Καλλιέργεια σμέουρου σε κήπο και σε γλάστρα

Καλλιέργεια σμέουρου σε κήπο και σε γλάστρα

Σμέουρο, ένα άγριο φρούτο του δάσους κι ένα από τα πιο αγαπημένα μούρα που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Το σμέουρο (red raspberry), γνωστό και με τη γαλλική ονομασία φραμπουάζ (framboise), είναι ξαδερφάκι του βατόμουρου και ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο γευστικά superfoods (υπερτροφές) με σημαντική διατροφική αξία καθώς περιεχει βιταμίνη C, σίδηρο, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, καθώς και ελάχιστες θερμίδες. Το σμέουρο είναι πολυετής καρποφόρος θάμνος που μπαίνει στην καρποφορία από τον δεύτερο χρόνο και έχει παραγωγική ζωή τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Υπάρχουν μονόφορες ποικιλίες σμέουρου που καρποφορούν το καλοκαίρι, καθώς και δίφορες ποικιλίες που καρποφρούν καλοκαίρι και φθινόπωρο. Τα σμέουρα τρώγονται φρέσκα και έχουν πλούσια έντονη γέυση, ενώ χρησιμοποιούνται επίσης σε μαρμελάδες καθώς και για την παρασκευή λικέρ.

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του σμέουρου;

Η καλλιέργεια του σμέουρου ευδοκιμεί σε περιοχές με δροσερό καλοκαίρι και κρύο χειμώνα, γι’ αυτό μπορεί να φυτευτεί και σε περιοχές με ένα σχετικό υψόμετρο. Το σμέουρο δεν έχει σημαντικές απαιτήσεις ως προς το έδαφος, παρουσιάζει ωστόσο καλύτερη ανάπτυξη όταν καλλιεργείται σε βαθιά και γόνιμα εδάφη.

Το σμέουρο αγαπάει την ηλιοφάνεια αν και μπορεί να φυτευτεί και σε ημισκιερές θέσεις, ειδικά σε νότιες περιοχές ώστε να προφυλαχτεί από τις έντονες ακτίνες του καλοκαιρινού ήλιου. Για καλλιέργεια σμέουρου στον κήπο, επιλέγουμε απόστάσεις περίπου 1 μέτρου μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 3 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Για να φυτέψουμε σμέουρα σε γλάστρα, επιλέγουμε σχετικά μεγάλη γλάστρα με διαστάσεις οπωσδήποτε 30 εκατοστα σε διάμετρο και ύψος. Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά που βοηθάει στην ανάπτυξη του φυτού μας. Φροντίζουμε η γλάστρα που φυτεύουμε το σμέουρο να διαθέτει τρύπες στη βάση για να φεύγει το νερό. Επιπλέον, η τοποθέτηση μιας λεπτής στρώσης χαλικιών βοηθάει στην καλύτερη αποστράγγιση του νερού.

Διαφήμιση

2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια του σμέουρου;

Η καλλιέργεια του σμέουρου έχει ανάγκη από συχνά ποτίσματα καθώς σε ξηρό περιβάλλον δεν μπορεί να ευδοκιμήσει και να μας δώσει καλή παραγωγή. Το σμέουρο χρειάζεται περισσότερο πότισμα, τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού 2-3 φορές τη βδομάδα ανάλογα την περιοχή και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν.

Σχετικά με τη λίπανση του σμέουρου, είναι σημαντικό πριν τη φύτευση να εμπουτίζουμε το έδαφος με κοπριά, κομπόστ και βιολογικό λίπασμα, προκειμένου να το ενισχύσουμε με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά. Η καλλιέργεια του σμέουρου, τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, χρειάζεται προσθήκη πλήρους βιολογικού λιπάσματος, ενισχυμένο σε κάλιο, 2 με 3 φορές από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Συμπληρωματικά, είναι σημαντικό να προσθέτουμε σίδηρο, καθώς πολύ συχνά η καλλιέργεια του σμεόυρου παρουσιάζει έλλειψη σιδήρου.

Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά
Αντιμετώπιση της έλλειψης σιδήρου στα φυτά

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το σμέουρο;

Για το κλάδεμα των μονόφορων ποικιλίων σμέουρου που καρποφορούν καλοκαίρι, κλαδεύουμε στις αρχές της άνοιξης αφαιρώντας τους αδύναμους ή ξερούς βλαστούς από τη βάση, αφήνοντας περίπου 10 βλαστούς που θα καρποφορήσουν. Στη συνέχεια, στα τέλη του καλοκαριού αφαιρούμε όλους αυτούς τους βλαστούς του σμέουρου που καρποφόρησαν. Όσον αφορά τις δίφορες ποικιλίες σμέουρου, το κλάδεμα γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο μόνο που πρέπει να κλαδεύουμε εκ νέου μετά την φθινοπωρινή καρποφορία, αφαιρώντας τους βλαστούς που καρποφόρησαν.

Ο πολλαπλασιασμός του σμέουρου μπορεί να γίνει με φυλλώδη μοσχεύματα μήκους περίπου 20 εκατοστών που τα κόβουμε από την κορυφή των βλαστών. Το σμέουρο μπορεί επίσης να πολλαπλασιαστεί με παραφυάδες που βγάζουμε μαζί με τμήμα της ρίζας σκάβοντας περίπου 5-10 εκατοστά μέσα στο έδαφος. Και στις δύο περιπτώσεις, κατάλληλη εποχή για τον πολλαπλασιασμό του σμέουρου είναι από τα τέλη της άνοιξης ως τα μέσα καλοκαιριού που η καινούργια βλάστηση έχει αναπτυχθεί.

4. Πoιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τα σμέουρα και πώς τα αντιμετωπίζουμε;

Η καλλιέργεια του σμέουρου μπορεί να προσβληθεί από ένα έντομο που είναι γνωστό ως το σκαθάρι του σμέουρου και κάνει ζημιά στους καρπούς. Σε υγροθερμικές συνθήκες, το σμεόυρο είναι ευαίσθητο σε μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν το φύλλωμα αλλά και τους βλαστούς.

Για την αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών του σμέουρου, ψεκάζουμε προληπτικά με οικολογικό σκεύασμα χαλκού, θειαφιού και θερινού πολτού.

Σημαντικό πρόβλημα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τα πουλιά που τρώνε τους καρπούς του σμέουρου όταν ωριμάζουν μέσα στο καλοκαίρι και την περίοδο του φθινοπώρου.

5. Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του σμέουρου

Ειδικά στις νότιες περιοχές της χώρας, οι δυνατές ηλιακές ακτίνες του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσουν ηλιεγκαύματα στους καρπούς του σμέουρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ειδικό δίχτυ για την ηλιοπροστασία για να καλύψουμε τα φυτά του σμέουρου, ενώ προληπτικά ο ψεκασμός με εκχύλισμα φυκιών μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης ηλιεγκαυμάτων στους καρπούς του σμέουρου.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (1)

  1. Ιακωβίδου Σοφία
    06/04/2024

    Επεξηγηματικές οι πληροφορίες που μου δώσατε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *