εικόνα

6 μυστικά για καλλιέργεια αβοκάντο

6 μυστικά για την καλλιέργεια του αβοκάντο

6 μυστικά για καλλιέργεια αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι αειθαλές, τροπικό, καρποφόρο δέντρο που καλλιεργείται για τους καρπούς του, με τη χαρακτηριστική βουτυρώδη γεύση και την υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αβοκάντο, άλλες ψηλές ορθόκλαδες κι άλλες χαμηλότερες με πλαγιόκλαδη ανάπτυξη. Οι καρποί του αβοκάντο μπορεί να έχουν σφαιρικό, ωοειδές ή κωνικό σχήμα και χρώμα που ξεκινά από κίτρινο και διαβαθμίζεται μέχρι σκούρο πράσινο. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην χώρα μας είναι οι: Ηaas, Fuerte, Etinger, Bacon και Zutano.

 

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια του αβοκάντο;

 

Το αβοκάντο είναι υποτροπικό φυτό που χρειάζεται σχετικά ζεστό, δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και πολύ ψυχρούς χειμώνες για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι ισχυροί βοριάδες δημιουργούν ζημιά στα αβοκάντο ειδικά για τα νεαρά δενδρύλλια που χρειάζονται αντιπαγετική προστασία με ειδικά αντιανεμικά δίχτυα ή αντιπαγετικά υφάσματα. Η καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται συγκεκριμένο εύρος ήπιων θερμοκρασιών κατά την άνθιση και ανάπτυξη των καρπών για να έχουμε ικανοποιητική παραγωγή. Οι θερμοί ξηροί άνεμοι στις αρχές του καλοκαιριού μπορούν να προκαλέσουν σημαντική πτώση καρπών και ανάλογη μείωση της παραγωγής

 

Τι έδαφος χρειάζεται η καλλιέργεια του αβοκάντο;

 

Το αβοκάντο αναπτύσσεται και ευδοκιμεί σε μέσης σύστασης εδάφη που διαθέτουν καλό αερισμό και αποστράγγιση του εδάφους. Το αβοκάντο, σε βαριά εδάφη με κακή αποστράγγιση, θεωρείται το πιο ευαίσθητο δέντρο από αυτά που καλλιεργούνται στη χώρα μας και γι’ αυτό χρειάζεται βαθύ έδαφος τουλάχιστον ένα μέτρο, χωρίς αδιαπέρατα στρώματα. Η καλλιέργεια αβοκάντο σε επικλινή εδάφη με σχετικά χαμηλή κλίση, σε πλαγιές λόφων, θα μπορούσε να έχει επιτυχή αποτελέσματα. Θα πρέπει να γνωρίζουμε, επίσης, ότι το αβοκάντο είναι πολύ ευαίσθητο στην αλατότητα του εδάφους. Συνήθεις αποστάσεις φύτευσης για το αββοκάντο είναι σε μορφή ορθογώνιου 5 επί 6 μέτρα. Διάβασε αναλυτικά για την φύτευση αβοκάντο στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα έχει η καλλιέργεια του αβοκάντο;

 

H καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται συνεχή υγρασία στο έδαφος για να ευδοκιμήσει. Θα χρειαστεί τακτικά ποτίσματα ειδικά κατά την ζεστή καλοκαιρινή περίοδο. Βέβαια, θα πρέπει να αποφεύγεται το υπερβολικό πότισμα ειδικά στα βαριά και συνεκτικά εδάφη που έχουν κακή αποστράγγιση. Η συχνότητα και η ποσότητα του ποτίσματος εξαρτάται από την ηλικία, το μέγεθος των δένδρων, από τον τύπο του εδάφους και τις κλιματικές συνθήκες. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται άρδευση με καλής ποιότητας νερό, με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα, γιατί αλλιώς θα παρουσιαστούν προβλήματα, ειδικά στα νεαρά δενδρύλλια αβοκάντο.

 

Τι απαιτήσεις σε λίπανση έχει η καλλιέργεια του αβοκάντο;

 

Η καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται θρεπτικά στοιχεία για να ευδοκιμήσει και να να δώσει καλή ανάπτυξη και ποιοτική παραγωγή. Το αβοκάντο έχει τη δυνατότητα να απορροφά αρκετά θρεπτικά συστατικά από το έδαφος χωρίς να χρειάζεται λίπανση. Βέβαια, για την εξασφάλιση καλής βλάστησης και καρποφορίας, εφαρμόζουμε μια λίπανση με πλήρες βιολογικό λίπασμα την άνοιξη και μία το φθινόπωρο. Ενδεικτικά για αβοκάντο εικοσαετίας, προσθέτουμε περίπου τρία κιλό βιολογικό λίπασμα σε κάθε λίπανση. Σχετικά με τα ιχνοστοιχεία, η πιο συνηθισμένη τροφοπενία (έλλειψη) είναι αυτή του ψευδαργύρου και τη διορθώνουμε με διαφυλλικό ψεκασμό θειικού ψευδαργύρου.

 

Πως κλαδεύεται και πως πολλαπλασιάζεται το αβοκάντο;

 

Κλαδεύουμε τα αβοκάντο για να ελέγξουμε την ανάπτυξη της βλάστησης για να διευκολύνουμε τον καλό φωτισμό σε όλη την επιφάνεια των δένδρων. Πραγματοποιούμε μέτριο κλάδεμα μετά το τέλος της συγκομιδής και αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα. Το κλάδεμα αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, κρατώντας το σε σχετικά χαμηλό ύψος καθώς διαφορετικά είναι δύσκολη η συγκομιδή. Απολυμαίνουμε τις μεγάλες τομές του κλαδέματος για την αποφυγή μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών με πάστα κλαδέματος. Το αβοκάντο πολλαπλασιάζεται κυρίως με εμβολιασμό φυτών με την επιθυμητή ποικιλία που έχουν προκύψει από φύτευση σπόρου αβοκάντο. αβοκάντοσποροφύτων. Ο εμβολιασμός του αβοκάντο γίνεται είτε με ενοφθαλμισμό με όρθιο Τ ή με αγγλικό εγκεντρισμό.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του αβοκάντο

 

Οι καρποί του αβοκάντο παραμένουν σκληροί πάνω στο δέντρο κατά την ωρίμανση και μαλακώνουν μετά τη συγκομιδή. Η συλλογή των καρπών γίνεται σταδιακά σε όλη τη διάρκεια που το δέντρο έχει ώριμους καρπούς. Αν κόψουμε ανώριμους καρπούς ή αφεθούν υπερώριμοι πάνω στο δένδρο, δεν θα ωριμάσουν ομοιόμορφα μετά τη συλλογή και θα έχουμε μια υποβαθμισμένη ποιοτικά παραγωγή.

Περισσότερα καρποφόρα δέντρα

 

Δες πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια κι άλλων υποτροπικών καλλιεργειών καθώς και άλλων καρποφόρων δέντρων σε σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Φραγκοσυκιά, 6 μυστικά καλλιέργειας
Μουσμουλιά, 7 μυστικά καλλιέργειας
Βερικοκιά, 6 μυστικά καλλιέργειας
Συκιά, συμβουλές φροντίδας
Αμυγδαλιά, 6 μυστικά καλλιέργειας
Αχλαδιά, 5 μυστικά καλλιέργειας
Ελιά, 10 μυστικά καλλιέργειας
Πορτοκαλιά, 6 μυστικά καλλιέργειας
Λεμονιά, 8 μυστικά καλλιέργειας
Μανταρινιά, 6 μυστικά καλλιέργειας
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (28)

σχολιαστής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ 18 Σεπτεμβρίου 2019

ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΕΤΟΥΣ ΦΥΤΕΜΕΝΟ ΣΤΗ ΓΗ .ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ,ΘΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΗΣΕΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΛΙΑΣΘΕΙ??

Απάντηση
σχολιαστής
John 10 Αυγούστου 2019

Καλησπέρα σας,
έχω ένα αβοκάντο στα 0,40 μέτρα. Το μεγάλωσα υδροπονικά από κουκούτσι και όταν ήταν κοντά στα 25 με 30 εκατοστά το έβαλα σε γλάστρα. Τον πρώτο μήνα ήταν μια χαρά μετά άρχισα να βλέπω κίτρινα-καφέ στίγματα σε κάποια φύλλα και αραίωσα λίγο το πότισμα. Αργότερα τα φύλλα άρχισαν να μαυρίζουν και να πέφτουν. Έχω βάλει στον πάτο την γλάστρας χαλίκι για καλύτερη αποστράγγιση. Και στην επιφάνεια το χώμα είναι στεγνό αλλά από κάτω λασπώνει. Το φυτό βγάζει καινούργια φυλλαράκια αλλά ξανά μαυρίζουν και πέφτουν. Το έχω σε μέρος που έχει φως αλλά δεν βρίσκεται σε άμεση ακτινοβολία με τον ήλιο. Μήπως γνωρίζεται τι μπορεί να φταίει? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Αυγούστου 2019

  Καλημέρα από τα Μυατικά του Κήπου. Πιθανότατα, το μίγμα του χώματος της γλάστρας που έχει φυτευτεί το αβοκάντο δεν είναι τοσο αφράτο ή για κάποιο λόγο δεν στραγγίζει η γλάστρα και γιαυτό μαυριζουν τα φύλλα και πέφτουν. Θα σου πρότεινα να βρεις ένα φυτόσωμα για εξωτερικο χώρο και να μεταφυτεύσεις το φυτό σου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νικολετα 21 Ιουλίου 2019

Γειά σας. Έχω φυτέψει αβοκάντο από καρπό, τώρα έχει 2 μέτρα ύψος. Για να έχει καρπό πρέπει να υπάρχει άλλο δέντρο αβοκάντο κοντά; και αν ναι τι ποικιλίας; χρειάζεται λίπασμα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Ιουλίου 2019

  Καλημέρα αβοκάντο. Η φύτευση αβοκάντο άλλης ποικιλίας βηθά σημαντικά στην καρπόδεση του αβοκάντο. Επίσης, είναι καλό να προστεθεί πλήρες βιολογικό λιπασμα για να έχει καλη καρποφορία το αβοκάντο μας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αλέξης 12 Ιουλίου 2019

Καλησπέρα. Έχω ένα αβοκάντο προ 20ετιας που έχει φυτρώσει από κουκούτσι. Βρίσκεται σε άριστη φυσική κατάσταση. Έχει ύψος μεγαλύτερο από 2 μέτρα. Πριν 3 μήνες είχε βγάλει στα παλιότερα κλαδιά κάτι ψιλά κίτρινα μικρά λουλούδια τα οποία έπεσαν. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που άνθισε. Μπορεί να καρποφορήσει, ενώ δεν υπάρχει κοντά του κανένα άλλο αβοκάντο;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Ιουλίου 2019

  Καλησπέρα Αλέξη. Θα δυσκολευτεί αρκετά να καρποφορήσει αν δεν θπάρχει και άλλο αβοκάντο από άλλη ποικιλία. Πάντως, αν ψεκάσεις με εκχυλισμα φυκιών τα άνθη του αβοκάντο, θα βοηθήσει να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχίας της καρπόδεσης.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ifigenia 5 Ιουλίου 2019

Γεια σας.Το δέντρο αβοκάντο έχει φτάσει 2 μέτρα με διάφορα παρακλάδια τριγύρω. Θέλει κλάδεμα και ποτε θα δούμε ανθοφορία για να καρπισει;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Ιουλίου 2019

  Καλησπέρα Ιφιγένεια. Κλάδεψε το αβοκάντο μετά το τέλος του χειμώνα, αφού περάσουν οι παγωνιές για να του διαμορφώσεις σταδιακά το σχήμα. Για καρποφορία του αβοκάντο θα περιμένεις από τον τέταρτο χρόνο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ζαχαρουλα 22 Μαΐου 2019

Καλησπερα εχω ενα αβοκαντο 12 χρονια και δεν εχει βγαλει καθολου καρπο!το δεντρο ειναι υγειες 2μετρα ψηλο. Μου ειπαν να μη βαλω λιπασμα δεν χρειαζεται το εχω σε ηλιολουστο μερος στον κηπο

Απάντηση
σχολιαστής
Πατροκλος 8 Μαΐου 2019

Γειά σας. Μεγαλωνα ένα φυτό Αβοκάντο μέσα στο σπίτι από κουκούτσι, και όταν το έβγαλα έξω σε ηλιόλουστο μέρος μετά από 2 εβδομάδες ξεράθηκαν τα περισσότερα φύλλα του. Το ποτιζω όταν το χώμα είναι στεγνό. Το ύψος του είναι περίπου 30 εκατοστά. Τι φταίει ? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
ΖΑΝΑ 21 Φεβρουαρίου 2019

Καλή σας μέρα Μου χάρισαν παραφυάδες μπανανιάς(άρριζες).Υπάρχει τρόπος να ριζώσουν?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 21 Φεβρουαρίου 2019

  Καλημέρα Ζάνα.
  Μπορείς να φυτέψεις τις παραφυάδες της μπανανιάς σε γλάστρα χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας για να έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να ριζώσυν. Αφού ριζωσουν μετά από 2 μήνες περίπου, μπορείς να τις μεταφυτεύσεις είτε σε μεγαλύτερη γλάστρα είτε στον κήπο. Για περισσότερες πληροφορίες για τη φύτευση μπανανιάς μπορείς να δεις στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Καλή επιτυχία!

  Απάντηση
σχολιαστής
ΔΕΣΠΟΙΝΑ 16 Φεβρουαρίου 2019

Εχω τρία δενδρα αβοκάντο σε μικρή απόσταση μεταξύ τους . Είναι αρκετά μεγάλα , το πρώτο καρποφορεί κάθε χρόνο το δευτερο έχει πάντα πολύ λίγους καρπους και το τρίτο δεν κάνει καρπούς ποτέ. Σκεφτομαι να ξεριζώσω το τρίτο . Τι γνώμη έχετε? Μπορώ να κάνω κάτι άλλο για αυτό το δένδρο? Σας ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Χάρης 29 Νοεμβρίου 2018

Καλησπέρα σας. Μπορώ να σας στείλω κάποιες φώτο να μου πείτε από τι προκαλείται η καταστροφή του φυλλώματος ? έχω ένα δέντρο γύρω στα 0.60μ. από κουκούτσι. ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Αντώνης Καφεσάκης 23 Οκτωβρίου 2018

Περιοχή Χανιά. Πότε είναι η καλύτερη εποχή για το φύτεμα των φυτών; Ποιές ποικιλίες είναι κατά τη γνώμη σας οι ποιό κατάλληλες για λίγο ξηρό κλίμα; τα φυτά τι τιμές έχουν;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 24 Οκτωβρίου 2018

  Καλησπέρα Αντώνη. Κατάλληλη εποχή φύτευσης του αβοκάντο είναι στις αρχες΄του φθινοπώρου ή στις αρχές της άνοιξης μετά τις παγωνιές του χειμώνα. Το αβοκάντο θέλει υγροθερμικό περιβάλλον και δεν ευδοκιμεί σε ξηρό κλίμα. Σχετικά με τις τιμές δέντρων αβοκάντο θα πρέπει να απευθυνθείς σε φυτώρια.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αθανάσιος Ζ. 19 Ιουλίου 2018

Γεια σας,
Φύτεψα το Φλεβάρη αβοκάντο απο κουκούτσι σε γλάστρα ύψους 30εκ και ενώ μεγάλωνε κανονικά για 2 μήνες, μετα έμεινε στάσιμο στα 30εκ με 10 υγιή φύλλα επάνω. Απο αρχές Μαΐου άρχισαν να ξεραίνονται τα φύλλα απο κάτω προς τα πάνω κ έπεφταν. Έκτοτε με το που βγάζει 3 φύλλα στην κορυφή, αρχίζουν να ξεραίνονται τα τρία υπάρχοντα και ετσι προχωράει το δεντράκι μου. Το εχω σε εσωτερικό χώρο δίπλα σε παράθυρο ανοιχτό σχεδόν όλη τη μέρα. Το ποτίζω κάθε Παρασκευή κ το λιπαίνω ανα δυο βδομάδας. Φαίνεται ότι ειναι ζωντανό το φυτό αλλα γιατι μου ξεραίνει και ρίχνει τα φύλλα; Ευχαριστώ εκ των πρωτερω!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 22 Ιουλίου 2018

  Καλησπέρα Αθανάσιε. Φρόντισε να έχεις τη γλάστρα με το αβοκάντο σε εξωτερικό χώρο για να έχει περισσότερη ηλιοφάνεια και καλύτερο αερισμό για να μην σου ξεραίνει και ρίχνει τα φύλλα. Πότιζε τη γλάστρα με το αβοκάντο κάθε 2-3 μέρες και πρόσθετε βιολογικό λίπασμα στη γλάστρα, μια φορα το μήνα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Λιάνα 18 Ιουλίου 2018

Χαίρεται, εδώ και τρία χρόνια έχω καλλιεργήσει το δικό μου αβοκάντο στο παρτέρι της αυλής μου (περιοχή Θεσσαλίας). Όλα ξεκίνησαν πολύ καλά ακολουθώντας ακριβώς τις διαδικασίες, αφού το φυτό είχε φθάσει περίπου τους 15-20 πόντους μέσα στο πρώτο χρόνο μου το έκαψε ο χιονιάς. Την Άνοιξη ξαναβλάστησε 1,5 εκατοστό παραδίπλα από τον ίδιο καρπό, το 2ο χρόνο έμεινε στάσιμο στους 15 πόντους και φέτος 3ος χρόνος έχει φθάσει στους 30 με 40. Μου είπαν πως μπορεί να χρειασθεί γονιμοποίηση. Τι ελπίδες έχουμε για να καρπίσει που ξαναγεννήθηκε μετά το χιονιά και πως ξεχωρίζω θυληκό-αρσενικό αβοκάντο? αυτό που βλάστησε πως μπορώ να ξέρω τι γένος είναι?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 22 Ιουλίου 2018

  Λιάνα καλημέρα. Δεν υπάρχουν αρσενικά και θηλυκα αβοκάντο αλλά αβοκάντο διαφορετικών ποικιλιών. Κατά τη φύτευση των αβοκάντο, είναι καλό φυτεύουμε δέντρα από δύο τουλάχιστον ποικιλίες για να έχουμε αύξηση του ποσοστού γονιμοποίησης των ανθέων και μεγαλύτερη επιτυχία καρπόδεσης των αβοκάντο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ξένια Αγγελή 20 Ιουνίου 2018

Παρακαλώ αν μπορείτε να μου πείτε πως να αντιμετωπίσω το πρόβλημα που παρουσιάζεται στο φυτό. Βγάζει 5 φύλλα τα οποία μετά απο λίγες μέρες μαυρίζουν και πέφτουν. Εξακολουθεί να βγάζει μόνον 5 φύλλα, είναι μικρός ο μίσχος του γιατί το έχω φυτεύσει τον Μάρτιο και είναι πολύ αδυνατος. Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 21 Ιουνίου 2018

  Καλημέρα Ξένια. Φρόντισε να ποτίζεις σταθερά το φυτό αβοκάντο, κάθε 3 μέρες καθώς και να εξασφαλίσεις καλή στράγγιση. Ο ψεκασμός με χαλκούχο σκεύασμα βοηθά στην απολύμανση του φυλλώματος. Επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες, καλό είναι να το προστατεύεις από το έντονο καλοκαιρινό ήλιο με ειδικό δίχτυ προστασίας από τον ήλιο ή να ψεκάσεις με ζεόλιθο

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.