εικόνα

10 μυστικά για την καλλιέργεια του αβοκάντο (+video)

10 μυστικά για την καλλιέργεια του αβοκάντο

10 μυστικά για την καλλιέργεια του αβοκάντο (+video)

Το αβοκάντο είναι ένα αειθαλές, τροπικό, καρποφόρο δέντρο που τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές, χάρη στους εκπληκτικούς καρπούς του με τη μοναδική βουτυρώδη γεύση. Δεν είναι μόνο γευστικό στις σαλάτες, σε σάντουιτς και στα φαγητά αλλά είναι και πολύ θρεπτικό καθώς περιέχει πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Εκτός από την κεντρική Αμερική που κατάγεται, το αβοκάντο καλλιεργείται επίσης στην Ιαπωνία, το Ισραήλ, τη Νότια Αφρική και την Ελλάδα. Το αβοκάντο φυτεύεται εδώ και μερικές δεκαετίες στην περιοχή των Χανίων της Κρήτης και θεωρείται πολύ αποδοτική καλλιέργεια. Σταδιακά, η καλλιέργεια του αβοκάντο προωθείται και σε άλλες περιοχές της Νότιας Ελλάδας που μπορεί να ευδοκιμήσει και να δώσει ικανοποιητικό εισόδημα στον παραγωγό.

 


 

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικίλίες αβοκάντο που καλλιεργούνται στον ελληνικό χώρο;

 

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αβοκάντο, άλλες ψηλές ορθόκλαδες κι άλλες χαμηλότερες με πλαγιόκλαδη ανάπτυξη, ενώ οι καρποί του αβοκάντο μπορεί να έχουν σφαιρικό, ωοειδές ή κωνικό σχήμα και χρώμα που ξεκινά από κίτρινο και διαβαθμίζεται μέχρι σκούρο πράσινο. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην χώρα μας είναι οι:
 
– Ηass
Εξαιρετικής ποιότητας ποικιλία αβοκάντο με μέτριο μέγεθος καρπού, στρογγυλό σχήμα, τραχύ φλοιό αλλά πολύ νόστιμη γεύση. Συνήθως ωριμάζει από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές καλοκαιριού.
 
– Fuerte
Πολύ καλής ποιότητας ποικιλία αβοκάντο με σκουροπράσινου χρώματος καρπό, με δερματώδες φλοιό και με σχήμα που θυμίζει αχλάδι. Η περίοδος συγκομιδής του είναι από τις αρχές του χειμώνα μέχρι τις αρχές της άνοιξης.
 
– Etinger
Πολύ καλής ποιότητα ποικιλία αβοκάντο με καρπό μετρίου μεγέθους, με λεπτό φλοιό που δεν ξεφλουδίζεται εύκολα και γεύση πιο ελαφριά λόγω μικρότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά.
 
– Bacon
Καλής ποιότητας ποικιλία αβοκάντο με μέτριο μέγεθος καρπού και στρογγυλό σχήμα, σκουροπράσινου σχήματος με χαρακτηριστικά στίγματα και πολύ νόστιμη γέυση. Η περίοδος συγκομιδής ξεκινά στις αρχές του χειμώνα.
 
– Zutano
Καλή ποικιλία αβοκάντο με μεγάλου μεγέθους καρπό, σε σχήμα αχλαδιού, με λεπτό φλοιό αλλά όχι ιδιαίτερα νόστιμη γεύση. Κατάλληλη εποχή συγκομιδής από τα τέλη φθινοπώρου και μέσα στο χειμώνα.

 

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η καλλιέργεια του αβοκάντο;

 

Το αβοκάντο είναι υποτροπικό φυτό που χρειάζεται σχετικά ζεστό, δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και πολύ ψυχρούς χειμώνες για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί βοριάδες δημιουργούν ζημιά στα αβοκάντο, ειδικά για τα νεαρά δενδρύλλια που χρειάζονται προστασία από το κρύο. Η καλλιέργεια του αβοκάντο απαιτεί συγκεκριμένο εύρος ήπιων θερμοκρασιών γύρω στους 20°C κατά την άνθιση και κατά ανάπτυξη των καρπών προκειμένου να έχουμε ικανοποιητική παραγωγή. Οι θερμοί ξηροί άνεμοι στις αρχές του καλοκαιριού μπορούν να προκαλέσουν σημαντική πτώση καρπών και ανάλογη μείωση της παραγωγής.

 


Συμβουλές για τη φύτευση αβοκάντο
Συμβουλές για τη φύτευση του αβοκάντο


 

Τι έδαφος χρειάζεται η καλλιέργεια του αβοκάντο;

 

Το αβοκάντο αναπτύσσεται και ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης εδάφη που διαθέτουν καλό αερισμό και αποστράγγιση. Το αβοκάντο δεν ευδοκιμεί σε βαριά εδάφη με κακή αποστράγγιση και χρειάζεται βαθύ έδαφος τουλάχιστον ένα μέτρο για να απομακρύνεται το περιττό νερό. Η καλλιέργεια αβοκάντο μπορεί να γίνει και σε επικλινή εδάφη με σχετικά χαμηλή κλίση, όπως σε πλαγιές λόφων. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το αβοκάντο είναι πολύ ευαίσθητο στην αλατότητα του εδάφους και γιαυτό δεν μπορεί να ευδοκιμήσει εύκολα σε παραθαλάσσιες περιοχές.

 

Σε τι αποστάσεις φυτεύονται τα αβοκάντο;

 

Αν και παλαιότερα φύτευαν τα αβοκάντο σε μεγαλύτερες αποστάσεις, πλέον φυτεύονται σε αποστάσεις 4-5 μέτρων ή και ακόμα πιο κοντά. Βέβαια, οι αποστάσεις φύτευσης του αβοκάντο εξαρτώνται από την ποικιλία του αβοκάντο, το υποκείμενο με το οποίο έχει εμβολιαστεί καθώς και με την καλλιεργητική πρακτική που ακολουθείται. Κατά τη φύτευση του αβοκάντο, ενισχύουμε το έδαφος με οργανική ουσία, προσθέτοντας στον λάκκο φύτευσης κομπόστ και καλοχωνεμένη κοπριά για να έχουν τα δένδρα αβοκάντο καλύτερη ριζοβολία και ανάπτυξη. Είναι σημαντικό να φυτεύουμε τουλάχιστον 2 ποικιλίες αβοκάντο στο χωράφι για να γίνεται καλύτερη επικονίαση και να μην έχουμε προβλήματα καρπόδεσης. Αρκετοί ερασιτέχνες κηπουροί έχουν που ένα δέντρο αβοκάντο και δεν τους δίνει καρπούς, πιστεύουν λανθασμένα ότι υπάρχουν αρσενικά και θηλυκά αβοκάντο, δηλαδή φυτά αβοκάντο με αρσενικά άνθη και φυτά αβοκάντο με θηλυκά άνθη, όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

 


Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια του αβοκάντο;

 

H καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται συνεχή υγρασία στο έδαφος για να ευδοκιμήσει. Το αβοκάντο απατεί τακτικά ποτίσματα ειδικά κατά την ζεστή καλοκαιρινή περίοδο. Βέβαια, πρέπει να αποφεύγεται το υπερβολικό πότισμα, ειδικά σε βαριά και συνεκτικά εδάφη που έχουν κακή αποστράγγιση. Η συχνότητα και η ποσότητα του ποτίσματος εξαρτάται από την ηλικία, το μέγεθος των δένδρων, από τον τύπο του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες. Πρέπει να αναφέρουμε ότι η καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται άρδευση με καλής ποιότητας νερό, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα για να αποφύγουμε την εμφάνιση προβλημάτων, ειδικά στα νεαρά δενδρύλλια αβοκάντο.

 

Τι λίπασμα χρειάζεται η καλλιέργεια του αβοκάντο;

 

Η καλλιέργεια του αβοκάντο, χρειάζεται αρκετά θρεπτικά στοιχεία για να ευδοκιμήσει και να δώσει ποιοτική παραγωγή. Βέβαια, το αβοκάντο έχει τη δυνατότητα να απορροφά αρκετά θρεπτικά συστατικά από το έδαφος, χωρίς να χρειάζεται μεγάλη προσθήκη λιπάσματος όταν έχει φυτευτεί σε κατάλληλο χώμα. Για την εξασφάλιση καλής βλάστησης και καρποφορίας, εφαρμόζουμε μια λίπανση με πλήρες βιολογικό λίπασμα, εμπλουτισμένο σε κάλιο, την περίοδο της άνοιξης και μία την περίοδο του φθινοπώρου. Ενδεικτικά για αβοκάντο εικοσαετίας, η ποσότητα που προτείνουμε είναι περίπου 3 κιλά πλήρες βιολογικό λίπασμα σε κάθε λίπανση. Σχετικά με τα ιχνοστοιχεία, η πιο συνηθισμένη τροφοπενία (έλλειψη) είναι αυτή του ψευδαργύρου που σχετίζεται με την καρπόδεση του αβοκάντο και τη διορθώνουμε με ψεκασμό στο φύλλωμα του με διάλυμα θειικού ψευδαργύρου.

 

Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν το αβοκάντο;

 

Το αβοκάντο δεν προσβάλλεται εύκολα από έντομα και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό εκτός από το έντομο του θρίπα που κάνει ζημιά στον εξωτερικό φλοιό του καρπού με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται εμπορικά. Για την προστασία από θρίπα μπορούμε να ψεκάσουμε με διάλυμα φυσικής πυρεθρίνης ή θερινού πολτού. Οι κυριότερες ασθένειες που προσβάλλουν το αβοκάντο είναι αρχικά η μυκητολογική ασθένεια της φυτόφθορα που προσβάλλει το ριζικό σύστημα σε συνθήκες κακής αποστράγγισης και προκαλεί σταδιακή μάρανση του δέντρου. Επίσης, το αβοκάντο προσβάλλεται και από την ανθράκωση που εμφανίζεται στο φύλλωμα του αβοκάντο και δημιουργεί καφέ στίγματα στα φύλλα και σαπίσματα του καρπού κατά την αποθήκευση. Προληπτικά, μπορούμε να ψεκάζουμε το φύλλωμα του αβοκάντο με διάλυμα χαλκού για να το προστατεύσουμε από μυκητολογικές ασθένειες καθώς και να ποτίζουμε στη ρίζα με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρα) για την αντιμετώπιση της φυτόφθορας.

  

Ποια εποχή κλαδεύεται το αβοκάντο και πώς γίνεται το κλάδεμά του;

 

Τα δέντρα αβοκάντο χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο, προκειμένου να ελέγξουμε την ανάπτυξη της βλάστησης και για να διευκολύνουμε τον καλό φωτισμό σε όλη την επιφάνεια των δένδρων. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα του αβοκάντο είναι μετά το τέλος της συγκομιδής και αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα. Το κλάδεμα αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, κρατώντας το σε σχετικά χαμηλό ύψος καθώς διαφορετικά είναι δύσκολη η συγκομιδή. Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα και απολυμαίνουμε τις μεγάλες τομές του κλαδέματος για την αποφυγή μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών με πάστα κλαδέματος.

 

Ποια εποχή συγκομίζεται το αβοκάντο;

 

Τα αβοκάντο ανήκουν στην κατηγορία των φρούτων που δεν ωριμάζουν πάνω στο δέντρο, όπως η μπανάνα. Οι καρποί μπορούν να μείνουν αρκετό καιρό πάνω στα δέντρα μέχρι να βρουν κατάλληλη εποχή οι παραγωγοί να το εμπορευθούν. Οι καρποί παραμένουν σκληροί πάνω κατά την ωρίμανση και μαλακώνουν μετά τη συγκομιδή. Η συλλογή των καρπών γίνεται σταδιακά σε όλη τη διάρκεια που το δέντρο έχει ώριμους καρπούς, ανάλογα την ποικιλία. Πάντως, αν κόψουμε ανώριμους καρπούς ή αφεθούν υπερώριμοι πάνω στο δένδρο, δεν θα ωριμάσουν ομοιόμορφα μετά τη συλλογή και θα έχουμε μια υποβαθμισμένη ποιοτικά παραγωγή.

 


Τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων
Τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων


 

Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά αβοκάντο;

 

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά αβοκάντο με σπόρο, με εμβολιασμό καθώς και με μοσχεύματα. Αν φυτέψουμε σπόρο αβοκάντο, το αβοκάντο που θα προκύψει δεν θα είναι ίδιο με την ποικιλία καρπού του αβοκάντο από τον οποίο προέρχεται ο σπόροι. Συνήθως, στα φυτώρια, το αβοκάντο πολλαπλασιάζεται κυρίως με εμβολιασμό με την επιθυμητή ποικιλία πάνω σε σπορόφυτα αβοκάντο, δηλαδή φυτά που έχουν προκύψει από φύτευση σπόρου αβοκάντο. Ο εμβολιασμός του αβοκάντο με την επιθυμητή ποικιλία γίνεται είτε με ενοφθαλμισμό με όρθιο Τ ή με αγγλικό εγκεντρισμό. Το αβοκάντο μπορεί να πολλαπλασιαστεί και με την μέθοδο των μοσχευμάτων. Σε αυτή την περίπτωση, μέσα στην άνοιξη κόβουμε τμήματα βλαστών μήκους 15 περίπου εκατοστών τα οποία φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου αφού πρώτα έχουμε απομακρύνει τα 2/3 των φύλλων του. Για την αύξηση της επιτυχίας του πολλαπλασιασμού, ειναι σημαντικό στην βάση του βλαστού να βάζουμε ορμόνη ριζοβολίας.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του αβοκάντο

 

Τα νεαρά δενδρύλλια αβοκάντο παρουσιάζουν μεγάλη ευασθησία στην ηλιακή ακτινοβολία. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι απαραίτητο να τα σκεπάζουμε με ειδικό δίχτυ σκίασης για να τα προστατεύσουμε από το έντονο ηλιακό φως. Εναλλακτικά, μπορούμε να βάψουμε τον κορμό και τα κλαδιά του αβοκάντο με πλαστικό χρώμα και να ψεκάσουμε το φύλλωμα του με ζεόλιθο ή καολίνη που θα προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

 

Περισσότερα καρποφόρα δέντρα για καλλιέργεια

 
Εξωτικά δέντρα που μεταμορφώνουν τον κήπο μας
Λωτός, 8 μυστικά για την καλλιέργειά του
Ροδιά, 5 μυστικά για την καλλιέργειά της
Φραγκοσυκιά, 6 μυστικά καλλιέργειας
Μουσμουλιά, 7 μυστικά καλλιέργειας
Βερικοκιά, 6 μυστικά καλλιέργειας
Παπάγια, εξωτικό και νόστιμο φρούτο
Συκιά, συμβουλές φροντίδας
Αχλαδιά, 5 μυστικά καλλιέργειας
Ελιά, 10 μυστικά καλλιέργειας
Πορτοκαλιά, 6 μυστικά καλλιέργειας
Λεμονιά, 8 μυστικά καλλιέργειας
Μανταρινιά, 6 μυστικά καλλιέργειας
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (66)

σχολιαστής
ΓιάννηςΚ 24 Σεπτεμβρίου 2020

Έχω ακούσει αρκετές φορές ότι η πιθανότητα καρποφορίας με επικονίαση ενός δέντρου αβοκάντο που έχει προέλθει από σπόρο, είναι πολύ μικρή, κι ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός του δέντρου για καρποφορία. Ποιά είναι η άποψή σας;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 24 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Γιάννη. Δέντρα αβοκάντο που προκύπτουν από σπόρο δεν έχουν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας από την οποία προέρχεται ο σπόρος και ένα από τα προβλήματα μπορεί να είναι η μειωμένη καρπόδεση. Γι΄αυτό είναι καλό να εμβολιάζονται με την επιθυμητή ποικιλία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δέσποινα 19 Σεπτεμβρίου 2020

Καλημέρα! Πριν από ένα μήνα περίπου καθώς άνοιξα ένα αβοκάντο, το κουκούτσι του μέσα είχε ήδη σπάσει και είχε βγει ένα μικρότερο και πιο μαλακό κουκουτσάκι, το οποίο και έβαλα σε νερό για να βγάλει ρίζα. Μέσα σε μιάμιση εβδομάδα κιόλας είχε βγάλει και ρίζες και βλαστό από το πάνω μέρος που άρχισε να ανοίγει σιγά σιγά. Και έτσι αποφάσισα να το φυτέψω σε μία γλάστρα. Από τότε έχει ψηλώσει πάρα πολύ ο βλαστός και έβγαλε και 7-8 φύλλα! Αλλά τις τελευταίες μέρες τα φύλλα έχουν αρχίσει να γέρνουν και φοβάμαι μην αρχίσει και μαραίνεται σιγά σιγά. Τι μπορεί να φταίει; Το χώμα, το πόσο πολύ ή συχνά το ποτίζω ή οι καιρικές συνθήκες και το μέρος που το έχω στο μπαλκόνι; Είναι η πρώτη φορά που φυτεύω ποτέ μου αβοκάντο και είμαι τόσο χαρούμενη που έπιασε με την μία, για αυτό και με αγχώνει και δεν θέλω να το χάσω. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης Βλαντος 16 Αυγούστου 2020

Μετά από μια εμπειρία πολλών χρόνων με ένα φυτό στην αυλή του σπιτιού με πολύ καλή απόδοση συν καρποφορία αποφάσισα πριν 3 χρόνια να φυτέψω στο κτήμα και σε μια απόσταση 200 μέτρων από το υπάρχων δέντρο περίπου 30 φυτά
Ο χώρος δείχνει ιδανικός με ικανοποιητική κλίση για την αποστράγγιση και σχετικά προφυλαγμένα από αέρα
Η τοποθεσία Βελικα Μεσσηνίας
Μετά από 3χρονια παρατηρώ τα έξεις
-από απροσεξία δικιά μου ξεράθηκε το 30% των φυτών.χαλασε στην απουσία μου το αυτόματο πότισμα
-τα φυτά έχουν διαφορετική ανάπτυξη από ικανοποιητική ως μέτρια
Ίσως έλλειψη λιπασματος η / και διαφορετικό έδαφος
Μερικό μαύρισμα των φύλλων
1 πως μπορώ να βοηθήσω τα φυτά
2 τα παραπούλια που βγαίνουν χαμηλά δίπλα στα κυρία φυτά τα κόβω η τα αφήνω να αναπτυχθούν;
Ευχαριστω για οποία βοήθεια

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Αυγούστου 2020

  Καλησπέρα Δημήτρη. Μπορείς να προσθέσεις βιολογικό λίπασμα στις αρχές της άνοιξης στα αβοκάντο, και καλό είναι να αφαιρείς τα παραπούλια στα φυτά που είναι τριών χρονών για να αποκτούν κεντρικό κορμό.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νίνα Φιλίππου Ρόδη 3 Αυγούστου 2020

Διαβάζοντας τις απορίες των φίλων που έχουν Avocado και τις απαντήσεις σας, παρατήρησα πως το νερό (συχνότητα, ποσότητα, αποστράγγιση) είναι βασικό στοιχείο στην ευδοκίμηση του φυτού.
Βρήκα την απάντηση που με ενδιαφέρει καθώς τα φύλλα περιμετρικά παρουσιάζουν συνεχείς καφετί επιφάνειες.
Στις 17/4/2020 γράψατε: «Το καφέτιασμα στα φύλλα μπορεί να οφείλεται σε άλατα του νερού ή λόγω παγωνιάς»
Το νερό στην περιοχή που κατοικώ έχει πολλά άλατα. Τι προτείνετε σχετικά με το πότισμά του; Υπάρχει εναλλακτική λύση; Π.χ. Πότισμα με εμφιαλωμένο νερό; Απιονισμένο; Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. Νίνα

Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος 28 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα κύριε Κώστα θέλω να σας ρωτήσω έχω κάποια δένδρα καρυδιές γίνεται να εμβολιασμού αβοκάντο
Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Τσαμπικος 18 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα έχω ένα πρόβλημα με τον αβοκάντο μου είναι 2 χρονών και μαυρίζουν τα φύλλα και ο κορμός

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Τσαμπίκο. Πιθανότατα, πάθανε έγκαυμα τα φύλλα και ο κορμός του αβοκάντο από τον ήλιο ή το μαύρισμα οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα. Ψέκασε με διάλυμα ζεόλιθου στα φύλλα και στο βλαστό του αβοκάντο

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Τσαμπικος 25 Ιουνίου 2020

   Κύριε Κώστα είχαμε ξαναμιλήσει για τον αβοκάντο μου που έχει μαυρίσει ο κορμός στο κάτω μέρος και έχουνε πέσει τα φύλλα και τώρα τα κλωνάρια έχουν ξεραθεί τι πρέπει να κάνω υπάρχει περίπτωση να σωθεί τι πρέπει να κάνω? Ευχαριστώ

   Απάντηση
σχολιαστής
Βούλα 8 Ιουνίου 2020

Καλημέρα! Έχω ένα φυτέψει 4-5 αβοκάντο από κουκούτσι. Το ένα από αυτά είναι γύρω στα 4 χρόνια κι έχει γίνει 4 μέτρα. Φέτος νομίζω ότι έβγαλε και τα πρώτα λουλουδάκια του! Το έχω σε γλάστρα, αλλά νιώθω ότι δεν του φτάνει πια και πρέπει να φυτέψω στο έδαφος. Μένω στο Διόνυσο όπου κάνει κρύους χειμώνες. Πώς μπορώ να το προστατέψω αν το φυτέψω στο έδαφος; Φέτος πετάει σαν τρελό! Αν το κλαδέψω μπορώ να το κρατήσω χαμηλά για να το σκεπάζω σε περίπτωση χιονιού; Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 8 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Βούλα. Μπορείς να διατηρήσεις σε χαμηλό ύψος το αβοκάντο κάνοντας το κατάλληλο κλάδεμα αν το φυτέψεις στο έδαφος. Επίσης, μπορείς να το προφυλάξεις από την παγωνιά του χειμώνα χρησιμοποιώντας κατάλληλο αντιπαγετικό δίχτυ ή ειδικό ύφασμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μάκης 28 Μαΐου 2020

Καλησπέρα, έχω ξεκινήσει δύο σπόρους αβοκάντο μάλλον είναι από ποικιλία fuerte. Έχουν αρχίσει και φαίνονται οι ρίζες να βγαίνουν. Η απορία μου είναι η ποικιλία που θα βγεί τι ποικιλία θα είναι; Υπάρχει τρόπος να επέμβω σε αυτό ή δεν αλλάζει από τη στιγμή που το ξεκινάω από σπόρο;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Μάκη. Το φυτό αβοκάντο που θα προκύψει από την ποικιλία fuerte δεν θα έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά και θα πρέπει αν εμβολιαστεί μετά από 1-2 χρόνια με την επιθυμητή ποικιλία αβοκάντο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θανος 26 Μαΐου 2020

Καλησπερα!Εχω φυτευσει 1 σπορο Haas και 2 Fuerte σε Τυρφη και πανε παραπολυ καλα!Ειμα στο σταδιο μεταφυτευσης!Τι συσταση του χωματος μου προτεινετε?
40 τυρφη 30 κομποστ 10 ζεολιθο και 10 περλιτη + χαλικι για καλυτερη αποστραγγιση στον πατο της γλαστρας ειναι μια καλη συνθεση για τα Νεαρα Αβοκαντο μου?

Απάντηση
σχολιαστής
Στέλλα 24 Μαΐου 2020

Καλησπερα σας, εχω ενα αβοκαντο δενδρο στο κηπο, εχει γινει τεραστιο, ηταν γεματο λουλουδια και δεν εδεσε ουτε ενα. Του ειχα ριξει θιικο σιδηρο, κοπρια, ερριξε σχεδον ολα τα φυλλα που ειχαν ξεραθει και εβγαλε νεα, μεχρι εκει. Τι δεν εκανα σωστα? Ευχαριστω!

Απάντηση
σχολιαστής
ΓΙΩΡΓΟΣ 21 Μαΐου 2020

Καλησπέρα Έχω μεγαλώσει 2 αβοκάντο από κουκούτσι τα έχω κρατήσει σε νερό εδώ και ένα χρόνο περίπου και θα ήθελα να τα φυτέψω σε γλάστρα,
Είναι διαφορετικές ποικιλίες μεταξύ τους από όσο μπορώ να καταλάβω από τις διαφορές στα φύλλα τους,
Και έχω ακούσει ότι βοηθάει Αν τα φυτέψεις μαζί και πλέξεις τους κορμούς τους όσο είναι ακόμα εύκαμπτη, είναι σωστό αυτό οι λάθος ?
Και αν είναι σωστό σε τι θα μπορούσε να βοηθήσει ?

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρκος 15 Μαΐου 2020

Καλημερα σας,
παρακαλω αν μπορειτε να μου πειτε σε ποσα χρονια δινει τον πρωτο καρπο η ποικιλια αβοκαντο Zutano

Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννης 2 Μαΐου 2020

Έχω ένα δέντρο αβοκάντο από κουκούτσι γύρω στα 3 χρόνια σε ημισκιερή θέση, έχει γίνει 3 μέτρα αλλά ούτε ίχνος από λουλούδι. Δεν ξέρω ακόμα, είναι αρσενικό ή θηλυκό.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Γιάννη. Δεν υπάρχουν αρσενικά ή θηλυκά αβοκάντο αλλά μόνο διάφορες ποικιλίες. Σταδιακά θα ανθίσει τα επόμενα χρόνια. Μείωσε το πότισμα και πρόσθεσε λίπασμα καρποφορίας στο αβοκάντο σου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αθηνά 24 Απριλίου 2020

Καλησπέρα
Μόλις παρατήρησα την αλλαγή στο χρώμα των φύλλων σε ένα αβοκάντο που έχω σε γλάστρα και στεναχωρήθηκα γιατί πήγαινε πολύ καλά. Μάλιστα το ένα έπεσε μόλις το ακούμπησα. Που μπορεί να οφείλεται;
Ευχαριστώ για τις συμβουλές που μας δίνετε οπως κ γιατη δυνατότητα επικοινωνίας μαζί σας.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 24 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Αθηνά. Το αβοκάντο σου αλλάζει χρώμα στα φύλλα και πέφτουν λόγω υπερβολικής υγρασίας και μειωμένου φωτισμού σε εσωτερικό χώρο. Θα σου πρότεινα να το βγάλεις σε εξωτερικό προφυλαγμένο χώρο, να το μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα και να αποφεύγεις το υπερβολικό πότισμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Παντελής 15 Απριλίου 2020

Καλησπέρα σας! Έχω φυτέψει μερικά νεαρά αβοκάντο από φυτώριο και θα ήθελα να ρωτήσω αν χρειάζεται να τα βάψω με πλαστικό οικολογικό χρώμα για τον ήλιο. Τα έχω περάσει βέβαια με ένα «φιλμ» για μύκητες κ για προστασία καιρού. Επίσης πριν κάποιες μέρες που δεν είχε καλό καιρό τα φύλλα άρχισαν να καφετιάζουν. Είναι φυσιολογικό; Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
σχολιαστής
ΚΑΤΕΡΙΝΑ 23 Μαρτίου 2020

Καλησπέρα σας ευχαριστώ για την απάντηση σας και τις χρήσιμες πληροφορίες . Λογω προβλήματων μου σήμερα πήρα την απάντηση σας .Σας έστειλα φωτογραφίες γία νά μού πείτε αν είναι ο ανθός καί αν θά δέσουν καρπό φέτο . Τους έκανα καλή λίπανση. [ Θέλω να σάς αναφέρω οτι έχω δέκα δέντρα άπο κουκούτσι στό έδαφος καί αναπτύσσονται πολύ εύκολα έιναι ενάμιση με δύο μέτρα το καθένα ] Τά δύο μεγάλα δέντρα έχουν ανθούς καί είναι στά 6 -7 μέτα ΣΆΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Απάντηση
σχολιαστής
Σπυρακης Στεργος 2 Μαρτίου 2020

Έχω ένα αβοκάντο 7χρονον η κόμη τού μεγαλώνη κανονικά αλλά ο κορμός του είναι πολύ μικρός

Απάντηση
σχολιαστής
ΚΑΤΕΡΙΝΑ 10 Φεβρουαρίου 2020

καλησπέρα εχω δύο αβοκάντο είναι 7χρονών τα αγόρασα απο την κρήτη το ενα εχει ύψος 5 μέρτα το άλλο 3 μέτρα κάνουν ανθούς αλλά δέν έχουν δέση καρπούς .Γιατι .Τι κάνω λάθος είιναι σε άριστη κατάσταση. κοντά τους έχω φυτέψει άλλα 3 άπο καρπό ‘ειναι στό 1 μέτρο [περιοχή ΧΑΛΚΙΔΑ 300 μέτρα από τήν θάλασσα τό έδαφος είναι πετρόδες [δέν τά ραντίζω δέν ξέρω τι λίπασμα νά βάλω, ευχαριστώ πολύ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 10 Φεβρουαρίου 2020

  Καλησπέρα Κατερίνα. Το αβοκάντο ευδοκιμεί σε γόνιμο χώμα, με καλή αποστράγγιση ενώ σε πετρώδες έδαφος, δεν ευδοκιμεί τόσο καλά. Επίσης, λόγω παραθαλάσσιων ανέμων πιθανότατα, δεν δένει. Θα σου πρότεινα να τα ψεκάσεις με εκχύλισμα φυκιών, για να βοηθήσεις την καρπόδεση τους καθώς και να προσθέσεις βιολογικό λίπασμα για καρποφόρα δέντρα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ 18 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΕΤΟΥΣ ΦΥΤΕΜΕΝΟ ΣΤΗ ΓΗ .ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ,ΘΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΗΣΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΛΙΑΣΘΕΙ??

Απάντηση
σχολιαστής
John 10 Αυγούστου 2019

Καλησπέρα σας,
έχω ένα αβοκάντο στα 0,40 μέτρα. Το μεγάλωσα υδροπονικά από κουκούτσι και όταν ήταν κοντά στα 25 με 30 εκατοστά το έβαλα σε γλάστρα. Τον πρώτο μήνα ήταν μια χαρά μετά άρχισα να βλέπω κίτρινα-καφέ στίγματα σε κάποια φύλλα και αραίωσα λίγο το πότισμα. Αργότερα τα φύλλα άρχισαν να μαυρίζουν και να πέφτουν. Έχω βάλει στον πάτο την γλάστρας χαλίκι για καλύτερη αποστράγγιση. Και στην επιφάνεια το χώμα είναι στεγνό αλλά από κάτω λασπώνει. Το φυτό βγάζει καινούργια φυλλαράκια αλλά ξανά μαυρίζουν και πέφτουν. Το έχω σε μέρος που έχει φως αλλά δεν βρίσκεται σε άμεση ακτινοβολία με τον ήλιο. Μήπως γνωρίζεται τι μπορεί να φταίει? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Αυγούστου 2019

  Καλημέρα από τα Μυατικά του Κήπου. Πιθανότατα, το μίγμα του χώματος της γλάστρας που έχει φυτευτεί το αβοκάντο δεν είναι τοσο αφράτο ή για κάποιο λόγο δεν στραγγίζει η γλάστρα και γιαυτό μαυριζουν τα φύλλα και πέφτουν. Θα σου πρότεινα να βρεις ένα φυτόσωμα για εξωτερικο χώρο και να μεταφυτεύσεις το φυτό σου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νικολετα 21 Ιουλίου 2019

Γειά σας. Έχω φυτέψει αβοκάντο από καρπό, τώρα έχει 2 μέτρα ύψος. Για να έχει καρπό πρέπει να υπάρχει άλλο δέντρο αβοκάντο κοντά; και αν ναι τι ποικιλίας; χρειάζεται λίπασμα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Ιουλίου 2019

  Καλημέρα αβοκάντο. Η φύτευση αβοκάντο άλλης ποικιλίας βηθά σημαντικά στην καρπόδεση του αβοκάντο. Επίσης, είναι καλό να προστεθεί πλήρες βιολογικό λιπασμα για να έχει καλη καρποφορία το αβοκάντο μας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αλέξης 12 Ιουλίου 2019

Καλησπέρα. Έχω ένα αβοκάντο προ 20ετιας που έχει φυτρώσει από κουκούτσι. Βρίσκεται σε άριστη φυσική κατάσταση. Έχει ύψος μεγαλύτερο από 2 μέτρα. Πριν 3 μήνες είχε βγάλει στα παλιότερα κλαδιά κάτι ψιλά κίτρινα μικρά λουλούδια τα οποία έπεσαν. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που άνθισε. Μπορεί να καρποφορήσει, ενώ δεν υπάρχει κοντά του κανένα άλλο αβοκάντο;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Ιουλίου 2019

  Καλησπέρα Αλέξη. Θα δυσκολευτεί αρκετά να καρποφορήσει αν δεν θπάρχει και άλλο αβοκάντο από άλλη ποικιλία. Πάντως, αν ψεκάσεις με εκχυλισμα φυκιών τα άνθη του αβοκάντο, θα βοηθήσει να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας της καρπόδεσης.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ifigenia 5 Ιουλίου 2019

Γεια σας.Το δέντρο αβοκάντο έχει φτάσει 2 μέτρα με διάφορα παρακλάδια τριγύρω. Θέλει κλάδεμα και ποτε θα δούμε ανθοφορία για να καρπισει;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Ιουλίου 2019

  Καλησπέρα Ιφιγένεια. Κλάδεψε το αβοκάντο μετά το τέλος του χειμώνα, αφού περάσουν οι παγωνιές για να του διαμορφώσεις σταδιακά το σχήμα. Για καρποφορία του αβοκάντο θα περιμένεις από τον τέταρτο χρόνο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ζαχαρουλα 22 Μαΐου 2019

Καλησπερα εχω ενα αβοκαντο 12 χρονια και δεν εχει βγαλει καθολου καρπο!το δεντρο ειναι υγειες 2μετρα ψηλο. Μου ειπαν να μη βαλω λιπασμα δεν χρειαζεται το εχω σε ηλιολουστο μερος στον κηπο

Απάντηση
σχολιαστής
Πατροκλος 8 Μαΐου 2019

Γειά σας. Μεγαλωνα ένα φυτό Αβοκάντο μέσα στο σπίτι από κουκούτσι, και όταν το έβγαλα έξω σε ηλιόλουστο μέρος μετά από 2 εβδομάδες ξεράθηκαν τα περισσότερα φύλλα του. Το ποτιζω όταν το χώμα είναι στεγνό. Το ύψος του είναι περίπου 30 εκατοστά. Τι φταίει ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
ΖΑΝΑ 21 Φεβρουαρίου 2019

Καλή σας μέρα Μου χάρισαν παραφυάδες μπανανιάς(άρριζες).Υπάρχει τρόπος να ριζώσουν?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 21 Φεβρουαρίου 2019

  Καλημέρα Ζάνα.
  Μπορείς να φυτέψεις τις παραφυάδες της μπανανιάς σε γλάστρα χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας για να έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να ριζώσυν. Αφού ριζωσουν μετά από 2 μήνες περίπου, μπορείς να τις μεταφυτεύσεις είτε σε μεγαλύτερη γλάστρα είτε στον κήπο. Για περισσότερες πληροφορίες για τη φύτευση μπανανιάς μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Καλή επιτυχία!

  Απάντηση
σχολιαστής
ΔΕΣΠΟΙΝΑ 16 Φεβρουαρίου 2019

Εχω τρία δενδρα αβοκάντο σε μικρή απόσταση μεταξύ τους . Είναι αρκετά μεγάλα , το πρώτο καρποφορεί κάθε χρόνο το δευτερο έχει πάντα πολύ λίγους καρπους και το τρίτο δεν κάνει καρπούς ποτέ. Σκεφτομαι να ξεριζώσω το τρίτο . Τι γνώμη έχετε? Μπορώ να κάνω κάτι άλλο για αυτό το δένδρο? Σας ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Χάρης 29 Νοεμβρίου 2018

Καλησπέρα σας. Μπορώ να σας στείλω κάποιες φώτο να μου πείτε από τι προκαλείται η καταστροφή του φυλλώματος ? έχω ένα δέντρο γύρω στα 0.60μ. από κουκούτσι. ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Αντώνης Καφεσάκης 23 Οκτωβρίου 2018

Περιοχή Χανιά. Πότε είναι η καλύτερη εποχή για το φύτεμα των φυτών; Ποιές ποικιλίες είναι κατά τη γνώμη σας οι ποιό κατάλληλες για λίγο ξηρό κλίμα; τα φυτά τι τιμές έχουν;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 24 Οκτωβρίου 2018

  Καλησπέρα Αντώνη. Κατάλληλη εποχή φύτευσης του αβοκάντο είναι στις αρχες΄του φθινοπώρου ή στις αρχές της άνοιξης μετά τις παγωνιές του χειμώνα. Το αβοκάντο θέλει υγροθερμικό περιβάλλον και δεν ευδοκιμεί σε ξηρό κλίμα. Σχετικά με τις τιμές δέντρων αβοκάντο θα πρέπει να απευθυνθείς σε φυτώρια.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αθανάσιος Ζ. 19 Ιουλίου 2018

Γεια σας,
Φύτεψα το Φλεβάρη αβοκάντο απο κουκούτσι σε γλάστρα ύψους 30εκ και ενώ μεγάλωνε κανονικά για 2 μήνες, μετα έμεινε στάσιμο στα 30εκ με 10 υγιή φύλλα επάνω. Απο αρχές Μαΐου άρχισαν να ξεραίνονται τα φύλλα απο κάτω προς τα πάνω κ έπεφταν. Έκτοτε με το που βγάζει 3 φύλλα στην κορυφή, αρχίζουν να ξεραίνονται τα τρία υπάρχοντα και ετσι προχωράει το δεντράκι μου. Το εχω σε εσωτερικό χώρο δίπλα σε παράθυρο ανοιχτό σχεδόν όλη τη μέρα. Το ποτίζω κάθε Παρασκευή κ το λιπαίνω ανα δυο βδομάδας. Φαίνεται ότι ειναι ζωντανό το φυτό αλλα γιατι μου ξεραίνει και ρίχνει τα φύλλα; Ευχαριστώ εκ των πρωτερω!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 22 Ιουλίου 2018

  Καλησπέρα Αθανάσιε. Φρόντισε να έχεις τη γλάστρα με το αβοκάντο σε εξωτερικό χώρο για να έχει περισσότερη ηλιοφάνεια και καλύτερο αερισμό για να μην σου ξεραίνει και ρίχνει τα φύλλα. Πότιζε τη γλάστρα με το αβοκάντο κάθε 2-3 μέρες και πρόσθετε βιολογικό λίπασμα στη γλάστρα, μια φορα το μήνα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Λιάνα 18 Ιουλίου 2018

Χαίρεται, εδώ και τρία χρόνια έχω καλλιεργήσει το δικό μου αβοκάντο στο παρτέρι της αυλής μου (περιοχή Θεσσαλίας). Όλα ξεκίνησαν πολύ καλά ακολουθώντας ακριβώς τις διαδικασίες, αφού το φυτό είχε φθάσει περίπου τους 15-20 πόντους μέσα στο πρώτο χρόνο μου το έκαψε ο χιονιάς. Την Άνοιξη ξαναβλάστησε 1,5 εκατοστό παραδίπλα από τον ίδιο καρπό, το 2ο χρόνο έμεινε στάσιμο στους 15 πόντους και φέτος 3ος χρόνος έχει φθάσει στους 30 με 40. Μου είπαν πως μπορεί να χρειασθεί γονιμοποίηση. Τι ελπίδες έχουμε για να καρπίσει που ξαναγεννήθηκε μετά το χιονιά και πως ξεχωρίζω θυληκό-αρσενικό αβοκάντο? αυτό που βλάστησε πως μπορώ να ξέρω τι γένος είναι?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 22 Ιουλίου 2018

  Λιάνα καλημέρα. Δεν υπάρχουν αρσενικά και θηλυκα αβοκάντο αλλά αβοκάντο διαφορετικών ποικιλιών. Κατά τη φύτευση των αβοκάντο, είναι καλό φυτεύουμε δέντρα από δύο τουλάχιστον ποικιλίες για να έχουμε αύξηση του ποσοστού γονιμοποίησης των ανθέων και μεγαλύτερη επιτυχία καρπόδεσης των αβοκάντο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ξένια Αγγελή 20 Ιουνίου 2018

Παρακαλώ αν μπορείτε να μου πείτε πως να αντιμετωπίσω το πρόβλημα που παρουσιάζεται στο φυτό. Βγάζει 5 φύλλα τα οποία μετά απο λίγες μέρες μαυρίζουν και πέφτουν. Εξακολουθεί να βγάζει μόνον 5 φύλλα, είναι μικρός ο μίσχος του γιατί το έχω φυτεύσει τον Μάρτιο και είναι πολύ αδυνατος. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 21 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Ξένια. Φρόντισε να ποτίζεις σταθερά το φυτό αβοκάντο, κάθε 3 μέρες καθώς και να εξασφαλίσεις καλή στράγγιση. Ο ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα βοηθά στην απολύμανση του φυλλώματος. Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες, καλό είναι να το προστατεύεις από το έντονο καλοκαιρινό ήλιο με ειδικό δίχτυ προστασίας από τον ήλιο ή να ψεκάσεις με ζεόλιθο

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.