εικόνα

Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες

Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό στα φυτά

Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες

Ο χαλκός είναι ένα βασικό στοιχείο που παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως φυσικό υλικό για την προστασία πολλών καλλιεργειών από ασθένειες, καθώς και ως λίπασμα για τα φυτά. Ο χαλκός βρίσκει εφαρμογή στα περισσότερα κηπευτικά και σε αρκετά καρποφόρα δέντρα όπως η ελιά και το αμπέλι, καθώς και σε καλλωπιστικά φυτά όπως η τριανταφυλλιά. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο χαλκός βρίσκει χρησιμοποιείται στην οικολογική και τη βιολογική γεωργία, καθώς αρκετά σκευάσματα με βάση τον χαλκό έχουν εγκεκριμένη άδεια για χρήση σε βιολογικές καλλιέργειες.

 

Ποιος είναι ο ρόλος του χαλκού και ποια η σημασία του ως θρεπτικό στοιχείο για τα φυτά;

 

Ο χαλκός, αν και απαιτείται σε μικρές ποσότητες στα φυτά, έχει σημαντικό ρόλο στην τόνωση, την καλή ανάπτυξη και την καρποφορία των φυτών. Η ύπαρξη του χαλκού στα φυτά βοηθά στην διαδικασία της αναπνοής και της φωτοσύνθεσης και έχει σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του φυτού. Η έλλειψη του χαλκού μπορεί να προκαλέσει σκούρες κηλίδες στα φύλλα, μάρανση φύλλων, ενώ σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκαλέσει και φυλλόπτωση. Γενικότερα η έλλειψη χαλκού προκαλεί προβληματική ανάπτυξη, καθυστερημένη ανθοφορία, μειωμένη και υποβαθμισμένη παραγωγή, καθώς και μικρότερη αντοχή των φυτών σε ασθένειες.

 

Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό για την προστασία φυτών και καλλιεργειών από ασθένειες;

 

Ο χαλκός χρησιμοποιείται εκτεταμένα για την προστασία των φυτών από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Για να προστατεύσουμε τα φυτά μας, λουλούδια, λαχανικά και δέντρα, από διάφορες διάφορες ασθένειες όπως ο περονόσπορος, σκωρίαση, η μαύρη κηλίδωση, το γλοιοσπόριο, καθώς και από βακτηριακές ασθένειες όπως η καρκίνωση της ελιάς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την προστασία τους, διάφορα σκευάσματα χαλκoύ. Η χρήση του χαλκού έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε προληπτικό επίπεδο στα φυτά και λιγότερο θεραπευτική δράση.

 


Ποια είδη του χαλκού χρησιμοποιούμε στα φυτά και σε καλλιέργειες;

 

Θα συναντήσουμε διάφορες μορφές χαλκού στο εμπόριο που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες για θρέψη, καθώς και για φυτοπροστασία. Οι πιο γνωστές και ευρύτερα χρησιμοποιούμενες μορφές χαλκού για καλλιέργειες είναι οι εξής:

 
– Θειικός χαλκός
 

Ο θειικός χαλκός, η γνωστή μας γαλαζόπετρα, έχει εφαρμογή με ψεκασμό μετά το κλάδεμα καρποφόρων δέντρων και αμπελιού, για την απολύμανση του εδάφους με πότισμα, για τον εμπλουτισμό του εδάφους με χαλκό, καθώς και για τnν επάλειψη των κορμών των δέντρων για απολύμανση από ασθένειες.

 
– Βορδιγάλειος πολτός
 

Ο βορδιγάλειος πολτός είναι θειικός χαλκός σε ανάμιξη με ασβέστη και χρησιμοποιείται με ψεκασμό παραδοσιακά την περίοδο του χειμώνα σε καρποφόρα δέντρα και στο αμπέλι, περισσότερο μετά το κλάδεμα. Έχει μεγάλο βαθμό φυτοτοξικότητας, μικρή διάρκεια δράσης και δεν συνδυάζεται στην εφαρμογή του ψεκασμού με προιόντα θρέψης (λιπάσματα).

 
– Υδροξείδιο του χαλκού
 

Το υδοροξείδιο του χαλκού έχει μέτριο βαθμό φυτοτοξικότητας, σημαντική διάρκεια δράσης, εκτεταμένη εφαρμογή με ψεκασμό στις περισσότερες καλλιέργειες και δυνατότητα συνδυασμού κατά περίπτωση κατά τον ψεκασμό με προιόντα θρέψης (λιπάσματα).

 
– Οξυχλωριούχος χαλκός
 

Ο οξυχλωριούχος χαλκός έχει μικρότερης ένταση τοξικότητα, μεγάλη διάρκεια δράσης και εκτεταμένη εφαρμογή στις περισσότερες καλλιέργειες για την αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών, καθώς και ευρεία δυνατότητα συνδυασμού κατά τον ψεκασμό με προιόντα θρέψης (λιπάσματα).

 
– Γλυκονικός χαλκός
 

Ο γλυκονικός χαλκός είναι υγρός χαλκός που χρησιμοποιείται με ψεκασμό είτε με πότισμα ως λίπασμα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων έλλειψης χαλκού (τροφοπενία) στις διάφορες καλλιέργειες.

 


5 μυστικά για το θειάφι στα φυτά (+video)
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι στα φυτά (+video)


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τον χαλκό στα φυτά

 

Η χρήση χαλκού σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τοξικότητας στα φυτά και γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ειδικότερα σε νεαρά φυτά ή σε φυτά που μόλις έχουν μεταφυτευτεί, η υπερβολική δόση χαλκού μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη τους ή να προκαλέσει εγκαύματα στο φύλλωμα ειδικά όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 30°C. Μακροπρόθεσμα, η συσσώρευση μεγάλης ποσότητας χαλκού στο έδαφος έχει αρνητική επίδραση στη γονιμότητα του εδάφους, καθώς προκαλεί προβλήματα σε ωφέλιμους μικροοργανισμούς και τους πολύτιμους γαιοσκώληκες.

 

Περισσότερα φυσικά υλικά για την προστασία των φυτών

 
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη
5 μυστικά για το θειάφι στα φυτά
Τι είναι ο βάκιλλος Θουριγγίας και πώς χρησιμοποιείται
Ζεόλιθος, χρήσεις στη γεωργία
Οικολογικοί τρόποι προστασίας των φυτών με φυσικά υλικά
Πώς αντιμετωπίζουμε τις βρωμούσες στον κήπο
Αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών στον λαχανόκηπο
Πώς αντιμετωπίζουμε το μαύρισμα στο κάτω μέρος των καρπών σε ντομάτες και πιπεριές
Ποιες χρήσεις έχει η στάχτη στον κήπο
Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
Αντιμετώπιση του περονόσπορου της πατάτας
Αντιμετώπιση του γλοιοσπόριου της ελιάς
Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών
Αντιμετώπιση της λιριόμυζας στον κήπο
Αντιμετώπιση της tuta στις ντομάτες
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΠρόσφατα Σχόλια: (10)

σχολιαστής
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 19 Μαρτίου 2020

Καλησπέρα,

παρατήρησα οτι ένα από τα τρία golden crest εχει αρχίσει να ξεραίνεται και το διπλανό του έχει αρχίσει να αλλάζει χρώμα και αυτό. Υποψιάζομαι μύκητα. Να δοκιμάσω να τα ποτίσω με διάλυμα θειικού χαλκού ή είναι ήδη αργά; Και αν ναι, σε τι ποσότητα και με τι συχνότητα; Να δοκιμάσω κάποιο σκεύασμα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
Φανη 11 Μαρτίου 2020

Εχωμια ροδια 10 ετων.βγαζει ανθη αλλα δεν δενει καρπους.Τι μπορω να κανω για να καρποφορισει;

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Μαρτίου 2020

    Καλησπέρα Φανή. Για να δέσει καρπούς η ροδιά, θα πρέπει να αποφύγεις το υπερβολικό πότισμα την περίοδο της ανθοφορίας και να ψεκάσεις τα λουλούδια της με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών που έιναι οικολογικό σκεύασμα.

    Απάντηση
σχολιαστής
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 5 Μαρτίου 2020

ΜΕ ΤΙ ΤΥΠΟ ΧΑΛΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΕΚΑΣΩ ΤΗ ΛΕΜΟΝΙΑ
ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΨΕΚΑΣΜΟΣ.
ΕΠΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΕ ΨΕΚΑΣΩ ΤΗΝ ΛΕΜΟΝΙΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΡΠΟΠΤΩΣΗΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Απάντηση
σχολιαστής
Σοφία Γρηγορακη 7 Φεβρουαρίου 2020

Καλησπέρα σας..Με τι τύπο χαλκού μπορούμε να ραντισουμε τις ελιές και τα οπωροφόρα δέντρα τον Μήνα Μάρτιο;Μπορούμε όλα τα δέντρα ,ξινά,κερασιές δαμασκηνιες,ροδακινιες,αμπέλι,να ραντιστουν;Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

Απάντηση
σχολιαστής
Άρης Μαραγιάννης 2 Φεβρουαρίου 2020

Με τι τύπου χαλκό πρέπει να ραντίσω τις ελιές αυτή την εποχή μετά το κλάδεμα;

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.