εικόνα

Πώς αντιμετωπίζουμε τα σαλιγκάρια στον κήπο

4 φυσικοί τρόποι για να διώξουμε τα σαλιγκάρια από τον κήπο

Πώς αντιμετωπίζουμε τα σαλιγκάρια στον κήπο

Με τις πρώτες βροχές τα σαλιγκάρια κάνουν έφοδο στον κήπο μας. Θέλουν να φάνε τρυφερά μαρούλια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα και πολλά άλλα κηπευτικά. Και όχι μόνο αυτά! Τα σαλιγκάρια αποτελούν κίνδυνο και για καλλωπιστικά φυτά, για αρωματικά φυτά, ακόμα και νεαρά δενδρύλλια καρποφόρων δένδρων. Είναι αναγκαίο λοιπόν να προστατεύσουμε το κήπο μας από τους απρόσκλητους επισκέπτες με τον πιο φυσικό και οικολογικό τρόπο.

 

Ποιοι είναι οι κυριότεροι τρόποι φυσικής καταπολέμησης για τα σαλιγκάρια;

 

Για να αντιμετωπίσουμε τα σαλιγκάρια με οικολογικό τρόπο και να τα απωθήσουμε από τα φυτά μας χρησιμοποιούμε τις εξής μεθόδους:

 

Στάχτη

 

Αξιοποιούμε τη στάχτη από το τζάκι και την ψησταριά μας και την τοποθετούμε γύρω από τα φυτά του κήπου μας. Έτσι δημιουργούμε ένα φυσικό «τείχος» το οποίο θα εμποδίσει τα σαλιγκάρια να προχωρήσουν προς τα λαχανικά μας. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η στάχτη σταδιακά απομακρύνεται με τη βροχή. Για αποτελεσματική προστασία των φυτών μας, επαναλαμβάνουμε συχνά την εφαρμογή.

 

Μπύρα

 

Αν έχουμε έναν μικρής έκτασης λαχανόκηπο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπύρα! Τοποθετούμε άδεια κεσεδάκια από γιαούρτι, τα οποία παραχώνουμε στο χώμα ώστε το χείλος τους να είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος. Προσθέτουμε μέσα μπύρα και τοποθετούμε, σε μικρή απόσταση από τα φυτά, κομμένα μαρουλόφυλλα για να ολοκληρωθεί το δόλωμα των σαλιγκαριών. Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από τις αναθυμιάσεις που απελευθερώνονται μετά από τη διαδικασία της ζύμωσης της μπύρας κι έτσι πολύ σύντομα θα συλλέγουμε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες του κήπου μας.

 

Φωσφορικός σίδηρος

 

Χρησιμοποιούμε οικολογικό λίπασμα φωσφορικού σίδηρου και το τοποθετούμε περιφερειακά από τα λαχανικά ή άλλα φυτά του κήπου μας. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζουμε τα σαλιγκάρια αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα ενισχύουμε τα φυτά μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Τον φωσφορικό σίδηρο μπορούμε να τον προμηθευτούμε από εξειδικευμένα γεωπονικά καταστήματα.

 

Αυτοκόλλητη ταινία

 

Χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητες ταινίες διπλής όψης ή αυτοκόλλητη ταινία που θα απλώσουμε εμείς κόλλα, πάνω στους κορμούς νεαρών δενδρυλλιών καρποφόρων δέντρων ή σε δέντρα που έχουν εμβολιαστεί, δημιουργούμε παγίδες και εμπόδια για τα σαλιγκάρια για να προσβάλλουν την τρυφερή βλάστηση.

 


Στάχτη: Χρήσεις στον κήπο
Στάχτη: Χρήσεις στον κήπο


 

Κι ένα μυστικό για την οικολογική αντιμετώπιση των σαλιγκαριών

 

Η παραδοσιακή μέθοδος αντιμετώπισης των σαλιγκαριών ρίχνοντας αλάτι γυρω από τα φυτά δεν είναι η πιο κατάλληλη, καθώς αυξάνει την αλάτότητα του εδαφικού διαλύματος και δημιουργεί πρόβλημα στα φυτά μας. Αυτό έχει σαν συνέπεια τα φυτά του κήπου μας να στρεσάρονται και να μην απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και της λίπανσης που κάνουμε.

 

Δες ακόμα, πληροφορίες για την αντιμετώπιση της κάμπιας σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια, για την αντιμετώπιση της βρωμούσας, για την αντιμετώπιση της λιριόμυζας, για την αντιμετώπιση της μελίγκρας, για την αντιμετώπιση της τούτα στις ντομάτες καθώς και για την αντιμετώπιση του τετράνυχου.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΠρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
δομνα κοκκωση ρουτζουνη 16 Νοεμβρίου 2018

επισης αν βαλετε περιμετρικα σε φυτα, γλαστρες, πεζουλες συρμα χαλκου τα σαλιγκαρια δεν μπορουν να πλισιασουν… ακουμπονταςπαθαινουν κατι σαν ηλεκροσοκ και υποχωρουν

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.