Άνηθος σε γλάστρα: 6 μυστικά για τη φροντίδα του

6 μυστικά για καλλιέργεια άνηθου σε γλάστρα

Άνηθος, ένα από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά της μεσογειακής κουζίνας με έντονα αρωματική γεύση που δε μπορεί να λείπει από την κουζίνα μας!

Ο άνηθος προσθέτει χρώμα και άρωμα στη στιγμή σε δεκάδες μαγειρικές συνταγές και σαλάτες, ενώ η φροντίδα του δεν είναι καθόλου απαιτητική.

Ευωδιαστός και ιδιαίτερα υγιεινός, ο άνηθος μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι για να κόβουμε και να απολαμβάνουμε τα φρέσκα φύλλα του τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε.

Εξάλλου, τα φρέσκα μυρωδικά περικλύουν όλο αυτό το άρωμα και τη γεύση που μπορούν να απογειώσουν και την πιο απλή συνταγή.

Ας δούμε, λοιπόν, τις σημαντικότερες συμβουλές για να καλλιεργήσουμε άνηθο σε γλάστρα στο σπίτι μας εύκολα και απλά και να απολαύσουμε μοναδικές γεύσεις στην κουζίνα μας.

Διαφήμιση

1. Τι γλάστρα χρειαζόμαστε για την φύτευση του άνηθου;

Φυτεύουμε τον άνηθο σε σχετικά βαθιά γλάστρα, καθώς η ρίζα του είναι πασσαλώδης και μακριά. Επιλέγουμε γλάστρα πήλινη ή πλαστική, με βάθος τουλάχιστον 20 εκατοστών και αντίστοιχη διάμετρο.

Ο άνηθος αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες 18-25 βαθμών και δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στο πολύ κρύο και τους βοριάδες.

Για τη φύτευση του άνηθου προτιμάμε μπαλκόνι με δυτική ή ανατολική έκθεση και φροντίζουμε να τον προστατεύουμε από την παγωνιά.

Κατά την περίοδο του καλοκαιριού, τοποθετούμε τον άνηθο σε ημισκιερή θέση, ώστε να παραμείνει δροσερός και καταπράσινος, και να μην βγάλει πρόωρα ανθοφόρους βλαστούς που σταματούν την ανάπτυξή του.

2. Τι προσέχουμε κατά την φύτευση του άνηθου σε γλάστρα;

Για την φύτευση του άνηθου, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα πλούσιο σε οργανική ουσία που περιέχει κομπόστ και περλίτη για να του εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό και ικανοποιητική αποστράγγιση του νερού.

Μπορούμε να φυτέψουμε σπόρους άνηθου στη γλάστρα μας σε βάθος περίπου 1 εκατοστού. Όταν φυτρώσουν οι σπόροι, αραιώνουμε τα φυτά αφήνοντας 3-4 σε κάθε γλάστρα.

Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά άνηθου για να μεταφυτεύσουμε στη γλάστρα ή τη ζαρντινιέρα μας.

Κατάλληλη εποχή για σπορά και φύτευση άνηθου είναι μέσα στο φθινόπωρο ή στις αρχές της άνοιξης.

ανηθος ποτε φυτευουμε
Πότε φυτεύουμε άνηθο;

3. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα ο άνηθος σε γλάστρα;

Ποτίζουμε συχνά τον άνηθο στη γλάστρα, σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία. Κατά το πότισμα, φροντίζουμε να μην βρέχουμε το φύλλωμα του για να αποφύγουμε την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών που προκαλούν αλλοίωση στο χρώμα του και άσπρισμα στα φύλλα.

Για άνηθο που καλλιεργούμε την περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε τακτικότερα και μεταφέρουμε τη γλάστρα σε μερική σκιά για να αντιμετωπίσουν την έντονη ζέστη.

4. Τι ανάγκες σε λίπανση έχει ο άνηθος σε γλάστρα;

Για τη λίπανση του άνηθου, χρησιμοποιούμε μικρές ποσότητες βιολογικού λιπάσματος, μία φορά το μήνα, προκειμένου να ενισχύσουμε την ανάπτυξή του. Αν το φυτόχωμα που μεταφυτεύσαμε τον άνηθο είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, δεν θα χρειαστεί άμεσα λίπασμα.

Πρέπει να γνωρίζουμε πως η υπερβολική ποσότητα λίπανσης με αζωτούχα λιπάσματα, όπως η αμμωνία, μπορεί να δημιουργήσει κιτρινίσματα στο φύλλωμα του άνηθου και να προκαλέσει ξήρανση του φυτού.

5. Τι προστασία χρειάζεται ο άνηθος στη γλάστρα;

Για να προστατέψουμε τον άνηθο από ασθένειες και έντομα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικά υλικά από την κουζίνα μας.

υγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση της μυκητολογικής ασθένειας του ωιδίου που προκαλεί άσπρισμα στο φύλλωμα του άνηθου, μπορούμε να ψεκάσουμε προληπτικά τον άνηθο με διάλυμα μαγερικής σόδας που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερό.

Αντίστοιχα, για την κάμπια που προτιμά τους τρυφερούς βλαστούς, μπορούμε να σκονίσουμε to φύλλα και τους βλαστούς του άνηθου με μίγμα από πιπέρι καγιέν και αλεύρι.

6. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τον άνηθο σε γλάστρα

Η συγκομιδή του άνηθου από τη γλάστρα συνήθως γίνεται 1,5-2 μήνες μετά τη μεταφύτευση του ή 3 μήνες μετά την σπορά. Συγκομίζουμε τον άνηθο, κόβοντας τους μικρούς βλαστούς με τα φύλλα του, σε απόσταση 2-3 εκατοστών από το χώμα για να μπορέσει να βλαστήσει ξανά και να μας δώσει νέα συγκομιδή μετά από 2-3 βδομάδες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *