εικόνα

5 μυστικά για καλλιέργεια καρότου

5 μυστικά για καλλιέργεια καρότου

5 μυστικά για καλλιέργεια καρότου

Το καρότο είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο θρεπτικά λαχανικά που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο μας. Αγαπημένη τροφή και για τα παιδιά, το καρότο μπορεί επίσης να φυτευτεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Η πιο γνωστή ποκιλία καρότου είναι η ποικιλία Νάντης που δίνει γλυκούς και τραγανούς καρπούς μήκους περίπου 15 εκαστοστών, ιδανικά για χρήση σε σαλάτες καθώς και στο μαγείρεμα.

 

Τι συνθήκες απαιτεί η φύτευση και καλλιέργεια καρότου;

 

Ένα βαθύ, γόνιμο, αφράτο και καλά δουλεμένο χώμα είναι το ιδανικό για την καλλιέργεια του καρότου, γι’ αυτό θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην προετοιμασία του εδάφους. Ο λόγος; Μα φυσικά ότι το μέρος του καρότου που καταναλώνουμε αναπτύσσεται μέσα στο χώμα και επηρεάζεται άμεσα από αυτό. Πριν τη φύτευση, καλό είναι να ενσωματώνουμε κομπόστ και κοπριά στο χώμα για να βελτιώσουμε τα φυσικά χαρακτηριστικά του. Το καρότο θέλει σχετικά δροσερές συνθήκες για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει, καθώς επίσης παρουσιάζει και μια σχετική ανθεκτικότητα στον παγετό του χειμώνα.

 

Ποια εποχή φυτεύουμε καρότα και ποιες είναι οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης;

 

Το καρότο το φυτεύουμε με δύο τρόπους, είτε με σπόρο είτε με έτοιμα φυτά που προμηθευόμσστε από φυτώριο. Σπέρνουμε το καρότο από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι και τα τέλη της άνοιξης, αποφεύγοντας την καλοκαιρινή φύτευση λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Καλό είναι να ανακατεύουμε τους σπόρους μας με ποταμίσια άμμο, για να αποφύγουμε λόγω του μικρού μεγέθους του σπόρου, να έχουμε πυκνή φύτευση και να χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για αραίωση των φυτών. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα καρότα είναι 5-10 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστά μετάξύ των γραμμών φύτευσης.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχουν τα καρότα;

 

Το νου σας καλοί μου καλλιεργητές! Τα καρότα δυσκολεύονται με τις απότομες αλλαγές στην υγρασία του εδάφους και χρειάζεται σταθερο πότισμα. Στην περίπτωση που το χώμα μας ξεραθεί, επαναφέρουμε σταδιακά την υγρασία του χώματος για να μην σοκάρουμε το φυτό. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το καρότο θέλει νωπό αλλά όχι υπερβολικά υγρό χώμα, για να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα καρπού, τόσο ως προς το χρώμα όσο και προς τη μορφή του. Για την λίπανση του καρότου προτιμούμε πολλή οργανική ουσία, η οποία βελτιώνει τις ιδιότητες του εδάφους, ενώ η προσθήκη βιολογικού λιπάσματος πλούσιο σε κάλιο, μια φορά το μήνα, βελτιώνει την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής. Η υπερβολική αζωτούχα λίπανση καλό είναι να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις του καρπού του καρότου.

 

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να συγκομίσουμε τα καρότα;

 

Ας μη μας πιάνει πανικός που το καρότο μεγαλώνει και αναπτύσσεται χωρίς να το βλέπουμε. Επειδή το πάνω μερος της ρίζας του καρότου εξέρχεται του εδάφους, όταν η διάμετρος του ξεπεράσει τα 3 εκατοστά, τότε είμαστε έτοιμοι για συγκομιδή. Σύνηθως, ο χρόνος που απαιτείται από την σπορά μέχρι την συγκομιδή του καρότου είναι περίπου 4 μήνες. Πάντως, αν βγάλουμε πιο νωρίς τα καρότα θα είναι και λίγο πιο τρυφερά. Για να έχουμε ομαλή συγκομιδή χωρίς τραυματισμούς των καρπών, καλό είναι να έχουμε ποτίσει τα καρότα μας την προηγούμενη μέρα.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του καρότου;

 

Αποφεύγουμε να καλλιεργούμε στο ίδιο σημείο καρότα κάθε χρόνο για να αποφύγουμε την ανάπτυξη ασθένειών. Συγκαλλιέργεια των καρότων μπορεί να γίνει μαζί με πράσα, κρεμμύδια, σκόρδα, μαρούλια και μαιντανό.

 

Δες πώς μπορείς να φυτέψεις καρότο σε γλάστρα, καθώς και συμβουλές για καλλιέργεια περισσότερων φθινοπωρινών κηπευτικών όπως σπανάκι, πατάτα, ραπανάκι, παντζάρι, κουκιά και άνηθο στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Γεωργία 17 Οκτωβρίου 2018

Καλημέρα,

σχετικά με την συγκαλλιέργεια μαρουλιού και καρότου σε ζαρντινιέρες, αναφέρετε ότι είναι δυνατή αλλά ενώ το μαρούλι χρειάζεται άζωτο , το καρότο χρειάζεται κάλιο και δεν θέλει άζωτο. Πως αντιμετωπίζεται αυτό;

Ευχαριστώ!

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Οκτωβρίου 2018

    Καλησπέρα Γεωργία και σε ευχαριστούμε για την πολύ εύστοχη και ενδιαφέρουσα ερώτηση σου.
    Καταρχήν, η συγκαλλιέργεια λαχανικών είναι μια συνηθισμένη πρακτική στο πλαίσιο της οικολογικής γεωργίας που σχετίζεται με οφέλη όπως μειωμένα ποτίσματα, μειωμένες λιπάνσεις, λόγω του διαφορετικού τρόπου ανάπτυξης του φυλλώματος αλλά και του ριζώματος των φυτών, εξοικόνόμηση χώρου για την καλλιέργεια, μειωμένο φύτρωμα ανεπιθύμητων χόρτων, καθώς και μειωμένες εντομολογικές προσβολές. Σχετικά με τη λίπανση του μαρουλιού και του καρότου σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, προσθέτουμε ένα ισόρροπο πλήρες βιολογικό λίπασμα (περιέχει άζωτο, φώσφορο και κάλιο). Το μαρούλι θα τραβήξει το απαιτούμενο άζωτο για την ανάπτυξη του φυλλώματος από το βιολογικό λίπασμα. Παράλληλα, το καρότο θα απορροφήσει το απαιτούμενο κάλιο που χρειάζεται, ενώ παράλληλα λόγω ανταγωνισμού με το μαρούλι δεν θα απορροφήσει υψηλές ποσότητες αζώτου που θα δημιουργούσαν πρόβλημα στην παραγωγή της σαρκώδους ριζας του καρότου που καταναλώνουμε.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.