Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αμυγδαλιάς

Κλάδεμα αμυγδαλιάς

Το κλάδεμα της αμυγδαλιάς γίνεται κάθε χρόνο και αποτελεί το πρώτο βήμα στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς για να απολαύσουμε υπέροχα αμύγδαλα!

Το κλάδεμα αποτελεί βασική καλλιεργητική πρακτική που αποσκοπεί στο συνδυασμό καλής ανάπτυξης του δέντρου και επίτευξης ικανοποιητικής παραγωγής.

Οι αμυγδαλιές κλαδεύονται κάθε χρόνο την εποχή του χειμώνα, ακόμα κι αν πολλές φορές έχουν ξεκινίσει να ανθίζουν.

Το κλάδεμα της αμυγδαλιάς διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης, που αφορά το σχήμα που δίνουμε σε νεαρά δενδρύλλια, και σε κλάδεμα καρποφορίας που αποσκοπεί στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων που θα μας χαρίσουν πλούσια παραγωγή καρπών.

Σε γηρασμένα δέντρα αμυγδαλιάς που έχουν να κλαδευτούν πολλά χρόνια και δίνουν υποβαθμισμένη παραγωγή, πραγματοποιούμε πιο δραστική επέμβαση με το κλάδεμα ανανέωσης που έχει στόχο την ενδυνάμωση του δέντρου, κόβοντας μεγάλο μέρος των κλαδιών του.

Ας δούμε αναλυτικά πώς κλαδεύουμε τις αμυγδαλιές και πότε εφαρμόζουμε κάθε τύπο κλαδέματος.

Διαφήμιση

1. Με ποιο τρόπο γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης της αμυγδαλιάς;

Κατά το κλάδεμα διαμόρφωσης των νεαρών δενδρυλλίων αμυγδαλιάς, πραγματοποιούμε σχηματισμό του δέντρου με ελαφρές επεμβάσεις και σταδιακά, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Συνήθως οι αμυγδαλιές διαμορφώνονται σε κυπελλοειδές σχήμα, με 3-4 κύριους βραχίονες σε ύψος 70-80 εκατοστών από την επιφάνεια του εδάφους για να διευκολύνονται οι καλλιεργητικές εργασίες.

Κάθε βραχίονας της αμυγδαλιάς φέρει δυο βασικούς κλάδους, ο πρώτος σε απόσταση 30-40 εκατοστών από τη βάση και ο δεύτερος 60-80 εκατοστών από τη βάση, με αντίθετη κατεύθυνση ο ένας από τον άλλο.

2. Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας της αμυγδαλιάς;

Κατάλληλη εποχή για το ετήσιο κλάδεμα της αμυγδαλιάς είναι η περίοδος Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου.

Το κλάδεμα καρποφορίας της αμυγδαλιάς πρέπει καταρχήν να διευκολύνει τη συγκομιδή των καρπών από τον καλλιεργητή, αποτρέποντας την μεγάλη ανάπτυξη του δέντρου σε ύψος.

Περιλαμβάνει το κόψιμο παλαιότερων κλαδιών, την απομάκρυνση των ξερών ή προσβεβλημένων από ασθένειες βλαστών, καθώς και την αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών. Βασικά καρποφόρα όργανα της αμυγδαλιάς είναι οι ροζέτες στη νέα βλάστηση και οι μικροί βλαστοί της προηγούμενης χρονιάς.

Ειδικά για τις ποικιλίες αμυγδαλιάς που καρποφορούν περισσότερο σε ετήσιους βλαστούς (ροζέτες) και συνήθως παρενιαυτοφορούν (εμφανίζουν δηλαδή μειωμένη παραγωγή κάθε δεύτερο χρόνο), το κλάδεμα καρποφορίας πρέπει να συμβάλλει στην παραγωγή νέας βλάστησης και την αφαίρεση των παλιών καρποφόρων οργάνων.

3. Πότε κάνουμε κλάδεμα ανανέωσης στις αμυγδαλιές;

Το κλάδεμα ανανέωσης γίνεται σε παλαιά δέντρα αμυγδαλιάς που στερούνται ζωηρής βλάστησης. Το κλάδεμα ανανέωσης είναι αρκετά αυστηρό, προκειμένου να δυναμώσουν οι αμυγδαλιές και να μας δώσουν ξανά πλούσια παραγωγή καρπών.

Το αυστηρό κλάδεμα της αμυγδαλιάς περιλαμβάνει την αφαίρεση μεγάλων επάκριων κλάδων που βρίσκονται προς τη βάση των βραχιόνων, καθώς και αυστηρή αραίωση αδύνατων κλάδων.

Σε περίπτωση που λόγω του αυστηρού κλαδέματος την επόμενη χρονιά αναπτυχθούν πολλοί λαίμαργοι βλαστοί, δηλαδή παχείς βλαστοί που εμφανίζονται στη βάση ή στη μέση του δέντρου και δεν είναι παραγωγικοί, θα πρέπει να αραιωθούν προσεκτικά ώστε να μην εξαντλήσουν το δέντρο της αμυγδαλιάς και το οδηγήσουν σε ακαρπία.

6 μυστικά για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς
6 μυστικά για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της αμυγδαλιάς

Μετά το κλάδεμα της αμυγδαλιάς, ψεκάζουμε το φύλλωμα του δέντρου με οικολογικό διάλυμα χαλκού. Συμπληρωματικά, οι μεγάλες τομές των βλαστών της αμυγδαλιάς, θα πρέπει να καλύπτονται με πάστα κλαδέματος για την αποφυγή εισόδου παθογόνων και ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (3)

 1. σταυρος κούλας
  01/02/2017

  ευχαριστω πολυ

 2. σταυρος κούλας
  31/01/2017

  διαβασα για τα καρκινωματα στις ελιες και οτι μπορουμε να τα αφαιρεσουμε και να περασουμε βορδιγαλειο πολτο. αυτο που θελω να με πληροφορησεται ειναι αν μπορω να το κανω οποιαδηποτε εποχη η χρειαζεται να γινει μια συγκεκριμενη περιοδο. ευχαριστω.

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   31/01/2017

   Tα καρκινώματα πάνω στον κορμό ή στους κεντρικούς βραχίονες της ελιάς μπορείτε να τα αφαιρέσετε οποιαδήποτε εποχή, αρκεί να μην είναι βροχερός ο καιρός ή με πολύ υψηλή υγρασία. Επίσης, καλό είναι να απολυμαίνετε το μαχαίρι που θα χρησιμοποιήσετε από ελιά σε ελιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *