11 μυστικά για την καλλιέργεια του βατόμουρου

6 μυστικά για την καλλιέργεια βατόμουρου

Τι θα λέγατε να καλλιεργήσουμε άγρια φρούτα στον κήπο μας;

Η βατομουριά, γνωστή και ως βάτος ή βατσινιά, είναι ένας πολυετής καρποφόρος θάμνος που παράγει τα αγαπημένα βατόμουρα ή βάτσινα, τους νόστιμους καρπούς με την εξαιρετική διατροφική αξία.

Φυλλοβόλος φυτό πλευρικής ανάπτυξης, το βατόμουρο ανήκει στην ίδια οικογένεια με την καλλιέργεια του φραγκοστάφυλου, την καλλιέργεια του σμέουρου, την καλλιέργεια του λαγοκέρασου.

Το βατόμουρο ανήκει στα superfood, όπως αποκαλούνται τα τελευταία χρόνια, καθώς περιέχει πολλές βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία με πλούσια αντιοξιδωτική δράση.

Πέρα από φρέσκο, μπορούμε να απολαύσουμε το βατόμουρο σε χυμό μαζί με άλλα φρούτα, να το κάνουμε μαρμελάδα ή ακόμα και να παρασκευάσουμε μοναδικά λικέρ.

1. Ποιες ποικιλίες βατόμουρου επιλέγουμε να φυτέψουμε;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες βατόμουρου, άλλες που έχουν ορθόκλαδη ανάπτυξη και κάποιες που έχουν περισσότερο έρπουσα ανάπτυξη.

2. Τι συνθήκες επιλέγουμε για την καλλιέργεια του βατόμουρου;

Η καλλιέργεια του βατόμουρου ευδοκιμεί καλύτερα σε δροσερά κλίματα και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, γι’ αυτό άλλωστε μπορεί να φυτευτεί ακόμα και σε ορεινές περιοχές.

Το βατόμουρο αν και προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους εδαφών με καλή αποστράγγιση χωρίς να έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, ευδοκιμεί καλύτερα σε βαθιά γόνιμα εδάφη.

Επιλέγουμε ηλιοφανή, αλλά και ημισκιερά σημεία για την φύτευση του βατόμουρου, αν και σε νότιες περιοχές φυτεύεται ακόμη και σε σκιερές θέσεις για να μην δυσκολευτεί από τον έντονο καλοκαιρινό ήλιο.

3. Πότε φυτεύουμε τα βατόμουρα και σε τι αποστάσεις;

Για να φυτέψουμε βατομουριά στον κήπο, προτιμούμε απόστάσεις 2-2,5 μέτρων μεταξύ των θέσεων φύτευσης και 3-3,5 μέτρων μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

4. Μπορούμε να καλλιεργήσουμε βατόμουρα σε γλάστρα;

Όταν καλλιεργούμε βατόμουρα σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε σχετικά μεγάλη γλάστρα με διάμετρο και ύψoς τουλάχιστον 30 εκατοστα που γεμίζουμε με φυτόχωμα γενικής χρήσης εμπολουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά. Φροντίζουμε η γλάστρα να διαθέτει τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το περιττό νερό.

Διαφήμιση

5. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η καλλιέργεια του βατόμουρου;

Το βατόμουρο έχει σημαντικές απαιτήσεις σε εδαφική υγρασία και θα χρειαστεί τακτικά ποτίσματα, ειδικά στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του φυτού μετά την φύτευση.

Η καλλιέργεια του βατόμουρου απαιτεί τακτικό πόστισμα, ειδικά κατά τη ζεστή καλοκαιρνή περίοδο που χρειάζεται νερό τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα σε νότιες περιοχές.

Αν η βατομουριά μας δεν ποτίζεται αρκετά, θα μας δώσει μικρότερη παραγωγή και μικρότερους καρπούς, τόσο για τη φετινή χρονιά καθώς πιθανότατα και για την επόμενη.

6. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην καλλιέργεια του βατόμουρου;

Σχετικά με τη λίπανση, το βατόμουρο έχει αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία, γι’ αυτό καλό είναι πριν τη φύτευση να ενσωματώνουμε κοπριά, κομπόστ και βιολογικό λίπασμα.

Η καλλιέργεια του βατόμουρου κάθε χρόνο χρειάζεται προσθήκη πλήρους βιολογικού λιπάσματος στα τέλη του χειμώνα και τουλάχιστον μια συμπληρωματική στα τέλη της άνοιξης, για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική βλάστηση και πλούσια παραγωγή.

Προσέχουμε πάντως να μην κάνουμε υπερβολική λίπανση σε θρεπτικά στοιχεία αζώτου, γιατί με αυτό τον τρόπο το φυτό θα εμφανίσει βλαστομανία και μικρότερη παραγωγή.

7. Πότε και πώς κλαδεύεται το βατόμουρο;

Τα βατόμουρα παράγουν φρούτα σε βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς και γι’ αυτό κατά το κλάδεμα αφαιρούμε τους διετείς βλαστούς που έχουν δώσει την παραγωγή τους.

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της βατομουριάς είναι μέσα στο χειμώνα, την περίοδο του ληθάργου του φυτού.

Αφαιρούμε αδύναμους και προσβεβλημένους βλαστούς, αφήνοντας περίπου δέκα νέους βλαστούς σε κάθε φυτό οι οποίοι θα δώσουν καρποφορία την επόμενη χρονιά. Αυτούς τους βλαστούς τους κλαδεύουμε ελαφρά ή περισσότερο έντονα στην άκρη ανάλογα σε ποιο σημείο του βλαστού καρποφορεί η κάθε ποικιλία βατόμουρου.

Για τις ορθόκλαδες ποικιλίες βατόμουρου μπορεί να γίνει κορφολόγημα των βλαστών την περίοδο του καλοκαιριού που θα ενισχύσει την καρποφορία και την ωρίμανση των καρπών.

8. Πως πολλαπλασιάζεται το βατόμουρο;

Ο πολλαπλασιασμός της βατομουριάς γίνεται με φυλλώδη μοσχεύματα που λαμβάνονται μέσα στην άνοιξη από την κορυφή των βλαστών.

Το βατόμουρο μπορεί επίσης να πολλαπλασιαστεί με παραφυάδες και με καταβολάδες. Με τη μέθοδο των καταβολάδων, βαζουμε μέσα στο έδαφος, την κορυφή του βλαστού και αφού ριζώσει, την άνοιξη της επόμενης χρονιάς, αποκόπτουμε το νεό φυτό από το μητρικό φυτό βατόμουρου.

9. Πoιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τα βατόμουρα;

Η βατομουριά όταν βρίσκεται σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και υγρασίας προσβάλλεται από μυκητολογικές ασθένειες όπως η ανθράκωση, η σκωρίαση, ο βοτρύτης και το ωίδιο, καθώς και από βακτηριακές ασθένειες όπως βερτισιλλίωση.

Για την αντιμετώπιση των μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών που προσβάλλουν τα βατόμουρα ψεκάζουμε με διαλύματα χαλκού και θειαφιού.

Επιπλέον, καλό είναι να ψεκάζουμε και με διάλυμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά την μελίγκρα (αφίδες) που προσβάλλει την τρυφερή βλάστηση καθώς και τον τετράνυχο.

Σημαντικό πρόβλημα μπορούν να προκαλέσουν στον κήπο μας τα πουλιά που τρώνε τους καρπούς του βατόμουρου, όταν αυτοί ωριμάσουν την περίοδο του καλοκαιριού. Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε ειδικό δίχτυ με το οποίο καλύπτουμε το φυτό μας για προστασία από τα πουλιά.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

10. Πότε ωριμάζουν τα βατόμουρα;

Το βατόμουρο μπαίνει σε καρποφορία από τον δεύτερο χρόνο του και η παραγωγική του ζωή διαρκεί τουλάχιστον 10 χρόνια. Οι καρποί του βατόμουρου ωριμάζουν σταδιακά μέσα στο καλοκαίρι συνήθως από τις αρχές Ιουλίου ως στα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι να αρχίσουν τα πρώτα κρύα.

11. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τα βατόμουρα

Τα βατόμουρα όταν συγκομίζονται διατηρούνται για 1-2 μέρες εκτός ψυγείου. Αν τοποθετηθούν άμεσα σε ψυγείο, θα μπορέσουν να συντηρηθούν τουλάχιστον 5-6 μέρες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (8)

 1. Δημήτρης Σαρικλής
  01/06/2024

  Καλησπέρα σας. Σε βατομουριές που φύτεψαν εφέτος και ποτίζονται κανονικά κάθε 2 μέρες, αφενός δεν έχουν ανθίσει και αφετέρου κιτρινίζουν και ξεραίνονται κάποια φύλλα. Τι χρειάζεται να κάνω;

 2. Χριστίνα
  04/09/2020

  Καλημέρα σας, λαμβάνω πληροφορίες από τη σελίδα σας για την καλλιέργεια μύρτιλου και βατόμουρου και ήθελα να σας ρωτήσω από πού θα μπορούσα να προμηθευτώ σπόρους και αν μπορώ να τα φυτέψω τώρα το φθινόπωρο; είναι η πρώτη φορά που θα φυτέψω κάτι τέτοιο,σκοπεύω να τα βάλω στο χώμα όχι σε γλάστρα. το κλίμα μας εδώ είναι αρκετά υγρό το χειμώνα και κρύο. ευχαριστω πολύ θα εκτιμούσα καποιες παραπάνω πληροφορίες.

  • Καλησπέρα Χριστίνα.
   Θα πρέπει να απευθυνθείς σε φυτώρια και γεωπονικά καταστήματα τις περιοχής σου για προμήθεια σπόρων, ή έτοιμων φυτών μύρτιλου και βατόμουρου. Μπορείς να τα φυτέψεις στο χώμα αφού έχεις και πολύ καλές συνθήκες υγρασίας και κρύου όπως μας αναφέρεις.

 3. Γιάννης Λακωνίτης
  29/07/2020

  Αξιότιμε κύριε Λιονουδάκη.
  Στα βατόμουρα που διαθέτω, εμφανίζονται χρυσόμυγες, μετά την ωρίμανση, οι οποίες φαίνεται να απολαμβάνουν τον χυμό με τις ώρες.
  Στην πορεία το φρούτο δεν είναι βρώσιμο.
  Έχετε κάποια πρόταση για προστασία?
  Είναι το δίχτυ που αναφέρετε η ενδεδειγμένη λύση?
  Με εκτίμηση
  Λακωνίτης Γιάννης

 4. Σοφία Μ.
  23/06/2020

  Καλημέρα….
  Συγχαρητήρια πρώτα από όλα για την σελίδα σας 🙂
  Θα ήθελα να μάθω για τον τρόπο συγκομιδής των καρπών.
  Φαντάζομαι πώς όλοι μας αφαιρούμε το φρούτο από το κοτσάνι για μεγαλύτερη ευκολία αφήνοντας το βασικό στέλεχος πάνω στο φυτό.Είναι όμως σωστό αυτό ή θα πρέπει να αφαιρούμε και το κοτσανάκι με κλαδευτήρι για να μπορέσει να μας ξαναδώσει καρπούς στο ίδιο κλαδί?
  Επίσης φέτος είχα μια επιδρομή από ακρίδες και μου έφαγαν τα φύλλα ενώ ήδη είναι γεμάτα καρπούς τα φυτά,αναγκαστικά ράντισα και μετά έκοψα τους καρπούς με κλαδευτήρι από το φόβο μήπως πάει κάποιο παιδάκι και κόψει καρπούς με φάρμακο.
  Θα ξαναδώσουν καρπούς τα φυτά μου φέτος το καλοκαίρι ή τα έχω καταστρέψει?
  ΥΓ Πέρυσι είχα καθημερινή συγκομιδή μέχρι τέλος φθινοπώρου.

  • Καλησπέρα Σοφία. Το βατόμουρο σου θα ξαναδώσει και άλλους καρπούς φέτος το καλοκαίρι. Επίσης, καλό είναι να αφαιρείς το κοτσανάκι από τους καρπούς από το βατόμουρο για να τονώσεις την βλάστηση και την καρποφορία του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *