εικόνα

Πώς αντιμετωπίζουμε τα σαλιγκάρια στον κήπο

4 φυσικοί τρόποι για να διώξουμε τα σαλιγκάρια από τον κήπο

Πώς αντιμετωπίζουμε τα σαλιγκάρια στον κήπο

Με τις πρώτες βροχές τα σαλιγκάρια εμφανίζονται στον φθινοπωρινό λαχανόκηπο μας και κυκλοφορούν ανάμεσα από μαρούλια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα και πολλά άλλα φρέσκα λαχανικά. Είναι ένα καλό σημάδι, καθώς η παρουσία των σαλιγκαριών αποτελεί απόδειξη ότι καλλιεργούμε τον κήπο μας οικολογικά. Τι ψάχνουν τα σαλιγκάρια στον κήπο μας; Τα σαλιγκάρια τρώνε τα τρυφερά φύλλα των φυτών. Ειδικά σε πιο νεαρά κηπευτικά που προσπαθούν να αναπτυχθούν, η παρουσία σαλιγκαριών μπορεί να είναι καταστροφική. Τα σαλιγκάρια μπορούν επίσης να δημιουργήσουν προβλήματα σε καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά καθώς και σε νεαρά δενδρύλλια καρποφόρων δέντρων. Ας δούμε λοιπόν πως θα προστατεύσουμε το κήπο μας από τους απρόσκλητους επισκέπτες με τον πιο φυσικό και οικολογικό τρόπο.

 


Ποιοι είναι οι κυριότεροι τρόποι φυσικής καταπολέμησης για τα σαλιγκάρια;

 

Υπάρχουν 4 αποτελεσματικοί τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τα σαλιγκάρια με φυσικό τρόπο και να τα απωθήσουμε από τα φυτά μας:

 

– Δημιουργούμε ένα τείχος προστασίας χρησιμοποιώντας στάχτη

 

Αξιοποιούμε τη στάχτη από το τζάκι και την ψησταριά μας και την τοποθετούμε γύρω από τα φυτά του κήπου μας. Ρίχνουμε την στάχτη σε απόσταση 10 εκατοστά γύρω από το φυτό ή παράλληλα με τη γραμμή φύτευσης. Έτσι δημιουργούμε ένα φυσικό «τείχος» το οποίο θα εμποδίσει τα σαλιγκάρια να προχωρήσουν προς τα λαχανικά μας. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η στάχτη σταδιακά απομακρύνεται με τη βροχή και γι’ αυτό για αποτελεσματική προστασία των φυτών μας από τα σαλιγκάρια, απαιτείται να επαναλαμβάνουμε συχνά την εφαρμογή με τη στάχτη. Η στάχτη που χρησιμοποιούμε στον κήπο μας, πρέπει να είναι καθαρή από προσμείξεις από ξένα υλικά όπως μέταλλο, γυαλί και πλαστικό και δεν πρέπει να προέρχεται από ξύλα που είναι βαμμένα ή έχουν υποστεί άλλη επεξεργασία με χημικές ουσίες.

 


Στάχτη: Χρήσεις στον κήπο
Στάχτη: Χρήσεις στον κήπο


 

– Οδηγούμε τα σαλιγκάρια σε οικολογική παγίδα με μπύρα

 

Σε μικρής έκτασης λαχανόκηπο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπύρα για να προστατέψουμε τα φυτά μας από τα σαλιγκάρια! Τοποθετούμε άδεια κεσεδάκια από γιαούρτι, τα οποία παραχώνουμε στο χώμα ώστε το χείλος τους να είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος. Προσθέτουμε μέσα μπύρα και τοποθετούμε, σε μικρή απόσταση από τα φυτά, κομμένα μαρουλόφυλλα για να ολοκληρωθεί το δόλωμα των σαλιγκαριών. Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από τις αναθυμιάσεις που απελευθερώνονται μετά από τη διαδικασία της ζύμωσης της μπύρας και οδηγούνται μέσα στα κεσεδάκια. Πολύ σύντομα θα συλλέγουμε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες του κήπου μας.

 

– Προστατεύουμε τα φυτά από τα σαλιγκάρια με φωσφορικό σίδηρο

 

Χρησιμοποιούμε οικολογικό λίπασμα φωσφορικού σίδηρου και το τοποθετούμε περιφερειακά από τα λαχανικά ή άλλα φυτά του κήπου μας. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζουμε τα σαλιγκάρια αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα ενισχύουμε τα φυτά μας με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Τον φωσφορικό σίδηρο μπορούμε να τον προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα.

 

– Χρησιμοποιούμε αυτοκόλλητη ταινία σε δέντρα

 

Για να προστατέψουμε τα νεαρά δέντρα από τα σαλιγκάρια, χρησιμοποιούμε αυτοκόλλητες ταινίες διπλής όψης ή αυτοκόλλητη ταινία στην οποία απλώνουμε εμείς κόλλα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε την ταινία πάνω στον κορμό των νεαρών δενδρυλλιών ή σε δέντρα που έχουν εμβολιαστεί. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε ένα φυσικό εμπόδιο για τα σαλιγκάρια και προστατεύουμε την τρυφερή βλάστηση των δέντρων μας.

  

Κι ένα μυστικό για την οικολογική αντιμετώπιση των σαλιγκαριών

 

Η παραδοσιακή μέθοδος αντιμετώπισης των σαλιγκαριών ρίχνοντας αλάτι γυρω από τα φυτά δεν είναι η πιο κατάλληλη, καθώς αυξάνει την αλάτότητα του εδαφικού διαλύματος και δημιουργεί πρόβλημα στα φυτά μας. Αυτό έχει σαν συνέπεια τα φυτά του κήπου μας να στρεσάρονται και να μην απορροφούν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους και της λίπανσης που κάνουμε. Όμως, για τα φυτά που έχουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας, θα μπορούσαμε να ψεκάσουμε με διάλυμα νερού και αλατιού, την εξωτερική πλευρά των γλαστρών για να εμποδίσουμε τα σαλιγκάρια να ανέβουν και να κάνουν ζημιά στο φύλλωμα των φυτών.

 

Περισσότερα άρθρα για την προστασία των φυτών

 
Πώς χρησιμοποιούμε τη στάχτη στον κήπο
Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα για να προστατέψουμε τα φυτά μας
Κατιφές και βασιλικός για προστασία στον λαχανόκηπο
Πώς αντιμετωπίζουμε τις βρωμούσες στον κήπο
Πώς αντιμετωπίζουμε τον τετράνυχο στον κήπο
Προστασία φυτών με φυσικά υλικά
Αντιμετώπιση της κάμπιας σε λάχανα, μπρόκολα και κουνουπίδια
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των μυρμηγκιών στον κήπο
Αντιμετώπιση της μελίγκρας στα φυτά
Πασχαλίτσα, ένα ωφέλιμο έντομο στον κήπο μας
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη
Αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chem


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (14)

σχολιαστής
Μιχαλης 20 Οκτωβρίου 2020

Καλησπερα, Το διαλυμα Νερου-Οινοπνευματος-Σαπουνιου αντιμετωπιζει σαλιγκαρια-καμπιες στα φυλλα του λαχανου? Αν οχι καποιο αντιστοιχο σπιτικο οικολογικο διαλυμα υπαρχει?

Απάντηση
σχολιαστής
Αναστασία 15 Ιουνίου 2020

Καλημέρα σας. Μου έχουν πει ότι και το πριονίδι περιμετρικά των φυτών μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των σαλιγκαριών . Ισχύει;

Απάντηση
σχολιαστής
Dori 7 Μαΐου 2020

Καλησπέρα θα ήθελα να σου κάνω μια ερώτηση τι πρέπει να κάνω Να απομακρύνω τα πουλιά από τα λαχανικά στον κήπο επίσης πάνε και τα τσιμπάνε ευχάριστο

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Μαΐου 2020

    Καλησπέρα Ντόρη. Τα πουλιά επισκέπτονται τον κήπο και τσιμπολογούν να νεαρά τρυφερά λαχανικά που μόλις έχουμε φυτέψει. Για να προστατέψουμε τα μικρά λαχανικά μπορούμε να τα προστατέψουμε με αντιανεμικό δίχτυ ή να βάλουμε μερικά ξερά χόρτα γύρω από τα νεαρά φυτά.

    Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 1 Οκτωβρίου 2019

Καλημέρα, τα τσόφλια αυγών περιμετρικά των φυτών κάνουν κάτι, έχω ακούσει πως δεν αρέσει στα σαλιγκάρια να περπατούν επάνω και απωθούνται.

Απάντηση
σχολιαστής
δομνα κοκκωση ρουτζουνη 16 Νοεμβρίου 2018

επισης αν βαλετε περιμετρικα σε φυτα, γλαστρες, πεζουλες συρμα χαλκου τα σαλιγκαρια δεν μπορουν να πλισιασουν… ακουμπονταςπαθαινουν κατι σαν ηλεκροσοκ και υποχωρουν

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.