Πώς αντιμετωπίζουμε τα σαλιγκάρια στον κήπο

4 φυσικοί τρόποι για να διώξουμε τα σαλιγκάρια από τον κήπο

Με τις πρώτες βροχές τα σαλιγκάρια εμφανίζονται στον φθινοπωρινό λαχανόκηπο μας και κυκλοφορούν ανάμεσα από μαρούλια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα και πολλά άλλα φρέσκα λαχανικά.

Είναι ένα καλό σημάδι, καθώς η παρουσία των σαλιγκαριών αποτελεί απόδειξη ότι καλλιεργούμε τον κήπο μας οικολογικά. Τι ψάχνουν τα σαλιγκάρια στον κήπο μας;

Τα σαλιγκάρια τρώνε τα τρυφερά φύλλα των φυτών. Ειδικά σε πιο νεαρά κηπευτικά που προσπαθούν να αναπτυχθούν, η παρουσία σαλιγκαριών μπορεί να είναι καταστροφική.

Τα σαλιγκάρια μπορούν επίσης να δημιουργήσουν προβλήματα σε καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά καθώς και σε νεαρά δενδρύλλια καρποφόρων δέντρων.

Ας δούμε λοιπόν πως θα προστατεύσουμε το κήπο μας από τους απρόσκλητους επισκέπτες με τον πιο φυσικό και οικολογικό τρόπο.

Διαφήμιση

Ποιοι είναι οι κυριότεροι τρόποι φυσικής καταπολέμησης για τα σαλιγκάρια;

Υπάρχουν 4 αποτελεσματικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τα σαλιγκάρια με φυσικό τρόπο και να τα απωθήσουμε από τα φυτά μας:

1. Δημιουργούμε ένα τείχος προστασίας χρησιμοποιώντας στάχτη στον κήπο

Αξιοποιούμε τη στάχτη από το τζάκι και την ψησταριά μας και την τοποθετούμε γύρω από τα φυτά του κήπου μας.

Ρίχνουμε την στάχτη σε απόσταση 10 εκατοστά γύρω από το φυτό ή παράλληλα με τη γραμμή φύτευσης. Έτσι δημιουργούμε ένα φυσικό «τείχος» το οποίο θα εμποδίσει τα σαλιγκάρια να προχωρήσουν προς τα λαχανικά μας.

Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η στάχτη σταδιακά απομακρύνεται με τη βροχή και γι’ αυτό για αποτελεσματική προστασία των φυτών μας από τα σαλιγκάρια, απαιτείται να επαναλαμβάνουμε συχνά την εφαρμογή με τη στάχτη.

Η στάχτη που χρησιμοποιούμε στον κήπο μας, πρέπει να είναι καθαρή από προσμείξεις από ξένα υλικά όπως μέταλλο, γυαλί και πλαστικό και δεν πρέπει να προέρχεται από ξύλα που είναι βαμμένα ή έχουν υποστεί άλλη επεξεργασία με χημικές ουσίες.

Στάχτη: Χρήσεις στον κήπο
Στάχτη: Χρήσεις στον κήπο

2. Οδηγούμε τα σαλιγκάρια σε οικολογική παγίδα με μπύρα

Σε μικρής έκτασης λαχανόκηπο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπύρα για να προστατέψουμε τα φυτά μας από τα σαλιγκάρια!

Τοποθετούμε άδεια κεσεδάκια από γιαούρτι, τα οποία παραχώνουμε στο χώμα ώστε το χείλος τους να είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος. Προσθέτουμε μέσα μπύρα και τοποθετούμε, σε μικρή απόσταση από τα φυτά, κομμένα μαρουλόφυλλα για να ολοκληρωθεί το δόλωμα των σαλιγκαριών.

Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από τις αναθυμιάσεις που απελευθερώνονται μετά από τη διαδικασία της ζύμωσης της μπύρας και οδηγούνται μέσα στα κεσεδάκια. Πολύ σύντομα θα συλλέγουμε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες του κήπου μας.

Μπύρα στα φυτά
Πώς χρησιμοποιούμε τη μπύρα στα φυτά

3. Προστατεύουμε τα φυτά από τα σαλιγκάρια με φωσφορικό σίδηρο

Χρησιμοποιούμε οικολογικό λίπασμα φωσφορικού σίδηρου και το τοποθετούμε περιφερειακά από τα λαχανικά ή άλλα φυτά του κήπου μας.

Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζουμε τα σαλιγκάρια αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα ενισχύουμε τα φυτά μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Τον φωσφορικό σίδηρο μπορούμε να τον προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

4. Χρησιμοποιούμε αυτοκόλλητη ταινία σε δέντρα

Για να προστατέψουμε τα νεαρά δέντρα από τα σαλιγκάρια, χρησιμοποιούμε αυτοκόλλητες ταινίες διπλής όψης ή αυτοκόλλητη ταινία στην οποία απλώνουμε εμείς κόλλα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε την ταινία πάνω στον κορμό των νεαρών δενδρυλλιών ή σε δέντρα που έχουν εμβολιαστεί.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ένα φυσικό εμπόδιο για τα σαλιγκάρια και προστατεύουμε την τρυφερή βλάστηση των δέντρων μας.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

Κι ένα μυστικό για την οικολογική αντιμετώπιση των σαλιγκαριών

Η παραδοσιακή μέθοδος αντιμετώπισης των σαλιγκαριών ρίχνοντας αλάτι γυρω από τα φυτά δεν είναι η πιο κατάλληλη, καθώς αυξάνει την αλάτότητα του εδαφικού διαλύματος και δημιουργεί πρόβλημα στα φυτά μας. Αυτό έχει σαν συνέπεια τα φυτά του κήπου μας να στρεσάρονται και να μην απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και της λίπανσης που κάνουμε. Όμως, για τα φυτά που έχουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας, θα μπορούσαμε να ψεκάσουμε με διάλυμα νερού και αλατιού, την εξωτερική πλευρά των γλαστρών για να εμποδίσουμε τα σαλιγκάρια να ανέβουν και να κάνουν ζημιά στο φύλλωμα των φυτών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (22)

 1. Γιώργος Κοντοβας
  29/10/2023

  Καλημέρα, εδώ και τρια χρόνια βάζω μια χούφτα πέλλετ γύρω από την ρίζα των φυτών και έτσι δεν μπορούν α να πλησιάσουν σαλιγκάρια. Είναι ίδια τεχνική με αυτή με το πριονίδι.

 2. Ντορα
  30/09/2023

  Δεν υπαρχει βιολογικη σαλιγκαρινι?

  • Υπάρχει βιολογικό σκεύασμα για αντιμετώπιση σαλιγκαριών που έχει ως βάση τον φωσφορικό σίδηρο.

   • Ευγενια
    06/04/2024

    Εγω. Θελω να μου πείτε τι μπορω να τους βαζω να τρώνε. Εχω μερικά κατοικίδια τα εχω παρει απο τον κηπο γιατι πέφτουν πέτρες και δεν θέλω να σκοτωθούν

 3. Ελένη
  10/11/2020

  Καλησπέρα σας,η σαλιγκαρινη θεωρείτε επικίνδυνη;

  • Καλησπέρα Ελένη.
   Αναφέροντας σαλιγκαρίνη, πιθανότατα αναφέρεσαι στη μεταλδεύδη, το χημικό σκεύασμα σε μορφή κόκκους που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών. Το συγκεκριμένο σκεύασμα είναι εγκεκριμένο για χρήση σε καλλιέργειες αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βιολογικές καλλιέργειες.

 4. Μιχαλης
  20/10/2020

  Καλησπερα, Το διαλυμα Νερου-Οινοπνευματος-Σαπουνιου αντιμετωπιζει σαλιγκαρια-καμπιες στα φυλλα του λαχανου? Αν οχι καποιο αντιστοιχο σπιτικο οικολογικο διαλυμα υπαρχει?

  • Καλησπέρα Μιχάλη. Για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών, η στάχτη είναι η πιο ενδεδειγμένη οικολογική λύση. Για την αντιμετώπιση των καμπιών στα λάχανα, μπορείς να φτιάξεις το σπιτικό σκεύασμα με το πιπέρι καγιέν που προτείνουμε στο σχετικό άρθρο μας.

 5. Αναστασία
  15/06/2020

  Καλημέρα σας. Μου έχουν πει ότι και το πριονίδι περιμετρικά των φυτών μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των σαλιγκαριών . Ισχύει;

  • Καλησπέρα Αναστασία. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το πριονίδι καθώς μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των σαλιγκαριών.

 6. Dori
  07/05/2020

  Καλησπέρα θα ήθελα να σου κάνω μια ερώτηση τι πρέπει να κάνω Να απομακρύνω τα πουλιά από τα λαχανικά στον κήπο επίσης πάνε και τα τσιμπάνε ευχάριστο

  • Καλησπέρα Ντόρη. Τα πουλιά επισκέπτονται τον κήπο και τσιμπολογούν να νεαρά τρυφερά λαχανικά που μόλις έχουμε φυτέψει. Για να προστατέψουμε τα μικρά λαχανικά μπορούμε να τα προστατέψουμε με αντιανεμικό δίχτυ ή να βάλουμε μερικά ξερά χόρτα γύρω από τα νεαρά φυτά.

 7. Μαρία
  01/10/2019

  Καλημέρα, τα τσόφλια αυγών περιμετρικά των φυτών κάνουν κάτι, έχω ακούσει πως δεν αρέσει στα σαλιγκάρια να περπατούν επάνω και απωθούνται.

  • Καλησπέρα Μαρία. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα τσόφλια αυγών για προστασία από τα σαλιγκάρια. Πάντως, θα χρειαστείς αρκετή ποσότητα.

 8. δομνα κοκκωση ρουτζουνη
  16/11/2018

  επισης αν βαλετε περιμετρικα σε φυτα, γλαστρες, πεζουλες συρμα χαλκου τα σαλιγκαρια δεν μπορουν να πλισιασουν… ακουμπονταςπαθαινουν κατι σαν ηλεκροσοκ και υποχωρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *