10 κατάλληλα υλικά για να φτιάξουμε κομπόστ

Υλικά για κομπόστ

Το κομπόστ είναι πολύτιμο φυσικό λίπασμα που φτιάχνεται με τα υπολείμματα της κουζίνας και του κήπου. Το κομπόστ βελτιώνει σημαντικά τη γονιμότητα του χώματος και το εμπλουτίζει με θρεπτικά συστατικά. Η κομποστοποίηση μπορεί να γίνει με την συλλογή των υλικών σε ένα λάκκο σε μια γωνιά του χωραφιού ή μέσα σε ένα κάδο κομποστοποίησης, στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

Ποια υλικά είναι κατάλληλα για τη δημιουργία κομπόστ;

Για να γίνει το κομπόστ μας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις κατάλληλες πρώτες ύλες που θα βάλουμε στον κάδο κομποστοποίησης. Παραθέτουμε τις δέκα βασικές κατηγορίες υλικών που βάζουμε στο κομπόστ για να επιτύχουμε γρήγορη και αποτελεσματική κομποστοποίηση:

1. Φρέσκα φύλλα, κομμένο γρασίδι, αγριόχορτα που δεν έχουν ώριμους σπόρους.
2. Ξερά φύλλα από φυτά, δέντρα και άχυρα.
3. Κλαδιά δένδρων και θάμνων, αρκεί να έχουν τεμαχιστεί.
4. Στάχτη από φυσικό ξύλο και πριονίδια ξύλου μη εμποτισμένα σε χημικά.
5. Φυτικά υπολείμματα κουζίνας, νωπά ή βρασμένα, που να μην περιέχουν λάδια.
6. Φλούδες από λεμόνια και πορτοκάλια, σε μικρές ποσότητες.
7. Τσόφλια από αυγά.
8. Υπολείμματα καφέ και τσαγιού.
9. Φύκια θάλασσας τεμαχισμένα και ξεπλυμένα.
10. Κοπριά από αιγοπρόβατα και βοοειδή σε μικρή ποσότητα.

Ποια υλικά δε βάζουμε στο κομπόστ;

Ακατάλληλες πρώτες ύλες για κομποστοποίηση που αποφεύγουμε να βάζουμε στον κάδο κομποστοποίησης είναι:
 
1. Κρέας και τα κόκαλα.
2. Ζωικά παράγωγα (τυριά, αβγά, ζωικά λίπη).
3. Φυτικά έλαια.
4. Μαγειρεμένα φαγητά.
5. Μεταλλικά αντικείμενα.
6. Πλαστικά αντικείμενα.
7. Γυάλινα αντικείμενα.
8. Φυτά που έχουν προσβληθεί από ασθένειες.
9. Ριζώματα από πολυετή ζιζάνια.
10. Επεξεργασμένη ξυλεία.

Κι ένα μυστικό για τα υλικά του κομπόστ

Για να εξασφαλίσουμε γρήγορη και καλή κομποστοποίηση, προσθέτουμε φρέσκα χόρτα και ξερά χόρτα στον κάδο κομποστοποίησης σε αναλογία 2:1 για να επιτύχουμε την επιθυμητή σχετική υγρασία στα υλικά του κομπόστ.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (50)

  1. 'Ελενα
    22/08/2024

    Καλημέρα και συγχαρητήρια για τις χρήσιμες συμβουλές σας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να ρίχνω τσόφλια ωμών αυγών με το ασπράδι που μένει κολλημένο επάνω τους στο κομπόστ Ευχαριστώ

  2. Μενέλαος
    23/04/2024

    Καλησπέρα, έχω μαζέψει ξερά φύκια από παραλία, που προφανώς δεν τα έχω ξεπλύνει, και ούτε μπορώ να τα ξεπλύνω. Τα έχω βάλει στο κομποστ ήδη (κάδος μπαλκονιού). Υπάρχει κάποιο πρόβλημα που δεν είναι ξεπλυμενα φύκια? Έχει να κάνει με το αλάτι που έχουν τα φύκια από το θαλασσινά νερό?

    • Πράγματι, μπορεί το κομπόστ να έχει αυξημένη αλατότητα και να υπάρξει πρόβλημα αν το προσθέσεις σε νεαρά φυτά λαχανικών όταν τα φυτεύεις.

  3. Andreas Skordis
    04/04/2024

    Κύριε Κώστα σε χαιρετώ. Θέλω να ρωτήσω κατά πόσο μπορώ να βάλω στα δέντρα μου κομπόστ και λίπασμα μαζί. Σε ευχαριστώ πολύ.

  4. Andreas Skordis
    15/12/2023

    Γειά σου κύριε Κ΄ώστα. Πόση ποσότητα κομπόστ μπορώ να ρίξω σε μεγάλα δέντρα, όπως ελιές, λεμονόδεντρα και συκιές? Και κάθε πόσο?

  5. Andreas Skordis
    11/12/2023

    Κ΄ύριε Κώστα, Μπορω να χρησιμοποιήσω φυλλα συκιάς και λεμονιάς για κομποστοποίηση και σε ποιά αναλογία΄?

    • Βεβαίως και μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Προτίμησε αναλογία φύλλων λεμονιάς και συκιάς 3:1

      • Andreas Skordis
        15/12/2023

        Ευχαριστώ πολύ, κύριε Κώστα. Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σας.

  6. Κατερίνα
    08/08/2023

    Καλησπέρα,
    τις φλούδες καρότου και πατάτας μπορώ να τις χρησιμοποιήσω για την κομποστοποίηση; αν ναι, σε ποιες ποσότητες; υπάρχει περίπτωση το άμυλο και η καροτίνη να επηρεάσουν αρνητικά;

    Ευχαριστώ Κατερίνα

  7. Μπισκας Κωστας
    21/07/2021

    καλημερα!Σκεφτομαι να φτιαξω κομποστ για να το χρησιμοποιησω στο χωραφι μου(ακτινιδιες)με τα εξης υλικα:πριονιδια,χρησιμοποιημενο εσπεσο,επεξεργασμενη κοπρια,σταχτη,υπολοιματα ελαιοτριβειου και υπολοιματα τροφων(φλουδες κτλ),θελω να μου πεις αν ειναι σωστο το μειγμα και οταν ολοκληρωθει η διαδικασια ποσο να ριξω σε καθε δεντρο(το ph ειναι 7,5 περιπου)

    • Καλημέρα Κώστα. Μπορείς να ρίξεις 1-2 κιλά σε κάθε δέντρο ανάλογα την ηλικία της ακτινιδιάς. Καλύτερα να το ρίξεις στα τέλη του φθινοπώρου που αρχίζει ο λήθαργος των φυτών.

  8. Χαράλαμπος
    15/04/2021

    Καλημέρα σας και ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας.
    Το χώμα στον κήπο μου δεν έχει καλή αποστράγγιση και για τον λόγο αυτό σκέφτηκα να το αφρατέψω, προσθέτοντας άχυρο από χρησιμοποιημένες μπάλες μανιταριών (πλευρώτους).
    Ωστόσο, το γεγονός ότι οι σακούλες με το άχυρο είναι εμπλουτισμένες με Μυκήλιο, μου δημιουργεί κάποια ανησυχία (ίσως από άγνοια) για την καταλληλόλητα του.
    Επιπρόσθετα, εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα με το συγκεκριμένο υλικό, ποια είναι η σωστή αναλογία και με ποια μέθοδο συστήνετε να το χρησιμοποιήσω;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  9. ΝΙΚΟΣ
    07/09/2020

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ
    ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΦΛΟΥΔΕΣ ΑΠΟ ΚΟΡΜΟΥΣ ΕΥΚΑΛΥΠΤΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΑ ΤΕΜΑΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΦΕ ΑΠΟ ΕΣΠΡΕΣΣΟ (ΑΠΟ ΦΙΛΟ ΜΕ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ) ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΡΙΧΝΩ ΓΙΑ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ.ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΧΛΟΗ,ΓΚΑΖΟΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ.ΟΙ ΦΛΟΥΔΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΦΕΣ ΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ?
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    • Καλημέρα Νίκο. Μια καλή αναλογία φρέσκου και ξερού χορταριού για μια ομαλή κομποστοποίηση είναι 2:1. Μπορείς να προσθέτεις καφέ και φλούδες κορμού χωρίς κάποιο πρόβλημα.

      • ΝΙΚΟΣ
        07/09/2020

        Ευχαριστω για την απαντηση σας.Διαβασα οτι οι φλουδες δενδρων εχουν ανθρακα και αυτο αργει πολυ την κομποστοποιηση σε σχεση με χορτο.χλοη κλπ αλλα και μεταβαλει την σχεση αζωτο προς ανθρακα.Αυτο που δεν μπορεσα να καταλαβω ειναι χονδρικα αν μπορω να εναλλασω στρωση χορτων,χλοης,κλπ με στρωση φλοιων η με στρωσεις καφε και σε τι αναλογια (περιπου)
        1000 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ,

        • Θα ήταν καλό να χρησιμοποιείς μία στρώση χλόης, μία στρώση φλούδας και καφέ, μία σρώση χλόης και ούτω καθεξής για να έχεις μία ισορροπημένη κομποστοποίηση. Σε κάθε περίπτωση είναι σωστό το ανακάτεμα για να γίνει καλή και γρήγορη κομποστοποίηση.

  10. Χριστινα
    04/06/2020

    Θα ήθελα να μου πείτε αν τα φύλλα απο τα λιγούστρα είναι κατάλληλα για κομποστοποίηση ! Ευχαριστώ !

  11. ΔΙΟΝΥΣΗΣ
    03/05/2020

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΗΤΕ ΕΑΝ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΥΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΥΠΑΡΙΣΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΠΟΥΝΕ ΣΤΟ ΚΟΜΠΟΣΤ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    • Καλησπέρα Διονύση. Φύλλα και κλαδιά πεύκου και κυπαρισιού μπορούν να μπούνε στο κομπόστ απλά καθυστερούν να αποδομηθούν και να ολοκληρωθεί η κομποστοποίηση. Μετά την κομποστοποίηση τους, δεν έχουν όξινο pH οι πευκοβελόνες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

  12. μαρία
    18/04/2020

    Χαίρεται! πολύ χρήσιμες συμβουλές μας δίνετε! βάζω όλα τα οργανικά κουζίνας , τα οποία τα περισσότερα είναι φλούδες πορτοκαλιών. Ψεκάζω με ΕΜ μέσα σε κάδο. Πιστεύετε ότι θα υπάρχει πρόβλημα , να γίνει πολύ όξινο το κομπόστ, αν ναι υπάρχει τρόπος να ανεβάσω το ph του; Επίσης, βρήκα από γνωστό πλατανόφυλλα, και τα ρίχνω μέσα, αποδομούνται σχετικά γρήγορα ή θα περιμένω για πολύ ;

    • Καλησπέρα Μαρία. Μπορείς να ρίξεις συμπληρωματικά λίγο γεωργικό ασβέστη μέσα στο κομπόστ για να εξισορροπήσεις το pH. Ναι, μπορείς να προσθέσεις και πλατανόφυλλα στο κομπόστ σου καθώς θα αποδομηθούν σχετικά γρήγορα.

  13. Χαράλαμπος
    16/04/2020

    Καλησπέρα, αν στον κομποστοποιητή μου προσθέσω κλαδιά που είναι άρρωστα ( πχ φυλλοκνηστη ή μοβ βούλα μουσμουλιάς ) θα έχω αρνητικά αποτελέσματα στο κομπόστ;

  14. Τάσος
    07/04/2020

    Παρακαλώ να μου πείτε εάν μπορώ να χρησιμοποιώ λεμονόκουπες η φλούδες πορτοκάλι στην κομποστοποίηση.

    • Καλησπέρα Τάσο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλλά σε μικρές ποσότητες γιατί αλλιώς δημιουργούν όξινες συνθήκες που δυσκολεύουν την κομποστοποίηση.

  15. Ιωαννα
    02/11/2018

    Καλησπέρα. Σε χωραφι που έχουμε πορτοκαλιές κυκλοφορεί και ο σκύλος μας. Πρεπει να μαζεύουμε τα περιττώματα του ? Κανουν κακο στα δεντρα?

    • Καλημέρα Ιωάννα. Μην ανησυχείς, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την καλλιέργεια πορτοκαλιάς από την κυκλοφορία του σκύλου.

  16. Κωστής Λεβεντάκης
    17/08/2018

    3 μήνες τώρα βάζω σ’ ένα ξύλινο κουτί περισσέματα (χόρτα, υπολείματα τομάτας κλπ) και τα ψεκάζω με νερό, αλλά φεύγει υγρό από κάτω. Πήρα λοιπόν ένα πλαστικό δοχείο και άδειασα το υπό δημιουργία κομπόστ σε αυτό. Έχει σκουλικιάσει κι έχει μια μπόχα σχετικά βαριά. Να το πετάξω;

    • Καλημέρα Κωστή.
      Πιθανότατα το μίγμα για κομποστοποίηση που έφτιαξες, είχε υπερβολική υγρασία και βούρκιασε. Μείωσε την υγρασία προσθέτοντας, χώμα ή ροκανίδια και φρόντισε να το ανακατεύεις συχνά. Επίσης, ο κάδος κομποστοποίησης, σε όποια μορφή είναι, καλό είναι να είναι ανοικτός από κάτω για να στραγγίζει. Τοποθέτησε τον κάσο κομπόστ, σε ένα χώρο του κήπου, μακρια από το σπίτι, για να αποφύγεις προς το παρόν τις δυσάρεστες οσμές μέχρι να ισορροπήσει η διαδικασία κομποστοποίησης. Δες περισσότερες συμβουλές για τη δημιουργία κομπόστ, στο σχετικό μας άρθρο.

      • Κωστής Λεβεντάκης
        19/08/2018

        Ευχαριστώ για την απάντηση, θα προσθέσω χώμα. Δεν έχω καταλάβει ωστόσο πώς έγινε το σκουλίκιασμα (ο κάδος βρίσκεται σε βεράντα 5ου ορόφου), αλλά όπως και να ‘χει, η εμφάνιση σκουλικιών είναι αναμενόμενη ή όχι; Και τι θα κάνω αργότερα με αυτά;

        • Καλησπέρα και πάλι Κώστή. Ένα βασικό πρόβλημα είναι οτι ο κάδος δεν στραγγίζει και αυτό συντελεί στη δημιουργία σκουληκιών εδικά αν έχει προστεθεί και κοπριά. Προσπάθησε να περάσεις το κομπόστ από μια σίτα για να απομακρύνεις τα σκουλήκια.

  17. Γεώργιος Γκαμαρλιας
    19/07/2018

    Καλλιεργώ πεπόνια στρογγυλα, αλλά δεν μεγαλώνουν φθάνουν το μέγεθος του γκρέιπ φρουτ τι φταιει. Το χώμα είναι κοκκινόχωμα στην περιοχή της Αυλίδας Χαλκίδας. Ευχαριστώ πολύ για το άρθρο σας και για την επικοινωνία που έχετε με τους πολίτες πού ενδιαφέρονται για τις καλλιέργειες

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      22/07/2018

      Καλημέρα Γεώργιε κι ευχαριστούμε για τα όμορφα σου λόγια. Πιθανότατα χρειάζεται να προσθέσεις πλήρες βιολογικό λίπασμα καλίου, κάθε 20 μέρες για να βοηθήσεις οι καρποί να γίνουν μεγαλύτεροι. Δες περισσότερες πληροφορίες για καλλιέργεια πεπονιού στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  18. Ηλιας
    08/05/2018

    Καλησπερα Κωστα, αν σε ενα κομμάτι του κήπου που δεν εχει φυτά ,σκαψω και ρηξω μεσα τις πρώτες ύλες που αναφέρεις παραπανω Και κανω και την διαδικασία του ανακατέματος και συμπληρώνοντας και πρώτες ύλες οποτε εχω, θα δουλέψει καθολου ως προς την ενίσχυση του χώματος;

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      12/05/2018

      Γεια σου Ηλία! Η ενσωμάτωση των υλικών απευθείας στο χωράφι μπορεί να γίνει και θα αποσυντεθεί σταδιακά σε οργανική ουσία και θρεπτικά στοιχεία. Βέβαια η αποσύνθεση θα καθυστερήσει αρκετά αλλά ο εμπλουτισμός θα επιτευχθεί ώστε να μπορέσεις να φυτέψεις στον κήπο σου, την επόμενη χρονιά.

  19. ΑΛΡΞΑΝΔΡΑ ΧΑΤΖΗ
    07/03/2018

    Ήθελα να μου πείτε αν μπορώ να ρίξω στον κομποστοποιητή τις ελιες που επειδή δεν τις μαζέψαμε έχουν πέσει.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      10/03/2018

      Γεια σου Αλεξάνδρα. Μπορέις να βάλεις ελιές στον κομποστοποιητή αλλά μέχρι ένα ποσοστό του όγκου του (περίπου 10%) γιατί υπάρχει κίνδυνος να γίνει πολύ όξινο το μείγμα σου λόγω των λιπαρών οξέων που περιέχει ο καρπός της ελιάς.

  20. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΟΣ
    12/01/2018

    γιατι αποκλεισατε την κοπρια απο κοτες;

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      13/01/2018

      Καλημέρα Τάσο! Η κοπριά από κότες περιέχει υψηλή συγκέντρωση αμμωνιακών αλάτων που ίσως δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή ζύμωση του κομπόστ. Αν πάντως έχες κοπριά από κότες θα σου πρότεινα πρώτα να ζυμωθεί ξεχωριστά και να είναι καλά χωνεμένη και σε δεύτερη φάση να την προσθέσεις στο κομπόστ σε μικρή ποσότητα.

  21. Νίκος Καρατζάς
    22/08/2017

    Μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο υλικό η κάτι τέλος πάντων , ώστε να επιταχύνουμε την κομποστοποίηση. Επίσης θέλω να ρωτήσω αν χρειάζεται νερό και σκοτάδι. Ευχαριστώ.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      23/08/2017

      H διαδικασία της κομποστοποίησης μπορεί να επιταχυνθεί με την προσθήκη ειδικών σκευασμάτων και μικροοργανισμών, καθώς και σκουληκιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, σε γεωπονικά καταστήματα. Επίσης, η κομποστοποίηση επιταχύνεται σε σκοτεινό περιβάλλον. Τέλος, σχετικά με την υγρασία, αν είναι πολύ ξερά τα υλικά μας, τα διαβρέχουμε ενώ αν είναι πολύ υγρά πρέπει να προσθέτουμε ροκανίδι ή ξερά χόρτα ώστε να απορροφηθεί η πλεονάζουσα υγρασία.

  22. dimitris
    31/07/2017

    kalimera agapitoi filoi.
    tha ithela na rotiso an i ammos thalasis boithai to xoma toy kipoy moy.
    sas eyxaristo.

    • Τα Μυστικά του Κήπου
      31/07/2017

      Καλό είναι να βάζουμε ποταμίσια άμμο στον κήπο μας αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καλύτερη αποστράγγιση, όταν το χώμα μας είναι πολύ σφικτό. Δεν συνιστούμε άμμο θαλάσσης, γιατί ίσως δημιουργήσουμε πρόβλημα με αύξηση της αλατότητας στον κήπο μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *