εικόνα

Καρπόδεση ελιάς: Πώς βελτιώνουμε την ανθοφορία και την καρπόδεση (+video)

Καρπόδεση ελιάς: πώς βελτιώνουμε την ανθοφορία και την καρπόδεση

Καρπόδεση ελιάς: Πώς βελτιώνουμε την ανθοφορία και την καρπόδεση (+video)

Η ελιά αποτελεί την πιο σημαντική καλλιέργεια στον ελληνικό χώρο που εδώ και δεκαετίες φέρνει σημαντικό εισόδημα στους καλλιεργητές. Ένα εξαιρετικά κρίσιμο στάδιο στάδιο για την επιτυχημένη παραγωγή κάθε χρονιάς είναι το στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, τόσο στις ελαιοποιήσιμες όσο και στις επιτραπέζιες ποικιλίες ελιάς, δηλαδή το δέσιμο του άνθους και η ανάπτυξή του σε καρπό μετά από επικονίαση και επιτυχή γονιμοποίηση. Η επικονίαση της ελιάς γίνεται κυρίως με τον άνεμο και δευτερευόντως με τις μέλισσες.
 
Η αποτυχία στην καρπόδεση συμβαίνει συχνά και αποτελεί ένα από τα βασικά αίτια που η καλλιέργεια της ελιάς χαρακτηρίζεται από παρενιαυτοφορία, το φαινόμενο που μια χρονιά μεγάλης καρποφορίας και παραγωγής ακολουθείται από μία χρονιά μικρότερης ή μηδενικής παραγωγής. Ένα δέντρο ελιάς σχηματίζει χιλιάδες άνθη κάθε χρόνο και αρκεί να δέσει ένα 2% της ανθοφορίας για να έχουμε μια ποιοτική συγκομιδή. Ας δούμε αναλυτικά ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την καρπόδεση της ελιάς και με ποιο τρόπο μπορούμε να επέμβουμε, ώστε να βελτιώσουμε την καρπόδεση για να πετύχουμε αύξηση της παραγωγής.

 


 

Από ποιούς παράγοντες επηρεάζεται η ανθοφορία και η καρπόδεση της ελιάς;

 

Η καρπόδεση της ελιάς είναι μία σύνθετη διεργασία που επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες. Οι πιο σημαντικοί λόγοι που επηρεάζουν την καρπόδεση συνδέονται με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν κατά την εποχή της ανθοφορίας, την υγρασία που υπάρχει στο έδαφος, καθώς επίσης τα θρεπτικά στοιχεία και τις βιταμίνες που είναι διαθέσιμα στην ελιά.
 
– Καιρικές συνθήκες
 
Το στάδιο της ανθοφορίας απαιτεί ήπιες καιρικές συνθήκες για να εξασφαλίσουμε καλή καρπόδεση και σημαντική παραγωγή. Για παράδειγμα, οι υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούν σημαντικά προβλήματα κατά την περιόδο της ανθοφορίας και έχουν σαν αποτέλεσμα την ατελή γονιμοποίηση, προκαλόντας σημαντική ζημιά στην καρποφορία των δέντρων. Επίσης, οι δυνατοί άνεμοι, τόσο οι βοριάδες, όσο και ξηροί νοτιάδες μπορούν να καταστρέψουν τα λουλούδια της ελιάς και να παρατηρηθεί μείωση της παραγωγής.
 
– Εδαφική υγρασία
 
Άλλος ένας παράγοντας που απαιτείται για καλό σχηματισμό ανθοταξιών και δημιουργία καρπών είναι η εξασφάλιση ικανοποιητικής εδαφικής υγρασίας την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, ακόμα και με πότισμα αν απαιτείται. Η έλλειψη της απαιτούμενης υγρασίας στον έδαφος την συγκεκριμένη περίοδο μπορεί να προκαλέσει μείωση του αριθμού των λουλουδιών, καθώς και προβλήματα στον σχηματισμό τους, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στο ποσοστό καρπόδεσης και στο μέγεθος της παραγωγής. Ανάλογες αρνητικές συνέπειες, έχει και η υπερβολική υγρασία κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης που μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένη πτώση ανθέων και μείωση της παραγωγής.
 
– Θρεπτικά στοιχεία
 
Για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική παραγωγή, κατά την περίοδο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, η ελιά θα πρέπει να εφοδιάζεται µε τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, όπως το άζωτο και το βόριο, καθώς και τις απαραίτητες βιταμίνες, όπως η θειαμίνη και το νικοτινικό οξύ. Η έλλειψη αυτών των στοιχείων στα ανθοφόρα και καρποφόρα όργανα της ελιάς μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή και να προκαλέσει μειωμένη ανθοφορία, μειωμένη καρπόδεση και μικροκαρπία.

 


Το στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την καλλιέργεια της ελιάς
Το στάδιο της ανθοφορίας και της καρπόδεσης είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την καλλιέργεια της ελιάς.


 

Πώς βελτιώνουμε την καρπόδεση της ελιάς;

 

Μπορούμε να βελτιώσουμε την καρπόδεση της ελιάς και να εξασφαλίσουμε αύξηση της παραγωγής, τόσο των ελαιοποιήσιμων ποικιλιών όσο και των επιτραπέζιων ποικιλιών, με τη χρήση βιοδιεγερτών. Οι βιοδιεγέρτες είναι ένας κατάλληλος συνδυασμός θρεπτικών στοιχείων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της ανάπτυξη των φυτών, τη βελτίωση της καρπόδεσης και τον καλύτερο σχηματισμό καρπών. Οι βιοδιεγέρτες που βοηθούν στην καρπόδεση της ελιάς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων (ροδακινιές, βερικοκιές, μηλιές, αχλαδιές, κερασιές, λεμονιές, πορτοκαλιές), σε αμπέλια, καθώς και σε καλλιέργειες κηπευτικών (ντομάτα, πιπεριά, αγγούρι, κολοκύθι, φράουλα). Αξίζει να σημειώσουμε πως είναι σημαντικό να επιλέγουμε αξιόπιστα και δοκιμασμένα σκευάσματα για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο αποτέλεσμα στην καρπόδεση της ελιάς.

 

Πώς βοηθάνε οι βιοδιεγέρτες και τα καρποδετικά σκευάσματα στη βελτίωση της καρπόδεσης;

 

Οι βιοδιεγέρτες και τα καρποδετικά σκευάσματα διαθέτουν σημαντικές ιδιότητες που ενισχύουν σημαντικά την άνθηση και την καρπόδεση της ελιάς, καθώς:
 
– Βελτιώνουν τον σχηματισμό των λουλουδιών της ελιάς.
– Διατηρούν ανοιχτό το λουλούδι της ελιάς για μεγάλο χρονικό διάστημα.
– Αυξάνουν τη συγκέντρωση των σακχάρων στο νέκταρ της γύρης.
– Βελτιώνουν την ανθεκτικότητα του λουλουδιού σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως σε περιόδους που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και δυνατοί άνεμοι.
– Διεγείρουν την κινητικότητα της μέλισσας στο λουλούδι, ενισχύοντας την επικονίαση.
 

Viormon Plus

 

Πώς εφαρμόζουμε τους βιοδιεγέρτες και τα καρποδετικά σκευάσματα στην καλλιέργεια της ελιάς;

 

Οι βιοδιεγέρτες και τα καρποδετικά εφαρμόζονται διαφυλλικά με ψέκασμα (ράντισμα) σε όλο το φύλλωμα της ελιάς, σε τρία στάδια, για να πετύχουμε σημαντική βελτίωση της καρπόδεσης και αύξηση της παραγωγής.
 
– Η πρώτη εφαρμογή γίνεται κατά τον σχηματισμό της ταξιανθίας της ελιάς, για να επιτύχουμε καλύτερη καρπόδεση.
– Η δεύτερη εφαρμογή γίνεται κατά το στάδιο της πλήρη ανθοφορία της ελιάς, για να μειώσουμε την πτώση καρπών.
– Η τρίτη εφαρμογή γίνεται μετά την καρπόδεση, στο στάδιο του μικρού καρπού, για να αναπτυχθεί καλύτερα ο καρπός της ελιάς.
 

Κι ένα μυστικό για την καρπόδεση της ελιάς

 

Είναι σημαντικό να επιλέγουμε καρποδετικά σκευάσματα που περιέχουν στη σύνθεση τους και οικολογικό εκχύλισμα φυκιών, καθώς βοηθά ακόμα καλύτερα στην βελτίωση της καρπόδεσης και της αύξησης της παραγωγής.

 

Περισσότερα άρθρα για την καλλιέργεια της ελιάς

 
Ελιά, 10 μυστικά για την καλλιέργεια της ελιάς
Τι λίπανση χρειάζεται η ελιά
Λίπανση της ελιάς με βόριο
Κλάδεμα ελιάς, πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας
Πώς γίνεται το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς
Πότισμα ελιάς, συμβουλές για το κατάλληλο πότισμα
Μάζεμα ελιάς, πότε και πώς γίνεται η συγκομιδή
Φύτευση ελιάς, 5 μυστικά για τη φύτευση
Ελιά σε γλάστρα, συμβουλές για τη φροντίδα της
Δάκος της ελιάς, συμβουλές για την αντιμετώπιση του δάκου
Γλοιοσπόριο της ελιάς, συμβουλές για την αντιμετώπιση του γλοιοσπόριου
Καρκίνωση της ελιάς, συμβουλές για την αντιμετώπιση της καρκίνωσης
Βαμβακάδα της ελιάς, συμβουλές για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας
Πολλαπλασιασμός της ελιάς με μοσχεύματα
Τι είναι το αγουρέλαιο

 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τις καλλιέργειες.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (20)

σχολιαστής
Γιάννης 13 Οκτωβρίου 2020

Κώστα γειά σου…
Μπορώ να ψεκάσω με viormon τις ελιές προληπτικά για να τις βοηθήσω τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο πέρα από το πρόγραμμα της άνοιξης;
Ευχαριστώ για την βοήθεια!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 13 Οκτωβρίου 2020

  Καλησπέρα Γιάννη.
  Χρησιμοποιήσαμε το συγκεκριμένο σκεύασμα Viormon στο βίντεο ως βιοδεγέρτη για την βελτίωση της ανθοφορίας και της καρπόδεσης της ελιάς που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Βέβαια, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να επιδράσει θετικά και στο στάδιο της αρχής της ωρίμανσης της ελιάς την περίοδο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου όταν οι καρποί της ελιάς αρχίζουν να αλλάζουν χρώμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σαρρης Γεωργιος 1 Ιουλίου 2020

ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την διαφοροποίηση των οφθαλμών της ελιάς; πότε γίνεται και για ποιο λόγο καλοκλαδευμένες και μη ελιές , με καλή θρεπτική κατάσταση,με αρκετό μήκος καρποφόρας βλάστησης,τριάντα περίπου ετών, δεν άνθησαν καθόλου; [δεν διαφοροποιήθηκαν καθόλου τα μάτια] το παραπάνω πρόβλημα είναι προσωπικό, όμως φοβάμαι πως συνέβη σε μεγάλο ποσοστό φέτος σε περιοχές της Βόρειας Κρήτης
ΥΓ. δεν έχει σχέση με παρενιαυτοφορια

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Γεώργιε. Για το συγκεκριμένο πρόβλημα που δεν άνθισαν οι ελιές σου είναι αρκετά σύνθετο, θα ήταν καλύτερα να απευθυνθείς σε γεωπόνο της περιοχής σου. Πάντως, θα σου πρότεινα να κάνεις μία εδαφική και φυλλοδιαγνωστική ανάλυση για να δεις την θρεπτική κατάσταση των δέντρων και του εδάφους.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νίκος 22 Μαΐου 2020

Γεια σας.
Απ’ ότι είδα και διάβασα, αυτονόητη προϋπόθεση για την καρπόδεση είναι να υπάρχουν άνθη. Αυτό το θεωρούμε δεδομένο. Πως γίνεται όμως κάποιες ελιές να είναι γεμάτες ανθοταξίες και κάποιες οι μισές ή λιγότερο; Πως μπορούμε – αν μπορούμε – δηλαδή να γεμίσουμε με άνθη την ελιά;
Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Μαΐου 2020

  Η ελιά σχηματίζει αρκετά άνθη συνήθως όταν γίνεται ένα σωστό κλάδεμα οπότε το ζητούμενο είναι να τα διατηρήσει για να μπορέσουν να γονιμοποιηθούν και να γίνουν καρποί έστω ένα μικρό ποσοστό για να μας δώσει μία ικανοποιητική καρποφορία.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αθανασία 12 Μαΐου 2020

Καλησπέρα σας Μήπως μπορείτε να μου πείτε τι βιοδιεργετες και καρποδεκτικα σκευάσματα να πάρω Γιατί δεν έχω ιδέα!!! Σας ευχαριστώ! (για ξυνοδενδρα)

Απάντηση
σχολιαστής
Γιωργος Μπικος 2 Μαΐου 2020

Τα δεντρα ειναι 20 ετών

Απάντηση
σχολιαστής
Παντελής 22 Απριλίου 2020

Καλησπέρα! Ήθελα να ρωτήσω κάτι! Εχω εμα κτημα με ελιές κ πέρυσι πηρα καρπό! Φέτος ομως δε υπάρχουν ταξιανθιες αφού οι οφθαλμοί διαφοροποιηθηκαν το 90% σε βλαστό! Γτ μπορεί να έγινε αυτο?? Λίπανση κτλ ολα εγιναν κανονικά

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 23 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Παντελή. Όπως έχουμε πει η ελιά, παρουσιάζει το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας, μετά από μία χρονιά μεγάλης παραγωγής, έχουμε μειωμένη παραγωγή ειδικά αν αργήσουμε πολύ να συγκομίσουμε. Γιαυτό είναι σημαντικό έστω και η μικρή ανθοφορία της ελίας να αξιοποιηθεί χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα καρποδετικά σκευάσματα για να πάρουμε μία καλή παραγωγή παρά την περιορισμένη άνθιση.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μανολης 16 Απριλίου 2020

Πληροφοριες σχετικα με το viormon

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Μανόλη. Το Viormon είναι ένα σκεύασμα που βελτιώνει την ανάπτυξη, την ανθοφορία και την καρπόδεση των φυτών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καρποφόρα δέντρα, σε αμπέλι και σε κηπευτικά. Μπορείς να το βρεις σε γεωπονικά καταστήματα της περιοχής σου.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   ΑΝΔΡΕΑΣ 14 Ιουνίου 2020

   Καλησπερα το καπορδετικο στα ξινα και στο αμλελι ποτε το κανουμε?χρειαζοαστε καποιο συγκεγριμενο ιχνοστοιχειο?

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Ιουνίου 2020

    Μπορείς να χρησιμοποιήσεις καρποδετικό στην έναρξη της ανθοφορίας, κατά την καρπόδεση καθώς και μετά την καρπόδεση τόσο στα ξινά όπως και στο αμπέλι. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία που βοηθούν, όπως το άζωτο, το βόριο και ο ψευδάργυρος που συνήθως περιέχονται στα μίγματα των καρποδετικών σκευασμάτων (βιοδιεγερτών).

    Απάντηση
σχολιαστής
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΚΟΠΕΔΗΣ 14 Απριλίου 2020

Ειμαι καλιεργιτης επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής αν είναι δινατων θα παρακαλούσα να έχω Ενιμεροση για θέματα ελιάς ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
σχολιαστής
ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ 14 Απριλίου 2020

ΣΤΟ ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΩΝ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΙΣΩΣ ΕΝΑ ΓΡΗΓΟΡΟ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΜΕ ΤΟ ΠΩΣ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΑ ΦΥΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΓΚΟΜΟΔΗ ΙΣΩΣ ΝΑΝΑΙ ΠΙΟ ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΗΚΟ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΚΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.