εικόνα

Το κλάδεμα της ροδιάς

mistikakipou-michaliskoulieris-klademarodias

Το κλάδεμα της ροδιάς

Πολλοί ερασιτέχνες καλλιεργητές δεν συνηθίζουν να κλαδεύουν τις ροδιές στον κήπο τους, όμως το κλάδεμα της ροδιάς είναι πολύ σημαντικό να γίνεται κάθε χρόνο την περίοδο του χειμώνα, από Δεκέμβριο ως Φεβρουάριο. Διακρίνουμε δύο βασικά είδη κλαδέματος κατά την καλλιέργεια της ροδιάς. Στα νεαρά δενδρύλλια ροδιάς κάνουμε κλάδεμα διαμόρφωσης για να δώσουμε το κατάλληλο σχήμα και να επιταχύνουμε την είσοδο στην παραγωγή ενώ στα ενήλικα δέντρα ροδιάς, κάνουμε κλάδεμα καρποφορίας για να επιτύχουμε καλή ανάπτυξη και ικανοποιητική παραγωγή κάθε χρόνο.

 

Πώς γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δενδρύλλια ροδιάς;

 

Σχετικά με το κλάδεμα διαμόρφωσης της ροδιάς, επιλέγουμε να δίνουμε στη ροδιά το σχήμα του θάμνου, καθώς αξιοποιούμε τη φυσική τάση της για θαμνώδη ανάπτυξη, επιτυγχάνουμε ταχύτερη είσοδο στην καρποφορία, μεγαλύτερη παραγωγικότητα και διευκόλυνση καλλιεργητικών εργασιών. Από τον πρώτο χρόνο φύτευσης, την περίοδο του χειμώνα, επιλέγουμε 3 – 5 βασικούς βραχιόνες με τη μορφή ανοιχτού κυπέλλου, βραχίονες με ομοιόμορφη κλίση και ανάπτυξη, ενώ αφαιρούμε τις παραφυάδες. Δεν κόβουμε την κορυφή των επιλεγμένων βλαστών, ενώ τα κλαδιά που φεύγουν πολύ ψηλά, κατά τη σύντμηση τους, τα κλαδεύουμε πιο χαμηλά, σε βλαστό που φεύγει προς τα πλάγια, ώστε ο καινούργιος βλαστός να έχει πλαγιόκλαδη ανάπτυξη και όχι κατακόρυφη και πάρει πολύ ύψος ξανά το δέντρο. Οι επιλεγμένοι βραχίονες, κόβονται στην άκρη όταν φθάσουν στα τρία μέτρα περίπου, το οποίο είναι και το επιθυμητό ύψος διαμόρφωσης.

 

Τι κλάδεμα καρποφορίας κάνουμε στις ροδιές;

 

Το κλάδεμα καρποφορίας στις ροδιές αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου, στον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων, καθώς και στην επίτευξη καλού φωτισμού και αερισμού του δέντρου. Το κλάδεμα της ροδιάς αν και γίνεται το χειμώνα, συμπληρώνεται με διορθωτικές επεμβάσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνο. Καταρχήν, αφαιρούνται οι βλαστοί που μπλέκονται στο εσωτερικό του θάμνου και δυσχεραίνουν το φωτισμό και τον αερισμό του δένδρου, ενώ στη συνέχεια αφαιρούνται τα ξερά κλαδιά και οι ξεροί βλαστοί. Επίσης, αφαιρούνται οι λαίμαργοι βλαστοί και οι παραφυάδες που σχηματίζει εκτεταμένα η ροδιά. Τέλος, συντέμνουμε τους μακριούς βλαστούς της ροδιάς για να προωθήσουμε την καρποφορία, ενώ αν χρειαστεί ανανεώνουμε τους γερασμένους βραχίονες.

 

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της ροδιάς

 

Οι μεγάλες τομές κατά το κλάδεμα της ροδιάς πρέπει να επαλείφονται με ειδική αλοιφή κλαδέματος, ενώ ολόκληρο το δένδρο της ροδιάς πρέπει να ψεκάζεται με χαλκούχο διάλυμα για την προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες καθώς και από τις λειχήνες στον κορμό.

 

Περισσότερα κλαδέματα

 

Δες χρήσιμες συμβουλές για το κλάδεμα καρποφόρων δέντρων στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει για:
 
Το κλάδεμα της αμυγδαλιάς
Το κλάδεμα της βερικοκιάς
Το κλάδεμα της αχλαδιάς
Το κλάδεμα της συκιάς
Το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς
Το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς
Το κλάδεμα της δαμασκηνιάς
Το κλάδεμα της ροδακινιάς
Το κλάδεμα της λεμονιάς
Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς
Το κλάδεμα της μανταρινιάς

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
Γιαννης Π 20 Ιανουαρίου 2018

θα ηθελα να σας ρωτησω κατι ακομα. τα κλαδια τα οποια εχουν λυγισει πολυ λογω της καρποφοριας πως τα κλαδευω?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 20 Ιανουαρίου 2018

  Τα κλαδιά της ροδιάς τα οποία έχουν λυγίσει λόγω της καρποφορίας, θα πρέπει να αφαιρεθούν σε περίπτωση που είναι πολύ αδύναμα ή σε περίπτωση που συντέμνονται μεταξύ τους και δημιουργούν κακές συνθήκες ανάπτυξης, αερισμού και ηλιοφάνειας. Σε διαφορετική περίπτωση, αν παραμένουν δυνατοί βλαστοί που δίνουν καλούς καρπούς, θα πρέπει να συντμηθούν κατά το ⅓.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Γιαννης Π 22 Ιανουαρίου 2018

   Ευχαριστουμε για τις χρησιμες οδηγιες σας!!

   Απάντηση
σχολιαστής
Γιαννης Π 20 Ιανουαρίου 2018

ευχαριστω πολυ!

Απάντηση
σχολιαστής
Γιαννης Π 19 Ιανουαρίου 2018

» ενώ αν ξεφύγουν σε ανάπτυξη τους κλαδεύουμε πάνω από πλάγιο βλαστό, ώστε η σύντμηση τους να συνοδευτεί με αντικατάσταση κορυφής».
τι εννοειται;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Ιανουαρίου 2018

  Καλησπέρα Γιάννη! Τα κλαδιά που φεύγουν πολύ ψηλά, κατά τη σύντμηση τους, τα κλαδεύουμε πιο χαμηλά, σε βλαστό που φεύγει προς τα πλάγια, ώστε ο καινούργιος βλαστός να έχει πλαγιόκλαδη ανάπτυξη και όχι κατακόρυφη και πάρει πολύ ύψος ξανά το δέντρο.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.