εικόνα

Αντιμετώπιση ζιζανίων με οικολογικό τρόπο

Αντιμετώπιση ζιζανίων με οικολογικό τρόπο

Αντιμετώπιση ζιζανίων με οικολογικό τρόπο

Όσοι καλλιεργούμε και φροντίζουμε τον λαχανόκηπο ή το χωράφι μας, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τα προβλήματα που προκαλεί η κύπερη, η μολόχα, ο αύγουστος και άλλα ανεπιθύμητα φυτά που ξεφυτρώνουν στις καλλιέργειες, τα ζιζάνια όπως τα αποκαλούμε. Στο σημερινό άρθρο, παρουσιάζουμε φυσικούς οικολογικούς τρόπους για την καταπολέμηση των ζιζανίων, χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον, μέσα στο πλαίσιο της αειφορίας και της οικολογίας.

 

Τι ζημιά προκαλούν τα ζιζάνια στα καλλιεργούμενα φυτά;

 

θα πρέπει να αξιολογήσουμε κάθε φορά αν τα ζιζάνια κάνουν σημαντική ζημιά στην καλλιέργεια μας. Για παράδειγμα, αρκετοί καλλιεργητές εσπεριδοειδών αφήνουν πολλές φορές την οξαλίδα γύρω από τα δέντρα, για να διατηρεί την υγρασία και να μειώνει την παγωνιά τις ξάστερες νύχτες του χειμώνα. Πάντως, η μεγάλη ανάπτυξη ζιζανίων προκαλεί σημαντική απορρόφηση θρεπτικών συστατικών του εδάφους κι αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής. Επιπλέον, αρκετά ζιζάνια προσβάλλονται από τα ίδια έντομα και ασθένειες που προσβάλλουν και τις καλλιέργειες και αποτελούν εστίες μόλυνσης.

 

Πώς αντιμετωπίζουμε οικολογικά τα ζιζάνια;

 

Παρακάτω, αναφέρουμε τις πιο σημαντικές μεθόδους οικολογικής και βιολογικής αντιμετώπισης των ζιζανίων, οι οποίες μπορούν και να συνδυαστούν για να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

 

– Εναλλάσσουμε των καλλιέργειες με κατάλληλα φυτά για χλωρή λίπανση όπως βίκο, κουκιά, αρακά, βρώμη. Η πυκνή σπορά αυτών των καλλιεργειών φέρνει θετικά αποτελέσματα καθώς το δυνατό ριζικό σύστημα των φυτών εμποδίζει την ανάπτυξη των ζιζανίων.
– Καλύπτουμε το έδαφος με φύλλο από μαύρο πλαστικό για την φύτευση του ανοιξιάτικου λαχανόκηπου. Ανοίγουμε τρύπες για να φυτέψουμε μέσα τα σπορόφυτα. Το πλαστικό εμποδίζει τα ζιζάνια να φυτρώσουν.
– Οργώνουμε βαθιά το προηγούμενο καλοκαίρι από τη σπορά ή τη φύτευση, προκειμένου να φέρουμε στην επιφάνεια ρίζες και σπόρους των ζιζανίων που καταστρέφονται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ή από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.
– Θερίζουμε συχνά τα ζιζάνια με χορτοκοπτικό μηχάνημα πριν ή μόλις ανθίσουν και σίγουρα πριν δημιουργήσουν σπόρο.

 

Κι ένα μυστικό για τα ζιζάνια
 
Προσέχουμε και ελέγχουμε σχολαστικά πριν μεταφέρουμε χώμα στον κήπο μας, γιατί με τον τρόπο αυτό μπορεί άθελά μας να μεταφέρουμε αρκετά νέα ζιζάνια.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΓράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.