εικόνα

Φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων αγριόχορτων (ζιζάνια) στον κήπο

Φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων αγριόχορτων (ζιζάνια) στον κήπο

Φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων αγριόχορτων (ζιζάνια) στον κήπο

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Ζιζάνια ονομάζουμε τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα που εμφανίζονται στον κήπο μας παρά τη θέλησή μας, φυτρώνουν δηλαδή εκεί που δεν τα σπέρνουν! Τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα μπορούν να αποτελέσουν ένα διαρκές πρόβλημα στον κήπο και το χωράφι μας εμποδίζοντας τα φυτά μας να αναπτυχθούν. Πολλά ζιζάνια του κήπου, όπως η κύπερη, η οξαλίδα, η μολόχα, ο βέλιουρας και η αγριάδα, φυτρώνουν ανάμεσα στις καλλιέργειες και μας δημιουργούν σημαντικά προβλήματα. Υπάρχουν διάφορα χημικά σκευάσματα με υψηλή δραστικότητα για να ξεράνουμε τα ζιζάνια. Τα φυσικά ζιζανιοκτόνα δεν είναι τόσο ισχυρά, είναι πιο φιλικά για τον κήπο μας και μπορούν να φέρουν αξιόλογα αποτέλεσματα. Ας δουμε λοιπόν, με ποιους φυσικούς τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα, χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον και την υγεία μας.

 

Τι ζημιές προκαλούν τα ζιζάνια στα φυτά του κήπου;

 

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα ζιζάνια δεν κάνουν τόσο σημαντική ζημιά στην καλλιέργεια μας και δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε κάποια επέμβαση. Για παράδειγμα, αρκετοί καλλιεργητές εσπεριδοειδών αφήνουν πολλές φορές την οξαλίδα γύρω από τα δέντρα, για να διατηρεί την υγρασία και να μειώνει την παγωνιά τις ξάστερες νύχτες του χειμώνα. Επίσης, σε καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων σε επικλινή εδάφη, τα αγριόχορτα συγκρατούν το χώμα και εμποδίζουν την διάβρωση από το νερό και τον αέρα. Βέβαια, στις περισσότερες περιπτωσεις καλλιεργειών, η μεγάλη ανάπτυξη των ζιζανίων προκαλεί σημαντική απορρόφηση θρεπτικών συστατικών του εδάφους με αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής. Επιπλέον, αρκετά ζιζάνια προσβάλλονται από τα ίδια έντομα και ασθένειες που προσβάλλουν και τις καλλιέργειες, αποτελώντας σημαντικές εστίες μόλυνσης.

 


Πώς αντιμετωπίζουμε την οξαλίδα
Πώς αντιμετωπίζουμε την οξαλίδα στον κήπο


 

Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης για τα ζιζάνια στον κήπο

 

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για την οικολογική αντιμετώπιση των ανεπιθύμητων αγριόχορτων που μπορούν να συνδυαστούν για να έχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ας δούμε αναλυτικά τις σημαντικότερες φυσικές μεθόδους που χρησιμοποιούμε στην οικολογική και βιολογική γεωργία για την καταπολέμηση των ζιζανίων:

 
Χλωρή λίπανση
 

Εναλλάσσουμε καλλιέργειες με κατάλληλα φυτά για χλωρή λίπανση όπως ο βίκος, τα κουκιά, ο αρακάς και η βρώμη. Η πυκνή σπορά αυτών των καλλιεργειών φέρνει θετικά αποτελέσματα, καθώς το δυνατό ριζικό σύστημα των φυτών εμποδίζει την ανάπτυξη των αγριόχορτων για την επόμενη καλλιεργητική χρονιά.

 
Χρήση μαύρου πλαστικού
 

Καλύπτουμε το έδαφος με φύλλο από μαύρο πλαστικό για την φύτευση του λαχανόκηπου και ανοίγουμε τρύπες για να φυτέψουμε μέσα τα λαχανικά μας. Το πλαστικό καλύπτει το έδαφος και εμποδίζει τα ανεπιθύμητα χόρτα να φυτρώσουν, ενώ τα φυτά μας αναπτύσσονται κανονικά.

 
Καταστροφή ζιζανίων με βαθύ όργωμα
 

Οργώνουμε βαθιά το προηγούμενο καλοκαίρι από τη σπορά ή τη φύτευση, προκειμένου να φέρουμε στην επιφάνεια ρίζες και σπόρους των ζιζανίων που καταστρέφονται από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ή τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα.

 Χρήση χορτοκοπτικού μηχανήματος
 

Θερίζουμε συχνά τα ζιζάνια με χορτοκοπτικό μηχάνημα πριν ή μόλις ανθίσουν και σίγουρα πριν δημιουργήσουν σπόρο.

 
Ροκανίδι και πευκόφλουδα για κάλυψη του εδάφους
 

Καλύπτουμε το χώμα με ροκανίδι ή πευκόφλουδα για να εμποδίσουμε τα ανεπιθύμητα χόρτα χόρτα να φυτρώσουν, καθώς η πευκόφλουδα και το ροκανίδι λειτουργούν ως φυσικά ζιζανιοκτόνα.

 
Βραστό νερό για κάψιμο των ζιζανίων
 

Ρίχνουμε βραστό νερό πάνω στο φύλλωμα νεαρών αγριόχορτων για να μαραθούν και να ξεραθούν.

 


Πευκόφλουδα, χρήσεις στην κηπουρική
Πευκόφλουδα, χρήσεις στην κηπουρική


 

Φυσικό ζιζανιοκτόνο για την αντιμετώπιση των αγριόχορτων

 

Για την αντιμετώπιση διάφορων αγριόχορτων που αναπτύσσονται στον κήπο μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία οικολογική συνταγή με ξύδι, πράσινο σαπούνι και οινόπνευμα. Το συγκεκριμένο σκεύασμα λειτουργεί μόνο με την επαφή στο φύλλωμα των φυτών και δίνει λύση όσον αφορά το υπέργειο μέρος τους, «καίγοντας» τα φύλλα των αγριόχορτων.
 
Υλικά
 
4 κουταλιές της σούπας ξύδι
1 κουταλιά της σούπας οινόπνευμα
1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι
1 λίτρο νερό
 
Εφαρμογή
 
Βάζουμε 4 κουταλιές της σούπας ξύδι, 1 κουταλιά της σούπας οινόπνευμα και 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο καυτό νερό και το ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Στη συνέχεια ψεκάζουμε το πάνω μέρος του φυλλώματος των ανεπιθύμητων χόρτων, κάνοντας μία καλή διαβροχή για να τα ξεράνουμε. Προτιμούμε να γίνεται ο ψεκασμός τις μεσημεριανές ώρες που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες για να επιτύχουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της εφαρμογής μας.

 


Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας


 

Κι ένα μυστικό για την φυσική καταπολέμηση των ζιζανίων

 

Αν θέλουμε να προσθέσουμε χώμα από άλλο χωράφι στον κήπο μας, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μεταφοράς ζιζανίων που θα παραμείνουν στον κήπο μας. Πριν πάρουμε χώμα, καλό είναι να ελέγχουμε σχολαστικά το χωράφι που έχει γίνει εκσκαφή, καθώς και τα διπλανά χωράφια, για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί από αγριόχορτα που μπορεί να μεταφερθούν με το χώμα στον κήπο μας.

 
 

Περισσότερα άρθρα για την προστασία των φυτών

 
Τι είναι η χλωρή λίπανση
Πευκόφλουδα, χρήσεις στον κήπο
Αντιμετώπιση της οξαλίδας στον κήπο
Αντιμετώπιση της κύπερης στον κήπο
Πως χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου
Πως χρησιμοποιούμε τη μαγειρική σόδα στα φυτά του κήπου μας
Πως χρησιμοποιούμε το ξύδι στα φυτά του κήπου
Πώς χρησιμοποιούμε τη στάχτη στον κήπο
3 τρόποι για προστασία των φυτών μας με φυσικά υλικά
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των μυρμηγκιών στον κήπο
Πώς αντιμετωπίζουμε τα σαλιγκάρια στον κήπο
Πώς αντιμετωπίζουμε τις βρωμούσες στον κήπο
Κατιφές και βασιλικός για προστασία στον λαχανόκηπο
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.A.

Farma-chem


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
Γιωτα 13 Αυγούστου 2020

Έχω Κυπαρισσία για φράχτη 14 Χρόνια έχουν αρχίσει να ξεραίνονται Και σκέφτομαι να τα ανανεώσω σιγά σιγά .Τι μου προτείνετε ;

Απάντηση
σχολιαστής
Μαιρη 15 Ιουνίου 2020

Σκεφτομαι να σπειρω τριφυλλακι στον κηπο ή γκαζον..εχω κανει βαθυ οργωμα κ με τσουγκρανα απομακρυνα πετρες κ ριζες που υπηρχαν…τωρα για περιπου βαθος 10εκατοστων υπαρχει «καθαρο» χωμα…τι μπορω να κανω σε αυτη τη φαση για να απομακρυνω σπορους κλπ απο ζιζανια?να καλυψω με γεωυφασμα για καποιες μερες η να ψεκασω με καποιο φαρμακο για να γινει απολυμανση?

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Ιουνίου 2020

    Καλησπέρα Μαίρη. Θα ήταν καλύτερο να κάνεις ηλιοαπολύμανση του χώματος μέσα στον Αύγουστο που έχει υψηλές θερμοκρασίες και να φυτέψεις το τριφυλλάκι μέσα στον Σεπτέμβριο. Βάζουμε για 20 μέρες, μέ ένα χοντρό διαφανές νάυλον πλαστικό και καλύπτουμε το χώμα αφού το έχουμε πρώτα ποτίσει καλά. Με αυτό τον τρόπο γίνεται απολύμανση και καταστρέφονται οι σπόροι των ανεπιθύμητων χόρτων (ζιζανίων).

    Απάντηση
σχολιαστής
Μαιρη 7 Ιουνίου 2020

Καλημέρα σας.ξεριζωνω τα αγριόχορτα στον κήπο μου και καλύπτω την λεκάνη αποστράγγισης των μυοπορων και των ελιών για να μην στεγνώνει το χώμα τώρα το καλοκαίρι. είναι λάθος? τους κανει κακο?
Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Έλσα 17 Απριλίου 2020

Στο κήπο μου έχω φυτέψει τριφύλλι και κάθε τρεις και λίγο εμφανίζεται αγριάδα με αποτέλεσμα να χάνεται το τριφιλι. Ραντισα με ένα οικολογικό φάρμακο αλλά τίποτε, ψάχνω λοιπόν να βρω τρόπους για την καταπολέμηση της αγριάδας χωρίς να κάνω ζημιά στο τριφιλι. Θα ήθελα τη συμβουλή σας.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.