εικόνα

Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες

Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες

Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες

Ο χαλκός είναι ένα βασικό στοιχείο που παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως φυσικό υλικό για την προστασία πολλών καλλιεργειών από ασθένειες, καθώς και ως λίπασμα για τα φυτά. Ο χαλκός βρίσκει εφαρμογή στα περισσότερα κηπευτικά και σε αρκετά καρποφόρα δέντρα όπως η ελιά και το αμπέλι, καθώς και σε καλλωπιστικά φυτά όπως η τριανταφυλλιά. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο χαλκός βρίσκει χρησιμοποιείται στην οικολογική και τη βιολογική γεωργία, καθώς αρκετά σκευάσματα με βάση τον χαλκό έχουν εγκεκριμένη άδεια για χρήση σε βιολογικές καλλιέργειες.

 

Ποιος είναι ο ρόλος του χαλκού και ποια η σημασία του ως θρεπτικό στοιχείο για τα φυτά;

 

Ο χαλκός, αν και απαιτείται σε μικρές ποσότητες στα φυτά, έχει σημαντικό ρόλο στην τόνωση, την καλή ανάπτυξη και την καρποφορία των φυτών. Η ύπαρξη του χαλκού στα φυτά βοηθά στην διαδικασία της αναπνοής και της φωτοσύνθεσης και έχει σημαντικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του φυτού. Η έλλειψη του χαλκού μπορεί να προκαλέσει σκούρες κηλίδες στα φύλλα, μάρανση φύλλων, ενώ σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκαλέσει και φυλλόπτωση. Γενικότερα η έλλειψη χαλκού προκαλεί προβληματική ανάπτυξη, καθυστερημένη ανθοφορία, μειωμένη και υποβαθμισμένη παραγωγή, καθώς και μικρότερη αντοχή των φυτών σε ασθένειες.

 

Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό για την προστασία φυτών και καλλιεργειών από ασθένειες;

 

Ο χαλκός χρησιμοποιείται εκτεταμένα για την προστασία των φυτών από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Για να προστατεύσουμε τα φυτά μας, λουλούδια, λαχανικά και δέντρα, από διάφορες διάφορες ασθένειες όπως ο περονόσπορος, σκωρίαση, η μαύρη κηλίδωση, το γλοιοσπόριο, καθώς και από βακτηριακές ασθένειες όπως η καρκίνωση της ελιάς, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την προστασία τους, διάφορα σκευάσματα χαλκoύ. Η χρήση του χαλκού έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε προληπτικό επίπεδο στα φυτά και λιγότερο θεραπευτική δράση.

 


Ποια είδη του χαλκού χρησιμοποιούμε στα φυτά και σε καλλιέργειες;

 

Θα συναντήσουμε διάφορες μορφές χαλκού στο εμπόριο που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες για θρέψη, καθώς και για φυτοπροστασία. Οι πιο γνωστές και ευρύτερα χρησιμοποιούμενες μορφές χαλκού για καλλιέργειες είναι οι εξής:

 
– Θειικός χαλκός
 

Ο θειικός χαλκός, η γνωστή μας γαλαζόπετρα, έχει εφαρμογή με ψεκασμό μετά το κλάδεμα καρποφόρων δέντρων και αμπελιού, για την απολύμανση του εδάφους με πότισμα, για τον εμπλουτισμό του εδάφους με χαλκό, καθώς και για τnν επάλειψη των κορμών των δέντρων για απολύμανση από ασθένειες.

 
– Βορδιγάλειος πολτός
 

Ο βορδιγάλειος πολτός είναι θειικός χαλκός σε ανάμιξη με ασβέστη και χρησιμοποιείται με ψεκασμό παραδοσιακά την περίοδο του χειμώνα σε καρποφόρα δέντρα και στο αμπέλι, περισσότερο μετά το κλάδεμα. Έχει μεγάλο βαθμό φυτοτοξικότητας, μικρή διάρκεια δράσης και δεν συνδυάζεται στην εφαρμογή του ψεκασμού με προιόντα θρέψης (λιπάσματα).

 
– Υδροξείδιο του χαλκού
 

Το υδοροξείδιο του χαλκού έχει μέτριο βαθμό φυτοτοξικότητας, σημαντική διάρκεια δράσης, εκτεταμένη εφαρμογή με ψεκασμό στις περισσότερες καλλιέργειες και δυνατότητα συνδυασμού κατά περίπτωση κατά τον ψεκασμό με προιόντα θρέψης (λιπάσματα).

 
– Οξυχλωριούχος χαλκός
 

Ο οξυχλωριούχος χαλκός έχει μικρότερης ένταση τοξικότητα, μεγάλη διάρκεια δράσης και εκτεταμένη εφαρμογή στις περισσότερες καλλιέργειες για την αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών, καθώς και ευρεία δυνατότητα συνδυασμού κατά τον ψεκασμό με προιόντα θρέψης (λιπάσματα).

 
– Γλυκονικός χαλκός
 

Ο γλυκονικός χαλκός είναι υγρός χαλκός που χρησιμοποιείται με ψεκασμό είτε με πότισμα ως λίπασμα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων έλλειψης χαλκού (τροφοπενία) στις διάφορες καλλιέργειες.

 


5 μυστικά για το θειάφι στα φυτά (+video)
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι στα φυτά (+video)


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τον χαλκό στα φυτά

 

Η χρήση χαλκού σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει προβλήματα τοξικότητας στα φυτά και γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ειδικότερα σε νεαρά φυτά ή σε φυτά που μόλις έχουν μεταφυτευτεί, ο χαλκός καλό είναι να εφαρμόζεται τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση. Γενικότερα, η υπερβολική δόση χαλκού μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη τους ή να προκαλέσει εγκαύματα στο φύλλωμα ειδικά όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 30°C. Μακροπρόθεσμα, η συσσώρευση μεγάλης ποσότητας χαλκού στο έδαφος έχει αρνητική επίδραση στη γονιμότητα του εδάφους, καθώς προκαλεί προβλήματα σε ωφέλιμους μικροοργανισμούς και τους πολύτιμους γαιοσκώληκες.

 

Περισσότερα φυσικά υλικά για την προστασία των φυτών

 
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη
5 μυστικά για το θειάφι στα φυτά
Τι είναι ο βάκιλλος Θουριγγίας και πώς χρησιμοποιείται
Ζεόλιθος, χρήσεις στη γεωργία
Οικολογικοί τρόποι προστασίας των φυτών με φυσικά υλικά
Πώς αντιμετωπίζουμε τις βρωμούσες στον κήπο
Αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών στον λαχανόκηπο
Πώς αντιμετωπίζουμε το μαύρισμα στο κάτω μέρος των καρπών σε ντομάτες και πιπεριές
Ποιες χρήσεις έχει η στάχτη στον κήπο
Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
Αντιμετώπιση του περονόσπορου της πατάτας
Αντιμετώπιση του γλοιοσπόριου της ελιάς
Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών
Αντιμετώπιση της λιριόμυζας στον κήπο
Αντιμετώπιση της tuta στις ντομάτες
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΠρόσφατα Σχόλια: (45)

σχολιαστής
Χρηστος Σταμος 5 Ιουνίου 2020

Γεια χαρα σας.Θα ηθελα να ρωτησω πως χρησιμοποιω τον Οξυχλωριουχο Χαλκο σε φυτα με λουλουδια μπαλκονιου αυτην την εποχη.Επειδη αν και ριχνω διαφορα οπως SHARIMIDA η NITROPOL τα ζουζουνια αυτα (λευκα η αραχνοειδη) εξαφανιζονται προς το παρων αλλα μετα απο ενα μηνα ξαναεμφανιζονται παλι.Ευχαριστω για μια απαντηση.

Απάντηση
σχολιαστής
Γιαννης 4 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα, ευχαριστούμε για τις συμβουλες.
Μια ερώτηση, εάν εχουμε ψεκάσει σε κηπευτικά μετά από πόσο καιρό πρέπει να κόψουμε ή να καταναλώσουμε το λαχανικό?
Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 4 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Γιάννη. Πρέπει να δεις τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος χαλκού για το πόσες μέρες πρέπει να περάσουν από την τελευταία εφαρμογή μέχρι τη συγκομιδή. Πάντως, για τις περισσότερες κηπευτικές καλλιέργειες μπορούμε να κόψουμε και να καταναλώσουμε το λαχανικό μετά από 7 ημέρες.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντινος 23 Μαΐου 2020

Καλησπερα φυτεψα πριν 2 εβδομαδες φυτα αγγουρια ντοματες και πιπεριες και μετα απο 3 μερες ραντισα με οξειχλωριουχο χαλκο.Το θεμα ειναι πως εχει καθυστερησει η αναπτυξη τους,και ειδικα στις αγγουριες τα ανθη τους μαραινονται.Να ελπιζω σε ανασταση αυτων ή να τα βγαλω και να φυτεψω νεα φυτα;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 26 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Κωνσταντίνε. Αποφεύγουμε το ψέκασμα με χαλκούχο διάλυμα για τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση και για να περάσουν τα φυτά σου το στρεσάρισμα που δέχτηκαν λόγω του ψεκάσματος.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρινα 21 Μαΐου 2020

Καλησπερα σας.

Εχω μια ροδιά, βγάζει λουλούδια κανονικά, δένει, μεγαλώνουν αλλα μολις ερθει η ωρα να τα κοψουμε, σαπιζουν. Τι μπορω να κανω; με τι μπορω να τα ραντισω;

Ευχαριστω πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Μαρίνα. Μπορείς μετά την καρπόδεση να ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού την ροδιά σου για την προστασία από μυκητολογικές ασθένειες που μπορεί να σαπίσουν τα ρόδια. Επίσης, πρόσεχε να ποτίζεις σταθερά το καλοκαίρι την ροδιά για να μην σκάνε τα ρόδια και σαπίζουν μετά.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΘΑΝΟΣ 3 Μαΐου 2020

Καλημέρα. Μπορώ να ψεκάσω προληπτικά τα φυτά (ντομάτα-αγγουρια-κτλ) με χαλκό και θειάφι. Αν ναι δοσολογία ανα λίτρο ;

Απάντηση
σχολιαστής
ΝΙΚΟΛΑΟΣ 30 Απριλίου 2020

Μπορω προληπτικά να ψεκάζω πατατα και μαρουλια με διάλειμμα χαλκου μαζι με θειαφι και σε πια αναλογία στο λιτρο. Ποτε κόβω εφόσον ψεκάσω? Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Isidoros 28 Απριλίου 2020

Καλησπέρα!εχω μεταφυτέψει βιολογικά σποροφυτα ντομάτας από 9/4.μπορω να ρίξω βιολογικό σκεύασμα χαλκού για φυτοπροστασία και έαν παρατήρησω ασθένεια ρίχνω θειάφι;η κατευθείαν θειοχαλκινη ακόμα και προ συμπτωμάτων;αυτή την στιγμή οι ντοματιές είναι σε άνθιση και σε πολύ καλη κατάσταση.το cu max είναι το σκεύασμα που χρεαιζομαι;

Απάντηση
σχολιαστής
Μιχαλης 28 Απριλίου 2020

Μπορω να ψεκασω υην τριανταφυλλια με θειικο χαλκο και την για τι ειναι γεματες με ενα ασπρο βαμβακερο πραγμα?

Απάντηση
σχολιαστής
Μιχαλης 28 Απριλίου 2020

Μπορω να ψεκασω μια ελια νανο με θειικο χαλκο και την τριανταφυλλια μου για τι ειναι γεματες με ενα ασπρο βαμβακερο πραγμα?

Απάντηση
σχολιαστής
Αθηνα 26 Απριλίου 2020

Κώστα μπράβο για τις τόσο αναλυτικές οδηγίες σου. Έχω βάλει διάφορα κηπευτικά σε σακούλες φυτωριου (μεγάλες σακούλες) αντί για γλάστρες για ποιο οικονομικά. Παρατήρησα τώρα στις ντομάτες μμια ελαφριά μαραζωση των φύλων και σε κάποια φύλλα ελαφρυ κιτρίνισμα έχω πάρει βιολογικό σκεύασμα χαλκού. Το disper cu max ποια ώρα της ημέρας ψεκάζω και μετά από πόσες μέρες ρίχνω θειάφι? Ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
ΓΙΩΡΓΟΣ 22 Απριλίου 2020

γεια σας και απο μενα, και πολλα συγχαρτηρια για τις πολυτιμες συμβουλες σας, εχω μια βανιλια που αρχιζει τωρα να δινει καρπους μπορω να την ψεκασω τωρα με χαλκο? και στα εσπεριοειδη μετα το ψεκασμα με χαλκο σε ποσες μερες μπορουν να φαγωθουν? ευχαριστω πολυ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Γιώργο. Μπορείς να ψεκάσεις την βανίλια μετά την καρπόδεση με χαλκούχο διάλυμα. Μετά τον ψεκασμό με χαλκό στα εσπεριδοειδή, μπορείς να καταναλώσεις τους καρπούς μετά από 3 εβδομάδες.

  Απάντηση
σχολιαστής
κοστας 21 Απριλίου 2020

Στα φύλλα της φραουλιάς στο κάτω μέρος έχει μικρά μαύρα, σαν μαύρες τελίτσες και στο πάνω μέρος κάτι καφετιά στίγματα.
Τι είναι αυτό και πως μπορω να το καταπολεμήσω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 21 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Κώστα. Πιθανότατα, οι κηλίδες έιλναι λόγω μυκητολογικής ασθένειας που αναπτύχθηκε λόγω υπερβολικής υγρασίας και κακού αερισμού. Ψέκασε τις φράουλες με διάλυμα υδροξειδίου του χαλκού για να το αντιμετωπίσεις με οικολογικό τρόπο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Πέτρος 21 Απριλίου 2020

Στο ου και το γιασεμί που παρατήρησα ξήρανση φύλλων και φυλλόπτωση θα βοηθούσε ψέκασμα ή πότισμα με γαλαζόπετρα και σε τι αναλογία;

Απάντηση
σχολιαστής
Ανδερεας Ππολκαρπου 19 Απριλίου 2020

Ολα τα θεματα : πολυ ενδιαφερουσα

Απάντηση
σχολιαστής
Αντωνης 18 Απριλίου 2020

μπορω να ψεκασω την δαμασκηνια-αχλαδια-βερυκοκια-πορτοκαλια με διαλυμα θειικου χαλκου και σε τι αναλογια? ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ 19 Μαρτίου 2020

Καλησπέρα,

παρατήρησα οτι ένα από τα τρία golden crest εχει αρχίσει να ξεραίνεται και το διπλανό του έχει αρχίσει να αλλάζει χρώμα και αυτό. Υποψιάζομαι μύκητα. Να δοκιμάσω να τα ποτίσω με διάλυμα θειικού χαλκού ή είναι ήδη αργά; Και αν ναι, σε τι ποσότητα και με τι συχνότητα; Να δοκιμάσω κάποιο σκεύασμα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
Φανη 11 Μαρτίου 2020

Εχωμια ροδια 10 ετων.βγαζει ανθη αλλα δεν δενει καρπους.Τι μπορω να κανω για να καρποφορισει;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Μαρτίου 2020

  Καλησπέρα Φανή. Για να δέσει καρπούς η ροδιά, θα πρέπει να αποφύγεις το υπερβολικό πότισμα την περίοδο της ανθοφορίας και να ψεκάσεις τα λουλούδια της με διάλυμα εκχυλίσματος φυκιών που έιναι οικολογικό σκεύασμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ 5 Μαρτίου 2020

ΜΕ ΤΙ ΤΥΠΟ ΧΑΛΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΕΚΑΣΩ ΤΗ ΛΕΜΟΝΙΑ
ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΨΕΚΑΣΜΟΣ.
ΕΠΙΣΕΙΣ ΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΕ ΨΕΚΑΣΩ ΤΗΝ ΛΕΜΟΝΙΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΚΑΡΠΟΠΤΩΣΗΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Απάντηση
σχολιαστής
Σοφία Γρηγορακη 7 Φεβρουαρίου 2020

Καλησπέρα σας..Με τι τύπο χαλκού μπορούμε να ραντισουμε τις ελιές και τα οπωροφόρα δέντρα τον Μήνα Μάρτιο;Μπορούμε όλα τα δέντρα ,ξινά,κερασιές δαμασκηνιες,ροδακινιες,αμπέλι,να ραντιστουν;Ευχαριστώ εκ των προτέρων..

Απάντηση
σχολιαστής
Άρης Μαραγιάννης 2 Φεβρουαρίου 2020

Με τι τύπου χαλκό πρέπει να ραντίσω τις ελιές αυτή την εποχή μετά το κλάδεμα;

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.