εικόνα

7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καρότου

7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καρότου

7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια καρότου

Το καρότο είναι ένα από τα σημαντικότερα και πιο θρεπτικά λαχανικά που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο μας, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες. Διάσημο για τη γλυκιά, τραγανή και αρωματική γεύση της σαρκώδους ρίζα του, το καρότο αποτελεί αγαπημένη τροφή για μικρούς και μεγάλους. Πέρα από το γνωστό σε όλους μας πορτοκαλί καρότο, υπάρχουν πολλές ποικιλίες για να φυτέψουμε με κίτρινο, μωβ και λευκό χρώμα, καθώς και με διάφορα σχήματα της ρίζας. Οι πιο γνωστές ποκιλίες καρότου είναι η ποικιλία Νάντης που δίνει γλυκούς και τραγανούς στενόμακρους καρπούς μήκους περίπου 15 εκαστοστών, καθώς και η ποικιλία της Αίγινας με κωνική πορτοκαλί ρίζα μεγάλου μεγέθους, ιδανικές για χρήση σε σαλάτες καθώς και στο μαγείρεμα. Και αν δεν έχουμε διαθέσιμο χώρο σε κήπο, μπορούμε να κάνουμε καλλιέργεια του καρότου σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή την αυλή μας με εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Τι συνθήκες χρειάζόμαστε για το φύτεμα και την καλλιέργεια του καρότου;

 

Ένα βαθύ, γόνιμο, αφράτο και καλά δουλεμένο χώμα είναι το ιδανικό για την καλλιέργεια του καρότου, γι’ αυτό θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή στην προετοιμασία του εδάφους. Ο λόγος; Μα φυσικά ότι το μέρος του καρότου που καταναλώνουμε αναπτύσσεται μέσα στο χώμα και επηρεάζεται άμεσα από αυτό. Πριν τη φύτευση, καλό είναι να ενσωματώνουμε κομπόστ και κοπριά στο χώμα για να βελτιώσουμε τα φυσικά χαρακτηριστικά του. Το καρότο θέλει σχετικά δροσερές συνθήκες για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει, καθώς επίσης παρουσιάζει σχετική ανθεκτικότητα στον παγετό του χειμώνα.

 

Ποιες είναι οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα καρότα;

 

Τα καρότα μπορούν να φυτευτούν είτε με σπόρο είτε με έτοιμα φυτά που προμηθευόμαστε από φυτώριο. Για φύτευση με σπόρο, σπέρνουμε το καρότο από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι τα τέλη της άνοιξης και αποφεύγουμε την καλοκαιρινή φύτευση λόγω υψηλών θερμοκρασιών. Λόγω του μικρού μεγέθους των σπόρων, πριν το φύτεμα καλό είναι να τους ανακατεύουμε με ποταμίσια άμμο. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε την πυκνή φύτευση των φυτών και τη διαδικασία αραίωσης των φυτών. Η πυκνή φύτευση συντελεί στην ανάπτυξη ασθενειών λόγω κακου αερισμού, ενώ παράλληλα κάνει δύσκολη την απομάκρυνση των αγριόχορτων (ζιζανίων) που φυτρώνουν. Κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης για τα καρότα είναι 5-10 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 30-40 εκατοστά μετάξύ των γραμμών φύτευσης.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχουν τα καρότα;

 

Τα καρότα δυσκολεύονται με τις απότομες αλλαγές στην υγρασία του εδάφους και χρειάζεται σταθερό πότισμα. Στην περίπτωση που το χώμα μας ξεραθεί, επαναφέρουμε σταδιακά την υγρασία του χώματος για να μην σοκάρουμε το φυτό. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το καρότο θέλει νωπό, αλλά όχι υπερβολικά υγρό χώμα που υποβαθμίζει την ποιότητα του καρπού, τόσο ως προς το χρώμα όσο και προς τη μορφή του. Για την λίπανση του καρότου προτιμούμε την ενσωμάτωση οργανικής ουσίας, η οποία βελτιώνει τις ιδιότητες του εδάφους. Επιπλέον, η προσθήκη βιολογικού λιπάσματος πλούσιο σε κάλιο, μια φορά το μήνα, βελτιώνει την ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής. Η υπερβολική αζωτούχα λίπανση καλό είναι να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να προκαλέσει παραμορφώσεις του καρπού του καρότου.

 

Ποια έντομα και ασθένειες προσβάλλουν το καρότο;

 

Σε συνθήκες σχετικής υγρασίας και κακού αερισμού, το καρότο προσβάλλεται από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες όπως ο περονόσπορς, η αλτερνάρια, η σκληροτίνια, η ριζοκτόνια και ο βοτρύτης που προσβάλλουν το φύλλωμα και τη ρίζα του καρότου. Το καρότο προσβάλλεται, επίσης, από τα έντομα της μελίγκρας, του θρίπα και της μύγας του καρότου που προσβάλλει τη ρίζα του προκαλώντας χαρακτηριστικό καφέτιασμα. Για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά ασθένειες και έντομα του καρότου με οικολογικό τρόπο, ψέκαζουμε με διάλυμα χαλκού, καθώς και με σάπωνες αλάτων λιπαρών οξέων που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Παράλληλα, αποφεύγουμε να καλλιεργούμε τα καρότα στο ίδιο σημείο συνεχόμενες χρονιές προκειμένου να εμποδίσουμε την ανάπτυξη ασθενειών.

 

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να συγκομίσουμε τα καρότα;

 

Το καρότο μεγαλώνει και αναπτύσσεται χωρίς να το βλέπουμε και γι’ αυτό μας φαίνεται δύσκολο πολλές φορές να κατάλάβουμε την κατάλληλη εποχή συγκομιδής του. Συνήθως, το πάνω μερος της ρίζας του καρότου εξέρχεται του εδάφους. Όταν η διάμετρος του ξεπεράσει τα 3 εκατοστά, τότε είμαστε έτοιμοι για συγκομιδή. Ο χρόνος που απαιτείται από την σπορά μέχρι την συγκομιδή του καρότου είναι περίπου 4 μήνες. Πάντως, αν βγάλουμε και λίγο πιο νωρίς τα καρότα δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς θα είναι και λίγο πιο τρυφερά. Για να αποφύγουμε τραυματισμούς των καρπών, καλό είναι να ποτίζουμε τα καρότα μας μία μέρα πριν τη συγκομιδή.

 


Καλλιέργεια καρότου σε γλάστρα
Πώς καλλιεργούμε καρότα σε γλάστρα


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του καρότου

 

Η φύτευση των καρότων συνδιάζεται ιδανικά με άλλα λαχανικά στον κήπο και μπορεί να γίνει συγκαλλιέργεια μαζί με πράσα, κρεμμύδια, σκόρδα, μαρούλια και μαιντανό.

 

Καλλιέργεια περισσότερων λαχανικών

 
Καλλιέργεια καρότου σε γλάστρα
Τα 10 πιο εύκολα φθινοπωρινά λαχανικά για καλλιέργεια σε κήπο και σε γλάστρα
Εποχή σποράς, φύτευσης και συγκομιδής για τα λαχανικά
Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια
Πότε και πώς φυτεύουμε πατάτες σε κήπο και μπαλκόνι
Ραπανάκια, συμβουλές φύτευσης και καλλιέργειας
Παντζάρι, 6 μυστικά για καλλιέργεια παντζαριού
Σχοινόπρασο, καλλιέργεια σε κήπο και σε γλάστρα
Κουκιά, συμβουλές φύτευσης και καλλιέργειας
Λάχανο, 5 μυστικά φύτευσης και καλλιέργειας
Κουνουπίδι, 6 μυστικά φύτευσης και καλλιέργειας
Μπρόκολο, 8 μυστικά καλλιέργειας
Μαρούλι, συμβουλές φύτευσης και καλλιέργειας
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
νατασσα Λαγογιαννη 11 Ιουλίου 2020

μου εφερα φρεσκα ετοιμα καρωτα απο ενα μοναστηρι και μου ειπαν να τα φυτεψω γινεται και εαν ναιθα δωσουν καρπουσ και καθε ποτε να τα ποτιζω ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννης 7 Ιουνίου 2020

Καλημέρα,

Επιτέλους κατάφερα με τη βοήθεια σας και μετά από 3-4 αποτυχημένες προσπάθειες να βγάλω καρότα.

Υπάρχει τρόπος να τα κρατήσω για τον χειμώνα χωρίς να τα βάλω κατάψυξη?

Ευχαριστώ,
Γιάννης

Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργία 17 Οκτωβρίου 2018

Καλημέρα,

σχετικά με την συγκαλλιέργεια μαρουλιού και καρότου σε ζαρντινιέρες, αναφέρετε ότι είναι δυνατή αλλά ενώ το μαρούλι χρειάζεται άζωτο , το καρότο χρειάζεται κάλιο και δεν θέλει άζωτο. Πως αντιμετωπίζεται αυτό;

Ευχαριστώ!

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Οκτωβρίου 2018

    Καλησπέρα Γεωργία και σε ευχαριστούμε για την πολύ εύστοχη και ενδιαφέρουσα ερώτηση σου.
    Καταρχήν, η συγκαλλιέργεια λαχανικών είναι μια συνηθισμένη πρακτική στο πλαίσιο της οικολογικής γεωργίας που σχετίζεται με οφέλη όπως μειωμένα ποτίσματα, μειωμένες λιπάνσεις, λόγω του διαφορετικού τρόπου ανάπτυξης του φυλλώματος αλλά και του ριζώματος των φυτών, εξοικόνόμηση χώρου για την καλλιέργεια, μειωμένο φύτρωμα ανεπιθύμητων χόρτων, καθώς και μειωμένες εντομολογικές προσβολές. Σχετικά με τη λίπανση του μαρουλιού και του καρότου σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, προσθέτουμε ένα ισόρροπο πλήρες βιολογικό λίπασμα (περιέχει άζωτο, φώσφορο και κάλιο). Το μαρούλι θα τραβήξει το απαιτούμενο άζωτο για την ανάπτυξη του φυλλώματος από το βιολογικό λίπασμα. Παράλληλα, το καρότο θα απορροφήσει το απαιτούμενο κάλιο που χρειάζεται, ενώ παράλληλα λόγω ανταγωνισμού με το μαρούλι δεν θα απορροφήσει υψηλές ποσότητες αζώτου που θα δημιουργούσαν πρόβλημα στην παραγωγή της σαρκώδους ριζας του καρότου που καταναλώνουμε.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.