Λαγοκέρασο: Καλλιέργεια σε κήπο και σε γλάστρα

Λαγοκέρασο, καλλιέργεια σε κήπο και σε γλάστρα

Φυτεύουμε φρούτα του δάσους για να τα απολαμβάνουμε το σπίτι μας! Το λαγοκέρασο ανήκει στην οικογένεια των superfoods, αν και λιγότερο γνωστό από το ξαδερφάκι του, το φραγκοστάφυλο, και αποτελεί μία εξαιρετικά θρεπτική τροφή. Το λαγοκέρασο είναι καρποφόρος θάμνος με αγκάθια, που φτάνει σε ύψος 1-2 μέτρα.

Οι καρποί του είναι στρογγυλοί, σχετικά μαλακοί και έχουν μεγαλύτερο μέγεθος από τα φραγκοστάφυλα, με πολύ ευχάριστη υπόξινη και νόστιμη γεύση. Και φυσικά, διαθέτουν υψηλή διατροφική αξία καθώς περιέχουν βιταμίνες και ιδιαίτερα την C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες λαγοκέρασου με διαφορετικό χρώμα καρπών από κόκκινο, πράσινο μέχρι και κίτρινο χρώμα καρπών.

1. Που μπορούμε να καλλιεργήσουμε το λαγοκέρασο;

Το λαγοκέρασο ευδοκιμεί στα περισσότερα είδη εδαφών και αναπτύσσεται καλύτερα σε ελαφρά όξινο δροσερό γόνιμο έδαφος, πλούσιο σε οργανική ουσία. Φυτεύεται συνήθως σε ηλιοφανείς θέσεις, αν και τα ημισκιερά σημεία είναι κατάλληλα για περιοχές με ζεστό καλοκαίρι. Το λαγοκέρασο είναι ανθεκτικό στην παγωνιά του χειμώνα και μπορεί να καλλιεργηθεί σε ημιορεινες περιοχές με ένα σχετικό υψόμετρο.

Προτιμούμε αποστάσεις φύτευσης περίπου 1,5-2 μέτρων μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 3 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Μπορούμε επίσης να φυτέψουμε λαγοκέρασο στο μπαλκόνι, επιλέγοντας γλάστρα με ύψος και πλάτος 30-40 εκατοστών, χρησιμοποιώντας φυτόχωμα γενικής χρήσης, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά.

Διαφήμιση

2. Τι πότισμα και λίπασμα χρειάζεται η καλλιέργεια του λαγοκέρασου;

Η καλλιέργεια του λαγοκέρασου θέλει τακτικό πότισμα καθώς έχει αρκετές ανάγκες σε νερό, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στις νότιες περιοχές της χώρας, θα απαιτηθεί πότισμα του λαγοκέρασου κάθε 2 μέρες για να αντέξει τις υψηλές θερμοκρασίες και το ξηρό περιβάλλον.

Σχετικά με τη λίπανση του λαγοκέρασου, είναι απαιτητικό σε θρεπτικά συστατικά για να έχει καλή παραγωγή. Φροντίζουμε πριν τη φύτευση να ενσωματώνουμε στο χώμα χωνεμένη κοπριά και κομπόστ για τη βελτίωση του εδάφους. Επιπλέον, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενισχυμένο σε κάλιο, στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού.

3. Πώς γίνεται το κλάδεμα και ο πολλαπλασιασμός του λαγοκέρασου;

Κλαδεύουμε τα λαγοκέρασα στα μέσα και τέλη του χειμώνα όταν το φυτό βρίσκεται στην περίοδο του ληθάργου. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι καρποί του λαγοκέρασου σχηματίζονται σε βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς και των παλαιότερων χρόνων. Οι βλαστοί με ηλικία μεγαλύτερη των 3-4 χρόνων καλύτερα να αφαιρούνται γιατί χάνουν την παραγωγικότητα τους. Αφαιρούμε επίσης τους πολύ αδύναμους και ασθενείς βλαστούς καθώς και τους βλαστούς που αλληλοτέμνονται, ώστε να υπάρχει σχετικά καλός αερισμός και φωτισμός στο εσωτερικό του φυτού. Οι βλαστοί του λαγοκέρασου που παραμένουν κόβονται κατά 1/3 του μήκους.

Σχετικά με τον πολλαπλασιασμό του λαγοκέρασου, γίνεται με μοσχεύματα μήκους 20 εκατοστών που λαμβάνονται από το φυτό στις αρχές του χειμώνα ή με παραφυάδες του φυτού λαμβάνονται στις αρχές της άνοιξης.

4. Πoιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν το λαγοκέρασο;

Το λαγοκέρασο είναι ευαίσθητο σε μυκητολογικές ασθένειες όπως το ωίδιο, καθώς από την ευτυπίωση που προσβάλλει εσωτερικά το ξυλώδες μέρος του φυτού (όπως και στο αμπέλι). Για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών ασθενειών ψεκάζουμε προληπτικά μετά το κλάδεμα με χαλκό, καθώς και με διάλυμα βρέξιμου θειαφιού στις αρχές του καλοκαιριού.

Επίσης, ψεκάζουμε προληπτικά με θερινό πολτό ή θεραπευτικά με φυσική πυρεθρίνη τα φυτά του λαγοκέρασου για να αντιμετωπίσουμε ένα είδος βρωμούσας που τα προσβάλλει καθώς και διάφορες κάμπιες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης τα πουλιά που σημαντικός εχθρός των καρπών του λαγοκέρασου όταν ωριμάσουν το καλοκαίρι, τα οποία αντιμετωπίζονται με ειδικά δίχτυα που προμηθευόμαστε για την προστασία των φυτών.

5. Κι ένα μυστικό για το λαγοκέρασο

Η συγκομιδή των καρπών του λαγοκέρασου γίνεται Ιούλιο-Αύγουστο και μπορούμε να τους απολαύσουμε φρέσκους μέσα στο καλοκαίρι (αν και συνήθως πρέπει να καθαρίσουμε το φλοιό) καθώς και να τους διατηρήσουμε για λίγες μέρες στο ψυγείο. Επίσης, το λαγοκέρασο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποξηραμένο ή επεξεργασμένο σε χυμούς, σε γλυκά, σε μαρμελάδες, σε τσάγια και σε ποτά ή και να συντηρηθεί για αρκετό καιρό σε σιρόπι ζάχαρης.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *