Κάμπιες: Αντιμετώπιση σε λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια (+video)
Όσοι καλλιεργούμε λάχανo, μπρόκολo και κουνουπίδι, κατά καιρούς έχουμε παρατηρήσει κάποια φαγώματα και τρύπες στα φύλλα τους.
Στις πιο πολλές περιπτώσεις, η κύρια αιτία είναι οι κάμπιες που αφήνει η πιερίδα, μία άσπρη πεταλούδα με χαρακτηριστικές μαύρες βούλες στα φτερά.
Η πιερίδα του λάχανου, γνωστή και ως κάμπια του λάχανου, αποτελεί τον σημαντικότερο εχθρό στον φθινοπωρινό λαχανόκηπο.
Κι αυτό γιατί αν δεν την αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, πριν δημιουργήσει μεγάλους πληθυσμούς, κινδυνεύουμε να χάσουμε τα λαχανικά μας.
Ας δούμε αναλυτικά τι ζημιά κάνουν οι κάμπιες στα φυτά του φθινοπωρινού λαχανόκηπου και πώς γίνεται η βιολογική καταπολέμηση για να προστατέψουμε τα λαχανικά μας.
Πώς αναγνωρίζουμε την κάμπια του λάχανου;
Από τα τέλη του καλοκαιριού, ξεκινάμε να είμαστε υποψιασμένοι για την δράση της πιερίδας και παρατηρούμε μήπως περιτριγυρίζουν τα φυτά μας άσπρες πεταλούδες με χαρακτηριστικές μαύρες βούλες στα φτερά.
Οι πεταλούδες της πιερίδας τοποθετούν πολλά μικρά κίτρινα αυγά στην κάτω πλευρά των φύλλων. Τα αυγά μπορούμε εύκολα να τα διακρίνουμε με γυμνό μάτι, καθώς βρίσκονται μαζεμένα, το ένα δίπλα στο άλλο σε συστάδες.
Μέχρι εδώ, δεν υπάρχει κάποια πρόβλημα για τα φυτά, καθώς οι πεταλούδες και τα αυγά από μόνα τους δεν προκαλούν ζημιά στα λαχανικά μας.
Στη συνέχεια, από τα αυγά εμφανίζονται κίτρινες κάμπιες με μαύρες βούλες και γραμμές, οι όποιες έχουν ευδιάκριτες τρίχες κατά μήκος. Διαθέτουν καλοαναπτυγμένο κεφάλι και δυνατά σαγόνια, έτοιμες για να τραφούν με τα λαχανικά μας.
Ποια φυτά τρώνε οι κάμπιες της πιερίδας του λάχανου;
Η πεταλούδα της πιερίδας αφήνει τα αυγά της στην κάτω επιφάνεια των φύλλων στην καλλιέργεια του λάχανου, την καλλιέργεια του μπρόκολου, την καλλιέργεια του κουνουπιδιού, την καλλιέργεια του λάχανου Βρυξελλών, την καλλιέργεια της λαχανίδας και την καλλιέργεια του γογγυλιού.
Τα συγκεκριμένα φυτά ανήκουν όλα στην οικογένεια των Σταυρανθών (Brassica), γι’ αυτό το είδος πιερίδας ονομάζεται στα λατινικά Pieris brassicae.
Τι ζημιά κάνει η κάμπια σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια;
Οι κάμπιες τρέφονται με την τρυφερή βλάστηση των φυτών. Ανοίγουν χαρακτηριστικές τρύπες στα φύλλα και αν δεν περιορίσουμε έγκαιρα τη δράση τους, υποβαθμίζουν σημαντικά την παραγωγή λαχανικών
Όταν τα φυτά είναι ακόμα μικρά και προσβληθούν από τις κάμπιες, μπορεί να προκληθεί μέχρι και ολική αποφύλλωση των φυτών με τη ζημιά να είναι καταστροφική.
Πώς γίνεται η βιολογική αντιμετώπιση για τις κάμπιες;
Για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά τις κάμπιες στον φθινοπωρινό λαχανόκηπο, λάμβανουμε κάποια προληπτικά μέτρα προστασίας για τα φυτά μας και χρησιμοποιούμε βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, όπως ο βάκιλος Θουριγγίας και το φυσικό πύρεθρο.
Ας δούμε αναλυτικά τους τρόπους βιολογικής καταπολέμησης της κάμπιας της πιερίδας:
1. Αφαιρούμε τα αυγά της πιερίδας
Όταν δούμε την πεταλούδα της πιερίδας να περιτριγυρίζει τα φυτά μας, ελέγχουμε τακτικά τα λαχανικά μας για την παρουσία αυγών.
Η πιερίδα αφήνει πολλά μικρά κίτρινα αυγά κατά ομάδες στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Είναι σημαντικό να τα εντοπίσουμε έγκαιρα και να τα αφαιρέσουμε με το χέρι πριν γίνουν κάμπιες και προκαλέσουν ζημιές.
2. Ρίχνουμε σκόνη βάκιλου Θουριγγίας
Η καταπολέμηση της κάμπιας γίνεται αποτελεσματικά με τον βάκιλο Θουριγγίας, ένα φυσικό βακτήριο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην οικολογική και βιολογική γεωργία.
Ο βάκιλος Θουριγγίας υπάρχει σε σκευάσματα σκόνης που ρίχνουμε στα φύλλα του λάχανου, του μπρόκολου και του κουνουπιδιού για αποτελεσματική προστασία από κάμπιες.
Φροντίζουμε να σκονίζουμε τα φύλλα των λαχανικών κάθε 2 εβδομάδες, ενώ σε περίπτωση βροχών είναι σημαντικό να επαναλαμβάνουμε άμεσα την εφαρμογή.
3. Ψεκάζουμε με υδατοδιαλυτό βάκιλο Θουριγγίας
Εκτός από το βάκιλο Θουριγγίας σε μορφή σκόνης, μπορούμε να προμηθευτούμε βάκιλο Θουριγγίας σε μορφή βρέξιμης σκόνης ή υγρής μορφής που διαλύεται στο νερό για να ψεκάσουμε το φύλλωμα των λαχανικών.
Με τον βάκιλο σε υδατοδιαλυτή μορφή που είναι κατάλληλος για ψεκασμό, καλύπτεται καλύτερα η κάτω επιφάνεια των φύλλων, στην οποία κινούνται περισσότερο οι νεαρές κάμπιες.
Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, προσθέτουμε στο διάλυμα μια κουταλιά της σούπας ζαχαρούχο γάλα ή ζάχαρη ανά λίτρο νερού. Με αυτό τον τρόπο, το κάνουμε πιο ελκυστικό για τις κάμπιες και αυξάνεται η απόδοση του ψεκασμού.
4. Ψεκάζουμε με φυσικό πύρεθρο
Για την βιολογική καταπολέμηση της κάμπιας στο φθινοπωρινό λαχανόκηπο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το φυσικό πύρεθρο, ένα βιολογικό σκεύασμα που προέρχεται από εκχύλισμα χρυσάνθεμου.
Αν και έχει άμεση και αποτελεσματική δράση στην καταπολέμηση της κάμπιας, το φυσικό πύρεθρο είναι ευρέως φάσματος δράσης εντομοκτόνο και μπορεί να βλάψει τα ωφέλιμα έντομα του κήπου.
Κι ένα μυστικό για τα φαγωμένα φύλλα στο λαχανόκηπο
Aν παρατηρούμε τρύπες στα φύλλα του λάχανου, του μπρόκολου και του κουνουπιδιού χωρίς παράλληλα να βλέπουμε κάμπιες ή τα κίτρινα αυγά μας, τότε τα λαχανικά μας πιθανότατα έχουν δεχτεί επίθεση από σαλιγκάρια.
Καλημερα,και σε μενα εχουν φαγωθει τα φυλλα απο τα μπροκολα και κουμουπιδα αλλα δε εχω δει ουτε καμπιες ουτε σαλιγκαρια,τι θα φταει,ευχαριστω πολυ.
Πιθανότατα, είναι γυμνοσάλιαγκες που δεν φαίνονται εύκολα, ενώ και οι κάμπιες μπορεί να είναι στο κάτω μέρος των φύλλων των φυτών και να μην φαίνονται.
Σάς ευχαριστούμε .