εικόνα

Συμβουλές φροντίδας για τη συκιά

7 μυστικά για την καλλιέργεια της συκιάς

Συμβουλές φροντίδας για τη συκιά

Η συκιά είναι από τα αγαπημένα καρποφόρα δένδρα που τα συναντάμε παντού στην ελληνική ύπαιθρο. Η συκιά είναι ένα δέντρο που ευδοκιμεί εύκολα, χωρίς πολλές καλλιεργητικές φροντίδες και απαιτήσεις στο χωράφι μας. Είναι φυλλοβόλο δέντρο που φθάνει συνήθως τα τέσσερα εως πέντε μέτρα σε ύψος και ζει για αρκετές δεκαετίες, χαρίζοντάς μας τα λαχταριστά σύκα που αγαπάμε την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή περίοδο.

 

Τι εδαφοκλιματικές απαιτήσεις έχει η συκιά;
 
Η συκιά ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών εκτός από τα αργιλώδη εδάφη. Τα πλέον ευνοϊκά εδάφη είναι τα πλούσια, βαθιά, ελαφριάς σύστασης και καλά στραγγιζόμενα. Η συκιά αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμά κλίματα, καθώς το φυτό δεν φαίνεται να απαιτεί χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα για να διαφοροποιήσει τους ανθοφόρους οφθαλμούς.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται η συκιά;
 
Η συκιά είναι σχετικά ανθεκτική στην έλλειψη νερού, όμως για μια πλούσια παραγωγή θα απαιτηθεί πότισμα κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου. Ιδιαίτερα σε ξηρικές περιοχές, η συκιά θα χρειαστεί τακτικό πότισμα για την αποφυγή του σκασίματος των καρπών, της φυλλόπτωσης και της καρπόπτωσης. Σχετικά με τη λίπανση, θα χρειαστεί πλήρες λίπασμα μια φορά στα τέλη του χειμώνα, χωρίς μεγάλη περιεκτικότητα σε άζωτο αλλά υψηλότερη συγκέντρωση σε κάλιο.

 

Πώς πολλαπλασιάζεται η συκιά και τι ποικιλίες υπάρχουν;
 
Η συκιά πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα, καθώς και με εμβολιασμό. Οι ποικιλίες της συκιάς διαχωρίζονται σε μονόφορες και δίφορες ανάλογα με τον ετήσιο αριθμό σοδειών, καθώς και με το χρωματισμό του φλοιού σε λευκές και έγχρωμες. Οι σημαντικότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι η Καλαμών, η Βασιλική Μαύρη, Μαύρα Μαρκοπούλου, το Πολίτικο (λευκή), η Πρασινοσυκιά Λέσβου, η Φρακασάνα (λευκή) και η λευκή Βασιλική.

 

Τι κλάδεμα θέλει η συκιά;

 

Η συκιά διαμορφώνεται σε κυπελλοειδές σχήμα με ένα κεντρικό κορμό και 4-5 κεντρικούς βραχίονες. Το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας γίνεται στα τέλη του χειμώνα και θα πρέπει να είναι ελαφρύ ώστε να διατηρηθεί το σχήμα του, η ανάπτυξη νέας βλάστησης, ο επαρκής αερισμός και φωτισμός της εσωτερικής κόμης του δένδρου. Συντμήσεις κλάδων κατά το κλάδεμα της συκιάς, θα πρέπει να γίνονται μόνο στις μονόφορες ποικιλίες κάθε 3-4 χρόνια και όχι στις δίφορες ποικιλίες, καθώς θα προκαλέσει μείωση της παραγωγής. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα κορφολογήματα της συκιάς κατά το μήνα Μάιο προκαλούν την πρωίμιση των καρπών.

 

Κι ένα μυστικό για τη συκιά

 

Η συκιά παράγει ένα λευκό γαλακτώδες υγρό που περιέχει ρητίνες, κόμμεα, λίπη και ένζυμα που προκαλεί έντονους ερεθισμούς στο δέρμα και αλλεργίες. Κατά τη συγκομιδή των σύκων, θα απαιτηθεί τη χρήση βαμβακερών γαντιών ενώ τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος θα πρέπει να επαλειφτούν με ελαιόλαδο για αποφυγή δερματικών ερεθισμών.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (42)

σχολιαστής
Γιαννης 30 Ιουνίου 2020

Καλησπερα ,εχω μια συκια στο κηπο και τα φυλλα αρχιζουνε να κανουνε κιτρινοκαφε spots παρα πολλα ,υπαρχει κατι που μπορω να κανω ,ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
DIMITRIOS 22 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα! Έχω μια συκιά στην αυλή μου η οποία φύτρωσε μόνη της κ εδώ κ κάτι χρόνια την έχει φτάσει σε ένα ύψος 5μετρων περίπου,που κ που πέταγε κ κάνα σύκο αλλά ήταν λίγο ξινά, φέτος μετά από ένα κλάδεμα χωρίς καμία γνώση απλά για «ομορφιά» κ «συμμάζεμα» πέταξε παντού καρπούς σε σχετικά μεγάλο μέγεθος …την περασμένη Παρασκευή την εδειχνα όλο χαρά στην γυναίκα μου κ σήμερα το μεσημέρι που πήγα να την δω όλοι οι καρποί κρέμονται άδειοι,καφε κ μαραμένοι σαν σάπιες σακούλες….τι μπορεί να συνέβη σε 3 μέρες κ έφτασε σε αυτή την κατάσταση κ πως μπορώ να το αντιμετωπίσω;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 6 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Δημήτρη. Το σάπισμα στα σύκα μπορεί να οφείλεται σε μυκητολογική ασθένεια ή σε προσβολή από πουλιά. Πάντως, καλό είναι να τα ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού και να αφαιρέσεις τα σαπισμένα σύκα για τυχόν μετάδοση της ασθένειας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μαρια 31 Μαΐου 2020

Εχω φυταψει προ τριετιας συκια.Περσι εβγαλε λιγα συκα μικρα και φετος κανενσ αλλα αναπτυχθηκε πολυ .Τι να κανω;

Απάντηση
σχολιαστής
Γεώργιος Κ. 31 Μαΐου 2020

Κύριε Κώστα σας χαιρετώ.
Έχω στην αυλή του σπιτιού μου δύο γλάστρες στις οποίες εδώ και τρία χρόνια φύτρωσαν συκιές που μάλλον προήλθαν από αυτή που είχε ο γείτονας. Πάνε πολύ καλά και κάποια στιγμή σκέφτομαι να τις μεταφυτέψω στο κοντινό πάρκο της γειτονιάς, να πάρουν τα πάνω τους.
Αν φυτέψω την μία όπως είναι άγρια κοντά στην άλλη που θα εμβολιαστεί για να την γονιμοποιεί, είναι βέβαιο ότι η άγρια θα κάνει αρρενόσυκα για να φιλοξενήσει τον ψήνα ή θα πρέπει να την εμβολιάσω και αυτή από αρσενική συκιά που σίγουρα κάνει αρρενόσυκα ;
Σας ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Giorgio 21 Φεβρουαρίου 2020

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας έχω δύο συκιές και οι κορμοί των δέντρων έχουν ένα καφέ χρώμα σάν μύκητα, πώς θά προστατέψω τά δέντρα?

Απάντηση
σχολιαστής
Manos 12 Ιανουαρίου 2020

Γειά σας!! Μπορώ να φυτέψω ήσυχος μια συκιά στο σημείο αυτό :: https://ibb.co/8YY0hLG ή θα μου προκαλέσει ζημιές γύρω γύρω στις κατασκευες στον κήπο και στους σωλήνες κάτω από το σπίτι μου??η φωταγραφια είναι τραβηγμένη στην αυλή μου από πάνω και λίγο πιο πίσω 3 μετρα περιπου είναι η πολυκατοικία μας!! Ευχαριστώ!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Ιανουαρίου 2020

  ΚΚαλησπέρα Μάνο. Καλύτερα να το αποφύγεις καθώς η συκιά έχει πολύ δυνατό ριζικό σύστημα και μπορεί να σου δημιουργήσει σοβαρή ζημιά. .

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Manos 14 Ιανουαρίου 2020

   Ευχαριστώ για την συμβουλή σας κ. Κώστα :) !! Αν βάλω μια μουριά καρποφόρα πάλι τα ίδια θα έχω ή δεν έχει τόσο δυνατό ριζικο σύστημα όσο η συκια?? Γιατι και στην μουριά οι ρίζες πάνε πλάγια παράλληλα με το έδαφος,αν δεν κάνω λάθος!! Ευχαριστώ και πάλι!!!

   Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννης 9 Αυγούστου 2019

Η σωστή εποχή για εμβολιασμό συκιας ποια είναι και ποιος είναι ο σωστός τρόπος; Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Αυγούστου 2019

  Καλημέρα Γιάννη. Ανάλογα την περιοχή, κατάλληλη εποχή για τον εμβολιασμό της συκιάς είναι τον Απρίλιο-Μάιο με βλαστάντα οφθαλμό (ανεστραμμένο Τ) ή με κοιμώμενο οφθαλμό Αύγουστο -Σπτέμβριο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κωστας 7 Αυγούστου 2019

Εχω προβλημα με τα βασιλικα μου,οταν αρχισουν να ψηνονται σκιζονται απο εκει που εισερχετε ο ψηνας. Επισης ενα εντομο ηδροσοφυλα μπαινει μεσα στα συκα. Πως την καταπολεμω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 12 Αυγούστου 2019

  Καλημέρα Κώστα. Ο ψεκασμός με οικολογικό σκεύαμα φυκιών ή υγρό λιπασμα ασβεστίου πιθανότατα θα μειώσει το σκίσιμο των σύκων κατά το ψήσιμο. Για την αντιμετώπιση της δροσόφιλα, την περιοδο της άνοιξης ψέκασε με συνδυασμό οικολογικών σκευασμάτων θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης.

  Απάντηση
σχολιαστής
Λιτσα 17 Ιουλίου 2019

Σας ευχαριστώ πολύ Κυριε Κώστα για την απάντηση σας.Το φανταζόμουν και εγώ ότι μπορώ λίγο να της αφαιρέσω οριζμενα κλωνάρια, αλλά ήθελα να συγουρεφτώ ,πριν κάνω κάτι λάθος. !!!

Απάντηση
σχολιαστής
Λιτσα 16 Ιουλίου 2019

Ζω στο Λονδινο εχω μια μεγαλη συκια στον κηπο μου 12 ετων.Πολυ καρποφορα με γλυκιτατα συκα.Μονο τωρα εχει μεγαλωση και απλωση τοσο πολυ τα κλωναρια της που δεν αεριζεται και δεν μπαινει πολυ φως στο κεντρο του δενδρου.Μπορω τωρα να κλαδεψω τα κλωναρια που δεν εχουν καρπο πανω τους και ολα τα νεα που βγαινουν.Ξερω οτι δεν ειναι καιρος για κλαδεμα τωρα αλλα μηπως την αερισω λιγο.Ειναι τεραστια !!! Σας ευχαριστω εκ των προταιρων αν μου δοσετε μια συμβουλη.!!!!

Απάντηση
σχολιαστής
Βασιλική 19 Ιουνίου 2019

Καλημέρα σας κύριε, έχω ένα δέντρο συκιας
Και εδώ και λίγες μέρες παρατηρώ ότι τα φύλα της ξερενοται, τι μπορώ να κάνω να την σώσω, κάνει άσπρο σύκο, μέχρι τώρα εδώ και εννιά χρόνια έκανε πολλά σύκα την φυτευσα το 2009, σας ευχαριστώ πολύ,

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Ιουνίου 2019

  Καλησπέρα Βασιλική. Θα σου πρότεινα να κάνεις ένα ψεκασμό σοτ φύλλωμα της συκιάς με θερινό πολτό και χαλκό για να αντιμετωπίσεις πιθανές μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές. π¨οτιζε την οπωσδήποτε μια φορα΄τη βδμάδα αυτή την περίοδο.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σταύρος 7 Μαΐου 2019

Γεια σας, έχω μια συκιά στην αυλή μου ή οποία ταλαιπωρήθηκε από τίς φωτιές τού Ιουλίου καί κλαδευοντας τά μαραμένα κλαδιά απέμεινε τό ένα τρίτο των κλαδιών τώρα πετάει βλαστούς αλλά δεν έχει ακόμα βγάλει καρπούς.Σημειωτεον ότι μετά τή φωτιά σέ λίγες ημέρες πέταξε φυλλωσιές, και όπου δεν πέταξε τά κλάδεψα. Μπορεί να μη βγάλει φέτος καρπούς ; Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
σχολιαστής
Ευθυμιοπούλου Μαρία 4 Μαΐου 2019

καλησπέρα σας. έχω μια συκιά δίφορη που έχει ήδη βγάλει καρπούς. όμως πέφτουν!
Μπορείτε να μου πείτε τι φταίει?
Έχω και άλλη συκιά δίπλα που κάνει σύκα μια φορά το χρόνο και τα σύκα της δεν πέφτουν.
Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Μπάμπης 18 Οκτωβρίου 2018

Καλημέρα κύριε Λιονουδάκη,
Έχουμε μια συκιά στον κήπο (ηλικίας 11 ετών) η οποία κατά τα πρώτα 4-5 έτη καρποφορίας έδινε πολλά και εξαιρετικής ποιότητας σύκα. Στη συνέχεια όμως (για τις επόμενες τρεις σεζόν, μέχρι και σήμερα) και παρά το γεγονός ότι, φαινομενικά τουλάχιστον, δεν άλλαξε κάτι στο περιβάλλον διαβίωσης της αλλά και της καλλιεργητικής φροντίδας που λαμβάνει, η ποιότητα των καρπών της υποβαθμίστηκε τόσο πολύ που το ποσοστό των συλλέξημων σύκων να μην υπερβαίνει το 5-10% (τα υπόλοιπα ξινίζουν, πολλές φορές πριν καν ωριμάσουν εντελώς).
Αυτό που μπορώ να σκεφτώ ως πιθανή αιτία, είναι η ύπαρξη υδροφόρου ορίζοντα σε βάθος 10 μέτρων περίπου από την επιφάνεια του εδάφους, απόσταση που σχετικά εύκολα μπορεί να διανύσει το ριζικό σύστημα του δέντρου.
Επειδή σκέφτομαι να ξεριζώσω το δέντρο, θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας.

Ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Οκτωβρίου 2018

  Καλησπέρα Μπάμπη. Θα σου έλεγα να περιμένεις τουλάχιστον άλλη μια χρονιά πριν κάνεις ενέργειες όπως το ξερίζωμα. Καταρχήν αν ισχύει το θέμα με τον υδροφόρο ορίζοντα, θα σου πρότεινα να αποφύγεις το συχνό πότισμα της συκίας για να δούμε πως θα συμπεριφερθεί ως προς την παραγωγή και την ποιότητα των καρπών. Πάντως, πιθανόν η προβληματική παραγωγή να είναι και θέμα επικονίασης της συκιάς.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ 20 Αυγούστου 2018

Καλήμερα σας παρακαλώ πολύ θα ήθελα να μάθω την κινδύνους έχουμε απο φύτεμα συκιάς σε απόσταση 10 μέτρων απο το σπίτι & εαν υπάρχει τρόπος προστασίας χωρίς να κοπεί το δεντρό

ευχαριστούμε πολυ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 20 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Νεκτάριε.
  Πραγματικά η συκιά έχει σκλήρό ριζικό σύστημα και μπορεί να κάνει ζημία σε τοίχους, φράκτες και γενικότερες κατασκευές. Βέβαια, απόσταση δέκα μέτρων της θέσης φύτευσης από το σπίτι, είναι μια καλή απόσταση ασφαλέιας ώστε να μην ανησυχείς ότι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Βάσω 30 Ιουνίου 2018

Εχω μια συκια στον κηπο μου. Οσο ζουσε ο παππους μου πηγαινε και αγοραζε κατι μαραμενα συκα και ετσι γονιμοποιουσε την συκια μας και τρωγαμε μεγαλα και ασπρα συκα. Που μπορω να προμηθευτω κατι τετοιο για να ξαναπαρουμε συκα; Εχει δεσει καρπο ηδη.
Ευχαριστω πολυ!!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 9 Ιουλίου 2018

  Καλησπέρα Βάσω. Η επικονίαση και γονιμοποίηση της συκιάς είναι μια δύσκολη υπόθεση. Το σύκο είναι μια ταξιανθία με πολλά θηλυκά άνθη στο εσωτερικό του. Τα άνθη της ταξιανθίας του σύκου θα πρέπει να επικονιαστούν με γύρη από εξωτερική πηγή για να μπορέσουν να ωριμάσουν, διαφορετικά θα συρρικνωθούν και θα πέσουν όταν φτάσουν σε διάμετρο περίπου 1,5 εκατοστό. Η μεταφορά της γύρης από τις αγριοσυκιές στην ταξιανθία του σύκου και η επικονίαση των ανθέων της, γίνεται από ένα συγκεκριμένο έντομο, μια μικρή σφήκα, τον ψήνα. Όμως για την εξασφάλιση μιας ικανοποιητικής σοδειάς από τις συκιές, γίνεται μεταφορά μικρών καρπών από αγριοσυκιές (αρρενοσυκιές) και τις κρεμάμε στα δέντρα των συκιών που θέλουμε να γονιμοποιήσουμε στα τέλη της άνοιξης. Δεν έχουμε υπόψη μας από που μπορείς να προμηθευτείς μικρούς καρπούς αγριοσυκιάς, διαφορετικά θα πρέπει να ψάξεις να βρεις από αγριοσυκιές της περιοχής σου.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σιμιτσης Βασιλης 30 Ιουνίου 2018

Εχω στον κηπο μου μια συκια μαυρη βασιλικη και μου εχει βγαλει 3 ωραια παραριζα. Θα ηθελα να ξερω, αν τα αφησω θα βγαλουν και αυτα συκα βασιλικα μαυρα η θα γινουν αγρια? Τι μου προτεινεται να κανω. Σας ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση σας.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 6 Ιουλίου 2018

  Καλησπέρα Βασίλη. Αν η συκά σου δεν είναι εμβολιασμένη, τότε θα μπορεί να πολλαπλασιαστεί με τις παραφυάδες (παράριζα) και να δώσει συκιές ποικιλίας βασιλική μαύρη. Σε διαφορετική περίπτωση, τα σύκα που θα προκύψουν θα είναι άγρια όποτε θα χρειαστεί εμβολιασμός της άγριας συκιάς με την επιθυμητή ποικιλία συκιάς.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΡΑΠΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ 12 Ιουνίου 2018

ΕΧΩ ΔΥΟ ΔΕΝΔΡΑ ΣΥΚΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΛΕΥΚΕΣ. ΦΕΤΟΣ Ο ΚΑΡΠΟΣ ΟΤΑΝ ΩΡΙΜΑΖΕΙ ΔΕΝ ΚΟΚΙΝΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΡΟΖ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΥΡΊΖΕΙ ΚΑΙ ΜΥΡΙΖΕΙ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΔΕΝ ΘΥΜΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ. ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΣΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΤΕ?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 14 Ιουνίου 2018

  Καλησπέρα Παντελή. Πρόκειται πιθανότατα για μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τον καρπό. Ψέκασε με χαλκούχο διάλυμα τις συκιές για να το περιορίσεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ανδρεας 6 Μαΐου 2018

Αν θελεις πολυ μια συκια μπορεις να την βαλεις σε γλαστρα και θα τρως σκα χωρις να σου γκρεμισει το σπιτι….

Απάντηση
σχολιαστής
Ζωή 29 Απριλίου 2018

Είχα μια συκιά σε εξοχική μονοκατοικία, περίπου 2 μέτρα μακριά από το σπίτι. Ήταν φανταστική στα σύκα, αλλά δυστυχώς έκανε ρωγμές στους τοίχους του σπιτιού και έβγαλε και παράριζα από την άλλη μεριά του σπιτιού. Καταλαβαίνεται σε πάνω από 10 μέτρα απόσταση από τον κορμό της. Δυστυχώς την έκοψα, αλλά τα παράριζά της παιδεύτηκα πολύ να τα εξοντώσω. Θα ήθελα μια συκιά, αλλά στα πόσα μέτρα μακριά από το σπίτι, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα; Την φοβάμαι πολύ….

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 6 Μαΐου 2018

  Γεια σου Ζωή! Τα είκοσι μέτρα είναι μια απόσταση ασφαλείας για την φύτευση της συκιάς.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΙΩΑΝΝΑ 24 Απριλίου 2018

ΕΧΩ ΜΙΑ ΣΥΚΙΑ ΕΞΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΟΥ Η ΡΙΖΕΣ ΤΙΣ ΣΥΚΙΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΖΥΜΙΑ ΚΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΞΕΡΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΧΡΩΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 29 Απριλίου 2018

  Καλημέρα Ιωάννα! Η συκιά έχει δυνατό ριζικό σύστημα και μπορεί να κάνει ζημιά κοντά σε πλάκες στο πεζοδρόμιο, σε αποστάσεις 1-2 μέτρα από τον κεντρικό κορμό. Αν μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες από τη συκιά και να μας πεις τις ακριβείς αποστάσεις, θα ήταν πολύ κατατοπιστικό για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.