Κάμπιες: Αντιμετώπιση σε λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια

Κάμπιες: Αντιμετώπιση σε λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια

Όταν πέφτουν κάμπιες στον φθινοπωρινό μας λαχανόκηπο, υπάρχει πρόβλημα! Η πιερίδα του λάχανου, η γνωστή μας κάμπια, είναι ίσως ο σημαντικότερος εχθρός για τα λαχανικά του κήπου, μαζί με τα σαλιγκάρια, καθώς προσβάλλει και δημιουργεί εκτεταμένες ζημιές σε λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι.

Από τα τέλη του καλοκαιριού, ξεκινάμε να είμαστε υποψιασμένοι, καθώς αυτή την εποχή παρατηρούμε κάτι άσπρες πεταλούδες με χαρακτηριστικές μαύρες βούλες στα φτερά, να περιτριγυρίζουν τα φυτά μας.

1. Τι ζημιά κάνει η κάμπια σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια;

Η κάμπια κάνει σημαντική ζημιά σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια. Εισαγωγικά, να αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια του κύκλου της ζωής της πιερίδας, το έντομο περνά από τα στάδια, του αβγού, της κάμπιας, της νύμφης και της πεταλούδας και έχει πολλές γενιές, κυρίως τους ζεστούς μήνες του έτους.

Αρχικά, οι πεταλούδες τοποθετούν τα κίτρινα αυγά στην κάτω πλευρά των φύλλων του λάχανου και μπορούμε να τα διακρίνουμε με γυμνό μάτι. Από τα αβγά, ξεφυτρώνουν οι πρασινωπές κάμπιες με καλοαναπτυγμένο κεφάλι και δυνατά σαγόνια, οι οποίες τρέφονται με τα φύλλα του λάχανου ανοίγοντας χαρακτηριστικές τρύπες. Ειδικά, αν τα λάχανα μας είναι μικρά και προσβληθούν από τις κάμπιες, φτάνουμε μέχρι την ολική αποφύλλωση των φυτών και η ζημιά είναι καταστροφική αν δεν λάβουμε έγκαιρα τα κατάλλλα μέτρα.

Διαφήμιση

2. Πώς αντιμετωπίζουμε οικολογικά τις κάμπιες;

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με οικολογικό τρόπο τις κάμπιες στον λαχανόκηπο. Η καταπολέμηση της κάμπιας γίνεται με τον βάκιλο Θουριγγίας, ένα φυσικό βακτήριο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην οικολογική και βιολογική γεωργία. Ο βάκιλος Θουριγγίας υπάρχει σε σκόνη για να σκονίσουμε τα φυτά μας, καθώς και σε μορφή βρέξιμης σκόνης που διαλύεται στο νερό για να ψεκάσουμε τα φυτά. Καλό είναι να εφαρμόζεται ανά δέκα ημέρες, καθώς και να επαναλαμβάνεται άμεσα σε περίπτωση βροχής. Ο βάκιλος είναι βιολογικό σκεύασμα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Πώς χρησιμοποιούμε τον βάκιλλο Θουριγγίας για την προστασία των φυτών
Πώς χρησιμοποιούμε τον βάκιλλο Θουριγγίας για την προστασία των φυτών

Για την οικολογική αντιμετώπιση της κάμπιας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το φυσικό πύρεθρο, που προέρχεται από εκχύλισμα χρυσάνθεμου. Αν και έχει άμεση δράση, το πύρεθρο είναι ευρέως φάσματος δράσης εντομοκτόνο και μπορεί να βλάψει τα ωφέλιμα έντομα του κήπου. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούμε το πύρεθρο ως ύστατη λύση αν δεν έχουμε αποτέλεσμα με τον βάκιλο Θουριγγίας.

3. Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της κάμπιας

Οταν ψεκάζουμε με υδατοδιαλυτό βάκιλο Θουριγγίας για την αντιμετώπισουμε τις κάμπιες στον λαχανόκηπο, προσθέτουμε στο διάλυμα ζαχαρούχο γάλα ή ζάχαρη για να το κάνουμε πιο ελκυστικό. Με αυτό τον τρόπο οι κάμπιες καταναλώνουν περισσότερο βάκιλο, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα του ψεκασμού.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές
Πώς αντιμετωπίζουμε τις κάμπιες στις τριανταφυλλιές
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (1)