10 μυστικά για την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς

πορτοκαλια καλλιεργεια φροντιδα

Η πορτοκαλιά είναι το δημοφιλέστερο εσπεριδοειδές δέντρο στον κόσμο που όλοι λατρεύουμε για τους νόστιμους ζουμερούς καρπούς του, για τους δροσερούς χυμούς που στίβουμε, και βέβαια για το γλυκό του κουταλιού που φτιάχνουμε με την φλούδα του.

Το πορτοκάλι εκτός από μοναδική γεύση, διαθέτει και σημαντική διατροφική αξία καθώς είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών, μετάλλων και φυτικών ινών και συμμετέχει στα περισσότερα προγράμματα διατροφής.

Μπορούμε επίσης να φυτέψουμε πορτοκαλιά σε γλάστρα για να διακοσμήσουμε το μπαλκόνι μας, απολαμβάνοντας τα πανέμορφα λευκά άνθη και την ξεχωριστή ομορφιά του.

Ας δούμε λοιπόν τις κυριότερες ποικιλίες πορτοκαλιές που μπορούμε να φυτέψουμε καθώς και χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα που χρειάζεται η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, ώστε να απολαμβάνουμε ολόφρεσκα και ζουμερά πορτοκάλια από τον κήπο ή το χωράφι μας.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι κυριότερες ποικιλίες πορτοκαλιάς;

Μπορούμε να επιλέξουμε αρκετές ποικιλίες πορτοκαλιάς για να φυτέψουμε από οξύχυμες κοινές και ομφαλοφόρες ποικιλίες μέχρι τις γλυκόχυμες ποικιλίες, καθώς και τις ποικιλίες σανγκουίνι με κόκκινη σάρκα.

 • Κοινές ποικιλίες πορτοκαλιάς: Παραδοσιακές μεσοπρώιμες κοινές ποικιλίες, Άρτας και Χανίων, με σφαιρικό μεσαίου μεγέθους καρπό, με λείο φλοιό και μέτριο πάχος που ωριμάζουν Ιανουάριο. Στις κοινές ποικιλίες ανήκει και η ποικιλία Βαλέντσια (Valencia) που ωριμάζει τέλη άνοιξης και καλοκαίρι.
 • Ομφαλοφόρες ποικιλίες πορτοκαλιάς: Οι ομφαλοφόρες ποικιλίες διακρίνονται καθώς οι καρποί φέρουν ομφαλό, ένα μικρό καρπό στην άκρη, ακριβώς απέναντι από τον ποδίσκο. Πιο γνωστές ομφαλοφόρες ποικιλίες είναι η μεσοπρώιμη ποικιλία Μέρλιν που ωριμάζει Ιανουάριο-Μάρτιο, οι πρώιμες ποικιλία Ναβαλίνα (Navelina) και Νιούχολ (New Hall) που ωριμάζουν Νοέμβριο-Δεκέμβριο και την όψιμη Ναβελέιτ (Νavel Late) που ωριμάζει Απρίλιο-Μάιο.
 • Ποικιλία Salustiana: Εξαιρετική ποικιλία οξύχυμης πορτοκαλιάς, με αρωματικούς άσπερμους καρπούς. Η ποικιλία πορτοκαλιάς Σαλουστιάνα (Salustiana) ωριμάζει Ιανουάριο-Μάρτιο, κατάλληλη για επιτραπέζια χρήση αλλά και για παραγωγή χυμού.
 • Γλυκόχυμες ποικιλίες πορτοκαλιάς: Οι γλυκόχυμες ποικιλίες πορτοκαλιών, τα ντόλτσο ή σεκέρια όπως ονομάζονται, διαθέτουν χαμηλή οξύτητα, γλυκιά γεύση αλλά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C από τις οξύχυμες ποικιλίες.
 • Ποικιλίες πορτοκαλιάς σαγκουίνια: Εντυπωσιακές αιματόχρωμες ποικιλίες πορτοκαλιού (σαγκουίνια), με κόκκινο χρώμα στη σάρκα και το χυμό, με πιο γνωστές την ποικιλία Μόρο (Moro) με πορτοκαλί χρώμα φλοιού με ρόδινες αποχρώσεις και ποικιλία Ταρόκο (Tarocco), με πορτοκαλί χρώμα φλοιού.

2. Που ευδοκιμεί η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς και τι συνθήκες χρειάζεται για να αναπτυχθεί;

Η καλλιέργεια της πορτοκαλιά ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης εδάφη, αμμοαργιλλώδη ή αργιλλοαμμώδη, γόνιμα, βαθιά, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο που διαθέτουν καλή αποστράγγιση.

Για να μας δώσουν πλούσια παραγωγή, οι πορτοκαλιές χρειάζονται απαραίτητα ήπιες δροσερές συνθήκες, χωρίς πολύ υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες ή απότομες μεταβολές.

Η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς προτιμά ηλιόλουστες και θερμές περιοχές για να ευδοκιμήσει και να δώσει ποιοτικούς καρπούς. Οι δυνατοί άνεμοι, ειδικά οι ψυχροί βοριάδες, το χαλάζι και το χιόνι προκαλούν μείωση της βλάστησης και της παραγωγής, καθώς και υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών της πορτοκαλιάς.

Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τις πορτοκαλιές είναι 4-5 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης και 4 μέτρα μεταξύ των θέσεων φύτευσης. Αποφεύγουμε πυκνότερες φυτεύσεις στα δέντρα της πορτοκαλιάς για να εξασφαλίσουμε περισσότερη ηλιοφάνεια και καλύτερο αερισμό.

Αποστάσεις φύτευσης για καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων
Αποστάσεις φύτευσης για καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων

3. Πώς καλλιεργούμε πορτοκαλιά σε γλάστρα στο μπαλκόνι;

Η πορτοκαλιά μπορεί να καλλιεργηθεί στο μπαλκόνι ή τη βεράντα μας για να μεγαλώσει.

Η φύτευση της πορτοκαλιάς σε γλάστρα γίνεται, κυρίως, για καλλωπιστική χρήση λόγω του σκουροπράσινου φυλλώματος και των πορτοκαλί καρπών και όχι τόσο για παραγωγή πορτοκαλιών που είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με πορτοκαλιές που έχουν φυτευτεί στο έδαφος.

Επιλέγουμε ηλιόλουστο σημείο με νότιο προσανατολισμό για να τοποθετήσουμε τη γλάστρα της πορτοκαλιάς για να έχε πλουσιότερη βλάστηση και να μας χαρίσει περισσότερους καρπούς.

Για τη φύτευση της πορτοκαλιάς, χρησιμοποιούμε μία μεγάλη πήλινη ή πλαστική γλάστρα, με βάθος και διάμετρο τουλάχιστον 40-50 εκατοστών, ώστε να αναπτυχθεί το ριζικό της σύστημα.

Γεμίζουμε τη γλάστρα φυτόχωμα γενικής χρήσης ή ειδικό για καρποφόρα δέντρα, ενισχυμένο με θρεπτικά συστατικά αφού πρώτα έχουμε προσθέσει μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για να εξασφαλίσουμε καλύτερη αποστράγγιση.

Πορτοκαλιά σε γλάστρα
5 μυστικά για καλλιέργεια πορτοκαλιάς σε γλάστρα

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς;

Οι πορτοκαλιές χρειάζονται συχνό πότισμα για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική εδαφική υγρασία στο ριζικό τους σύστημα. Ειδικά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού, απαιτεί τακτικό πότισμα κάθε 2-3 μέρες, ενώ την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου αρκεί μία φορά τη βδομάδα.

Η ποσότητα κάθε ποτίσματος σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, όπως την στράγγιση του εδάφους, την ηλικία των δέντρων, καθώς και από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν.

Ειδικά τα νεαρά δενδρύλλια πορτοκαλιάς, όταν φυτεύονται απαιτούν καλά ποτίσματα για να αναπτυχθεί επαρκώς το ριζικό τους σύστημα, και να δώσουν γρήγορα νέα δυνατή βλάστηση. Κατάλληλο σύστημα ποτίσματος της πορτοκαλιάς, είναι το σύστημα άρδευσης με σταγόνες.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στις πορτοκαλιές;

H καλλιέργεια της πορτοκαλιάς χρειάζεται τακτική λίπανση για να μας δώσει πλούσια βλάστηση και καλή παραγωγή κάθε χρόνο. Είναι απαραίτητο να προσθέσουμε πλήρη βιολογικά λιπάσματα που περιέχουν άζωτο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, καθώς επίσης ιχνοστοιχεία σίδηρου και ψευδαργύρου.

Η λίπανση της πορτοκαλιάς γίνεται σε 3 στάδια: α) κάνουμε μία πρώτη λίπανση στις αρχές της άνοιξης, ενσωματώνοντας στο έδαφος το λίπασμα, β) δεύτερη λίπανση στις αρχές του καλοκαιριού και γ) τρίτη λίπανση με περισσότερο κάλιο την εποχή του φθινοπώρου.

Ενδεικτικά, ικανοποιητική ποσότητα λιπάσματος για πορτοκαλιές είκοσι ετών, είναι 1-1,5 κιλό λίπασμα σε κάθε λίπανση.

6. Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της πορτοκαλιάς;

Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς πρέπει να γίνεται από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη καλοκαιριού, αφού έχει ολοκληρωθεί η καρποφορία των δέντρων. Ο χρόνος του κλαδέματος εξαρτάται από την ποικιλία της πορτοκαλιάς και τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής.

Σχετικά με τον τρόπο κλαδέματος της πορτοκαλιάς, εφαρμόζουμε κάθε χρόνο ελαφρύ κλάδεμα διατηρώντας την σε κυπελλοειδές σχήμα.

Απομακρύνουμε εσωτερικά αδύνατους βλαστούς καθπως και λαίμαργους (δυνατοί εσωτερικοί βλαστοί που δεν φέρουν καρποφορία) για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό. Παράλληλα, διατηρούμε την πορτοκαλιά μας σε ένα σταθερό ύψος.

Επίσης, αφαιρούμε τις ποδιές (πλάγια καρποφόρα βλάστηση σε χαμηλό ύψος) της πορτοκαλιάς που έχουν ασθενικούς βλαστούς και μικρή παραγωγή για να ενισχύσουμε τις πιο δυναμικές ποδιές.

Κλάδεμα πορτοκαλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της πορτοκαλιάς

8. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς;

Η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς προσβάλλεται από αρκετά έντομα όπως η μελίγκρα, ο ψευδόκοκκος ή βαμβακάδα, η μύγα της Μεσογείου και ο θρίπας, ενώ το έντομο του φυλλοκνίστη κάνει ζημιά στην τρυφερή βλάστηση στις νεαρές πορτοκαλιές.

Για την βιολογική αντιμετώπιση των εντόμων, ψεκάζουμε προληπτικά με βιολογικά εντομοκτόνα όπως ο θερινός πολτός και τα άλατα καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Θερινός πολτός
Τι είναι ο θερινός πολτός και πώς χρησιμοποιείται στα φυτά

Επίσης, στις πορτοκαλιές συναντάμε το σύμπτωμα της κομμίωσης (έκκριση κόλλας) που οφείλεται στον μύκητα φυτόφθορα (Phytophtora) που επιβιώνει στο έδαφος και εκδηλώνεται στην βάση του κορμού (λαιμός) του δέντρου καθώς και στις ρίζες.

Για την βιολογική αντιμετώπιση της φυτόφθορα, αλείφουμε τον κορμό του δέντρου μέχρι ένα μέτρο με βορδιγάλιο πολτό (γαλαζόπετρα με ασβέστη) και φροντίζουμε η βάση του κορμού του δέντρου να μην έρχεται σε επαφή με το νερό άρδευσης.

Κομμίωση, αντιμετώπιση της φυτόφθορα σε καρποφόρα δέντρα
Κομμίωση, αντιμετώπιση της φυτόφθορα σε καρποφόρα δέντρα

Μεγάλος κίνδυνος για τις πορτοκαλιές είναι ο ιός της τριστέτσα που πρόσφατα εμφανίστηκε και στη χώρα μας και προσβάλλει ιδιαίτερα πορτοκαλιές που είναι εμβολιασμένες σε υποκείμενο νερατζιάς.

7. Πώς πολλαπλασιάζεται η πορτοκαλιά;

Η πορτοκαλιά μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, με μοσχεύματα και με εμβολιασμό. Παρακάτω, περιγράφουμε αναλυτικά πως θα δημιουργήσουμε καινούρια δέντρα πορτοκαλιάς από τις αγαπημένες μας ποικιλίες:

Υποκείμενα καρποφόρων δέντρων
Υποκείμενα καρποφόρων δέντρων και συμβατές ποικιλίες για μπόλιασμα
 • Πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα: Ο πολλαπλασιασμός της πορτοκαλιάς μπορεί να γίνει εύκολα και με τμήματα βλαστού (μοσχεύματα) μήκους 15-20 εκατοστών που παίρνουμε από υγιείς δυνατούς βλαστούς της πορτοκαλιάς την περίοδο της άνοιξης, και φυτεύουμε σε γλαστράκια φυτωρίου που διατηρούμε σε δροσερό και φωτεινό σημείο.
Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
 • Πολλαπλασιασμός πορτοκαλιάς με σπόρο

Αν δοκιμάσουμε να πολλαπλασιάσουμε την πορτοκαλιά με σπόρο, δεν θα μας δώσει δενδρύλλιο που να κάνει καρπούς ίδιας ποικιλίας με τον σπόρο που φυτέψαμε και θα πρέπει να τα εμβολιάσουμε με την επιθυμητή ποικιλία πορτοκαλιάς.

9. Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που εμφανίζονται στην καλλιέργεια της πορτοκαλιάς;

H πορτοκαλιά μπορεί να εμφανίσει διάφορα προβλήματα όπως κιτρίνισμα στα φύλλα, πτώση των ανθών, πτώση των καρπών μαύρισμα στα φύλλα και τους καρπούς. Ας δούμε λοιπόν παρακάτω τις αιτίες που προκαλούν αυτά τα προβλήματα για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

 • Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα της πορτοκαλιάς

Το κιτρίνισμα των φύλλων της πορτοκαλιάς μπορεί να εμφανιστεί σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας αλλά κα σε συνθήκες ξηρασίας ειδικά αν οι πορτοκαλιές έχουν μείνει απότιστες. Επίσης, τα φύλλα της πορτοκαλιάς παίρνουν κίτρινο χρώμα σε περίπτωση έλλειψη θρεπτικών στοιχείων όπως αζώτου, σιδήρου, ψευδαργύρου και μαγνησίου και θα πρέπει να προσθέσουμε κατάλληλο λίπασμα.

Κίτρινα φύλλα
Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά και πώς το αντιμετωπίζουμε
 • Γιατί πέφτουν τα άνθη της πορτοκαλιάς

Tα άνθη της πορτοκαλιάς μπορεί να πέσουν σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας ή αν προσθέσουμε μεγάλες ποσότητες λιπάσματος αζώτου. Επίσης, αν οι πορτοκαλιές είναι εκτεθειμένες σε δυνατούς ανέμους, βοριάδες ή νοτιάδες, τότε μπορεί να πέσουν ή να καούν τα άνθη τους.

 • Γιατί μαυρίζουν τα φύλλα και οι καρποί της πορτοκαλιάς

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο το μαύρισμα των φύλλων και των καρπών της πορτοκαλιάς λόγω του μύκητα της καπνιάς που αναπτύσσεται πάνω σε μελιτώματα από έντομα όπως η μελίγκρα (αφίδες), ο αλευρώδης της λεμονιάς, η ψώρα των φυτών (κοκκοειδή) και τον ψευδόκοκκο (βαμβακάδα).

Καπνιά, αντιμετώπιση του μύκητα που προκαλεί μαύρισμα στα φυτά
Καπνιά, αντιμετώπιση του μύκητα που προκαλεί μαύρισμα στα φυτά

Για να το αντιμετωπίσουμε το μαύρισμα στα φύλλα και στους καρπούς της πορτοκαλιάς, θα πρέπει να ψεκάσουμε με βιολογικά σκευάσματα χαλκού και θερινού πολτού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

 • Γιατί πέφτουν τα πορτοκάλια από τις πορτοκαλιές;

Η πτώση των καρπών της πορτοκαλιάς μπορεί να οφείλεται σε έλλειψη νερού τους καλοκαιρινούς μήνες, σε υπερβολική λίπανση με λίπασμα αζώτου, σε έντονη παγωνιά και χαλάζι καθώς και σε προσβολή από το έντομο της μύγας της Μεσογείου.

10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς

Κατάλληλη εποχή για να συγκομίσουμε τα ώριμα πορτοκάλια είναι όταν αποκτήσουν πορτοκαλί χρώμα και έχουν γλυκάνει καθώς διαθέτουν επαρκή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Για καλύτερη συντήρηση και αποθήκευση των πορτοκαλιών, τα διατηρούμε στο ψυγείο μέσα σε νάιλον σακούλα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (54)

 1. Andreas Skordis
  04/04/2024

  Κύριε Κώστα σε χαιρετώ. Μπορείς σε παρακαλώ να μου πεις γιατί τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια γίνονται κούφια ; Δεν σκωληκιάζουν αλλά όταν τα πιέσεις συρρικνώνονται. Τι μπορεί να φταίει; Ευχαριστώ πολύ.

 2. Παναγιώτης.
  03/04/2024

  Κάνει να ποτίζουμε εν καιρό ανθοφορίας.σε πορτοκαλιές μέρλιν? Ευχαριστώ

  • Κατά τη διάρκεια ανθοφορίας θα απαιτηθεί πότισμα, ειδικά αν επικρατούν ζεστές συνθήκες. Χρειάζεται προσοχή καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει πτώση καρπών.

 3. Φρόντισε να τα έχεις σε προστατευμένη θέση και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση και υγρό λίπασμα για καρποφόρα δέντρα για ανάπτυξη νέας βλάστησης.

 4. Θέμος
  08/06/2023

  Καλησπέρα. Σχετικά με τον πολλαπλασιασμό των πορτοκαλιών με σπόρο, ποια εποχή είναι κατάλληλη για να φυτέψουμε σπόρο πορτοκαλιάς;

 5. ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΙΨΗΣ
  08/06/2023

  ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!!!!!!!!

 6. Στέλιος
  05/05/2023

  Γεια σας!

  2 πορτοκαλιές που έχω στην αυλή στο κέντρο της Αθήνας φέτος δώσανε πολλά άνθη και πλέον βλέπω ότι κρατάει μικρά καρπακια. Για να μπορέσουν τα δέντρα να κρατήσουν όσο ο δυνατόν πιο πολλούς καρπούς, μπορώ να κάνω τι?

  • Μπορείς να προσθέσεις βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο, μία φορά το μήνα, για να ενισχύσεις την καρποφορία τους.

 7. Σια
  09/01/2023

  Καλησπέρα!
  Τα πορτοκάλια απο την πορτοκαλιά μας περιέχουν σκουλήκια λογικά μύγας.
  Πως προσβλήθηκαν τα πορτοκάλια και τι θα μας προτείνατε να κάνουμε;

  • Καλησπέρα Σία. Μπορείς να βάλεις παγίδες για μύγα Μεσογείου και να ψεκάσεις με βιολογικά σκευάσματα μέσα στο καλοκαίρι.

 8. Λευτέρης
  02/05/2022

  Καλησπέρα, καλό μήνα!!
  Μία ερώτηση, έχω 2 πορτοκαλιές τις οποίες έχω φυτέψει περίπου στα 2-3 χρόνια. Εδώ και 2 εβδομάδες έχουν αρχίσει και κιτρινιζουν τα φύλλα και ξερενετε ο κορμός από πάνω προς τα κάτω. Την κλάδεψα λίγο αλλά συνεχίζει.
  Τι μπορεί να φταει και πως να το αντιμετωπίσω ?

 9. ΦΩΤΗΣ
  20/04/2022

  Κωστα γεια σου.μπορουμε οταν οι πορτοκαλιες ειναι ανθισμενες η’ αλλα δενδρα να ψεκαζουμε με θερινο πολτο?μηπως εμποδιζει την καρποφορια επειδη δημιουργει φιλμ πανω στο φυτο?ευχαριστω.

 10. Ευάγγελος
  19/02/2022

  Καλησπέρα. Έχω μια πορτοκαλιά Μέρλιν 3 ετών, ένα περγαμόντο 5 ετών φυτεμένα στο έδαφος και μια λεμονια σε γλάστρα. Φέτος έχουν γυρίσει ολα τα νέα φύλλα με κάποια σημάδια και είναι πολύ λεπτά. Έριξα χθες βορδυγάλιο, θειϊκό σίδηρο και πότισα με εκχύλισμα φυκιών. Από τι προέρχεται αυτό, μπορώ να κάνω κάτι άλλο?

 11. Νίκος Μπ.
  21/04/2021

  Καλησπέρα σας. Έχω αγοράσει μια μικρή ναβαλίνα πορτοκαλιά και την έχω φυτέψει 1 μήνα περίπου ενώ την είχα 1 χρόνο σχεδόν σε γλάστρα. Προτού την φυτέψω η πορτοκαλιά είχε ρίξει το φύλλωμα της και είχε μόνο άνθη πάνω της. Το περίεργο είναι ότι δεν έχει βγάλει νέα φύλλα και νιώθω πως κάποια μικρά κλαδάκια στο πάνω μέρος έχουν ψιλοξεραθεί. Τι θα μπορούσα να κάνω σε αυτή την περίπτωση για να ζωηρέψει πάλι η πορτοκαλιά μου; Σας επισυνάπτω και 4 φωτογραφίες για να καταλάβετε καλύτερα την κατάσταση της.
  https://ibb.co/c6rZcqw
  https://ibb.co/GPWHqG2
  https://ibb.co/2y4hqPn
  https://ibb.co/9qPxzXJ

  • Καλησπέρα Νίκο. Κάνε ένα ελαφρύ κλάδεμα στα ξερά κλαδάκια της πορτοκαλιάς και βάλε λίπασμα αζώτου για να αναπτύξει φύλλωμα.

   • Νίκος Μπ.
    22/04/2021

    Για λίπασμα αζώτου μπορώ να χρησιμοποιήσω το “λίπασμα 12-12-17+2mg0” με ολικό διαθέσιμο άζωτο 12,0% , Νιτρικό 5,2%, Αμμωνιακό 6.8%, ολικός διαθέσιμος φώσφορος 12,0%, ολικό διαθέσιμο κάλιο 17,0%, ολικό διαθέσιμο μαγνήσιο 2,0%; Γιατί το αγόρασα πριν 1 μήνα και μου είχαν πει να ρίχνω μια χούφτα κάθε μήνα. Έχω ρίξει ήδη μία ( 26 μέρες πριν ) και τώρα σε 4 μέρες πλησιάζει να βάλω για δεύτερη φορά. Ή μου προτείνετε κάτι άλλο.

    • Καλημέρα Νίκο. Είναι πλήρες λίπασμα με μέτρια περιεκτικότητα σε άζωτο αλλά μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και βλέπουμε στη συνέχεια.

     • ΞΕΝΟΦΩΝ
      25/12/2021

      Πότε είναι η κατάλληλη περίοδος για να γίνει κάποιος ψεκασμός για την καταπολέμηση της μύγα της μεσογείου και ποια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα προτείνετε σε περιπτώσεις πολύ έντονης προσβολής;

      • Καλημέρα Ξενοφώντα. Για περιπτώσεις έντονης προσβολής και χρήσης χημικών σκευασμάτων, θα πρέπει να συμβουλευτείς το γεωπόνο της περιοχής σου.

 12. Γιάννης
  06/03/2021

  Καλημέρα.Ειμαι από Αργολίδα και θελω να φυτέψω 300 δεντράκια βαλεντζια στο χωράφι.Τι καλλιέργεια χρειάζεται για να τα βγάλω Σεπτεμβρι

  • Καλησπέρα Γιάννη. Αν αναφέρεσαι στην προετοιμασία του χωραφιού για να φυτέψεις τις πορτοκαλιές σου, καλό είναι να ενσωματώσεις κομπόστ και κοπριά.

 13. Ευάγγελος
  22/01/2021

  Γεια χαρα, συγχωρεστε με αν δεν βρισκομαι στην καταλληλη ενοτητα , θα ηθελα να κανω μια ερωτηση που αφορα τα εσπεριδοειδη γενικοτερα (συμπεριλαμβανομενης της πορτοκαλιας).Εχω σε γλαστρες: πορτοκαλια , μανταρινια και λεμονια και εχω σκοπο να τα φυτεψω στον κηπο(εδαφος) .Κανοντας μια αναζητηση στο διαδικτυο( σε διαφορες γεωπονικες και μη ιστοσελιδες) συνιστουν τα φυτα να φυτευτουν στο ιδιο βαθος με αυτο που ηταν στο φυτωριο και οχι πιο βαθια.Θελω να ρωτησω αν συμφωνειτε με αυτην την αποψη, και αν ναι,γιατι συμβαινει αυτο με τα εσπεριδοειδη και δεν συνιστουν φυτεμα οπως σε αλλα δεντρα, που απλως το εμβολιο θα ειναι πανω απο το εδαφος.(πχ 5-10 εκατοστα)
  Το ρωταω αυτο διοτι βρισκομαι σε νησι οπου εχει αρκετη ξηρασια, σπανιες βροχες, και το νερο αρκετα ακριβο(ιδιως αν ξεπερασεις καποια κυβικα) και το βαθυ φυτεμα θα βοηθουσε και στην οικονομια του νερου(σε συνδυασμο με εδαφοκαλυψη) αλλα και στην αναπτυξη απ οσο γνωριζω.Σας ευχαριστω και αν εχω καπου λαθος παρακαλω διορθωστε με.

  • Καλησπέρα Ευάγγελε. Μπορείς να μεταφυτεύσεις τα φυτά λεμονιάς, πορτοκαλιάς και μανταρινιάς που έχεις σε γλάστρα στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Μπορείς ασφαλώς να φυτέψεις βαθύτερα τα φυτά σου αρκεί να είναι σε ασφαλές ύψος από το χώμα το εμβόλιο τουλάχιστον 10 εκατοστά.

   • Ευάγγελος
    22/01/2021

    Τελεια . Ο λογος που πρεπει να απεχει τουλαχιστον 10 εκατοστα το εμβολιο απο το εδαφος και οχι λιγοτερο ειναι (εκτος του να μη ριζωσει ) για να μη βρεχεται στα ποτισματα και αρρωσταινει?η κατι αλλο? ευχαριστω και παλι

    • Ακριβώς, Ευάγγελε για να μην διαβρέχεται το σημείο ένωσης εμβολίου και υποκειμένου και προκληθούν μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες.

 14. Ανδρεας
  07/12/2020

  Γεια σας εχω περιπου 30 δεντρα πορτοκαλιων τα ποτιζω τους καλοκαιρινους μηνες ειναι χοντρα αλλα αυτην την εποχη τα πορτοκαλια ειναι πρασινα ακομα οχι ολα αλλα τα περισσοτερα και εχουν πολυ ξινη γευση, τι μπορει να φταιει για αυτο; Περιμενω απαντηση σας ευχαριστω.

 15. Νικόλαος
  23/10/2020

  Καλησπέρα σας , ανέβασα μια φωτογραφία με την πορτοκαλιά μου. Θέλω να μου πείτε αν πιστεύετε ότι το φυτό είναι υγιές ή χρειάζεται κάτι γιατί βλέπω το φύλλο κάπως να διπλώνει.

  Φωτογραφία : https://ibb.co/QYhb3Xz

  • Καλησπέρα Νικόλαε. Το δίπλωμα του φύλλου μπορεί να οφείλεται σε εντομολογική προσβολή ή σε έλλειψη ποτίσματος. Ψέκασε με διάλυμα θερινού πολτού το φύλλωμα της πορτοκαλιάς και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση του φυτού.

 16. Γιώργος
  03/10/2020

  Γιατί σκάνε τα πορτοκάλια και πέφτουν από το δέντρο; Τι μπορώ να κάνω;

 17. Τονια
  16/08/2020

  Άλλη μια ερώτηση γτι σας κουρασα!!! Η πορτοκαλια μου είναι φυτεμενη γυρω στα τριάντα χρόνια αλλά τα πορτοκαλια των τελευταίων χρόνων είναι ξινά πολυ!!!! Μπορώ ν κάνω κάτι?? Συγχαρητήρια για όλο αυτό που κάνετε βοηθάτε παρά πολυ συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα!! Ευχαριστώ για τις άμεσες κ γρήγορες απαντήσεις σας!!!

 18. Αγγελάκη Μάρθα
  06/08/2020

  Πότε μπορώ να φυτέψω και πως πορτοκαλίες στο χωράφι μου;

 19. Σόνια
  03/03/2020

  Η πορτοκάλια μου έχει δέσει καρπούς είναι η εποχή ή λόγω του καιρού έχει …τρελαθεί;

 20. Γιώργος
  23/06/2018

  Καλημέρα
  Αντιμετωπίζω ένα σοβαρό πρόβλημα με δύο πορτοκαλιές που έχω στο κήπο μου στην Ιεράπετρα. Ενώ έχουν τέλεια ανθοφορία και ο ανθός μετατρέπεται σε καρπό τελικά δεν κρατά τον καρπό και τον αποβάλει με αποτέλεσμα να μην κρατα πάνω από 10 με 15 πορτοκάλια. Θα με βοηθούσε πολύ να ακούσω την άποψη σας.
  Ευχαριστώ

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   24/06/2018

   Καλημέρα Γιώργο. Αν η πορτοκαλιά είναι νεαρής ηλικίας είναι φυσιολογικό που δεν κρατά τόσους καρπούς και τους ρίχνει γιατί δεν μπορεί να τους μεγαλώσει. Αν είναι μεγαλύτερη σε ηλικία η πορτοκαλία, τότε πιθανότατα ποτίζεις υπερβολικά ή δεν βάζεις καθόλου λίπασμα. Πάντως, ο ψεκασμός των ανθέων της πορτοκαλιάς με εκχύλισμα φυκιών ή με μίγμα αμινοξέων βοηθά στην καρπόδεση της πορτοκαλιάς και στην επίτευξη σημαντικής παραγωγής.

 21. Ιωαννης
  04/05/2018

  Ειμαι ο ιωαννης ..Συνταξιουχος δικηγορος !! τωρα που κολαει το καλλιεργητης ειναι αλλη εννοια …Απλα απο μικρο παιδι λατρευω την φυση .και υα φυτα !1 ειμαι και κρητικος και ο παπουλης μου εχει 900 στρεματα στο ρεθυμνο και εχω μαθει πολλα απο αυτον ..Τωρα εχω ενα συγκροτημα τουριστικο και ο κηπος μου ειναι 5 στρεματα και εχω πολλα δεντρα και φυτα κηπευτικα ..Εχω και πορτοκαλιες μκεγαλες 10 ετων !! Σημερα παρασκευη 4 μαιου εκοψα ενα κλαδι απο την πορτοκαλια με μικρους καρπους επανω και το εβαλα σε ενα δοχειο με νερο να βγαλει ρια να το φυτεψω στον κηπο !! καλα εκανα η κατι αλλο πρεπει να κανω ?? θελω να φθυτεψω και αλλες πορτοκαλιες αλλα να μην παρω ετοιμες απο τα φυτωρια ..μΠΟΡΩ ? Το ιδιο θελω να κανω με μουσμουλια, βερυκοκια και ροδακινια !! να κανω το πειραμα και πως ? με σπορους απο ολα αυτα σε σπορειο και στην συνεχεια φυτεμα στο χωμα η με καπιο κλαδι απο αυτα ???
  ευχαριστω

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   06/05/2018

   Γεια σου Ιωάννη, και χαιρόμαστε που καλλιεργείς τα φυτά σου με τόσο πάθος. Η μουσμουλιά μπορεί να φυτευτεί απευθείας με σπόρο. Τα υπόλοιπα φυτά πολλαπλασιάζονται με εμβολιασμό (πορτοκαλιές, βερικοκιές και ροδακινιές) σε διάφορα υποκείμενα που φυτεύονται με σπόρο. Δες περισσότερες πληροφορίες για τον φροντίδα της μουσμουλιάς και της βερικοκιάς στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 22. πετρος
  03/04/2018

  καλήμερα σας.γεμισα το μπαλκόνι μου με πολλα φυτα αν και δεν εχω καμια ιδεα , αλλα τα φροντίζω και ειμαι πανω τους καθε μερα. εχω πορτοκαλιά σε γλάστρα, το εχω περιπου 5μηνες, απ οσο με είπαν ειναι 3 ετων (νερατζια) ειχε ενα πορτοκάλι επανω και πραγματικα πολυ νόστιμοοταν το εφαγα. τα φυλλα του τωρα εχουν ξεραθεί ολα. ετοιμάζω μεγαλύτερη γλάστρα , τι χωμα πρεπει να παρω? γιατι το χώμα που εβαλα δεν αποραφαει καθόλου νερο. τι λίπασμα χρειάζεται ? και για μύγες που έρχονται συνέχεια τι μπορω να κανω να τα αποφύγω, διώξω ? ευχαριστώ

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   14/04/2018

   Καλημέρα Πέτρο. Σχετικά με την πορτοκαλιά σε γλάστρα, χρησιμοποίησε φυτόχωμα γενικής χρήσης με αρκετό περλίτη και ελαφρόπετρα για να στραγγίζει εύκολα το νερό. Κάνε της ένα ελαφρύ κλάδεμα αφαιρώντας τα ξερά και πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε άζωτο για να βγάλει νέο φύλλωμα, μια φορά το μήνα. Για να αντιμετώπίσεις τα έντομα που την προσβάλλουν, όπως ο αλευρώδης, ο φυλλοκνίστης και η μελίγκρα, μπορείς να ψεκάσεις προληπτικά με διάλυμα θερινού πολτού ή με αυτοσχέδια συνταγή με οικολογικά υλικά που προτείνουμε στο σχετικό άρθρο και βίντεο.

 23. Νικόλαος
  26/02/2018

  1) Αυτό το 1-1,5 κιλά/δένδρο λίπασμα που ρίχνουμε, τι αναλογία από το κάθε συστατικό περιέχει; και πόσο περισσότερο θα είναι το Κ το φθινόπωρο;
  2) Κάθε πότε ψεκάζουμε με χαλκό; Εννοείτε τη γαλαζόπετρα ή τον οξυχλωριούχο Cu; Ποια είναι η δοσολογία;
  3) Σε περίπτωση προσβολής με φιλλοκνίστη κάθε πότε γίνεται ψεκασμός με θερινό πολτό και φυσική πυρεθρίνη και σε τι αναλογία το καθένα; Σε πόσα κιλά νερό;
  Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   03/03/2018

   Καλημέρα Νίκο. Σχετικά με τα τρία ερωτήματα σου, θα σου πρότεινα τα εξής:
   Χρησιμοποίησε βιολογικό λίπασμα με σύνθεση 7-4-7, ενώ την περίοδο του φθινοπώρου θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις βιολογικό λίπασμα 5-7-10.
   Ψεκάζουμε με χαλκό κάθε 2 βδομάδες και προτιμούμε οξυχλωριούχο χαλκό ή υδροξείδιο του χαλκού και όχι γαλαζόπετρα (θειικός χαλκός), καθώς μπορούν να συνδυαστούν και με υγρά λιπάσματα κατά τον ψεκασμό.
   Ο ψεκασμός γίνεται κάθε 15 μέρες σε αναλογία θερινού πολτού 10cc/1lt και φυσικής πυρεθρίνης 1cc/lt.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *