Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα

Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα

Κάθε φορά που μεταφυτεύουμε τα φυτά μας σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, αναρωτιόμαστε τι φυτόχωμα να χρησιμοποιήσουμε για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη, ανθοφορία και πλούσια παραγωγή καρπών. Το φυτόχωμα είναι ένα μίγμα υλικών που χρησιμοποιούμε ως υπόστρωμα για να καλλιεργήσουμε φυτά σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, καθώς και για να βελτιώσουμε το χώμα κατά την φύτευση στο έδαφος. Βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία φυτοχώματος είναι η τύρφη, η κοπριά, το κομπόστ, ο περλίτης, η ελαφρόπετρα καθώς και το λίπασμα.

Στο εμπόριο, συναντάμε πολλούς τύπους φυτοχωμάτων που περιέχουν διάφορες συνθέσεις μιγμάτων, καθώς ορισμένα είδη φυτών απαιτούν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά φυτοχώματος για να έχουν καλή ανάπτυξη και ανθοφορία. Η πιο διαδεδομένη κατηγορία είναι το φυτόχωμα γενικής χρήσης, ένω ένας βασικός διαχωρισμός γίνεται σε φυτόχωμα για φυτά εξωτερικού χώρου και φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου. Επίσης, υπάρχουν πιο εξειδικευμένα φυτοχώματα, όπως φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά, φυτόχωμα για κηπευτικά, φυτόχωμα για αρωματικά φυτά, φυτόχωμα για κάκτους και φυτόχωμα για δημιουργία σπορείου. Ας δούμε αναλυτικά τις προδιαγραφές των φυτοχωμάτων που επιλέγουμε σε κάθε περίπτωση για να έχουμε υγιή φυτά στις γλάστρες του μπαλκονιού και του κήπου μας.

Διαφήμιση

1. Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τα καλλωπιστικά φυτά;

Τα καλλωπιστικά φυτά είναι μία πολύ μεγάλη κατηγορία που περιλαμβάνει πλήθος φυτών που έχουν διαφορετικές ανάγκες σε τύπο εδάφους, σε ανάγκες θρεπτικών συστατικών και σε υγρασία και επομένως σε αρκετές περιπτώσεις θα χρειαστούν διαφορετικού τύπου φυτοχώματος.

Τα οξύφιλα φυτά, όπως η γαρδένια, η ορτανσία, η καμέλια, η αζαλέα και τα ροδόδεντρα ευδοκιμούν σε έδαφος με χαμηλό pH (4,5-5), γι’ αυτό είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε εξειδικεύμενο φυτόχωμα τέτοιου τύπου.

 • Φυτόχωμα για ανθοφόρα φυτά 

Τα ανθοφόρα φυτά χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν και να μας δώσουν πολλά λουλούδια, γι’ αυτό προτιμάμε φυτόχωμα τους που περιέχει και λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης πλούσιο σε φώσφορο και κάλιο, το οποίο θα καλύψει τις αρχικές ανάγκες των φυτών σε θρεπτικά συστατικά.

 • Φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου 

Τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται εξειδικευμένο φυτόχωμα που να συγκρατεί περισσότερη την υγρασία λόγω των πιο ζεστών συνθηκών στις οποίες αναπτύσσονται.

 • Φυτόχωμα για κάκτους και παχύφυτα 

Οι κάκτοι και τα παχύφυτα χρειάζονται πολύ καλή αποστράγγιση στο χώμα για να απομακρύνεται το περιττό νερό και να μη σαπίσουν οι ρίζες τους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέγουμε εξειδικευμένο φυτόχωμα που να περιέχει αρκετή άμμο.

 • Φυτόχωμα για ορχιδέες 

Η ορχιδέα ευδοκιμεί σε εδαφικό υπόστρωμα με πευκόφλουδα για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό της σύστημα, καθώς στο φυσικό περιβάλλον βρίσκεται πάνω σε κορμούς δέντρων.

5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα
5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

2. Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τα λαχανικά;

Μπορούμε να φτιάξουμε ένα υπέροχο λαχανόκηπο στο μπαλκόνι του σπιτιού μας και να καλλιεργήσουμε ντομάτα σε γλάστρα, αγγουριά σε γλάστρα, πιπεριά σε γλάστρα, καθώς και πολλά άλλα λαχανικά. Το φυτόχωμα για λαχανικά, μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο, τοποθετώντας το στον λάκκο φύτευσης κατά τη φύτευση των κηπευτικών μας. Οι καλλιέργειες των κηπευτικών χρειάζονται μεγάλες ποσότητες θρεπτικών συστατικών καθώς αναπτύσσονται και δίνουν την καρποφορία τους. Επιλέγουμε, λοιπόν, φυτόχωμα που περιέχει μεγάλο ποσοστό σε μαύρη τύρφη και να είναι ενισχυμένο με οργανική ουσία, να περιέχει δηλαδή κομπόστ και κοπριά, καθώς και βιολογικό λίπασμα. Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φυτόχωμα για σπορείο κηπευτικών, θα πρέπει να έχει σχετικά χαμηλό pH (5-5,5), ώστε να αποφύγουμε την ανάπτυξη ασθενειών στα σπορόφυτα.

Πως επιλέγουμε γλάστρες για τα φυτά
Πώς επιλέγουμε γλάστρες για τα φυτά

3. Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για αρωματικά φυτά και βότανα;

Στο μπαλκόνι του σπιτιού μας μπορούμε να φτιάξουμε και ένα υπέροχο βοτανόκηπο φυτεύοντας αρωματικά φυτά σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Τα αρωματικά φυτά χρειάζονται φυτόχωμα που να διαθέτει καλή αποστράγγιση και καλό αερισμό του ριζικού συστήματος για να μην παρουσιάσουν σαπίσματα στις ρίζες. Η καλή στράγγιση του νερού και ο αερισμός, στα φυτοχώματα που προμηθευόμαστε, επιτυγχάνεται με την προσθήκη περλίτη και ελαφρόπετρας σε κατάλληλη αναλογία. Επίσης, τα αρωματικά φυτά χρειάζονται σχετικά μικρή ποσότητα θρεπτικών συστατικών, κυρίως αζώτου, που εξασφαλίζεται όταν το φυτόχωμα περιέχει κομπόστ και κοπριά.

4. Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για καρποφόρα δέντρα σε γλάστρα;

Στο μπαλκόνι μας μπορούμε να φυτέψουμε διάφορα καρποφόρα δέντρα και να έχουμε λεμονιά σε γλάστρα, πορτοκαλιά σε γλάστρα, μανταρινιά σε γλάστρα κουμκουάτ σε γλάστρα, μπανανιά σε γλάστρα καθώς και πολλά άλλα. Για την περίπτωση των καρποφόρων δέντρων μπορούμε να προμηθευτούμε ειδικό φυτόχωμα για καρποφόρα δέντρα. Εναλλακτικά μπορούμε να προμηθευτούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, αρκετά γόνιμο, με μεγάλη περιεκτικότητα σε μαύρη τύρφη, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία που να περιέχει λίπασμα με σίδηρο. Σε κάθε περίπτωση, το φυτόχωμα για καρποφόρα δέντρα, πρέπει να περιέχει και περλίτη για να εξασφαλίζει καλό αερισμο και αποστράγγιση του νερού.

Τι είναι η τύρφη και πώς την χρησιμοποιούμε
Τι είναι η τύρφη και πώς τη χρησιμοποιούμε

5. Πώς φτιάχνουμε το δικό μας φυτόχωμα;

Μπορούμε εύκολα και οικονομικά να φτιάξουμε το δικό μας φυτόχωμα γενικής χρήσης χρησιμοποιώντας χώμα από τον κήπο μας. Χρησιμοποιήσουμε επιφανειακό χώμα από τον κήπο μας (κηπόχωμα), που παίρνουμε από βάθος μέχρι 20 εκατοστά. Η επιφανειακή στρώση του χώματος είναι αρκετά αφράτη και γόνιμη σε σχέση με το χώμα από τα βαθύτερα στρώματα. Στη συνέχεια, μπορούμε να προσθέσουμε κομπόστ από φυτικά υλικά του κήπου και την κουζίνα μας που περιέχουν αρκετή οργανική ουσία. Αν έχουμε και εύκολη προσβαση σε χωνεμένη κοπριά από ζώα που εκτρέφουμε, μπορούμε να τηναξιοποιήσουμε στα μίγματα φυτοχώματος που θα φτιάξουμε. Επίσης, στα μίγματα μας, απαραίτητη είναι και η ύπαρξη περλίτη για τον καλύτερο αερισμό και την αποστράγγιση του υποστρώματος των φυτών που θα φυτέψουμε.

 • Σπιτικό φυτόχωμα γενικής χρήσης 

Μια εύκολη και πρακτική συνταγή για να φτιάξουμε το δικό μας φυτόχωμα εξωτερικού χώρου, γενικής χρήσης, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τις γλάστρες των λουλουδιών μας, είναι δημιουργώντας ένα μίγμα που περιέχει 70% κηπόχωμα, 15% κομπόστ και 15% περλίτη.

 • Σπιτικό φυτόχωμα για κηπευτικά 

Για τον λαχανόκηπο, μπορούμε να φτιάξουμε βιολογικό φυτόχωμα εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά, ιδανικό για καλλιέργεια κηπευτικών, ώστε να έχουν καλή ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή, χρησιμοποιώντας 50% κηπόχωμα, 30% κοπριά, 10% κομπόστ και 10% περλίτη.

Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα
Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα

6. Κι ένα μυστικό για τα φυτοχώματα

Τα καλής ποιότητας φυτοχώματα είναι αποστειρωμένα και έχουν υποστεί κατάλληλη απολύμανση προκειμένου να μην έχουμε την εξάπλωση ανεπιθύμητων χόρτων (ζιζανίων) και διαφόρων ασθενειών που προσβάλλουν τα φυτά.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση
Compo

Σχόλια (26)

 1. Κωστας
  03/10/2023

  Γεια σου Κώστα!
  Θα ήθελα τη συμβουλή σου σε παρακαλώ!
  Από εργασίες(βαριές) στην αυλή έχω πολύ χώμα από βάθος γύρω στα 4-5 μέτρα. Θα το χαρακτήριζα σκληρό και είναι σχεδόν άσπρο(πολύ ανοιχτό).
  θα μπορούσα να το επεξεργαστώ για να το χρησιμοποιήσω ή μήπως θα πρέπει να μείνει κάποια χρόνια έτσι?

  • Μπορείς να ενσωματώσεις κοπριά κα κομπόστ για να βελτιώσεις την ποιότητα και τη γονιμότητα του ώστε να το καλλιεργήσεις άμεσα.

 2. ΞΑΝΘΗ ΜΑΡΑ
  15/03/2023

  Καλησπέρα! Σε 3 μεγάλα βαρ΄έλια (90υψοςΧ60διάμετρο) υπάρχουν φυτά περίπου 40 ετών (γαρδένια, καμέλια, τριανταφυλλιά) που χρειάζεται να μεταφυτευτούν. Είναι αρκετά ογκώδη και οι ρίζες τους έχουν φτάσει στον πάτο του βαρελιού. Πως μπορώ να το χειριστώ; Σας ευχαριστώ

  • Θα κλαδέψεις αρκετά το φύλλωμα πριν κάνεις την μεταφύτευση. Η μεταφύτευση θα γίνει μαζί με μπάλα χώματος από την προηγούμενη γλάστρα και θα φροντίσεις να κόψεις ελαφρά τις άκρες των ριζών για να ανανεωθούν.

 3. Χαράλαμπος
  01/12/2022

  Καλημέρα! Εάν είχατε μια γλάστρα με μίλι και κομπόστ φυτικό τι αναλογίες θα βάζατε

 4. Αντώνης
  11/03/2021

  Καλημέρα! Έβαλα σε φυτά εσωτερικού χώρου χώμα το οποίο έγραφε πάνω “Φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου”. Όμως μετά παρατήρησα οτι κάποια φυτά γέμισαν μυγάκια και έψαξα στα συστατικά του χώματος και έγραφε “απο φυτικές και ζωικές ύλες, απαλλαγμένο απο παθογόνους μικροοργανισμούς”. Υπάρχει περίπτωση οι ζωικές ύλες να είναι υπεύθυνες για τα μυγάκια; Αν ναι, τι μπορώ να κάνω; Θα χρειαστεί να αλλάξω το χώμα απο όλες τις γλάστρες;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

  • Καλησπέρα Αντώνη. Υπάρχει πιθανότητα τα μυγάκια να μαζεύονται στην οργανική ουσία του φυτοχώματος. Καλό είναι να αλλάξεις χώμα ή να προσέχεις τουλάχιστον να μην ποτίζεις υπερβολικά.

 5. ΧΡΥΣΟΥΛΑ
  19/10/2020

  Καλησπέρα
  θα ήθελα να ρωτήσω αν το φυτόχωμα θα πρέπει να αναμιγνύεται με χώμα από τον κήπο (απλό) ή να το χρησιμοποιούμε ατόφιο όταν θέλουμε να κάνουμε μεταφύτευση σε γλάστρα.

  • Καλησπέρα Χρυσούλα. Όταν κάνουμε μεταφύτευση σε γλάστρα, συνήθως χρησιμοποιούμε αυτούσιο το φυτόχωμα που προμηθευτήκαμε. Βέβαια, αν το φυτόχωμα είναι πολύ ελαφρύ, μπορούμε να το ανακατέψουμε με επιφανειακό κηπόχωμα για να το κάνουμε πιο συνεκτικό. Αυτό ειδικά όταν έχουμε μεγάλες γλάστρες και ζαρντινιέρες, προσφέρει και οικονομία.

 6. Θεανώ
  08/05/2020

  Καλησπέρα σας, θέλω να μεταφυτεύσω ένα φυτό κληματιδας σε γλάστρα. Διάβασα πως το συγκεκριμένο φυτό δεν αγαπά τα όξινα εδάφη. Τα περισσότερα φυτοχωματα που βρίσκω στην αγορά είναι ελαφρώς όξινα. Πώς θα μπορούσα να μετατρέψω το χώμα σε πιο αλκαλικό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Καλησπέρα Θεανώ. Μπορείς να προσθέσεις λίγο ασβέστιο για να κάνεις το χώμα λίγο πιο αλκαλικό αν και τα γενικής χρήσης φυτοχώματα που κυκλοφορούν στην αγορά μπορούν να ανταποκριθούν στην φύτευση της κλιματίδας.

 7. Φωτεινή
  08/05/2020

  Καλησπέρα ποιο φυτόχωμα είναι κατάλληλο για ανθοφόρα φυτά;

  • Καλησπέρα Φωτεινή. Επέλεξε φυτόχωμα που είναι εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά και λίπασμα για να εξασφαλίσουν τα φυτά σου πλούσια ανθοφορία.

 8. Κωνσταντίνα
  20/04/2020

  Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά! Τι φυτόχωμα είναι πιο κατάλληλο για μεταφύτευση κουκουτσιού αβοκάντο που έχει πετάξει μικρό κορμό από γυάλινο δοχείο στην 1η του γλάστρα; Σας ευχαριστώ πολύ! Να είστε πάντα καλά

  • Καλησπέρα Κωνσταντίνα. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φυτόχωμα γενικής χρήσης αρκεί περιέχει περλίτη για να έχει καλή αποστράγγιση.

   • Κωνσταντίνα
    20/04/2020

    Ευχαριστώ πάρα πολύ!!! Να είστε καλά με υγεία!

  • Μιχαέλα
   05/07/2022

   Καλημέρα σας, γνωρίζεται να μου πείτε γιατί όταν ποτίζω τις γλάστρες μου ,ενώ ρίχνω σχετικά άφθονο νερό , το χώμα βρέχεται μόνο επιφανειακά ,κ όχι στο βάθος ? Δλδ άμα το σκαλίσω , βλέπω ότι είναι στεγνό !! Σας ευχαριστώ πολύ !!

   • Καλημέρα Μιχαέλα. Πιθανότατα, χώμα έχει κάνει κρούστα στην επιφάνεια του. Μπορείς να προσθέτεις περλίτη στο χώμα για να συγκρατεί περισσότερο νερό.

 9. Γιοργος
  15/04/2020

  Από τις πληροφορίες σας αρχίζω να κάνω τον μπαξέ μου πολύ χρήσιμες πληροφορίες ένα μεγάλο ευχαριστώ

 10. Αργυρώ
  25/04/2019

  Αν περισέψει φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ένα χρόνο μετά ή περισσότερο; Έχοντας βέβαια τη σακούλα κλειστή και σε σκοτεινό μέρος. Τα θρεπτικά συστατικά θα είναι εντάξει για τα φυτά;

  • Καλησπέρα Αργυρώ. Βεβαίως, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το φυτόχωμα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απώλειας τηων θρεπτικών συστατικών.

   • Αργυρώ
    27/04/2019

    Πολύ ωραία. Να ‘στε καλά!

 11. Φρανια Ταυλικου
  21/04/2019

  Σας ευχαριστουμε πολυ !

 12. Litsa
  04/01/2018

  Σας ευχαριστούμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *