Τι φυτεύουμε τον Ιανουάριο;

τι φυτευουμε τον ιανουαριο

Ποια φυτά μπορούμε να φυτέψουμε μέσα στον Γενάρη στον κήπο και στο μπαλκόνι μας; Συμβουλές για τη σπορά και φύτευση με δέντρα, θάμνους, λουλούδια και λαχανικά που φυτεύουμε αυτή την εποχή.

Ο Ιανουάριος είναι ο πρώτος μήνας του έτους, μέσα στην καρδιά του χειμώνα και είναι συνήθως γεμάτος από κρύο, παγωνιά, χιόνι και βοριάδες, ιδιαίτερα στις πιο βόρειες περιοχές της χώρας ή σε τοποθεσίες με υψόμετρο.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι αλκυονίδες μέρες, μία περίοδος καλοκαιρίας, πολύτιμη για να κάνουμε τις απαραίτητες φυτεύσεις και τις εργασίες στον κήπο τον Ιανουάριο.

Μέσα στον Ιανουάριο, μπορούμε να φυτέψουμε πολλά καρποφόρα δέντρα και θάμνους με γυμνόριζα φυτά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η καλλιέργεια του αμπελιού.

Επιπλέον, αυτή την εποχή φυτεύονται όλα τα είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς με γυμνόριζα φυτά, καθώς και αρκέτα ακόμα υπέροχα καλλωπιστικά φυτά για τον κήπο και το μπαλκόνι.

Ο Ιανουάριος είναι κατάλληλη εποχή για να βάλουμε σπόρους και να φτιάξουμε σπορείο λαχανικών και λουλουδιών για να προετοιμάστουμε τις ανοιξιάτικες φυτεύσεις μας.

Αποφεύγουμε τη φύτευση και τη σπορά λαχανικών απευθείας στον κήπο, καθώς υπάρχει κίνδυνος τα φυτά να καταστραφούν λόγω παγωνιάς ή να μη βλαστήσουν οι σπόροι.

Ας δούμε, λοιπόν, τι φυτεύουμε τον Γενάρη για να ξεκινήσουμε τη χρονιά με τον καλύτερο τρόπο στον κήπο μας.

Διαφήμιση

1. Ποια καρποφόρα δέντρα φυτεύονται τον Ιανουάριο;

Μέσα στον Ιανουάριο, φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα με γυμνόριζα δενδρύλλια, δηλαδή νεαρά φυτά τα οποία η ρίζα τους δεν περιβάλλεται από χώμα.

Σε αυτή την κατηγορία, ανήκουν αρκετά καρποφόρα δέντρα, κατάλληλα για φύτευση μέσα στον χειμώνα, όπως:

Εκτός από τα γυμνόριζα δενδρύλλια, αε περιοχές με ήπιο χειμώνα, μπορεί να γίνει φύτευση κάποιων αειθαλών καρποφόρων δέντρων, όπως η φύτευση ελιάς και η καλλιέργεια χαρουπιάς, ώστε να αξιοποιηθούν οι βροχές του χειμώνα για να ριζώσουν τα νεαρά δέντρα.

ποια δεντρα φυτευουμε τον χειμωνα
Ποια δέντρα φυτεύουμε τον χειμώνα

2. Ποιοι καρποφόροι θάμνοι φυτεύονται τον Ιανουάριο;

Τον Ιανουάριο ξεκινάει και η καλλιέργεια του αμπελιού, φυτεύοντας οινοποιήσιμες και επιτραπέζιες ποικιλίες για να δημιουργήσουμε ένα νέο αμπελώνα.

Οι περισσότεροι καλλιεργητές προμηθεύονται έρριζα εμβολιασμένα μοσχεύματα, δηλαδή τμήματα βλαστού αμπελιού που έχει εμβολιαστεί σε ανθεκτικό υποκείμενο αμπελιού που διαθέτει ρίζες.

αμπελι καλλιεργεια
10 μυστικά για την καλλιέργεια του αμπελιού

Εκτός από τις φυτεύσεις του αμπελιού, αυτή την εποχή φυτεύουμε καρποφόρους θάμνους με μορφή γυμνόριζων δενδρυλλίων όπως:

Διαφήμιση

3. Ποια καλλωπιστικά φυτά φυτεύουμε τον Ιανουάριο;

Ο Ιανουάριος είναι ιδανικός μήνας για να φυτέψουμε γυμνόριζα φυτά από αγαπημένες ποικιλίες τριανταφυλλιάς, ώστε να απολαμβάνουμε υπέροχες ανθισμένες τριανταφυλλιές σε διάφορα εντυπωσιακά χρώματα.

Φύτευση τριανταφυλλιάς
5 μυστικά για τη φύτευση της τριανταφυλλιάς

Εκτός από τις τριανταφυλλιές, μπορούμε να φυτέψουμε γυμνόριζα φυτά από αγαπημένους φυλλοβόλους καλλωπιστικούς θάμνους που διαθέτουν ζωηρή βλάστηση και εντυπωσιακά λουλούδια όπως

Σε περιοχές με ήπιο χειμώνα, μέσα στον Ιανουάριο, μπορούμε να προμηθευτούμε από φυτώρια τα πρώτα ετήσια ανθόφυτα για να φυτέψουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας όπως:

 • ο πανσές που μας χαρίζει πολλά υπέροχα λουλούδια
 • και η πρίμουλα με τα έντονα χρώματα.

4. Ποια λαχανικά φυτεύουμε σε σπορείο τον Ιανουάριο;

Mέσα στον Ιανουάριο φυτεύουμε σπόρους καλοκαιρινών λαχανικών σε σπορείο, ώστε μέσα στην άνοιξη να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια της πιπεριάς και την καλλιέργεια της μελιτζάνας.

Για να φτιάξουμε σπορείο λαχανικών, θα χρειαστούμε ένα μικρό θερμοκήπιο στον κήπο, στην αυλή του σπιτιού μας ή ακόμα και στο μπαλκόνι ώστε να δημιουργήσουμε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας για να φυτρώσουν οι σπόροι.

σπορείο λαχανικών
Πώς φτιάχνουμε ένα σπορείο λαχανικών

5. Ποια λουλούδια φυτεύουμε σε σπορείο τον Ιανουάριο;

Εκτός από σπορείο λαχανικών, μπορούμε να φτιάξουμε και σπορείο καλλωπιστικών φυτών για να φυτέψουμε μέσα στην άνοιξη τα αγαπημένα μας λουλούδια όπως γαρυφαλλιές, πετούνιες, κατιφέδες, ζίνιες και καλέντουλες.

Για τη φύτευση των σπόρων, χρησιμοποιούμε ειδικούς δίσκους σποράς ή κυπελλάκια και πλαστικά ποτήρια που έχουμε ανακυκλώσει και προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για σπορείο, προκειμένου να εξασφαλίσουμε υψηλό ποσοστό φυτρωτικότητας των σπόρων.

γαριφαλια φροντιδα
10 μυστικά για τη φροντίδα της γαρυφαλλιάς

6. Κι ένα μυστικό για τις φυτεύσεις του Ιανουαρίου

Στις φυτεύσεις καρποφόρων δέντρων και καρποφόρων θάμνων που κάνουμε μέσα στον Ιανουάριο, η προσθήκη κοπριάς μέσα στον λάκκο φύτευσης, εκτός από την προσθήκη θρεπτικών στοιχείων και οργανικής ουσίας, βοηθά στην αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους και την ενεργοποίηση της ρίζας των φυτών.

Ιανουάριος, εργασίες στον κήπο
Ιανουάριος, εργασίες στον κήπο
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

 1. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΑΣ
  04/01/2024

  Καλή χρονιά με υγεία και κάθε καλό!!

 2. Ελένη Καβαση
  02/01/2024

  Καλή χρονιά με υγεία!!!
  Πάντα πριν κάνω οτιδήποτε διαβάζω τις συμβουλές που δίνετε
  Χρόνια πολλά!!!!!

 3. Stelios Vlachos
  02/01/2024

  Παρά πολύ χρήσιμες οι οδηγίες σας ευχαριστω πολυ.

 4. Γεώργιος Κασιμάτης
  01/01/2024

  Σας ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που δίνετε όλα αυτά τα χρόνια που σας παρακολουθώ! Καλή χρονιά και δημιουργική χρονιά σε εσάς και τις οικογένειες σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *