Καρπόδεση ελιάς: Πώς βελτιώνουμε την ανθοφορία και την καρπόδεση (+video)

καρποδεση ελιας

Η ελιά αποτελεί την πιο σημαντική καλλιέργεια στον ελληνικό χώρο που εδώ και δεκαετίες φέρνει σημαντικό εισόδημα στους καλλιεργητές.

Ένα εξαιρετικά κρίσιμο στάδιο στάδιο για την επιτυχημένη παραγωγή κάθε χρονιάς είναι το στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, τόσο στις ελαιοποιήσιμες όσο και στις επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς, δηλαδή το δέσιμο του άνθους και η ανάπτυξή του σε καρπό μετά από επικονίαση και επιτυχή γονιμοποίηση.

Η επικονίαση της ελιάς γίνεται κυρίως με τον άνεμο και δευτερευόντως με τις μέλισσες. Η αποτυχία στην καρπόδεση συμβαίνει συχνά και αποτελεί ένα από τα βασικά αίτια που η καλλιέργεια της ελιάς χαρακτηρίζεται από παρενιαυτοφορία, το φαινόμενο που μια χρονιά μεγάλης καρποφορίας και παραγωγής ακολουθείται από μία χρονιά μικρότερης ή μηδενικής παραγωγής.

Ένα δέντρο ελιάς σχηματίζει χιλιάδες άνθη κάθε χρόνο και αρκεί να δέσει ένα 2% της ανθοφορίας για να έχουμε μια ποιοτική συγκομιδή.

Ας δούμε αναλυτικά ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την καρπόδεση της ελιάς και με ποιο τρόπο μπορούμε να επέμβουμε, ώστε να βελτιώσουμε την καρπόδεση για να πετύχουμε αύξηση της παραγωγής.

1. Από ποιούς παράγοντες επηρεάζεται η ανθοφορία και η καρπόδεση της ελιάς;

Η καρπόδεση της ελιάς είναι μία σύνθετη διεργασία που επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες. Οι πιο σημαντικοί λόγοι που επηρεάζουν την καρπόδεση συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την εποχή της ανθοφορίας, την υγρασία που υπάρχει στο έδαφος, καθώς επίσης τα θρεπτικά στοιχεία και τις βιταμίνες που είναι διαθέσιμα στην ελιά.

  • Καιρικές συνθήκες: Το στάδιο της ανθοφορίας απαιτεί ήπιες καιρικές συνθήκες για να εξασφαλίσουμε καλή καρπόδεση και σημαντική παραγωγή. Για παράδειγμα, οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα κατά την περιόδο της ανθοφορίας και έχουν σαν αποτέλεσμα την ατελή γονιμοποίηση, προκαλόντας σημαντική ζημιά στην καρποφορία των δέντρων. Επίσης, οι δυνατοί άνεμοι, τόσο οι βοριάδες, όσο και ξηροί νοτιάδες μπορούν να καταστρέψουν τα λουλούδια της ελιάς και να παρατηρηθεί μείωση της παραγωγής.
  • Εδαφική υγρασία: Άλλος ένας παράγοντας που απαιτείται για καλό σχηματισμό ανθοταξιών και δημιουργία καρπών είναι η εξασφάλιση ικανοποιητικής εδαφικής υγρασίας την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, ακόμα και με πότισμα αν απαιτείται. Η έλλειψη της απαιτούμενης υγρασίας στον έδαφος την συγκεκριμένη περίοδο μπορεί να προκαλέσει μείωση του αριθμού των λουλουδιών, καθώς και προβλήματα στον σχηματισμό τους, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στο ποσοστό καρπόδεσης και στο μέγεθος της παραγωγής. Ανάλογες αρνητικές συνέπειες, έχει και η υπερβολική υγρασία κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης που μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη πτώση ανθέων και μείωση της παραγωγής.
  • Θρεπτικά στοιχεία: Για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική παραγωγή, κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, η ελιά θα πρέπει να εφοδιάζεται µε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, όπως το άζωτο και το βόριο, καθώς και τις απαραίτητες βιταμίνες, όπως η θειαμίνη και το νικοτινικό οξύ. Η έλλειψη αυτών των στοιχείων στα ανθοφόρα και καρποφόρα όργανα της ελιάς μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή και να προκαλέσει μειωμένη ανθοφορία, μειωμένη καρπόδεση και μικροκαρπία.
Το στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την καλλιέργεια της ελιάς
Το στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την καλλιέργεια της ελιάς

2. Πώς βελτιώνουμε την καρπόδεση της ελιάς;

Μπορούμε να βελτιώσουμε την καρπόδεση της ελιάς και να εξασφαλίσουμε αύξηση της παραγωγής, τόσο των ελαιοποιήσιμων ποικιλιών όσο και των επιτραπέζιων ποικιλιών, με τη χρήση βιοδιεγερτών.

Οι βιοδιεγέρτες είναι ένας κατάλληλος συνδυασμός θρεπτικών στοιχείων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της ανάπτυξη των φυτών, τη βελτίωση της καρπόδεσης και τον καλύτερο σχηματισμό καρπών.

Οι βιοδιεγέρτες που βοηθούν στην καρπόδεση της ελιάς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων (ροδακινιές, βερικοκιές, μηλιές, αχλαδιές, κερασιές, λεμονιές, πορτοκαλιές), σε αμπέλια, καθώς και σε καλλιέργειες κηπευτικών (ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι, κολοκύθι, φράουλα).

Αξίζει να σημειώσουμε πως είναι σημαντικό να επιλέγουμε αξιόπιστα και δοκιμασμένα σκευάσματα για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στην καρπόδεση της ελιάς.

Viormon Plus

3. Πώς βοηθάνε οι βιοδιεγέρτες και τα καρποδετικά σκευάσματα στη βελτίωση της καρπόδεσης;

Οι βιοδιεγέρτες και τα καρποδετικά σκευάσματα διαθέτουν σημαντικές ιδιότητες που ενισχύουν σημαντικά την άνθηση και την καρπόδεση της ελιάς, καθώς:

  • Βελτιώνουν τον σχηματισμό των λουλουδιών της ελιάς.
  • Διατηρούν ανοιχτό το λουλούδι της ελιάς για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Αυξάνουν τη συγκέντρωση των σακχάρων στο νέκταρ της γύρης.
  • Βελτιώνουν την ανθεκτικότητα του λουλουδιού σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως σε περιόδους που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και δυνατοί άνεμοι.
  • Διεγείρουν την κινητικότητα της μέλισσας στο λουλούδι, ενισχύοντας την επικονίαση.

4. Πώς εφαρμόζουμε τους βιοδιεγέρτες και τα καρποδετικά σκευάσματα στην καλλιέργεια της ελιάς;

Οι βιοδιεγέρτες και τα καρποδετικά εφαρμόζονται διαφυλλικά με ψέκασμα (ράντισμα) σε όλο το φύλλωμα της ελιάς, σε τρία στάδια, για να πετύχουμε σημαντική βελτίωση της καρπόδεσης και αύξηση της παραγωγής.

  • Η πρώτη εφαρμογή γίνεται κατά τον σχηματισμό της ταξιανθίας της ελιάς, για να επιτύχουμε καλύτερη καρπόδεση.
  • Η δεύτερη εφαρμογή γίνεται κατά το στάδιο της πλήρη ανθοφορία της ελιάς, για να μειώσουμε την πτώση καρπών.
  • Η τρίτη εφαρμογή γίνεται μετά την καρπόδεση, στο στάδιο του μικρού καρπού, για να αναπτυχθεί καλύτερα ο καρπός της ελιάς.

5. Κι ένα μυστικό για την καρπόδεση της ελιάς

Είναι σημαντικό να επιλέγουμε καρποδετικά σκευάσματα που περιέχουν στη σύνθεση τους και οικολογικό εκχύλισμα φυκιών, καθώς βοηθά ακόμα καλύτερα στην βελτίωση της καρπόδεσης και της αύξησης της παραγωγής.

ελια καλλιεργεια
10 μυστικά για την καλλιέργεια της ελιάς
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση
Viormon Plus

Σχόλια (32)

  1. Μιχάλης
    10/02/2021

    Καλησπέρα σας, ήθελα να ρωτήσω αν το viormon προορίζεται και για βιολογική καλλιέργεια ελιάς ;;;;;

    • Καλησπέρα Μιχάλη. Το συγκεκριμένο σκεύασμα χρησιμοποιείται για βελτίωση της καρπόδεσης σε συμβατικές καλλιέργειες.

      • Μιχάλης
        11/02/2021

        Έχετε να προτείνετε κάποιο βιολογικό σκεύασμα καρπόδεσης για Ελιές ;;;;

        • Καλησπέρα Μιχάλη. Θα πρέπει να συμβουλευτείς το γεωπόνο της περιοχής σου για να σου προτείνει ένα βιολογικό σκεύασμα καρπόδεσης για ελιές.

  2. Αποστολος
    18/12/2020

    Κύριε Λιονουδάκη σας ευχαριστούμε για τις πληροφορίες-συμβουλες που μας δίνετε. Θα ήθελα να ρωτήσω ποιους μήνες είναι τα τρία στάδια ραντίσματος καρπόδεσης με το viormon plus; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

    • Καλησπέρα Απόστολε.
      Σχετικά με τα τρία κατάλληλα στάδια ραντίσματος με βιοδιεγέρτη καρπόδεσης όπως το Viormon plus, αυτά χρονικά είναι περίπου:
      1. Σχηματισμός της ταξιανθίας της ελιάς: Μάρτιος
      2. Πλήρης ανθοφορία της ελιάς: Απρίλιος
      3. Στάδιο του μικρού καρπού: Μάιος

  3. ΦΩΤΗΣ
    21/11/2020

    Γεια σου Κωστα,
    στο κτημα εχω μεγαλα δεντρα καλαμων.Μπορω να αλλαξω τα περισσοτερα σε ποικιλια που βγαζει λαδι?Δηλαδη εχω 25 δεντρα καλαμων και λεω να κρατησω δυο.Τα υπολοιπα αν γινεται να τα αλλαξω.Ευχαριστω.

    • Καλησπέρα Φώτη. Μπορείς να τα εμβολιάσεις και να αλλάξεις ποικιλία και να τα κάνεις κορωνέική ποικιλία που είναι εξαιρετική ελαιοποιήσιμη ποικιλία.

  4. KAΛΑΚΩΝΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
    09/11/2020

    Καλησπέρα και πάλι Κώστα.
    Εκμεταλλεύομαι υπέρ του δέοντος τον θησαυρό γνώσεων που μας προσφέρεις, χωρίς να γίνομαι κουραστικός, ελπίζω…
    Για τις ελιές έχω δύο ερωτήματα να σου θέσω:
    1) δύο από τα δέντρα μου (20 ετών περίπου η ηλικία τους) βρίσκονται σε απόσταση περίπου 3-4 μέτρων από τον βόθρο του σπιτιού μου.
    Το έδαφος είναι πετρώδες/ασβεστολιθικό.
    Είναι ασφαλές το προϊόν για συγκομιδή και ελαιοποίηση;
    2) Σε άλλο σημείο του λιοϊριού, έχουν φυτρώσει με υπόγεια καταβολάδα από παρακείμενο κτήμα/βοσκότοπο, δίπλα σε δύο ελιές σχοινάρια, τα οποία ενώ τα κόβω ανελέητα, συνεχώς ξαναπετάνε. Πως μπορώ να τα ξεκάνω, κατά προτίμηση με μη τοξικό αν υπάρχει τρόπο;

    • Καλησπέρα Σπύρο και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια.
      Σχετικά με τα ερωτήματα σου:
      1) Μπορείς να συγκομίσεις τα συγκεκριμένα ελαιόδεντρα με ασφάλεια για εξαγωγή ελαιολάδου.
      2) Για την αντιμετώπιση του σχίνου, θα πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιήσεις χημικό ζιζανιοκτόνο για την αποτελεσματική καταπολέμηση του.

  5. Γιάννης
    13/10/2020

    Κώστα γειά σου…
    Μπορώ να ψεκάσω με viormon τις ελιές προληπτικά για να τις βοηθήσω τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο πέρα από το πρόγραμμα της άνοιξης;
    Ευχαριστώ για την βοήθεια!

    • Καλησπέρα Γιάννη.
      Χρησιμοποιήσαμε το συγκεκριμένο σκεύασμα Viormon στο βίντεο ως βιοδεγέρτη για την βελτίωση της ανθοφορίας και της καρπόδεσης της ελιάς που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Βέβαια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να επιδράσει θετικά και στο στάδιο της αρχής της ωρίμανσης της ελιάς την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου όταν οι καρποί της ελιάς αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα.

  6. Σαρρης Γεωργιος
    01/07/2020

    ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την διαφοροποίηση των οφθαλμών της ελιάς; πότε γίνεται και για ποιο λόγο καλοκλαδευμένες και μη ελιές , με καλή θρεπτική κατάσταση,με αρκετό μήκος καρποφόρας βλάστησης,τριάντα περίπου ετών, δεν άνθησαν καθόλου; [δεν διαφοροποιήθηκαν καθόλου τα μάτια] το παραπάνω πρόβλημα είναι προσωπικό, όμως φοβάμαι πως συνέβη σε μεγάλο ποσοστό φέτος σε περιοχές της Βόρειας Κρήτης
    ΥΓ. δεν έχει σχέση με παρενιαυτοφορια

    • Καλησπέρα Γεώργιε. Για το συγκεκριμένο πρόβλημα που δεν άνθισαν οι ελιές σου είναι αρκετά σύνθετο, θα ήταν καλύτερα να απευθυνθείς σε γεωπόνο της περιοχής σου. Πάντως, θα σου πρότεινα να κάνεις μία εδαφική και φυλλοδιαγνωστική ανάλυση για να δεις την θρεπτική κατάσταση των δέντρων και του εδάφους.

      • Γιώργος Φανταρακης νότια Κρήτη
        29/03/2022

        Γειά σας μία ερώτηση τό γιουβερληνικο οξύ κάνει στης ελιές και άν κάνει τί διάφορα έχει ή ελιά καί στην καρποδεση ευχαριστώ

        • Το γιββερελικό οξύ είναι ορμόνη που χρησιμοποιείται στην καλλιέργεια αμπελιών και στα εσπεριδοειδή, και όχι στην ελιά.

  7. Νίκος
    22/05/2020

    Γεια σας.
    Απ’ ότι είδα και διάβασα, αυτονόητη προϋπόθεση για την καρπόδεση είναι να υπάρχουν άνθη. Αυτό το θεωρούμε δεδομένο. Πως γίνεται όμως κάποιες ελιές να είναι γεμάτες ανθοταξίες και κάποιες οι μισές ή λιγότερο; Πως μπορούμε – αν μπορούμε – δηλαδή να γεμίσουμε με άνθη την ελιά;
    Ευχαριστώ.

    • Η ελιά σχηματίζει αρκετά άνθη συνήθως όταν γίνεται ένα σωστό κλάδεμα οπότε το ζητούμενο είναι να τα διατηρήσει για να μπορέσουν να γονιμοποιηθούν και να γίνουν καρποί έστω ένα μικρό ποσοστό για να μας δώσει μία ικανοποιητική καρποφορία.

  8. Αθανασία
    12/05/2020

    Καλησπέρα σας Μήπως μπορείτε να μου πείτε τι βιοδιεργετες και καρποδεκτικα σκευάσματα να πάρω Γιατί δεν έχω ιδέα!!! Σας ευχαριστώ! (για ξυνοδενδρα)

    • Καλησπέρα Αθανασία. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σκεύασμα Viormon που είναι κατάλληλο και για την καρπόδεση εσπεριδοειδών πέραν της καρπόδεσης της ελιάς που εφαρμόσαμε.

  9. Γιωργος Μπικος
    02/05/2020

    Τα δεντρα ειναι 20 ετών

  10. Παντελής
    22/04/2020

    Καλησπέρα! Ήθελα να ρωτήσω κάτι! Εχω εμα κτημα με ελιές κ πέρυσι πηρα καρπό! Φέτος ομως δε υπάρχουν ταξιανθιες αφού οι οφθαλμοί διαφοροποιηθηκαν το 90% σε βλαστό! Γτ μπορεί να έγινε αυτο?? Λίπανση κτλ ολα εγιναν κανονικά

    • Καλησπέρα Παντελή. Όπως έχουμε πει η ελιά, παρουσιάζει το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, μετά από μία χρονιά μεγάλης παραγωγής, έχουμε μειωμένη παραγωγή ειδικά αν αργήσουμε πολύ να συγκομίσουμε. Γιαυτό είναι σημαντικό έστω και η μικρή ανθοφορία της ελίας να αξιοποιηθεί χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα καρποδετικά σκευάσματα για να πάρουμε μία καλή παραγωγή παρά την περιορισμένη άνθιση.

  11. Μανολης
    16/04/2020

    Πληροφοριες σχετικα με το viormon

    • Καλησπέρα Μανόλη. Το Viormon είναι ένα σκεύασμα που βελτιώνει την ανάπτυξη, την ανθοφορία και την καρπόδεση των φυτών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καρποφόρα δέντρα, σε αμπέλι και σε κηπευτικά. Μπορείς να το βρεις σε γεωπονικά καταστήματα της περιοχής σου.

      • ΑΝΔΡΕΑΣ
        14/06/2020

        Καλησπερα το καπορδετικο στα ξινα και στο αμλελι ποτε το κανουμε?χρειαζοαστε καποιο συγκεγριμενο ιχνοστοιχειο?

        • Μπορείς να χρησιμοποιήσεις καρποδετικό στην έναρξη της ανθοφορίας, κατά την καρπόδεση καθώς και μετά την καρπόδεση τόσο στα ξινά όπως και στο αμπέλι. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία που βοηθούν, όπως το άζωτο, το βόριο και ο ψευδάργυρος που συνήθως περιέχονται στα μίγματα των καρποδετικών σκευασμάτων (βιοδιεγερτών).

  12. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΚΟΠΕΔΗΣ
    14/04/2020

    Ειμαι καλιεργιτης επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής αν είναι δινατων θα παρακαλούσα να έχω Ενιμεροση για θέματα ελιάς ευχαριστώ πολύ

  13. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
    14/04/2020

    ΣΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΙΣΩΣ ΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΜΟΔΗ ΙΣΩΣ ΝΑΝΑΙ ΠΙΟ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΗΚΟ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΚΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ

    • Καλησπέρα Ιωάννη. Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση σου. Θα τη μεταφέρουμε στη δημιουργική ομάδα των Μυστικών Κήπου για να διερευνηθούν οι δυνατότητες υλοποίησης της.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ