εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για τη συκιά

Συμβουλές φροντίδας για τη συκιά

Συμβουλές φροντίδας για τη συκιά

Η συκιά είναι από τα αγαπημένα καρποφόρα δένδρα που τα συναντάμε παντού στην ελληνική ύπαιθρο. Η συκιά είναι ένα δέντρο που ευδοκιμεί εύκολα, χωρίς πολλές καλλιεργητικές φροντίδες και απαιτήσεις στο χωράφι μας. Είναι φυλλοβόλο δέντρο που φθάνει συνήθως τα τέσσερα εως πέντε μέτρα σε ύψος και ζει για αρκετές δεκαετίες, χαρίζοντάς μας τα λαχταριστά σύκα που αγαπάμε την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή περίοδο.

 

Τι εδαφοκλιματικές απαιτήσεις έχει η συκιά;
 
Η συκιά ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών εκτός από τα αργιλώδη εδάφη. Τα πλέον ευνοϊκά εδάφη είναι τα πλούσια, βαθιά, ελαφριάς σύστασης και καλά στραγγιζόμενα. Η συκιά αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμά κλίματα, καθώς το φυτό δεν φαίνεται να απαιτεί χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα για να διαφοροποιήσει τους ανθοφόρους οφθαλμούς.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται η συκιά;
 
Η συκιά είναι σχετικά ανθεκτική στην έλλειψη νερού, όμως για μια πλούσια παραγωγή θα απαιτηθεί πότισμα κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Ιδιαίτερα σε ξηρικές περιοχές, η συκιά θα χρειαστεί τακτικό πότισμα για την αποφυγή του σκασίματος των καρπών, της φυλλόπτωσης και της καρπόπτωσης. Σχετικά με τη λίπανση, θα χρειαστεί πλήρες λίπασμα μια φορά στα τέλη του χειμώνα, χωρίς μεγάλη περιεκτικότητα σε άζωτο αλλά υψηλότερη συγκέντρωση σε κάλιο.

 

Πώς πολλαπλασιάζεται η συκιά και τι ποικιλίες υπάρχουν;
 
Η συκιά πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, καθώς και με εμβολιασμό. Οι ποικιλίες της συκιάς διαχωρίζονται σε μονόφορες και δίφορες ανάλογα με τον ετήσιο αριθμό σοδειών, καθώς και με το χρωματισμό του φλοιού σε λευκές και έγχρωμες. Οι σημαντικότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι η Καλαμών, η Βασιλική Μαύρη, Μαύρα Μαρκοπούλου, το Πολίτικο (λευκή), η Πρασινοσυκιά Λέσβου, η Φρακασάνα (λευκή) και η λευκή Βασιλική.

 

Τι κλάδεμα θέλει η συκιά;

 

Η συκιά διαμορφώνεται σε κυπελλοειδές σχήμα με ένα κεντρικό κορμό και 4-5 κεντρικούς βραχίονες. Το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας γίνεται στα τέλη του χειμώνα και θα πρέπει να είναι ελαφρύ ώστε να διατηρηθεί το σχήμα του, η ανάπτυξη νέας βλάστησης, ο επαρκής αερισμός και φωτισμός της εσωτερικής κόμης του δένδρου. Συντμήσεις κλάδων κατά το κλάδεμα της συκιάς, θα πρέπει να γίνονται μόνο στις μονόφορες ποικιλίες κάθε 3-4 χρόνια και όχι στις δίφορες ποικιλίες, καθώς θα προκαλέσει μείωση της παραγωγής. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα κορφολογήματα της συκιάς κατά το μήνα Μάιο προκαλούν την πρωίμιση των καρπών.

 

Κι ένα μυστικό για τη συκιά

 

Η συκιά παράγει ένα λευκό γαλακτώδες υγρό που περιέχει ρητίνες, κόμμεα, λίπη και ένζυμα που προκαλεί έντονους ερεθισμούς στο δέρμα και αλλεργίες. Κατά τη συγκομιδή των σύκων, θα απαιτηθεί τη χρήση βαμβακερών γαντιών ενώ τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος θα πρέπει να επαλειφτούν με ελαιόλαδο για αποφυγή δερματικών ερεθισμών.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (5)

σχολιαστής
ΙΩΑΝΝΑ Απρίλιος 24, 2018

ΕΧΩ ΜΙΑ ΣΥΚΙΑ ΕΞΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΟΥ Η ΡΙΖΕΣ ΤΙΣ ΣΥΚΙΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΖΥΜΙΑ ΚΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΞΕΡΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΧΡΩΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Απρίλιος 29, 2018

  Καλημέρα Ιωάννα! Η συκιά έχει δυνατό ριζικό σύστημα και μπορεί να κάνει ζημιά κοντά σε πλάκες στο πεζοδρόμιο, σε αποστάσεις 1-2 μέτρα από τον κεντρικό κορμό. Αν μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες από τη συκιά και να μας πεις τις ακριβείς αποστάσεις, θα ήταν πολύ κατατοπιστικό για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ζωή Απρίλιος 29, 2018

Είχα μια συκιά σε εξοχική μονοκατοικία, περίπου 2 μέτρα μακριά από το σπίτι. Ήταν φανταστική στα σύκα, αλλά δυστυχώς έκανε ρωγμές στους τοίχους του σπιτιού και έβγαλε και παράριζα από την άλλη μεριά του σπιτιού. Καταλαβαίνεται σε πάνω από 10 μέτρα απόσταση από τον κορμό της. Δυστυχώς την έκοψα, αλλά τα παράριζά της παιδεύτηκα πολύ να τα εξοντώσω. Θα ήθελα μια συκιά, αλλά στα πόσα μέτρα μακριά από το σπίτι, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα; Την φοβάμαι πολύ….

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 6, 2018

  Γεια σου Ζωή! Τα είκοσι μέτρα είναι μια απόσταση ασφαλείας για την φύτευση της συκιάς.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ανδρεας Μάιος 6, 2018

Αν θελεις πολυ μια συκια μπορεις να την βαλεις σε γλαστρα και θα τρως σκα χωρις να σου γκρεμισει το σπιτι….

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.