εικόνα

Κάμπιες: Αντιμετώπιση σε λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια

Προστασία των φυτών από τις κάμπιες

Κάμπιες: Αντιμετώπιση σε λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια

Όταν πέφτουν κάμπιες στον κήπο, έρχεται η καταστροφή. Ή μήπως όχι; Η πιερίδα του λάχανου, η γνωστή μας κάμπια, είναι ίσως ο σημαντικότερος εχθρός για το φθινοπωρινό μας λαχανόκηπο, μαζί με τα σαλιγκάρια, καθώς προσβάλλει και δημιουργεί εκτεταμένες ζημιές στα λάχανα, στα μπρόκολα και στα κουνουπίδια. Από τα τέλη του καλοκαιριού, πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι στον λαχανόκηπο μας, καθώς θα παρατηρήσουμε κάτι άσπρες πεταλούδες με χαρακτηριστικές μαύρες βούλες στα φτερά, να περιτριγυρίζουν τα φυτά μας.

 

Τι ζημιά κάνουν οι κάμπιες στα λάχανα, στα μπρόκολα και στα κουνουπίδια;

 

Κατά τη διάρκεια του κύκλου της ζωής της πιερίδας, το έντομο περνά από τα στάδια, του αβγού, της κάμπιας, της νύμφης και της πεταλούδας και έχει πολλές γενιές, κυρίως τους ζεστούς μήνες του έτους. Οι πεταλούδες τοποθετούν τα κίτρινα αυγά στην κάτω πλευρά των φύλλων του λάχανου και μπορούμε να τα διακρίνουμε με γυμνό μάτι. Από τα αβγά, ξεφυτρώνουν οι πρασινωπές κάμπιες με καλοαναπτυγμένο κεφάλι και δυνατά σαγόνια, οι οποίες τρέφονται με τα φύλλα του λάχανου ανοίγοντας χαρακτηριστικές τρύπες. Ειδικά, αν τα λάχανα μας είναι μικρά και προσβληθούν από τις κάμπιες, φτάνουμε μέχρι την ολική αποφύλλωση των φυτών και η ζημιά είναι καταστροφική. Είναι κάτι που δεν θέλουμε να συμβεί, σε καμία περίπτωση.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε οικολογικά τις κάμπιες;

 

Υπάρχει λύση και μάλιστα πολύ οικολογική! Η καταπολέμηση της κάμπιας γίνεται με το βάκιλο Θουριγγίας, ένα φυσικό βακτήριο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στην οικολογική και βιολογική γεωργία. Ο βάκιλος Θουριγγίας υπάρχει σε σκόνη για να σκονίσουμε τα φυτά μας, καθώς και σε μορφή βρέξιμης σκόνης που διαλύεται στο νερό για να ψεκάσουμε τα φυτά. Καλό είναι να εφαρμόζεται ανά δέκα ημέρες, καθώς και να επαναλαμβάνεται άμεσα σε περίπτωση βροχής. Ο βάκιλος είναι ένα βιολογικό σκεύασμα μπορούμε να τον προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

 

Κι ένας εναλλακτικός τρόπος για την αντιμετώπιση της κάμπιας

 

Για την οικολογική αντιμετώπιση της κάμπιας, εναλλακτικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το φυσικό πύρεθρο, που προέρχεται από εκχύλισμα χρυσάνθεμου. Αν και έχει άμεση δράση, το πύρεθρο είναι ευρέως φάσματος δράσης εντομοκτόνο και μπορεί να βλάψει τα ωφέλιμα έντομα του κήπου. Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούμε το πύρεθρο ως ύστατη λύση αν δεν έχουμε αποτέλεσμα με τον βάκιλο Θουριγγίας.

 

Δες ακόμα συμβουλές για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών στον κήπο, την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών, καθώς και την αντιμετώπιση της μελίγκρας στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΓράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.