εικόνα

Σαλιγκάρια, φυσικοί τρόποι καταπολέμησης

Τρόποι φυσικής καταπολέμησης για σαλιγκάρια

Σαλιγκάρια, φυσικοί τρόποι καταπολέμησης

Τα σαλιγκάρια αποτελούν ένα από τους πιο σημαντικούς εχθρούς των φθινοπωρινών καλλιεργειών. Με τις πρώτες βροχές ή πρωινές υγρασίες τους φθινοπωρινούς μήνες, τα σαλιγκάρια κάνουν εξόρμηση για να φάνε τα τρυφερά μας μαρούλια, λάχανα, κουνουπίδια και μπρόκολα. Είναι αναγκαίο λοιπόν να προστατεύσουμε το λαχανόκηπο μας από τους απρόσκλητους επισκέπτες με τον πιο φυσικό και οικολογικό τρόπο.

 

Ποιοι είναι οι κυριότεροι τρόποι φυσικής καταπολέμησης για τα σαλιγκάρια;

 

Οι κυριότερες μέθοδοι οικολογικής και βιολογικής αντιμετώπισης των σαλιγκαριών στον κήπο μας είναι οι εξής:
 
– Η μέθοδος της μπύρας
 
Τοποθετήσετε άδεια κεσεδάκια από γιαούρτι, τα οποία παραχώνετε στο χώμα ώστε το χείλος τους να είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος. Προσθέστε μπύρα και τοποθετήστε σε μικρή απόσταση από τα φυτά κομμένα μαρουλόφυλλα για να ολοκληρωθεί το δόλωμα των σαλιγκαριών. Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από τις χημικές αναθυμιάσεις που απελευθερώνονται μετά από τη διαδικασία της ζύμωσης κι έτσι πολύ σύντομα θα συλλέγετε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες του κήπου σας.
 
– Η μέθοδος της στάχτης
 
Αξιοποιείστε τη στάχτη από το τζάκι και την ψησταριά σας και τοποθετείστε την γύρω από τα φυτά του κήπου σας. Έτσι θα δημιουργήσετε ένα φυσικό «τείχος» το οποίο θα εμποδίσει τα σαλιγκάρια να προχωρήσουν στα φυτά σας. Βέβαια, με τη βροχή απομακρύνεται σταδιακά η στάχτη οπότε θα πρέπει να επαναλαμβάνουμε συχνά την εφαρμογή αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα σαλιγκάρια.
 
– Η μέθοδος του φωσφορικού σίδηρου
 
Χρησιμοποιείστε οικολογικό λίπασμα φωσφορικού σίδηρου και τοποθετείστε το περιφερειακά γύρω από τα λαχανικά σας για να αντιμετωπίσετε τα σαλιγκάρια αποτελεσματικά. Παράλληλα, ενισχύετε τα φυτά σας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Τον φωσφορικό σίδηρο μπορείτε να τον προμηθευτείτε από εξειδικευμένα γεωπονικά καταστήματα.

 

Κι ένα μυστικό για την οικολογική αντιμετώπιση των σαλιγκαριών

 

Η παραδοσιακή μέθοδος αντιμετώπισης των σαλιγκαριών ρίχνοντας αλάτι γυρω από τα φυτά δεν είναι η πιο κατάλληλη, καθώς αυξάνει την αλάτότητα του εδαφικού διαλύματος. Αυτό έχει σαν συνέπεια τα φυτά του κήπου μας να στρεσάρονται και να μην απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και της λίπανσης που κάνουμε.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.