εικόνα

Το κλάδεμα της αμυγδαλιάς

Το κλάδεμα της αμυγδαλιάς

Το κλάδεμα της αμυγδαλιάς

Το κλάδεμα της αμυγδαλιάς είναι βασικός καλλιεργητικός παράγοντας για το συνδυασμό καλής ανάπτυξης του δέντρου και επίτευξης ικανοποιητικής παραγωγής κάθε χρόνο. Το κλάδεμα διευκολύνει τη συγκομιδή των καρπών από τον καλλιεργητή, καθώς δεν αφήνει το δένδρο της αμυγδαλιάς να πάρει πολύ μεγάλο ύψος. Βασικά καρποφόρα όργανα της αμυγδαλιάς είναι οι ροζέτες στη νέα βλάστηση και οι μικροί βλαστοί της προηγούμενης χρονιάς.

 

Πότε γίνεται το κλάδεμα της αμυγδαλιάς και τι περιλαμβάνει;
 
Η αμυγδαλιά πρέπει να κλαδεύεται κάθε χρόνο την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου. Το κλάδεμα της διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης που αφορά το σχήμα που θα δώσουμε στο νεαρά δενδρύλια αμυγδαλιάς, και σε κλάδεμα καρποφορίας που αποσκοπεί στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Υπάρχει και το κλάδεμα ανανέωσης, που είναι το αυστηρό κλάδεμα που γίνεται σε γηρασμένα δένδρα που έχουν να κλαδευτούν πολλά χρόνια.

 

Πώς γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης της αμυγδαλιάς;
 
Κατά το κλάδεμα διαμόρφωσης της αμυγδαλιάς, θα πρέπει να γίνεται σχηματισμός του δέντρου με ελαφρές επεμβάσεις, σταδιακά, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνήθως η αμυγδαλιά διαμορφώνεται σε κυπελλοειδές σχήμα, με 3-4 κύριους βραχίονες σε ύψος 70-80 εκατοστών από την επιφάνεια του εδάφους για να διευκολύνονται οι καλλιεργητικές εργασίες. Κάθε βραχίονας της αμυγδαλιάς φέρει δυο βασικούς κλάδους, ο πρώτος σε απόσταση 30-40 εκατοστών από τη βάση και ο δεύτερος 60-80 εκατοστών από τη βάση, αντίθετα ο ένας από τον άλλο.

 

Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας της αμυγδαλιάς;
 
Το κλάδεμα καρποφορίας της αμυδαλιάς γίνεται με αποκοπή των παλαιότερων κλάδων, την απομάκρυνση των ξηρών ή προσβεβλημένων βλαστών, αλλά και την διατήρηση του φυτού σε ένα αποδεκτό ύψος ώστε να ευκολύνεται η συγκομιδή των καρπών. Επίσης, θα πρέπει να αφαιρούνται οι μη επιθυμητοί λαίμαργοι βλαστοί. Ειδικά για τις ποικιλίες που καρποφορούν περισσότερο σε ετήσιους βλαστούς (ροζέτες) και συνήθως παρενιαυτοφορούν (έχουν δηλαδή μειωμένη παραγωγή κάθε δεύτερο χρόνο), το κλάδεμα καρποφορίας πρέπει να συμβάλλει στην παραγωγή νέας βλάστησης και την αφαίρεση των παλιών καρποφόρων οργάνων.

 

Πώς γίνεται το κλάδεμα ανανέωσης της αμυγδαλιάς;
 
Το κλάδεμα ανανέωσης της αμυγδαλιάς γίνεται στα γηρασμένα δένδρα που στερούνται ζωηρής βλάστησης και που θα πρέπει να κλαδευτούν αρκετά αυστηρά για να δυναμώσουν εκ νέου. Το αυστηρό κλάδεμα περιλαμβάνει την αφαίρεση μεγάλων επάκριων κλάδων που βρίσκονται προς τη βάση των βραχιόνων, καθώς και αυστηρή αραίωση αδύνατων κλάδων. Σε περίπτωση που την επόμενη χρονιά στην αμυγδαλιά αναπτυχθούν πολλοί λαίμαργοι βλαστοί λόγω αυστηρού κλαδέματος, θα πρέπει να αραιωθούν επιμελώς ώστε να μην εξαντληθεί το δέντρο και οδηγηθεί σε ακαρπία.
 
Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της αμυγδαλιάς
 
Κατά το κλάδεμα της αμυγδαλιάς, όταν γίνονται μεγάλες τομές σε βλαστούς, θα πρέπει να καλύπτονται με πάστα κλαδέματος για την αποφυγή εισόδου παθογόνων και ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

 

Δες πληροφορίες για το κλάδεμα και άλλων φυλλοβόλων καρποφόρων δένδρων που γίνονται περίπου την ίδια περίοδο με της αμυγδαλιάς όπως κλάδεμα βερικοκιάς, κλάδεμα αχλαδιάς και κλάδεμα ροδιάς.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (3)

σχολιαστής
σταυρος κούλας Ιανουάριος 31, 2017

διαβασα για τα καρκινωματα στις ελιες και οτι μπορουμε να τα αφαιρεσουμε και να περασουμε βορδιγαλειο πολτο. αυτο που θελω να με πληροφορησεται ειναι αν μπορω να το κανω οποιαδηποτε εποχη η χρειαζεται να γινει μια συγκεκριμενη περιοδο. ευχαριστω.

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Ιανουάριος 31, 2017

    Tα καρκινώματα πάνω στον κορμό ή στους κεντρικούς βραχίονες της ελιάς μπορείτε να τα αφαιρέσετε οποιαδήποτε εποχή, αρκεί να μην είναι βροχερός ο καιρός ή με πολύ υψηλή υγρασία. Επίσης, καλό είναι να απολυμαίνετε το μαχαίρι που θα χρησιμοποιήσετε από ελιά σε ελιά.

    Απάντηση
σχολιαστής
σταυρος κούλας Φεβρουάριος 1, 2017

ευχαριστω πολυ

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.