εικόνα

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ροδιάς

Πώς γίνεται το κλάδεμα της ροδιάς

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ροδιάς

Πολλοί ερασιτέχνες καλλιεργητές δεν θεωρούν απαραίτητο να κλαδεύουν τις ροδιές στον κήπο τους. Όμως το κλάδεμα των δέντρων της ροδιάς είναι πολύ σημαντικό να γίνεται κάθε χρόνο, προκειμένου να απολαμβάνουμε νόστιμα και ζουμερά ρόδια. Υπάρχουν δύο βασικά είδη κλαδέματος για την καλλιέργεια της ροδιάς. Στα νεαρά δενδρύλλια ροδιάς κάνουμε κλάδεμα διαμόρφωσης για να δώσουμε το κατάλληλο σχήμα και να επιταχύνουμε την είσοδο στην παραγωγή, ενώ στα ενήλικα δέντρα ροδιάς, κάνουμε κλάδεμα καρποφορίας για να επιτύχουμε καλή ανάπτυξη και ικανοποιητική παραγωγή κάθε χρόνο. Ας δούμε αναλυτικά τα μυστικά του κλάδέματος της ροδιάς για να εξασφαλίσουμε υπέροχα γλυκά ρόδια από τον κήπο μας.

 

Πώς κλαδεύουμε τα νεαρά δενδρύλλια ροδιάς;

 

Κατά το κλάδεμα διαμόρφωσης των νεαρών δενδρυλλίων ροδιάς, επιλέγουμε να δίνουμε στη ροδιά το σχήμα του θάμνου. Με αυτόν τον τρόπο, αξιοποιούμε τη φυσική τάση της για θαμνώδη ανάπτυξη και επιτυγχάνουμε ταχύτερη είσοδο στην καρποφορία, μεγαλύτερη παραγωγικότητα και διευκόλυνση καλλιεργητικών εργασιών. Από τον πρώτο χρόνο φύτευσης, την περίοδο του χειμώνα, επιλέγουμε 3 – 5 βασικούς βραχιόνες με τη μορφή ανοιχτού κυπέλλου, βραχίονες με ομοιόμορφη κλίση και ανάπτυξη, ενώ αφαιρούμε τις παραφυάδες. Δεν κόβουμε την κορυφή των επιλεγμένων βλαστών της ροδιάς, ενώ τα κλαδιά που φεύγουν πολύ ψηλά, κατά τη σύντμηση τους, τα κλαδεύουμε πιο χαμηλά, σε βλαστό που φεύγει προς τα πλάγια, ώστε ο καινούργιος βλαστός να έχει πλαγιόκλαδη ανάπτυξη και όχι κατακόρυφη και πάρει πολύ ύψος ξανά το δέντρο. Οι επιλεγμένοι βραχίονες, κόβονται στην άκρη όταν φθάσουν στα τρία μέτρα περίπου, το οποίο είναι και το επιθυμητό ύψος διαμόρφωσης για τις ροδιές.

 


Πότε κλαδεύουμε και πώς κλαδεύουμε τις ροδιές;

 

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα στα ενήλικα δέντρα ροδιάς είναι η περίοδος του χειμώνα, από Δεκέμβριο ως Φεβρουάριο. Το κλάδεμα καρποφορίας στις ροδιές αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου, στον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων, καθώς και στην επίτευξη καλού φωτισμού και αερισμού του δέντρου. Κατά τη διαδικασία του κλαδέματος, αφαιρούνται οι βλαστοί που μπλέκονται στο εσωτερικό του θάμνου και δυσχεραίνουν το φωτισμό και τον αερισμό του δέντρου της ροδιάς, ενώ στη συνέχεια αφαιρούνται τα ξερά κλαδιά και οι ξεροί βλαστοί. Επίσης, αφαιρούνται οι λαίμαργοι βλαστοί και οι παραφυάδες που σχηματίζει εκτεταμένα η ροδιά από την βάση του κεντρικού κορμού. Κλαδεύουμε τους μακριούς βλαστούς της ροδιάς μικραίνοντας το μήκος τους κατά το μισό για να προωθήσουμε την καρποφορία, ενώ αν χρειαστεί ανανεώνουμε τους γερασμένους βραχίονες κόβοντας τους από την ένωση τους με τον κορμό. Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το κλάδεμα της ροδιάς αν και γίνεται το χειμώνα, συμπληρώνεται με διορθωτικές ελαφριές επεμβάσεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

 


5 μυστικά για καλλιέργεια ροδιάς
5 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδιάς


 

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της ροδιάς

 

Οι μεγάλες τομές που γίνονται στους κεντρικούς βλαστούς κατά το κλάδεμα της ροδιάς πρέπει να αλείφονται με ειδική πάστα κλαδέματος. Επίσης, ολόκληρο το δένδρο της ροδιάς πρέπει να ψεκάζεται με χαλκούχο διάλυμα για την προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες, καθώς και από τις λειχήνες που εμφανίζονται στον κορμό και του βλαστούς της ροδιάς.

 

Περισσότερα κλαδέματα

 
8 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδιάς
Γιατί σκάνε τα ρόδια και πώς το αντιμετωπίζουμε
Πολλαπλασιασμός ροδιάς, πώς δημιουργούμε νέα φυτά ροδιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αμυγδαλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της βερικοκιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της αχλαδιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της συκιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της μουσμουλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της δαμασκηνιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ροδακινιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της λεμονιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της πορτοκαλιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της μανταρινιάς

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (14)

σχολιαστής
Κωστας 21 Ιουλίου 2020

Εχω μια ροδια ,που κανει ανθη πολλα ,και οταν ερχεται ο χρονος που σχηματηζονται μικρα ροδια τα ριχνει!!
Τι μπορει να φταιει και εαν πρεπει να κανω κατι!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 22 Ιουλίου 2020

  Καλημέρα Κώστα.
  Αν είναι μικρή η ροδιά 2-3 χρονών είναι φυσιολογικό που ρίχνει τα ρόδια της. Αν είναι μεγαλύτερη σε ηλικία η ροδιά, η πτώση των ροδιών μπορεί να οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα ή στην έλλειψη νερού. Επίσης, η υπερβολική λίπανση μπορεί να προκαλέσει πτώση των καρπών ή ακόμα και η έλλειψη λίπανσης όταν έχει δέσει πολλούς καρπούς η ροδιά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σταυρούλα 15 Απριλίου 2020

Γεια σας και πολλά συγχαρητήρια για όλες τις γνώσεις που μας παρέχετε. Έχω μια ροδιά στον κήπο μου που γεμίζει άνθη κι όταν μεγαλώσουν και κοκκινίσουν, ύστερα τα ρίχνει όλα και ποτέ δεν έχει κάνει ρόδια. Για να είμαι ειλικρινής δεν την έχω κλαδέψει ποτέ ούτε την έχω περιποιηθεί…Τι φταίει;

Απάντηση
σχολιαστής
ΣΤΕΛΙΟΣ 7 Δεκεμβρίου 2019

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΜΙΑ ΑΣΤΟΧΗ ΜΕ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΕΡΩΤΗΣΗ.
ΠΗΡΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ ΣΠΟΡΟΥΣ ΜΠΑΜΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΥΤΕΨΩ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ ΣΕ ΧΩΜΑ ΑΠΟ 14/11 ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΥΤΡΩΣΕ ΚΑΝΕΙΣ .ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ? ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΚΑΛΑ? ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΩ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ? ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ ΧΩΜΑΤΟΣ ?
ΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΣΧΗΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΟΤΟΥ ΔΗΛ. Η ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΧΟΝΤΡΗ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ ΛΕΠΤΗ ΚΑΙ ΜΥΤΕΡΗ.
ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΑΛΩ ΣΤΟ ΧΩΜΑ?
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 9 Δεκεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Στέλιο. Για την βλάστηση των σπόρων μπαμπού, θα πρέπει να τους βάλεις πρώτα σε νερό για 24 ώρες για να βελτιωθεί η φυτρωτικότητα τους. Και μετά να τους φυτέψεις σε γλάστρα φυτωρίου. Σε φωτεινό μέρος που δεν το χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αντωνης 26 Οκτωβρίου 2019

Ακολουθήσαμε τις συμβουλές σου.πολυ καλες κ αποδοτηκες ευχαριστουμε

Απάντηση
σχολιαστής
Γιαννης Π 20 Ιανουαρίου 2018

θα ηθελα να σας ρωτησω κατι ακομα. τα κλαδια τα οποια εχουν λυγισει πολυ λογω της καρποφοριας πως τα κλαδευω?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 20 Ιανουαρίου 2018

  Τα κλαδιά της ροδιάς τα οποία έχουν λυγίσει λόγω της καρποφορίας, θα πρέπει να αφαιρεθούν σε περίπτωση που είναι πολύ αδύναμα ή σε περίπτωση που συντέμνονται μεταξύ τους και δημιουργούν κακές συνθήκες ανάπτυξης, αερισμού και ηλιοφάνειας. Σε διαφορετική περίπτωση, αν παραμένουν δυνατοί βλαστοί που δίνουν καλούς καρπούς, θα πρέπει να συντμηθούν κατά το ⅓.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Γιαννης Π 22 Ιανουαρίου 2018

   Ευχαριστουμε για τις χρησιμες οδηγιες σας!!

   Απάντηση
σχολιαστής
Γιαννης Π 20 Ιανουαρίου 2018

ευχαριστω πολυ!

Απάντηση
σχολιαστής
Γιαννης Π 19 Ιανουαρίου 2018

» ενώ αν ξεφύγουν σε ανάπτυξη τους κλαδεύουμε πάνω από πλάγιο βλαστό, ώστε η σύντμηση τους να συνοδευτεί με αντικατάσταση κορυφής».
τι εννοειται;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 19 Ιανουαρίου 2018

  Καλησπέρα Γιάννη! Τα κλαδιά που φεύγουν πολύ ψηλά, κατά τη σύντμηση τους, τα κλαδεύουμε πιο χαμηλά, σε βλαστό που φεύγει προς τα πλάγια, ώστε ο καινούργιος βλαστός να έχει πλαγιόκλαδη ανάπτυξη και όχι κατακόρυφη και πάρει πολύ ύψος ξανά το δέντρο.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.