εικόνα

10 κατάλληλα υλικά για να φτιάξουμε κομπόστ (+video)

10 κατάλληλα υλικά για να φτιάξουμε κομπόστ (+video)

10 κατάλληλα υλικά για να φτιάξουμε κομπόστ (+video)

Το κομπόστ είναι πολύτιμο φυσικό λίπασμα που φτιάχνεται με τα υπολείμματα της κουζίνας και του κήπου. Το κομπόστ βελτιώνει σημαντικά τη γονιμότητα του χώματος και το εμπλουτίζει με θρεπτικά συστατικά. Η κομποστοποίηση μπορεί να γίνει με την συλλογή των υλικών σε ένα λάκκο σε μια γωνιά του χωραφιού ή μέσα σε ένα κάδο κομποστοποίησης, στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας.

 

 

Ποια υλικά είναι κατάλληλα για τη δημιουργία κομπόστ;

 

Για να γίνει το κομπόστ μας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις κατάλληλες πρώτες ύλες που θα βάλουμε στον κάδο κομποστοποίησης. Παραθέτουμε τις δέκα βασικές κατηγορίες υλικών που αξιοποιούμε για να επιτύχουμε γρήγορη και αποτελεσματική κομποστοποίηση:

 

1. Φρέσκα φύλλα, κομμένο γρασίδι, αγριόχορτα που δεν έχουν ώριμους σπόρους.
2. Ξερά φύλλα από φυτά, δέντρα και άχυρα.
3. Κλαδιά δένδρων και θάμνων, αρκεί να έχουν τεμαχιστεί.
4. Στάχτη από φυσικό ξύλο και πριονίδια ξύλου μη εμποτισμένα σε χημικά.
5. Φυτικά υπολείμματα κουζίνας, νωπά ή βρασμένα, που να μην περιέχουν λάδια.
6. Φλούδες από λεμόνια και πορτοκάλια, σε μικρές ποσότητες.
7. Τσόφλια από αυγά.
8. Υπολείμματα καφέ και τσαγιού.
9. Φύκια θάλασσας τεμαχισμένα και ξεπλυμένα.
10. Κοπριά από αιγοπρόβατα και βοοειδή σε μικρή ποσότητα.

 

Ποια υλικά δεν είναι κατάλληλα για δημιουργία κομπόστ;

 

Ακατάλληλες πρώτες ύλες για κομποστοποίηση που αποφεύγουμε να βάζουμε στον κάδο κομποστοποίησης είναι:
 
1. Κρέας και τα κόκαλα.
2. Ζωικά παράγωγα (τυριά, αβγά, ζωικά λίπη).
3. Φυτικά έλαια.
4. Μαγειρεμένα φαγητά.
5. Μεταλλικά αντικείμενα.
6. Πλαστικά αντικείμενα.
7. Γυάλινα αντικείμενα.
8. Φυτά που έχουν προσβληθεί από ασθένειες.
9. Ριζώματα από πολυετή ζιζάνια.
10. Επεξεργασμένη ξυλεία.

 

Κι ένα μυστικό για τα υλικά του κομπόστ

 

Για να εξασφαλίσουμε γρήγορη και καλή κομποστοποίηση, προσθέτουμε φρέσκα χόρτα και ξερά χόρτα στον κάδο κομποστοποίησης σε αναλογία 2:1 για να επιτύχουμε την επιθυμητή σχετική υγρασία στα υλικά του κομπόστ.

 

Δες περισσότερες πληροφορίες για τη δημιουργία κομπόστ στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες όλα τα βίντεο των Μυστικών του Κήπου.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (19)

σχολιαστής
Ιωαννα 2 Νοεμβρίου 2018

Καλησπέρα. Σε χωραφι που έχουμε πορτοκαλιές κυκλοφορεί και ο σκύλος μας. Πρεπει να μαζεύουμε τα περιττώματα του ? Κανουν κακο στα δεντρα?

Απάντηση
σχολιαστής
Κωστής Λεβεντάκης 17 Αυγούστου 2018

3 μήνες τώρα βάζω σ’ ένα ξύλινο κουτί περισσέματα (χόρτα, υπολείματα τομάτας κλπ) και τα ψεκάζω με νερό, αλλά φεύγει υγρό από κάτω. Πήρα λοιπόν ένα πλαστικό δοχείο και άδειασα το υπό δημιουργία κομπόστ σε αυτό. Έχει σκουλικιάσει κι έχει μια μπόχα σχετικά βαριά. Να το πετάξω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 18 Αυγούστου 2018

  Καλημέρα Κωστή.
  Πιθανότατα το μίγμα για κομποστοποίηση που έφτιαξες, είχε υπερβολική υγρασία και βούρκιασε. Μείωσε την υγρασία προσθέτοντας, χώμα ή ροκανίδια και φρόντισε να το ανακατεύεις συχνά. Επίσης, ο κάδος κομποστοποίησης, σε όποια μορφή είναι, καλό είναι να είναι ανοικτός από κάτω για να στραγγίζει. Τοποθέτησε τον κάσο κομπόστ, σε ένα χώρο του κήπου, μακρια από το σπίτι, για να αποφύγεις προς το παρόν τις δυσάρεστες οσμές μέχρι να ισορροπήσει η διαδικασία κομποστοποίησης. Δες περισσότερες συμβουλές για τη δημιουργία κομπόστ, στο σχετικό μας άρθρο.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Κωστής Λεβεντάκης 19 Αυγούστου 2018

   Ευχαριστώ για την απάντηση, θα προσθέσω χώμα. Δεν έχω καταλάβει ωστόσο πώς έγινε το σκουλίκιασμα (ο κάδος βρίσκεται σε βεράντα 5ου ορόφου), αλλά όπως και να ‘χει, η εμφάνιση σκουλικιών είναι αναμενόμενη ή όχι; Και τι θα κάνω αργότερα με αυτά;

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 19 Αυγούστου 2018

    Καλησπέρα και πάλι Κώστή. Ένα βασικό πρόβλημα είναι οτι ο κάδος δεν στραγγίζει και αυτό συντελεί στη δημιουργία σκουληκιών εδικά αν έχει προστεθεί και κοπριά. Προσπάθησε να περάσεις το κομπόστ από μια σίτα για να απομακρύνεις τα σκουλήκια.

    Απάντηση
σχολιαστής
Γεώργιος Γκαμαρλιας 19 Ιουλίου 2018

Καλλιεργώ πεπόνια στρογγυλα, αλλά δεν μεγαλώνουν φθάνουν το μέγεθος του γκρέιπ φρουτ τι φταιει. Το χώμα είναι κοκκινόχωμα στην περιοχή της Αυλίδας Χαλκίδας. Ευχαριστώ πολύ για το άρθρο σας και για την επικοινωνία που έχετε με τους πολίτες πού ενδιαφέρονται για τις καλλιέργειες

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 22 Ιουλίου 2018

  Καλημέρα Γεώργιε κι ευχαριστούμε για τα όμορφα σου λόγια. Πιθανότατα χρειάζεται να προσθέσεις πλήρες βιολογικό λίπασμα καλίου, κάθε 20 μέρες για να βοηθήσεις οι καρποί να γίνουν μεγαλύτεροι. Δες περισσότερες πληροφορίες για καλλιέργεια πεπονιού στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ηλιας 8 Μαΐου 2018

Καλησπερα Κωστα, αν σε ενα κομμάτι του κήπου που δεν εχει φυτά ,σκαψω και ρηξω μεσα τις πρώτες ύλες που αναφέρεις παραπανω Και κανω και την διαδικασία του ανακατέματος και συμπληρώνοντας και πρώτες ύλες οποτε εχω, θα δουλέψει καθολου ως προς την ενίσχυση του χώματος;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 12 Μαΐου 2018

  Γεια σου Ηλία! Η ενσωμάτωση των υλικών απευθείας στο χωράφι μπορεί να γίνει και θα αποσυντεθεί σταδιακά σε οργανική ουσία και θρεπτικά στοιχεία. Βέβαια η αποσύνθεση θα καθυστερήσει αρκετά αλλά ο εμπλουτισμός θα επιτευχθεί ώστε να μπορέσεις να φυτέψεις στον κήπο σου, την επόμενη χρονιά.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΛΡΞΑΝΔΡΑ ΧΑΤΖΗ 7 Μαρτίου 2018

Ήθελα να μου πείτε αν μπορώ να ρίξω στον κομποστοποιητή τις ελιες που επειδή δεν τις μαζέψαμε έχουν πέσει.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 10 Μαρτίου 2018

  Γεια σου Αλεξάνδρα. Μπορέις να βάλεις ελιές στον κομποστοποιητή αλλά μέχρι ένα ποσοστό του όγκου του (περίπου 10%) γιατί υπάρχει κίνδυνος να γίνει πολύ όξινο το μείγμα σου λόγω των λιπαρών οξέων που περιέχει ο καρπός της ελιάς.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΟΣ 12 Ιανουαρίου 2018

γιατι αποκλεισατε την κοπρια απο κοτες;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 13 Ιανουαρίου 2018

  Καλημέρα Τάσο! Η κοπριά από κότες περιέχει υψηλή συγκέντρωση αμμωνιακών αλάτων που ίσως δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή ζύμωση του κομπόστ. Αν πάντως έχες κοπριά από κότες θα σου πρότεινα πρώτα να ζυμωθεί ξεχωριστά και να είναι καλά χωνεμένη και σε δεύτερη φάση να την προσθέσεις στο κομπόστ σε μικρή ποσότητα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νίκος Καρατζάς 22 Αυγούστου 2017

Μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο υλικό η κάτι τέλος πάντων , ώστε να επιταχύνουμε την κομποστοποίηση. Επίσης θέλω να ρωτήσω αν χρειάζεται νερό και σκοτάδι. Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 23 Αυγούστου 2017

  H διαδικασία της κομποστοποίησης μπορεί να επιταχυνθεί με την προσθήκη ειδικών σκευασμάτων και μικροοργανισμών, καθώς και σκουληκιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, σε γεωπονικά καταστήματα. Επίσης, η κομποστοποίηση επιταχύνεται σε σκοτεινό περιβάλλον. Τέλος, σχετικά με την υγρασία, αν είναι πολύ ξερά τα υλικά μας, τα διαβρέχουμε ενώ αν είναι πολύ υγρά πρέπει να προσθέτουμε ροκανίδι ή ξερά χόρτα ώστε να απορροφηθεί η πλεονάζουσα υγρασία.

  Απάντηση
σχολιαστής
dimitris 31 Ιουλίου 2017

kalimera agapitoi filoi.
tha ithela na rotiso an i ammos thalasis boithai to xoma toy kipoy moy.
sas eyxaristo.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 31 Ιουλίου 2017

  Καλό είναι να βάζουμε ποταμίσια άμμο στον κήπο μας αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καλύτερη αποστράγγιση, όταν το χώμα μας είναι πολύ σφικτό. Δεν συνιστούμε άμμο θαλάσσης, γιατί ίσως δημιουργήσουμε πρόβλημα με αύξηση της αλατότητας στον κήπο μας.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.