Ποια εποχή και πώς κλαδεύουμε τα καρποφόρα δέντρα (+video)

Κλάδεμα καρποφόρων δέντρων

Το κλάδεμα είναι μία βασική καλλιεργητική εργασία που βοηθάει τα καρποφόρα δέντρα να δυναμώσουν και να αναπτύξουν νέα βλάστηση. Το σωστό κλάδεμα ενισχύει την καρποφορία των δέντρων και συντελεί στην εξασφάλιση πλούσιας συγκομιδής.

Τι συμβαίνει όμως όταν δεν κλαδεύουμε τα δέντρα; Θα συνεχίσουν να έχουν καρποφορία; Σε αυτή την περίπτωση, τα καρποφόρα δέντρα επιβιώνουν και συνεχίζουν να αναπτύσσονται ακόμα και χωρίς κλάδεμα. Ωστόσο, σχηματίζουν πυκνή βλάστηση, με αδύνατους λεπτούς βλαστούς. Λόγω κακών συνθηκών αερισμού και φωτισμού στο εσωτερικό τους, εμφανίζουν μειωμένη παραγωγή και υποβαθμισμένη ποιότητα καρπών.

Το κλάδεμα διαφέρει από δέντρο σε δέντρο και εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Εξαρτάται από το είδος της καλλιέργειας, από την ποικιλία, από τις εδαφικές και κλιματικές συνθήκες της περιοχής που καλλιεργούμε. Η διαδικασία του κλαδέματος απαιτεί χρόνο και παρατήρηση από τον καλλιεργητή για να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα, ενώ η τεχνική βελτιώνεται με την εμπειρία και τη γνώση ορισμένων βασικών αρχών.

Στο σημερινό άρθρο, θα αναφερθούμε στις βασικές οδηγίες για το σωστό κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων, ποια εποχή κλαδεύουμε και ποια εργαλεία χρησιμοποιούμε για να διατηρήσουμε υγιή τα δέντρα υγιή και να αυξήσουμε την καρποφορία τους.

Πότε κλαδεύουμε τα καρποφόρα δέντρα;

Τα καρποφόρα δέντρα χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο στην κατάλληλη εποχή κλαδέματος για να μας δώσουν πλούσια παραγωγή. Αν και σε κάποιες περιπτώσεις, μερικοί καλλιεργητές συνηθίζουν να κλαδεύουν κάθε δύο χρόνια τα καρποφόρα δέντρα τους, αυτό έχει συνέπειες στην ανάπτυξη και την παραγωγικότητα τους.

Αναφορικά με την εποχή κλαδέματος, δεν κλαδεύονται όλα τα δέντρα την ίδια εποχή. Αρχικά, είναι να βασικό να διαχωρίσουμε το κλάδεμα των φυλλοβόλων καρποφόρων δέντρων και το κλάδεμα των αειθαλών καρποφόρων δέντρων καθώς γίνονται διαφορετική εποχή.

α) Κλάδεμα στα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα

Τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα όπως η αχλαδιά, η ροδιά, η μηλιά, η βερικοκιά, η ροδακινιά, η δαμασκηνιά, η αμυγδαλιά και η συκιά ρίχνουν τα φύλλα τους την εποχή του φθινοπώρου ενώ την περίοδο του χειμώνα βρίσκονται σε λήθαργο. Κατά την διάρκεια του λήθαργου, δεν αναπτύσσουν νέα βλάστηση καθώς δεν κυκλοφορούν χυμοί μέσα στο εσωτερικό των δέντρων.

Αυτή η περίοδος, μέσα στο χειμώνα, είναι η κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της αχλαδιάς, το κλάδεμα της ροδιάς, το κλάδεμα της μηλιάς, το κλάδεμα της βερικοκιάς, το κλάδεμα της ροδακινιάς, το κλάδεμα της δαμασκηνιάς, το κλάδεμα της αμυγδαλιάς και το κλάδεμα της συκιάς. Αν καθυστερήσουμε και κλαδέψουμε τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα μέσα στην άνοιξη, μπορεί να έχουμε εκτεταμένη πτώση ανθών ή μικρών καρπών καθώς και γενικότερη εξάντληση τους.

β) Κλάδεμα στα αειθαλή καρποφόρα δέντρα

Τα αειθαλή καρποφόρα δέντρα όπως η λεμονιά, η μανταρινιά, η πορτοκαλιά, το αβοκάντο και η μουσμουλιά δεν χάνουν τα φύλλα τους την περίοδο του χειμώνα και παραμένουν ενεργά . Αν τα κλαδεύαμε μέσα στο χειμώνα, θα πάθαιναν σοκ και θα υπήρχε κίνδυνος να ξεραθούν.

Για αυτό το λόγο, το κλάδεμα της λεμονιάς, το κλάδεμα της πορτοκαλιάς, το κλάδεμα της μανταρινιάς, το κλάδεμα του αβοκάντο και το κλάδεμα της μουσμουλιάς γίνεται μέσα στην άνοιξη, όταν ολοκληρωθεί η καρποφορία των δέντρων,

Διαφήμιση

Ποια εργαλεία χρησιμοποιούμε για το κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων;

Το κλάδεμα γίνεται ευκολότερο και αρκετά πιο γρήγορο όταν χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα εργαλεία. Τα πιο χρήσιμα εργαλεία για το κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων είναι τα εξής:

  • Ένα αλυσοπρίονο για το κόψιμο κορμών ή χοντρών βλαστών
  • Ένα πριόνι για τους χοντρούς βλαστούς
  • Ένα ψαλίδι κλαδέματος για τα λεπτά κλαδιά
  • Ένα κονταροψάλιδο ή κονταροπρίονο για βλαστούς στα ψηλά σημεία

Πριν ξεκινήσουμε το κλάδεμα, αλλά και κατά τη διάρκεια του κλαδέματος από δέντρο σε δέντρο, είναι σημαντικό απολυμαίνουμε τα εργαλεία με ένα πανί που έχουμε βρέξει σε οινόπνευμα ή σε διάλυμα χλωρίνης για να αποφύγουμε τη μεταφορά ασθενειών.

Τι συνθήκες επιλέγουμε για να κλαδέψουμε τα καρποφόρα δέντρα;

Το κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων δεν μπορεί να γίνεται με όλες τις καιρικές συνθήκες καθώς μπορεί να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. Συγκεκριμένα, αποφεύγουμε να κλαδεύουμε σε κάθε περίπτωση όταν βρέχει και έχει πολύ υγρασία για να μειώσουμε τον κίνδυνο προσβολής από ασθένειες. Επιλέγουμε να κλαδεύουμε πάντα μέρες που είναι σχετικά ζεστές και με ήλιο.

Πώς γίνεται το κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων;

Το κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων είναι μια σύνθετη καλλιεργητική τεχνική με αρκετές ιδιαιτερότητες και δεν μπορεί να τυποποιηθεί απόλυτα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που μπορούμε να ακολουθήσουμε όταν κλαδεύουμε για να διατηρήσουμε την ισορροπία της βλάστησης και της καρποφορίας των δέντρων

1. Κρατάμε τα δέντρα σε χαμηλό ύψος

Ξεκινώντας το κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων, ένας από τους πιο βασικούς στόχους είναι να κρατάμε τα δέντρα σε σχετικά χαμηλό ύψος και να μην ψηλώνουν ανεξέλεγκτα. Αυτό είναι απαραίτητο για να κάνουμε πιο εύκολη τη συγκομιδή και να την εξασφαλίζουμε με πολύ μικρότερο κόστος.

2. Διατηρούμε το σχήμα και τη συμμετρία

Φροντίζουμε να διατηρούμε με το κλάδεμα το σχήμα του δέντρου και τη συμμετρία των βλαστών όπως αναπτύσσονται. Αυτό βοηθά σημαντικά για να εξασφαλίσουμε ισόρροπο μοίρασμα της καρποφορίας ώστε να αντέξει το δέντρο το φορτίο της παραγωγής και να μην έχουμε σπασίματα των βλαστών.

3. Κλαδεύουμε ψηλούς και πλάγιους βλαστούς

Ανάλογα την ανάπτυξη των καρποφόρων δέντρων, κλαδεύουμε βλαστούς που φεύγουν πολύ ψηλά για να μειώσουμε την τάση των δέντρων για βλαστική ανάπτυξη και να ενισχύσουμε παράλληλα την διάθεση για καρποφορία. Επίσης, κλαδεύουμε κλαδιά που αναπτύσσονται περιφερειακά του δέντρου για να μην μπλέκουν με τα άλλα δέντρα, κάτι που συμβαίνει ιδιαίτερα συστήματα πυκνής φύτευσης.

4. Κλαδεύουμε χαμηλούς βλαστούς

Σε αρκετές περιπτώσεις, κλαδεύουμε βλαστούς που αναπτύσσονται χαμηλά προς το έδαφος καθώς είναι απαραίτητο για να διευκολύνονται οι καλλιεργητικές εργασίες. Επίσης, απομακρύνουμε και όσους βλαστούς ξεκινούν από την βάση του κορμού καθώς δεν είναι καρποφόροι και απορροφούν δύναμη από τα δέντρα.

5. Απομακρύνουμε ξερούς και άρρωστους βλαστούς

Κατά το κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων, αφαιρούμε ξερούς και άρρωστους βλαστούς για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη υγιούς ζωηρής βλάστησης. Επίσης, για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητικό φωτισμό και αερισμό στα καρποφόρα δέντρα , κάτι που βοηθά στην βελτίωση της παραγωγής, απομακρύνουμε κλαδιά που μπλέκονται μεταξύ τους στο εσωτερικό του φυλλώματος των δέντρων. 

6. Αφαιρούμε λαίμαργους βλαστούς

Απομακρύνουμε τους λαίμαργους, χοντρούς κατακόρυφους βλαστούς στο εσωτερικό του δέντρου που δεν δίνουν καρποφορία. Οι λαίμαργοι εξαντλούν σε θρεπτικά στοιχεία τα καρποφόρα δέντρα και πρέπει να αφαιρούνται έγκαιρα για να έχουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό των δέντρων.

7. Προστατεύουμε τα δέντρα μετά το κλάδεμα

Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε το φύλλωμα και τους βλαστούς των δέντρων με σκεύασμα χαλκού για απολύμανση. Παράλληλα, κάνουμε επάλειψη των μεγάλων τομών του κλαδέματος με ειδική πάστα για να αποφύγουμε την προσβολή από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες όπως η καρκίνωση της ελιάς, το γλοιοσπόριο της ελιάς, το φουζικλάδιο της μουσμουλιάς και πολλές άλλες.

Kι ένα μυστικό για το κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων

Σε χρονιά έντονης καρποφορίας, κάνουμε θερινά κλαδέματα αραιώνοντας τους καρπούς των δέντρων, για να βελτιώσουμε το μέγεθος και την ποιότητα τους και παράλληλα να αποφύγουμε την εξάντληση του δέντρου.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Δείτε ακόμα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)