εικόνα

Αντιμετωπίζουμε τις κάμπιες στα λάχανα

Αντιμετωπίστε τις κάμπιες στα λάχανα

Αντιμετωπίζουμε τις κάμπιες στα λάχανα

Η πιερίδα του λάχανου είναι ίσως ο σημαντικότερος εχθρός για το φθινοπωρινό μας λαχανόκηπο, μαζί με τα σαλιγκάρια, που προσβάλλει και δημιουργεί εκτεταμένες ζημιές στα λάχανα, στα μπρόκολα και στα κουνουπίδια. Από τα τέλη του καλοκαιριού, στο λαχανόκηπο μας, θα παρατηρήσουμε κάτι άσπρες πεταλούδες με χαρακτηριστικές μαύρες βούλες στα φτερά τους οι οποίες περιτριγυρίζουν τα φυτά μας.

 

Τι ζημιά κάνει η κάμπια της πιερίδας στα λάχανα;
 
Κατά τη διάρκεια του κύκλου της ζωής της πιερίδας, το έντομο περνά από τα στάδια, του αβγού, της κάμπιας, της νύμφης και της πεταλούδας και έχει πολλές γενιές, κυρίως τους ζεστούς μήνες του έτους. Οι πεταλούδες τοποθετούν τα κίτρινα αυγά στην κάτω πλευρά των φύλλων του λάχανου και μπορούμε να τα διακρίνουμε με γυμνό μάτι. Από τα αβγά, ξεφυτρώνουν οι πρασινωπές κάμπιες με καλοαναπτυγμένο κεφάλι και δυνατά σαγόνια, οι οποίες τρέφονται με τα φύλλα του λάχανου ανοίγοντας χαρακτηριστικές τρύπες. Ειδικά, αν τα λάχανα μας είναι μικρά και προσβληθούν από τις κάμπιες, φτάνουμε μέχρι την ολική αποφύλλωση των φυτών και η ζημιά είναι καταστροφική.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε οικολογικά την κάμπια της πιερίδας στα λάχανα;
 
Αποτελεσματική βιολογική και οικολογική αντιμετώπιση της κάμπιας στα λάχανα επιτυγχάνουμε με το βάκιλο Θουριγγίας, ένα φυσικό βακτήριο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην οικολογική και βιολογική γεωργία. Ο βάκιλος Θουριγγίας απαντάται σε σκόνη για να σκονίσουμε τα λάχανα μας και σε μορφή βρέξιμης σκόνης που διαλύεται στο νερό για να ψεκάσουμε τα φυτά. Καλό είναι να εφαρμόζεται ανά δέκα ημέρες, καθώς και να επαναλαμβάνεται άμεσα σε περίπτωση βροχής. Εναλλακτικά, για οικολογική αντιμετώπιση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το φυσικό πύρεθρο, που προέρχεται από εκχύλισμα χρυσάνθεμου. Αν και έχει άμεση δράση, το πύρεθρο είναι ευρέος φάσματος δράσης εντομοκτόνο και μπορεί να βλάψει τα ωφέλιμα έντομα του κήπου. Τόσο τον βάκιλο όσο και το φυσικό πύρεθρο, μπορούμε να τον προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον βάκιλο στο άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει με πέντε μυστικά για βάκιλο Θουριγγίας.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.