εικόνα

Tα 10 πιο όμορφα λουλούδια του φθινοπώρου

10 λουλούδια που ανθίζουν το φθινόπωρο

Tα 10 πιο όμορφα λουλούδια του φθινοπώρου

Ποια είναι τα ομορφότερα φθινοπωρινά λουλούδια; Κάθε εποχή έχει τα δικά της υπέροχα φυτά για να απολαύσουμε πολύχρωμα λουλούδια στον κήπο μας και να διακοσμήσουμε την αυλή και το μπαλκόνι μας. Υπάρχουν πολλά καλλωπιστικά φυτά που ξεκινούν την ανθοφορία τους μέσα στο φθινόπωρο, καθώς και φυτά που συνεχίζουν να έχουν λουλούδια από την άνοιξη ή την περίοδο του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, τα πιο όμορφα λουλούδια που ανθίζουν το φθινόπωρο για να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας τους φθινοπωρινούς μήνες.

 

Ο φθινοπωρινός ανθόκηπος θέλει την δική του φροντίδα για να μας χαρίσει ζωντάνια και πολλά λουλούδια! Στις αρχές του φθινοπώρου, προσθέτουμε υγρό ή κρυσταλλικό υδατοδιαλυτό λίπασμα ανθοφορίας στα φυτά που ανθίζουν το φθινόπωρο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία. Επαναλαμβάνουμε την εφαρμογή λίπανσης κάθε 2-3 βδομάδες μέσα στο φθινόπωρο. Επίσης, φροντίζουμε να κάνουμε τακτικά ποτίσματα, εφόσον οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού συνεχίζονται και μέσα στο φθινόπωρο. Αν εμφανιστούν τα πρωτοβρόχια έρθουν νωρίς το φθινόπωρο, ρυθμίζουμε το πότισμα μας, καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προσκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα φυτά. Είναι σημαντικό στις αρχές του φθινοπώρου να αφαιρούμε τα ξεραμένα λουλούδια και να κάνουμε ένα ελαφρύ κλάδεμα στα φυτά που έχουν ανθίσει νωρίτερα, προκειμένου να τα βοηθήσουμε να αντέξουν μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου.

 


Τα ομορφότερα λουλούδια που ανθίζουν το φθινόπωρο


 

Αστράκι

 

Μια εξαιρετική επιλογή για το φθινόπωρο είναι το άστερ ή αστράκι, ένα ετήσιο ανθόφυτο με εντυπωσιακά λουλούδια που μοιάζουν με αυτά του χρυσάνθεμου. Κι από χρώμα: κόκκινο, ροζ, μωβ, μπλε και λευκό. Το άστερ ανθίζει στα τέλη του καλοκαιρού μέχρι τα μέσα φθινοπώρου. Αν φυτέψουμε ψηλότερες ποικιλίες, μπορούμε να κόψουμε τα λουλούδια του και να τα στολίσουμε ακολουθώντας τις συμβουλές μας για διατήρηση λουλουδιών σε βάζο. Αγαπά τις ηλιοφανείς θέσεις και τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες για να μας χαρίσει την πλούσια ανθοφορία του αν και είναι σχετικά ανθεκτικό και στις χαμηλότερες θερμοκρασίες της άνοιξης.
 


Άστερ ή αστράκι, φθινοπωρινό φυτό
Άστερ ή αστράκι, ένα υπέροχο φθινοπωρινό λουλούδι

 

Ιβίσκος

 

Παρόλο που τα λουλούδια αντέχουν μόνο 1-2 μέρες και πέφτουν μετά, ο ιβίσκος αποτελεί μία ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή και για το φθινόπωρο, καθώς ο αγαπημένος αειθαλής θάμνος με τα μεγάλα άνθη, λευκού, μωβ, κόκκινου, πορτοκαλί και ροζ χρώματος ανθίζει καλοκαίρι και φθινόπωρο. Ο ιβίσκος αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη και ευδοκιμεί σε θέσεις προφυλαγμένες από ρεύματα αέρα, ειδικά από βοριάδες. Σε ηλιοφανείς θέσεις, ο ιβίσκος έχει πλουσιότερη ανθοφορία ενώ σε ημισκιερές θέσεις, η εμφάνιση λουλουδιών είναι περιορισμένη. Ο ιβίσκος είναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν. Ιδανική επιλογή για μεμονωμένες φυτεύσεις στον κήπο αλλά και για γλάστρες ή ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι.
 


Τρεις συμβουλές για τον ιβίσκο
5 μυστικά για τη φροντίδα του ιβίσκου

 


Άλυσσο

 

Το άλυσσο είναι χαμηλής ανάπτυξης ετήσιο ανθόφυτο που διαθέτει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία από νωρίς την άνοιξη μέχρι τα τέλη φθινοπώρου, με πολλά μικρά χαρακτηριστικά άνθη χρώματος λευκού, ρόδινου ή μωβ. Το άλυσσο φυτεύεται σε αβαθείς γλάστρες και ζαρντινιέρες, καθώς και στον κήπο, σε βραχόκηπους, για εδαφοκάλυψη ή για χαμηλή ανθισμένη μπορντούρα. Το άλυσσο αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες ή ημισκιερές θέσεις και είναι ανθεκτικό τόσο σε υψηλές, όσο και σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ιδανική θερμοκρασία για την ανάπτυξη του άλυσσου, είναι από 16 εως 24°C. Χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, το άλυσσο αναπτύσσεται εύκολα ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές.
 


Συμβουλές φροντίδας για το άλυσσο
Άλυσσο, ένα λουλούδι με άρωμα μελιού

 


Γαριδάκι

 

Ας έχει ο φθινοπωρινός κήπος μας και λίγο εξωτικό χρώμα. Το γαριδάκι, πολυετές αειθαλές λουλούδι από τις τροπικές περιοχές του Μεξικού, δε θα βαρεθούμε να το βλέπουμε ανθισμένο, αν και η πλούσια ανθοφορία του διαρκεί από τον Μάιο μέχρι τον Δεκέμβριο. Ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά βράκτια φύλλα του, σε αποχρώσεις του κίτρινου, κόκκινου και κεραμιδί που μοιάζουν με κρεμαστές γαρίδες και περιβάλλουν τα άσπρα γλωσσοειδή άνθη του. Το γαριδάκι προτιμά τις ζεστές και ημισκιερές θέσεις, καθώς ευδοκιμεί σε τροπικές υγροθερμικές συνθήκες. Είναι σχετικά ανθεκτικό στο κρύο του χειμώνα και χρειάζεται αρκετό φως για να αναπτυχθεί. Προσέχουμε να μην το φυτεύουμε σε ηλιόλουστα σημεία, καθώς ο δυνατός μεσημεριανός ήλιος του καλοκαιριού θα προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα του.
 


Γαριδάκι, τροπικό και ξεχωριστό
Γαριδάκι, τροπικό φυτό με εντυπωσιακά φύλλα

 

Λαντάνα

 

Αν θέλουμε κάτι ανθεκτικό με μεγάλη περίοδο ανθοφορίας μέσα στο φθινόπωρο, για παρτέρια, δρόμους, πλατείες και πάρκα επιλέγουμε τη λάντάνα! Η λαντάνα είναι αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με χαρακτηριστικά μικρά άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Όσο για τα χρώματα, μην ανησυχήσει κανείς! Υπάρχει η «κλασική» σε κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα, αλλά και άλλοι πλούσιοι χρωματισμοί με λευκό, κίτρινο και ροζέ. Επιβιώνει ακόμη και σε φτωχά άγονα εδάφη και είναι κατάλληλη για φύτευση σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς είναι ιδιαίτερα προσαρμοστική σε συνθήκες υψηλής αλατότητας. Επιπλέον, η λαντάνα είναι ανθεκτική σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και ξηρασίας, ενώ είναι ευπαθής σε χαμηλές θερμοκρασίες κάτω του μηδενός.
 


Λαντάνα, πολύχρωμη και ανθεκτική
Λαντάνα, πολύχρωμος και ανθεκτικός θάμνος

 

Χρυσάνθεμο

 

Από τη λίστα των φθινοπωρινών λουλουδιών, δεν γίνεται να λείπει το χρυσάνθεμο! Αγαπημένο λουλούδι που ανθίζει μέσα στο φθινόπωρο και στολίζει τις αυλές και τα μπαλκόνια μας. Το χρυσάνθεμο διαθέτει χαρακτηριστικά άνθη που μοιάζουν με μαργαρίτες και είναι γνωστό ως αγιοδημητριάτικο ή αγιοδημητράκι. Υπάρχουν αναρίθμητες ποικιλίες χρυσάνθεμων με διάφορα χρώματα και σχήματα λουλουδιών για να επιλέξουμε! Πρώιμες ποικιλίες που ανθίζουν από τα τέλη του καλοκαιριού και όψιμες ποικιλίες που ανθίζουν μέχρι και τα τέλη της άνοιξης. Οι χαμηλές ποικιλίες χρυσάνθεμων που φέρουν μεγαλύτερα άνθη φυτεύονται σε μικρές γλάστρες και ζαρντινιέρες, ενώ τα ψηλά ανθεκτικά χρυσάνθεμα, τα οποία γίνονται «φουσκωτά» με πολλά μικρά άνθη, τα φυτεύουμε στον κήπο. Αποφεύγουμε φυτά με τελείως κλειστά μπουμπούκια, καθώς λόγω του στρες που τους προκαλεί η μεταφύτευση μπορεί και να μην ανοίξουν καθόλου.
 


Συμβουλές φροντίδας για το χρυσάνθεμο
Συμβουλές φροντίδας για το χρυσάνθεμο

 

Βερβένα

 

Αν ζητάμε φυτό ανθισμένο μέσα στο φθινόπωρο, για εδαφοκάλυψη ή κρεμαστά καλάθια υπάρχει η βερβένα. Πολυετές ποώδες φυτό με μικρά λουλούδια σε λευκό, κόκκινο, κίτρινο, μωβ, μπλε και ροζ χρώμα, η βερβένα διαθέτει πλούσια ανθοφορία με μεγάλη διάρκεια από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Αρκετά συχνή επιλογή από ερασιτέχνες και επαγγελματίες κηπουρούς, η βερβένα φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και σε κρεμαστά καλάθια λόγω της κρεμοκλαδούς ανάπτυξης της. Η βερβένα ευδοκιμεί σε ηλιόλουστες, ζεστές θέσεις, είτε φυτεμένη στον κήπο είτε όταν φυτεύεται σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Επιλέγουμε προστατευμένα σημεία από την παγωνιά, καθώς η βερβένα είναι σχετικά ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες, ενώ θα πρέπει να της εξασφαλίσουμε και καλή αποστράγγιση.
 


Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία
Βερβένα, φυτό εδαφοκάλυψης με πλούσια ανθοφορία

 


Κυκλάμινο

 

Το κυκλάμινο είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για να έχουμε μία πλούσια ανθοφορία στον κήπο μας μέσα στο φθινόπωρο. Το κυκλάμινο θα μας χαρίσει τα αντυπωσιακά του λουλούδια που εμφανίζονται από τα μέσα του φθινοπώρου έως και τα τέλη της άνοιξης. Κι από χρώματα, μεγάλη ποικιλία! Ροζ, μωβ, κόκκινο και λευκό, καθώς και κυκλάμινα με δίχρωμα άνθη. ο κυκλάμινο ευδοκιμεί σε δροσερό περιβάλλον, σε σκιερές και ημισκιερές θέσεις, προστατευμένες από τους ανέμους και την έντονη ηλιοφάνεια. Επιλέγουμε να φυτέψουμε το κυκλάμινο σε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες προσθέτοντας γόνιμο φυτόχωμα που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Αν πάλι θέλουμε να διατηρήσουμε το κυκλάμινο μέσα στο σπίτι, εξασφαλίζουμε καλά φωτισμένο και αεριζόμενο χώρο, μακριά από θερμαντικά σώματα, ενώ τα βράδια καλό είναι να το μεταφέρουμε έξω στο μπαλκόνι.
 


Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο
Συμβουλές φροντίδας για το κυκλάμινο

 

Πικροδάφνη

 

Ένα φυτό που να είναι ανθισμένο το φθινόπωρο και να μπορεί να φυτευτεί σε παραθαλάσσια μέρη είναι η πικροδάφνη, ο αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με τα μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια, σε αποχρώσεις κόκκινου, ροζ, μωβ, βιολετί, σομόν και λευκού. Χαρακτηριστικό δείγμα της μεσογειακής χλωρίδας, η πικροδάφνη φτάνει σε ύψος τα τέσσερα μέτρα και χαρίζει πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου.Η πικροδάφνη είναι σκληραγωγημένο φυτό που μεγαλώνει σε όλα τα εδάφη, ακόμα και στα πιο άγονα, αμμώδη και ασβεστώδη. Η πικροδάφνη ευδοκιμεί τόσο σε ηλιόλουστες, όσο και σε ημισκιερές θέσεις και μας χαρίζει πλούσια ανθοφορία. Είναι ανθεκτική τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, στις παγωνιές του χειμώνα καθώς και στους δυνατούς ανέμους. Αν φυτέψουμε την πικροδάφνη σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σημείο με νότια, δυτική ή ανατολική έκθεση.
 


Πικροδάφνη, εντυπωσιακή και επικίνδυνη
Πικροδάφνη, εντυπωσιακή και επικίνδυνη

 

Κατιφές

 

Και για το τέλος, ο κατιφές, το ετήσιο καλλωπιστικό φυτό με τα χαρακτηριστικά λουλούδια και ανθοφορία που ξεκινά από την άνοιξη και διαρκεί μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Με καταγωγή από το Μεξικό, ο κατιφές φυτεύεται σε παρτέρια και σε γλάστρες για τα υπέροχα κίτρινα, πορτοκαλί και κεραμιδί λουλούδια του.Οι κατιφέδες ευδοκιμούν σε θέσεις με συνεχή ηλιοφάνεια, αν και μπορούν να προσαρμοστούν και σε σχετικά ημισκιερές θέσεις. Φυτεύονται σε όλα τα εδάφη, αν και παρουσιάζουν πλουσιότερη ανθοφορία σε γόνιμα εδάφη, εμπλουτισμένα με κομπόστ και κοπριά. Όταν φυτεύουμε κατιφέδες σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης και εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση, τοποθετώντας μια στρώση με χαλίκια ή βότσαλα στη βάση της γλάστρας ή της ζαρντινιέρας. Βέβαια, θα πρέπεπι να σημειώσουμε αξιοποιείται και στο λαχανόκηπο για τις εντομοδιωκτικές του ιδιότητες.
 


Κατιφές, ένα όμορφο λουλούδι για προστασία λαχανικών
Κατιφές, ένα όμορφο λουλούδι για προστασία λαχανικών

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Φυτά που ανθίζουν συνεχόμενα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο
Πώς φτιάχνουμε ένα κήπο με ανθισμένα λουλούδια όλο τον χρόνο
Τα πιο όμορφα χειμωνιάτικα λουλούδια
Τα πιο όμορφα λουλούδια της άνοιξης
Αγαπημένα λουλούδια από τις αυλές των γιαγιάδων μας
Φυτά για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια
Φυτά κατάλληλα για εδαφοκάλυψη
Φυτά ανθεκτικά στον ήλιο και τη ζέστη
Φυτά που αντέχουν στη σκια
Φυτά ανθεκτικά στο κρύο
Φυτά κατάλληλα για φράχτη
Φυτά που θέλουν λίγο νερό
Φυτά για παραθαλάσσιες περιοχές
Φυτά για πόλεις, ανθεκτικά στη ρύπανση
Λουλούδια που μεγαλώνουν χωρίς χώμα
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΓράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.