11 μυστικά για την καλλιέργεια του αβοκάντο (+video)

αβοκαντο καλλιεργεια

Το αβοκάντο είναι ένα αειθαλές, τροπικό, καρποφόρο δέντρο που τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές, χάρη στους εκπληκτικούς καρπούς του με τη μοναδική βουτυρώδη γεύση. Δεν είναι μόνο γευστικό στις σαλάτες, σε σάντουιτς και στα φαγητά αλλά είναι και πολύ θρεπτικό καθώς περιέχει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Εκτός από την κεντρική Αμερική που κατάγεται, το αβοκάντο καλλιεργείται επίσης στην Ιαπωνία, το Ισραήλ, τη Νότια Αφρική και την Ελλάδα.

Το αβοκάντο φυτεύεται εδώ και μερικές δεκαετίες στην περιοχή των Χανίων της Κρήτης και θεωρείται πολύ αποδοτική καλλιέργεια. Σταδιακά, η καλλιέργεια του αβοκάντο προωθείται και σε άλλες περιοχές της Νότιας Ελλάδας που μπορεί να ευδοκιμήσει και να δώσει ικανοποιητικό εισόδημα στον παραγωγό.

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικίλίες αβοκάντο που καλλιεργούνται στον ελληνικό χώρο;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αβοκάντο, άλλες ψηλές ορθόκλαδες κι άλλες χαμηλότερες με πλαγιόκλαδη ανάπτυξη, ενώ οι καρποί του αβοκάντο μπορεί να έχουν σφαιρικό, ωοειδές ή κωνικό σχήμα και χρώμα που ξεκινά από κίτρινο και διαβαθμίζεται μέχρι σκούρο πράσινο. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην χώρα μας είναι οι:

  • Ποικιλία Ηass: Εξαιρετικής ποιότητας ποικιλία αβοκάντο με μέτριο μέγεθος καρπού, στρογγυλό σχήμα, τραχύ φλοιό αλλά πολύ νόστιμη γεύση. Συνήθως ωριμάζει από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές καλοκαιριού.
  • Ποικιλία Fuerte: Πολύ καλής ποιότητας ποικιλία αβοκάντο με σκουροπράσινου χρώματος καρπό, με δερματώδες φλοιό και με σχήμα που θυμίζει αχλάδι. Η περίοδος συγκομιδής του είναι από τις αρχές του χειμώνα μέχρι τις αρχές της άνοιξης.
  • Ποικιλία Etinger: Πολύ καλής ποιότητα ποικιλία αβοκάντο με καρπό μετρίου μεγέθους, με λεπτό φλοιό που δεν ξεφλουδίζεται εύκολα και γεύση πιο ελαφριά λόγω μικρότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά.
  • Ποικιλία Bacon: Καλής ποιότητας ποικιλία αβοκάντο με μέτριο μέγεθος καρπού και στρογγυλό σχήμα, σκουροπράσινου σχήματος με χαρακτηριστικά στίγματα και πολύ νόστιμη γέυση. Η περίοδος συγκομιδής ξεκινά στις αρχές του χειμώνα.
  • Ποικιλία Zutano: Καλή ποικιλία αβοκάντο με μεγάλου μεγέθους καρπό, σε σχήμα αχλαδιού, με λεπτό φλοιό αλλά όχι ιδιαίτερα νόστιμη γεύση. Κατάλληλη εποχή συγκομιδής από τα τέλη φθινοπώρου και μέσα στο χειμώνα.
Διαφήμιση

2. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η καλλιέργεια του αβοκάντο;

Το αβοκάντο είναι υποτροπικό φυτό που χρειάζεται σχετικά ζεστό, δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και πολύ ψυχρούς χειμώνες για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί βοριάδες δημιουργούν ζημιά στα αβοκάντο, ειδικά για τα νεαρά δενδρύλλια που χρειάζονται προστασία από το κρύο.

Η καλλιέργεια του αβοκάντο απαιτεί συγκεκριμένο εύρος ήπιων θερμοκρασιών γύρω στους 20°C κατά την άνθιση και κατά ανάπτυξη των καρπών προκειμένου να έχουμε ικανοποιητική παραγωγή. Οι θερμοί ξηροί άνεμοι στις αρχές του καλοκαιριού μπορούν να προκαλέσουν σημαντική πτώση καρπών και ανάλογη μείωση της παραγωγής.

Συμβουλές για τη φύτευση αβοκάντο
Συμβουλές για τη φύτευση αβοκάντο

3. Τι έδαφος χρειάζεται η καλλιέργεια του αβοκάντο;

Το αβοκάντο αναπτύσσεται και ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης εδάφη που διαθέτουν καλό αερισμό και αποστράγγιση. Το αβοκάντο δεν ευδοκιμεί σε βαριά εδάφη με κακή αποστράγγιση και χρειάζεται βαθύ έδαφος τουλάχιστον ένα μέτρο για να απομακρύνεται το περιττό νερό.

Η καλλιέργεια αβοκάντο μπορεί να γίνει και σε επικλινή εδάφη με σχετικά χαμηλή κλίση, όπως σε πλαγιές λόφων. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το αβοκάντο είναι πολύ ευαίσθητο στην αλατότητα του εδάφους και γιαυτό δεν μπορεί να ευδοκιμήσει εύκολα σε παραθαλάσσιες περιοχές.

4. Σε τι αποστάσεις φυτεύονται τα αβοκάντο;

Αν και παλαιότερα φύτευαν τα αβοκάντο σε μεγαλύτερες αποστάσεις, πλέον φυτεύονται σε αποστάσεις 4-5 μέτρων ή και ακόμα πιο κοντά. Βέβαια, οι αποστάσεις φύτευσης του αβοκάντο εξαρτώνται από την ποικιλία του αβοκάντο, το υποκείμενο με το οποίο έχει εμβολιαστεί καθώς και με την καλλιεργητική πρακτική που ακολουθείται.

Κατά τη φύτευση του αβοκάντο, ενισχύουμε το έδαφος με οργανική ουσία, προσθέτοντας στον λάκκο φύτευσης κομπόστ και καλοχωνεμένη κοπριά για να έχουν τα δένδρα αβοκάντο καλύτερη ριζοβολία και ανάπτυξη.

Είναι σημαντικό να φυτεύουμε τουλάχιστον 2 ποικιλίες αβοκάντο στο χωράφι για να γίνεται καλύτερη επικονίαση και να μην έχουμε προβλήματα καρπόδεσης. Αρκετοί ερασιτέχνες κηπουροί έχουν που ένα δέντρο αβοκάντο και δεν τους δίνει καρπούς, πιστεύουν λανθασμένα ότι υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά αβοκάντο, δηλαδή φυτά αβοκάντο με αρσενικά άνθη και φυτά αβοκάντο με θηλυκά άνθη, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

5. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια του αβοκάντο;

H καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται συνεχή υγρασία στο έδαφος για να ευδοκιμήσει. Το αβοκάντο απατεί τακτικά ποτίσματα ειδικά κατά την ζεστή καλοκαιρινή περίοδο. Βέβαια, πρέπει να αποφεύγεται το υπερβολικό πότισμα, ειδικά σε βαριά και συνεκτικά εδάφη που έχουν κακή αποστράγγιση.

Η συχνότητα και η ποσότητα του ποτίσματος εξαρτάται από την ηλικία, το μέγεθος των δένδρων, από τον τύπο του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται άρδευση με καλής ποιότητας νερό, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα για να αποφύγουμε την εμφάνιση προβλημάτων, ειδικά στα νεαρά δενδρύλλια αβοκάντο.

Διαφήμιση

6. Τι λίπασμα χρειάζεται η καλλιέργεια του αβοκάντο;

Η καλλιέργεια του αβοκάντο, χρειάζεται αρκετά θρεπτικά στοιχεία για να ευδοκιμήσει και να δώσει ποιοτική παραγωγή. Βέβαια, το αβοκάντο έχει τη δυνατότητα να απορροφά αρκετά θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, χωρίς να χρειάζεται μεγάλη προσθήκη λιπάσματος όταν έχει φυτευτεί σε κατάλληλο χώμα. Για την εξασφάλιση καλής βλάστησης και καρποφορίας, εφαρμόζουμε μια λίπανση με πλήρες βιολογικό λίπασμα, εμπλουτισμένο σε κάλιο, την περίοδο της άνοιξης και μία την περίοδο του φθινοπώρου.

Ενδεικτικά για αβοκάντο εικοσαετίας, η ποσότητα που προτείνουμε είναι περίπου 3 κιλά πλήρες βιολογικό λίπασμα σε κάθε λίπανση. Σχετικά με τα ιχνοστοιχεία, η πιο συνηθισμένη τροφοπενία (έλλειψη) είναι αυτή του ψευδαργύρου που σχετίζεται με την καρπόδεση του αβοκάντο και τη διορθώνουμε με ψεκασμό στο φύλλωμα του με διάλυμα θειικού ψευδαργύρου.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

7. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν το αβοκάντο;

Το αβοκάντο δεν προσβάλλεται εύκολα από έντομα και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό εκτός από το έντομο του θρίπα που κάνει ζημιά στον εξωτερικό φλοιό του καρπού με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται εμπορικά. Για την προστασία από θρίπα μπορούμε να ψεκάσουμε με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης ή θερινού πολτού. Οι κυριότερες ασθένειες που προσβάλλουν το αβοκάντο είναι αρχικά η μυκητολογική ασθένεια της φυτόφθορα που προσβάλλει το ριζικό σύστημα σε συνθήκες κακής αποστράγγισης και προκαλεί σταδιακή μάρανση του δέντρου. Επίσης, το αβοκάντο προσβάλλεται και από την ανθράκωση που εμφανίζεται στο φύλλωμα του αβοκάντο και δημιουργεί καφέ στίγματα στα φύλλα και σαπίσματα του καρπού κατά την αποθήκευση. Προληπτικά, μπορούμε να ψεκάζουμε το φύλλωμα του αβοκάντο με διάλυμα χαλκού για να το προστατεύσουμε από μυκητολογικές ασθένειες καθώς και να ποτίζουμε στη ρίζα με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρα) για την αντιμετώπιση της φυτόφθορας.

8. Ποια εποχή κλαδεύεται το αβοκάντο και πώς γίνεται το κλάδεμά του;

Τα δέντρα αβοκάντο χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο, προκειμένου να ελέγξουμε την ανάπτυξη της βλάστησης και για να διευκολύνουμε τον καλό φωτισμό σε όλη την επιφάνεια των δένδρων. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα του αβοκάντο είναι μετά το τέλος της συγκομιδής και αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα.

Το κλάδεμα αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, κρατώντας το σε σχετικά χαμηλό ύψος καθώς διαφορετικά είναι δύσκολη η συγκομιδή. Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα και απολυμαίνουμε τις μεγάλες τομές του κλαδέματος για την αποφυγή μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών με πάστα κλαδέματος.

Κλάδεμα αβοκάντο
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα του αβοκάντο

9. Ποια εποχή συγκομίζεται το αβοκάντο;

Τα αβοκάντο ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων που δεν ωριμάζουν πάνω στο δέντρο, όπως η μπανάνα. Οι καρποί μπορούν να μείνουν αρκετό καιρό πάνω στα δέντρα μέχρι να βρουν κατάλληλη εποχή οι παραγωγοί να το εμπορευθούν. Οι καρποί παραμένουν σκληροί πάνω κατά την ωρίμανση και μαλακώνουν μετά τη συγκομιδή.

Η συλλογή των καρπών γίνεται σταδιακά σε όλη τη διάρκεια που το δέντρο έχει ώριμους καρπούς, ανάλογα την ποικιλία. Πάντως, αν κόψουμε ανώριμους καρπούς ή αφεθούν υπερώριμοι πάνω στο δένδρο, δεν θα ωριμάσουν ομοιόμορφα μετά τη συλλογή και θα έχουμε μια υποβαθμισμένη ποιοτικά παραγωγή.

10. Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά αβοκάντο;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά αβοκάντο με σπόρο, με εμβολιασμό καθώς και με μοσχεύματα. Αν φυτέψουμε σπόρο αβοκάντο, το αβοκάντο που θα προκύψει δεν θα είναι ίδιο με την ποικιλία καρπού του αβοκάντο από τον οποίο προέρχεται ο σπόροι.

Συνήθως, στα φυτώρια, το αβοκάντο πολλαπλασιάζεται κυρίως με εμβολιασμό με την επιθυμητή ποικιλία πάνω σε σπορόφυτα αβοκάντο, δηλαδή φυτά που έχουν προκύψει από φύτευση σπόρου αβοκάντο. Ο εμβολιασμός του αβοκάντο με την επιθυμητή ποικιλία γίνεται είτε με ενοφθαλμισμό με όρθιο Τ ή με αγγλικό εγκεντρισμό.

5 τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων
5 τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων

Το αβοκάντο μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με την μέθοδο των μοσχευμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, μέσα στην άνοιξη κόβουμε τμήματα βλαστών μήκους 15 περίπου εκατοστών τα οποία φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου αφού πρώτα έχουμε απομακρύνει τα 2/3 των φύλλων του. Για την αύξηση της επιτυχίας του πολλαπλασιασμού, ειναι σημαντικό στην βάση του βλαστού να βάζουμε ορμόνη ριζοβολίας.

11. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του αβοκάντο

Τα νεαρά δενδρύλλια αβοκάντο παρουσιάζουν μεγάλη ευασθησία στην ηλιακή ακτινοβολία. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι απαραίτητο να τα σκεπάζουμε με ειδικό δίχτυ σκίασης για να τα προστατεύσουμε από το έντονο ηλιακό φως. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάψουμε τον κορμό και τα κλαδιά του αβοκάντο με πλαστικό χρώμα και να ψεκάσουμε το φύλλωμα του με ζεόλιθο ή καολίνη που θα προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (91)

  1. Αθηνά Β.
    20/02/2024

    Γειά σου Έφη. Εγώ το έχω στο μπαλκόνι τώρα και δεν το βλέπει πολύ ο ήλιος. Το χειμώνα έφτιαξα ένα υποτυπώδες θερμοκήπιο για να το σώσω από τους ανέμους και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

  2. Σπυρος Αυγουστατος
    14/10/2023

    Καλημέρα ποια εποχή εμβολιάζομε το αβοκάντο και με ποιον τρόπο εμβολιασμού? Ποια πρέπει να είναι η διάμετρος του κορμού του δένδρου που πρόκειται να εμβολιάσουμε
    Υπάρχει video που να μας δείχνει τον τρόπο εμβολιασμού
    Ευχαριστώ από Κεφαλονιά

    • Το μπόλιασμα του αβοκάντο γίνεται με ενοφθαλμισμό τύπου Τ με κοιμώμενο οφθαλμό: Σεπτέμβριος – Οκτώβριος ή με ενοφθαλμισμό τύπου Τ με βλαστάνοντα οφθαλμό: Απρίλιος – Ιούνιος, ανάλογα την περιοχή. Δεν υπάρχει διαθέσιμο σχετικό βίντεο από τα Μυστικά του Κήπου για το μπόλιασμα του αβοκάντο.

  3. Νικη
    23/08/2023

    Καλημέρα σας.Εχω ένα αβοκάντο 3 χρόνων στην αυλή από κουκούτσι και είναι γύρω στα 2 μέτρα.Μενω στην Αθήνα και το δέντρο είχε 3 μεγάλα κλωνάρια με καταπράσινα φύλλα όμως από τον αέρα σπάσαν τα 2.Ηθελα να σας ρωτήσω αν το δεντράκι μου θα βγάλει καινούρια κλωνάρια ή αν το έχασα και απλά θα περιμένω να ξεραθεί. Επίσης δεν έχω άλλο χώρο σε έδαφος να φυτέψω δεύτερο,μπορεί δέντρο αβοκάντο να ευδοκιμήσει σε γλάστρα μόνιμα;

  4. ΦΩΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ
    30/06/2023

    Καλημερα Κωστα.Σε προηγουμενο μηνυμα ειχα αναφερει οτι η αβοκαντια εκανε φετος παρα πολλους καρπους.Ομως εδω στην Λακωνια εβρεχε δυο μηνες συνεχεια.Διαπιστωσα οτι οι καρποι ειχαν σχεδον ολοι πεσει.Φταινε οι βροχοπτωσεις?Για του χρονου τι λιπασμα να βαλω για καρποδεση?ευχαριστω.

    • Πράγματι, οι απότομες μεταβολές θερμοκρασίας και υγρασίας λόγω βροχοπτώσεων μπορεί να συντελέσει στην πτώση καρπών.

  5. Αθηνά Β.
    08/06/2023

    Καλημέρα και ευχαριστούμε για τις συμβουλές, είναι πολύ κατατοπιστικές . Έχω μια αβογκαντιά από σπόρο. Το δεντράκι είναι 70εκ και θέλω να το μεταφυτέψω σε μεγαλύτερη γλάστρα. Μπορείτε να μου πείτε τι μέγεθος γλάστρας να πάρω; Το χειμώνα πιθανότατα θα το έχω και φέτος μέσα στο σπίτι. Ζω στην Χαλκιδική. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Μπορείς να το βάλεις σε μία γλάστρα διαμέτρου 30 εκατοστών.

    • Εφη
      15/10/2023

      Γεια σου Αθηνά. Κι εγώ από Χαλκιδική έβαλα τρία αβοκάντο από κουκούτσι, τα μεταφύτευση πρόσφατα με ίδιους περίπου πόντους ύψος αλλά άρχισαν να καφετιζουν τα φύλλα τους και σταμάτησε η ανάπτυξη τους. Τα έχω έξω , τα βλέπει ο ήλιος όλη την ημέρα τώρα. Καμμία συμβουλή;

  6. ΦΩΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ
    02/06/2023

    γεια σου Κωστα.Τελικα η αβοκαντια εχει δεσει αρκετους καρπους πραγμα που δεν το περιμενα.Πριν εικοσι μερες εκανα εμβολιασμο σε δυο κλαρια με ματι απο αβοκαντιες φιλου.Θα τους κρατησει τους καρπους?πρεπει να ψεκασω για να ενισχυσει το κρατημα τους?επισης με χαλκο δεν εχω ψεκασει ποτε.Να ψεκασω?ευχαριστω.

  7. ΦΩΤΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ
    10/05/2023

    Καλημερα Κωστα.Εχω μια αβοκαντια σαραντα ετων,ωραιο δεντρο.Μια φορα μου εβγαλε πολυ λιγους καρπους.Εκτοτε τιποτα.Μου ειπαν οτι τα θηλυκα ανθη ανοιγουν το απογευμα και τα αρσενικα το πρωι και αυτο δεν ευνοει την επικονιαση.ισχυει?τι κανω για να βγαλει καρπους ενα τοσο ωραιο δεντρο?ευχαριστω.

  8. Μιχάλης
    12/02/2021

    Καλημέρα κύριε Κώστα είναι πολύ χρήσιμα τα σχόλια σας. Πριν περίπου δύο χρόνια ξεκίνησα μια φυτεία αβοκάντο και μαγκο στην Νότια Κρήτη και θα ήθελα να σας ρωτήσω κάθε πότε ψεκαζουμε με χαλκό και τι είδους και επίσης αν μπορούμε να ριζοποτισουμε προληπτικά με γαλαζοπετρα και ποια περίοδο

    • Καλησπέρα Μιχάλη. Μπορείς να κάνεις ριζοπότισμα με γαλαζόπετρα στις αρχές της άνοιξης. Ψέκασμα με χαλκό μπορείς να κάνεις στις αρχές της άνοιξης για το αβοκάντο, μετά το κλάδεμα και μετά τη συγκομιδή.

  9. Μιχάλης
    27/01/2021

    Καλημέρα σας, σκέφτομαι να προμηθευτώ την άνοιξη 3-4 δέντρα αβοκάντο από το τοπικό γεωπονικό, απλά η περιοχή που μπορώ να τα φυτέψω είναι κοντά στη θάλασσα και ήθελα να ρωτήσω αν θα έχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Από άποψη κρύου πιστεύω δεν θα έχει γιατί είμαι στη Ρόδο και συνήθως δεν έχουμε κρύους χειμώνες (συνήθως έχουμε 15°C μέσο όρο)

    • Καλησπέρα Μιχάλη.
      Σε παραθαλάσσιες περιοχές δεν είναι τόσο κατάλληλες για αβοκάντο καθώς είναι ευαίσθητο στην αλατότητα του εδάφους ή σε κακής ποιότητας νερού ποτίσματος που περιέχει άλατα.

  10. Φωτεινή
    04/01/2021

    Καλησπέρα σας! Ήθελα να βάλω για το σπίτι μου 2-3 δέντρα Αβοκάντο. Μένω στην Αργολίδα (όπου έχουμε παγετούς τους χειμώνες και γενικά αρκετούς βοριάδες όλο τον χρόνο) όμως μπορώ να βρω μέρος που να μην το χτυπάει πολυ ούτε ο βοριάς αλλά ούτε και ο παγετός. Πιστεύετε ότι μπορεi να ευδοκιμήσει κάποια ποικιλία; Και αν ναι, ποια μου προτείνετε;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

    • Καλησπέρα Φωτεινή.
      Μπορείς να δοκιμάσεις να φυτέψεις 2-3 δέντρα αβοκάντο στο σπίτι σου στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Φύτεψε τα σε μέρος προφυλαγμένο και είναι καλό στις αρχές του χειμώνα να τα προστατέψεις με ειδικό δίχτυ προστασίας από τον άνεμο και την παγωνιά. Δοκίμασε να φυτέψεις ποικιλία Fuerte και Zutano.

  11. Μαρία
    30/10/2020

    Καλησπέρα σας,
    εχω ενα αβοκαντο απο σπορο σχεδον 2 χρονια και τωρα ειναι σχεδον 1 μετρο. Με τις πρωτες ζεστες το εβγαλα στο μπαλκονι που ειναι ανατολικο και το βλεπει ο ηλιος μονο το πρωι και πηγαινε υπεροχα. Απο τον αυγουστο και μετα εχει καφε κηλιδες και καφε ακρεσ στα φυλλα του. Τι μπορω να κανω για να το σωσω. Στο παρελθον εχουν χαλασει και αλλα φυτα αβοκαντο απο αυτο. Ευχαριστω πολυ, η σελιδα σας ειναι πολυ βοηθητικη!!!

    • Καλησπέρα Μαρία και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Προφανώς το αβοκάντο που έχεις στη γλάστρα δυσκολεύτηκε στο ανατολικό μπαλκόνι την περίοδο του Αυγούστου και έκανε εγκαύματα. Θα ήταν καλό να μεταφέρεις το αβοκάντο σε δυτικό ή νότιο μπαλκόνι. Πρόσεχε να ποτίζεις μόλις στεγνώνει το χώμα και απέφυγε επίσης το υπερβολικό πότισμα που μπορεί να προκαλέσει μαυρίσματα στα φύλλα.

  12. ΓιάννηςΚ
    24/09/2020

    Έχω ακούσει αρκετές φορές ότι η πιθανότητα καρποφορίας με επικονίαση ενός δέντρου αβοκάντο που έχει προέλθει από σπόρο, είναι πολύ μικρή, κι ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός του δέντρου για καρποφορία. Ποιά είναι η άποψή σας;

    • Καλησπέρα Γιάννη. Δέντρα αβοκάντο που προκύπτουν από σπόρο δεν έχουν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας από την οποία προέρχεται ο σπόρος και ένα από τα προβλήματα μπορεί να είναι η μειωμένη καρπόδεση. Γι΄αυτό είναι καλό να εμβολιάζονται με την επιθυμητή ποικιλία.

  13. Δέσποινα
    19/09/2020

    Καλημέρα! Πριν από ένα μήνα περίπου καθώς άνοιξα ένα αβοκάντο, το κουκούτσι του μέσα είχε ήδη σπάσει και είχε βγει ένα μικρότερο και πιο μαλακό κουκουτσάκι, το οποίο και έβαλα σε νερό για να βγάλει ρίζα. Μέσα σε μιάμιση εβδομάδα κιόλας είχε βγάλει και ρίζες και βλαστό από το πάνω μέρος που άρχισε να ανοίγει σιγά σιγά. Και έτσι αποφάσισα να το φυτέψω σε μία γλάστρα. Από τότε έχει ψηλώσει πάρα πολύ ο βλαστός και έβγαλε και 7-8 φύλλα! Αλλά τις τελευταίες μέρες τα φύλλα έχουν αρχίσει να γέρνουν και φοβάμαι μην αρχίσει και μαραίνεται σιγά σιγά. Τι μπορεί να φταίει; Το χώμα, το πόσο πολύ ή συχνά το ποτίζω ή οι καιρικές συνθήκες και το μέρος που το έχω στο μπαλκόνι; Είναι η πρώτη φορά που φυτεύω ποτέ μου αβοκάντο και είμαι τόσο χαρούμενη που έπιασε με την μία, για αυτό και με αγχώνει και δεν θέλω να το χάσω. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

  14. Δημήτρης Βλαντος
    16/08/2020

    Μετά από μια εμπειρία πολλών χρόνων με ένα φυτό στην αυλή του σπιτιού με πολύ καλή απόδοση συν καρποφορία αποφάσισα πριν 3 χρόνια να φυτέψω στο κτήμα και σε μια απόσταση 200 μέτρων από το υπάρχων δέντρο περίπου 30 φυτά
    Ο χώρος δείχνει ιδανικός με ικανοποιητική κλίση για την αποστράγγιση και σχετικά προφυλαγμένα από αέρα
    Η τοποθεσία Βελικα Μεσσηνίας
    Μετά από 3χρονια παρατηρώ τα έξεις
    -από απροσεξία δικιά μου ξεράθηκε το 30% των φυτών.χαλασε στην απουσία μου το αυτόματο πότισμα
    -τα φυτά έχουν διαφορετική ανάπτυξη από ικανοποιητική ως μέτρια
    Ίσως έλλειψη λιπασματος η / και διαφορετικό έδαφος
    Μερικό μαύρισμα των φύλλων
    1 πως μπορώ να βοηθήσω τα φυτά
    2 τα παραπούλια που βγαίνουν χαμηλά δίπλα στα κυρία φυτά τα κόβω η τα αφήνω να αναπτυχθούν;
    Ευχαριστω για οποία βοήθεια

    • Καλησπέρα Δημήτρη. Μπορείς να προσθέσεις βιολογικό λίπασμα στις αρχές της άνοιξης στα αβοκάντο, και καλό είναι να αφαιρείς τα παραπούλια στα φυτά που είναι τριών χρονών για να αποκτούν κεντρικό κορμό.

  15. Νίνα Φιλίππου Ρόδη
    03/08/2020

    Διαβάζοντας τις απορίες των φίλων που έχουν Avocado και τις απαντήσεις σας, παρατήρησα πως το νερό (συχνότητα, ποσότητα, αποστράγγιση) είναι βασικό στοιχείο στην ευδοκίμηση του φυτού.
    Βρήκα την απάντηση που με ενδιαφέρει καθώς τα φύλλα περιμετρικά παρουσιάζουν συνεχείς καφετί επιφάνειες.
    Στις 17/4/2020 γράψατε: “Το καφέτιασμα στα φύλλα μπορεί να οφείλεται σε άλατα του νερού ή λόγω παγωνιάς”
    Το νερό στην περιοχή που κατοικώ έχει πολλά άλατα. Τι προτείνετε σχετικά με το πότισμά του; Υπάρχει εναλλακτική λύση; Π.χ. Πότισμα με εμφιαλωμένο νερό; Απιονισμένο; Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Νίνα

    • Καλημέρα Νίνη. Μπορείς να κάνεις εναλλαγές ποτίσματος χρησιμοποιώντας απεσταγμένο νερό ή βροχινο νερό για να εκπλύνοται τα άλατα από το χώμα που έχει φυτευτεί το αβοκάντο.

      • Καρύδης. Α.
        15/05/2024

        Καλημέρα έχω ένα δέντρο αβοκάντο από κουκούτσι περίπου τριών χρονών ,το έχω σε γλάστρα κάτω από μια λεμονιά και έχει βγάλει την ρίζα στο έδαφος ,θα μπορέσω να το μεταφέρω σε άλλη θέση η θα μου χαλάσει ; Η λεμονιά είναι περίπου 40 χρονών θα ήταν καλύτερα να μείνει ως έχει;

  16. Γιώργος
    28/06/2020

    Καλησπέρα κύριε Κώστα θέλω να σας ρωτήσω έχω κάποια δένδρα καρυδιές γίνεται να εμβολιασμού αβοκάντο
    Ευχαριστώ

  17. Τσαμπικος
    18/06/2020

    Καλησπέρα έχω ένα πρόβλημα με τον αβοκάντο μου είναι 2 χρονών και μαυρίζουν τα φύλλα και ο κορμός

    • Καλησπέρα Τσαμπίκο. Πιθανότατα, πάθανε έγκαυμα τα φύλλα και ο κορμός του αβοκάντο από τον ήλιο ή το μαύρισμα οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα. Ψέκασε με διάλυμα ζεόλιθου στα φύλλα και στο βλαστό του αβοκάντο

      • Τσαμπικος
        25/06/2020

        Κύριε Κώστα είχαμε ξαναμιλήσει για τον αβοκάντο μου που έχει μαυρίσει ο κορμός στο κάτω μέρος και έχουνε πέσει τα φύλλα και τώρα τα κλωνάρια έχουν ξεραθεί τι πρέπει να κάνω υπάρχει περίπτωση να σωθεί τι πρέπει να κάνω? Ευχαριστώ

        • Καλησπέρα Τσαμπίκο. Κλάδεψε το δεντράκι του αβοκάντο για να δούμε μήπως αναβλαστήσει και ψέκασε με διάλυμα χαλκού.

  18. Βούλα
    08/06/2020

    Καλημέρα! Έχω ένα φυτέψει 4-5 αβοκάντο από κουκούτσι. Το ένα από αυτά είναι γύρω στα 4 χρόνια κι έχει γίνει 4 μέτρα. Φέτος νομίζω ότι έβγαλε και τα πρώτα λουλουδάκια του! Το έχω σε γλάστρα, αλλά νιώθω ότι δεν του φτάνει πια και πρέπει να φυτέψω στο έδαφος. Μένω στο Διόνυσο όπου κάνει κρύους χειμώνες. Πώς μπορώ να το προστατέψω αν το φυτέψω στο έδαφος; Φέτος πετάει σαν τρελό! Αν το κλαδέψω μπορώ να το κρατήσω χαμηλά για να το σκεπάζω σε περίπτωση χιονιού; Ευχαριστώ πολύ!

    • Καλησπέρα Βούλα. Μπορείς να διατηρήσεις σε χαμηλό ύψος το αβοκάντο κάνοντας το κατάλληλο κλάδεμα αν το φυτέψεις στο έδαφος. Επίσης, μπορείς να το προφυλάξεις από την παγωνιά του χειμώνα χρησιμοποιώντας κατάλληλο αντιπαγετικό δίχτυ ή ειδικό ύφασμα.

  19. Μάκης
    28/05/2020

    Καλησπέρα, έχω ξεκινήσει δύο σπόρους αβοκάντο μάλλον είναι από ποικιλία fuerte. Έχουν αρχίσει και φαίνονται οι ρίζες να βγαίνουν. Η απορία μου είναι η ποικιλία που θα βγεί τι ποικιλία θα είναι; Υπάρχει τρόπος να επέμβω σε αυτό ή δεν αλλάζει από τη στιγμή που το ξεκινάω από σπόρο;

    • Καλησπέρα Μάκη. Το φυτό αβοκάντο που θα προκύψει από την ποικιλία fuerte δεν θα έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά και θα πρέπει αν εμβολιαστεί μετά από 1-2 χρόνια με την επιθυμητή ποικιλία αβοκάντο.

  20. Θανος
    26/05/2020

    Καλησπερα!Εχω φυτευσει 1 σπορο Haas και 2 Fuerte σε Τυρφη και πανε παραπολυ καλα!Ειμα στο σταδιο μεταφυτευσης!Τι συσταση του χωματος μου προτεινετε?
    40 τυρφη 30 κομποστ 10 ζεολιθο και 10 περλιτη + χαλικι για καλυτερη αποστραγγιση στον πατο της γλαστρας ειναι μια καλη συνθεση για τα Νεαρα Αβοκαντο μου?

  21. Στέλλα
    24/05/2020

    Καλησπερα σας, εχω ενα αβοκαντο δενδρο στο κηπο, εχει γινει τεραστιο, ηταν γεματο λουλουδια και δεν εδεσε ουτε ενα. Του ειχα ριξει θιικο σιδηρο, κοπρια, ερριξε σχεδον ολα τα φυλλα που ειχαν ξεραθει και εβγαλε νεα, μεχρι εκει. Τι δεν εκανα σωστα? Ευχαριστω!

    • Καλησπέρα Στέλλα. Κατά την διάρκεια της ανθοφορίας, δεν πρέπει να κάνεις υπερβολικό πότισμα καθώς και λίπανση ειδικά με κοπριά που είναι κυρίως λίπασμα αζώτου και μπορεί να προκαλέσει πτώση φύλλων και λουλουδιών.

  22. ΓΙΩΡΓΟΣ
    21/05/2020

    Καλησπέρα Έχω μεγαλώσει 2 αβοκάντο από κουκούτσι τα έχω κρατήσει σε νερό εδώ και ένα χρόνο περίπου και θα ήθελα να τα φυτέψω σε γλάστρα,
    Είναι διαφορετικές ποικιλίες μεταξύ τους από όσο μπορώ να καταλάβω από τις διαφορές στα φύλλα τους,
    Και έχω ακούσει ότι βοηθάει Αν τα φυτέψεις μαζί και πλέξεις τους κορμούς τους όσο είναι ακόμα εύκαμπτη, είναι σωστό αυτό οι λάθος ?
    Και αν είναι σωστό σε τι θα μπορούσε να βοηθήσει ?

    • Καλησπέρα Γιώργο. Αν θες να πλέξεις του κορμούς του αβοκάντο όπως κάνουμε στο φυτό της παχίρας είναι για καθαρά διακοσμητικούς λόγους καθώς δεν προσφέρει κάτι στο φυτό, ίσα-ίσα που το δυσκολεύει.

  23. Μαρκος
    15/05/2020

    Καλημερα σας,
    παρακαλω αν μπορειτε να μου πειτε σε ποσα χρονια δινει τον πρωτο καρπο η ποικιλια αβοκαντο Zutano

  24. Γιάννης
    02/05/2020

    Έχω ένα δέντρο αβοκάντο από κουκούτσι γύρω στα 3 χρόνια σε ημισκιερή θέση, έχει γίνει 3 μέτρα αλλά ούτε ίχνος από λουλούδι. Δεν ξέρω ακόμα, είναι αρσενικό ή θηλυκό.

    • Καλησπέρα Γιάννη. Δεν υπάρχουν αρσενικά ή θηλυκά αβοκάντο αλλά μόνο διάφορες ποικιλίες. Σταδιακά θα ανθίσει τα επόμενα χρόνια. Μείωσε το πότισμα και πρόσθεσε λίπασμα καρποφορίας στο αβοκάντο σου.

  25. Αθηνά
    24/04/2020

    Καλησπέρα
    Μόλις παρατήρησα την αλλαγή στο χρώμα των φύλλων σε ένα αβοκάντο που έχω σε γλάστρα και στεναχωρήθηκα γιατί πήγαινε πολύ καλά. Μάλιστα το ένα έπεσε μόλις το ακούμπησα. Που μπορεί να οφείλεται;
    Ευχαριστώ για τις συμβουλές που μας δίνετε οπως κ γιατη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί σας.

    • Καλησπέρα Αθηνά. Το αβοκάντο σου αλλάζει χρώμα στα φύλλα και πέφτουν λόγω υπερβολικής υγρασίας και μειωμένου φωτισμού σε εσωτερικό χώρο. Θα σου πρότεινα να το βγάλεις σε εξωτερικό προφυλαγμένο χώρο, να το μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα και να αποφεύγεις το υπερβολικό πότισμα.

  26. Παντελής
    15/04/2020

    Καλησπέρα σας! Έχω φυτέψει μερικά νεαρά αβοκάντο από φυτώριο και θα ήθελα να ρωτήσω αν χρειάζεται να τα βάψω με πλαστικό οικολογικό χρώμα για τον ήλιο. Τα έχω περάσει βέβαια με ένα “φιλμ” για μύκητες κ για προστασία καιρού. Επίσης πριν κάποιες μέρες που δεν είχε καλό καιρό τα φύλλα άρχισαν να καφετιάζουν. Είναι φυσιολογικό; Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ πολύ!

    • Καλησπέρα Παντελή. Καταρχήν με πλαστικό οικολογικό χρώμα βάφουμε μόνο τον κορμό του αβοκάντο ενώ τα φύλλα τα ψεκάζουμε με καολίνη ή ζεόλιθο ή ατταπουλγίτη για προστασία από τον ήλιο. Το καφέτιασμα στα φύλλα μπορεί να οφείλεται σε άλατα του νερού ή λόγω παγωνιάς.

  27. ΚΑΤΕΡΙΝΑ
    23/03/2020

    Καλησπέρα σας ευχαριστώ για την απάντηση σας και τις χρήσιμες πληροφορίες . Λογω προβλήματων μου σήμερα πήρα την απάντηση σας .Σας έστειλα φωτογραφίες γία νά μού πείτε αν είναι ο ανθός καί αν θά δέσουν καρπό φέτο . Τους έκανα καλή λίπανση. [ Θέλω να σάς αναφέρω οτι έχω δέκα δέντρα άπο κουκούτσι στό έδαφος καί αναπτύσσονται πολύ εύκολα έιναι ενάμιση με δύο μέτρα το καθένα ] Τά δύο μεγάλα δέντρα έχουν ανθούς καί είναι στά 6 -7 μέτα ΣΆΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

  28. Σπυρακης Στεργος
    02/03/2020

    Έχω ένα αβοκάντο 7χρονον η κόμη τού μεγαλώνη κανονικά αλλά ο κορμός του είναι πολύ μικρός

    • Καλησπέρα Στέργο. Το αβοκάντο σου χρειάζεται περισσότερη ηλιοφάνεια και προσθήκη βιολογικού λιπάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο.

  29. ΚΑΤΕΡΙΝΑ
    10/02/2020

    καλησπέρα εχω δύο αβοκάντο είναι 7χρονών τα αγόρασα απο την κρήτη το ενα εχει ύψος 5 μέρτα το άλλο 3 μέτρα κάνουν ανθούς αλλά δέν έχουν δέση καρπούς .Γιατι .Τι κάνω λάθος είιναι σε άριστη κατάσταση. κοντά τους έχω φυτέψει άλλα 3 άπο καρπό ‘ειναι στό 1 μέτρο [περιοχή ΧΑΛΚΙΔΑ 300 μέτρα από τήν θάλασσα τό έδαφος είναι πετρόδες [δέν τά ραντίζω δέν ξέρω τι λίπασμα νά βάλω, ευχαριστώ πολύ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    • Καλησπέρα Κατερίνα. Το αβοκάντο ευδοκιμεί σε γόνιμο χώμα, με καλή αποστράγγιση ενώ σε πετρώδες έδαφος, δεν ευδοκιμεί τόσο καλά. Επίσης, λόγω παραθαλάσσιων ανέμων πιθανότατα, δεν δένει. Θα σου πρότεινα να τα ψεκάσεις με εκχύλισμα φυκιών, για να βοηθήσεις την καρπόδεση τους καθώς και να προσθέσεις βιολογικό λίπασμα για καρποφόρα δέντρα.

  30. ΔΗΜΗΤΡΗΣ
    18/09/2019

    ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΕΤΟΥΣ ΦΥΤΕΜΕΝΟ ΣΤΗ ΓΗ .ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ,ΘΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΗΣΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΛΙΑΣΘΕΙ??

    • Καλημέρα Δημήτρη. Πιθανόταταμ θα καρποφορήσει το αβοκάντο από κουκούτσι, ακόμα και αν δεν κάνουμε μπόλιασμα, αλλά θα κάνει καρπούς διαφορετκούς καρπούς από την ποικιλία που έχει εμβολιαστεί.

  31. John
    10/08/2019

    Καλησπέρα σας,
    έχω ένα αβοκάντο στα 0,40 μέτρα. Το μεγάλωσα υδροπονικά από κουκούτσι και όταν ήταν κοντά στα 25 με 30 εκατοστά το έβαλα σε γλάστρα. Τον πρώτο μήνα ήταν μια χαρά μετά άρχισα να βλέπω κίτρινα-καφέ στίγματα σε κάποια φύλλα και αραίωσα λίγο το πότισμα. Αργότερα τα φύλλα άρχισαν να μαυρίζουν και να πέφτουν. Έχω βάλει στον πάτο την γλάστρας χαλίκι για καλύτερη αποστράγγιση. Και στην επιφάνεια το χώμα είναι στεγνό αλλά από κάτω λασπώνει. Το φυτό βγάζει καινούργια φυλλαράκια αλλά ξανά μαυρίζουν και πέφτουν. Το έχω σε μέρος που έχει φως αλλά δεν βρίσκεται σε άμεση ακτινοβολία με τον ήλιο. Μήπως γνωρίζεται τι μπορεί να φταίει? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Καλημέρα από τα Μυατικά του Κήπου. Πιθανότατα, το μίγμα του χώματος της γλάστρας που έχει φυτευτεί το αβοκάντο δεν είναι τοσο αφράτο ή για κάποιο λόγο δεν στραγγίζει η γλάστρα και γιαυτό μαυριζουν τα φύλλα και πέφτουν. Θα σου πρότεινα να βρεις ένα φυτόσωμα για εξωτερικο χώρο και να μεταφυτεύσεις το φυτό σου.

  32. Νικολετα
    21/07/2019

    Γειά σας. Έχω φυτέψει αβοκάντο από καρπό, τώρα έχει 2 μέτρα ύψος. Για να έχει καρπό πρέπει να υπάρχει άλλο δέντρο αβοκάντο κοντά; και αν ναι τι ποικιλίας; χρειάζεται λίπασμα;

    • Καλημέρα αβοκάντο. Η φύτευση αβοκάντο άλλης ποικιλίας βηθά σημαντικά στην καρπόδεση του αβοκάντο. Επίσης, είναι καλό να προστεθεί πλήρες βιολογικό λιπασμα για να έχει καλη καρποφορία το αβοκάντο μας.

  33. Αλέξης
    12/07/2019

    Καλησπέρα. Έχω ένα αβοκάντο προ 20ετιας που έχει φυτρώσει από κουκούτσι. Βρίσκεται σε άριστη φυσική κατάσταση. Έχει ύψος μεγαλύτερο από 2 μέτρα. Πριν 3 μήνες είχε βγάλει στα παλιότερα κλαδιά κάτι ψιλά κίτρινα μικρά λουλούδια τα οποία έπεσαν. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που άνθισε. Μπορεί να καρποφορήσει, ενώ δεν υπάρχει κοντά του κανένα άλλο αβοκάντο;

    • Καλησπέρα Αλέξη. Θα δυσκολευτεί αρκετά να καρποφορήσει αν δεν θπάρχει και άλλο αβοκάντο από άλλη ποικιλία. Πάντως, αν ψεκάσεις με εκχυλισμα φυκιών τα άνθη του αβοκάντο, θα βοηθήσει να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας της καρπόδεσης.

  34. Ifigenia
    05/07/2019

    Γεια σας.Το δέντρο αβοκάντο έχει φτάσει 2 μέτρα με διάφορα παρακλάδια τριγύρω. Θέλει κλάδεμα και ποτε θα δούμε ανθοφορία για να καρπισει;

    • Καλησπέρα Ιφιγένεια. Κλάδεψε το αβοκάντο μετά το τέλος του χειμώνα, αφού περάσουν οι παγωνιές για να του διαμορφώσεις σταδιακά το σχήμα. Για καρποφορία του αβοκάντο θα περιμένεις από τον τέταρτο χρόνο.

  35. Ζαχαρουλα
    22/05/2019

    Καλησπερα εχω ενα αβοκαντο 12 χρονια και δεν εχει βγαλει καθολου καρπο!το δεντρο ειναι υγειες 2μετρα ψηλο. Μου ειπαν να μη βαλω λιπασμα δεν χρειαζεται το εχω σε ηλιολουστο μερος στον κηπο

    • Καλησπέρα Ζαχαρούλα. Πιθανότατα χρειάζεται μία άλλη ποικιλία για επικονίαση ενώ σημαντικό είναι να μας πεις αν είχες φυτέψει δενδρύλλιο ή είχες βάλει σπορο.

  36. Πατροκλος
    08/05/2019

    Γειά σας. Μεγαλωνα ένα φυτό Αβοκάντο μέσα στο σπίτι από κουκούτσι, και όταν το έβγαλα έξω σε ηλιόλουστο μέρος μετά από 2 εβδομάδες ξεράθηκαν τα περισσότερα φύλλα του. Το ποτιζω όταν το χώμα είναι στεγνό. Το ύψος του είναι περίπου 30 εκατοστά. Τι φταίει ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Καλησπέρα Πάτροκλε. Καλό είναι να διατηρήσεις το αβοκάντο σε εξωτερικό χώρο σε σημείο που δεν το κτυπούν οι απαυθείας ακτίνες του ήλιου. Πότισμα κάθε 2-3 μέρες περίπου.

  37. ΖΑΝΑ
    21/02/2019

    Καλή σας μέρα Μου χάρισαν παραφυάδες μπανανιάς(άρριζες).Υπάρχει τρόπος να ριζώσουν?

    • Καλημέρα Ζάνα.
      Μπορείς να φυτέψεις τις παραφυάδες της μπανανιάς σε γλάστρα χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας για να έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να ριζώσυν. Αφού ριζωσουν μετά από 2 μήνες περίπου, μπορείς να τις μεταφυτεύσεις είτε σε μεγαλύτερη γλάστρα είτε στον κήπο. Για περισσότερες πληροφορίες για τη φύτευση μπανανιάς μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Καλή επιτυχία!

  38. ΔΕΣΠΟΙΝΑ
    16/02/2019

    Εχω τρία δενδρα αβοκάντο σε μικρή απόσταση μεταξύ τους . Είναι αρκετά μεγάλα , το πρώτο καρποφορεί κάθε χρόνο το δευτερο έχει πάντα πολύ λίγους καρπους και το τρίτο δεν κάνει καρπούς ποτέ. Σκεφτομαι να ξεριζώσω το τρίτο . Τι γνώμη έχετε? Μπορώ να κάνω κάτι άλλο για αυτό το δένδρο? Σας ευχαριστώ πολύ.

    • Καλησπέρα Δέσποινα.
      Δώσε μας περισσότερες λεπτομέρειες για τα αβοκάντο σου. Εϊναι ίδια ποικιλία και τα 3 δέντρα; Είναι στο ίδιο έδαφος φυτεμένα; Έχουν την ίδια ηλιοφάνεια;

  39. Χάρης
    29/11/2018

    Καλησπέρα σας. Μπορώ να σας στείλω κάποιες φώτο να μου πείτε από τι προκαλείται η καταστροφή του φυλλώματος ? έχω ένα δέντρο γύρω στα 0.60μ. από κουκούτσι. ευχαριστώ πολύ.

  40. Αντώνης Καφεσάκης
    23/10/2018

    Περιοχή Χανιά. Πότε είναι η καλύτερη εποχή για το φύτεμα των φυτών; Ποιές ποικιλίες είναι κατά τη γνώμη σας οι ποιό κατάλληλες για λίγο ξηρό κλίμα; τα φυτά τι τιμές έχουν;

    • Καλησπέρα Αντώνη. Κατάλληλη εποχή φύτευσης του αβοκάντο είναι στις αρχες΄του φθινοπώρου ή στις αρχές της άνοιξης μετά τις παγωνιές του χειμώνα. Το αβοκάντο θέλει υγροθερμικό περιβάλλον και δεν ευδοκιμεί σε ξηρό κλίμα. Σχετικά με τις τιμές δέντρων αβοκάντο θα πρέπει να απευθυνθείς σε φυτώρια.

  41. Αθανάσιος Ζ.
    19/07/2018

    Γεια σας,
    Φύτεψα το Φλεβάρη αβοκάντο απο κουκούτσι σε γλάστρα ύψους 30εκ και ενώ μεγάλωνε κανονικά για 2 μήνες, μετα έμεινε στάσιμο στα 30εκ με 10 υγιή φύλλα επάνω. Απο αρχές Μαΐου άρχισαν να ξεραίνονται τα φύλλα απο κάτω προς τα πάνω κ έπεφταν. Έκτοτε με το που βγάζει 3 φύλλα στην κορυφή, αρχίζουν να ξεραίνονται τα τρία υπάρχοντα και ετσι προχωράει το δεντράκι μου. Το εχω σε εσωτερικό χώρο δίπλα σε παράθυρο ανοιχτό σχεδόν όλη τη μέρα. Το ποτίζω κάθε Παρασκευή κ το λιπαίνω ανα δυο βδομάδας. Φαίνεται ότι ειναι ζωντανό το φυτό αλλα γιατι μου ξεραίνει και ρίχνει τα φύλλα; Ευχαριστώ εκ των πρωτερω!

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      22/07/2018

      Καλησπέρα Αθανάσιε. Φρόντισε να έχεις τη γλάστρα με το αβοκάντο σε εξωτερικό χώρο για να έχει περισσότερη ηλιοφάνεια και καλύτερο αερισμό για να μην σου ξεραίνει και ρίχνει τα φύλλα. Πότιζε τη γλάστρα με το αβοκάντο κάθε 2-3 μέρες και πρόσθετε βιολογικό λίπασμα στη γλάστρα, μια φορα το μήνα.

  42. Λιάνα
    18/07/2018

    Χαίρεται, εδώ και τρία χρόνια έχω καλλιεργήσει το δικό μου αβοκάντο στο παρτέρι της αυλής μου (περιοχή Θεσσαλίας). Όλα ξεκίνησαν πολύ καλά ακολουθώντας ακριβώς τις διαδικασίες, αφού το φυτό είχε φθάσει περίπου τους 15-20 πόντους μέσα στο πρώτο χρόνο μου το έκαψε ο χιονιάς. Την Άνοιξη ξαναβλάστησε 1,5 εκατοστό παραδίπλα από τον ίδιο καρπό, το 2ο χρόνο έμεινε στάσιμο στους 15 πόντους και φέτος 3ος χρόνος έχει φθάσει στους 30 με 40. Μου είπαν πως μπορεί να χρειασθεί γονιμοποίηση. Τι ελπίδες έχουμε για να καρπίσει που ξαναγεννήθηκε μετά το χιονιά και πως ξεχωρίζω θυληκό-αρσενικό αβοκάντο? αυτό που βλάστησε πως μπορώ να ξέρω τι γένος είναι?

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      22/07/2018

      Λιάνα καλημέρα. Δεν υπάρχουν αρσενικά και θηλυκα αβοκάντο αλλά αβοκάντο διαφορετικών ποικιλιών. Κατά τη φύτευση των αβοκάντο, είναι καλό φυτεύουμε δέντρα από δύο τουλάχιστον ποικιλίες για να έχουμε αύξηση του ποσοστού γονιμοποίησης των ανθέων και μεγαλύτερη επιτυχία καρπόδεσης των αβοκάντο.

  43. Ξένια Αγγελή
    20/06/2018

    Παρακαλώ αν μπορείτε να μου πείτε πως να αντιμετωπίσω το πρόβλημα που παρουσιάζεται στο φυτό. Βγάζει 5 φύλλα τα οποία μετά απο λίγες μέρες μαυρίζουν και πέφτουν. Εξακολουθεί να βγάζει μόνον 5 φύλλα, είναι μικρός ο μίσχος του γιατί το έχω φυτεύσει τον Μάρτιο και είναι πολύ αδυνατος. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      21/06/2018

      Καλημέρα Ξένια. Φρόντισε να ποτίζεις σταθερά το φυτό αβοκάντο, κάθε 3 μέρες καθώς και να εξασφαλίσεις καλή στράγγιση. Ο ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα βοηθά στην απολύμανση του φυλλώματος. Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες, καλό είναι να το προστατεύεις από το έντονο καλοκαιρινό ήλιο με ειδικό δίχτυ προστασίας από τον ήλιο ή να ψεκάσεις με ζεόλιθο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *