εικόνα

Ποια είναι τα γνωστότερα είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς

Ανακαλύψτε τις βασικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς

Ποια είναι τα γνωστότερα είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς

Η τριανταφυλλιά είναι, ίσως, το πιο δημοφιλές καλλωπιστικό φυτό σε κήπους, πάρκα και μπαλκόνια. Οι τριανταφυλλιές καλλιεργούνταν από την αρχαιότητα και έχουν δημιουργηθεί, πλέον, χιλιάδες είδη και ποικιλίες που ανθίζουν όλες τις εποχές του χρόνου, με εντυπωσιακά χρώματα, αρωματικά άνθη και παρατεταμένη ανθοφορία. Ας δούμε αναλυτικά, τις κυριότερες κατηγορίες ποικιλιών τριανταφυλλιάς, ώστε να επιλέξουμε την κατάλληλη ποικιλία για το μπαλκόνι ή στον κήπο μας.

 

Νάνες τριανταφυλλιές

 

Χαρακτηριστικές τριανταφυλλιές μικρού μεγέθους, που το ύψος τους δεν υπερβαίνει τα 40 εκατοστά. Φέρουν πολλά μικρά άνθη, μεμονωμένα ή σε μπουκέτα και χαρακηρίζονται από συνεχή και μεγάλης διάρκεια ανθοφορία. Κατάλληλη ποικιλία για γλάστρες και ζαρτινιέρες, καθώς και για μικρά παρτέρια στον κήπο.

 

Τριανταφυλλιές εδαφοκάλυψης

 

Ανθεκτικές τριανταφυλλιές που χαρακτηρίζονται από πολύ πυκνή πλαγιόκλαδη βλάστηση, με ύψος που φθάνει μέχρι τα 30 εκατοστά. Διαθέτουν πλούσια και συνεχή ανθοφορία, ενώ τα πολυάριθμα άνθη τους σχηματίζουν ένα ημισφαίριο, καθώς λυγίζουν και γέρνουν οι βλαστοί στο έδαφος. Κατάλληλη ποικιλία για παρτέρι και χαμηλό φράχτη στον κήπο ή ακόμα και για βραχόκηπο.

 


Ποικιλίες υβρίδια τσαγιού

 

Εντυπωσιακές τριανταφυλλιές με χαμηλή θαμνώδη ανάπτυξη και ύψος που φθάνει μέχρι τα 70 εκατοστά. Χαρακτηρίζονται από ζωηρή βλάστηση, γυαλιστερά φύλλα και μεγάλα ντελικάτα άνθη, αρωματικά ή μη. Αγαπημένη ποικιλία για γλάστρες σε μπαλκόνια ή για τα παρτέρια μας στον κήπο.

 

Θαμνώδεις τριανταφυλλιές

 

Κλασικές τριανταφυλλιές που συναντάμε πιο συχνά σε κήπους και πάρκα που φθάνουν συνήθως σε ύψος το ένα-ενάμιση μέτρο. Διαθέτουν χαμηλό βασικό κορμό και πλάγιους βραχίονες, πάνω στους οποίους αναπτύσσονται οι ανθοφόροι βλαστοί. Χαρακτηρίζονται από μεσαίου και μεγάλου μεγέθους άνθη, αρωματικά και μη, που τα συναντάμε σε πολλά χρώματα.

 

Δενδρώδεις τριανταφυλλιές

 

Εντυπωσιακές τριανταφυλλιές με ύψος ενάμιση με δύο μέτρα που σχηματίζουν ένα ψηλό κεντρικό κορμό, πάνω στον οποίο διακλαδίζονται οι βασικοί κλάδοι, οι βλαστοί και τα άνθη. Πολύ ανθεκτικές τριανταφυλλιές που επιλέγονται για να διακοσμήσουν κεντρικές θέσεις σε κήπους και πάρκα και να φυτευθούν γύρω τους ετήσια εποχιακά ανθόφυτα.

 

Αναρριχώμενες τριανταφυλλιές

 

Ζωηρές και ανθεκτικές ποικιλίες τριανταφυλλιάς που φθάνουν σε ύψος τα 4-5 μέτρα, καθώς αναπτύσσουν μεγάλους βλαστούς οι οποίοι αναρριχώνται σε τοίχους και κολώνες. Χρειάζονται υποστύλωση και δέσιμο των βλαστών σε σταθερά σημεία καθώς δεν μπορούν να στερεωθούν μόνοι τους. Εξαιρετική επιλογή για ψηλούς ανθισμένους φράχτες.

 

Διάβασε περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για την τριανταφυλλιά στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει για φροντίδα τριανταφυλλιάς, φύτευση τριανταφυλλιάς, λίπανση τριανταφυλλιάς, κλάδεμα τριανταφυλλιάς και πολλαπλασιασμό τριανταφυλλιάς.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
Λιλα ΛΟΥΛΑΚΗ 31 Αυγούστου 2020

Καλημέρα σας. Έχω μια υπέροχη κίτρινη τριανταφυλλια αλλά δεν κρατάει τα μπουμπούκια . Σε δυο ώρες είναι εντελώς ανοιγμένο και μέχρι το βράδυ έχει μαδησει. Τι φταίει; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
Παναγιωτα 21 Μαΐου 2020

τα φυλλα τους κιτρινιζουν γιατι?τι πρεπει να κανω?

Απάντηση
σχολιαστής
Σοφία 26 Φεβρουαρίου 2019

Οι τριανταφυλλιές floribunda (τριανταφυλλιές με τριαντάφυλλα σε μπουκέτα) σε ποια κατηγορία ανήκουν;

Απάντηση
σχολιαστής
Γεωργία Σπυρακου 20 Μαΐου 2017

Οι τριανταφυλιες νανες που έχω στο παρτερι έχουν αρχίσει να γίνονται τα φύλλα τους άσπρα. Καταλαβαίνω ότι είναι κάποια ασθένεια. Τι μπορώ να κάνω πριν μολυνθουν όλα τα φυτά;

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 21 Μαΐου 2017

    Οι τριανταφυλλιές σας έχουν προσβληθεί από το μύκητα του ωιδίου. Για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ωιδίου στις τριανταφυλλιές, δείτε το σχετικό μας άρθρο που έχουμε πρόσφατα δημοσιεύσει: http://www.mistikakipou.gr/oidio-triantafillias/

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.