εικόνα

Το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού

Το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού

Το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού

Το κλάδεμα του αμπελιού αποτελεί την σημαντικότερη ετήσια καλλιεργητική εργασία που πραγματοποιεί ο αμπελουργός. Το κλάδεμα του αμπελιού διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης που πραγματοποιείται τα πρώτα χρόνια ζωής του αμπελιού και αποσκοπεί στη διαμόρφωση του σχήματος του αμπελιού και στο κλάδεμα καρποφορίας που αποσκοπεί στην ρύθμιση της βλάστησης και της καρποφορίας του αμπελιού. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού είναι από τα μέσα Ιανουαρίου ως τις αρχές Μαρτίου.

 

• Ποιοι είναι οι βασικοί στόχοι κατά το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού;

 

Κατά το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού, στοχεύουμε, αφενός, στη διατήρηση του σχήματος μόρφωσης του αμπελιού και, αφετέρου, να ισορροπήσουμε την παραγωγή με τη βλάστηση του, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, την ευρωστία και την ποικιλία του αμπελιού. Βασική επιδίωξη πέραν της εξασφάλισης μιας καλής παραγωγής είναι και η βελτίωση της ποιότητας, τόσο σε επίπεδο μεγέθους και πυκνότητας των ραγών (οι καρποί του αμπελιού), όσο και περιεκτικότητας σακχάρων και οξέων.

 

• Πόσο επηρεάζει το κλάδεμα του αμπελιού η καρποφορία της προηγούμενης χρονιάς;

 

Το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού δεν είναι μια απλή υπόθεση και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Πριν αρχίσουμε το κλάδεμα ενός πρέμνου (φυτό αμπελιού), μελετάμε τη συμπεριφορά του στο κλάδεμα καρποφορίας του περασμένου έτους. Η παρατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης, θα μας βοηθήσει στον καθορισμό του τρόπου κλαδέματος της φετινής χρονιάς. Μπορούμε να διακρίνουμε τρεις βασικές κατηγορίες προσέγγισης του κλαδέματος καρποφορίας του αμπελιού:

 

α) Πώς κλαδεύουμε το αμπέλι όταν την προηγούμενη χρονιά είχε ζωηρή βλάστηση.
 
Παρατηρούμε ότι οι οφθαλμοί που αφέθηκαν κατά το κλάδεμα της προηγούμενης χρόνιας βλάστησαν σε μακριές, χονδρές και καλά ωριμασμένες κληματίδες. Επίσης, παρατηρούμε ότι βλάστησαν και κοιμώμενοι οφθαλμοί και έδωσαν λαίμαργους. Αυτό πιστοποιεί ότι το προηγούμενο κλάδεμα ήταν αυστηρό και πρέπει την φετινή χρονιά να αφήσουμε δύο κεφαλές στον ίδιο βραχίονα, είτε μία «αμολυτή» 5-10 οφθαλμών (αμολυτή, στην αμπελουργική διάλεκτο, ονομέζεται ο μακρύς βλαστός αμπελιού που διαθέτει αρκετούς οφθαλμούς).

 

β) Πώς κλαδεύουμε το αμπέλι όταν την προηγούμενη χρονιά είχε αδύναμη βλάστηση.
 
Παρατηρούμε ότι δεν βλάστησαν όλοι οι οφθαλμοί που αφέθηκαν στο πρέμνο, ενώ οι κληματίδες είναι λεπτές, κοντές και δεν υπάρχουν λαίμαργοι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κλαδεύσουμε πιο αυστηρά ή να αφαιρέσουμε μερικές κεφαλές διατηρώντας πάντα το σχήμα του πρέμνου.

 

γ) Πώς κλαδεύουμε το αμπέλι όταν την προηγούμενη χρονιά είχε ισορροπημένη βλάστηση και καρποφορία.
 
Παρατηρούμε ότι όλοι οι οφθαλμοί που αφήσαμε βλάστησαν μετά το κλάδεμα της προηγούμενης χρονιάς και έδωσαν κληματίδες με κανονικό πάχος, μήκος και το χαρακτηριστικό χρώμα της ποικιλίας. Αυτό σημαίνει ότι το πρέμνο αντέδρασε ισόρροπα στο κλάδεμα της προηγούμενης χρονιάς και επομένως και τη φετινή χρονιά θα απαιτηθεί ένα ανάλογο κλάδεμα.

 

• Πώς διακρίνεται το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού ανάλογα με το μήκος των παραγωγικών μονάδων;

 

Tο κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού ανάλογα με το μήκος των παραγωγικών μονάδων (κεφαλές, αμολυτές) διακρίνεται σε βραχύ, όπου διατηρούνται κεφαλές μέχρι 3 οφθαλμών, μακρύ όπου αφήνονται αμολυτές των 5 έως 7 οφθαλμών και μικτό, όπου αφήνονται κεφαλές με μέχρι 3 οφθαλμούς και αμολυτές με παραπάνω από 4 οφθαλμούς. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των κεφαλών που αφήνονται εξαρτάται από την ισχύ, την ηλικία του πρέμνου και τις καλλιεργητικές φροντίδες του αμπελιού, όπως η λίπανση και το πότισμα. Επίσης, κάποιες ποικιλίες αμπελιού δέχονται αυστηρό (βραχύ) κλάδεμα στα δύο μάτια, καθώς είναι γόνιμα όπως η κορινθιακή σταφίδα, ενώ άλλες δέχονται μακρύ κλάδεμα και αφήνονται αμολυτές όπως η σουλτανίνα που δεν έχει γόνιμα τα τρία πρώτα μάτια.

 

• Και μερικά μυστικά για το κλάδεμα του αμπελιού

 

– Απολυμαίνουμε με διάλυμα χλωρίνης 2% τα εργαλεία κλαδέματος του αμπελιού (ψαλίδια, πριόνια) από πρέμνο σε πρέμνο, για να μη μεταδώσουμε ασθένειες όπως η ίσκα, η φόμοψη και η ευτυπίωση.
– Ψεκάζουμε το αμπέλι μας με χαλκούχο διάλυμα αμέσως μετά το κλάδεμα, για να προστατευθούν τα πρέμνα από μυκητολογικές και βακτηριολογικές ασθένειες.
– Κλαδεύουμε το αμπέλι πάντα με ξηρό καιρό και ποτέ με υγρό βροχερό για να μη μεταδίδονται οι μυκητολογικές ασθένειες.
– Αν κάνουμε όψιμο κλάδεμα στο αμπέλι, μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, καλό είναι να κλαδεύουμε κατά τη λίγωση του φεγγαριού για να μη “δακρύσει” το αμπέλι και εμφανίσει απώλεια των χυμών και εξάντληση στη βλάστηση και στην καρποφορία του.
 
Δες περισσότερα άρθρα για το αμπέλι και την αντιμετώπιση του περονόσπορου αμπελιού, της ευδεμίδας στο αμπέλι, καθώς επίσης για το ωίδιο αμπελιού.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.