εικόνα

Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού

Το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού

Πώς γίνεται το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού

Το κλάδεμα του αμπελιού αποτελεί την σημαντικότερη ετήσια καλλιεργητική εργασία που πραγματοποιεί ο αμπελουργός. Υπάρχουν δύο είδη κλαδέματος: το κλάδεμα διαμόρφωσης που πραγματοποιείται στα πρώτα χρόνια ζωής του αμπελιού και αποσκοπεί στη διαμόρφωση του σχήματος του και το κλάδεμα καρποφορίας που αποσκοπεί στην ρύθμιση της βλάστησης και της καρποφορίας του. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού είναι από τα μέσα Ιανουαρίου ως τις αρχές Μαρτίου ανάλογα την περιοχή, τις κλιματολογικές συνθήκες και την ποικιλία αμπελιού που καλλιεργούμε.

 

Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι κατά το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού;

 

Κατά το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού, στοχεύουμε τόσο στη διατήρηση του σχήματος μόρφωσης του αμπελιού όσο και στην ισορροπία της παραγωγής με τη βλάστηση του. Βασική επιδίωξη πέραν της εξασφάλισης υψηλής καρποφορίας είναι και η βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής, τόσο σε επίπεδο μεγέθους και πυκνότητας των σταφυλιών όσο και σε περιεκτικότητα σακχάρων και οξέων. Για να αποφασίσουμε πώς ακριβώς θα κλαδέψουμε το αμπέλι, λαμβάνουμε υπόψη διάφορους σημαντικούς παράγοντες που θα καθορίσουν τις επιλογές μας όπως η ηλικία του αμελιού, η ζωτικότητα και η ευρωστία του καθώς και η ποικιλία του αμπελιού.

 

Πόσο επηρεάζει το κλάδεμα του αμπελιού η καρποφορία της προηγούμενης χρονιάς;

 

Για να κάνουμε σωστό κλάδεμα, πρέπει να γνωρίζουμε κάποια στοιχεία για την καλλιέργεια του αμπελώνα κατά τα προηγούμενα χρόνια. Ειδικότερα, πριν αρχίσουμε το κλάδεμα ενός πρέμνου (φυτό αμπελιού), μελετάμε τη συμπεριφορά και αντίδραση του αμπελιού στο κλάδεμα που κάναμε την προηγούμενη χρονιά. Η παρατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης του αμπελιού μας τόσο σε επίπεδο βλαστικής ανάπτυξης όσο και στο επίπεδο καρποφορίας του αμπελιού κατά την προηγούμενη χρονιά, θα μας βοηθήσει να καθορίσουμε πως θα κλαδέψουμε το αμπέλι μας τη φετινή χρονιά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πορούμε να διακρίνουμε τρεις βασικές κατηγορίες προσέγγισης του κλαδέματος καρποφορίας του αμπελιού:

 

Πώς κλαδεύουμε το αμπέλι όταν την προηγούμενη χρονιά είχε ζωηρή βλάστηση

 

Στην περίπτωση που το αμπέλι μας παρουσίασε ζωηρή βλάστηση, οι οφθαλμοί που αφέθηκαν κατά το κλάδεμα της προηγούμενης χρόνιας βλάστησαν σε μακριές, χονδρές και καλά ωριμασμένες κληματίδες. Παρατηρούμε ότι βλάστησαν και κοιμώμενοι οφθαλμοί που έδωσαν λαίμαργους βλαστούς. Αυτό πιστοποιεί ότι το προηγούμενο κλάδεμα ήταν αρκετά αυστηρό και πρέπει την φετινή χρονιά το κλάδεμα να είναι λιγότερο αυστηρό που σημαίνει να αφήσουμε δύο κεφαλές στον ίδιο βραχίονα, είτε μία «αμολυτή» 5-10 οφθαλμών (αμολυτή, στην αμπελουργική διάλεκτο, ονομάζεται ο μακρύς βλαστός αμπελιού που διαθέτει αρκετούς οφθαλμούς).

 

Πώς κλαδεύουμε το αμπέλι όταν την προηγούμενη χρονιά είχε αδύναμη βλάστηση

 

Αν παρατηρήσουμε ότι την προηγούμενη χρονιά δεν βλάστησαν όλοι οι οφθαλμοί που αφέθηκαν στο πρέμνο, ενώ οι κληματίδες είναι λεπτές, κοντές και δεν υπάρχουν λαίμαργοι βλαστοί, αυτό δείχνει ότι το αμπέλι μας δεν είχε την απαιτούμενη ζωηρότητα και δύναμη ώστε να βλαστήσει ικανοποιητικά. Τη φετινή χρονιά θα πρέπει να κλαδέψουμε πιο αυστηρά ή να αφαιρέσουμε μερικές κεφαλές διατηρώντας πάντα το σχήμα του πρέμνου για να ενισχύσουμε τη ζωντάνια του και τη βλαστικότητα του.

 

Πώς κλαδεύουμε το αμπέλι όταν την προηγούμενη χρονιά είχε ισορροπημένη βλάστηση

 

Αν όλοι οι οφθαλμοί που αφήσαμε βλάστησαν μετά το κλάδεμα της προηγούμενης χρονιάς και έδωσαν κληματίδες με κανονικό πάχος, μήκος και το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας καθώς και μία καλή ποιοτική παραγωγή, καταλαβαίνουμε ότι κατά την προηγούμενη χρονιά κάναμε ένα επιτυχημένο κλάδεμα στο πλαίσιο της καλλιέργειας του αμπελιού. Αυτό σημαίνει ότι το αμπέλι μας θα χρειαστεί ένα ανάλογο κλάδεμα και τη φετινή χρονιά όπως την προηγούμενη χρονιά διατηρώντας το κατάλληλο συνδυασμό κεφαλών και αμολυτών στα πρέμνα του αμπελιού.

 

Πώς διακρίνεται το κλάδεμα του αμπελιού ανάλογα με το μήκος των βλαστών

 

Tο κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού ανάλογα με το μήκος των παραγωγικών μονάδων των βλαστών του αμπελιού (κεφαλές, αμολυτές) διακρίνεται σε βραχύ, όπου διατηρούνται κεφαλές μέχρι 3 οφθαλμών, μακρύ όπου αφήνονται αμολυτές των 5 έως 7 οφθαλμών και μικτό, όπου αφήνονται κεφαλές με μέχρι 3 οφθαλμούς και αμολυτές με παραπάνω από 4 οφθαλμούς. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των κεφαλών που αφήνονται εξαρτάται από την ισχύ, την ηλικία του πρέμνου και τις καλλιεργητικές φροντίδες του αμπελιού, όπως η λίπανση και το πότισμα. Επίσης, κάποιες ποικιλίες αμπελιού δέχονται αυστηρό (βραχύ) κλάδεμα στα δύο μάτια, καθώς είναι γόνιμα όπως η κορινθιακή σταφίδα, ενώ άλλες δέχονται μακρύ κλάδεμα και αφήνονται αμολυτές όπως η σουλτανίνα που δεν έχει γόνιμα τα τρία πρώτα μάτια.

 

Και μερικά μυστικά για το κλάδεμα του αμπελιού

 
Κατά το κλάδεμα του αμπελιού φροντίζουμε πάντα να:
 

– Απολυμαίνουμε με διάλυμα χλωρίνης 2% τα εργαλεία κλαδέματος του αμπελιού (ψαλίδια, πριόνια) από πρέμνο σε πρέμνο, για να μη μεταδώσουμε ασθένειες όπως η ίσκα, η φόμοψη και η ευτυπίωση.

 

– Ψεκάζουμε το αμπέλι μας με χαλκούχο διάλυμα αμέσως μετά το κλάδεμα, για να προστατευθούν τα πρέμνα από μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες.

 

– Κλαδεύουμε το αμπέλι με ξηρό καιρό και ποτέ με υγρό βροχερό για να αποφύγουμε τη μετάδοση μυκητολογικών ασθενειών.

 

Περισσότερα κλαδέματα

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες για το κλάδεμα περισσότερων καρποφόρων στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει για:
 
Το κλάδεμα της κρεβατίνας
Το κλάδεμα της ροδιάς
Το κλάδεμα της αμυγδαλιάς
Το κλάδεμα της συκιάς
Το κλάδεμα της βερικοκιάς
Το κλάδεμα καρποφορίας της ελιάς
Το κλάδεμα αναγέννησης της ελιάς
Το κλάδεμα της δαμασκηνιάς
Το κλάδεμα της ροδακινιάς
Το κλάδεμα της λεμονιάς
Το κλάδεμα της πορτοκαλιάς
Το κλάδεμα της μανταρινιάς

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Μάριος Κ Δαμασκηνός 15 Σεπτεμβρίου 2019

Αποφάσισα να φυτέψω αμπέλι άσπρο και μαύρο. Δυστυχώς μερικά φυτά έχουν «ξαπλωθεί» στο έδαφος. Τώρα πώς θα γίνει η κλάδευση για να πάρουν το κανονικό σχήμα; Δεν τα φύτεψα εγώ με αυτό τον τρόπο αλλά οι γείτονες μου πέρασαν με το τράκτορ από πάνω και τα έριξαν στο έδαφος.

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Σεπτεμβρίου 2019

    Καλησπέρα Μάριε. Μπορείς να δοκιμάσεις να το κλαδέψεις το αμπέλι στα τέλη του χειμώνα, πάνω από το σημείο εμβολιασμού και να φορντίσεις οι καινούριοι βλαστοί να ακολουθήσουν την επιθυμήτή ανάπτυξη με την κατάλληλη υποστήλωση.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.