εικόνα

Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς (+video)

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της ελιάς (+video)

Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς (+video)

Το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς, δηλαδή το κλάδεμα των παραγωγικών ελαιόδενδρων, είναι μία από τις σημαντικότερες εργασίες στην καλλιέργεια της ελιάς προκειμένου να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική παραγωγή κάθε χρόνο. Βασικός στόχος του κλαδέματος είναι να ισορροπήσουμε τις δύο φυσικές λειτουργίες του δέντρου της ελιάς που ανταγωνίζεται η μια την άλλη: τη βλαστική ανάπτυξη της ελιάς από τη μία, δηλαδή την ανάπτυξη βλαστών και φυλλώματος του δέντρου, και από την άλλη την καρποφορία, την δημιουργία ανθέων που θα δώσουν τους νέους καρπούς. Το σωστό κλάδεμα εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και για κάθε ελαιώνα είναι διαφορετικό, καθώς μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ηλικία των δέντρων, την ποικιλία ελιάς που καλλιεργούμε, την πυκνότητα φύτευσης του ελαιώνα, το έδαφος και τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, όπως επίσης από την εποχή που πραγματοποιούμε το κλάδεμα. Στο σημερινό άρθρο θα αναφερθούμε στις βασικές αρχές του κλαδέματος της ελιάς για να μπορέσουμε να μειώσουμε την έντασης της παρενιαυτοφορίας, του φαινομένου εκείνου κατά το οποίο μια χρονιά υψηλής παραγωγής της ελιάς ακολουθείται από μια χρονιά χαμηλότερης, ακόμη και μηδενικής καρποφορίας.

 


 

Ποια εποχή γίνεται το κλάδεμα της ελιάς;

 

Το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς, ελαφρύτερο ή αυστηρότερο, πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο. Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τις ελιές είναι πάντα μετά το τέλος της συγκομιδής. Προτιμούμε να κλαδεύουμε μετά τον Ιανουάριο, όσο πλησιέστερα προς το Μάρτιο, σε περιόδους χωρίς παγετούς και βροχές, σε συνθήκες μειωμένης υγρασίας, για αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών, όπως του κυκλοκώνιου, του γλοιοσπόριου και της καρκίνωσης της ελιάς. Μετά το κλάδεμα της ελιάς, είναι σημαντικό να ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα για απολύμανση από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες. Συμπληρωματικά, στις μεγάλες τομές κλαδέματος των ελαιόδεντρων, αλείφουμε με πάστα εμβολιασμού για να αποφύγουμε την ανάπτυξη ασθενειών.

 

Πώς κλαδεύουμε τις ελιές μετά από μια χρονιά μεγάλης καρποφορίας;

 

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ελιά καρποφορεί σε κλαδιά βλάστησης της προηγούμενης χρονιάς. Μετά από μια χρονιά μεγάλης καρποφορίας της ελιάς, με το κλάδεμα των ελαιόδεντρων προσπαθούμε να εξισορρροπήσουμε τη βλαστική ανάπτυξη και να ενισχύσουμε την καρποφορία των ελαιόδεντρων. Κλαδεύουμε λοιπόν λιγότερο έντονα, καθώς το δέντρο της ελιάς εξαντλείται από τα θρεπτικά του συστατικά. Αυτό γίνεται για δυο λόγους: Αφενός επιθυμούμε να διατηρήσουμε μεγαλύτερη φυλλική επιφάνεια της ελιάς, που είναι το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και αφετέρου, μειώνουμε τη διάθεση της ελιάς για έντονη βλαστική ανάπτυξη, ενισχύοντας τη διάθεση καρποφορίας. Η μείωση του φυλλώματος της ελιάς μέσω του κλαδέματος φθάνει μόνο το 10% αφαιρώντας τα ξερά κλαδιά, αλληλοκαλυπτόμενους εσωτερικούς κλάδους και βλαστάρια λαίμαργα γύρω από τον κορμό της ελιάς.

 


Πώς κλαδεύουμε τις ελιές μετά από μια χρονιά μικρής καρποφορίας;

 

Μετά από χρονιά μειωμένης καρποφορίας στις ελιές μας, κάνουμε πιο δραστικό κλάδεμα, αφαιρώντας ακόμη και 20-30% της φυλλικής επιφάνειας, προσπαθώντας να διατηρήσουμε το κυπελλοειδές σχήμα των ελαιόδεντρων και να τα κρατήσουμε σε χαμηλό ύψος. Πάντως, σε χρονιά υψηλής καρποφορίας, μέρος του κλαδέματος μπορεί να γίνει και αμέσως μετά την καρπόδεση της ελιάς αφαιρώντας κλαδιά που φέρουν μεγάλο φορτίο. Γενικότερα, προσπαθούμε να κλαδεύουμε τις ελιές με τέτοιο τρόπο ώστε να αφήνουμε χώρο από πάνω για να μπαίνει φωτισμός, για να ενισχύουμε τη φωτοσύνθεση, καθώς και τον αερισμό για να μην αναπτύσσονται εύκολα ασθένειες. Σε πυκνοφυτεμένους ελαιώνες, το αυστηρό κλάδεμα δεν αποτελεί λύση για τον φωτισμό και τον αερισμό, καθώς επιφέρει έντονη βλάστηση και μειωμένη παραγωγή. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν προτιμότερο η εκρίζωση μερικών ελαιόδεντρων για να επιτύχουμε σωστή αραίωση και αυξημένη παραγωγή.

 


10 μυστικά για την καλλιέργεια της ελιάς
10 μυστικά για την καλλιέργεια της ελιάς


 

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της ελιάς

 

Στο κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς πρέπει πάντα να λαμβάνουμε υπόψη τις αναλύσεις θρέψης των ελαιόδεντρων, τόσο την ανάλυση εδάφους όσο και τις αναλύσεις φυλλοδιαγνωστικής, καθώς και το πρόγραμμα λίπανσης, για να αποφασίσουμε πόσο ελαφρύ ή αυστηρό θα είναι το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας.

 

Περισσότερες συμβουλές για την ελιά

 
10 μυστικά για την καλλιέργεια της ελιάς
Το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς
Καρπόδεση ελιάς: πώς βελτιώνουμε την ανθοφορία και την καρπόδεση
Συμβουλές για τη σωστή λίπανση της ελιάς
Το βόριο στη λίπανση της ελιάς
Πότε και πώς γίνεται το μάζεμα της ελιάς
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της ελιάς με φυλλοφόρα μοσχεύματα
Συμβουλές για φύτεμα ελιάς
Συμβουλές για το σωστό πότισμα της ελιάς
Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς
Αντιμετώπιση της μαργαρόνιας στην ελιά
Αντιμετώπιση της βαμβακάδας στην ελιά
Αντιμετώπιση της καρκίνωσης της ελιάς
Αντιμετώπιση του γλοιοσπόριου της ελιάς
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (22)

σχολιαστής
Νικος 29 Φεβρουαρίου 2020

πως μπορω να αντιμετωπισω και με τι φαρμακο μπορω να ψεκασω για να απαλλαχτω απο το λεκανιο και την καπνια βαριας προσβολης;; η πρωταση του γεωπονου ειναι ψεκασμα με παραφινελαιο και χαλκο μια φορα το μηνα αλλα δεν κανει τιποτα. ηδη κλαδευω και καιω τα κλαρια..ξερετε κατι καλυτερο και ποιο αποτελεσματικο…ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Μαρτίου 2020

  Καλησπέρα Νίκο. Η συγκεκριμένη πρόταση για θερινό πολτό (παραφινέλαιο) και χαλκό είναι κατάλληλη για βιολογική γεωργία και πρέπει να την εφαρμόσεις ξανά, συνοδευτικά με το κλάδεμα και την δημιουργία καλών συνθηκών αερισμού στα ελαιόδεντρα σου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης 22 Φεβρουαρίου 2020

Καλησπέρα σας, έχω δέντρα φυτεμένα περίπου πενταετιας και θέλω να τα βγάλω από ένα χωράφι που τα έχω και να τα φυτεψω σε άλλο, ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσω όσο αφορά τα δέντρα να τα κλαδεψω πριν τα ξεριζωσω ή όχι?

Απάντηση
σχολιαστής
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 15 Φεβρουαρίου 2020

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ
ΕΧΩ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΩ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΔΗΛ ΟΡΓΩΜΕΝΟ Η ΜΕ ΧΟΡΤΑ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΔΑΦΟΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργοε 28 Ιανουαρίου 2020

Καλησπέραα σας.
Έχω ένα δέντρο ελιάς το οποίο είναι 30 ετών ίσως και παραπάνω το οποίο έχει ξεφύγει σε ύψος και έχει φουντώσει πάρα πολύ λόγω του ότι εδώ και μία δεκαετία δεν έχει κλαδευτεί πότε. Το ύψος του ξεπερνάει τα 5 μέτρα. Και η διάμετρος του φυλλώματος του είναι και αυτή γύρω στα 5 μέτρα. Κ το έχουμε για σκίαση αν και κάθε χρόνο ανθίζει και βγάζει ελιές. Τι θα μπορούσα να κάνω σε αυτή την περίπτωση ;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 28 Ιανουαρίου 2020

  Καλησπέρα Γιώργο. Θα μπορούσες με κατάλληλο κλάδεμα αυτή την εποχή να περιορίσεις το ύψος του δέντρου της ελιάς με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρήσεις αρκετή πλαγιόκλαδη βλάστηση που σου προσφέρει σκίαση.

  Απάντηση
σχολιαστής
Άννα 25 Ιανουαρίου 2020

Καλησπερα σας! Σχετικα με τις ελιες καλαμων, θα ηθελα να ρωτησω αν και ποτε χρειαζεται κλαδεμα η ελια καλαμων στην οποια δεν συγκομισαμε τους καρπους αυτης της χρονιας. Οι φετινοι καρποι ηταν αρκετοι αλλα δεν συγκομιστηκαν κι επεσαν. Τωρα μπορω να την κλαδεψω; και αν ναι ποσο αυστηρα ωστε να εχω και την επομενη χρονια καρπους;
Ευχαριστω εκ των προτερων!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 27 Ιανουαρίου 2020

  Καλησπέρα Άννα. Μπορείς να κλάδέψεις αυτή την εποχή την ελιά καλαμών, έχοντας στο μυαλό σου ότι ήταν χρονιά καλής καρποφορίας. Επομένως, κλαδεύεις σχετικά ελαφρά όπως αναλυτικά περιγράφουμε στο παρόν άρθρο μας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αλεξανδρος 13 Νοεμβρίου 2019

Καλησπέρα σας,
Επροκειται να αγορασω ενα χωραφι γυρω στα 12 στρεμματα με σκοπο να το κανω ελαιωνα,
θα ηθελα να μαθω να κανω πολλα πραματα που θα χρειαζεται μονος μου και οχι να βαζψ συνεργεια, Μηπως θα μπορουσατε να μου προτεινετε καποια βηματα ετσι ωστε να καθοδηγηθω..Να απευθυνθω σε καποιο γραφειο γεωπονων? Επισης τα 12 στρεμματα αυτα ειναι ικανοποιτικα για μια καλη ετησια σοδεια η ειναι λιγα? Επισης στο διπλανο χωραφι υπαρχει φωτοβολταικο παρκο, Μηπως τιθεται θεμα ρυπανσης τις γυρω περιοχης? η υψηλης θερμοκρασίας?
Ευχαριστω εκ των προτερων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 16 Νοεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Αλέξανδρε. 12 στρέμματα είναι αρκετή έκταση για να κάνεις ελαιώνα και μπορείς να φυτέψεις περίπου 240 δένδρα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα λόγω του γειτονικού φωτοβολταικού πάρκου. Θα ήταν σίγουρα καλό να επισκεφτείς ένα γεωπονικό κατάστημα της περιοχής σου και να συμβουλευτείς τον γεωπόνο του. Δες αναλυτικές συμβουλές για την καλλιέργεια της ελιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος 14 Οκτωβρίου 2019

Συγνωμη για το διπλό ποστ κατά λάθος έγινε. Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Το κλάδεμα καρποφορίας που μας ανελυσες είναι για ποτιστικά δέντρα ή ξερικά?

Απάντηση
σχολιαστής
Γιώργος 14 Οκτωβρίου 2019

Μετά από μεγάλη παραγωγή κλαδευουμε ελαφριά είπατε, παραμένει περίπου το 90 % του φυλλώματος για να μπορούμε να έχουμε και την επόμενη χρονιά ελιές. Την επόμενη χρονιά, δεύτερη, που λογικά θα είναι χαμηλότερης καρποφορίας κλαδευουμε πιο πολυ. Παραμένει σχεδόν το 60% όπως είπατε. Εφόσον κλαδεψαμε πιο πολύ, τώρα έχει σειρά η τρίτη χρονιά, που είναι ίδια με την πρώτη. Και ρωτάω, θα έχει προλάβει το δέντρο να αποκαταστήσει αυτό το 40% για να δώσει και καρπό.? Η με λιγότερη φυλλωσιά θα έχω επομένως και λιγότερο καρπό? Δηλαδή απ’το μεγάλο κλάδεμα του Φεβρουαρίου έως τον Οκτώβριο θα.εχει προλάβει το δέντρο να βλαστήσει- ανθοφορησει – καρποφορήσει για να πάρουμε την μεγάλη σοδειά?

Απάντηση
σχολιαστής
Panagiwtes 6 Σεπτεμβρίου 2019

Κλαδεμα παραγωγής. Και κλάδεμα για την σωστή ανάπτυξη και διαμόρφωση σκελετου, μιας νέο φυτευμενης ελιάς.

Απάντηση
σχολιαστής
Μπάμπης 14 Νοεμβρίου 2017

Επιτρέπεται το κλάδεμα της ελιάς ταυτόχρονα με την συγκομιδή;;;;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 18 Νοεμβρίου 2017

  Αρκετοί παραγωγοί κλαδεύουν κατά τη συγκομιδή ή ακριβώς μετά τη συγκομιδή. Δεν είναι απαγορευτικό, ειδικά αν δεν έχουμε πολύ βαρύ χειμώνα στη συγκεκριμένη ελαιοκομική περιοχή. Προτιμούμε να κλαδεύουμε μετά τον Ιανουάριο, όσο πλησιέστερα προς το Μάρτη, σε περίοδους χωρίς παγετούς και βροχές, σε συνθήκες μειωμένης υγρασίας, για αποφυγή ανάπτυξης μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών, όπως του κυκλοκόνιου και της καρκίνωσης της ελιάς.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αντώνης 13 Ιανουαρίου 2017

Απλό και κατανοητό άρθρο! Ευχαριστούμε για τις συμβουλές!

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.