εικόνα

7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια κρεμμυδιού

Το κρεμμύδι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα λαχανικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα μας. Το κρεμμύδι φυτεύεται στον κήπο, καθώς επίσης σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι και την αυλή μας, για τον υπέροχο βολβό του που χαρίζει ξεχωριστό άρωμα και μοναδική γεύση σε σαλάτες και φαγητά. Επιπλέον, έχει υψηλή διατροφική αξία και περιέχει πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες. Το κρεμμύδι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής κουζίνας και η καλλιέργειά του είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη χώρα μας, καθώς μπορεί να φυτευτεί εύκολα ακόμα και ανάμεσα σε άλλα κηπευτικά. Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για να καλλιεργήσουμε κρεμμύδια και να τα απολαμβάνουμε φρέσκα ή ξερά σε σαλάτες, πίτες και υπέροχες συνταγές μαγειρικής.

 

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες κρεμμυδιού για να φυτέψουμε;

 

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες κρεμμυδιού ανάλογα με το σχήμα του βολβού, το χρώμα, το μέγεθος, καθώς και τη γεύση του. Υπάρχουν γλυκά και καυτερά κρεμμύδια, ποικιλίες κρεμμυδιού με στενόμακρο ή στρογγυλο σχήμα βολβού, ενώ από χρώμα θα συναντήσουμε λευκές, κίτρινες και κόκκινες (μωβ) ποικιλίες. Άλλες ποικιλίες κρεμμυδιού είναι κατάλληλες για φθινοπωρινή φύτευση και άλλες κατάλληλες για ανοιξιάτικη φύτευση. Γνωστές παραδοσιακές ντόπιες ποικιλίες κρεμμυδιού είναι το βατικιώτικο κρεμμύδι, το νεροκρέμμμυδο Ζακύνθου, το κρεμμύδι Μαδέρας στη Μακεδονία, το κρεμμύδι Κασσάνων στο Ηράκλειο και το Μεσογειανό κρεμμύδι στα Χανιά. Η ποικιλία κόκκινου κρεμμυδιού Αιγύπτου εμφανίζει ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, καθώς όταν το λουλούδι του κρεμμυδιού γονιμοποιείται σχηματίζει βολβό και όχι σπόρο όπως στις υπόλοιπες ποικιλίες. Με αυτούς τους βολβούς που προκύπτουν από το άνθος, γίνεται και ο πολλαπλασιασμός της ποικιλίας.

 


Τι κοκκάρι κρεμμυδιού προμηθευόμαστε για να φυτέψουμε;

 

Για να φυτέψουμε κρεμμύδια προμηθευόμαστε κοκκάρι κρεμμυδιού, δηλαδή τους μικρούς βολβούς κρεμμυδιού, ή τον κρεμμυδόσπορο, τον μικροσκοπικό μαύρο σπόρο κρεμμυδιού, γνωστό και ως μπαρούτι. Η μέθοδος παραγωγής από κοκκάρι πλεονεκτεί έναντι της απευθείας σποράς όσον αφορά την πρωίμιση, μας δίνει δηλαδή κρεμμύδια σε συντομότερο χρονικό διάστημα. Σε ανοιξιάτικες φυτεύσεις, το κοκκάρι χρειάζεται 4 μήνες από τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή, έναντι 6 μηνών όταν ρίχνουμε σπόρο. Επίσης, με το κοκκάρι εξασφαλίζουμε σημαντικές αποδόσεις, ακόμη και σε ξηρά εδάφη. Από ένα κιλό κοκκάρι, εφόσον δεν αντιμετωπίσουμε κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην καλλιέργεια, μπορούμε να φτάσουμε σε απόδοση 20-30 κιλά ξερού κρεμμυδιού.

 

Τι έδαφος θέλει το κρεμμύδι για να ευδοκιμήσει;

 

Τα κρεμμύδια προτιμούν ελαφρύ αμμώδες χώμα με καλή αποστράγγιση για να αναπτυχθούν καλύτερα και να σχηματίσουν μεγαλύτερο βολβό. Η σωστή προετοιμασία του εδάφους για καλλιέργεια είναι ιδιαίτερα σημαντική πριν ξεκινήσουμε. Κατά τη φύτευση του κρεμμυδιού είναι χρήσιμο να ενσωματώνουμε στο έδαφος οργανική ουσία, όπως καλοχωνεμένη κοπριά και κομπόστ. Επίσης, κατά την φύτευση, μπορούμε να προσθέσουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα για ενδυνάμωση της καλλιέργειας, ειδικά αν έχει καλλιεργηθεί το χωράφι μας και την προηγούμενη χρονιά.

 

Πότε φυτεύονται τα κρεμμύδια και σε τι αποστάσεις;

 

Το χλωρό φρέσκο κρεμμυδάκι μπορεί να φυτευτεί σχεδόν όλο το χρόνο στον κήπο μας, ενώ αν προτιμάμε το ξερό κρεμμύδι φυτεύουμε την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου. Η φύτευση του κοκκαριού μπορεί να γίνει τόσο σε γραμμές όσο και στα πεταχτά. Για τη γραμμική φύτευση του κρεμμυδιού ανοίγονται αβαθή αυλάκια σε αποστάσεις μεταξύ τους γύρω στα 30 εκατοστά. Οι μικροί βολβοί του κρεμμυδιού φυτεύονται σε αποστάσεις περίπου 10 εκατοστών για το ξερό κρεμμύδι και 5-7 εκατοστών για το χλωρό κρεμμυδάκι. Το βάθος φύτευσης του κρεμμυδιού πρέπει να είναι μεταξύ 0,5–1 εκατοστού. Το κρεμμύδι μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική συγκαλλιέργεια και να καλλιεργηθεί στον λαχανόκηπο μας παρέα με ντομάτες, αγγούρια, φράουλες, μαρούλια, κολοκυθιές, παντζάρια και καρότα.

 


Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο
Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο για καλλιέργεια λαχανικών


 

Κάθε πότε ποτίζουμε και βάζουμε λίπασμα στην καλλιέργεια του κρεμμυδιού;

 

Σχετικά με τις ανάγκες σε νερό, τα κρεμμύδια χρειάζονται συχνό πότισμα κάθε 4-5 μέρες, καθώς έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα και πρέπει να υπάρχει συνεχής παρουσία υγρασίας στο επιφανειακό στρώμα των 30 εκατοστών του εδάφους. Κατά τη φύτευση του βολβού του κρεμμυδιού, δεν απαιτείται υπερβολικό πότισμα για να μην σαπίσει ο βολβός. Όσον αφορά τη λίπανση, πριν τη φύτευση του κρεμμυδιού ενσωματώνουμε κοπριά και κομπόστ στο έδαφος και συμπληρωματικά, ένα μήνα μετά τη φύτευση προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λιπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

 

Τι ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τα κρεμμύδια;

 

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, το κρεμμύδι προσβάλλεται από πολλές μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν το φύλλωμα και τον βολβό του όπως ο περονόσπορος, η σκωρίαση, η ανθράκωση και ο βοτρύτης. Είναι απαραίτητο λοιπόν να γίνονται 2-3 ψεκασμοί με βιολογικό διάλυμα χαλκού και θειαφιού, όταν το φυτό του κρεμμυδιού φθάσει τα 15 εκατοστά και ανά 15 ημέρες για την προληπτική αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών. Επίσης, σημαντική καλλιεργητική φροντίδα για την αντιμετώπιση των ασθενειών είναι ο καλός αερισμός της καλλιέργειας γι’ αυτό απαιτείται συνεχές ξεβοτάνισμα των ανεπιθήμητων αγριόχορτων (ζιζανίων), όπως η κύπερη και η οξαλίδα, καθώς το λεπτό φυλλαράκι του κρεμμυδιού δεν μπορεί εύκολα να τα ανταγωνιστεί. Για την οικολογική αντιμετώπιση των εντόμων που πρσβάλλουν το κρεμμύδι, όπως ο θρίπας και η μύγα του κρεμμυδιού, ψεκάζουμε με σάπωνες αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5ml οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.

  

Πότε συγκομίζουμε τα κρεμμύδια και πως τα αποξηραίνουμε;

 

Όταν τα κρεμμύδια πλησιάζουν την ωρίμανση κατά τον Ιούνιο-Ιούλιο και το υπέργειο μέρος αρχίζει να γέρνει προς τα κάτω, διακόπτουμε το πότισμα προκειμένου να σταματήσει η ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και οι εξωτερικοί χιτώνες του βολβού να ξεραθούν. Αφού στεγνώσει το χώμα τελείως μετά το τελευταίο πότισμα και προχωρήσει η ξήρανση του φυλλώματος, τα φυτά του κρεμμυδιού, ημίξηρα φύλλα και βολβοί, εκριζώνονται με τα χέρια και τοποθετούνται σε μικρούς σωρούς στο χωράφι για 5-10 ημέρες για να ξεραθούν καλύτερα. Όταν ο ήλιος είναι δυνατός, τα φύλλα τοποθετούνται από πάνω ώστε να προστατεύσουν τους βολβούς από ηλιέγκαυμα. Οι βολβοί του κρεμμυδιού διατηρούνται σε αποθήκες ή ψυγεία σε θερμοκρασίες 0–7°C ή σε υψηλές θερμοκρασίες 25–35°C σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας. Στις θερμοκρασίες αυτές, τα κρεμμύδια μπορούν να αποθηκευτούν για 3 εως 6 μήνες χωρίς να φυτρώσουν. Ο χρόνος φυτρώματος βέβαια έχει σχέση με την ποικιλία κρεμμυδιού, καθώς και το βαθμό αποτελεσματικής αποξήρανσης του κρεμμυδιού.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του κρεμμυδιού

 

Το ιδανικό μέγεθος για το κοκκάρι που προορίζεται για παραγωγή ξερού κρεμμυδιού είναι αυτό που έχει 1,5-2 εκατοστά διάμετρο. Μεγαλύτερο κοκκάρι πρέπει να φυτεύεται για παραγωγή πράσινων νωπών κρεμμυδιών, καθώς εμφανίζει γρήγορα ανθικό στέλεχος αντί να σχηματίσει βολβούς στο έδαφος. Το σφαιρικό κοκκάρι δίνει παραγωγή πεπλατυσμένων βολβών κρεμμυδιού, ενώ το επίμηκες ή κωνικό κοκκάρι δίνει παραγωγή σφαιρικών βολβών.

 


6 μυστικά για καλλιέργεια κρεμμυδιού σε γλάστρα
6 μυστικά για καλλιέργεια κρεμμυδιού σε γλάστρα


 

Περισσότερα βολβώδη και μυρωδικά

 

Δες συμβουλές για την καλλιέργεια φρέσκου κρεμμυδιού σε γλάστρα καθώς συμβουλες για την καλλιέργεια περισσότερων βολβωδών κηπευτικών και μυρωδικών στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει:
 
Καλλιέργεια κρεμμυδιού σε γλάστρα
Εποχή σποράς, φύτευσης και συγκομιδής για κάθε λαχανικό
Πώς φτιάχνουμε ένα μικρό λαχανόκηπο για καλλιέργεια λαχανικών
Συγκαλλιέργεια, ποια λαχανικά καλλιεργούμε μαζί στον κήπο
Αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια των λαχανικών
Σχοινόπρασο, καλλιέργεια σε κήπο και σε γλάστρα
Πατάτα, 7 μυστικά για την καλλιέργεια πατάτας
Σκόρδο, καλλιέργεια σε κήπο και γλάστρα
Μαϊντανός, αυμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Σέλινο, σέλερι, σελινόριζα, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Άνηθος, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια
Ρόκα, 5 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Παντζάρι, 6 μυστικά καλλιέργειας
Καρότο, 5 μυστικά καλλιέργειας
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (21)

σχολιαστής
Δημήτρης Λαμπρινάκης 7 Σεπτεμβρίου 2020

Ευχαριστώ, θα περιμένω.

Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης Λαμπρινακης 5 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπέρα!
Θα ήθελα να μάθω πως να φτιάξω κοκκάρι από σπόρους κρεμμυδιού.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
παναγιωτηΣ 11 Ιουνίου 2020

exω 6 στρεματα ειναι η πρωτη φορα που σκεπτομαι να καλιεργησω για παραγωγη ωσ προΣ πωληση σε επαγελματιεΣ (καταστηματα κ α 0 τι πρεπει να κανω και τι πρεπει να προσεξω για την πρωτη μου φορα κι ασ επικετε και συνεχεια το εδαφοΣ -κραταει_ εχει η περιοχη υγρασια αλα το βλεπει ολη την ημερα ηλιοσ. επισηΣ τι κεφαλειο πανω κατω χρειαζομαιεαν καλιεργησω τα 4 στρεματα και τι αποδοση θα εχω κατατοπιτε με σασ παρακαλω ειμαι αμεα και αφραγκοΣ και προσπαθω να σηκωσω κεφαλι ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
ΘΩΜΑΣ 13 Μαΐου 2020

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΝΕΤΕ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΚΡΟΜΥΔΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ Ή ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΑΝ ΠΑΤΗΣΩ ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΟΥ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΠΕΡΝΕΙ ΟΓΚΟ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ

Απάντηση
σχολιαστής
Κωνσταντίνος 23 Απριλίου 2020

Καλημέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν μόνο αυτή την εποχή ενδείκνυται η φύτευση για ξερά κρεμμύδια γιατί πέρσι που δοκίμασα δεν έκαναν μεγάλο βολβό και παρέμειναν όπως τα φρέσκα,,

Απάντηση
σχολιαστής
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 8 Απριλίου 2020

Καλησπέρα σας. Βρίσκομαι στην επαρχία Βάλτου στα ΒΔ του νομού Αιτωλοακαρνανίας όπου από αύριο θα σπείρω κορκάρι κρεμμυδιού, σκόρδα, σπόρους καρότου, πιπεριάς και μαρουλιού, καθώς και μάτια πατάτας. Τη σπορά θα κάνω από αύριο, λόγω παγετώνα, ανέμων και βροχών και θέλω να ρωτήσω αν είμαι εκτός εποχής! Χίλια ευχαριστώ για τον κόπο σας να μου απαντήσετε!

Απάντηση
σχολιαστής
alata.magdalini 11 Ιουνίου 2019

Ευχαριστούμε πολύ για τις αναλυτικές οδηγίες που μας δίνετε!!! Να ρωτήσω πότε τα βγάζουμε τα κρεμμύδια στη γέμιση η στη λίγωση του φεγγαριού

Απάντηση
σχολιαστής
Κώστας Δ. 23 Μαΐου 2019

Η πεθερά μου, μου είπε να κόψω το στέλεχος στα κρεμμύδια γιατί αλλιώς γίνονται πολύ ξερά. Ισχύει κάτι τέτοιο; Έχει νόημα να το κάνω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 24 Μαΐου 2019

  Καλησπέρα Κώστα. Θα σου πρότεινα να κόβεις τα λουλούδια από τα κρεμμύδια γιατί όντως τραβάνε θρεπτικά στοιχεία από τον υπόγειο βολβό και δεν ωριμάζει τόσο καλά. Για το στέλεχος του βλαστού, θα σε συμβούλευα να το αποφύγεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
καναβακη εργινα 19 Μαρτίου 2018

καλημέρα σας.υπάρχει κάποιο φάρμακο να ψεκαστουν τα κρεμμυδια για να μην βγουν χορτα ,παράσιτα κ τα πνίξουν ? βιολογικό πάντα

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 23 Μαΐου 2018

  Καλημέρα Εργίνα. Δυστυχώς, δεν υπάρχει βιολογικό σκεύασμα που να μπορεί να ψεκαστει η καλλιέργεια κρεμμυδιού και να μην βγαίνουν χόρτα. Μια προτεινόμενη λύση είναι να χρησιμοποιηθεί νάυλον εδαφοκάλυψης που δεν επιτρέπει να βγουν χόρτα και να ανοιχτούν σε αυτό τρύπες στις θέσεις φύτευσης του κρεμμυδιού.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΙΩΑΝΝΗΣ 7 Μαρτίου 2018

Καλημέρα και ευχαριστούμε για τις συμβουλές. Έχω 5-6 κρεμμύδια που ήδη έχουν αναπτύξει μόνα τους ψηλό φύλλωμα (30-40 εκατοστά) όντας αφημένα μέσα σε πανέρι στη κουζίνα. Μπορώ να τα μεταφυτεύσω σε γλάστρα ?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 10 Μαρτίου 2018

  Καλημέρα Ιωάννη κι ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μπορείς να μεταφυτέψεις τα κρεμμύδια που φύτρωσαν σε μια γλάστρα για να αναπτυχθούν περισσότερο και να έχεις φρέσκο κρεμμυδάκι στις σαλάτες σου.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ 14 Φεβρουαρίου 2018

ΚΑΛΗΜΕΡΑ. ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΟΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΞΕΡΑΘΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΚΛΟΥΒΕΣ; ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΤΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΑ ΜΙΣΑ…… ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 18 Φεβρουαρίου 2018

  Καλημέρα Νίκο! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις διάτρητα πλαστικά τελάρα σε εσωτερικό ζεστό και ξηρό χώρο πολύ καλά αεριζόμενο που να μην έχει υγρασία. Θα πρέπει να είσαι όμως πολύ προσεκτικός και να τα ανακατεύεις συχνά γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσουν να ξηρανθούν καλά και θα βλαστήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.