8 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδακινιάς

7 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδακινιάς

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στη γεύση και το άρωμα ενός ζουμερού ροδάκινου; Η ροδακινιά είναι ένα από τα αγαπημένα καρποφόρα δέντρα που καλλιεργούμε για να απολαύσουμε τα λαχταριστά τραγανά ροδάκινα. Το ροδάκινο έχει μεγάλη διατροφική αξία καθώς διαθέτει λίγες θερμίδες και μεγάλη ποσότητα βιταμινών, πρωτεϊνών και αντιοξειδωτικών.

Υπάρχουν αρκετές επιτραπέζιες ποικιλίες ροδακινιάς που μπορούμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο ή στο χωράφι μας, όπως οι πρώιμες Early May Crest και Μay Crest, η μεσοπρώιμη Red Haven και η όψιμη Flaminia. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα νεκταρίνια είναι ποικιλία ροδάκινου χωρίς χνούδι που διαθέτουν σκληρή σάρκα, οι γιαρμάδες διαθέτουν μαλακή πολύ σάρκα με εξαιρετικό άρωμα, ενώ τα ροδάκινα με την λευκή σάρκα έχουν ιδιαίτερη γεύση. Πολύ γνωστή λευκόσαρκη ποικιλία είναι η ποικιλία Ούφο που είναι πλατύκαρπη και έχει πρώιμη ωρίμανση.

Διαφήμιση

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της ροδακινιάς;

Η ροδακινιά ευδοκιμεί σε ελαφριά εδάφη που έχουν καλό αερισμό και αποστράγγιση. Αποφεύγουμε να την φυτέψουμε σε ασβεστούχα εδάφη καθώς θα παρουσιάζει προβλήματα έλλειψης στοιχείων όπως σιδήρου και ψυεδάργυρου καθώς και σε εδάφη με υψηλή αλατότητα.

Η ροδακινιά ως δέντρο έχει μικρή διάρκεια παραγωγικής ζωής περίπου 15-20 χρόνια. H ροδακινιά χρειάζεται μία περίοδο ψύχους για να έχει ικανοποιητική ανθοφορία την περίοδο της άνοιξης. Απαιτεί αρκετή ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες την περίοδο του καλοκαιριού για να μας δώσει καλή καρποφορία και νόστιμους γευστικούς καρπούς.

Καλύτερα να την φυτεύουμε σε μέρη που έχει χαμηλά επίπεδα υγρασίας καθώς αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν την ροδακινιά. Η φύτευση γυμνόριζων (χωρίς χώμα) δενδρυλλίων γίνεται μέσα το χειμώνα ενώ η μεταφύτευση δενδρυλλίων ροδακινιάς γίνεται στις αρχές της άνοιξης

2. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η ροδακινιά;

H ροδακινιά χρειάζεται τακτικά ποτίσματα και άφθονο νερό την περίοδο από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου για να έχουμε μεγάλους και εύγευστους καρπούς. Ποτίζουμε περίπου 2 φορές τη βδομάδα, ανάλογα βέβαια τις συνθήκες του καιρού και το είδος του εδάφους. Βέβαια, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σαπισματος των ριζών, ειδικά σε νεαρά δενδρύλλια, όταν δεν στραγγίζει καλά το νερό.

Επίσης, τα νεαρά δενδρύλλια ροδακινιάς χρειάζονται καλής ποιότητας νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα για να μπορέσουν να αναπτυχθούν. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα ακανόνιστα ποτίσματα΄κατά την περίοδο της ανθοφορίας μπορεί να προκαλέσουν πτώση των ανθέων ή των μικρών καρπών.

3. Τι λίπασμα βάζουμε στη ροδακινιά;

Η ροδακινιά χρειάζεται πλήρες βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο και κάλιο για να έχει καλή ανάπτυξη και καρποφορία. Κατάλληλη εποχή για τη λίπανση της ροδακινιάς είναι στα τέλη του χειμώνα.

Σε μεγάλα δένδρα προσθέτουμε 1-2 κιλά πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενώ η προσθήκη οργανικης ουσίας με την ενσωμάτωση κοπριάς ή κομπόστ θα βοηθήσει σημαντικά. Συμπληρωματικά, βάζουμε βιολογικό λιπασμα καλίου στα μέσα της άνοιξης για να πετύχουμε αύξηση του μεγέθους και της καλής ωρίμανσης των καρπών.

Επειδή η ροδακινιά είναι ευαίσθητη στην έλλειψη σιδήρου, μπορεί να γίνει προσθήκη χηλικού σιδήρου 100-200 γραμμάρια ανά δέντρο την περίοδο της άνοιξης.

4. Τι ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την ροδακινιά

Η ροδακινιά σε συνθήκες υγρασίας και κακού αερισμού προσβάλλεται από αρκετές μυκητολογικές ασθένειες όπως η μονίλια, ο εξώασκος, το ωίδιο και η σκωρίαση. Για την προληπτική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων ασθενειών με οικολογικό τρόπο, ψεκάζουμε με διάλυμα χαλκού και θειαφιού, μόλις φουσκώσουν οι οφθαλμοί πρίν την άνθιση και αμέσως μετά την καρπόδεση.

Για την αντιμετώπιση των μελίγκρας, της βαμβακάδας και της καρπόκαψας που προσβάλλουν το φύλλωμα και τους καρπούς της ροδακινιάς, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα θερινού πολτού ή σάπωνες αλάτων καλίου, οικολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

5. Ποια εποχή και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε τη ροδακινιά;

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της ροδακινιάς είναι στα τέλη του χειμώνα σφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Το κλάδεμα της ροδακινιάς διαχωρίζεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης των νεαρών δενδρυλλιών και κλάδεμα καρποφορίας των μεγαλύτερων δένδρων.

Το κλάδεμα διαμόρφωσης της ροδακινιάς (κυπελλοειδές, παλμέττα, αμφίπλευση παλμέττα, ατρακτοειδές, ύψιλον ή οπωρώνας τύπου λιβάδι) αναφέρεται στο σχήμα που θα δώσουμε στο νεαρό δενδρύλλιο.

Το κλάδεμα καρποφορίας της ροδακινιάς αναφέρεται στο ετήσιο κλάδεμα που κάνουμε κάθε χρόνο και έχει στόχο την διατήρηση της καρποφορίας. Αναλυτικές συμβουλές για το κλάδεμα της ροδακινιάς, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

Κλάδεμα ροδακινιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ροδακινιάς

6. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της ροδακινιάς;

Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ροδακινιάς μπορούμε να φυτέψουμε σπόρο (κουκούτσι) ροδακινιάς ή αγριοροδακινιάς και να τα εμβολιάσουμε με την επιθυμητή ποικιλία ροδακινιάς. Σε επαγγελματικά φυτώρια, οι ποικιλίες ροδακινιάς εμβολιάζονται σε υποκείμενα αμυγδαλοροδάκινου (GF677).

Ο εμβολιασμός της ροδακινιάς μπορεί να γίνει με ενοφθαλμισμός τύπου Τ με κοιμώμενο οφθαλμό την περίοδο Αύγουστου και Σεπτεμβρίου ή με ενοφθαλμισμός τύπου Τ με βλαστάνοντα οφθαλμό νεαρων δενδρυλλιών την περίοδο Ιουνίου και Ιουλίου.

7. Ποια εποχή γίνεται η συγκομιδή του ροδάκινου;

Η συγκομιδή των ροδάκινων, ανάλογα την ποικιλία και την περιοχή καλλιέργειας ξεκινά στα τέλη της άνοιξης μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Η συγκομιδή ξεκινά όταν ο καρπός του ροδάκινου έχει αποκτήσει κανονικό μέγεθος, ικανοποιητικό άρωμα και χρωματισμό ανάλογα την ποικιλία. Το ροδάκινο μπορεί να διατηρηθεί 2-3 μέρες εκτός ψυγείου και μέχρι μία βδομάδα στη συντήρηση του ψυγείου μας.

8. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια της ροδακινιάς

Σε κάποιες ποικιλίες ροδακινιάς, κατά την ανάπτυξη των καρπών του ροδάκινου, παρατηρείται σχίσιμο του πυρήνα σε συνθήκες υγρασίας και υψηλών θερμοκρασιών, κάτι που υποβαθμίζει την ποιότητα των καρπών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (11)

 1. Άννα
  13/03/2023

  Έχω εντοπίσει κίτρινο σκουλήκι στα άνθη ροδακινιας.
  Τι μπορεί να είναι???
  Ευχαριστώ

 2. Μανώλης
  19/01/2022

  Ροδακινιά σε γλάστρα μπορεί να καλλιεργηθεί;

 3. spyroskardamitsis@hotmail.com
  19/08/2020

  Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας που είναι πολύτιμες. Στα πλαίσια αυτά ζητώ και εγώ δύο συμβουλές για την ροδακινιά μου. Φέτος έβγαλε 19 περίπου κιλά ροδάκινα. Είναι 7 ετών. Παρατήρησα ότι α) Φέτος και πέρσι ήταν άνοστα σε αντίθεση με τα πρώτα χρόνια που ήταν νοστιμότατα. Η μυρωδιά του καρπού όμως ήταν αρκετά καλή. β) Τα ροδάκινα φέτος που ήταν πολλά αλλά αρκετά μικρά (περίπου σε μέγεθος που έχει το βερίκοκο). Ελάχιστα από αυτά είχαν σκουληκάκια. Πως μπορώ να αντιμετωπίσω τα παραπάνω προβλήματα από την νέα χρονιά παραγωγής; Σας ευχαριστώ πολύ.

 4. Παναγιωτης
  09/07/2020

  Καλημερα σας εχω ενα λωτο στο κηπο πανω απο 10 χρονια δεν βγαζει καρπο. Τι πρεπει να κανω;

  • Καλησπέρα Παναγιώτη. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα κατά την περίοδο της ανθοφορίας και ψέκασε με υγρό λίπασμα φυκιών το φύλλωμα και τα άνθη του λωτού για βελτίωση της καρπόδεσης.

 5. Γιώργος
  23/04/2020

  Καλησπέρα έχω 2-3 κάρποφoρα Δέντρα στον κήπο μου. Τι θα μου προτείνατε να κάνω σε προληπτικό επίπεδο για να ευχαριστηθουμε κανένα φρούτο?
  Έχω ροδακινιά βερυκοκιά, δαμάσκηνα, κερασια και βανίλιες. Θα ήθελα να κάνω κάτι προληπτικά σε βιολογικό επίπεδο. Ευχαριστώ!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ