εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για τη συκιά

Συμβουλές φροντίδας για τη συκιά

Συμβουλές φροντίδας για τη συκιά

Η συκιά είναι από τα αγαπημένα καρποφόρα δένδρα που τα συναντάμε παντού στην ελληνική ύπαιθρο. Η συκιά είναι ένα δέντρο που ευδοκιμεί εύκολα, χωρίς πολλές καλλιεργητικές φροντίδες και απαιτήσεις στο χωράφι μας. Είναι φυλλοβόλο δέντρο που φθάνει συνήθως τα τέσσερα εως πέντε μέτρα σε ύψος και ζει για αρκετές δεκαετίες, χαρίζοντάς μας τα λαχταριστά σύκα που αγαπάμε την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή περίοδο.

 

Τι εδαφοκλιματικές απαιτήσεις έχει η συκιά;
 
Η συκιά ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών εκτός από τα αργιλώδη εδάφη. Τα πλέον ευνοϊκά εδάφη είναι τα πλούσια, βαθιά, ελαφριάς σύστασης και καλά στραγγιζόμενα. Η συκιά αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμά κλίματα, καθώς το φυτό δεν φαίνεται να απαιτεί χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα για να διαφοροποιήσει τους ανθοφόρους οφθαλμούς.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται η συκιά;
 
Η συκιά είναι σχετικά ανθεκτική στην έλλειψη νερού, όμως για μια πλούσια παραγωγή θα απαιτηθεί πότισμα κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Ιδιαίτερα σε ξηρικές περιοχές, η συκιά θα χρειαστεί τακτικό πότισμα για την αποφυγή του σκασίματος των καρπών, της φυλλόπτωσης και της καρπόπτωσης. Σχετικά με τη λίπανση, θα χρειαστεί πλήρες λίπασμα μια φορά στα τέλη του χειμώνα, χωρίς μεγάλη περιεκτικότητα σε άζωτο αλλά υψηλότερη συγκέντρωση σε κάλιο.

 

Πώς πολλαπλασιάζεται η συκιά και τι ποικιλίες υπάρχουν;
 
Η συκιά πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, καθώς και με εμβολιασμό. Οι ποικιλίες της συκιάς διαχωρίζονται σε μονόφορες και δίφορες ανάλογα με τον ετήσιο αριθμό σοδειών, καθώς και με το χρωματισμό του φλοιού σε λευκές και έγχρωμες. Οι σημαντικότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι η Καλαμών, η Βασιλική Μαύρη, Μαύρα Μαρκοπούλου, το Πολίτικο (λευκή), η Πρασινοσυκιά Λέσβου, η Φρακασάνα (λευκή) και η λευκή Βασιλική.

 

Τι κλάδεμα θέλει η συκιά;

 

Η συκιά διαμορφώνεται σε κυπελλοειδές σχήμα με ένα κεντρικό κορμό και 4-5 κεντρικούς βραχίονες. Το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας γίνεται στα τέλη του χειμώνα και θα πρέπει να είναι ελαφρύ ώστε να διατηρηθεί το σχήμα του, η ανάπτυξη νέας βλάστησης, ο επαρκής αερισμός και φωτισμός της εσωτερικής κόμης του δένδρου. Συντμήσεις κλάδων κατά το κλάδεμα της συκιάς, θα πρέπει να γίνονται μόνο στις μονόφορες ποικιλίες κάθε 3-4 χρόνια και όχι στις δίφορες ποικιλίες, καθώς θα προκαλέσει μείωση της παραγωγής. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα κορφολογήματα της συκιάς κατά το μήνα Μάιο προκαλούν την πρωίμιση των καρπών.

 

Κι ένα μυστικό για τη συκιά

 

Η συκιά παράγει ένα λευκό γαλακτώδες υγρό που περιέχει ρητίνες, κόμμεα, λίπη και ένζυμα που προκαλεί έντονους ερεθισμούς στο δέρμα και αλλεργίες. Κατά τη συγκομιδή των σύκων, θα απαιτηθεί τη χρήση βαμβακερών γαντιών ενώ τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος θα πρέπει να επαλειφτούν με ελαιόλαδο για αποφυγή δερματικών ερεθισμών.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (19)

σχολιαστής
Σταύρος 7 Μαΐου 2019

Γεια σας, έχω μια συκιά στην αυλή μου ή οποία ταλαιπωρήθηκε από τίς φωτιές τού Ιουλίου καί κλαδευοντας τά μαραμένα κλαδιά απέμεινε τό ένα τρίτο των κλαδιών τώρα πετάει βλαστούς αλλά δεν έχει ακόμα βγάλει καρπούς.Σημειωτεον ότι μετά τή φωτιά σέ λίγες ημέρες πέταξε φυλλωσιές, και όπου δεν πέταξε τά κλάδεψα. Μπορεί να μη βγάλει φέτος καρπούς ; Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
σχολιαστής
Ευθυμιοπούλου Μαρία 4 Μαΐου 2019

καλησπέρα σας. έχω μια συκιά δίφορη που έχει ήδη βγάλει καρπούς. όμως πέφτουν!
Μπορείτε να μου πείτε τι φταίει?
Έχω και άλλη συκιά δίπλα που κάνει σύκα μια φορά το χρόνο και τα σύκα της δεν πέφτουν.
Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Μπάμπης 18 Οκτωβρίου 2018

Καλημέρα κύριε Λιονουδάκη,
Έχουμε μια συκιά στον κήπο (ηλικίας 11 ετών) η οποία κατά τα πρώτα 4-5 έτη καρποφορίας έδινε πολλά και εξαιρετικής ποιότητας σύκα. Στη συνέχεια όμως (για τις επόμενες τρεις σεζόν, μέχρι και σήμερα) και παρά το γεγονός ότι, φαινομενικά τουλάχιστον, δεν άλλαξε κάτι στο περιβάλλον διαβίωσης της αλλά και της καλλιεργητικής φροντίδας που λαμβάνει, η ποιότητα των καρπών της υποβαθμίστηκε τόσο πολύ που το ποσοστό των συλλέξημων σύκων να μην υπερβαίνει το 5-10% (τα υπόλοιπα ξινίζουν, πολλές φορές πριν καν ωριμάσουν εντελώς).
Αυτό που μπορώ να σκεφτώ ως πιθανή αιτία, είναι η ύπαρξη υδροφόρου ορίζοντα σε βάθος 10 μέτρων περίπου από την επιφάνεια του εδάφους, απόσταση που σχετικά εύκολα μπορεί να διανύσει το ριζικό σύστημα του δέντρου.
Επειδή σκέφτομαι να ξεριζώσω το δέντρο, θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας.

Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Οκτωβρίου 2018

  Καλησπέρα Μπάμπη. Θα σου έλεγα να περιμένεις τουλάχιστον άλλη μια χρονιά πριν κάνεις ενέργειες όπως το ξερίζωμα. Καταρχήν αν ισχύει το θέμα με τον υδροφόρο ορίζοντα, θα σου πρότεινα να αποφύγεις το συχνό πότισμα της συκίας για να δούμε πως θα συμπεριφερθεί ως προς την παραγωγή και την ποιότητα των καρπών. Πάντως, πιθανόν η προβληματική παραγωγή να είναι και θέμα επικονίασης της συκιάς.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ 20 Αυγούστου 2018

Καλήμερα σας παρακαλώ πολύ θα ήθελα να μάθω την κινδύνους έχουμε απο φύτεμα συκιάς σε απόσταση 10 μέτρων απο το σπίτι & εαν υπάρχει τρόπος προστασίας χωρίς να κοπεί το δεντρό

ευχαριστούμε πολυ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 20 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Νεκτάριε.
  Πραγματικά η συκιά έχει σκλήρό ριζικό σύστημα και μπορεί να κάνει ζημία σε τοίχους, φράκτες και γενικότερες κατασκευές. Βέβαια, απόσταση δέκα μέτρων της θέσης φύτευσης από το σπίτι, είναι μια καλή απόσταση ασφαλέιας ώστε να μην ανησυχείς ότι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Βάσω 30 Ιουνίου 2018

Εχω μια συκια στον κηπο μου. Οσο ζουσε ο παππους μου πηγαινε και αγοραζε κατι μαραμενα συκα και ετσι γονιμοποιουσε την συκια μας και τρωγαμε μεγαλα και ασπρα συκα. Που μπορω να προμηθευτω κατι τετοιο για να ξαναπαρουμε συκα; Εχει δεσει καρπο ηδη.
Ευχαριστω πολυ!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 9 Ιουλίου 2018

  Καλησπέρα Βάσω. Η επικονίαση και γονιμοποίηση της συκιάς είναι μια δύσκολη υπόθεση. Το σύκο είναι μια ταξιανθία με πολλά θηλυκά άνθη στο εσωτερικό του. Τα άνθη της ταξιανθίας του σύκου θα πρέπει να επικονιαστούν με γύρη από εξωτερική πηγή για να μπορέσουν να ωριμάσουν, διαφορετικά θα συρρικνωθούν και θα πέσουν όταν φτάσουν σε διάμετρο περίπου 1,5 εκατοστό. Η μεταφορά της γύρης από τις αγριοσυκιές στην ταξιανθία του σύκου και η επικονίαση των ανθέων της, γίνεται από ένα συγκεκριμένο έντομο, μια μικρή σφήκα, τον ψήνα. Όμως για την εξασφάλιση μιας ικανοποιητικής σοδειάς από τις συκιές, γίνεται μεταφορά μικρών καρπών από αγριοσυκιές (αρρενοσυκιές) και τις κρεμάμε στα δέντρα των συκιών που θέλουμε να γονιμοποιήσουμε στα τέλη της άνοιξης. Δεν έχουμε υπόψη μας από που μπορείς να προμηθευτείς μικρούς καρπούς αγριοσυκιάς, διαφορετικά θα πρέπει να ψάξεις να βρεις από αγριοσυκιές της περιοχής σου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σιμιτσης Βασιλης 30 Ιουνίου 2018

Εχω στον κηπο μου μια συκια μαυρη βασιλικη και μου εχει βγαλει 3 ωραια παραριζα. Θα ηθελα να ξερω, αν τα αφησω θα βγαλουν και αυτα συκα βασιλικα μαυρα η θα γινουν αγρια? Τι μου προτεινεται να κανω. Σας ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση σας.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 6 Ιουλίου 2018

  Καλησπέρα Βασίλη. Αν η συκά σου δεν είναι εμβολιασμένη, τότε θα μπορεί να πολλαπλασιαστεί με τις παραφυάδες (παράριζα) και να δώσει συκιές ποικιλίας βασιλική μαύρη. Σε διαφορετική περίπτωση, τα σύκα που θα προκύψουν θα είναι άγρια όποτε θα χρειαστεί εμβολιασμός της άγριας συκιάς με την επιθυμητή ποικιλία συκιάς.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΡΑΠΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ 12 Ιουνίου 2018

ΕΧΩ ΔΥΟ ΔΕΝΔΡΑ ΣΥΚΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΛΕΥΚΕΣ. ΦΕΤΟΣ Ο ΚΑΡΠΟΣ ΟΤΑΝ ΩΡΙΜΑΖΕΙ ΔΕΝ ΚΟΚΙΝΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΡΟΖ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΥΡΊΖΕΙ ΚΑΙ ΜΥΡΙΖΕΙ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΔΕΝ ΘΥΜΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ. ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΣΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΤΕ?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 14 Ιουνίου 2018

  Καλησπέρα Παντελή. Πρόκειται πιθανότατα για μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τον καρπό. Ψέκασε με χαλκούχο διάλυμα τις συκιές για να το περιορίσεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ανδρεας 6 Μαΐου 2018

Αν θελεις πολυ μια συκια μπορεις να την βαλεις σε γλαστρα και θα τρως σκα χωρις να σου γκρεμισει το σπιτι….

Απάντηση
σχολιαστής
Ζωή 29 Απριλίου 2018

Είχα μια συκιά σε εξοχική μονοκατοικία, περίπου 2 μέτρα μακριά από το σπίτι. Ήταν φανταστική στα σύκα, αλλά δυστυχώς έκανε ρωγμές στους τοίχους του σπιτιού και έβγαλε και παράριζα από την άλλη μεριά του σπιτιού. Καταλαβαίνεται σε πάνω από 10 μέτρα απόσταση από τον κορμό της. Δυστυχώς την έκοψα, αλλά τα παράριζά της παιδεύτηκα πολύ να τα εξοντώσω. Θα ήθελα μια συκιά, αλλά στα πόσα μέτρα μακριά από το σπίτι, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα; Την φοβάμαι πολύ….

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 6 Μαΐου 2018

  Γεια σου Ζωή! Τα είκοσι μέτρα είναι μια απόσταση ασφαλείας για την φύτευση της συκιάς.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΙΩΑΝΝΑ 24 Απριλίου 2018

ΕΧΩ ΜΙΑ ΣΥΚΙΑ ΕΞΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΟΥ Η ΡΙΖΕΣ ΤΙΣ ΣΥΚΙΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΖΥΜΙΑ ΚΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΞΕΡΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΧΡΩΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Απριλίου 2018

  Καλημέρα Ιωάννα! Η συκιά έχει δυνατό ριζικό σύστημα και μπορεί να κάνει ζημιά κοντά σε πλάκες στο πεζοδρόμιο, σε αποστάσεις 1-2 μέτρα από τον κεντρικό κορμό. Αν μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες από τη συκιά και να μας πεις τις ακριβείς αποστάσεις, θα ήταν πολύ κατατοπιστικό για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.