εικόνα

Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς (+video)

Κλάδεμα καρποφορίας ελιάς

Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς (+video)

Ήρθε η ώρα για να κλαδέψουμε τις ελιές μας! Το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς, δηλαδή το κλάδεμα των παραγωγικών ελαιόδενδρων, είναι πολύ σημαντική καλλιεργητική εργασία προκειμένου να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική παραγωγή κάθε χρόνο. Βασικός στόχος του κλαδέματος είναι να ισορροπήσουμε τις δύο φυσικές λειτουργίες που ανταγωνίζεται η μια την άλλη: Την βλαστική ανάπτυξη της ελιάς από τη μία, δηλαδή την ανάπτυξη βλαστών και φυλλώματος, και από την άλλη την καρποφορία, την δημιουργία ανθέων που θα δώσουν τους νέους καρπούς. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνουμε τη μείωση της έντασης της παρενιαυτοφορίας της ελιάς, του φαινομένου εκείνου κατά το οποίο μια χρονιά υψηλής παραγωγής ακολουθείται από μια χρονιά χαμηλότερης, ακόμη και μηδενικής καρποφορίας.

 


 

Ποια εποχή γίνεται το κλάδεμα της ελιάς;

 

Καταρχήν, το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς, ελαφρύτερο ή αυστηρότερο, πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Σχετικά με την εποχή κλαδέματος, σε κάθε περίπτωση, κλαδεύουμε πάντα μετά το τέλος της συγκομιδής. Προτιμούμε να κλαδεύουμε μετά τον Ιανουάριο, όσο πλησιέστερα προς το Μάρτιο, σε περιόδους χωρίς παγετούς και βροχές, σε συνθήκες μειωμένης υγρασίας, για αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών, όπως του κυκλοκώνιου και της καρκίνωσης της ελιάς. Μετά το κλάδεμα της ελιάς, είναι σημαντικό να ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα για απολύμανση από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Συμπληρωματικά, στις μεγάλες τομές κλαδέματος των ελαιόδεντρων, αλείφουμε με πάστα εμβολιασμού για να αποφύγουμε την ανάπτυξη ασθενειών.

 

Πώς κλαδεύουμε τις ελιές μετά από μια χρονιά μεγάλης καρποφορίας;

 

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ελιά καρποφορεί σε κλαδιά βλάστησης της προηγούμενης χρονιάς. Μετά από μια χρονιά μεγάλης καρποφορίας της ελιάς, με το κλάδεμα των ελαιόδεντρων προσπαθούμε να εξισορρροπήσουμε τη βλαστική ανάπτυξη και να ενισχύσουμε την καρποφορία των ελαιόδεντρων. Κλαδεύουμε λοιπόν λιγότερο έντονα, καθώς το δέντρο της ελιάς εξαντλείται από τα θρεπτικά του συστατικά. Αυτό γίνεται για δυο λόγους: Αφενός επιθυμούμε να διατηρήσουμε μεγαλύτερη φυλλική επιφάνεια της ελιάς, που είναι το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και αφετέρου, μειώνουμε τη διάθεση της ελιάς για έντονη βλαστική ανάπτυξη, ενισχύοντας τη διάθεση καρποφορίας. Η μείωση του φυλλώματος της ελιάς μέσω του κλαδέματος φθάνει μόνο το 10% αφαιρώντας τα ξερά κλαδιά, αλληλοκαλυπτόμενους εσωτερικούς κλάδους και βλαστάρια λαίμαργα γύρω από τον κορμό της ελιάς.

 

Πώς κλαδεύουμε τις ελιές μετά από μια χρονιά μικρής καρποφορίας;

 

Μετά από χρονιά μικρής καρποφορίας της ελιάς, κάνουμε πιο δραστικό κλάδεμα, αφαιρώντας ακόμη και 20-30% της φυλλικής επιφάνειας, προσπαθώντας να διατηρήσουμε το κυπελλοειδές σχήμα των ελαιόδεντρων και να τα κρατήσουμε σε χαμηλό ύψος. Πάντως, σε χρονιά υψηλής καρποφορίας, μέρος του κλαδέματος καρποφορίας της ελιάς μπορεί να γίνει και αμέσως μετά την καρπόδεση της ελιάς αφαιρώντας κλαδιά που φέρουν μεγάλο φορτίο. Γενικότερα, προσπαθούμε να κλαδεύουμε τις ελιές με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνουμε χώρο από πάνω για να μπαίνει φωτισμός, για να ενισχύουμε τη φωτοσύνθεση, καθώς και τον αερισμό για να μην αναπτύσσονται εύκολα ασθένειες. Σε πυκνοφυτεμένους ελαιώνες, το αυστηρό κλάδεμα δεν αποτελεί λύση για τον φωτισμό και τον αερισμό, καθώς επιφέρει έντονη βλάστηση και μειωμένη παραγωγή. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν προτιμότερο η εκρίζωση μερικών ελαιόδεντρων για να επιτύχουμε σωστή αραίωση και αυξημένη παραγωγή.
 

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς

 

Στο κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς θα πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψιν τις αναλύσεις θρέψης των ελαιόδεντρων, τόσο τις εδαφολογικές όσο και τις αναλύσεις φυλλοδιαγνωστικής, καθώς και το πρόγραμμα λίπανσης. Στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου σχεδίου καλλιέργειας των ελαιόδεντρων, θα αποφασίσουμε για το πόσο ελαφρύ ή αυστηρό θα είναι το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας.
 

Περισσότερα άρθρα για την ελιά

 

Διάβασε περισσότερες πληροφορίες για την ελιά, στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει:
 
Το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς
Η καλλιέργεια της ελιάς
Συμβουλές για το μάζεμα της ελιάς
Συμβουλές για τη σωστή λίπανση της ελιάς
Το βόριο στη λίπανση της ελιάς
Συμβουλές για φύτεμα ελιάς
Το πότισμα της ελιάς
Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς
Αντιμετώπιση της βαμβακάδας στην ελιά
Αντιμετώπιση της καρκίνωσης της ελιάς
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες όλα τα βίντεο των Μυστικών του Κήπου.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (5)

σχολιαστής
Panagiwtes 6 Σεπτεμβρίου 2019

Κλαδεμα παραγωγής. Και κλάδεμα για την σωστή ανάπτυξη και διαμόρφωση σκελετου, μιας νέο φυτευμενης ελιάς.

Απάντηση
σχολιαστής
Μπάμπης 14 Νοεμβρίου 2017

Επιτρέπεται το κλάδεμα της ελιάς ταυτόχρονα με την συγκομιδή;;;;

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 18 Νοεμβρίου 2017

    Αρκετοί παραγωγοί κλαδεύουν κατά τη συγκομιδή ή ακριβώς μετά τη συγκομιδή. Δεν είναι απαγορευτικό, ειδικά αν δεν έχουμε πολύ βαρύ χειμώνα στη συγκεκριμένη ελαιοκομική περιοχή. Προτιμούμε να κλαδεύουμε μετά τον Ιανουάριο, όσο πλησιέστερα προς το Μάρτη, σε περίοδους χωρίς παγετούς και βροχές, σε συνθήκες μειωμένης υγρασίας, για αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών, όπως του κυκλοκόνιου και της καρκίνωσης της ελιάς.

    Απάντηση
σχολιαστής
Αντώνης 13 Ιανουαρίου 2017

Απλό και κατανοητό άρθρο! Ευχαριστούμε για τις συμβουλές!

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.