκαίρι. Θα συναντήσουμε τις πολύ διαδεδομένες ομφαλοφόρες ποικιλίες, με πιο γνωστή την ποικιλία Μέρλιν, που διακρίνονται καθώς οι καρποί φέρουν ομφαλό, ένα μικρό καρπό στην άκρη, ακριβώς απέναντι από τον ποδίσκο. Επίσης, υπάρχουν οι γλυκόχυμες ποικιλίες πορτοκαλιών, τα ντόλτσο ή σεκέρια, που διαθέτουν χαμηλή οξύτητα, άνοστη γλυκιά γεύση και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Tέλος, υπάρχουν οι αιματόχρωμες ποικιλίες, τα γνωστά σανγκουίνια, με ρόδινο χρώμα στο φλοιό, τη σάρκα και το χυμό.

 

Σε τι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς;
 
Η πορτοκαλιά ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης εδάφη, αμμοαργιλλώδη ή αργιλλοαμμώδη, γόνιμα, βαθιά, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο που διαθέτουν καλή αποστράγγιση. Σχετικά με το φυσικό περιβάλλον που χρειάζεται η πορτοκαλιά για να ευδοκιμήσει και να έχει καλή παραγωγή, είναι απαραίτητες ήπιες δροσερές συνθήκες, χωρίς πολύ υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες ή απότομες μεταβολές. Επίσης, οι δυνατοί άνεμοι, ειδικά οι ψυχροί βοριάδες, το χαλάζι και το χιόνι προκαλούν μείωση της βλάστησης και της παραγωγής καθώς και υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών της πορτοκαλιάς.

 

Πόσο πότισμα χρειάζεται η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς;
 
H πορτοκαλιά χρειάζεται συχνά ποτίσματα για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική εδαφική υγρασία στο ριζικό της σύστημα. Ειδικά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού, απαιτεί τακτικό πότισμα κάθε 2-3 μέρες, ενώ την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου αρκεί μία φορά τη βδομάδα. Η ποσότητα κάθε ποτίσματος σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, όπως την στράγγιση του εδάφους, την ηλικία των δέντρων, καθώς και από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Ειδικά τα νεαρά δενδρύλλια πορτοκαλιάς, όταν φυτεύονται απαιτούν καλά ποτίσματα για να αναπτυχθεί επαρκώς το ριζικό τους σύστημα, και να δώσουν γρήγορα νέα δυνατή βλάστηση.

 

Τι απαιτήσεις σε λίπανση έχει η πορτοκαλιά;

 

H πορτοκαλιά χρειάζεται τακτική λίπανση αν θέλουμε να πετύχουμε πλούσια βλάστηση και καλή παραγωγή κάθε χρόνο. Προτείνουμε βιολογική λίπανση με πλήρη βιολογικά λιπάσματα σε μαγνήσιο και ιχνοστοιχεία σίδηρου και ψευδαργύρου. Πραγματοποιούμε μια λίπανση στις αρχές της άνοιξης, ενσωματώνοντας στο έδαφος το λίπασμα, μια λίπανση στις αρχές του καλοκαιριού και μια λίπανση με περισσότερο κάλιο το φθινόπωρο. Μια ικανοποιητική ποσότητα λιπάσματος για πορτοκαλιές είκοσι ετών, είναι 1-1,5 κιλό λίπασμα σε κάθε λίπανση.

 

Ποια εποχή και πώς κλαδεύουμε την πορτοκαλιά;

 

Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς πρέπει να γίνεται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη καλοκαιριού, αφού έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία των δέντρων. Ο χρόνος του κλαδέματος εξαρτάται από την ποικιλία της πορτοκαλιάς και τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Σχετικά με τον τρόπο κλαδέματος της πορτοκαλιάς, εφαρμόζουμε κάθε χρόνο ελαφρύ κλάδεμα διατηρώντας την σε κυπελλοειδές σχήμα. Απομακρύνουμε εσωτερικά αδύνατους βλαστούς, λαίμαργους για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό, ενώ διατηρούμε την πορτοκαλιά μας σε ένα σταθερό ύψος. Επίσης, αφαιρούμε τις ποδιές (πλάγια βλάστηση σε χαμηλό ύψος) της πορτοκαλιάς που έχουν ασθενικούς βλαστούς και μικρή παραγωγή για να ενισχύσουμε τις πιο δυναμικές ποδιές. Μπορείτε να πιο αναλυτικά για κλάδεμα πορτοκαλιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Ποιες είναι οι κυριότερες ασθένειες και έντομα που προσβάλλουν τη λεμονιά;

 

Η πορτοκαλιά προσβάλλεται από αρκετά έντομα όπως ο ψευδόκοκκος ή βαμβακάδα, η μύγα της Μεσογείου, ο θρίπας, ο φυλλοκνίστης στις νεαρές πορτοκαλιές καθώς και από μυκητολογικές ασθένειες όπως η φυτόφθορα. Για την βιολογική αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών, ψεκάζουμε με χαλκό ενώ για τις εντομολογικές προσβολές, ψεκάζουμε προληπτικά με θερινό πολτό και σάπωνες αλάτων λιπαρών οξέων καλίου. Επίσης, μεγάλος κίνδυνος για τις πορτοκαλιές είναι ο ιός της τριστέτσα που πρόσφατα εμφανίστηκε και στη χώρα μας και προσβάλλει ιδιαίτερα πορτοκαλιές που είναι εμβολιασμένες σε υποκείμενο νερατζιάς.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.




Πρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
Νικόλαος Φεβρουάριος 26, 2018

1) Αυτό το 1-1,5 κιλά/δένδρο λίπασμα που ρίχνουμε, τι αναλογία από το κάθε συστατικό περιέχει; και πόσο περισσότερο θα είναι το Κ το φθινόπωρο;
2) Κάθε πότε ψεκάζουμε με χαλκό; Εννοείτε τη γαλαζόπετρα ή τον οξυχλωριούχο Cu; Ποια είναι η δοσολογία;
3) Σε περίπτωση προσβολής με φιλλοκνίστη κάθε πότε γίνεται ψεκασμός με θερινό πολτό και φυσική πυρεθρίνη και σε τι αναλογία το καθένα; Σε πόσα κιλά νερό;
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάρτιος 3, 2018

  Καλημέρα Νίκο. Σχετικά με τα τρία ερωτήματα σου, θα σου πρότεινα τα εξής:
  Χρησιμοποίησε βιολογικό λίπασμα με σύνθεση 7-4-7, ενώ την περίοδο του φθινοπώρου θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις βιολογικό λίπασμα 5-7-10.
  Ψεκάζουμε με χαλκό κάθε 2 βδομάδες και προτιμούμε οξυχλωριούχο χαλκό ή υδροξείδιο του χαλκού και όχι γαλαζόπετρα (θειικός χαλκός), καθώς μπορούν να συνδυαστούν και με υγρά λιπάσματα κατά τον ψεκασμό.
  Ο ψεκασμός γίνεται κάθε 15 μέρες σε αναλογία θερινού πολτού 10cc/1lt και φυσικής πυρεθρίνης 1cc/lt.

  Απάντηση
σχολιαστής
πετρος Απρίλιος 3, 2018

καλήμερα σας.γεμισα το μπαλκόνι μου με πολλα φυτα αν και δεν εχω καμια ιδεα , αλλα τα φροντίζω και ειμαι πανω τους καθε μερα. εχω πορτοκαλιά σε γλάστρα, το εχω περιπου 5μηνες, απ οσο με είπαν ειναι 3 ετων (νερατζια) ειχε ενα πορτοκάλι επανω και πραγματικα πολυ νόστιμοοταν το εφαγα. τα φυλλα του τωρα εχουν ξεραθεί ολα. ετοιμάζω μεγαλύτερη γλάστρα , τι χωμα πρεπει να παρω? γιατι το χώμα που εβαλα δεν αποραφαει καθόλου νερο. τι λίπασμα χρειάζεται ? και για μύγες που έρχονται συνέχεια τι μπορω να κανω να τα αποφύγω, διώξω ? ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 14, 2018

  Καλημέρα Πέτρο. Σχετικά με την πορτοκαλιά σε γλάστρα, χρησιμοποίησε φυτόχωμα γενικής χρήσης με αρκετό περλίτη και ελαφρόπετρα για να στραγγίζει εύκολα το νερό. Κάνε της ένα ελαφρύ κλάδεμα αφαιρώντας τα ξερά και πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο για να βγάλει νέο φύλλωμα, μια φορά το μήνα. Για να αντιμετώπίσεις τα έντομα που την προσβάλλουν, όπως ο αλευρώδης, ο φυλλοκνίστης και η μελίγκρα, μπορείς να ψεκάσεις προληπτικά με διάλυμα θερινού πολτού ή με αυτοσχέδια συνταγή με οικολογικά υλικά που προτείνουμε στο σχετικό άρθρο και βίντεο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ιωαννης Μάιος 4, 2018

Ειμαι ο ιωαννης ..Συνταξιουχος δικηγορος !! τωρα που κολαει το καλλιεργητης ειναι αλλη εννοια …Απλα απο μικρο παιδι λατρευω την φυση .και υα φυτα !1 ειμαι και κρητικος και ο παπουλης μου εχει 900 στρεματα στο ρεθυμνο και εχω μαθει πολλα απο αυτον ..Τωρα εχω ενα συγκροτημα τουριστικο και ο κηπος μου ειναι 5 στρεματα και εχω πολλα δεντρα και φυτα κηπευτικα ..Εχω και πορτοκαλιες μκεγαλες 10 ετων !! Σημερα παρασκευη 4 μαιου εκοψα ενα κλαδι απο την πορτοκαλια με μικρους καρπους επανω και το εβαλα σε ενα δοχειο με νερο να βγαλει ρια να το φυτεψω στον κηπο !! καλα εκανα η κατι αλλο πρεπει να κανω ?? θελω να φθυτεψω και αλλες πορτοκαλιες αλλα να μην παρω ετοιμες απο τα φυτωρια ..μΠΟΡΩ ? Το ιδιο θελω να κανω με μουσμουλια, βερυκοκια και ροδακινια !! να κανω το πειραμα και πως ? με σπορους απο ολα αυτα σε σπορειο και στην συνεχεια φυτεμα στο χωμα η με καπιο κλαδι απο αυτα ???
ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 6, 2018

  Γεια σου Ιωάννη, και χαιρόμαστε που καλλιεργείς τα φυτά σου με τόσο πάθος. Η μουσμουλιά μπορεί να φυτευτεί απευθείας με σπόρο. Τα υπόλοιπα φυτά πολλαπλασιάζονται με εμβολιασμό (πορτοκαλιές, βερικοκιές και ροδακινιές) σε διάφορα υποκείμενα που φυτεύονται με σπόρο. Δες περισσότερες πληροφορίες για τον φροντίδα της μουσμουλιάς και της βερικοκιάς στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος Ιούνιος 23, 2018

Καλημέρα
Αντιμετωπίζω ένα σοβαρό πρόβλημα με δύο πορτοκαλιές που έχω στο κήπο μου στην Ιεράπετρα. Ενώ έχουν τέλεια ανθοφορία και ο ανθός μετατρέπεται σε καρπό τελικά δεν κρατά τον καρπό και τον αποβάλει με αποτέλεσμα να μην κρατα πάνω από 10 με 15 πορτοκάλια. Θα με βοηθούσε πολύ να ακούσω την άποψη σας.
Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 24, 2018

  Καλημέρα Γιώργο. Αν η πορτοκαλιά είναι νεαρής ηλικίας είναι φυσιολογικό που δεν κρατά τόσους καρπούς και τους ρίχνει γιατί δεν μπορεί να τους μεγαλώσει. Αν είναι μεγαλύτερη σε ηλικία η πορτοκαλία, τότε πιθανότατα ποτίζεις υπερβολικά ή δεν βάζεις καθόλου λίπασμα. Πάντως, ο ψεκασμός των ανθέων της πορτοκαλιάς με εκχύλισμα φυκιών ή με μίγμα αμινοξέων βοηθά στην καρπόδεση της πορτοκαλιάς και στην επίτευξη σημαντικής παραγωγής.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.