εικόνα

6 μυστικά για καλλιέργεια αβοκάντο

6 μυστικά για καλλιέργεια αβοκάντο

6 μυστικά για καλλιέργεια αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι αειθαλές, τροπικό, καρποφόρο δέντρο που καλλιεργείται για τους καρπούς του, με τη χαρακτηριστική βουτυρώδη γεύση και την υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αβοκάντο, άλλες ψηλές ορθόκλαδες κι άλλες χαμηλότερες με πλαγιόκλαδη ανάπτυξη. Οι καρποί του αβοκάντο μπορεί να έχουν σφαιρικό, ωοειδές ή κωνικό σχήμα και χρώμα που ξεκινά από κίτρινο και διαβαθμίζεται μέχρι σκούρο πράσινο. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην χώρα μας είναι οι: Ηaas, Fuerte, Etinger, Bacon και Zutano.

 

Τι κλιματικές συνθήκες απαιτεί η καλλιέργεια του αβοκάντο;
 
Το αβοκάντο είναι υποτροπικό φυτό που χρειάζεται σχετικά ζεστό, δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και πολύ ψυχρούς χειμώνες για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί βοριάδες δημιουργούν ζημιά στα αβοκάντο ειδικά για τα νεαρά δενδρύλλια που χρειάζονται αντιπαγετική προστασία με ειδικά αντιανεμικά δίχτυα ή αντιπαγετικά υφάσματα. Η καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται συγκεκριμένο εύρος ήπιων θερμοκρασιών κατά την άνθιση και ανάπτυξη των καρπών για να έχουμε ικανοποιητική παραγωγή. Οι θερμοί ξηροί άνεμοι στις αρχές του καλοκαιριού μπορούν να προκαλέσουν σημαντική πτώση καρπών και ανάλογη μείωση της παραγωγής

 

Τι έδαφος χρειάζεται η καλλιέργεια του αβοκάντο;
 
Το αβοκάντο αναπτύσσεται και ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης εδάφη που διαθέτουν καλό αερισμό και αποστράγγιση του εδάφους. Το αβοκάντο, σε βαριά εδάφη με κακή αποστράγγιση, θεωρείται το πιο ευαίσθητο δέντρο από αυτά που καλλιεργούνται στη χώρα μας και γι’ αυτό χρειάζεται βαθύ έδαφος τουλάχιστον ένα μέτρο, χωρίς αδιαπέρατα στρώματα. Η καλλιέργεια αβοκάντο σε επικλινή εδάφη με σχετικά χαμηλή κλίση, σε πλαγιές λόφων, θα μπορούσε να έχει επιτυχή αποτελέσματα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε, επίσης, ότι το αβοκάντο είναι πολύ ευαίσθητο στην αλατότητα του εδάφους. Διάβασε αναλυτικά για την φύτευση αβοκάντο στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η καλλιέργεια του αβοκάντο;
 
H καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται συνεχή υγρασία στο έδαφος για να ευδοκιμήσει. Θα χρειαστεί τακτικά ποτίσματα ειδικά κατά την ζεστή καλοκαιρινή περίοδο. Βέβαια, θα πρέπει να αποφεύγεται το υπερβολικό πότισμα ειδικά στα βαριά και συνεκτικά εδάφη που έχουν κακή αποστράγγιση. Η συχνότητα και η ποσότητα του ποτίσματος εξαρτάται από την ηλικία, το μέγεθος των δένδρων, από τον τύπο του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται άρδευση με καλής ποιότητας νερό, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα, γιατί αλλιώς θα παρουσιαστούν προβλήματα, ειδικά στα νεαρά δενδρύλλια αβοκάντο.

 

Τι απαιτήσεις σε λίπανση έχει η καλλιέργεια του αβοκάντο;

 

Η καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται θρεπτικά στοιχεία για να ευδοκιμήσει και να να δώσει καλή ανάπτυξη και ποιοτική παραγωγή. Το αβοκάντο έχει τη δυνατότητα να απορροφά αρκετά θρεπτικά συστατικά από το έδαφος χωρίς να χρειάζεται λίπανση. Βέβαια, για την εξασφάλιση καλής βλάστησης και καρποφορίας, εφαρμόζουμε μια λίπανση με πλήρες βιολογικό λίπασμα την άνοιξη και μία το φθινόπωρο. Ενδεικτικά για αβοκάντο εικοσαετίας, προσθέτουμε περίπου τρία κιλό βιολογικό λίπασμα σε κάθε λίπανση. Σχετικά με τα ιχνοστοιχεία, η πιο συνηθισμένη τροφοπενία (έλλειψη) είναι αυτή του ψευδαργύρου και τη διορθώνουμε με διαφυλλικό ψεκασμό θειικού ψευδαργύρου.

 

Τι κλάδεμα κάνουμε στην καλλιέργεια του αβοκάντο;
 
Κλαδεύουμε τα αβοκάντο για να ελέγξουμε την ανάπτυξη της βλάστησης για να διευκολύνουμε τον καλό φωτισμό σε όλη την επιφάνεια των δένδρων. Πραγματοποιούμε μέτριο κλάδεμα μετά το τέλος της συγκομιδής και αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα. Το κλάδεμα αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, κρατώντας το σε σχετικά χαμηλό ύψος καθώς διαφορετικά είναι δύσκολη η συγκομιδή. Απολυμαίνουμε τις μεγάλες τομές του κλαδέματος για την αποφυγή μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών με πάστα κλαδέματος ή με διάλυμα υπερμαγγανικού καλίου.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του αβοκάντο
 
Οι καρποί του αβοκάντο παραμένουν σκληροί πάνω στο δέντρο κατά την ωρίμανση και μαλακώνουν μετά τη συγκομιδή. Η συλλογή των καρπών γίνεται σταδιακά σε όλη τη διάρκεια που το δέντρο έχει ώριμους καρπούς. Αν κόψουμε ανώριμους καρπούς ή αφεθούν υπερώριμοι πάνω στο δένδρο, δεν θα ωριμάσουν ομοιόμορφα μετά τη συλλογή και θα έχουμε μια υποβαθμισμένη ποιοτικά παραγωγή.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
Ξένια Αγγελή Ιούνιος 20, 2018

Παρακαλώ αν μπορείτε να μου πείτε πως να αντιμετωπίσω το πρόβλημα που παρουσιάζεται στο φυτό. Βγάζει 5 φύλλα τα οποία μετά απο λίγες μέρες μαυρίζουν και πέφτουν. Εξακολουθεί να βγάζει μόνον 5 φύλλα, είναι μικρός ο μίσχος του γιατί το έχω φυτεύσει τον Μάρτιο και είναι πολύ αδυνατος. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 21, 2018

  Καλημέρα Ξένια. Φρόντισε να ποτίζεις σταθερά το φυτό αβοκάντο, κάθε 3 μέρες καθώς και να εξασφαλίσεις καλή στράγγιση. Ο ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα βοηθά στην απολύμανση του φυλλώματος. Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες, καλό είναι να το προστατεύεις από το έντονο καλοκαιρινό ήλιο με ειδικό δίχτυ προστασίας από τον ήλιο ή να ψεκάσεις με ζεόλιθο

  Απάντηση
σχολιαστής
Λιάνα Ιούλιος 18, 2018

Χαίρεται, εδώ και τρία χρόνια έχω καλλιεργήσει το δικό μου αβοκάντο στο παρτέρι της αυλής μου (περιοχή Θεσσαλίας). Όλα ξεκίνησαν πολύ καλά ακολουθώντας ακριβώς τις διαδικασίες, αφού το φυτό είχε φθάσει περίπου τους 15-20 πόντους μέσα στο πρώτο χρόνο μου το έκαψε ο χιονιάς. Την Άνοιξη ξαναβλάστησε 1,5 εκατοστό παραδίπλα από τον ίδιο καρπό, το 2ο χρόνο έμεινε στάσιμο στους 15 πόντους και φέτος 3ος χρόνος έχει φθάσει στους 30 με 40. Μου είπαν πως μπορεί να χρειασθεί γονιμοποίηση. Τι ελπίδες έχουμε για να καρπίσει που ξαναγεννήθηκε μετά το χιονιά και πως ξεχωρίζω θυληκό-αρσενικό αβοκάντο? αυτό που βλάστησε πως μπορώ να ξέρω τι γένος είναι?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 22, 2018

  Λιάνα καλημέρα. Δεν υπάρχουν αρσενικά και θηλυκα αβοκάντο αλλά αβοκάντο διαφορετικών ποικιλιών. Κατά τη φύτευση των αβοκάντο, είναι καλό φυτεύουμε δέντρα από δύο τουλάχιστον ποικιλίες για να έχουμε αύξηση του ποσοστού γονιμοποίησης των ανθέων και μεγαλύτερη επιτυχία καρπόδεσης των αβοκάντο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αθανάσιος Ζ. Ιούλιος 19, 2018

Γεια σας,
Φύτεψα το Φλεβάρη αβοκάντο απο κουκούτσι σε γλάστρα ύψους 30εκ και ενώ μεγάλωνε κανονικά για 2 μήνες, μετα έμεινε στάσιμο στα 30εκ με 10 υγιή φύλλα επάνω. Απο αρχές Μαΐου άρχισαν να ξεραίνονται τα φύλλα απο κάτω προς τα πάνω κ έπεφταν. Έκτοτε με το που βγάζει 3 φύλλα στην κορυφή, αρχίζουν να ξεραίνονται τα τρία υπάρχοντα και ετσι προχωράει το δεντράκι μου. Το εχω σε εσωτερικό χώρο δίπλα σε παράθυρο ανοιχτό σχεδόν όλη τη μέρα. Το ποτίζω κάθε Παρασκευή κ το λιπαίνω ανα δυο βδομάδας. Φαίνεται ότι ειναι ζωντανό το φυτό αλλα γιατι μου ξεραίνει και ρίχνει τα φύλλα; Ευχαριστώ εκ των πρωτερω!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 22, 2018

  Καλησπέρα Αθανάσιε. Φρόντισε να έχεις τη γλάστρα με το αβοκάντο σε εξωτερικό χώρο για να έχει περισσότερη ηλιοφάνεια και καλύτερο αερισμό για να μην σου ξεραίνει και ρίχνει τα φύλλα. Πότιζε τη γλάστρα με το αβοκάντο κάθε 2-3 μέρες και πρόσθετε βιολογικό λίπασμα στη γλάστρα, μια φορα το μήνα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.