11 μυστικά για την καλλιέργεια της συκιάς

συκια καλλιεργεια

Σύκο, ένα από τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά φρούτα με μοναδική γλυκιά γεύση.

Τα σύκα τρώγονται φρέσκα την περίοδο του καλοκαιριού ή αποξηράμενα όλες τις εποχές του χρόνου. Επίσης, από τα άγουρα σύκα φτιάχνονται υπέροχα γλυκά του κουταλιού.

Τα σύκα, ειδικά τα ξερά, έχουν μεγάλη διατροφική αξία καθώς διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικά ζάχαρα, ενώ περιέχουν πλήθος βιταμινών, ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο. Η κατανάλωση σύκων λειτουργεί ευεργετικά στην πέψη ενώ βοηθά σημαντικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Θα συναντήσουμε πολλές συκιές να φυτρώνουν στην ελληνική ύπαιθρο και αυτό είναι μία ένδειξη ότι μπορεί να ευδοκιμήσει εύκολα στον κήπο μας χωρίς πολλές καλλιεργητικές φροντίδες.

Η συκιά είναι φυλλοβόλο δέντρο με καταγωγή από την μικρά Ασία, φθάνει συνήθως τα τέσσερα εως πέντε μέτρα σε ύψος και ζει για αρκετές δεκαετίες.

Στον ελληνικό χώρο, η συκιά καλλιεργείται κυρίως στη νότια Ελλάδα σε περιοχές της Πελοππόνησου και της Στερεάς Ελλάδας, στην Εύβοια, στην Κρήτη καθώς σε νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου.

Ας δούμε αναλυτικά τις κυριότερες ποικιλίες συκιάς για να φυτέψουμε μαζί με συμβουλές για τη φροντίδα τους, προκειμένου να απολάμβανουμε κάθε καλοκαίρι τα πιο νόστιμα σύκα από τον κήπο μας.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες συκιάς;

Όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες συκιάς προέρχονται από το είδος της ήμερης συκιάς ενώ υπάρχει και το είδος της άγριας συκιάς (αρρενοσυκιά) με μικρότερου μεγέθους φύλλα η οποία σχηματίζει μικρότερους καρπούς που δεν τρώγονται.

Υπάρχουν πολλές ντόπιες και ξένες ποικιλίες που καλλιεργούνται στη χώρα μας. Οι ποικιλίες της συκιάς διαχωρίζονται σε μονόφορες και δίφορες ανάλογα με τον ετήσιο αριθμό σοδειών, καθώς και με το χρωματισμό του φλοιού σε λευκές και έγχρωμες.

Οι σημαντικότερες ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι η Καλαμών, η Κύμης, η Βασιλική Μαύρη, Μαύρα Μαρκοπούλου, το Πολίτικο (λευκή), η Πρασινοσυκιά Λέσβου, η Φρακασάνα (λευκή) και η λευκή Βασιλική. Γνωστές ξένες ποικιλίες συκιάς είναι Alfiore, Brazilliana, Dauphine, Dottato, Mission και San piero.

2. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η καλλιέργεια της συκιάς;

Η συκιά ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών εκτός από τα αργιλώδη εδάφη. Τα πλέον ευνοϊκά εδάφη είναι τα πλούσια, βαθιά, ελαφριάς σύστασης και καλά στραγγιζόμενα.

Η συκιά αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμά κλίματα, καθώς το φυτό δεν φαίνεται να απαιτεί χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα για να διαφοροποιήσει τους ανθοφόρους οφθαλμούς.

Η συκιά είναι ευαίσθητη σε χαμηλές θερμοκρασίες καθώς σε θερμοκρασίες χαμηλότερες του μηδενός, παρουσιάζονται ζημιές στο φύλλωμα του δέντρου ενώ σε πολύ υψηλες θερμοκρασίες έχουμε υποβάθμιση του καρπού καθώς σκληραίνει ο εξωτερικός φλοιός.

Επίσης, η υψηλή βροχόπτωση όταν ωριμάζουν τα σύκα προκαλεί σχίσιμο (σκάσιμο) των καρπών ενώ παράλληλα αλλοιώνεται η γεύση των σύκων καθώς ξινίζουν.

3. Πόσο συχνά ποτίζουμε τις συκιές;

Η συκιά είναι σχετικά ανθεκτική στην έλλειψη νερού, όμως για μια πλούσια παραγωγή θα απαιτηθεί πότισμα κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Ιδιαίτερα σε ξηρικές περιοχές, η συκιά θα χρειαστεί τακτικό πότισμα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, τους καλοκαιρινούς μήνες για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και ποιοτική καρποφορία.

Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σκάσιμο των καρπών και υποβάθμιση της ποιότητας ενώ η έλλειψη νερού μπορεί να συντελέσει στην εμφάνιση των κούφιων καρπών.

Τα ακανόνιστα ποτίσματα μπορεί να προκαλέσουν πτώση φύλλων και σημαντική πτώση καρπών.

4. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στην καλλιέργεια της συκιάς;

Η καλλιέργεια της συκιάς έχει σημαντικές ανάγκες σε λίπασμα για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσια καρποφορία. Την περίοδο του χειμώνα, μπορούμε να ενσωματώσουμε στο χώμα χωνεμένη κοπριά και κομπόστ για να εφοδιάσουμε το έδαφος με θρεπτικά στοιχεία και οργανική ουσία.

Στις αρχές της άνοιξης, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε κάλιο και επαναλαμβάνουμε στις αρχές του καλοκαιριού.

Αποφεύγουμε, τα λιπάσματα αζώτου κατά την περίοδο της ανθοφορίας και μετά την καρπόδεση γιατί μπορεί να προκαλέσουν πτώση ανθέων και καρπών.

5. Πως γίνεται η επικονίαση και η γονιμοποίηση της συκιάς;

Η επικονίαση και η γονιμοποίηση σε αρκετές ποικιλίες συκιάς για την παραγωγή των σύκων γίνεται με την βοήθεια ενός εντόμου, του ψήνα, που βρίσκεται στους καρπούς της άγριας συκιάς και επικονιάζει τα θηλυκά άνθη των ποικιλιών της ήμερης συκιάς.

Η μεταφορά της γύρης στην συκιά με το έντομο του ψήνα γίνεται από τα τέλη Μαίου ως τα τέλη Ιουνίου.

Σε επαγγελματικές καλλιέργειες συκιάς, για ποικιλίες που χρειάζονται επικονίαση με τον ψήνα, για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική καρποφορία, αν δεν έχουμε φυτέψει ή αν δεν υπάρχουν κοντά άγριες συκιές, μπορούμε να βάλουμε μικρά σύκα άγριας συκιάς (αρρενόσυκα) που περιέχουν το έντομο του ψήνα σε πλαστικά δίχτυα ή χάρτινες σακούλες.

Στη συνέχεια, βάζουμε τις σακούλες σε κάθε δέντρο συκιάς για να βελτιωθεί σημαντικά η επικονίαση και η γονιμοποίηση των σύκων.

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τις συκιές;

H συκιά προσβάλλεται από διαφορές μυκητολογικές ασθένειες όπως η κερκοσπορίαση που προκαλεί καστανέρυθρες κηλίδες στο φύλλωμα, το φουζάριο και ο βοτρύτης που προκαλεί σαπίσματα στους καρπούς.

Για την προστασία από ασθένειες, ψεκάζουμε το φύλλωμα και τους καρπούς της συκιάς με διάλυμα χαλκού.

Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες
Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες

Επίσης, η συκιά προσβάλλεται από αρκετά έντομα όπως τον κηροπλάστη (ψώρα της συκιάς), τη μύγα των σύκων, την μύγα της Μεσογείου και την ψύλλα της συκιάς.

Για την αντιμετώπιση των εντόμων που προσβάλλουν την συκιά, μπορεί να γίνουν ψεκασμοί με θερινό πολτό και με άλατα καλίου, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κίτρινες χρωμοελκυστικές παγίδες με κόλλα που βοηθούν στη μείωση της προσβολής των εντόμων.

Χρωμοπαγίδες με κόλλα
Παγίδες εντόμων με κόλλα για προστασία στον κήπο

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η συκιά προσβάλλεται και από την ίωση του μωσαικού της συκιάς που εκδηλώνεται με την εμφάνιση κιτρινοπράσινων κηλίδων στα φύλλα και παραμορφώσεις.

7. Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα της συκιάς;

Η συκιά διαμορφώνεται σε κυπελλοειδές σχήμα με ένα κεντρικό κορμό και 4-5 κεντρικούς βραχίονες. Το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας γίνεται στα τέλη του χειμώνα και θα πρέπει να είναι ελαφρύ ώστε να διατηρηθεί το σχήμα του, η ανάπτυξη νέας βλάστησης, ο επαρκής αερισμός και φωτισμός της εσωτερικής κόμης του δένδρου. Συντμήσεις κλάδων κατά το κλάδεμα της συκιάς, θα πρέπει να γίνονται μόνο στις μονόφορες ποικιλίες κάθε 3-4 χρόνια και όχι στις δίφορες ποικιλίες, καθώς θα προκαλέσει μείωση της παραγωγής. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα κορφολογήματα της συκιάς κατά το μήνα Μάιο προκαλούν την πρωίμιση των καρπών.

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της συκιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της συκιάς

8. Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός της συκιάς;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά συκιάς με την μέθοδο πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα και με την μέθοδο του εμβολιασμού. Αποφεύγουμε να πολλαπλασιάσουμε τη συκιά με την μέθοδο των παραφυάδων, καθώς τα δενδρύλλια που προκύπτουν αργούν πολύ να μπουν σε καρποφορία. Ας δούμε αναλυτικά τους τρόπους πολλαπλασιασμού.

α) Πολλαπλασιασμός συκιάς με μοσχεύματα

Παίρνουμε ξυλώδεις βλαστούς μήκους περίπου 25-30 εκατοστών την περίοδο του χειμώνα και τά βάζουμε σε γλάστρες φυτωρίου έχοντας τοποθετήσει στη βάση της τομής τους ορμόνη ριζοβολίας. Τοποθετούμε τις γλάστρες με τα μοσχεύματα σε δροσερό περιβάλλον και θα σχηματίσουν γρήγορα ριζικό σύστημα για να μπορέσουν να μεταφυτευθούν στις αρχές της άνοιξης. Η συκιά μπορεί να πολλαπλασιαστεί και στα τέλη του καλοκαιριού με φυλλοφόρα τμήματα βλαστού. Σε αυτή την περίπτωση, κόβουμε ένα τμήμα βλαστού μήκους 15 εκατοστών με φύλλα, αφαιρούμε τα κάτω φύλλα και αφήνουμε 2-4 φύλλα στην κορυφή του βλαστού.

β) Πολλαπλασιασμός συκιάς με εμβολιασμό
 
H συκιά μπορεί να πολλαπλασιαστεί με εμβολιασμό της επιθυμητής ποικιλίας πάνω σε υποκείμενο συκιάς. Κατάλληλη μέθοδος εμβολιασμού είναι ο ενοφθαλμισμός τύπου ανεστραμμένου Τ με κοιμώμενο οφθαλμό την περίοδο Αύγουστου – Σεπτεμβρίου με ανάποδο Τ σε ξυλοποιημένους βλαστούς ενός έτους ή ο ενοφθαλμισμός τύπου ανεστραμμένου Τ με βλαστάνοντα οφθαλμό τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Σε βλαστούς μεγαλύτερης ηλικίας εφαρμόζουμε εμβολιασμό με την μέθοδο του πλακίτη στις αρχές του φθινοπώρου. Αναλυτικές συμβουλές για τους τρόπους μπολιάσματος (εμβολιασμού) των καρποφόρων δέντρων στο σχετικό άρθρο μας.

Πολλαπλασιασμός συκιάς, πως δημιουργούμε καινούρια φυτά
Πολλαπλασιασμός συκιάς, πως δημιουργούμε καινούρια φυτά

9. Πότε ωριμάζουν τα σύκα και με ποιο τρόπο γίνεται η συγκομιδή;

Η συγκομιδή της συκιάς γίνεται το καλοκαίρι και το φθινόπωρο ανάλογα και την ποικιλία της συκιάς που συγκομίζουμε. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν μαζεύουμε τα σύκα με το χέρι.

Η συκιά παράγει ένα λευκό γαλακτώδες υγρό που περιέχει ρητίνες, κόμμεα, λίπη και ένζυμα που προκαλεί έντονους ερεθισμούς στο δέρμα και αλλεργίες.

Κατά τη συγκομιδή των σύκων, θα απαιτηθεί η χρήση βαμβακερών γαντιών ενώ τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος θα πρέπει να επαλειφτούν με ελαιόλαδο για αποφυγή δερματικών ερεθισμών.

ποτε ωριμαζουν τα συκα
Πότε ωριμάζουν τα σύκα;

10. Πώς συντηρούμε και πώς αποξηραίνουμε σύκα;

Αν θέλουμε να συντηρήσουμε σύκα μπορούμε να τα διατηρήσουμε για λίγες μέρες στο ψυγείο μέσα σε πλαστική σακούλα ή να τα βάλουμε στην κατάψυξη κομμένα ή ολόκληρα.

Αν θέλουμε να αποξηράνουμε τα σύκα για να μπορούμε να τα απολαμβάνουμε για πολλούς μήνες, υπάρχει ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος για να ακολουθήσουμε.

 • Πλένουμε τα σύκα που έχουμε μαζέψει και τα σκουπίζουμε επιμελώς με χαρτί που απορροφά καλά την υγρασία.
 • Ανοίγουμε τα σύκα με τα δάχτυλά μας και ρίχνουμε σε νερό που βράζει για μισό λεπτό περίπου.
 • Στίβουμε λεμόνια και ρίχνουμε μισό λίτρο χυμό λεμονιού σε μία μεγάλο μπολ που περιέχει μισό λίτρο νερό.
 • Ρίχνουμε τα σύκα μέσα στο μπολ και τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά.
 • Βγάζουμε τα σύκα από το νερό και τα απλώνουμε σε πετσέτα για λίγα λεπτά για να στεγνώσουν.
 • Απλώνουμε τα σύκα σε ένα ταψί ή σε ένα ψάθινο καλάθι και τα σκεπάζουμε με ένα τούλι.
 • Αφήνουμε τα σύκα για 10 μέρες σε εξωτερικό χώρο που έχει ηλιοφάνεια και καλό αερισμό για να απομακρυνθεί η υγρασία που έχουν και να αποκτήσουν την χαρακτηριστική σκληρότητα αλλά και ελαστικότητα που έχουν τα αποξηραμένα σύκα.

11. Κι ένα μυστικό για το δέντρο της συκιάς

Η συκιά αναπτύσσει πολύ δυνατό ριζικό σύστημα και αρκετές φορές κάνει ζημιές σε τοίχους, σε φράκτες και σε πεζοδρόμια. Σε πολλές περιπτώσεις, θέλουμε να ξεράνουμε τις συκιές και αυτό είναι πολύ δύσκολο να το πετύχουμε καθώς αναβλαστάνουν όταν τις κόβουμε. Για να μην αναβλαστήσει η συκιά, αλείφουμε στην τομή που την κλαδέψαμε ειδικό ζιζανιοκτόνο που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (66)

 1. Γεώργιος Λιόντος
  08/09/2023

  Έχω πέντε συκιές,θέλω να μάθω κ.Κώστα πιό είναι το καλύτερο λίπασμα, το 7-7-12 ή ποιός άλλος τύπος. Για τα σκουλήκια ή φυσική πυρεθρίνη έκανε καλή δουλειά.

  • Ανάλογα το έδαφος, επιλέγεις το κατάλληλο λίπασμα. Το συγκεκριμένο λίπασμα που αναφέρεις πάντως μπορείς να χρησιμοποιηθείς συκιές.

 2. Γιαννης
  11/06/2023

  Ολα τα συκα εχουν καποια μαυρισματα εξωτερικα μικρα η μεγαλα ορισμενα σαν τσιμπηματα; και εσωτερικα ολα ειναι χαλασμενα. Στον ληθαργο την ειχα ραντισει με χαλκουχο διαλυμα. Σας ευχαριστω.

  • Θα σου πρότεινα συμπληρωματικά να ψεκάσεις με φυσικό πύρεθρο.

   • Κυριακος
    17/08/2023

    Για σας έχω μία συκιά βασιλικιά 50 χρονών και κάθε χρόνο βγάζει πολλά σύκα φέτος ι μιση ξεράθηκε και ο κορμός της αρχίζει Και σαπίζει τι φταίει;

 3. Γεώργιος Λιόντος
  14/08/2022

  Πότε ψεκάζουμε τίς συκιές μέ διάλυμα χαλκού και φυσική πυρεθρίνη και πόσες φορές προκειμένου νά έχουμε καθαρά καί ποιοτικά σύκα?

 4. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  11/08/2022

  Καλησπέρα σας, έχω μια συκιά που κάνει σκουρόχρωμα σύκα όχι πλατιά , όχι και πολύ γλυκά. Το θέμα μου είναι ότι τα σύκα σε ποσοστό 8 στα 10 να έχουν σκουληκάκια μέσα. Τι μπορώ να κάνω γι αυτό; Επίσης σε άλλη ποικιλία συκιάς ( πράσινος φλοιός με βαθύ κόκκινη σάρκα), τα σύκα φέτος σχίζουν στο πίσω μέρος προτού ωριμάσουν εντελώς για κατανάλωση. Άλλες χρονιές δεν γινόταν αυτό. Να σημειωθεί ότι καμία συκιά δεν την ποτίζω απευθείας. Ότι νερό χρειάζονται ίσως να το λαμβάνουν από τα γύρω τους οπωροφόρα που ποτίζω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Καλή συνέχεια, δημιουργική και καλή δύναμη!

  • Καλημέρα Γεώργιε. Θα ήταν καλό να κάνεις σταθερά ποτίσματα μία φορά τη βδομάδα για να μην σχίζονται τα σύκα. Μπορείς να ψεκάσεις με φυσικό πύρεθρο μετά την καρπόδεση για τα σκουλήκια στα σύκα.

 5. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
  11/03/2022

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑΣΑΣ.ΑΠΟ ΚΑ ΒΑΛΑ ΕΙΜΑΙ.ΘΑΘΕΛΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΙΚΑ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΝΣΗ ΣΥΚΩΝ.ΛΟΙΠΟΝ ΘΑΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ:1.ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΔΥΦΟΡΗ ΕΝΟΟΥ ΜΕ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΚΑΡΠΟ ΦΟΡΙΑ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΣΟ ΤΗΤΑΣ Η ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΕ ΔΥΟ ΣΤΑ ΔΙΑ ?2.ΤΙ PH ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΣΥΚΙΑ ?3. ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟ ΡΟΥΣΑ Κ ΠΩΣ ΑΝ ΞΕΡΕΤΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΕΞΑΓΩΓΕΣ?4. ΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΕΝΔ ΡΩΝ ΚΑΝΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ?5.ΑΝ ΞΕΡΕΤΕ ΦΥ ΣΙΚΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΜΗΧΑΝ ΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ!!6. ΑΝ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟ ΤΙ Κ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΑ ΓΙΑ-ΒΙΟ-ΣΥΚΕΩΝΕΣ!!ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ .ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ Κ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΝ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑ.!!!

  • Καλημέρα Θεόδωρε. Δίφορη ποικιλία εννοούμε όταν δίνει δύο φορές καρποφορία μέσα στον ίδιο χρόνο. Σχετικά με το PH το ιδανικό είναι 7-8, αν και η συκιά είναι προσαρμοστική σε μεγαλύτερο εύρος pH εδάφους. Σχετικά με την εμπορία, επεξεργασία του προϊόντος και τα προγράμματα χρηματοδότησης βιολογικών καλλιεργειών, θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιo γεωπόνο- σύμβουλο της περιοχής σου.

 6. ΚΑΒΑΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΣ
  11/11/2020

  ΣΤΟΝ ΟΠΩΡΩΝΑ ΕΧΩ 4 ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΔΗ ΣΥΚΙΩΝ. ΤΑ ΔΕΝΔΡΑ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗΡΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ. ΕΔΩ ΚΑΙ 2ΧΡΟΝΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΦΈ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ. ΔΕΝ ΔΙΚΡΊΝΩ ΣΚΟΥΛΙΚΆΚΙΑ.

  • Καλησπέρα Νίκο. Πιθανότατα, οι συκιές σου έχουν προσβληθεί από μυκητολογική ασθένεια. Απέφυγε το υπερβολικό πότισμα και ψέκασε με διάλυμα χαλκού για την αντιμετώπιση του.

 7. Γιάννης
  21/09/2020

  Γεια σας.
  Ένα μεγάλο ευχαριστώ για αρχή για τις χρήσιμες πληροφορίες που μας δίνεται.
  Έχουμε στον κήπο μια μεγάλη συκιά η οποία έχει επεκτείνει τόσο πολύ το ριζικό της σύστημα, που πλέον έχει δημιουργήσει πρόβλημα στο δάπεδο της αυλής και στον μαντρότοιχο. Θα ήθελα να την ξεράνω.
  Μπορείτε να μου πείτε ποιος είναι ο πιο σωστός και ασφαλείς τρόπος για να γίνει αυτό;
  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  • Καλησπέρα Γιάννη. Αρχικά, με πριόνι ή ξυλοκοπτικό μηχάνημα θα πρέπει να κόψεις τον κορμό της συκιάς από την βάση της. Για να μπορέσεις να ξεράνεις την συκιά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις χημικό σκεύασμα (ζιζανιοκτόνο) για να το αλείψεις με ένα πινέλο αδιάλυτο στην τομή ή να κάνεις με ένα τρυπάνι τρύπες και να ρίξεις αδιάλυτο το σκεύασμα. Με αυτόν τον τρόπο σταδιακά θα ξεραθεί η συκιά και δεν θα αναβλαστήσει.

 8. Γιωργος
  11/09/2020

  Καλησπέρα. Έχω μια συκιά στο κτήμα μου 15 ετών. Κάθε χρόνο σαπίζουν τα σύκα. Τι μπορεί να φταίει και αν μπορώ να κάνω κάτι. Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Γιώργο. Ψέκασε τη συκιά σου με διάλυμα χαλκού και φυσικής πυρεθρίνης μετά την καρπόδεση για την αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών και εντόμων που μπορεί να προκαλέσουν σάπισμα στα σύκα.

 9. κωστας
  08/09/2020

  Καλησπερα,εχω μια συκια στο κτημα που την εκοψα ισα με το εδαφος,φετος ξαναπεταξε κλωναρια,αυτα τα κλωναρια θα ειναι αγρια?

  • Καλησπέρα Κώστα. Αν η συκιά ήταν εμβολιασμένη σε υποκείμενο, τότε οι βλαστοί (κλωνάρια) που θα βγούν θα είναι άγρια και θα πρέπει να γίνει εμβολιασμός.

 10. Κωστας Νικολαιδης
  25/08/2020

  Φετος το καλοκαιρι ημουν στη Χαλκιδικη και επισκεφθηκα το μοναστηρι της Ορμυλιας οπου μας προσφεραν συκα. Ηταν κατι ασπρα συκα ,αδρα ισα με ενα μανταρινι ,ασπρα και πεπλατυσμενα. Μου εκανε εντυπωση το μεγεθος. Υπαρχει καποια ειδικη ποικιλια στη περιοχη;

 11. Γιάννης
  13/08/2020

  Γεια σας,
  Έχω μια βασιλική συκιά 40 ετών η οποία κάθε χρόνο κάνει υπερπαραγωγή. Εδώ και 10 μέρες έχω ξεκινήσει συγκομιδή και παρατηρώ ότι σχεδόν όλα τα σύκα έχουν κιτρινισμένη σάρκα από το κέντρο προς την περιφέρεια. Εξωτερικά η εμφάνισή τους είναι άψογη (πράσινο και μοβ γραμμώσεις) και η υφή τους σφριγηλή. Δεν ζαρώνουν, δεν πέφτουν εκτός από αυτά που παρα-ωριμάζουν. Δεν έχουν όμως τη φίνα γεύση της πορφυρής σάρκας που πρέπει να έχει το βασιλικό σύκο.
  Ευχαριστώ.

  • Καλησπέρα Γιάννη. Πιθανότατα, η κιτρινισμένη σάρκα των σύκων οφείλεται σε έλλειψη νερού λόγω καύσωνα ή αν έμειναν απότιστα για κάποιο διάστημα. Πότιζε την συκιά σου την περίοδο του καλοκαιριού τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα.

 12. Γιαννης
  30/06/2020

  Καλησπερα ,εχω μια συκια στο κηπο και τα φυλλα αρχιζουνε να κανουνε κιτρινοκαφε spots παρα πολλα ,υπαρχει κατι που μπορω να κανω ,ευχαριστω

  • Καλησπέρα Γιάννη.
   Ψέκασε τη συκιά με διάλυμα χαλκού για να αντιμετωπίσεις την μυκητολογική ασθένεια που πιθανότατα έχει προσβληθεί η συκιά.

 13. DIMITRIOS
  22/06/2020

  Καλησπέρα! Έχω μια συκιά στην αυλή μου η οποία φύτρωσε μόνη της κ εδώ κ κάτι χρόνια την έχει φτάσει σε ένα ύψος 5μετρων περίπου,που κ που πέταγε κ κάνα σύκο αλλά ήταν λίγο ξινά, φέτος μετά από ένα κλάδεμα χωρίς καμία γνώση απλά για “ομορφιά” κ “συμμάζεμα” πέταξε παντού καρπούς σε σχετικά μεγάλο μέγεθος …την περασμένη Παρασκευή την εδειχνα όλο χαρά στην γυναίκα μου κ σήμερα το μεσημέρι που πήγα να την δω όλοι οι καρποί κρέμονται άδειοι,καφε κ μαραμένοι σαν σάπιες σακούλες….τι μπορεί να συνέβη σε 3 μέρες κ έφτασε σε αυτή την κατάσταση κ πως μπορώ να το αντιμετωπίσω;
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.

  • Καλησπέρα Δημήτρη. Το σάπισμα στα σύκα μπορεί να οφείλεται σε μυκητολογική ασθένεια ή σε προσβολή από πουλιά. Πάντως, καλό είναι να τα ψεκάσεις με διάλυμα χαλκού και να αφαιρέσεις τα σαπισμένα σύκα για τυχόν μετάδοση της ασθένειας.

 14. Μαρια
  31/05/2020

  Εχω φυταψει προ τριετιας συκια.Περσι εβγαλε λιγα συκα μικρα και φετος κανενσ αλλα αναπτυχθηκε πολυ .Τι να κανω;

 15. Γεώργιος Κ.
  31/05/2020

  Κύριε Κώστα σας χαιρετώ.
  Έχω στην αυλή του σπιτιού μου δύο γλάστρες στις οποίες εδώ και τρία χρόνια φύτρωσαν συκιές που μάλλον προήλθαν από αυτή που είχε ο γείτονας. Πάνε πολύ καλά και κάποια στιγμή σκέφτομαι να τις μεταφυτέψω στο κοντινό πάρκο της γειτονιάς, να πάρουν τα πάνω τους.
  Αν φυτέψω την μία όπως είναι άγρια κοντά στην άλλη που θα εμβολιαστεί για να την γονιμοποιεί, είναι βέβαιο ότι η άγρια θα κάνει αρρενόσυκα για να φιλοξενήσει τον ψήνα ή θα πρέπει να την εμβολιάσω και αυτή από αρσενική συκιά που σίγουρα κάνει αρρενόσυκα ;
  Σας ευχαριστώ πολύ.

 16. Giorgio
  21/02/2020

  Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας έχω δύο συκιές και οι κορμοί των δέντρων έχουν ένα καφέ χρώμα σάν μύκητα, πώς θά προστατέψω τά δέντρα?

  • Καλημέρα Giorgio. Mπορείς να ψεκάσεις τον κορμό της συκιάς με διάλυμα χαλκού όπως για παράδειγμα με βορδιγάλιο πολτό που είναι οικολογικό σκεύασμα.

 17. Manos
  12/01/2020

  Γειά σας!! Μπορώ να φυτέψω ήσυχος μια συκιά στο σημείο αυτό :: https://ibb.co/8YY0hLG ή θα μου προκαλέσει ζημιές γύρω γύρω στις κατασκευες στον κήπο και στους σωλήνες κάτω από το σπίτι μου??η φωταγραφια είναι τραβηγμένη στην αυλή μου από πάνω και λίγο πιο πίσω 3 μετρα περιπου είναι η πολυκατοικία μας!! Ευχαριστώ!!

  • ΚΚαλησπέρα Μάνο. Καλύτερα να το αποφύγεις καθώς η συκιά έχει πολύ δυνατό ριζικό σύστημα και μπορεί να σου δημιουργήσει σοβαρή ζημιά. .

   • Manos
    14/01/2020

    Ευχαριστώ για την συμβουλή σας κ. Κώστα 🙂 !! Αν βάλω μια μουριά καρποφόρα πάλι τα ίδια θα έχω ή δεν έχει τόσο δυνατό ριζικο σύστημα όσο η συκια?? Γιατι και στην μουριά οι ρίζες πάνε πλάγια παράλληλα με το έδαφος,αν δεν κάνω λάθος!! Ευχαριστώ και πάλι!!!

 18. Γιάννης
  09/08/2019

  Η σωστή εποχή για εμβολιασμό συκιας ποια είναι και ποιος είναι ο σωστός τρόπος; Ευχαριστώ.

  • Καλημέρα Γιάννη. Ανάλογα την περιοχή, κατάλληλη εποχή για τον εμβολιασμό της συκιάς είναι τον Απρίλιο-Μάιο με βλαστάντα οφθαλμό (ανεστραμμένο Τ) ή με κοιμώμενο οφθαλμό Αύγουστο -Σπτέμβριο.

 19. Κωστας
  07/08/2019

  Εχω προβλημα με τα βασιλικα μου,οταν αρχισουν να ψηνονται σκιζονται απο εκει που εισερχετε ο ψηνας. Επισης ενα εντομο ηδροσοφυλα μπαινει μεσα στα συκα. Πως την καταπολεμω

  • Καλημέρα Κώστα. Ο ψεκασμός με οικολογικό σκεύαμα φυκιών ή υγρό λιπασμα ασβεστίου πιθανότατα θα μειώσει το σκίσιμο των σύκων κατά το ψήσιμο. Για την αντιμετώπιση της δροσόφιλα, την περιοδο της άνοιξης ψέκασε με συνδυασμό οικολογικών σκευασμάτων θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης.

 20. Λιτσα
  17/07/2019

  Σας ευχαριστώ πολύ Κυριε Κώστα για την απάντηση σας.Το φανταζόμουν και εγώ ότι μπορώ λίγο να της αφαιρέσω οριζμενα κλωνάρια, αλλά ήθελα να συγουρεφτώ ,πριν κάνω κάτι λάθος. !!!

 21. Λιτσα
  16/07/2019

  Ζω στο Λονδινο εχω μια μεγαλη συκια στον κηπο μου 12 ετων.Πολυ καρποφορα με γλυκιτατα συκα.Μονο τωρα εχει μεγαλωση και απλωση τοσο πολυ τα κλωναρια της που δεν αεριζεται και δεν μπαινει πολυ φως στο κεντρο του δενδρου.Μπορω τωρα να κλαδεψω τα κλωναρια που δεν εχουν καρπο πανω τους και ολα τα νεα που βγαινουν.Ξερω οτι δεν ειναι καιρος για κλαδεμα τωρα αλλα μηπως την αερισω λιγο.Ειναι τεραστια !!! Σας ευχαριστω εκ των προταιρων αν μου δοσετε μια συμβουλη.!!!!

  • Καλησπέρα Λίτσα. Μπορείς να κάνεις τώρα ένα ελαφρύ καθάρισμα στην συκία αλλά το βασικό κλάδεμα θα το κάνεις στα τέλη του χειμώνα.

 22. Βασιλική
  19/06/2019

  Καλημέρα σας κύριε, έχω ένα δέντρο συκιας
  Και εδώ και λίγες μέρες παρατηρώ ότι τα φύλα της ξερενοται, τι μπορώ να κάνω να την σώσω, κάνει άσπρο σύκο, μέχρι τώρα εδώ και εννιά χρόνια έκανε πολλά σύκα την φυτευσα το 2009, σας ευχαριστώ πολύ,

  • Καλησπέρα Βασιλική. Θα σου πρότεινα να κάνεις ένα ψεκασμό σοτ φύλλωμα της συκιάς με θερινό πολτό και χαλκό για να αντιμετωπίσεις πιθανές μυκητολογικές και εντομολογικές προσβολές. π¨οτιζε την οπωσδήποτε μια φορα΄τη βδμάδα αυτή την περίοδο.

 23. Σταύρος
  07/05/2019

  Γεια σας, έχω μια συκιά στην αυλή μου ή οποία ταλαιπωρήθηκε από τίς φωτιές τού Ιουλίου καί κλαδευοντας τά μαραμένα κλαδιά απέμεινε τό ένα τρίτο των κλαδιών τώρα πετάει βλαστούς αλλά δεν έχει ακόμα βγάλει καρπούς.Σημειωτεον ότι μετά τή φωτιά σέ λίγες ημέρες πέταξε φυλλωσιές, και όπου δεν πέταξε τά κλάδεψα. Μπορεί να μη βγάλει φέτος καρπούς ; Ευχαριστώ πολύ!

 24. Ευθυμιοπούλου Μαρία
  04/05/2019

  καλησπέρα σας. έχω μια συκιά δίφορη που έχει ήδη βγάλει καρπούς. όμως πέφτουν!
  Μπορείτε να μου πείτε τι φταίει?
  Έχω και άλλη συκιά δίπλα που κάνει σύκα μια φορά το χρόνο και τα σύκα της δεν πέφτουν.
  Ευχαριστώ

 25. Μπάμπης
  18/10/2018

  Καλημέρα κύριε Λιονουδάκη,
  Έχουμε μια συκιά στον κήπο (ηλικίας 11 ετών) η οποία κατά τα πρώτα 4-5 έτη καρποφορίας έδινε πολλά και εξαιρετικής ποιότητας σύκα. Στη συνέχεια όμως (για τις επόμενες τρεις σεζόν, μέχρι και σήμερα) και παρά το γεγονός ότι, φαινομενικά τουλάχιστον, δεν άλλαξε κάτι στο περιβάλλον διαβίωσης της αλλά και της καλλιεργητικής φροντίδας που λαμβάνει, η ποιότητα των καρπών της υποβαθμίστηκε τόσο πολύ που το ποσοστό των συλλέξημων σύκων να μην υπερβαίνει το 5-10% (τα υπόλοιπα ξινίζουν, πολλές φορές πριν καν ωριμάσουν εντελώς).
  Αυτό που μπορώ να σκεφτώ ως πιθανή αιτία, είναι η ύπαρξη υδροφόρου ορίζοντα σε βάθος 10 μέτρων περίπου από την επιφάνεια του εδάφους, απόσταση που σχετικά εύκολα μπορεί να διανύσει το ριζικό σύστημα του δέντρου.
  Επειδή σκέφτομαι να ξεριζώσω το δέντρο, θα ήθελα να μου πείτε την γνώμη σας.

  Ευχαριστώ πολύ

  • Καλησπέρα Μπάμπη. Θα σου έλεγα να περιμένεις τουλάχιστον άλλη μια χρονιά πριν κάνεις ενέργειες όπως το ξερίζωμα. Καταρχήν αν ισχύει το θέμα με τον υδροφόρο ορίζοντα, θα σου πρότεινα να αποφύγεις το συχνό πότισμα της συκίας για να δούμε πως θα συμπεριφερθεί ως προς την παραγωγή και την ποιότητα των καρπών. Πάντως, πιθανόν η προβληματική παραγωγή να είναι και θέμα επικονίασης της συκιάς.

 26. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
  20/08/2018

  Καλήμερα σας παρακαλώ πολύ θα ήθελα να μάθω την κινδύνους έχουμε απο φύτεμα συκιάς σε απόσταση 10 μέτρων απο το σπίτι & εαν υπάρχει τρόπος προστασίας χωρίς να κοπεί το δεντρό

  ευχαριστούμε πολυ

  • Καλησπέρα Νεκτάριε.
   Πραγματικά η συκιά έχει σκλήρό ριζικό σύστημα και μπορεί να κάνει ζημία σε τοίχους, φράκτες και γενικότερες κατασκευές. Βέβαια, απόσταση δέκα μέτρων της θέσης φύτευσης από το σπίτι, είναι μια καλή απόσταση ασφαλέιας ώστε να μην ανησυχείς ότι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα.

 27. Βάσω
  30/06/2018

  Εχω μια συκια στον κηπο μου. Οσο ζουσε ο παππους μου πηγαινε και αγοραζε κατι μαραμενα συκα και ετσι γονιμοποιουσε την συκια μας και τρωγαμε μεγαλα και ασπρα συκα. Που μπορω να προμηθευτω κατι τετοιο για να ξαναπαρουμε συκα; Εχει δεσει καρπο ηδη.
  Ευχαριστω πολυ!!!

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   09/07/2018

   Καλησπέρα Βάσω. Η επικονίαση και γονιμοποίηση της συκιάς είναι μια δύσκολη υπόθεση. Το σύκο είναι μια ταξιανθία με πολλά θηλυκά άνθη στο εσωτερικό του. Τα άνθη της ταξιανθίας του σύκου θα πρέπει να επικονιαστούν με γύρη από εξωτερική πηγή για να μπορέσουν να ωριμάσουν, διαφορετικά θα συρρικνωθούν και θα πέσουν όταν φτάσουν σε διάμετρο περίπου 1,5 εκατοστό. Η μεταφορά της γύρης από τις αγριοσυκιές στην ταξιανθία του σύκου και η επικονίαση των ανθέων της, γίνεται από ένα συγκεκριμένο έντομο, μια μικρή σφήκα, τον ψήνα. Όμως για την εξασφάλιση μιας ικανοποιητικής σοδειάς από τις συκιές, γίνεται μεταφορά μικρών καρπών από αγριοσυκιές (αρρενοσυκιές) και τις κρεμάμε στα δέντρα των συκιών που θέλουμε να γονιμοποιήσουμε στα τέλη της άνοιξης. Δεν έχουμε υπόψη μας από που μπορείς να προμηθευτείς μικρούς καρπούς αγριοσυκιάς, διαφορετικά θα πρέπει να ψάξεις να βρεις από αγριοσυκιές της περιοχής σου.

 28. Σιμιτσης Βασιλης
  30/06/2018

  Εχω στον κηπο μου μια συκια μαυρη βασιλικη και μου εχει βγαλει 3 ωραια παραριζα. Θα ηθελα να ξερω, αν τα αφησω θα βγαλουν και αυτα συκα βασιλικα μαυρα η θα γινουν αγρια? Τι μου προτεινεται να κανω. Σας ευχαριστω εκ των προτερων για την απαντηση σας.

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   06/07/2018

   Καλησπέρα Βασίλη. Αν η συκά σου δεν είναι εμβολιασμένη, τότε θα μπορεί να πολλαπλασιαστεί με τις παραφυάδες (παράριζα) και να δώσει συκιές ποικιλίας βασιλική μαύρη. Σε διαφορετική περίπτωση, τα σύκα που θα προκύψουν θα είναι άγρια όποτε θα χρειαστεί εμβολιασμός της άγριας συκιάς με την επιθυμητή ποικιλία συκιάς.

 29. ΡΑΠΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
  12/06/2018

  ΕΧΩ ΔΥΟ ΔΕΝΔΡΑ ΣΥΚΙΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΛΕΥΚΕΣ. ΦΕΤΟΣ Ο ΚΑΡΠΟΣ ΟΤΑΝ ΩΡΙΜΑΖΕΙ ΔΕΝ ΚΟΚΙΝΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΡΟΖ ΓΙΝΕΤΕ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΑΥΡΊΖΕΙ ΚΑΙ ΜΥΡΙΖΕΙ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. ΔΕΝ ΘΥΜΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ. ΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΣΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΤΕ?

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   14/06/2018

   Καλησπέρα Παντελή. Πρόκειται πιθανότατα για μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει τον καρπό. Ψέκασε με χαλκούχο διάλυμα τις συκιές για να το περιορίσεις.

 30. Ανδρεας
  06/05/2018

  Αν θελεις πολυ μια συκια μπορεις να την βαλεις σε γλαστρα και θα τρως σκα χωρις να σου γκρεμισει το σπιτι….

 31. Ζωή
  29/04/2018

  Είχα μια συκιά σε εξοχική μονοκατοικία, περίπου 2 μέτρα μακριά από το σπίτι. Ήταν φανταστική στα σύκα, αλλά δυστυχώς έκανε ρωγμές στους τοίχους του σπιτιού και έβγαλε και παράριζα από την άλλη μεριά του σπιτιού. Καταλαβαίνεται σε πάνω από 10 μέτρα απόσταση από τον κορμό της. Δυστυχώς την έκοψα, αλλά τα παράριζά της παιδεύτηκα πολύ να τα εξοντώσω. Θα ήθελα μια συκιά, αλλά στα πόσα μέτρα μακριά από το σπίτι, δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα; Την φοβάμαι πολύ….

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   06/05/2018

   Γεια σου Ζωή! Τα είκοσι μέτρα είναι μια απόσταση ασφαλείας για την φύτευση της συκιάς.

 32. ΙΩΑΝΝΑ
  24/04/2018

  ΕΧΩ ΜΙΑ ΣΥΚΙΑ ΕΞΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΜΟΥ Η ΡΙΖΕΣ ΤΙΣ ΣΥΚΙΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΖΥΜΙΑ ΚΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΠΕΣΤΕ ΜΟΥ ΝΑ ΞΕΡΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΧΡΩΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΜΕΡΑ

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   29/04/2018

   Καλημέρα Ιωάννα! Η συκιά έχει δυνατό ριζικό σύστημα και μπορεί να κάνει ζημιά κοντά σε πλάκες στο πεζοδρόμιο, σε αποστάσεις 1-2 μέτρα από τον κεντρικό κορμό. Αν μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες από τη συκιά και να μας πεις τις ακριβείς αποστάσεις, θα ήταν πολύ κατατοπιστικό για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *