εικόνα

10 υλικά κατάλληλα για κομπόστ

Δέκα υλικά για κομπόστ

10 υλικά κατάλληλα για κομπόστ

Ελάτε να φτιάξουμε κομπόστ, το φυσικό λίπασμα και εδαφοβελτιωτικό που προωθεί την ανάπτυξη των φυτών. Το κομπόστ είναι το αποτέλεσμα της κομποστοποίησης, της βιολογικής διεργασίας σαπίσματος των οργανικών υλικών που μας είναι άχρηστα στον κήπο ή στην κουζίνα μας. Η οικιακή κομποστοποίηση μπορεί να γίνει με τον σχηματισμό ενός σωρού στην αυλή του σπιτιού ή μέσα σε ένα κάδο κομποστοποίησης, στον κήπο ή στο μπαλκόνι.

 
Ποια οργανικά υλικά είναι κατάλληλα για τη δημιουργία κομπόστ;
 

Για να φτιάξουμε το δικό μας κομπόστ, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις κατάλληλες πρώτες ύλες. Σας παραθέτουμε τις δέκα βασικές κατηγορίες υλικών που μπορείτε να αξιοποιήσετε για να επιτύχετε γρήγορη και αποτελεσματική κομποστοποίηση:

 

1. Φρέσκα φύλλα, κομμένο γρασίδι, αγριόχορτα που δεν έχουν ώριμους σπόρους.
2. Ξερά φύλλα από φυτά, δέντρα και άχυρα.
3. Κλαδιά δένδρων και θάμνων, αρκεί να έχουν τεμαχιστεί.
4. Στάχτη από φυσικό ξύλο και πριονίδια ξύλου μη εμποτισμένα σε χημικά.
5. Φυτικά υπολείμματα κουζίνας, νωπά ή βρασμένα, που να μην περιέχουν λάδια.
6. Φλούδες από λεμόνια και πορτοκάλια, σε μικρές ποσότητες.
7. Τσόφλια από αυγά.
8. Υπολείμματα καφέ και τσαγιού.
9. Φύκια θάλασσας τεμαχισμένα και ξεπλυμένα.
10. Κοπριά από αιγοπρόβατα και βοοειδή σε μικρή ποσότητα.

 
Ποιες πρώτες ύλες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για δημιουργία κομπόστ;
 

Ακατάλληλες πρώτες ύλες για κομποστοποίηση είναι το κρέας και τα κόκαλα, τα ζωικά παράγωγα, δηλαδή τυριά και αβγά, τα ζωικά λίπη, τα φυτικά έλαια, τα μεταλλικά αντικείμενα, τα πλαστικά αντικείμενα και τα γυάλινα αντικείμενα.
 
Καλή επιτυχία με την κομποστοποίηση!

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (11)

σχολιαστής
dimitris Ιούλιος 31, 2017

kalimera agapitoi filoi.
tha ithela na rotiso an i ammos thalasis boithai to xoma toy kipoy moy.
sas eyxaristo.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 31, 2017

  Καλό είναι να βάζουμε ποταμίσια άμμο στον κήπο μας αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καλύτερη αποστράγγιση, όταν το χώμα μας είναι πολύ σφικτό. Δεν συνιστούμε άμμο θαλάσσης, γιατί ίσως δημιουργήσουμε πρόβλημα με αύξηση της αλατότητας στον κήπο μας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νίκος Καρατζάς Αύγουστος 22, 2017

Μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο υλικό η κάτι τέλος πάντων , ώστε να επιταχύνουμε την κομποστοποίηση. Επίσης θέλω να ρωτήσω αν χρειάζεται νερό και σκοτάδι. Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Αύγουστος 23, 2017

  H διαδικασία της κομποστοποίησης μπορεί να επιταχυνθεί με την προσθήκη ειδικών σκευασμάτων και μικροοργανισμών, καθώς και σκουληκιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, σε γεωπονικά καταστήματα. Επίσης, η κομποστοποίηση επιταχύνεται σε σκοτεινό περιβάλλον. Τέλος, σχετικά με την υγρασία, αν είναι πολύ ξερά τα υλικά μας, τα διαβρέχουμε ενώ αν είναι πολύ υγρά πρέπει να προσθέτουμε ροκανίδι ή ξερά χόρτα ώστε να απορροφηθεί η πλεονάζουσα υγρασία.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΣΟΣ Ιανουάριος 12, 2018

γιατι αποκλεισατε την κοπρια απο κοτες;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιανουάριος 13, 2018

  Καλημέρα Τάσο! Η κοπριά από κότες περιέχει υψηλή συγκέντρωση αμμωνιακών αλάτων που ίσως δημιουργήσουν προβλήματα στην ομαλή ζύμωση του κομπόστ. Αν πάντως έχες κοπριά από κότες θα σου πρότεινα πρώτα να ζυμωθεί ξεχωριστά και να είναι καλά χωνεμένη και σε δεύτερη φάση να την προσθέσεις στο κομπόστ σε μικρή ποσότητα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΑΛΡΞΑΝΔΡΑ ΧΑΤΖΗ Μάρτιος 7, 2018

Ήθελα να μου πείτε αν μπορώ να ρίξω στον κομποστοποιητή τις ελιες που επειδή δεν τις μαζέψαμε έχουν πέσει.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάρτιος 10, 2018

  Γεια σου Αλεξάνδρα. Μπορέις να βάλεις ελιές στον κομποστοποιητή αλλά μέχρι ένα ποσοστό του όγκου του (περίπου 10%) γιατί υπάρχει κίνδυνος να γίνει πολύ όξινο το μείγμα σου λόγω των λιπαρών οξέων που περιέχει ο καρπός της ελιάς.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ηλιας Μάιος 8, 2018

Καλησπερα Κωστα, αν σε ενα κομμάτι του κήπου που δεν εχει φυτά ,σκαψω και ρηξω μεσα τις πρώτες ύλες που αναφέρεις παραπανω Και κανω και την διαδικασία του ανακατέματος και συμπληρώνοντας και πρώτες ύλες οποτε εχω, θα δουλέψει καθολου ως προς την ενίσχυση του χώματος;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 12, 2018

  Γεια σου Ηλία! Η ενσωμάτωση των υλικών απευθείας στο χωράφι μπορεί να γίνει και θα αποσυντεθεί σταδιακά σε οργανική ουσία και θρεπτικά στοιχεία. Βέβαια η αποσύνθεση θα καθυστερήσει αρκετά αλλά ο εμπλουτισμός θα επιτευχθεί ώστε να μπορέσεις να φυτέψεις στον κήπο σου, την επόμενη χρονιά.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.