4 μυστικά για καλλιέργεια σέσκουλου

Σέσκουλο καλλιέργεια

Σέσκουλο, το ξαδερφάκι του παντζαριού! Το σέσκουλο δεν καλλιεργείται για το υπόγειο μέρος του, τη γογγυλόριζα όπως το παντζάρι , αλλά για τα νόστιμα φύλλα του, που τρώμε μαγειρευτά ή βραστά σε διάφορες συνταγές. Λαχανικό φθινοπωριμή φύτευσης, το σέσκουλο είναι μία εύκολη καλλιέργεια χωρίς ιδιαίτερες απαίτησεις, και πολύ υγιεινό καθώς βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου. Καλλιεργείται ως ετήσιο λαχανικό, καθώς τη δεύτερη χρονιά ανθίζει.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες σέσκουλου, με ανοικτό πράσινο εως σκούρο πράσινο χρώμα φύλλων και με κόκκινους ή λευκούς μίσχους και νεύρα, ανάλογα με την ποικιλία. Οι ποικιλίες σέσκουλου με κόκκινα νεύρα τα κάνουν να μοιάζουν εμφανισιακά με τα παντζάρια. Να σημείωσουμε ότι λόγω του εντυπωσιακού φυλλώματος, το σέσκουλο δίνει και καλλωπιστική αξία στο φθινοπωρινό μας λαχανόκηπο.

1. Τι συνθήκες απαιτεί η φύτευση και καλλιέργεια σέσκουλου;

Αν μίλαγε το σέσκουλο θα μας έλεγε για τη δροσιά που προτιμά. Αν και δεν αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες, το σέσκουλο επιζητά ηλιόλουστες ή ημισκερές θέσεις, ενώ είναι σχετικά ανθεκτικό και στην ελαφριά παγωνιά.

Θέλει βαθιά γόνιμα εδάφη, εμπλουτισμένα σε οργανική ουσία που να διαθέτουν παράλληλα και καλή αποστράγγιση. Το σέσκουλο είναι σχετικά ανθεκτικό και στην αλατότητα.

Μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα βάθους τουλάχιστον 20 εκατοστών, αρκεί να εμπλουτιστεί με γόνιμο φυτόχωμα ειδικό για κηπευτικά. Η προσθήκη στρώσης χαλικιών στη βάση της γλάστρας με τα σέσκουλα βοηθάει στην καλύτερη αποστράγγιση.

Διαφήμιση

2. Ποια εποχή φυτεύουμε σέσκουλα και ποιες είναι οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης;

Καταρχήν, ο πολλαπλασιασμός του σέσκουλου γίνεται με σπόρο. Μπορούμε να σπείρουμε τους σπόρους του σέσκουλου στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε βάθος 2-3 εκατοστών και σε αποστάσεις 20-25 εκατοστών μεταξύ των θέσεων σποράς και 40-50 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Στη συνέχεια όταν φυτρώσουν τα σέσκουλα τα αραιώνουμε αφήνοντας ένα σέσκουλο σε κάθε θέση φύτευσης. Ανάλογες αποστάσεις φύτευσης τηρούμε και αν μεταφυτέψουμε έτοιμα φυτά σέσκουλου που μπορούμε να προμηθευτούμε από φυτώρια.

Κι όσο για τις παρέες που θα έχει, το σέσκουλο μπορεί να συγκαλλιεργηθεί με λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, κρεμμύδι, καθώς επίσης με όψιμη καλλιέργεια ντομάτας και φασολιού.

3. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση ή άλλη φροντίδα έχουν τα σέσκουλα;

Τα σέσκουλα θέλουν πολύ συχνό πότισμα για να μην στεγνώνει σχεδον καθόλου η ρίζα. Μόνο όταν έχουν επαρκή εδαφική υγρασία μόνο τότε έχουν καλή ανάπτυξη και αποκτούν δροσερό τραγανό φύλλωμα.

Για λίπασμα δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, αρκεί η ενσωμάτωση κοπριάς και κομπόστ στο χώμα κατά τη φύτευση και η προσθήκη βιολογικού λιπάσματος πλούσιο σε άζωτο, μία φορά, ένα μήνα μετά τη φύτευση.

4. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του σέσκουλου

Αν φυτέψουμε σπόρο σέσκουλου, η συγκομιδή ξεκινά μετά από 4-5 μήνες, κόβοντας τα εξωτερικά φύλλα με ψαλίδι και αφήνοντας ανέπαφο το κεντρικό σημείο από το οποίο εκφύονται τα νέα φύλλα σέσκουλου. Αν δεν συγκομίσουμε έγκαιρα τα φύλλα του σέσκουλου, θα γίνουν σκληρά και δεν θα είναι τοσό κατάλληλα για το μαγείρεμα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ