εικόνα

7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια μαρουλιού

7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια μαρουλιού

7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια μαρουλιού

Mαρούλι, το λαχανικό του πρωτάρη! Πραγματικά, το μαρούλι είναι η πιο απλή καλλιέργεια που προτείνουμε σε κάθε αρχάριο κηπουρό για να κάνει ένα εύκολο ξεκίνημα. Τα μαρούλια φυτεύονται τόσο στον κήπο, όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, για να εξασφαλίσουμε φρέσκια πρώτη ύλη για τις σαλάτες μας. Και ένα είναι το σίγουρο! Τα λαχανικά που παράγουμε στο σπίτι και τα καταναλώνουμε φρέσκα έχουν τελείως διαφορετική γεύση, αρκεί κανείς να δοκιμάσει τα πρώτα τρυφερά φύλλα του «σπιτικού» μαρουλιού για να πειστεί.

 

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες μαρουλιού;

 

Ας ξεκινήσoυμε από τα κλασικά! Η πιο διαδεδομένη ποικιλία μαρουλιού είναι η «ρομάνα» την οποία προτιμούν οι περισσότεροι ερασιτέχνες καλλιεργητες. Ωριμάζει περίπου σε 2-2,5 μήνες και χαρακτηρίζεται από όρθια ανάπτυξη ύψους 20-25 εκατοστών, με στενόμακρα φύλλα σκουροπράσινου χρώματος, πολύ νόστιμα και τρυφερά. Μία άλλη γνωστή ποικιλία μαρουλιού είναι η «σαλάτα» μαρούλι, γνωστό και ως «γαλλικό» μαρούλι, που δεν σχηματίζει κλειστή κεφαλή. Το γαλλικό μαρούλι διαθέτει χαλαρά τρυφερά φύλλα και ωριμάζει γρήγορα μέσα σε 55-60 μέρες. Αξίζει όμως να δοκιμάσουμε και τα μαρούλια «βουτύρου» που διαθέτουν λεία τρυφερά φύλλα, κλειστό κεφάλι και μακρά περίοδο ωρίμανσης 3 μηνών. Τα πιο τραγανά φύλλα μαρουλιού τα δίνει το κατσαρό κεφαλωτό μαρούλι, το διάσημο iceberg, που σχηματίζει στρογγυλό κεφάλι και είναι εξαιρετικά διαδεδομένο στη Βόρεια Αμερική. Μία ακόμη ενδιαφέρουσα ποικιλία για να δοκιμάσουμε είναι το κινέζικο μαρούλι που μοιάζει περισσότερο με σπαράγγι και συγκομίζεται για τα στελέχη του βλαστού και όχι για το φύλλωμα του.

 

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια μαρουλιού;

 

Δώσε δροσιά στο μαρούλι και πάρε του την ψυχή! Το μαρούλι, ως φυτό ψυχρής εποχής, θέλει δροσερό περιβάλλον και καλλιεργείται σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες 14-19°C. Γενικότερα προτιμά ηλιόλουστες θέσεις φύτευσης, αν και αναπτύσσεται ικανοποιητικά και σε ημισκιερές θέσεις. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε υψηλές θερμοκρασίες προκαλείται πρόωρη έκπτυξη του ανθοφόρου βλαστού του μαρουλιού, ενώ σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό προκαλούνται εγκαύματα στο φύλλωμα. Για τη φύτευση του μαρουλιού, το ιδανικό έδαφος είναι γόνιμο, δροσερό, με υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Κι αν το χώμα του κήπου μας δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορούμε να ενσωματώσουμε αρκετή ποσότητα καλοχωνεμένης κοπριάς μαζί με κομπόστ για να βελτιώσουμε το χώμα.

 

Πώς φυτεύονται τα μαρούλια κατά την καλλιέργεια;

 

Οι έμπειροι καλλιεργητές ξεκινούν με σπόρο μαρουλιού! Συγκεκριμένα, σπέρνουν σε σπορεία σπόρους από την επιλεγμένη ποικιλία μαρουλιού, τοποθετώντας το σπόρο σε βάθος φύτευσης ενός εκατοστού. Είναι σημαντικό να διατηρούμε σχετική υγρασία και κατάλληλη θερμοκρασία στο σπορείο για τη βλάστηση των σπόρων του μαρουλιού μεταξύ 15-21°C. Κι όταν τα νεαρά φυτά μαρουλιού έχουν αναπτύξει τρία–τέσσερα πραγματικά φύλλα, μετά από 3-4 βδομάδες, είναι έτοιμα για τη μεταφύτευση στο χωράφι. Σε κάποιον αρχάριο κηπουρό, προτείνουμε να ξεκινήσει με έτοιμα φυτά μαρουλιού από φυτώρια τα οποία τοποθετούνται στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης: 30 εκατοστά μεταξύ των φυτών μαρουλιού και περίπου 60 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Κι αν ο κήπος μας έχει πολύ βαρύ χώμα και μαζεύει νερό, υπάρχει λύση! Καλλιεργούμε σε υπερυψωμένα αναχώματα (σαμαράκια) που μας βοηθούν στην καλύτερη αποστράγγιση του νερού.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση απαιτεί η καλλιέργεια του μαρουλιού;

 

Το είπαμε και παραπάνω! Τα μαρούλια αγαπάνε τη δροσιά καθώς έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα. Έτσι, για να διατηρήσουμε το υπόστρωμα τους σχετικά υγρό, απαιτείται τακτικό πότισμα. Η συχνότητα των ποτισμάτων γίνεται υψηλότερη, ίσως και καθημερινή, σε περιόδους που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό είναι απαραίτητο για να διατηρεί το μαρούλι δροσερά και τρυφερά φύλλα. Αν παρουσιαστεί έλλειψη νερού, τα φύλλα του μαρουλιού σκληραίνουν, αρχίζουν να πικρίζουν, ενώ αρχίζει να αναπτύσσεται πρόωρα το ανθοφόρο στέλεχος. Σχετικά με τη λίπανση του μαρουλιού, ενσωματώνουμε 1-2 κουταλιές της σούπας καλοχωνεμένη κοπριά ή βιολογικό λίπασμα αζώτου, γύρω από τη ρίζα, κάθε 20-30 μέρες.

 

Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα στην καλλέργεια μαρουλιού;

 

Προσοχή στο σαλιγκάρι, ίσως τον πιο επικίνδυνο εχθρό του μαρουλιού που τρώει τα φύλλα του. Για την αντιμετώπιση του σαλιγκαριού, χρησιμοποιούμε στάχτη ή λίπασμα φωσφορικού σιδήρου. Επίσης, η καλλιέργεια μαρουλιού προσβάλλεται από μελίγκρα και από τον αλευρώδη, το ενοχλητικό λευκό κουνουπάκι. Για την αντιμετώπιση τους ψεκάζουμε με διαλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού (1 κουταλιά της σούπας σαπούνι σε 1 λίτρο νερό) ή προμηθευόμαστε οικολογικό σκεύασμα αλάτων λιπαρών οξέων από γεωπονικά καταστήματα.

 

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή συγκομιδής για τα μαρούλια;

 

Να και τα ευχάριστα! Το μαρούλι συγκομίζεται περίπου 2-3 μήνες μετά τη μεταφύτευση, όταν έχει διαμορφώσει κεφαλή. Σε αυτό το στάδιο, διαθέτει τρυφερά φύλλα που δεν πικρίζουν στην γεύση. Μπορούμε να συγκομίσουμε ολόκληρο το φυτό του μαρουλιού κόβοντας το από τη ρίζα με μαχαίρι. Βέβαια, οι πιο ανυπόμονοι, κατά τους χειμωνιάτικους μήνες, κόβουν σταδιακά τα περιφερειακά φύλλα του μαρουλιού που έχουν ήδη μεγαλώσει, αφήνοντας τα κεντρικά να μεγαλώσουν κι άλλο και να τα κόψουν σε μια επόμενη συγκομιδή. Προτιμάμε να κόβουμε τα μαρούλια κατά τις πρωινές ώρες, καθώς τότε είναι πιο δροσερά και τρυφερά.

 

Πώς καλλιεργείται το μαρούλι σε γλάστρα στο μπαλκόνι;

 

Αυτή η ερώτηση αφορά όλους τους φίλους που μένουν σε πόλεις και δεν διαθέτουν κήπο! Καταρχήν, η καλλιέργεια του μαρουλιού σε γλάστρα στο μπαλκόνι δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, αρκεί να προτιμήσουμε μια θέση που να έχει δυτική ή ανατολική έκθεση. Χρησιμοποιούμε χαμηλές γλάστρες ή ζαρντινιέρες, βάθους 20-30 εκατοστών, για τη μεταφύτευση του μαρουλιού, καθώς όπως έχουμε αναφέρει διαθετει επιφανειακό ριζικό σύστημα που δεν προχωρά σε βάθος. Προμηθευόμαστε φυτόχωμα κατάλληλο για καλλιέργεια κηπευτικών, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και τοποθετούμε χαλίκια στην βάση της γλάστρας που θα φυτεύουμε τα μαρούλια για καλύτερη αποστράγγιση του χώματος.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του μαρουλιού

 

Όταν είμαστε παρέα, όλα πάνε καλύτερα. Ισχύει και για τα λαχανικά που καλλιεργούνται μαζί. To μαρούλι λοιπόν μπορεί να συγκαλλιεργηθεί και να δώσει εξαιρετική παραγωγή, αν φυτευτεί μαζί με ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω κηπευτικά: λάχανο, κουνουπίδι, καρότο, παντζάρι, κρεμμύδι, σκόρδο, πράσο, αγγούρι, φασόλια και φραούλα.

 

Δες αναλυτικές οδηγίες για την καλλιέργεια μαρουλιού σε γλάστρα, καθώς επίσης πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια περισσότερων λαχανικών όπως ραδίκι, αντίδι, κουκιά, σταμναγκάθι, σπανάκι, ραπάνακι, ντομάτα, κολοκύθι, πιπεριά, μελιτζάνα, πεπόνι και καρπούζι.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
Georgiosboutas 4 Αυγούστου 2019

Αν φυτεψω μαρουλια με τη ζεστη και τα ποτιζω συχνα ωστε να εχουν υγρασια θα βγαλουν παλι κορυφη με σπορο ?Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας.
Να είστε πάντα καλα.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 5 Αυγούστου 2019

  Καλησπέρα Γιώργο. Αν πάρεις μαρούλια συτά την επόχή φυτεψε τα σε ημισκιερό σημείο, πότιζε τα κανονικά ανά 1-2 μέρες και πιθανότατα δεν θα βγάλουν κορυφή με σπόρο. Σε κάθε περίπτωση αυτό εξαρτάται και από την ποικιλία του μαρουλιού.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΝΙΚΟΛΑΟΣ 4 Ιουλίου 2019

Γιατί μου βγαζουν μεγαλο εσωτερικο βλαστό και ψηλωνουν χωρίς πολλά φύλλα.,
Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 4 Ιουλίου 2019

  Καλησπέρα Νικόλαε. Λόγω της ζέστης ή αν έχουν μείνει έστω και για λίγο απότιστα τα μαρούλια συτή την εποχή βγάζουν τον ανθοφόρο βλαστό τους και ψηλώνου και γίνονται ακατάλληλα για φάγωμα. Καλύτερα να φυτεύεις τα μαρούλια σου σε δροσερό και σκιερό σχετικά χώρο αυτή την εποχή του καλοκαιριού.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 5 Μαΐου 2019

Τι εννοείτε όταν λέτε «έχουν αναπτύξει τρία–τέσσερα πραγματικά φύλλα»;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 5 Μαΐου 2019

  Καλησπέρα Θάνο. Επειδή τα φυτά αρχικά βγάζουν ενά αρχικό ζεύγος φύλλων που είναι πολύ μικρά και δεν είναι ολοκληρωμένα, τα επόμενα φύλλα που είναι κανονικά σε μέγεθος και ενδεικτικά της ποικιλίας του φυτού τα ονομάζουμε πρώτα πραγματικά φύλλα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γρηγορης 10 Μαΐου 2018

Καλησπερα και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλεια σας. Τέλη περίπου, Μαρτίου, έβαλα στο σπιτι σε παρτέρι, μαρούλια, τα οποία έχουν μεγαλώσει παρα πολυ, και εχθές έκοψα , αλλα πικριζαν πολυ. Μπορείτε να μου πείτε το λόγο; Σας Ευχαριστω εκ των προτέρων.
Παπαδοπουλος Γρηγόρης.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 12 Μαΐου 2018

  Γεια σου Γρηγόρη κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια . Τα μαρούλια θέλουν συχνό και τακτικό πότισμα, καθώς έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα και πρέπει να διατηρήσουμε το υπόστρωμα τους σχετικά υγρό. Η συχνότητα των ποτισμάτων είναι υψηλότερη, και ίσως καθημερινή σε περιόδους που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες για να διατηρεί το μαρούλι δροσερά και τρυφερά φύλλα. Αν παρουσιαστεί έλλειψη νερού, τα φύλλα του μαρουλιού σκληραίνουν, αρχίζουν να πικρίζουν ενώ αρχίζει να αναπτύσσεται πρόωρα το ανθοφόρο στέλεχος. Αν ξαναφυτέψεις μαρούλια, αυτή την περίοδο, διάλεξε μια ημισκιερή θέση για να ευδοκιμήσουν.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.