εικόνα

Το κλάδεμα της βερικοκιάς

Κλάδεμα βερικοκιάς

Το κλάδεμα της βερικοκιάς

Η βερικοκιά χρειάζεται κλάδεμα κάθε χρόνο για να τη βοηθήσουμε να παράγει λαχταριστά βερίκοκα. Το κλάδεμα της βερικοκιάς αποτελεί βασικό καλλιεργητικό παράγοντα για το συνδυασμό καλής ανάπτυξης του δέντρου και επίτευξης ικανοποιητικής παραγωγής. Κατάλληλη εποχή κλαδέματος της βερικοκιάς είναι η περίοδος μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία της βερικοκιάς. Ας κλαδέψουμε, λοιπόν, τις βερικοκιές μας ακολουθώντας μερικές χρήσιμες συμβουλές για μεγαλύτερη επιτυχία στην καλλιέργεια της.

 

Ποιοι είναι οι βασικοί τύποι κλαδέματος της βερικοκιάς;

 

Η βερικοκιά χαρακτηρίζεται από ζωηρότητα στη βλάστηση και πρέπει να κλαδεύεται κάθε χρόνο την κατάλληλη εποχή. Το κλάδεμα της βερικοκιάς διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης και σε κλάδεμα καρποφορίας. Το κλάδεμα διαμόρφωσης στις βερικοκιές αφορά το σχήμα που θα δώσουμε στα νεαρά δέντρα, ενώ το κλάδεμα καρποφορίας γίνεται κάθε χρόνο στα μεγάλα δέντρα βερικοκιάς και αποσκοπεί στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων.

 

Τι περιλαμβάνει το κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δέντρα βερικοκιάς;

 

Το κλάδεμα διαμόρφωσης των νεαρών δενδρυλλίων βερικοκιάς θα πρέπει να γίνεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και με ελαφρές επεμβάσεις, γιατί έτσι οι βερικοκιές μπαίνουν νωρίτερα σε καρποφορία. Σε ερασιτεχνικούς κήπους, η βερικοκιά διαμορφώνεται συνήθως σε κυπελλοειδές σχήμα, με 3 κύριους βραχίονες που σχηματίζουν γωνία 50-60 μοιρών με τον κορμό. Κάθε βραχίονας, φέρει δυο καλά σχηματισμένους κλάδους, ο πρώτος σε απόσταση 40-50 εκατοστά από τη βάση και ο δεύτερος 60-80 εκατοστά, σε αντίθετη κατεύθυνση από τον πρώτο. Σε επαγγελματικές καλλιέργειες, συναντάμε το σχήμα της αμφίπλευρης παλμέττας, όπου αποτελείται από τον κεντρικό βλαστό που αφήνεται ακλάδευτος και από πλάγιους βλαστούς οι οποίοι διαμορφώνονται προς τη γραμμή φύτευσης των δέντρων, σε ελεύθερη διάταξη ως προς το ύψος.

 

Τι περιλαμβάνει το κλάδεμα καρποφορίας της βερικοκιάς;

 

Η βερικοκιά δίνει πλουσιότερη και πυκνότερη ανθοφορία και καρποφορία πάνω σε μικρούς βλαστούς μήκους 3-5 εκατοστών (τα λεγόμενα λογχοειδή ή μπουκέτα Μαίου) με παραγωγική ζωή 3-4 χρόνια και λιγότερη και αραιότερα καρποφορία σε νέους σχηματισμένους ετήσιους βλαστούς. Το κλάδεμα καρποφορίας στις βερικοκιές, αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Αυτό γίνεται με αποκοπή των παλαιότερων κλάδων και των ξερών κλάδων, καθώς και τη σύντμηση κλάδων που λυγίζουν προς το έδαφος για να επιτευχθεί ορθόκλαδη βλάστηση. Παράλληλα, για την εξασφάλιση καλής παραγωγής, καθοριστικός παράγοντας είναι η εξασφάλιση ικανοποιητικού φωτισμού και αερισμού στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων. Τέλος, σημαντικό είναι η διατήρηση του δέντρου σε σχετικά χαμηλό ύψος ώστε να διευκολύνεται η συγκομιδή των καρπών.

 

Και ένα μυστικό για το κλάδεμα της βερικοκιάς

 

Μετά το κλάδεμα της βερικοκιάς, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα ολόκληρο το δέντρο της βερικοκιάς ενώ παράλληλα αλείφουμε με πάστα κλαδέματος τις μεγάλες τομές των κλαδιών, για να τις προστατέψουμε από προσβολή μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών. Επίσης, απολυμαίνουμε τα εργαλεία κλαδέματος σε διάλυμα χλωρίνης 2%, κατά το κλάδεμα από το ένα δέντρο στο άλλο, για να μην μεταφέρουμε μολύσματα των ασθενειών.

 

Περισσότερα κλαδέματα

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες για την καλλιέργεια βερικοκιάς καθώς και χρήσιμες συμβουλές για το κλάδεμα περισσότερων καρποφόρων δέντρων στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει για:
 
Το κλάδεμα της ροδιάς
Το κλάδεμα της αμυγδαλιάς
Το κλάδεμα της αχλαδιάς
Το κλάδεμα της συκιάς
Το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς
Το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς
Το κλάδεμα της δαμασκηνιάς
Το κλάδεμα της ροδακινιάς
Το κλάδεμα της λεμονιάς
Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς
Το κλάδεμα της μανταρινιάς

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
Γκαβογιαννη Παυλινα 24 Μαΐου 2019

Θελω να ρωτησω γιατι δεν βγαζει κανενα βερικοκο η βερικοκια μου ενω ειναι φουντωμενη απο φυλλα

Απάντηση
σχολιαστής
Αγγελοπουλος Νικος 28 Ιανουαρίου 2018

Εχω αναλογο προβλημα με της Κας Νεφελης..
Η βερυκοκια μου ειναι πεντε ετων (διαμορφωμενη κυπελλοειδως) πολυ ευρωστη,περι τα τεσσερα μετρα υψος,σε πολυ ευηλιο (και στραγγιστικο ) μερος !Μου εδωσε ομως ολα κι ολα δυο βερυκοκα περσι– πολυ μεγαλα και ευγεστα!.
Και ενω βγαζει πολλα ανθη τελικα κρατει ελαχιστα!…
Το μονο που υποψιαζομαι ειναι οτι το χωμα ειναι πολυ φτωχο και χρειαζεται καποια–μετρημενη βεβαιως–λιπανση!
Εχετε να προτεινετε κατι ???

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 3 Φεβρουαρίου 2018

  Αγαπητέ Νίκο, είναι σίγουρα καλό να εμπλουτίσεις το φυτό σου με θρεπτικά συστατικά και γι’ αυτό θα ήταν καλό να προσθέσεις πλήρες βιολογικό λίπασμα, ενσωματώνοντας το στο έδαφος, αυτή την εποχή. Μπορείς να επαναλάβεις την προσθήκη λιπάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο στα τέλη της άνοιξης για να ενισχύσεις την καρποφορία. Επίσης, ο ψεκασμός με εκχύλισμα φυκιών λίγο πριν την άνθιση μπορεί να βοηθήσει στην καρπόδεση της βερικοκιάς. Τέλος, θα πρέπει να κλαδέψεις τη βερικοκιά με σύντμηση των κλάδων όπως αναφέρουμε και στο άρθρο. Δες περισσότερες πληροφορίες για την φροντίδα βερικοκιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νεφέλη Χριστίδου 16 Ιανουαρίου 2018

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και να σας συγχαρώ για τις τόσες κατατοπιστικές πληροφορίες που μας δίνετε για τα φυτά του κήπου μας.
Εχω στον κήπο μου μια βερικοκιά 7-8 ετών. Οι καρποί της είναι μέτριοι σε μέγεθος, εξαιρετικά γευστικοί και έντονα αρωματικοί. Τα τελευταία 4 χρόνια δεν ανθίζει, παρά ελάχιστα και κατά συνέπεια δεν καρποφορεί. Κατά τα μέσα του Μάρτη αντί να ανθίσει, γεμίζει καινούργια φυλλαράκια και ελάχιστα, σχεδόν καθόλου άνθη.
Να προσθέσω ότι έως πέρση το Γενάρη δεν είχε κλαδευτεί ποτέ και είχε πάρει αρκετό ύψος. Όντες απελπισμένοι, αποφασίσαμε με το σύζυγό μου να την κλαδέψουμε. Κόψαμε περίπου το ένα τρίτο από το ύψος των κλαδιών της και αφαιρέσαμε εντελώς κάποια εσωτερικά ώστε να μπαίνει ακόμα περισσότερο ο ήλιος.
Περίμενα με αγωνία το Μάρτη να δω πώς θα συμπεριφερθεί. Προς μεγάλη μου απογοήτευση δεν άλλαξε τίποτα. Πάλι γέμισε φύλλα και έβγαλε ελάχιστα άνθη. Πέταξε δε αρκετούς καινούργιους βλαστούς που έχουν πάρει πολύ μεγάλο ύψος. Σημειώνω ότι στην περιοχή που μένω υπάρχουν άλλες τρεις βερικοκιές σε κοντινά σπίτια οι οποίες ανθίζουν και καρποφορούν κανονικά.
Θα παρακαλούσα θερμά, εφόσον είναι εφικτό, για τις πολύτιμες συμβουλές σας σχετικά.
Με εκτίμηση,
Νεφέλη

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 20 Ιανουαρίου 2018

  Νεφέλη ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Καταρχήν, είναι σημαντικό η βερικοκιά να καλλιεργείται σε ηλιοφανείς θέσεις και να φυτεύεται σε βαθιά γόνιμα εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση. Σχετικά με το κλάδεμα της βερικοκιάς, έκανες πολύ σωστά και την κλάδεψες για να την βοηθήσεις στην καρποφορίας. Ίσως να έκανες πιο αυστηρό κλάδεμα κι αυτό να προκάλεσε μεγαλύτερη βλαστική ανάπτυξη. Ίσως να την παραποτίζεις ή να έκανες υπερβολική αμμωνιακή λίπανση που προκάλεσε κι αυτή μεγάλη ανάπτυξη φυλλώματος.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ελισάβετ Μιχαήλ 10 Ιανουαρίου 2018

Πως θα προστατέψουμε τη βερυκοκκιά από τα βλαβερά έντομα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 13 Ιανουαρίου 2018

  Θα σου πρότεινα Ελισάβετ, στις αρχές τη άνοιξης να ψεκάσεις την βερικοκιά με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού για την πρόληψη από διάφορα έντομα που προσβάλλουν την βερικοκιά. Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να προστατεύσεις τη βερικοκιά στα τέλη της άνοιξης από το έντομο της καρπόκαψας, που προσβάλλει τα βερίκοκα που σκουληκιάζουν και πέφτουν πρόωρα ή υποβαθμίζονται ποιοτικά και είναι ακατάλληλα για φάγωμα. Για να αντιμετωπίσουμε την καρπόκαψα, ψεκάζουμε με οικολογικά σκευάσματα βάκιλου Θουριγγίας και φυσικής πυρεθρίνης.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.