εικόνα

Το κλάδεμα της αμυγδαλιάς

Το κλάδεμα της αμυγδαλιάς

Το κλάδεμα της αμυγδαλιάς

Το κλάδεμα της αμυγδαλιάς είναι βασική καλλιεργητική πρακτική για το συνδυασμό καλής ανάπτυξης του δέντρου και επίτευξης ικανοποιητικής παραγωγής. Οι αμυγδαλιές πρέπει να κλαδεύονται κάθε χρόνο την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου ακόμα κι αν πολλές φορές έχουν ξεκινίσει να ανθίζουν. Το κλάδεμα της αμυγδαλιάς διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης που αφορά το σχήμα που θα δώσουμε στο νεαρά δενδρύλλια και σε κλάδεμα καρποφορίας που αποσκοπεί στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων που θα μας χαρίσουν πλούσια παραγωγή καρπών. Σε γηρασμένα δέντρα αμυγδαλιάς που έχουν να κλαδευτούν πολλά χρόνια και δίνουν υποναθμισμένη παραγωγή εφαρμόζουμε το κλάδεμα ανανέωσης.

 

Πώς γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης της αμυγδαλιάς;

 

Κατά το κλάδεμα διαμόρφωσης της αμυγδαλιάς, θα πρέπει να γίνεται σχηματισμός του δέντρου με ελαφρές επεμβάσεις, σταδιακά, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Συνήθως οι αμυγδαλιές διαμορφώνονται σε κυπελλοειδές σχήμα, με 3-4 κύριους βραχίονες σε ύψος 70-80 εκατοστών από την επιφάνεια του εδάφους για να διευκολύνονται οι καλλιεργητικές εργασίες. Κάθε βραχίονας της αμυγδαλιάς φέρει δυο βασικούς κλάδους, ο πρώτος σε απόσταση 30-40 εκατοστών από τη βάση και ο δεύτερος 60-80 εκατοστών από τη βάση, αντίθετα ο ένας από τον άλλο.

 

Τι περιλαμβάνει το κλάδεμα καρποφορίας της αμυγδαλιάς;

 

Βασικά καρποφόρα όργανα της αμυγδαλιάς είναι οι ροζέτες στη νέα βλάστηση και οι μικροί βλαστοί της προηγούμενης χρονιάς. Το κλάδεμα καρποφορίας της αμυγδαλιάς πρέπει καταρχήν να διευκολύνει τη συγκομιδή των καρπών από τον καλλιεργητή, αποτρέποντας την μεγάλη ανάπτυξη του δέντρου σε ύψος. Περιλαμβάνει το κόψιμο παλαιότερων κλαδιών, την απομάκρυνση των ξερών ή προσβεβλημένων από ασθένειες βλαστών καθώς και την αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών. Ειδικά για τις ποικιλίες αμυγδαλιάς που καρποφορούν περισσότερο σε ετήσιους βλαστούς (ροζέτες) και συνήθως παρενιαυτοφορούν (έχουν δηλαδή μειωμένη παραγωγή κάθε δεύτερο χρόνο), το κλάδεμα καρποφορίας πρέπει να συμβάλλει στην παραγωγή νέας βλάστησης και την αφαίρεση των παλιών καρποφόρων οργάνων.

 

Πότε κάνουμε κλάδεμα ανανέωσης στις αμυγδαλιές;

 

Το κλάδεμα ανανέωσης της αμυγδαλιάς γίνεται στα γηρασμένα δένδρα που στερούνται ζωηρής βλάστησης και είναι αρκετά αυστηρό για να δυναμώσουν ξανά οι αμυγδαλιές και μας χαρίσουν πλούσια παραγωγή καρπών. Σε αυτή την περίπτωση, το αυστηρό κλάδεμα της αμυγδαλιάς περιλαμβάνει την αφαίρεση μεγάλων επάκριων κλάδων που βρίσκονται προς τη βάση των βραχιόνων, καθώς και αυστηρή αραίωση αδύνατων κλάδων. Σε περίπτωση που την επόμενη χρονιά στην αμυγδαλιά αναπτυχθούν πολλοί λαίμαργοι βλαστοί λόγω αυστηρού κλαδέματος, θα πρέπει να αραιωθούν προσεκτικά ώστε να μην εξαντληθεί το δέντρο της αμυγδαλιάς και οδηγηθεί σε ακαρπία.

 

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της αμυγδαλιάς

 

Μετά το κλάδεμα της αμυγδαλιάς, ψεκάζουμε το δέντρο με διάλυμα χαλκού ενώ οι μεγάλες τομές σε βλαστούς θα πρέπει να καλύπτονται με πάστα κλαδέματος για την αποφυγή εισόδου παθογόνων και ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.

 

Περισσότερα κλαδέματα

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες για την καλλιέργεια αμυγδαλιάς χρήσιμες συμβουλές για το κλάδεμα περισσότερων καρποφόρων δέντρων στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει για:
 
Το κλάδεμα της ροδιάς
Το κλάδεμα της βερικοκιάς
Το κλάδεμα της αχλαδιάς
Το κλάδεμα της συκιάς
Το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς
Το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς
Το κλάδεμα της δαμασκηνιάς
Το κλάδεμα της ροδακινιάς
Το κλάδεμα της λεμονιάς
Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς
Το κλάδεμα της μανταρινιάς

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (3)

σχολιαστής
σταυρος κούλας 1 Φεβρουαρίου 2017

ευχαριστω πολυ

Απάντηση
σχολιαστής
σταυρος κούλας 31 Ιανουαρίου 2017

διαβασα για τα καρκινωματα στις ελιες και οτι μπορουμε να τα αφαιρεσουμε και να περασουμε βορδιγαλειο πολτο. αυτο που θελω να με πληροφορησεται ειναι αν μπορω να το κανω οποιαδηποτε εποχη η χρειαζεται να γινει μια συγκεκριμενη περιοδο. ευχαριστω.

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 31 Ιανουαρίου 2017

    Tα καρκινώματα πάνω στον κορμό ή στους κεντρικούς βραχίονες της ελιάς μπορείτε να τα αφαιρέσετε οποιαδήποτε εποχή, αρκεί να μην είναι βροχερός ο καιρός ή με πολύ υψηλή υγρασία. Επίσης, καλό είναι να απολυμαίνετε το μαχαίρι που θα χρησιμοποιήσετε από ελιά σε ελιά.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.